Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αλβανοί αντάρτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο
Αλβανοί αντάρτες στην κοιλάδα του Πρέσεβο

(Τετάρτη 28/02/01 09:00 GMT)

Το ΝΑΤΟ μειώνει την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας
Η Γιουγκοσλαβία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του ΝΑΤΟ να μειώσει την ουδέτερη ζώνη που υπάρχει ανάμεσα στο Κoσσυφοπέδιο και την Σερβία, λόγω των επιθέσεων που εξακολουθούν να εξαπολύουν εκεί αλβανόφωνοι αντάρτες.  Το Βελιγράδι είχε νωρίτερα ζητήσει να επιτραπεί στον γιουγκοσλαβικό στρατό να διώξει τους αντάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με τις αρχές, χρησιμοποιούν την ουδέτερη ζώνη για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον σερβικών χωριών. Ωστόσο, ένας από τους ηγέτες των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλούς Γκάσι, χαρακτήρισε την απόφαση του ΝΑΤΟ απερίσκεπτη αφού λαμβάνεται χωρίς να έχουν διαλυθεί προηγουμένως οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας που ερυθύνονται, όπως είπε, για πράξεις γενοκτονίας. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, η απόφαση του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θεωρεί τώρα τους αλβανόφωνους αντάρτες, και όχι τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας, ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα. Σύμφωνα με πολλούς ανταποκριτές, εκφράζονται φόβοι ότι οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται ήδη στο δυτικό τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μιας περιοχή με μεγάλο αλβανόφωνο πληθυσμό. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη στείλει συμβούλους του στην πρώην γιουγκοσλαβική αυτή δημοκρατία.

Ο Λιούπτσο Γκεοργίεφσκι επικρίνει την K-FOR
O πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκεοργίεφσκι, κατηγόρησε τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, K-FOR, ότι άφησε τους Αλβανόφωνους αντάρτες να επιτεθούν τη Δευτέρα εναντίον χωριού κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι είπε ότι η K-FOR δεν είχε εκτελέσει επαρκείς περιπολίες στην περιοχή των συνόρων και είχε επίσης αγνοήσει το αίτημα της χώρας του για καλύτερη προστασία από την "τρομοκρατική", όπως είπε, "επιθετικότητα" που οργανώνεται από το εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε δε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ζητήσει την βοήθεια του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην επικράτειά της.

Εκκληση για τον Μιλόσεβιτς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας
Το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κάλεσε τους οπαδούς του να προβάλουν αντίσταση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη σύλληψή του αρχηγού τους. Την περασμένη Παρασκευή, συνελήφθη ο πρώην αρχηγός της μυστικής αστυνομίας, Ράντε Μάρκοβιτς, και ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις. Ο κ. Μιλόσεβιτς, που καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, ζει στην έπαυλή του στο Βελιγράδι και παρακολουθούνται οι κινήσεις του από την αστυνομία. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Βελιγράδι δήλωσε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα συλληφθεί και θα δικασθεί μάλλον για την δολοφονία αντιπάλων του.

Σύγκρουση τρένων στη Β.Αγγλία
Δύο τρένα συγκρούσθηκαν σήμερα το πρωί κοντά στο Σέλμπι της Βόρειας Αγγλίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 12, ενώ έχουν τραυματισθεί σοβαρά περίπου 30 άτομα.  Εκτροχιάσθηκαν και τα 9 βαγόνια της ταχείας αμαξοστοιχίας που έκανε τη διαδρομή Νιούκασλ-Λονδίνο.

