Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αλβανοί αντάρτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο
Αλβανοί αντάρτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο

(Τρίτη 27/02/01 2330GMT)

Το ΝΑΤΟ μειώνει την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας
Η Γιουγκοσλαβία δέχτηκε με ικανοποίηση για την απόφαση του ΝΑΤΟ να μειώσει σταδιακά την ουδέτερη ζώνη των 5 χιλιομέτρων ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία εξ αιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων σε χωριά της Σερβίας απο αλβανούς αντάρτες. Το Βελιγράδι είχε ζητήσει να επιτραπεί στον Γιουγκοσλαβικό στρατό να εκδιώξει τους αλβανούς αντάρτες απο την ουδέτερη ζώνη. Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιιν Πάουελ, που συμμετείχε για πρώτη φορά στη συνάντηση υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ είπε ότι ο Γιουγκοσλαβικός στρατός θα παρακολουθείται στενά για να αποφευχθούν  βίαιες συγκρούσεις. Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να εξετάσουν μία σειρά μέτρων για να βοηθήσουν και την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να αντιμετωπίσει τις επιδρομές των αλβανών ανταρτών.

Μέτρα της Βρετανίας κατά της εξάπλωσης του αυθώδους πυρετού
Η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε την απαγόρευση μετακίνησης ζώων για άλλες δύο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του αυθώδους πυρετού που απειλεί με καταστροφή πολλούς κτηνοτρόφους. Η απόφαση ελήφθη σε έκτεκτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου. Νωρίτερα η κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαικής Ενωσης είχε αποφασίσει την παράταση της απαγόρευσης εξαγωγής κρέατος από τη Βρετανία ως τις 9 Μαρτίου.

Απόφαση-σταθμός του Ανώτατου Δικαστήριου των ΗΠΑ για το περιβάλλον
Σε μια από τις σημαντικότερες εδώ και δεκαετίες αποφάσεις σχετικά με το περιβάλλον το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τις προσπάθειες των βιομηχανιών να συνεκτιμάται και το κόστος που θα υφίστανται οι επιχειρήσεις στον καθορισμό των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι εννέα δικαστές αποφάσιαν ομόφωνα ότι σύμφωνα με την Πράξη για τον Καθαρό Αέρα, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, η δημόσια υγεία θα πρέπει να αποτελεί μοναδικό γνώμονα στον καθορισμό των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Έξοδος προσφύγων από τη Μπουζουμπούρα
Περίπουν 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν προάστιο της πρωτεύουσας του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, προσπαθώντας να διαφύγουν σφοδρές συγκρούσεις που συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή ημέρα. Στα χειρότερα επεισόδια της τελευταίας πενταετίας, ομάδα ανταρτών Χούτου που δε συμμετείχε στην ειρηνευτική διαδικασία επέδραμε στο προάστιο το Σάββατο και κατά τα φαινόμενα το έθεσε υπό τον έλεγχό της. Ο στρατός είπε την Κυραική ότι ανακατάλεβα μέρος της περιοχής.

Αντιδράσεις για τη συμμετοχή Εργατικών στην κυβέρνηση Σαρόν
Ο απερχόμενος υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιόσι Μπεϊλίν -του Εργατικού Κόμματος- είπε ότι θα παραμείνει στη βουλή και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Το Εργατικό κόμμα νωρίτερα αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του δεξιού κόμματος Λικούντ του κ.  Σαρόν. Η απόφαση αυτή εξόργισε πολλά μέλη του Εργατικού κόμματος που αντιτίθενται στην αδιάλλακτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση του κ. Σαρόν  στο Παλαιστινιακό. Στο μεταξύ ένας ακόμη παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη.

Νέα στοιχεία για τη σφαγή στην Ινδονησία.
Νέα στοιχεία σχετικά με τη σφαγή 118 ανθρώπων στη Νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας έρχονται στο φως. Σύμφωνα με μάρτυρες, μετανάστες που ζουν στην περιοχή οδηγήθηκαν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο όπου και σφαγιάσθηκαν από τους ιθαγενείς Νταγιάκ. Περί τα 400 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και δέκα μέρες οπότε και άρχισαν οι επιθέσεις των Νταγιάκ. Οι Νταγιάκ λένε ότι οι μετανάστες παίρνουν τη γη και τις δουλειές τους και δε σέβονται τα έθιμά τους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.