Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Στρατιωτικό κονβόϊ της Π.Γ.Δ.Μ. κατευθύνεται στην περιοχή των πρόσφατών συγκρούσεων
Στρατιωτικό κονβόϊ της Π.Γ.Δ.Μ. κατευθύνεται στην περιοχή των πρόσφατών συγκρούσεων

(Τετάρτη  07/03/2001, 09:30 GMT)

ΝΑΤΟ: Πιθανόν να επιτραπεί είσοδος γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να καλέσει γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για τον τερματισμό των επιθέσεων που πραγματοποιούν αλβανόφωνοι αντάρτες στα σύνορα του Κοσυφοπεδίου με την Πρώην Γιογκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Σερβία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε οτι μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να επιτραπεί η είσοδος των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, ανάμεσα στη Σερβία και την Π.Γ.Δ.Μ. Ο κ. Ρόμπερτσον πρόσθεσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η ουδέτερη ζώνη σε παράδεισο για τους αντάρτες, απ' όπου μπορούν ανενόχλητοι να εξαπολύουν επιθέσεις. Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εφαρμοστούν σύντομα οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τραϊκόφσκι δήλωσε ότι η χώρα του έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις, αλλά πρόσθεσε ότι είναι καλοδεχούμενη κάθε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Σερβία: Διϊστάμενες απόψεις για ενδεχόμενη έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Η κυβέρνηση της Σερβίας επανήλθε στην υπόθεση της έκδοσης του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προς  το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόϊσα Τσόβιτς, προέτρεψε τον κ. Μιλόσεβιτς να παραδοθεί οικειοθελώς στο Δικαστήριο, εάν -όπως είπε- επιθυμεί να κάνει το πατριωτικό καθήκον του προς την χώρα. Πάντως διαφορετική άποψη για το ίδιο θέμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εστιάσει το ενδιαφέρον της στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί ο αλβανικός αλυτρωτισμός και να πάψει να πιέζει για την έκδοση του κ. Μιλόσεβιτς

Ισραήλ: Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Ο νικητής των πρόσφατων πρωθυπουργικών εκλογών στο Ισραήλ και ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, αναμένεται να ορκισθεί σήμερα πρωθυπουργός. Χθες ο κ. Σαρόν παρουσίασε στην ισραηλινή βουλή τα σχέδιά του για την κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία αναμένεται να διαθέτει 70 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ. Στο μεταξύ η παραστρατιωτική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Κυριακής, στην πόλη Νετάνια. Από την επίθεση, εκτός από τον δράστη, βρήκαν τον θάνατο 3 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι άνθρωποι.

Ευρωπαϊκή απαγόρευση διακίνησης ζώων για 2 εβδομάδες, λόγω αφθώδους πυρετού
Την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης ζώων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για 2 εβδομάδες, αποφάσισε χθες η κτηνιατρική επιτροπή της Κοινότητας, ως προληπτικό μέτρο με στόχο την απομόνωση της επιδημίας του αφθώδους πυρετού. Η επιτροπή αποφάσισε ακόμη να παρατείνει μέχρι τις 27 Μαρτίου την απαγόρευση των εξαγωγών κρεάτων και ζωντανών ζώων από τη Βρετανία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι χθες διαπιστώθηκαν 7 νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Βρετανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των αγροκτημάτων στα οποία έχει εφαρμοσθεί καραντίνα σε 81.

Κίνα: Δεκάδες νεκροί μαθητές από έκρηξη σε σχολείο
Στην Κίνα τουλάχιστον 41 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 τραυματίστηκαν απο έκρηξη σε σχολείο  της επαρχίας Τζιανξί. Από την έκρηξη, που σημειώθηκε καθώς οι μαθητές κατασκεύαζαν πυροτεχνήματα, κατέρρευσαν 4 σχολικές αίθουσες. Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο σχολείο λειτουργούσε παράνομη βιοτεχνία πυροτεχημάτων, στην οποία απασχολούνταν μαθητές του σχολείου. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μαθητές, αλλά σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εκπαιδευτικοί.

