Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-12

  1. Πέντε νεκροί απο τραγικό λάθος αμερικανού πιλότου
  2. Αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν
  3. Στη Ρωσία ο Χαταμί
  4. Σερβοβόσνιος παραδίδεται στο δικαστήριο του ΟΗΕ
  5. Υπεγράφη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
  6. "Χρόνο χρειάζεται" η κυβέρνηση Ετσεβίτ
  7. Νέα πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
  8. Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
  9. Νέα πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
  10. Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
  11. Στο στόχαστρο του ΟΗΕ οι Ταλεμπάν
  12. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών θα επισκεφθεί τα Βαλκάνια
  13. Σερβοβόσνιος παραδίδεται στο δικαστήριο του ΟΗΕ
  14. Νέα πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
  15. Στη Ρωσία ο Χαταμί
  16. Νέα πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
  17. Αραβική βοήθεια για τους Παλαιστινίους
  18. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών θα επισκεφθεί τα Βαλκάνια
  19. Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για του Σοσιαλιστές στη Γαλλία
  20. Αραβική βοήθεια για τους Παλαιστινίους
  21. Στη Ρωσία ο Χαταμί
  22. Σερβοβόσνιος παραδίδεται στο δικαστήριο του ΟΗΕ
  23. Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για τους Σοσιαλιστές στη Γαλλία
  24. Σερβοβόσνιος παραδίδεται στο δικαστήριο του ΟΗΕ
  25. Μένει ο Μόρι που... φεύγει
  26. Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
  27. Στο στόχαστρο του ΟΗΕ οι Ταλεμπάν
  28. Ξανάρχισαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους Αλβανόφωνους και τους Σέρβους
  29. Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για τους Σοσιαλιστές στη Γαλλία
  30. Αραβική βοήθεια για τους Παλαιστινίους
  31. Προεδρικές εκλογές στην Ουγκάντα
  32. Ξανάρχισαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους αλβανόφωνους και τους σέρβους
  33. Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για του Σοσιαλιστές στη Γαλλία
  34. Στο στόχαστρο του ΟΗΕ οι Ταλεμπάν
  35. Στη Ρωσία ο Χαταμί
  36. Αραβική βοήθεια για τους Παλαιστινίους
  37. Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
Πέντε νεκροί απο τραγικό λάθος αμερικανού πιλότου
BBC News
Μοιραία άσκηση για πέντε στρατιωτικούς στο Κουβέιτ.

12.3.2001 23:39 (Ωρα Λονδίνου)
Το υπουργείο αμύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε οτι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου δέκα τραυματίστηκαν όταν αεροσκάφος του πολεμικού ναυτικού, έριξε κατά λάθος μία βόμβα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στο βόρειο Κουβέιτ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νεκροί - 4 Αμερικανοί και ένας Ζηλανδός - ήταν όλοι στρατιωτικοί. Αξιωματικοί αναφέρουν οτι το μαχητικό αεροσκάφος απελευθέρωσε τη βόμβα, τη στιγμή που Αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα πραγματοποιούσαν αμυντική άσκηση στην έρημο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τζώρτζ Μπούς, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των νεκρών. Να σημειωθεί οτι είναι το δεύτερο δυστύχημα του Αμερικανικού ναυτικού μέσα σε ένα μήνα, απ' όταν Αμερικανικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με Ιαπωνέζικο αλιευτικό.

Αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν

12.3.2001 23:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Πακιστάν τρείς ένοπλοι μοτοσυκλετιστές άνοιξαν πύρ εναντίον πιστών που προσέυχονταν σε τζαμί στην πόλη Λαχόρα. Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ πολλοί έιναι οι τραυματίες απο την επίθεση αυτή. Κατά τον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Πακιστάν απο ένοπλες επιθέσεις.

Στη Ρωσία ο Χαταμί
BBC News
Η Τεχεράνη επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων

12.3.2001 13:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσσία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ιρανού ηγέτη στη χώρα μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979. Αμέσως σχεδόν μετά την άφιξη του στην Μόσχα ο κ.Χαταμί είχε συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος του Ιράν έχει δηλώσει ότι κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που θα έχει με τη ρωσική κυβέρνηση θα είναι τα σχέδια για συνεκμετάλευση των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας, από όλες τις χώρες που βρίσκονται γύρω από αυτήν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι οι δύο χώρες συζητούν επίσης συμφωνίες για την αγορά ρωσικών όπλων παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σερβοβόσνιος παραδίδεται στο δικαστήριο του ΟΗΕ
BBC News
Ο κ.Σίμιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

12.3.2001 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σερβοβόσνιος Μπλάγκογιε Σίμιτς παραδόθηκε σήμερα στην Ειδική Επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο κ.Σϊμιτς, που είναι ο πρώτος Σέρβος κατηγορούμενος που παραδίδεται στο δικαστήριο, ήταν δήμαρχος της πόλης Σάματς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, και κατηγορείται για εγκλήματα κατά αιχμαλώτων πολέμου και για την υποκίνηση εθνοκάθαρσης όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Σέρβους το 1992. Ο κ.Σίμιτς επιμένει στην αθωώτητά του. Η εισαγγελεύς του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, Κάρλα Ντελ Πόντε, χαίρετισε την απόφαση του κ. Σίμιτς.

