Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

(Δευτέρα 05/03/2001, 09.14 GMT)

Εξαρση της βίας στα σύνορα των Σκοπίων με το Κοσσυφοπέδιο
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ζήτησε από την διεθνή κοινότητα την δημιουργια νεκρής ζώνης στα σύνορά της με το Κοσσυφοπέδιο, μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών κατά την διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες αλβανικής καταγωγής. Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Σργκγιάν Κερίμ,  είπε ότι η νεκρή ζώνη θα είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή της προμήθειας όπλων στους αντάρτες και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να συζητήσουν το θέμα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, είχε επείγουσες συνομιλίες με τους επικeφαλής των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.

Εβδομήντα νεκροί στην Πορτογαλία
Εβδομήνα άτομα πιστεύεται ότι έχασαν την ζωή τους όταν τουλάχιστον τρία οχήματα, ανάμεσά τους και ένα λεωφορείο που πιστεύεται πως μετέφερε  εξήντα και πλέον άτομα, έπεσαν στον ποταμό Ντούρο μετά την κατάρρευση γέφυρας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, σχεδόν η μισή γέφυρα κατέρρευσε. Ο υπουργός δημοσίων έργων της Πορτογαλίας, ο κ. Χόρχε Κοέλο, παραιτήθηκε λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το ατύχημα.

Κατηγοροί πιστούς του Αραφάτ για τις επιθέσεις ο Σαρόν
Ο νέος ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε δυνάμεις πιστές στον παλαιστίνιοι ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ ότι εμπλέκονται σε βομβιστικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Ο κ. Σαρόν απήγγειλε συγκεκριμένα κατηγορίες ότι ενέχονται στην τελευταία βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν περίπου άλλα σαράντα. Η επίθεση αυτοκτονίας έλαβε χώρα χθες στην πόλη Νετάνια. Στενός συνεργάτης του κ. Αραφάτ διέψευσε της κατηγορίες του Αριέλ Σαρόν, ενώ την επίθεση καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σκότλαντ Γιαρντ απευθύνει προειδοποίηση για τρομοκρατική εκστρατεία
Ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής αστυνομίας είπε ότι η βόμβα που τοποθετήθηκε έξω από το κτίριο της τηλεόρασης του BBC στο Λονδίνο είναι μέρος τρομοκρατικής εκστρατείας και πρόσθεσε ότι η επόμενη επίθση είναι θέμα ημερών.  Πιστεύεται ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι η οργάνωση "Πραγματικός ΙΡΑ", τα μέλη της οποίας εγκατέλειψαν τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό γιατί διαφωνούν με την πολιτική της οργάνωσης για την ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρεια Ιρλανδία.

Αυξάνονται οι ανησυχίες για εξάπλωση του αφθώδους πυρετού
Καθώς στην Βρετανία συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξάλειψη του αφθώδους πυρετού, αυξάνονται οι φόβοι ότι η ασθένεια έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη. Στην Δανία επτά φάρμες τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα, ενώ ο γάλλος υπουργός γεωργίας ανακοίνωσε ότι σε πρόβατα που εισήχθησαν στη χώρα του από την Βρετανία βρέθηκαν αντισώματα του ιού.

Πλημμύρες στη Μοζαμβίκη
Στη Μοζαμβίκη, οι ομάδες διάσωσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε χιλιάδες άτομα που έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες. Οι προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής συναντούν δυσκολίες καθώς πολλοί άνθρωποι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης θέλει να απομακρύνει εκατό περίπου χιλιάδες άτομα από τα σπίτια τους καθώς η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει .

Εθνικιστές Κροάτες σχεδιάζουν αυτόνομες ζώνες στη Βοσνία
Στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη καταδικάστηκε από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου η απόφαση του σκληροπυρηνικού Κροατικού κόμματος HDZ να δημιουργήσει αυτόνομες περιοχές στην χώρα. Μεταρρυθμιστές και μέλη μή-Κροατικών κομμάτων αποκάλεσαν το σχέδιο επικίνδυνο και προσέθεσαν ότι απειλεί την σταθερότητα των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δυτικοί διπλωμάτες στο Σαράγεβο μελετούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά των Κροατών εθνικιστών.

Κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης ο Μόρι
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνία Γιοσίρο Μόρι κατάφερε να διατηρήσει την υποστήριξη των μελών της κυβέρνησης συνασπισμού και έτσι κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο της χώρας. Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η κατάθεση της πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση ήταν ένα ακόμα πλήγμα για τον κ. Μόρι.

"Οχι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τους Ελβετούς
Τα πρώτα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα στην Ελβετία για το αν πρέπει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις ή όχι για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνουν ότι οι Ελβετοί, στην πλειοψηφία τους, απορρίπτουν την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με την τηλεόραση της Ελβετίας, πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων είπαν "όχι" στην έναρξη τέτοιων συνομιλιών. Η θέση της κυβέρνησης της Ελβετίας ήταν ότι σήμερα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Νότια Αφρική εναντίον φαρμακοβιομηχανιών
Δικαστικός αγώνας ξεκινά σήμερα μεταξύ της κυβέρνησης της Ν.Αφρικής και των 40 μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου. Με την δικαστική προσφυγή τους οι 40 πολυεθνικές επιδιώκουν να εμποδίσουν την νοτιοαφρικανική κυβέρνηση να εισάγει φθηνά υποκατάστατα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του AIDS και άλλων ασθενειών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.