Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μιλόσεβιτς
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μιλόσεβιτς

(Πέμπτη 01/03/01, 17:00 GMT)

Ετοιμες να απαγγείλουν κατηγορίες κατά Μιλόσεβιτς οι αρχές της Σερβίας
Ο υπουργός Eσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαήλοβιτς είπε ότι η αστυνομία ολοκλήρωσε τις έρευνες της και ο Εισαγγελέας ετοιμάζεται να απαγγείλει επίσημα κατηγορίες για διαφθορά κατά του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε συνέντευξή του στο BBC ο κ.Μιχαήλοβιτς αρνήθηκε να πει πότε θα ασκηθεί δίωξη, αλλά είπε ότι αν ο κ. Μιλόσεβιτς βρεθεί ένοχος υπεξαίρεσης κρατικής περιουσίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 3 μήνες ως 5 χρόνια. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στο Βελιγράδι έδωσε εντολή στην αστυνομία να διερευνήσει τις καταγγελίες ότι ο κ. Μιλόσεβιτς είχε μεταφέρει εκτός Γιουγκοσλαβίας μεγάλες ποσότητες χρυσού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Μιλόσεβιτς - λίγες εβδομάδες πριν να χάσει την εξουσία πέρσι - μετέφερε πάνω από 170 κιλά χρυσού στην Ελβετία όπου και τα πούλησε και, στη συνέχεια, μετέφερε τα έσοδα από αυτή την πώληση σε τράπεζες της Κύπρου και της Ελλάδας.

ΝΑΤΟ: Δεν εξετάζονται άλλα μέτρα για την ένταση στα Σκόπια
Kανένα άλλο μέτρο, εκτός από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και από την χρήση πολιτικών μέσων για την εκτόνωση της κρίσης που ξέσπασε στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από τις συγκρούσεις που πραγματοποιούνται στα σύνορα της χώρας μεταξύ δυνάμων της χώρας αυτής με Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες, δεν βλέπει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Νταν Σπέχαρντ. Στο μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ, της Σερβίας και Αλβανοφώνων για την ένταση στη νότια Σερβία, λόγω των πρόσφατων επιθέσεων Αλβανοφώνων ανταρτών, αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ενας νεκρός από έκρηξη στο Ισραήλ
Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για την έκρηξη που σημειώθηκε στο βόρειο Ισραήλ από την οποία 1 άνθρωπος έχασε την ζωή του και 9 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την αστυνομία του Ισραήλ, οι δράστες είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά μέσα σε ένα ταξί. Η αστυνομία άρχισε να καταδιώκει το ταξί και οι δράστες πιστεύεται ότι μπήκαν στο όχημα και η έκρηξη σημειώθηκε καθώς το ταξί πλησίαζε σε μπλόκο της αστυνομίας.

Η αντισεισμική προστασία και το σεισμικό βάθος "έσωσαν" το Σιάτλ
Αξιωματούχοι στην Αμερικανική πόλη του Σιάτλ, που επλήγη χθες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Richter, λένε ότι τα εκατομμύρια δολλάρια που δαπανήθηκαν για την αντισεισμική προστασία της περιοχής ήταν ο βασικός λόγος που, παρά τη μεγάλη ισχύ του σεισμού, δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Παράλληλα, οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές οφείλεται, επίσης, στο μεγάλο βάθος του σεισμού - βάθος που, επιπλέον, μειώνει τους κινδύνους από τους μετασεισμούς. Ενας άνθρωπος έχασε την ζωή του και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν από το χτύπημα αυτό του Εγκέλαδου στην πόλη του Σιάτλ.

Σεισμός και στο Ελ Σαλβαδόρ
Περίπου την ίδια ώρα που ο σεισμός χτυπούσε το Σιάτλ, νέος μεγάλος σεισμός έπληττε και το Ελ Σαλβαδόρ - ο τρίτος τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 1.200 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους από τους 2 προηγούμενους σεισμούς στο Ελ Σαλβαδόρ, όμως αυτή την φορά - σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, μέχρι στιγμής - δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Εξαπλώνεται ο φόβος για τον αυθώδη πυρετό
Καθώς η επιδημία του αυθώδους πυρετού παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη Βρετανία, και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Κροατία και η Πορτογαλία, αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης κατά της ασθένειας. Στη Βόρεια Ιρλανδία έχει αρχίσει ήδη η θανάτωση και η καύση προβάτων, καθώς εμφανίστηκαν κρούσματα αυθώδους πυρετού και εκεί, σε κοπάδι που είχε μεταφερθεί από την Βορειοανατολική  Αγγλία, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Σκωτία. Στο μεταξύ, απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των υγειονομικών αρχών της Βρετανίας καθώς όσο συνεχίζονται οι έλεγχοι εντοπίζονται και νέα κρούσματα της νόσου. Ο αριθμός των κτηνοτροφικών μονάδων στις οποίες έχει εμφανιστεί η ασθένεια είναι πιθανότατα πάνω από 30.