Υπεγράφη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
BBC News
Μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανόφωνων, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας

12.3.2001 19:44 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά απο τρείς ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, που έγιναν με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ οι αλβανοί αντάρτες υπέγραψαν συμφωνία για καταπαυση του πυρός --συμφωνία που ότι υπέγραψε και η σερβική πλευρά. Πρόκειται όμως για μία προσωρινή συμφωνία που στόχο έχει να επιτρέψει τις προετοιμασίες για την έναρξη συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο. Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι επισημαίνει ότι πρόκειται, εν τούτοις, για σημαντική εξέλιξη που θέτει τέρμα στις συγκρούσεις των δεκατεσσάρων τελευταίων μηνών. Αυτή η συμφωνία επιτρέπει στην Σερβική πλευρά την εγκατάσταση σε ένα μικρό τμήμα της ζώνης ασφαλείας του Σερβικού στρατού και της Σερβικής αστυνομίας --ενέργεια που έχει ως στόχο να εμποδίσει τους Αλαβανούς αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου να μεταφέρουν όπλα στους ομοεθνείς τους στην ΠΓΔ της Μακεδονίας

Εν τω μεταξυ η Μοσχα ανακοινωσε οτι ο υπουργος Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανωφ, θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο το Βελιγραδι, τα Σκοπια και το Κοσσυφοπέδιο για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στην δράση των αλβανόφωνων αυτονομιστων.

Στο μεταξύ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χθες έκανε την εμφάνισή του κι ένα νέο πολιτικό κόμμα των Αλβανών, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, που στη διακήρυξή του θέτει επί τάπητος ζήτημα "ομοσπονδοποίησης" της χώρας.

"Χρόνο χρειάζεται" η κυβέρνηση Ετσεβίτ

12.3.2001 19:36 (Ωρα Λονδίνου)
O Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε οτι η κυβέρνηση του χρειάζεται και άλλες ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης. Ο κύριος Ετσεβίτ πρόσθεσε οτι οι υπουργοί του έιχαν εποικοδομητικές συζητήσεις με τραπεζικούς παράγοντες για την έξοδο της χώρας απο την κριση. Ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργος απέφυγες να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Να σημειωθεί οτι ο κύριος Ετσεβίτ είχε την πρώτη πολύωρη συνάντηση με τον νέο υπουργό οικονομικών της χώρας Κεμάλ Ντερβίς.

Νέα πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
BBC News
Απώλειες στον δείκτη Νάσντακ μόλις άνοιξε το χρηματηστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών

12.3.2001 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δείκτης Νάσντακ υψηλής τεχνολογίας έχασε 50 μονάδες μόλις άνοιξε το χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης. Επεσε δηλαδή για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια, κάτω από το επίπεδο των 2 χιλιάδων μονάδων. Η κατολίσθηση άρχισε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση απαισιόδοξων προβλέψεων για τις άμεσες προοπτικές τους από δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου την Intel και την Cisco. Σε μια άλλη εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για τον κλάδο, ο ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις του ίντερνετ, της Amazon dot com, προειδοποίησε τους μικροεπενδυτές να αοφεύγουν την αγορά μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
BBC News
Τον εθνικό ύμνο του Μεξικού τραγουδούν οι Ζαπατίστας μετά από κάθε συγκέντρωση

12.3.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πόλη του Μεξικού ο αρχηγός του κινήματος των Ζαπατίστας, Υποδιοικητής Μάρκος, μίλησε χθες σε συγκέντρωση εκατό και πλέον χιλιάδων υποστηρικτών του . Η διαδήλωση ήταν το κορύφωμα της από δεκαπενθημέρου ειρηνικής πορείας των ηγετών των Ζαπατίστας, που διέσχισε όλη τη χώρα, και αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις για ειρήνευση στην πολιτεία των Τσιάπας.