Δικαστική άρση της αμνηστίας των χουντικών στην Αργεντινή
Στην Αργεντινή η δικαιοσύνη αποφάσισε την άρση της ασυλίας που είχε δοθεί στους πρώην δικτάτορες της χώρας, που -όπως καταγγέλεται- ευθύνονται για δολοφονίες και εξαφανίσεις χιλιάδων πολιτών. Η απόφαση για ακύρωση των 2 νόμων με τους οποίους αμνηστεύθηκαν τα μέλη της χούντας ελήφθη από δικαστήριο του Μπουένος Αϊρες και θεωρείται ιστορική, αφού με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση χιλιάδων μηνύσεων απο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των μελών των στρατιωτικών κυβερνήσεων, την χρονική περίοδο 1976-1983.

Βρετανία: Καταθέτει "προεκλογικό" προυπολογισμό ο Γκόρντον Μπράουν
Στη Βρετανία ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, καταθέτει σήμερα το απόγευμα τον προυπολογισμό του επόμενου έτους, που προβλέπεται να περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές καθώς και ελαφρύνσεις για τους συνταξιούχους και τις οικογένειες. Ο προυπολογισμός αυτός χαρακτηρίζεται ως προεκλογικός και αναμένεται να περιέχει αυξημένες δαπάνες για την πρόσληψη επιπλέον αριθμού αστυνομικών, εκπαιδευτικών και νοσηλευτικού προσωπικού. Χθες το κόμμα των Συντηρητικών κατηγόρησε τον κ. Μπράουν ότι έχει επιβάλλει 45 νέους φόρους, την τελευταία τετραετία.

Διεθνής έκθεση καταδικάζει τις συνθήκες απασχόλησης στα ποντοπόρα πλοία
Εκθεση της διεθνούς επιτροπής ναυτιλίας αναφέρει ότι οι πλοιοκτήτες συχνά αντιμετωπίζουν σαν σκλάβους τα πληρώματα των πλοίων τους, στην προσπάθεια τους να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα λειτουργικά τους έξοδα. Σύμφωνα με τη έκθεση κάποιοι πλοιοκτήτες προσλαμβάνουν ναυτικούς, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν αναγνωρισμένα διπλώματα, απο χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, για να εργαστούν σε κακής κατάστασης πλοία.

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πουλήσουν υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα στην Ταϊβάν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την πρόσφατη απόφαση της Κίνας για αύξηση των αμυντικών της δαπανών, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στην Ταϊβάν υπερσύγχρονα συστήματα αμυντικής προστασίας. Στην σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρεται ότι η απόφαση για την πώληση του αντιαεροπορικού αυστήματος "Αιγίς" στην Ταϊβάν θα επηρεαστεί από τα κινεζικά σχέδια.

Πληροφορίες για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα στη Συρία
Στη Συρία εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι λένε ότι η περιοδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου στη χώρα αυτή τον ερχόμενο Μάϊο θα είναι ιστορικής σημασίας, καθώς ο Ποντίφηκας αναμένεται να επισκεφθεί μουσουλμανικό τέμενος στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά επίσκεψη προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας σε τέμενος, ενώ στο πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή κοινής προσευχής Χριστιανών και Μουσουλμάνων έξω από το τζαμί Ομαγιάντ, όπου πιστεύεται ότι ετάφη η κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Προθεσμία 72 ωρών στον Napster για να αποσύρει μουσικά κομμάτια
Ο διαδικτυακός τόπος Νάπστερ, μέσω του οποίου 60 εκατομμύρια χρήστες του Ιντερνετ απ' όλο τον κόσμο μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη μουσική της αρεσκείας τους, συμφώνησε να αποσύρει από τις ιστοσελίδες του όλα τα μουσικά κομμάτια που προστατεύονται από copyright, μετά από την εις βάρος του δικαστική απόφαση.  Αμερικανός δικαστής εξέδωσε απόφασή ασφαλιστικών μέτρων με την οποία δίνεται προθεσμία 72 ωρών στους ιδιοκτήτες του Napster να μπλοκάρουν την ελεύθερη πρόσβαση στα τραγούδια που έχουν copyright, απόφαση που χαιρέτησαν οι δισκογραφικές εταιρείες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.