Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Φυγή των χωρικών από την περιοχή των συγκρούσεων
Φυγή των χωρικών από την περιοχή των συγκρούσεων

(Τετάρτη  07/03/2001, 04:00 GMT)

ΝΑΤΟ: Πιθανόν να επιτραπεί είσοδος γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη  
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να καλέσει γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για τον τερματισμό των επιθέσεων που πραγματοποιούν αλβανόφωνοι αντάρτες στα σύνορα του Κοσυφοπεδίου με την Πρώην Γιογκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Σερβία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε οτι μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να επιτραπεί η είσοδος των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στη Σερβία και την Π.Γ.Δ.Μ. Ο κ. Ρόμπερτσον πρόσθεσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η ουδέτερη ζώνη σε παράδεισο για τους αντάρτες, απ' όπου μπορούν ανενόχλητοι να εξαπολύουν επιθέσεις. Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εφαρμοστούν σύντομα οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τραϊκόφσκι δήλωσε ότι η χώρα του έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις, αλλά πρόσθεσε ότι είναι καλοδεχούμενη κάθε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Εξάλλου συνεχίζεται η φυγή των χωρικών από τις περιοχές των προχθεσινών σφοδρών συγκρούσεων, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και Π.Γ.Δ.Μ.

Σερβία: Διϊστάμενες απόψεις για ενδεχόμενη έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Η κυβέρνηση της Σερβίας επανήλθε στην υπόθεση της έκδοσης του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προς  το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόϊσα Τσόβιτς, προέτρεψε τον κ. Μιλόσεβιτς να παραδοθεί οικειοθελώς στο Δικαστήριο, εάν -όπως είπε- επιθυμεί να κάνει το πατριωτικό καθήκον του προς την χώρα. Πάντως διαφορετική άποψη για το ίδιο θέμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εστιάσει το ενδιαφέρον της στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί ο αλβανικός αλυτρωτισμός και να πάψει να πιέζει για την έκδοση του κ. Μιλόσεβιτς

Ευρωπαϊκή απαγόρευση διακίνησης ζώων για 2 εβδομάδες, λόγω αφθώδους πυρετού
Την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης ζώων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για 2 εβδομάδες, αποφάσισε χθες η κτηνιατρική επιτροπήω της Κοινότητας, ως προληπτικό μέτρο με στόχο την απομόνωση της επιδημίας του αφθώδους πυρετού. Η επιτροπή αποφάσισε ακόμη να παρατείνει μέχρι τις 27 Μαρτίου την απαγόρευση των εξαγωγών κρεάτων και ζωντανών ζώων από τη Βρετανία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι χθες διαπιστώθηκαν 7 νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Βρετανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των αγροκτημάτων στα οποία έχει εφαρμοσθεί καραντίνα σε 81. Οι κτηνιατρικές αρχες της χώρας πιστεύουν ότι η επιδημία έχει φθάσει στην κορύφωση της, και από δω και στο εξής θα πρέπει να αναμένεται η αποκλιμάκωση της κρίσης και η σταδιακή ομαλοποίηση της ζωϊκής παραγωγής.

Ισραήλ: Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας 
Ο νικητής των πρόσφατων πρωθυπουργικών εκλογών στο Ισραήλ και ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, αναμένεται να ορκισθεί σήμερα πρωθυπουργός. Χθες ο κ. Σαρόν παρουσίασε στην ισραηλινή βουλή, την Κνεσέτ, τα σχέδιά του για την κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία αναμένεται να διαθέτει 70 από τις 120 έδρες της. Στο μεταξύ η παραστρατιωτική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Κυριακής, στην πόλη Νετάνια. Από την επίθεση, εκτός από τον δράστη, βρήκαν τον θάνατο 3 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι άνθρωποι. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την επιθετικότητα των Ισραηλινών, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αναμένονται και άλλες επιθέσεις.

