Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τη σύζυγό του
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τη σύζυγό του
(Τετάρτη 28/02/01, 2330GMT)

Δίωξη Μιλόσεβιτς ετοιμάζουν οι γιουγκοσλαβικές αρχές
Ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας είπε ότι η εισαγγελία ετοιμάζεται να απευθύνει επίσημα κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε συνέντευξή του στο BBC ο Ντούσαν Μιχαήλοβιτς αρνήθηκε να πει πότε θα ασκηθεί δίωξη, αλλά είπε ότι αν ο κ. Μιλόσεβιτς βρεθεί ένοχος υπεξαίρεσης κρατικής περιουσίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες ως πέντε χρόνια. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η  Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στο Βελιγράδι έδωσε εντολή στην αστυνομία να διερευνήσει τις καταγγελίες ότι ο κ. Μιλόσεβιτς είχε μεταφέρει εκτός Γιουγκοσλαβίας μεγάλες ποσότητες χρυσού. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μιλόσεβιτς λίγες εβδομάδες πριν χάσει την εξουσία πέρυσι, μετέφερε πάνω από 170 κιλά χρυσού στην Ελβετία, όπου και τα πούλησε και στη συνέχεια μετέφερε τα έσοδα από αυτή την πώληση σε τράπεζες της Κύπρου και της Ελλάδας.

Παραμένει η ένταση στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου
Το ΝΑΤΟ λέει ότι επιθυμεί διευκρινίσεις σχετικά με το Γιουγκοσλαβικό σχέδιο για την αποστρατικοποιημένη ζώνη στη νότια Σερβία όπου αλβανοί αντάρτες συγκρούονται τις τελευταίες μέρες με δυνάμεις της Σερβίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε ότι το εν λόγω σχέδιο δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων ούτε και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επιθυμεί η Συμμαχία.

Διευρύνεται το σκάνδαλο υποκλοπών στην πγδΜ
Νέα διάσταση αποκτά το σκάνδαλο με τις υποκλοπές τηλεφωνημάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς η κυβέρνηση της χώρας παραδέχτηκε  ότι ανάμεσα στους στόχους ήταν και πρεσβείες ξένων χωρων. Ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεβσκι είπε ότι υπήρξαν πέντε ή έξη τέτοια περιστατικά, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο αφθώδης πυρετός πέρασε και στη Βόρειο Ιρλανδία
Επίσημοι στη Βόρειο Ιρλανδία είπαν ότι εμφανίστηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού με πρόβατα που είχαν μεταφερθεί από τη βορειοανατολική Αγγλία. Ήδη έχει αρχίσει η κάυση του κοπαδιού αλλά ορισμένα είχαν εξαχθεί και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της ασθένειας. Οι αρχές της Γερμανίας έχουν θέσει σε καραντίνα ένα αγρόκτημα κοντά στο Ντίσελντορφ όπου βρέθηκαν αντισώματα αφθώδους πυρετού στο αίμα 5 προβάτων τα οποία θανατώθηκαν και αποτεφρώθηκαν. Πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουν κλείσει τις αγορές ζώων, ενώ θανατώθηκαν ζώα που είχαν εισαχθεί από τη Αγγλία. Η Γαλλία έδωσε εντολή για το σφαγιασμό 30.000 προβάτων που είχαν έρθει σε επαφή με ζώα από τη Βρετανία ενώ η Ιρλανδία σφαγιάζει προληπτικά πάνω από 1000 πρόβατα.

Βρετανική απαγόρευση σε 21 ξένες οργανώσεις
Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 21 ξένων οργανώσεων των οποίων σχεδιάζει να απαγορεύσει τη λειτουργία με βάση τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Ανάμεσά τους είναι το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα ΠΚΚ και η ελληνική 17 Νοέμβρη. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη τους αυτονομιστές Τίγρεις Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, την οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, την οργάνωση της ιρανικής αντιπολίτευσης Μουτζαχεντίν ελ Χαλκ και άλλες αλγερινές, παλαιστινιακές και αιγυπτιακές οργανώσεις. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσει τους οπαδούς αυτών των κινημάτων να δρουν στη Βρετανία υποστηρίζοντας τις οργανώσεις τους.

Ισχυρός σεισμός στο Σιάτλ
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις βορειοδυτικές ακτές του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυρίως επλήγη το Σιάτλ προξενώντας μικρές υλικές ζημιές. Εκκενώθηκαν ορισμένα υψηλά κτίρια. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Νέος σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ
Σεισμός έπληξε και το Ελ Σαλβαδόρ -ο  τρίτος μεγάλος σεισμός τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κόσμος στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ βγήκε στους δρόμους, αλλά δεν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημίες. Σε δύο άλλους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 1200 άνθρωποι.

Περικοπές φόρων υπόσχεται ο Μπους
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ο νεώτερος στην πρώτη του ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσσο προχώρησε στην ανάλυση του προϋπολογισμού του. Ο κ. Μπους είπε ότι δεσμεύεται να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στους φόρους και ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την εκπαίδευση και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Μπους έκανε λόγο για συνολικές περικοπές φόρων μέσα σε διάστημα 10 χρόνων πάνω από 500 τρισεκατομμύρια δραχμές. Από την πλευρά τους οι Δημκρατικοί, μέσω του υψηλόβαθμου αξιωματούχου τους Ρίτσαρντ Τζέφαρντ, περιέγραψαν το πρόγραμμα του κ. Μπους ως πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Ασχημα μαντάτα για την Αμερικανική οικονομία
Νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την Αμερικανική οικονομία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε στην Βουλή των Αντιπροσώπων ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο συντακτης του BBC για οικονομικά θέματα αναφέρει ότι οι δηλώσεις αυτές του κ. Γκρίνσπαν θα πυροδοτήσουν τις φήμες για μείωση των επιτοκίων.

Συνεχίζεται η οικονομική κρίση στην Τουρκία
Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία απο την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε αύξηση στη τιμή του πετρελαίου κατά 10%. Αυτή η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές και άλλων αγαθών, ενώ μία εταιρεία αυτοκινήτων - αντιπροσωπεία της εταιρείας Peugeot - ανακοίνωσε οτι θα προβεί σε απολύσεις 150 εργαζομένων εξαιτίας της πτώσης της Τουρκικής λίρας. Oμως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Yπηρεσίας του BBC στη Κύπρο Πάρις Ποταμίτης, η οικονομική κρίση στη Τουρκία φαίνεται ότι εξαπλώνεται και στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Διαδήλωση προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Μέλη του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιούν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για τις προτάσεις κατάργησης ορισμένων από τα εργασιακά προνόμια που απολαμβάνουν. Μία από τις προτάσεις συνδέει την μισθολογική αύξηση και την προαγωγή με την απόδοση του εργαζομένου.

Προώθηση πιο αυστηρής νομοθεσίας για τα τσιγάρα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε την εφαρμογή πιο αυστηρής νομοθεσίας για την παραγωγή και πώληση τσιγάρων. Η νέα οδηγία θα απαγορεύει την παρασκευή τσιγάρων υψηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστω και αν προορίζονται για εξαγωγή. Επίσης, οι προειδοποιήσεις για την υγεία των καταναλωτών πάνω στα πακέτα θα γίνουν μεγαλύτερες σε έκταση και θα απαγορευτούν περιγραφές όπως "λάιτ" και "ελαφρύ". Στην οδηγία αυτή αντιτίθενται έντονα οι καπνοβιομηχανίες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.