Φόβοι για αφθώδη πυρετό στη Γερμανία
Εντείνονται οι φόβοι ότι η νόσος του αφθώδους πυρετού μπορεί να έχει εξαπλωθεί και πέραν της Βρετανίας, μετά τη διαπίστωση ότι πρόβατα που είχαν εισαχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν έρθει σε επαφή με αυτό τον ιό.  Οι γερμανικές αρχές έχουν βάλει σε καραντίνα ένα αγρόκτημα κοντά στο Ντίσελντορφ όπου βρέθηκαν αντισώματα αφθώδους πυρετού στο αίμα 5 προβάτων τα οποία είχαν εισαχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τις αγορές ζώων, ενώ θανατώθηκαν ζώα που είχαν εισαχθεί από τη Βρετανία όπου έχουν εντοπισθεί κρούσματα της νόσου σε 18 σημεία. Το υπουργείο Γεωργίας ερευνά τώρα κι ένα άλλο σημείο όπου εντοπίστηκε η νόσος, στο Ντέβον της ΝΔ. Αγγλίας.Οι βρετανικές αρχές, στην προσπάθειά τους ν'ανακόψουν την εξάπλωση της νόσου, παρέτειναν για 2 ακόμη εβδομάδες την απαγόρευση που ισχύει στην μετακίνηση ζώων. Εχουν κλείσει επίσης ορισμένα εθνικά πάρκα, ενώ αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα οι ιπποδρομίες και ορισμένες άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Ο Τζορτζ Μπους εκθέτει στο Κογκρέσο τα σχέδια του για τον προϋπολογισμό
O πρόεδρος Μπους, στον πρώτο λόγο που εκφώνησε στο αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρθηκε στα σχέδια του που προβλέπουν τη μείωση των φόρων κατά 1,6 τρισεκατομύρια δολάρια μέσα σε μία δεκαετία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο κ. Μπους, είναι αρκετά πλούσια χώρα και μπορεί έτσι να μειώσει τους φόρους και ταυτόχρονα να εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού της χρέους και ν'αυξήσει τις δαπάνες στους τομείς της παιδείας, του περιβάλλοντος και της υγείας. Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης το Κογκρέσο ότι θα προωθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, θα υποστηρίξει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα είναι μεν ενεργός, αλλά λιγότερο παρεμβατική. Αργότερα, ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, εξέφρασε μεγάλες αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι ρεαλιστικές οι εξαγγελίες του προέδρου.

ΗΠΑ: Απόφαση-ορόσημο για το περιβάλλον
Ορόσημο χαρακτηρίζεται η ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αποφανθεί ότι η Νομοθετική Πράξη για τον Καθαρό Αέρα, που ισχύει εδώ και  30 χρόνια, θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο για τον καθορισμό των ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.  Οι 9 δικαστές απέρριψαν έτσι τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πανίσχυρες οργανώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων οι οποίες ήθελαν να υποχρεωθούν οι αρχές να λαμβάνουν υπ'όψιν το κόστος που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις οποιαδήποτε ρύθμιση για τον προσδιορισμό των ορίων της αμτοσφαιρικής ρύπανσης. Η δημόσια Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα προστατεύσει την υγεία εκατομμυρίων αμερικανών, ενώ ανάλογα θετικές ήταν και οι αντιδράσεις πολλών οικολογικών οργανώσεων.

Συνεχίζεται η εθνοτική βία στη νήσο Βόρνεο
Στην Ινδονησία, οι δυνάμεις ασφαλείας, που συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό της εθνοτικής βίας στη νήσο Βόρνεο, όπου 400 άτομα βρήκαν το θάνατο τις τελευταίες μέρες, έχουν λάβει την εντολή να πυροβολούν τους ταραχοποιούς. Ήδη, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, η αστυνομία τραυμάτισε 5 τραχοποιούς εκ των οποίων τον ένα θανάσιμα. Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για ν'αποφύγουν τη βία. Οι ιθαγενείς κάτοικοι της νήσου, που ανήκουν στη φυλή Νταγιάκ, επιτίθενται εναντίον των μεταναστών οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη νήσο Μαντούρα. Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι ήδη υπερπλήρεις, αλλά έχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και η κατάσταση είναι σε γενικές γραμμές ήρεμη.