Νέα πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
BBC News
Απώλειες στον δείκτη Νάσντακ μόλις άνοιξε το χρηματηστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών

12.3.2001 16:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δείκτης Νάσντακ υψηλής τεχνολογίας έχασε 50 μονάδες μόλις άνοιξε το χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης. Επεσε δηλαδή για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια, κάτω από το επίπεδο των 2 χιλιάδων μονάδων. Η τελευταία κατολίσθηση άρχισε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση απαισιόδοξων προβλέψεων για τις άμεσες προοπτικές τους και απολύσεις προσωπικού από δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου την Intel και την Cisco. Σε μια άλλη εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για τον κλάδο, ο ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις του ίντερνετ, της Amazon dot com, προειδοποίησε τους μικροεπενδυτές να αποφεύγουν την αγορά μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
BBC News
Τον εθνικό ύμνο του Μεξικού τραγουδούν οι Ζαπατίστας μετά από κάθε συγκέντρωση

12.3.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πόλη του Μεξικού ο αρχηγός του κινήματος των Ζαπατίστας, Υποδιοικητής Μάρκος, μίλησε χθες σε συγκέντρωση εκατό και πλέον χιλιάδων υποστηρικτών του . Η διαδήλωση ήταν το κορύφωμα της από δεκαπενθημέρου ειρηνικής πορείας των ηγετών των Ζαπατίστας, που διέσχισε όλη τη χώρα, και αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις για ειρήνευση στην πολιτεία των Τσιάπας.

Στο στόχαστρο του ΟΗΕ οι Ταλεμπάν
BBC News
Μνημεία που ο θρησκευτικός φανατισμός καταστρέφει στο Αφγανιστάν.

12.3.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της Νότιας Ασίας ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρόκειται να επισκεφθεί στρατόπεδο προσφύγων στο Βόρειο Πακιστάν, όπου, σύμφωνα με τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, περίπου 80.000 Αφγανοί ζουν σε απελπιστικές συνθήκες και χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής.

Το Πακιστάν επιθυμεί την επιστροφή των προσφύγων, και ο στρατιωτικός ηγέτης της χώρας Στρατηγός Περβέζ Μουσχαράφ, ζήτησε από τον Κόφι Ανάν να αποστείλει βοήθεια στο Αφγανιστάν, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα.

Εντωμεταξύ, φάινεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι, παρά τη διεθνή κατακραυγή, το καθεστώς των Ταλεμπάν ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την καταστροφή δύο αρχαίων πέτρινων αγαλμάτων του Βούδα, ύψους 53 και 38 μέτρων, και δεκάδων φορητών αγαλμάτων. Σε ανακοίνωσή του ο Κόφι Ανάν τόνισε ότι με αυτή την τακτική οι Ταλεμπάν κάνουν κακό και στο καθεστώς τους και στον ισλαμικό κόσμο, στο όνομα του οποίου γίνονται οι καταστροφές των βουδιστικών μνημείων.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών θα επισκεφθεί τα Βαλκάνια
BBC News
Μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανόφωνων, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας

12.3.2001 16:53 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από τρείς μέρες προσπαθειών του ΝΑΤΟ οι αλβανόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες στην νότια Σερβία υπέγραψαν εκεχειρία που θα διευκολύνει την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Προηγουμένως το ΝΑΤΟ είχε συμφωνήσει να επιτρέψει στις γιουκοσλαβικές δυναμείς να αναπτυχθούν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ νότιας Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου από την οποία σύμφωνα με το Βελιγράδι οι αντάρτες εξορμούσαν κατά χωριών της νότιας Σερβίας. Η συμφωνία εκεχειρίας που υπεγράφει σήμερα δεν καλύπτει συγκεκριμμένα τις συγκρούσεις μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μαεκδονίας.

Εξάλλου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο ρώσος υπουργός εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, πρόκειται να επισκεφθεί το ερχόμενο Σαββατοκύραικο το Βελιγράδι, το Κοσσυφοπέδιο και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στην δράση των αλβανόφωνων ανταρτών.

Στο μεταξύ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας χθες έκανε την εμφάνισή του κι ένα νέο πολιτικό κόμμα των Αλβανών, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, που στη διακήρυξή του θέτει επί τάπητος ζήτημα "ομοσπονδοποίησης" της χώρας.

Σερβοβόσνιος παραδίδεται στο δικαστήριο του ΟΗΕ
BBC News
Ο κ.Σίμιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

12.3.2001 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σερβοβόσνιος Μπλάγκογιε Σίμιτς παραδόθηκε σήμερα στην Ειδική Επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο κ.Σϊμιτς, που είναι ο πρώτος Σέρβος κατηγορούμενος που παραδίδεται στο δικαστήριο, ήταν δήμαρχος της πόλης Σάματς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, και κατηγορείται για εγκλήματα κατά αιχμαλώτων πολέμου και για την υποκίνηση εθνοκάθαρσης όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Σέρβους το 1992. Ο κ.Σίμιτς επιμένει στην αθωώτητά του. Η εισαγγελεύς του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, Κάρλα Ντελ Πόντε, χαίρετισε την απόφαση του κ. Σίμιτς.

