Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Εγκαταλείπουν τα χωριά τους εξαιτίας των συγκρούσεων οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ
Εγκαταλείπουν τα χωριά τους εξαιτίας των συγκρούσεων οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ





(Τρίτη, 27/02/2001, 13:15 GMT)

Νέες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Αλβανούς αντάρτες και στρατιώτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στη συνοριακή γραμμή της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραικόφσκι, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο τόνισε ότι στόχος του είναι να διατηρήσει τη εθνική συνοχή, υπογραμμίζοντας ότι θα ζητήσει την βοήθεια του ΝΑΤΟ κατά της βίας των Αλβανών αυτονομιστών.

Συνάντηση Παπανδρέου - Πάουελ στις Βρυξέλλες.
Ο συγκρούσεις στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ήταν ένα απο τα θέματα της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού των εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον Γιώργο Παπανδρέου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, πριν απο την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Συμμαχίας. Οπως μεταδίδει το Ασόσιάτεντ Πρές, μετά από παράκληση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της μακεδονίας, ο κύριος Παπανδρέου ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογο του για τις ανησυχίες των Σκοπίων για την δράση των Αλβανικών ανταρτικών ομάδων.
 

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου του αφθώδους πυρετού
Η κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαικής Ένωσης συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει τι μέτρα θα ληφθούν, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας του αφθώδους πυρετού στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι πιθανόν να απαγορευθεί ολικά η διαμετακόμιση ζώων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βέβαιο πάντως είναι ότι θα επεκταθεί για τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα η εξαγωγή ζώων από τη Βρετανία, όπου οι κτηνοτροφικές μονάδες στις οποίες έχουν εκδηλωθεί κρούσματα έχουν τεθεί σε καραντίνα και τα άρρωστα ζώα σφάζονται και αποτεφρώνονται.

Ανησυχία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Παρόλο που δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα στην υπόλοιπη Ευρώπη, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η  Γερμανία έχουν κλείσει τους χώρους αγοραπωλησίας ζώων, ενώ τη θανάτωση των ζώων που προέρχονται από την Βρετανία έχουν αρχίσει στην Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Οι ξένοι επισκέπτες στις χώρες αυτές που φτάνουν από τη Βρετανία πρέπει να δηλώνουν αν μεταφέρουν μαζί τους σάντουιτς, γάλα, τυρί, άλλα γαλακτοκομικά προιόντα, τα οποία κατάσχονται και καταστρέφονται.

Τουρκία: Μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να διορίσει μία νέα ομάδα που θ' αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας που είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γκαζί Ερτσέλ, κι o υφυπουργός Οικονομικών, Σελτσούκ Ντεμιράλπ. Οι κ.κ. Ερτσέλ και Ντεμιράλπ συνδέονται στενά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η εφαρμογή των οποίων έχει τώρα ανασταλεί. Χθες, ανέκαμψε κάπως η τουρκική λίρα, αλλά γεγονός παραμένει ότι έχει χάσει σχεδόν το 30 τοις εκατό της αξίας της.
Εν τω μεταξύ ο  αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Βαχτσελί δήλωσε οτι είναι μεγάλη ανάγκη να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας, έτσι ώστε η οικονομική πολιτική και η πολιτική ηγεσία να ξανακερδίσουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ινδονησία.
Εκατόν -είκοσι  ακόμα άνθρωποι έπεσαν θύματα σφαγής στη Νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας όπου συνεχίζονται οι φυλετικές συγκρούσεις. Οι δράστες πέταξαν τα πτώματα έξω απο τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας οι σφαγές έγιναν την Κυριακή. Καθώς τα θύματα εγκατέλειπαν την περιοχή, δέχθηκαν ομαδική επίθεση απο εκατοντάδες Ιθαγενείς Νταγιάκ, οι οποίοι προσπαθούν να διώξουν τους μετανάστες απο άλλες περιοχές της Ινδονησίας.

Ισραήλ: Συμμετοχή Εργατικών στην κυβέρνηση Σαρόν.
Στο Ισραήλ το Εργατικό κόμμα αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο αρχηγός του δεξιού κόμματος του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν. Η απόφαση αυτή εξόργισε πολλά μέλη του Εργατικού κόμματος που αντιτίθενται στην αδιάλλακτη , όπως τη χαρακτηρίζουν , στάση του κ. Σαρόν  στο Παλαιστινιακό.

Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν.
Τουλάχιστον 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν εξεράγη βόμβα σε αγορά στην πόλη Λαχόρ του Πακιστάν. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση.

Δραματική η κατάσταση των πλημμυροπαθών στη Μοζαμβίκη.
Στη Μοζαμβίκη, οι αρχές της χώρας  εξακολουθούν να παροτρύνουν τους κατοίκους των περιοχών που βρίχκονται στις όχθες του ποταμού Ζαμβέζη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε ορεινές περιοχές, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει κι άλλες βροχοπτώσεις. Ήδη δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων ζούν σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος στην Ιορδανία.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος , Χόσνι Μουμπάρακ, επισκέπτεται την Ιορδανία για συζητήσεις με το βασιλιά Αμπντουλάχ, που θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Ιράκ και τις προετοιμασίες για τη σύνοδο των ηγετών των Αραβικών χωρών τον επόμενο μήνα στο Αμάν.  Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ αναμένεται επίσης  στην Ιορδανία.

Υπο έλεγχο η εξάπλωση του ιού Έμπολα στην Ουγκάντα.
Οι αρχές στην Ουγκάντα εκφράζουν αισιοδοξία για τον περιορισμό της επιδημίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Περισσότεροι απο 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απο τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε ο ιός εξαπλώθηκε στη Βόρειο Ουγκάντα. Το τελευταίο διάστημα όμως, λενε οι αρχές,  δεν έχουν εμφανιστεί  νέα κρούσματα

Υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη;
Επιστήμονες από τη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη. Όπως είπαν, βρήκαν ίχνη βακτηριδίων σε έναν μετεωρίτη από τον Άρη που ανεκαλύφθη στην Ανταρκτική το 1984.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.