Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα στην Βρετανία
Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα στην Βρετανία

(Τετάρτη 28/02/01, 14:00 GMT)

Σιδηροδρομικό ατύχημα στην Βρετανία με τουλάχιστον 13 νεκρούς
Τουλάχιστον 13 νεκροί και τουλάχιστον 70 τραυματίες - αρκετοί από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση - είναι, μέχρι στιγμής, ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης 2 τρένων που έγινε σήμερα το πρωί στην βόρεια Αγγλία. Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες των μελών των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή - κοντά στην πόλη Σέλμπι - για να απεγκλωβιστούν πολλοί επιβάτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα συντρίμια του τρένου και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Το ατύχημα συνέβη όταν επιβατικό τρένο εξπρές συγκρούστηκε με όχημα που είχε πέσει στις σιδηροδρομικές γραμμές από μία γέφυρα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή. Αμέσως μετά ακολούθησε ένα άλλο τρένο που κατευθυνόταν προς το Λονδίνο το οποίο συγκρούσθηκε με το εμπορικό, εκτροχιάσθηκε με αποτέλεσμα τον τραγικό αυτό απολογισμό. Το σιδηροδρομικό αυτό ατύχημα είναι το τέταρτο πολύνεκρο που συμβαίνει στην Βρετανία μέσα σε διάστημα τρισήμιση χρόνων.

Νέα καταγγελίες για επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο
Η αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο ερευνά την δολοφονία ενός ηλίκιωμένου ζευγαριού Σέρβων στο σπίτι τους, κοντά στην πόλη Καμάνιτσα. Ακόμα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ένας Σέρβος αστυνομικός τραυματίστηκε απο έκρηξη χειροβομβίδας όταν Aλβανοί αυτονομιστές επετέθησαν σε αστυνομικές μονάδες στη νότια Σερβία κοντά στην ουδετερη ζώνη. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να προβούν σε σταδιακή μείωση της αποστρατικοποιημένης ζώνης που χωρίζει το Κοσυφοπεδιο απο τη Σερβία λόγω των επιθέσεων που εξακολουθούν να εξαπολύουν εκεί Αλβανόφωνοι αντάρτες.  Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας χαιρέτησε την απόφαση αυτή του ΝΑΤΟ. Σήμερα αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια όπου και εκεί επικρατεί ένταση.

Φόβοι για επέκταση του αφθώδους πυρετού και εκτός Βρετανίας
Εντείνονται οι φόβοι ότι η νόσος του αφθώδους πυρετού μπορεί να έχει εξαπλωθεί και πέραν της Αγγλίας. Οι αρχές της Γερμανίας έχουν θέσει σε καραντίνα ένα αγρόκτημα κοντά στο Ντίσελντορφ όπου βρέθηκαν αντισώματα αφθώδους πυρετού στο αίμα 5 προβάτων τα οποία θανατώθηκαν και αποτεφρώθηκαν. Πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουν κλείσει τις αγορές ζώων, ενώ θανατώθηκαν ζώα που είχαν εισαχθεί από τη Αγγλία όπου σήμερα εντοπίσθηκαν άλλα 4 κρούσματα. Κρούσματα αφθώδους πυρετού έχουν εντοπιστεί και στην Ουαλία και συνολικά σε όλη την Βρετανία έχουν βρεθεί πάνω από 20 κρούσματα της νόσου. Στο μεταξύ, οι αρχές της Βρετανίας επέκτειναν την απαγόρευση της μεταφοράς ζώων για δύο ακόμη εβδομάδες. Η απόφαση αυτή ελήφθη στην έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου χθες κατά την διάρκεια της οποίας αποφασίσθηκε να δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν για να περιορισθεί η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού. Παράλληλα πολλές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα.

Κίνδυνοι και για τα κοτόπουλα αποκαλύπτει έρευνα
Mετά τον αυθώδη πυρετό στα χοιρινά και στα αιγοπρόβατα, ανησυχία γεννάται στη Βρετανία και για τα κοτόπουλα. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το περιοδικό "Which"  σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας, 1 στα 5 κοτόπουλα είναι μολυσμένα με βακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Επιπλεόν, το 16% από τα ωμά κοτόπουλα βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα.

Δηλώσεις Ντίνι για την υπόθεση της αγοράς της Τέλεκομ Σέρμπια
Σε δήλωσή του στην Βουλή της Ιταλίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λαμπέρτο Ντίνι διέψευσε κατηγορηματικά κάθε δυνατή ύποπτη ανάμειξη της κυβέρνησης της Ιταλίας στην υπόθεση της αγοράς του 29% του πακέτου μετοχών της Τέλεκομ Σέρμπια από την Τέλεκομ Ιτάλια πριν από 4 χρόνια.