Μεγάλη πτώση του δείκτη Νάζντακ
Σημαντικές απώλειες υπέστησαν οι τιμές των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δείκτης Νάζντακ σημείωσε κατακόρυφη πτώση 4.36 τοις εκατό κλείνοντας χθες στη Νέα Υόρκη στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο χρόνων. Οι μεγαλύτερες απώλειες κατεγράφησαν στις τιμές των μετοχών των εταιρειών Cisco, Oracle, Gateway, IBM, Hewlett Packard και Compaq. Σχεδόν ανεπηρέαστος, πάντως, παρέμεινε στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς που έκλεισε στις 10636,88, δηλ. 0,05 τοις εκατό κάτω.

Σε ύφεση η ιαπωνική οικονομία
Σε περίοδο ύφεσης εισέρχεται και πάλι η ιαπωνική οικονομία καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4 τοις εκατό τον Ιανουάριο. Η πτώση αυτή οφείλεται στη δραστική μείωση των εξαγωγών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών αγαθών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έκκληση του προέδρου του Μεξικού για βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες
Έκκληση προς τις ανεπτυγμένες χώρες να λάβουν συντονισμένα μέτρα για την ανακούφιση των οικονομιών των φτωχότερων χωρών του κόσμου απηύθυνε ο πρόεδρος τους Μεξικού Βισέντε Φοξ. Σε ομιλία του στο τέλος των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Κανκούν της Καραϊβικής, ο πρόεδρος του Μεξικού τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συνεργασθούν έτσι ώστε να διασφαλίσουν πως η παγκοσμιοποίηση θα αποδειχθεί ευεργετική για όλες τις χώρες της υφηλίου.

Αυξάνεται ο πληθυσμός της Γης, αλλά μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες
Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών κάνει την πρόβλεψη ότι ο πληθυσμός της Γης θ'αυξηθεί κατά 1 περίπου δισεκατομμύριο άτομα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Θ'αυξηθεί μάλιστα μόνον ο πληθυσμός των αναπτυσσομένων χωρών. Μέχρι το έτος 2050, σύμφωνα με την έκθεση "Οι προπτικές για τον πληθυσμό της Γης",  9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη μας θα ζουν στις ανπτυσσόμενες χώρες. Ο πληθυσμός των 48 φτωχότερων κρατών θα έχει τριπλασιασθεί παρά τις επιπτώσεις της νόσου AIDS που μαστίζει την Αφρική. Θα μειωθεί, αντίθετα, ο πληθυσμός των πλουσιότερων χωρών, με εξαίρεση τις ΗΠΑ.

Αρχίζει δίκη για δολοφονία στην Τσετσενία
Αρχίζει σήμερα στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας η δίκη ενός συνταγματάρχη που κατηγορείται για την απαγωγή και δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας στην Τσετσενία πριν από 17 μήνες. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση εκδικάζεται στη Ρωσία. Εχουν γίνει συχνά καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ρωσικό στρατό στην Τσετσενία και η έναρξη της δίκης του συνταγματάρχη Γιούρι Μπουντάνοφ συμπίπτει με την διερευνητική επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τσετσενία ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδιος για τ'ανθρώπινα δικαιώματα, Αλβάρο Γκιλ-Ρόμπλες.

Εκτελείται σουνίτης μουσουλμάνος στο Πακιστάν
Στο Πακιστάν, οδηγήθηκε στην αγχόνη ένας σουνίτης μουσουλμάνος, ο Χακ Ναουάζ, που είχε καταδικασθεί για τη δολοφονία, πριν από 10 χρόνια, ενός ιρανού διπλωμάτη που ήταν σιίτης μουσουλμάνος--του διευθυντή του Ιρανικού Πολιτιστικού Κέντρου στην πρωτεύουσα της πολιτείας Πουντζάμπ, Λαχόρη. Ενόψει της εκτέλεσης, οι αρχές είχαν συλλάβει εκατοντάδες οπαδούς της μαχητικής οργάνωσης "Σιπάχ-ε-Σαχάμπα" στην οποία ανήκε ο Χακ Ναουάζ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, 5 άτομα τραυματίσθηκαν στην επαρχία Πουντζάμπ σε συγκρούσεις της αστυνομίας με μουσουλμάνους εξτρεμιστές που διαμαρτύρονταν κατά της εκτέλεσης του Ναουάζ.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.