Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση

(Παρασκευή 02/03/2001, 1700 GMT)

Προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Τουρκία
Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ διόρισε τον τούρκο οικονομολόγο και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς, ως νέο υπουργό οικονομίας. Επίσης διόρισε νέο διοικητή στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ ανησυχούν για την κρίση στην ΠΓΔΜ
Ανώτατος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος στα Σκόπια δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να αναλάβουν "συντονισμένη δράση" κατά των αλβανικών ανταρτικών ομάδων.  Ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νταν Σπέκχαρντ, χαρακτήρισε τους αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες "τρομοκράτες". Όπως είπε, κανένας αλβανικός πολιτικός σχηματισμός δεν τους υποστηρίζει ούτε στο Κόσσυφοπέδιο ούτε στην Πρώην Γουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Πρόστιμο αλλά όχι δίωξη για τον Κολ
Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος του πρωην καγκελάριου της γερμανίας, Χέλμουντ Κόλ, για τις κατηγορίες ότι είχε δεχθεί παράνομες δωρεές ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας του. Αλλά το δικαστήριο της Βόννης επέβαλλε στον κ. Κολ  υψηλό χρηματικό πρόστιμο, άνω των 140.000 δολαρίων.

Ισόβια στο "Χασάπη της Θεσσαλονίκης"
Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε σε ισόβεια κάθειρξη τον αυστριακό Αλόις Μπρούνερ πρώην αξιωματικό των ναζιστικών Ες-Ες ο οποίος στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οργάνωσε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Μπρούνερ ο οποίος καταδικάσθηκε ερήμην είναι γνωστός στην Ελλάδα ως "ο χασάπης της Θεσσαλονίκης". Εάν ζει ακόμη, πιστεύεται πως κατοικεί στη Συρία--κάτι, όμως, που η Δαμασκός το αρνείται.

Ο ΟΗΕ απειλεί με κυρώσεις το Ταλεμπάν
Τα Ηνωμένα Έθνη απείλησαν με σοβαρότατες συνέπειες το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, αν υλοποιήσουν την απειλή τους να καταστρέψουν ιστορικής σημασίας βουδιστικά αγάλματα ως ειδωλολατρικά και προσβλητικά για το Ισλάμ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Καμπούλ λέει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το Ταλεμπάν πως δεν υλοποιήσουν την απειλή τους. Ο ΟΗΕ πρότεινε να εξετάσει το θέμα διεθνής ομάδα ισλαμιστών αναλυτών ή να μεταφερθούν τα αγάλματα σε άλλη χώρα. Η Ινδία έχει ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσει τα επίμαχα αγάλματα.

Ενιάχρονος παλαιστίνιος νεκρός στη Γάζα
Τρεις παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, ανάμεσά τους κι ένα ενιάχρονο αγόρι. Στη Γάζα υπέκυψε στα τραύματά του ένας δεκατριάχρονος που είχε τραυματισθεί από ισραηλινά πυρά την περασμένη Τρίτη, ενώ οι ισραηλινοί λένε ότι σκότωσαν ένα παλαιστίνιο που επιχειρούσε να βάλει βόμβα σε εβραϊκό οικισμό.

Πρώτος άραβας υπουργός στο Ισραήλ
Το Ισραήλ απέκτησε για πρώτη φορά άραβα υπουργό. Πρόκειται για τον Δρούζο  βουλευτή Σαλάχ Ταλίφ, που ορίστηκε από το Εργατικό Κόμμα ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ. Νωρίτερα το Εργατικό Κόμμα είχε ορίσει τον απόστρατο στρατηγό Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ για υπουργό άμυνας.

ΟΗΕ: Το Ιράκ μπορεί να έχει απαγορευμένα όπλα
Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι το Ιράκ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή του βιολογικά και χημικά όπλα καθώς και τους κατάλληλους πυραύλους για να τα μεταφέρουν και να πλήξουν άλλες χώρες. Η έκθεση λέει ότι το Ιράκ πιθανόν να έχει κρυμμένους πυραύλους Σκουντ, εκτοξευτήρες και καύσιμα, ενώ σημειώνει ότι αγνοούνται εκατοντάδες βλήματα με δηλητηριώδες αέριο, και δεν αποκλείεται -λέει- η Βαγδάτη να έχει περισσότερα σπορίδια άνθρακα από ό,τι πιστευόταν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.