Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Κλιμακώνεται η ένταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Κλιμακώνεται η ένταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

(Δευτέρα 05/03/2001, 23:15 GMT)

Κλιμακώνει τις ενέργειες της η ΠΓΔΜ.
Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εντείνει τις ενέργειες της εναντίον των Αλβανών αυτονομιστών  που δρούν στα σύνορα της με το Κοσυφοπέδιο. Οι δυνάμεις της επιτέθηκαν σε μία απο τις βάσεις των αυτονομιστών στο χωριό Τανούσεβτσι. Οι αρχές κινητοποιούν επίσης έφεδρους αστυνομικούς και στρατιώτες, μετά απο προειδοποιήσεις των ανταρτών οτι θα επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους και σε άλλες περιοχές.  Ο ανταποκριτής του ΒΒC  σχολιάζει οτι η διεθνής κοινότητα μοιάζει να έχει δώσει το ελεύθερο στη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να χειριστεί το ζήτημα των Αλβανών αυτονομιστών.
Ωστόσο, νωρίτερα, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας άσκησε βαρύτατη κριτική εναντίον της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ μετά τις νέες συγκρούσεις  που ξέσπασαν στα σύνορα της με το Κοσσυφοπέδιο ανάμεσα σε δυνάμεις των Σκοπίων και Αλβανόφωνους αντάρτες - συγκρούσεις που, όπως έκανε γνωστό η κυβέρνηση στα Σκόπια, διήρκεσαν 3 ώρες.  Στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε έκκληση για άμεση δράση στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να μην τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου και προειδοποίησε ότι η περιοχή μπορεί να γίνει μια νέα Τσετσενία.

Στο νοσοκομείο ο Τσένεϋ.
Σε νοσοκομείο  της Ουάσιγκτον μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϋ, αφού αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο στήθος. Ο πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς δήλωσε οτι η μεταφορά του αντιπροέδρου στο νοσοκομείο έγινε για προληπτικούς λόγους. Ο Ντίκ Τσένεϋ έχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και είχε υποβληθεί σε τετραπλό Μπαϊ -πας το 1988. Μετά τις προεδρικές εκλογές, τον περασμένο Νοέμβριο, υπέστη καρδιακή προσβολή και απο τότε ακολουθεί αυστηρή δίαιτα.

ΗΠΑ: Οπλισμένος μαθητής σκορπά τον τρόμο.
Στις ΗΠΑ, δύο μαθητές έπεσαν νεκροί απο τα πυρά συμμαθητή τους στο λύκειο της Σαντάνα, στο Σαν Ντιέγκο. Άλλοι 13 άνθρωποι - μαθητές και προσωπικό - τραυματίστηκαν, όταν ο οπλισμένος νέος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον τους.  Αυτόπτες μάρτυρες  αναφέρουν οτι επικράτησε πανικός στους διαδρόμους του σχολείου,  την ώρα που ανήλικος μαθητής σημάδευε χαμογελώντας τα θύματα του.   Ο νεαρός βρίσκεται τώρα στα χέρια της αστυνομίας, ενώ οι αρχές της περιοχής δηλώνουν πως σκοπεύουν να τον δικάσουν σαν ενήλικα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός. Σχεδόν πρίν δύο χρόνια, δύο μαθητές σε σχολείο του Κολοράντο σκότωσαν 13 συμμαθητές τους και μία καθηγήτρια, πρίν αυτοκτονήσουν.

Πολύνεκρο δυστύχημα στην Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, περίπου 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τμήμα μεγάλης γέφυρας του ποταμού Ντούρο κοντά στην πόλη Πόρτο παρασύροντας μαζί του δύο επιβατικά αυτοκίνητα κι ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα πάνω στη γέφυρα. Η κυβέρνηση της χώρας δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης στα μεγάλα έργα υποδομής. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή αυτού του είδους στην ιστορία της Πορτογαλίας. Η γέφυρα είχε κτισθεί πριν από 116 χρόνια και είχε μήκος 200 μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμώνων, ένας από τους πυλώνες που στήριζαν τη γέφυρα κατέρρευσε από τη διάβρωση που είχε υποστεί λόγω των παρατεταμένων και καταρακτωδών βροχοπτώσεων. .   Ο υπουργός Δημοσίων Έργων της Πορτογαλίας υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του.