Ψάχνουν ακόμα για πτώματα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Βρετανίας
Στη βόρεια Αγγλία συνεχίζονται οι προσπάθειες των μελών των σωστικών συνεργείων για την ανάσυρση τυχόν πτωμάτων που ακόμα δεν έχουν απεγκλωβιστεί από τα συντρίμια των τρένων μετά από το χθεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι - σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής - έχασαν την ζωή τους στο ατύχημα αυτό που προκλήθηκε όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε μέσα στις ράγες λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί ένα τρένο εξπρές και να πέσει πάνω σε ένα άλλο τρένο που ερχόταν εκείνη την ώρα. Ηταν το τέταρτο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τα τελευταία τρισήμιση χρόνια στην Βρετανία.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εντός της Τουρκίας για την οικονομική κρίση
Στην Τουρκία συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Η κατάσταση στους δρόμους της πόλης είναι τεταμένη, καθώς εργατικά συνδικάτα διαδηλώνουν με αφορμή τις απολύσεις συναδέλφων τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του προσπαθεί να εξασφαλίσει δάνεια ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εργασία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα ειδικό πολυετές πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κινητικότητας των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα διευκολύνονται να εγκαταλείπουν την χώρα τους προκειμένου να εργασθούν σε κάποια άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καταστροφή αρχαίων αγαλμάτων από τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν
Οι αρχές των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν ξεκίνησαν την διαδικασία καταστροφής αρχαίων αγαλμάτων σε όλη την χώρα με την αιτιολογία ότι προσβάλλουν το Ισλάμ. O υπουργός Πολιτισμού των Ταλεμπάν είπε ότι δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα που χρονολογούνται από τον πέμπτο αιώνα θα καταστραφούν. Η ενέργεια των Ταλεμπάν έχει προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή.

Η ένταση παραμένει στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή του κεντρικού Καλιμαντάν όπου τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες μέρες λόγω των φυλετικών συγκρούσεων που διεξάγονται εκεί μεταξύ ντόπιων κατοίκων και μεταναστών.

Το όραμα της "Αφρικανικής Ενωσης" συζητούν οι ηγέτες της Αφρικής
Οι ηγέτες των χωρών της Αφρικής βρίσκονται στη Λιβύη για την σύνοδο που έχει ως αντικείμενο το όραμα μιας ενωμένης Αφρικής στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπό την επήρρεια κάνναβης μπορεί να έγραφε ο Σαίξπηρ
Ο πιο σημαντικός συγγραφέας της Αγγλίας  - ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ - πιθανότατα να συνέγραφε τα αριστουργήματά του υπό την επήρρεια κάνναβης. Σε αυτό το συμπερασμα τουλάχιστον κατέληξαν επιστήμονες από τη Νότια Αφρική που εξέτασαν τα υπάρχοντα του Σαίξπηρ και βρήκαν ίχνη από κάνναβη σε 8 από τις 24 πίπες που χρησιμοποιούσε ο Αγγλος συγγραφέας.

Πρόταση για απαγόρευση λειτουργίας 21 ξένων οργανώσεων στην Βρετανία
Η κυβέρνηση της Βρετανίας, με βάση το  νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, προτίθεται να απαγορεύσει τη λειτουργία 21 ξένων οργανώσεων στη χώρα. Η πλειοψηφία των οργανώσεων αυτών είναι μουσουλμανικές, αλλά, επιπλέον, μεταξύ αυτών των οργανώσεων συγκαταλέγονται το αυτονομιστικό κίνημα των Κούρδων ΠΚΚ, η "17 Νοέμβρη", οπαδοί της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, καθώς και των ανταρτών "Τίγρεις Ταμίλ" της Σρι Λάνκα. Το Κοινοβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει τώρα να εγκρίνει την πρόταση της κυβέρνησης.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.