Νέα πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
BBC News
Απώλειες στον δείκτη Νάσντακ μόλις άνοιξε το χρηματηστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών

12.3.2001 16:58 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δείκτης Νάσντακ υψηλής τεχνολογίας έχασε 50 μονάδες μόλις άνοιξε το χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης. Επεσε δηλαδή για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια, κάτω από το επίπεδο των 2 χιλιάδων μονάδων. Η τελευταία κατολίσθηση άρχισε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση απαισιόδοξων προβλέψεων για τις άμεσες προοπτικές τους και απολύσεις προσωπικού από δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου την Intel και την Cisco. Σε μια άλλη εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για τον κλάδο, ο ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις του ίντερνετ, της Amazon dot com, προειδοποίησε τους μικροεπενδυτές να αποφεύγουν την αγορά μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Στη Ρωσία ο Χαταμί
BBC News
Η Τεχεράνη επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων

12.3.2001 15:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσσία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ιρανού ηγέτη στη χώρα μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979. O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις συνομιλίες πού είχε με τον κ. Χαταμί, είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να πωλεί αμυντικά όπλα στην Τεχεράνη.Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι η Ρωσία ελπίζει να πωλήσει στο Ιράν συμβατικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολλαρίων παρά την συμφωνία που είχε συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1995 Ο πρόεδρος του Ιράν έχει δηλώσει εξάλλου ότι ένα από τα θέματα των συνομιλιών που θα έχει με τη ρωσική κυβέρνηση θα είναι και τα σχέδια για συνεκμετάλευση των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας, από όλες τις χώρες που βρίσκονται γύρω από αυτήν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι οι δύο χώρες συζητούν επίσης συμφωνίες για την αγορά ρωσικών όπλων παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νέα πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
BBC News
Απώλειες στον δείκτη Νάσντακ μόλις άνοιξε το χρηματηστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών

12.3.2001 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο δείκτης Νάσντακ υψηλής τεχνολογίας έχασε 50 μονάδες μόλις άνοιξε το χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης. Επεσε δηλαδή για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια, κάτω από το επίπεδο των 2 χιλιάδων μονάδων. Η κατολίσθηση άρχισε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση απαισιόδοξων προβλέψεων για τις άμεσες προοπτικές τους από δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου την Intel και την Cisco. Σε μια άλλη εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για τον κλάδο, ο ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις του ίντερνετ, της Amazon dot com, προειδοποίησε τους μικροεπενδυτές να αοφεύγουν την αγορά μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Αραβική βοήθεια για τους Παλαιστινίους
BBC News
Σακιά άμμου και χαρακώματα χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό της Ραμάλα

12.3.2001 15:21 (Ωρα Λονδίνου)
Σημειώθηκαν συγκρούσεις στην πόλη Ραμαλά της Δυτικής Οχθης καθώς Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να γεμίσουν με μπουλντόζες τάφρο που άνοιξαν οι Ισραηλινοί για να αποκλείσουν την πόλη. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίσθηκαν όταν οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Οι Ισραηλινοί ενέτειναν τον αποκλεσιμό της πόλης επειδή όπως είπαν είχαν πληροφορίες ότι σχεδιάζετο επίθεση κατά ισταηλινών στόχων από την Ραμαλά.

Οι Άραβες Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις Παλαιστινιακές περιοχές ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Η ανακοίνωση των υπουργών, έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κάϊρο, και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι μόνο 8 εκατομμύρια δολλάρια από το 1 δισεκατομμύριο που είχε υποσχεθεί η Αραβική Σύνοδος Κορυφής τον περασμένο Οκτώβριο, έχει φτάσει στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Οι Αραβες υπουργοί θα προτείνουν στις κυβερνήσεις τους τη χορήγηση δανείου ύψους 40 εκατομμυρίων δολλαρίων κάθε μήνα, ώστε να καλυφθεί το έλειμμα, και θα μεριμνήσουν για την πιο γρήγορη διανομή της αραβικής βοήθειας στο μέλλον. Οι υπουργοί εξωτερικών κάλεσαν ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει διεθνή δύναμη για την προστασία των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στην Γάζα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ για να συζητήσουν την κρίση.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών θα επισκεφθεί τα Βαλκάνια
BBC News
Μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανόφωνων, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας

12.3.2001 13:18 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στην αποστρατικωποιημένη ζώνη στην Νότια Σερβια. Εκπροσωπος του ΝΑΤΟ έχει συνομιλίες με τις σερβικές αρχές και τους αντάρτες των οποίων οι ηγέτες συναντώνται σήμερα για να εξετάσουν τις προτάσεις της Συμμαχίας. Σύμφωνα με ορσιμένες πληροφορίες υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των διάφορων ανταρτικών ομάδων των αλβανόφωνων.