Βέβαιος για τη θετική πορεία της Ελληνικής οικονομίας ο Παπαντωνίου.
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει το στόχο της να αναδειχθεί σε μείζονα οικονομική δύναμη στα Βαλκάνια εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο.(Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η εφημερίδα "Ιnternational Herald Tribune" με θέμα η Ελλάδα στην Ευρωζώνη - μια νέα εποχή, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η ευρωστεία της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στη νομισματική και συναλλαγματική σταθερότητα που επέτρεψαν και την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

35 νεκροί απο συνωστισμό στη Σαουδική Αραβία.
Στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές έκαναν γνωστό ότι, λόγω του συνωστισμού, 35 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των εορτασμών για το ετήσιο προσκήνυμα των Μουσουλμάνων. Περίπου 2 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι λαμβάνουν μέρος στους  εορτασμούς φέτος στη Σαουδική Αραβία. Το δυστύχημα είναι το πρώτο στη διάρκεια αυτού του γεγονότος απο το 1998, όταν πάνω απο 100 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.
 

Ανένδοτοι οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν για την καταστροφή των μνημείων
Στο Αφγανιστάν ο ηγέτης των Ταλεμπάν Μούλα Ομάρ - παρά την διεθνή πίεση που δέχεται - υπεραμύνθηκε της εντολής που έδωσε να καταστραφούν ιστορικά θρησκευτικά μνημεία της χώρας που δεν είναι Ισλαμικά. Σε μήνυμά του που μετέδωσε το επίσημο ραδιόφωνο της χώρας, ο ηγέτης των Ταλεμπάν είπε ότι οι Μουσουλμάνοι του Αφγανιστάν δεν πρέπει να φοβούνται την πίεση από τους άπιστους. Πάντως, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν έχει αρχίσει η καταστροφή των ιστορικών αυτών μνημείων.

Αλλαγή ενεργειακής πολιτικής ζητούν επιστήμονες
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες για τις κλιματολογικές αλλαγές έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα, μέσω του Ιντερνετ, έκθεση με την οποία καλούν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν την ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζουν στις χώρες τους όποιο κι αν είναι το πολιτικό ή οικονομικό κόστος. Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να αρχίσει η χρησιμοποίηση πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, που - σύμφωνα με τους επιστήμονες - δεν παράγουν τα αέρια που ευθύνονται για τις κλιματολογικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη μας.

Ξεκίνησε η δίκη για τα φτηνά φάρμακα στη Νότια Αφρική
Αρχισε στη Νότιο Αφρική η εκδίκαση της αγωγής μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών σε βάρος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής σχετικά με την εισαγωγή από την τελευταία φτηνών φαρμάκων, κυρίως για το AIDS. Πρόκειται για μια υπόθεση που η έκβασή της μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το αν οι φτωχές χώρες θα μπορούν να προμηθεύονται φτηνά φάρμακα.

Προειδοποιήσεις για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βρετανία
Η oργάνωση "Πραγματικός ΙRA", που δημιουργήθηκε από πρώην μέλη του IRA, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την βομβιστική ενέργεια το Σάββατο το βράδυ που είχε ως στόχο τις τηλεοπτικές εγκαταστάσεις του BBC στο δυτικό Λονδίνο. Η ειδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της Βρετανίας προειδοποίησε ότι η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια δεν θα είναι η τελευταία και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να πληροφορούν τις αστυνομικές αρχές για κάθε ύποπτη κίνηση που θα πέσει στην αντίληψή τους.
 

Καθησυχάζονται οι φόβοι για επέκταση του αφθώδους πυρετού
Οι φόβοι ότι η ασθένεια του αφθώδους πυρετού έχει επεκταθεί και εκτός Βρετανίας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής, αφού τα τεστ που έγιναν στην Γαλλία και στο Βέλγιο έδειξαν αρνητικά αποτελέσματα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.