Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ




(Τρίτη, 27/02/2001, 09:00 GMT)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τρομοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
Στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα επανέρχεται το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στη δολοφονία του βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς από τη 17 Νοέμβρη. Για το κύριο αντικείμενο της έκθεσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπιστώνει σημαντικές βελτιώσεις, αλλά υποστηρίζει ότι η κακομεταχείριση των τσιγγάνων συνεχίζεται, ενώ τονίζει ότι οι κρατούμενοι υφίστανται την άσχημη συμπεριφορά της αστυνομίας. Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η κριτική που ασκεί το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου του αφθώδους πυρετού
Οι κτηνίατροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για ν'αποφασίσουν με ποιούς τρόπους θ'αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου του αφθώδους πυρετούαπό τη Βρετανία. Αναμένεται να παραταθεί επ'αόριστον η απαγόρευση της εξαγωγής βρετανικών κρεάτων, --απαγόρευση που ίσχυε αρχικά μόνο για μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, μπορεί επίσης να απαγορευθούν όλες οι μεταφορές ζώων στις χώρες της Κοινότητας. Ο βρετανός υπουργός Γεωργίας, Νικ Μπράουν, διαβεβαίωσε  χθες τους ομολόγους του των 14 άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η χώρα του δεν θα επιζητήσει να εξαγάγει κρέατα εάν δεν εξαλειφθεί πλήρως η νόσος. Στην Αγγλία, τα αγροκτήματα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού έχουν απομονωθεί και πολλά ζώα θανατώθηκαν και αποτεφρώθηκαν. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπίστεί κρούσματα της νόσου πέραν της Βρετανίας, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Γερμανία έκλεισαν τις αγορές ζώων, ενώ στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ολλανδία θανατώθηκαν ζώα που είχαν εισαχθεί από τη Βρετανία.

Συγκρούσεις στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Δύο και πλέον ώρες κράτησαν οι συγκρούσεις που έγιναν χθες στα νότια σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανάμεσα σε αλβανόφωνους αντάρτες και τον στρατό της πρώην γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων επέρριψε την ευθύνη για τις χθεσινές συγκρούσεις σε μία αυτονομιστική οργάνωση που φέρει την επωνυμία Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, η οποία υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί την μεγάλη αλβανική κοινότητα που ζει στη χώρα. Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τραϊκοφσκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την ικανότητα της χώρας του να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα και πρόσθεσε πως θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, η Διαβαλκανική Διάσκεψη, που έγινε στα Σκόπια, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τον τερματισμό της βίας στη οποίαν ενέχονται αλβανόφωνοι αυτονομιστές στη Ν.Σερβία.

Σφαγή στη Βόρνεο
Περίπου 120 άτομα έπεσαν θύματα σφαγής στη νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας, όπου συνεχίζεται η εθνοτική βία εδώ και 10 ημέρες. Οι δράστες πέταξαν τα πτώματα έξω από τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης. Αστυνομικός δήλωσε ότι οι σφαγές έγιναν την Κυριακή. Τα θύματα είχαν δεχθεί επίθεση από πλήθος εκατοντάδων ιθαγενών κατοίκων Νταγιάκ οι οποίοι προσπαθούν να διώξουν τους μετανάστες από άλλες περιοχές της Ινδονησίας. Εν τω μεταξύ, κι άλλα κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Παλανγκαράγια. Τουλάχιστον 20 χιλιάδες μετανάστες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη νήσο Βόρνεο.

Τουρκία: μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να διορίσει μία νέα ομάδα που θ'αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας που είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γκαζί Ερτσέλ, κι o υφυπουργός Οικονομικών, Σελτσούκ Ντεμιράλπ. Οι κ.κ. Ερτσέλ και Ντεμιράλπ συνδέονται στενά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  η εφαρμογή των οποίων έχει τώρα ανασταλεί. Χθες, ανέκαμψε κάπως η τουρκική λίρα, αλλά γεγονός παραμένει ότι έχει χάσει σχεδόν το 30 τοις εκατό της αξίας της.

Ισραήλ: συμμετέχουν οι Εργατικοί στην κυβέρνηση Σαρόν
Στο Ισραήλ, το Εργατικό Κόμμα αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν. Η απόφαση αυτή εξόργισε πολλά μέλη του κόμματος που αντιτίθενται στην αδιάλλακτη, όπως υποστηρίζουν, στάση του κ. Σαρόν έναντι των Παλαιστινίων. Ενα μέλος της παλαιστινιακής Βουλής, η κ. Χανάν Ασράουι, δήλωσε στο BBC πως κάνουν μεγάλο λάθος οι Εργατικοί με την απόφασή τους αυτή και διατρέχουν τον κίνδυνο να διασπασθούν. Στελέχη των Εργατικών θ'αναλάβουν αρκετά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Σιμόν Πέρες, που αναμένεται ν'αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε πως ο συνασπισμός εθνικής ενότητας θα κυβερνήσει, όπως είπε, στο πνεύμα της ειρήνης.

Επίσκεψη Κόλιν Πάουελ στις Βρυξέλλες
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, θα ενημερώσει σήμερα με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τις προτάσεις του, οι οποίες προβλέπουν τη μείωση των επιπτώσεων που έχουν οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στους απλούς ιρακινούς πολίτες. Ο κ. Πάουελ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος θα του αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ανοίγουν οι αγορές τις Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 48 φτωχότερες χώρες
Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε ν'ανοίξει τις αγορές της στις 48 φτωχότερες χώρες στον κόσμο, το κατά κεφαλήν εισόδημα των οποίων είναι λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες ν'άρουν αμέσως τους δασμούς και τις ποσοστώσεις για τις χώρες αυτές σε όλα τα προϊόντα με μόνη εξαίρεση τα όπλα. Οι δασμοί στις μπανάνες, τη ζάχαρη και το ρύζι θ'αρθούν σταδιακά επειδή υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η άρση τους σε ορισμένους αγρότες της Ευρώπης. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 κάλεσαν και τ'άλλα μεγάλα εμπορικά κράτη, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, να λάβουν ανάλογα μέτρα.

Υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη;
Επιστήμονες από τη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη. Όπως είπαν, βρήκαν ίχνη βακτηριδίων σε έναν μετεωρίτη από τον Άρη που ανεκαλύφθη στην Ανταρκτική το 1984.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.