Συνεχίζεται η οικονομική κρίση στην Τουρκία
Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία απο την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Σήμερα ανακοινώθηκε αύξηση στη τιμή του πετρελαίου κατά 10%. Αυτή η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές και άλλων αγαθών, ενώ μία εταιρεία αυτοκινήτων - αντιπροσωπεία της εταιρείας "Peugeot" - ανακοίνωσε οτι θα προβεί σε απολύσεις 150 εργαζομένων εξαιτίας της πτώσης της Τουρκικής λίρας. Oμως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Yπηρεσίας του BBC στη Κύπρο Πάρις Ποταμίτης, η οικονομική κρίση στη Τουρκία φαίνεται ότι εξαπλώνεται και στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Περικοπές φόρων υπόσχεται ο Μπους
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ο νεώτερος στην πρώτη του ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσσο προχώρησε στην ανάλυση του προϋπολογισμού του. Ο κ. Μπους είπε ότι δεσμεύεται να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στους φόρους και ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την εκπαίδευση και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Μπους έκανε λόγο για συνολικές περικοπές φόρων μέσα σε διάστημα 10 χρόνων πάνω από 500 τρισεκατομμύρια δραχμές. Από την πλευρά τους οι Δημκρατικοί, μέσω του υψηλόβαθμου αξιωματούχου τους Ρίτσαρντ Τζέφαρντ, περιέγραψαν το πρόγραμμα του κ. Μπους ως πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Εκρυθμη η κατάσταση στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν αρχίσει να πυροβολούν τους διαδηλωτές στο κεντρικό Καλιμαντάν σε μια προσπάθεια να τεθεί τέρμα στις φυλετικές συγκρούσεις που, μέχρι στιγμής, έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 400 ανθρώπους. Η αστυνομία έχει κάνει γνωστό ότι έχει πυροβολήσει 5 ανθρώπους και προχωρεί στην εντατικοποίηση των ελέγχων για παράνομα όπλα. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, η αστυνομία, μέχρι τώρα, δεν είχε επέμβει στις επιθέσεις που πραγματοποιούσαν ένοπλοι ντόπιοι κάτοικοι κατά μεταναστών. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες - αρκετοί από αυτούς σε άθλια κατάσταση - να αναχωρούν εσπευσμένα από την περιοχή.

Μεγάλοι κίνδυνοι από τις πλημμύρες στη Μοζαμβίκη
Στη Μοζαμβίκη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 400.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο από την πιθανότητα υπερχείλισης ποταμού από τις τελευταίες πλημμύρες στην περιοχή που έχουν στοιχίσει την ζωή, μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους.

Θάνατος με κρέμασμα στο Πακιστάν
Στο Πακιστάν ένα ενεργό μέλος της κοινότητας των Σουνιτών μουσουλμάνων κρεμάστηκε για την δολοφονία πριν από 10 χρόνια ενός διπλωμάτη από το Ιράν. Η δολοφονία ήταν ένα από τα πρώτα συμβάντα όπου ένας ξένος έπεσε θύμα της φυλετικής βίας στο Πακιστάν.

Δίκη Ρώσου αξιωματικού για έγκλημα στην Τσετσενία
Στη Ρωσία ξεκίνησε η δίκη ενός συνταγματάρχη που σκότωσε μια νεαρή γυναίκα στην Τσετσενία. Θεωρείται ως η πρώτη δίκη τέτοιους είδους από τότε που τα στρατεύματα της Ρωσίας μπήκαν στην Τσετσενία πριν από 17 μήνες.

Προώθηση πιο αυστηρής νομοθεσίας για τα τσιγάρα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε την εφαρμογή πιο αυστηρής νομοθεσίας για την παραγωγή και πώληση τσιγάρων. Η νέα οδηγία θα απαγορεύει την παρασκευή τσιγάρων υψηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστω και αν προορίζονται για εξαγωγή. Επίσης, οι προειδοποιήσεις για την υγεία των καταναλωτών πάνω στα πακέτα θα γίνουν μεγαλύτερες σε έκταση και θα απαγορευτούν περιγραφές όπως "λάιτ" και "ελαφρύ". Στην οδηγία αυτή αντιτίθενται έντονα οι καπνοβιομηχανίες.

Εννιά δισεκατομμύρια οι κάτοικοι της Γης το 2050
Mια καινούρια μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί πολύ μέσα στα επόμενα 50 χρόνια και ότι οι συνέπειες από αυτή την αύξηση θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πιο συγκριμένα, υπολογίζεται ότι το 2050 ο πληθυσμός της Γης θα φτάνει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.