Εξάλλου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο ρώσος υπουργός εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, πρόκειται να επισκεφθεί το ερχόμενο Σαββατοκύραικο το Βελιγράδι, το Κοσσυφοπέδιο και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στην δράση των αλβανόφωνων ανταρτών.

Στο μεταξύ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας χθες έκανε την εμφάνισή του κι ένα νέο πολιτικό κόμμα των Αλβανών, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, που στη διακήρυξή του θέτει επί τάπητος ζήτημα "ομοσπονδοποίησης" της χώρας.

Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για του Σοσιαλιστές στη Γαλλία
BBC News
Μπερτράν Ντελανοέ. Πιθανή νίκη του θα αλλάξει το σκηνικό υπέρ των Σοσιαλιστών

12.3.2001 13:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη δημαρχία του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, το ένα τρίτο των ψήφων και προηγείται με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του υποψηφίου της δεξιάς παράταξης,Φιλίπ Σεγκάν. Ο κ.Ντελανοέ, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του υποψηφίου του κόμματος των Πρασίνων στον δεύετρο γύρο των εκλογών, είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί ο πρώτος από το 1871, αριστερός δήμαρχος της γαλλικης πρωτεύουσας.

Σε εθνική όμως κλίμακα οι Σοσιαλιστές δεν κατάφεραν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν, βελτίωσαν μεν τα ποσοστά τους όμως κορυφαία στελέχη του κόμματος απέτυχαν να εκλεγούν. Γενικά οι δεξιοί συνασπισμοί πήγαν καλλίτερα απότι αναμένετο. Οι χθεσινές εκλογές αποτελούν για τους αναλυτές προοίμιο της μάχης για την Προεδρία που θα δοθεί σε ένα χρόνο ανάμεσα στον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν και τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ.

Αραβική βοήθεια για τους Παλαιστινίους
BBC News
Σακιά άμμου και χαρακώματα χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό της Ραμάλα

12.3.2001 13:54 (Ωρα Λονδίνου)
Σημειώθηκαν συγκρούσεις στην πόλη Ραμαλά της Δυτικής Οχθης καθώς Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να γεμίσουν με μπουλντόζες τάφρο που άνοιξαν οι Ισραηλινοί για να αποκλείσουν την πόλη. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε και αρκετά άτομα τραυματίσθηκαν όταν οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Οι Άραβες Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις Παλαιστινιακές περιοχές ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Η ανακοίνωση των υπουργών, έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κάϊρο, και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι μόνο 8 εκατομμύρια δολλάρια από το 1 δισεκατομμύριο που είχε υποσχεθεί η Αραβική Σύνοδος Κορυφής τον περασμένο Οκτώβριο, έχει φτάσει στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Οι Αραβες υπουργοί θα προτείνουν στις κυβερνήσεις τους τη χορήγηση δανείου ύψους 40 εκατομμυρίων δολλαρίων κάθε μήνα, ώστε να καλυφθεί το έλειμμα, και θα μεριμνήσουν για την πιο γρήγορη διανομή της αραβικής βοήθειας στο μέλλον. Οι υπουργοί εξωτερικών κάλεσαν ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει διεθνή δύναμη για την προστασία των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στην Γάζα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γασέρ Αραφάτ για να συζητήσουν την κρίση.

Στη Ρωσία ο Χαταμί
BBC News
Η Τεχεράνη επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων

12.3.2001 13:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσσία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ιρανού ηγέτη στη χώρα μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979. Αμέσως σχεδόν μετά την άφιξη του στην Μόσχα ο κ.Χαταμί είχε συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος του Ιράν έχει δηλώσει ότι κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που θα έχει με τη ρωσική κυβέρνηση θα είναι τα σχέδια για συνεκμετάλευση των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας, από όλες τις χώρες που βρίσκονται γύρω από αυτήν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι οι δύο χώρες συζητούν επίσης συμφωνίες για την αγορά ρωσικών όπλων παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σερβοβόσνιος παραδίδεται στο δικαστήριο του ΟΗΕ
BBC News
Ο κ.Σίμιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

12.3.2001 8:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σερβοβόσνιος Μπλάγκογιε Σίμιτς παραδόθηκε σήμερα στην Ειδική Επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο κ.Σϊμιτς, που είναι ο πρώτος Σέρβος κατηγορούμενος που παραδίδεται στο δικαστήριο, ήταν δήμαρχος της πόλης Σάματς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, και κατηγορείται για εγκλήματα κατά αιχμαλώτων πολέμου και για την υποκίνηση εθνοκάθαρσης όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Σέρβους το 1992. Ο κ.Σίμιτς επιμένει στην αθωώτητά του.

Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για τους Σοσιαλιστές στη Γαλλία
BBC News
Μπερτράν Ντελανοέ. Πιθανή νίκη του θα αλλάξει το σκηνικό υπέρ των Σοσιαλιστών

12.3.2001 8:51 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις γαλλικές δημοτικές Εκλογές, ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη δημαρχία του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ συγκέντρωσε περίπου το ένα τρίτο των ψήφων και προηγείται με διαφορά περίπου δέκα ποσοστιαίων μονάδων του δεξιού υποψηφίου και αντιπάλου του για το δεύτερο γύρο Φιλίπ Σεγκάν. Οι χθεσινές εκλογές αποτελούν για τους αναλυτές πρόκριμα της μάχης για την Προεδρία που θα δοθεί σε ένα χρόνο ανάμεσα στον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν και τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ. Σε εθνικό επίπεδο οι σοσιαλιστές βελτίωσαν τα ποσοστά τους, όμως κορυφαία στελέχη του κόμματος απέτυχαν να εκλεγούν, και οι δεξιοί συνασπισμοί πήγαν αρκετά καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν.

Σερβοβόσνιος παραδίδεται στο δικαστήριο του ΟΗΕ
BBC News
Ο κ.Σίμιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

12.3.2001 8:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σερβοβόσνιος Μπλάγκογιε Σίμιτς παραδόθηκε σήμερα στην Ειδική Επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο κ.Σϊμιτς, που είναι ο πρώτος Σέρβος κατηγορούμενος που παραδίδεται στο δικαστήριο, ήταν δήμαρχος της πόλης Σάματς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, και κατηγορείται για εγκλήματα κατά αιχμαλώτων πολέμου και για την υποκίνηση εθνοκάθαρσης όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Σέρβους το 1992. Ο κ.Σίμιτς επιμένει στην αθωώτητά του.

Μένει ο Μόρι που... φεύγει
BBC News
Σκάνδαλα και πολιτικά λάθη καταδυναστεύουν την κυβέρνηση Μόρι. Ο οποίος δεν ξεκαθαρίζει αν θα παραιτηθεί.

12.3.2001 8:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γισίρο Μόρι αρνήθηκε χθες ότι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, διαψεύδοντας έτσι την είδηση που είχε μεταδοθεί το Σαββατοκύριακο. Ο κύριος Μόρι, μιλώντας σε επιτροπή του κοινοβουλίου, επέμεινε ότι η απόφασή του το Σάββατο να κινήσει τις διαδικασίες για την ηγεσία του κόμματός του, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί και από πρωθυπουργός. Σύμφωνα όμως με τους ανταποκριτές, παρά τις δηλώσεις, ο πολιτικός κόσμος της χώρας ακόμα αναμένει ότι ο Μόρι θα παραιτηθεί τελικά τον Απρίλιο.

Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
BBC News
Τον εθνικό ύμνο του Μεξικού τραγουδούν οι Ζαπατίστας μετά από κάθε συγκέντρωση

12.3.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πόλη του Μεξικού ο αρχηγός του κινήματος των Ζαπατίστας, Υποδιοικητής Μάρκος, μίλησε χθες σε συγκέντρωση εκατό και πλέον χιλιάδων υποστηρικτών του . Η διαδήλωση ήταν το κορύφωμα της από δεκαπενθημέρου ειρηνικής πορείας των ηγετών των Ζαπατίστας, που διέσχισε όλη τη χώρα, και αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις για ειρήνευση στην πολιτεία των Τσιάπας.

Στο στόχαστρο του ΟΗΕ οι Ταλεμπάν
BBC News
Μνημεία που ο θρησκευτικός φανατισμός καταστρέφει στο Αφγανιστάν.

12.3.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της Νότιας Ασίας ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρόκειται να επισκεφθεί στρατόπεδο προσφύγων στο Βόρειο Πακιστάν, όπου, σύμφωνα με τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, περίπου 80.000 Αφγανοί ζουν σε απελπιστικές συνθήκες και χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής.

Το Πακιστάν επιθυμεί την επιστροφή των προσφύγων, και ο στρατιωτικός ηγέτης της χώρας Στρατηγός Περβέζ Μουσχαράφ, ζήτησε από τον Κόφι Ανάν να αποστείλει βοήθεια στο Αφγανιστάν, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα.

Εντωμεταξύ, φάινεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι, παρά τη διεθνή κατακραυγή, το καθεστώς των Ταλεμπάν ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την καταστροφή δύο αρχαίων πέτρινων αγαλμάτων του Βούδα, ύψους 53 και 38 μέτρων, και δεκάδων φορητών αγαλμάτων. Σε ανακοίνωσή του ο Κόφι Ανάν τόνισε ότι με αυτή την τακτική οι Ταλεμπάν κάνουν κακό και στο καθεστώς τους και στον ισλαμικό κόσμο, στο όνομα του οποίου γίνονται οι καταστροφές των βουδιστικών μνημείων.

Ξανάρχισαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους Αλβανόφωνους και τους Σέρβους
BBC News
Μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανόφωνων, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας

12.3.2001 6:41 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στην αποστρατικωποιημένη ζώνη στην Νότια Σερβια. Εκπροσωπος του Συμφώνου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους αντάρτες. Θέμα τριβής η αστυνόμευση της παραμεθόριας ζώνης. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες γιά έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των διάφορων ανταρτικών ομάδων των αλβανόφωνων.

Στο μεταξύ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας χθες έκανε την εμφάνισή του κι ένα νέο πολιτικό κόμμα των Αλβανών, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, που στη διακήρυξή του θέτει επί τάπητος ζήτημα "ομοσπονδοποίησης" της χώρας.

Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για τους Σοσιαλιστές στη Γαλλία
BBC News
Μπερτράν Ντελανοέ. Πιθανή νίκη του θα αλλάξει το σκηνικό υπέρ των Σοσιαλιστών

12.3.2001 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τα έξιτ πολς από τις γαλλικές δημοτικές Εκλογές, ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη δημαρχία του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ συγκέντρωσε περίπου το ένα τρίτο των ψήφων και προηγείται με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του δεξιού υποψηφίου και αντιπάλου του για το δεύτερο γύρο Φιλίπ Σεγκάν. Οι χθεσινές εκλογές αποτελούν για τους αναλυτές πρόκριμα της μάχης για την Προεδρία που θα δοθεί σε ένα χρόνο ανάμεσα στον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν και τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ. Σε εθνικό επίπεδο οι σοσιαλιστές βελτίωσαν τα ποσοστά τους, όμως κορυφαία στελέχη του κόμματος απέτυχαν να εκλεγούν, και οι δεξιοί συνασπισμοί πήγαν αρκετά καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν.

Αραβική βοήθεια για τους Παλαιστινίους
BBC News
Σακιά άμμου και χαρακώματα χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό της Ραμάλα

12.3.2001 6:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Άραβες Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις Παλαιστινιακές περιοχές ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Η ανακοίνωση των υπουργών, έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κάϊρο, και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι μόνο 8 εκατομμύρια δολλάρια από το 1 δισεκατομμύριο που είχε υποσχεθεί η Αραβική Σύνοδος Κορυφής τον περασμένο Οκτώβριο, έχει φτάσει στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Οι Αραβες υπουργοί θα προτείνουν στις κυβερνήσεις τους τη χορήγηση δανείου ύψους 40 εκατομμυρίων δολλαρίων κάθε μήνα, ώστε να καλυφθεί το έλειμμα, και θα μεριμνήσουν για την πιο γρήγορη διανομή της αραβικής βοήθειας στο μέλλον.

Στο μεταξύ το Ισραήλ προχώρησε χθες και σε περαιτέρω αποκλεισμό της πόλης Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι ουσιαστικά μεταμορφώνει τις περιοχές τους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Οι Ισραηλινοί ανταπαντούν με το επιχείρημα ότι προχώρησαν στον αποκλεισμό εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων που ξεκινούν από τη Ραμάλα.

Προεδρικές εκλογές στην Ουγκάντα

12.3.2001 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Προεδρικές εκλογές στην Ουγκάντα σήμερα και για πρώτη φορά δεν είναι βέβαιη η επανεκλογή του επί δεκαπενταετία προέδρου Γιοβερί Μουσεβένι. Ο αντίπαλός του Κίζα Μπεσίγκγε φαίνεται να έχει κερδίσει μεγάλη λαϊκή υποστήριξη με διακηρύξεις εναντίον της διαφθοράς και υπέρ οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ξανάρχισαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους αλβανόφωνους και τους σέρβους
BBC News
Μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανόφωνων, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας

12.3.2001 5:50 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αλβανόφωνων ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στην αποστρατικωποιημένη ζώνη στην Νότια Σερβια. Εκπροσωπος του Συμφώνου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους αντάρτες. Θέμα τριβής η αστυνόμευση της παραμεθόριας ζώνης. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες γιά έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των διάφορων ανταρτικών ομάδων των αλβανόφωνων.

Στο μεταξύ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας χθες έκανε την εμφάνισή του κι ένα νέο πολιτικό κόμμα των Αλβανών, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, που στη διακήρυξή του θέτει επί τάπητος ζήτημα "ομοσπονδοποίησης" της χώρας.

Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για του Σοσιαλιστές στη Γαλλία
BBC News
Μπερτράν Ντελανοέ. Πιθανή νίκη του θα αλλάξει το σκηνικό υπέρ των Σοσιαλιστών

12.3.2001 5:40 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τα έξιτ πολς από τις γαλλικές δημοτικές Εκλογές, ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη δημαρχία του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ συγκέντρωσε περίπου το ένα τρίτο των ψήφων και προηγείται με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του δεξιού υποψηφίου και αντιπάλου του για το δεύτερο γύρο Φιλίπ Σεγκάν. Οι χθεσινές εκλογές αποτελούν για τους αναλυτές πρόκριμα της μάχης για την Προεδρία που θα δοθεί σε ένα χρόνο ανάμεσα στον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν και τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ. Σε εθνικό επίπεδο οι σοσιαλιστές βελτίωσαν τα ποσοστά τους, όμως κορυφαία στελέχη του κόμματος απέτυχαν να εκλεγούν, και οι δεξιοί συνασπισμοί πήγαν αρκετά καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν.

Στο στόχαστρο του ΟΗΕ οι Ταλεμπάν
BBC News
Μνημεία που ο θρησκευτικός φανατισμός καταστρέφει στο Αφγανιστάν.

12.3.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της Νότιας Ασίας ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρόκειται να επισκεφθεί στρατόπεδο προσφύγων στο Βόρειο Πακιστάν, όπου, σύμφωνα με τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, περίπου 80.000 Αφγανοί ζουν σε απελπιστικές συνθήκες και χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής.

Το Πακιστάν επιθυμεί την επιστροφή των προσφύγων, και ο στρατιωτικός ηγέτης της χώρας Στρατηγός Περβέζ Μουσχαράφ, ζήτησε από τον Κόφι Ανάν να αποστείλει βοήθεια στο Αφγανιστάν, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα.

Εντωμεταξύ, φάινεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι, παρά τη διεθνή κατακραυγή, το καθεστώς των Ταλεμπάν ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την καταστροφή δύο αρχαίων πέτρινων αγαλμάτων του Βούδα, ύψους 53 και 38 μέτρων, και δεκάδων φορητών αγαλμάτων. Σε ανακοίνωσή του ο Κόφι Ανάν τόνισε ότι με αυτή την τακτική οι Ταλεμπάν κάνουν κακό και στο καθεστώς τους και στον ισλαμικό κόσμο, στο όνομα του οποίου γίνονται οι καταστροφές των βουδιστικών μνημείων.

Στη Ρωσία ο Χαταμί

12.3.2001 5:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί ξεκινά σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσσία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ιρανού ηγέτη στη χώρα μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979. Στις συνομιλίες που θα έχει με τη ρωσική κυβέρνηση αναμένεται να κυριαρχήσουν τα σχέδια για συνεκμετάλευση των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας, από όλες τις χώρες που βρέχονται από αυτήν.

Αραβική βοήθεια για τους Παλαιστινίους
BBC News
Σακιά άμμου και χαρακώματα χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό της Ραμάλα

12.3.2001 5:44 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Άραβες Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις Παλαιστινιακές περιοχές ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Η ανακοίνωση των υπουργών, έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κάϊρο, και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι μόνο 8 εκατομμύρια δολλάρια από το 1 δισεκατομμύριο που είχε υποσχεθεί η Αραβική Σύνοδος Κορυφής τον περασμένο Οκτώβριο, έχει φτάσει στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Οι Αραβες υπουργοί θα προτείνουν στις κυβερνήσεις τους τη χορήγηση δανείου ύψους 40 εκατομμυρίων δολλαρίων κάθε μήνα, ώστε να καλυφθεί το έλειμμα, και θα μεριμνήσουν για την πιο γρήγορη διανομή της αραβικής βοήθειας στο μέλλον.

Στο μεταξύ το Ισραήλ προχώρησε χθες και σε περαιτέρω αποκλεισμό της πόλης Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. (Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι ουσιαστικά μεταμορφώνει τις περιοχές τους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Οι Ισραηλινοί ανταπαντούν με το επιχείρημα ότι προχώρησαν στον αποκλεισμό εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων που ξεκινούν από τη Ραμάλα.

Οι Ζαπατίστας στη Πόλη του Μεξικού
BBC News
Τον εθνικό ύμνο του Μεξικού τραγουδούν οι Ζαπατίστας μετά από κάθε συγκέντρωση

12.3.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πόλη του Μεξικού ο αρχηγός του κινήματος των Ζαπατίστας, Υποδιοικητής Μάρκος, μίλησε χθες σε συγκέντρωση εκατό και πλέον χιλιάδων υποστηρικτών του . Η διαδήλωση ήταν το κορύφωμα της από δεκαπενθημέρου ειρηνικής πορείας των ηγετών των Ζαπατίστας, που διέσχισε όλη τη χώρα, και αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις για ειρήνευση στην πολιτεία των Τσιάπας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.