Δικαστική άρση της αμνηστίας των χουντικών στην Αργεντινή
Στην Αργεντινή η δικαιοσύνη αποφάσισε την άρση της ασυλίας που είχε δοθεί στους πρώην δικτατόρες της χώρας, που -όπως καταγγέλεται- ευθύνονται για δολοφονίες και εξαφανίσεις χιλιάδων πολιτών. Η απόφαση για ακύρωση των 2 νόμων με τους οποίους αμνηστεύθηκαν οι πρώην δικτάτορες ελήφθη από δικαστήριο του Μπουένος Αϊρες και θεωρείται ιστορική, αφού με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση χιλιάδων μηνύσεων απο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μελών των στρατιωτικών κυβέρνησεων, την χρονική περίοδο 1976-1983.

Τουλάχιστον 40 νεκροί απο έκρηξη στην Κίνα
Πληροφορίες απο την Κίνα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 τραυματίστηκαν απο έκρηξη σε σχολείο της επαρχίας Τζιανξί. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μαθητές του σχολείου, αλλά σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εκπαιδευτικοί. Από την έκρηξη, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, κατέρρευσαν 4 σχολικές αίθουσες.

Εκθεση για τη διεθνή ναυτιλία κάνει λόγο για "συνθήκες δουλεμπορίου"
Διεθνής έκθεση αναφέρει ότι οι πλοιοκτήτες συχνά αντιμετωπίζουν σαν σκλάβους τα πληρώματα των πλοίων τους, στην προσπάθεια τους να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα λειτουργικά έξοδα. Σύμφωνα με τη διεθνή επιτροπή που ασχολείται με τα ναυτιλιακά θέματα, κάποιοι πλοιοκτήτες προσλαμβάνουν ναυτικούς, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν αναγνωρισμένα διπλώματα, απο χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, για να εργαστούν σε κακής κατάστασης πλοία. Η διεθνής επιτροπή προτείνει να εφαρμοστεί μια νέα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που διαθέτουν καλοσυντηρημένα πλοία θα απολαμβάνουν ασφαλιστικά προνόμια.

Πόρισμα ειδικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Επιτροπή ειδικών που είχε συστήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο δημιουργεί προβλήματα στην αναθρώπινη υγεία απεφάνθη πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η έκθεση στη ραδιενέργεια από το απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον άνθρωπο. Οι ειδικοί, πάντως, δεν απέκλεισαν την πιθανότητα η τοξικότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου να έχει παρενέργειες για τον άνθρωπο, είπαν, όμως, ότι δεν έχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ιντερνετ
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε χθες σε ερωτήσεις απλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, μέσω του Ιντερνετ. Το εγχείρημα οργανώθηκε από τον δικτυακό τόπο του BBC, το BBC News Online, και από δύο ρωσικούς δικτυακούς τόπους. Χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας εστάλησαν και επιτροπή 3 δημοσιογράφων ομαδοποίησε και επέλεξε τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον κ. Πούτιν.

Ερευνα για την σύγκρουση αμερικανικού υποβρυχίου με ιαπωνικό αλιευτικό
Νέες διαστάσεις στην υπόθεση της σύγκρουσης αμερικανικού υποβρυχίου με αλιευτικό πλοίο από την Ιαπωνία -τον περασμένο μήνα- δίνει η μαρτυρία που κατατέθηκε στην έρευνα που διεξάγεται για το θέμα, σύμφωνα με την οποία οι λόγοι για την σύγκρουση ήταν ότι ο εξοπλισμός του υποβρυχίου είχε υποστεί βλάβη και ότι υπήρχαν πολίτες-επισκέπτες μέσα στο υποβρύχιο. Εννέα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο είχαν βρει τότε το θάνατο, σε ένα περιστατικό που είχε προκαλέσει οργή σε όλη την Ιαπωνία.

ΗΠΑ: Βγήκε από το νοσοκομείο ο Τσένεϋ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσένεϋ βγήκε από νοσοκομείο της Γουάσιγκτον, όπου είχε εισαχθεί χθές, όταν ένιωσε ενοχλήσεις στο στήθος. Ο καρδιολόγος, δρ. Τζόναθαν Ρέϊνερ, που παρακολουθεί τον κ. Τσένεϊ, δήλωσε οτι οι ενοχλήσεις οφείλονταν σε μια σχεδόν κλειστή αρτηρία της καρδιάς του. Ο κ. Τσένεϋ είναι 60 χρόνων και κατά το παρελθόν είχε υποστεί 4 καρδιακές προσβολές.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.