Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-20

  1. Διορία στους αλβανόφωνους δίνουν οι αρχές
  2. Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες
  3. Μειώνονται τα αμερικανικά επιτόκια
  4. Συνάντηση Μπλερ-Σημίτη στην Ντάουνινγκ Στρητ
  5. Συνάντηση Μπους- Σαρόν
  6. Απάτη με τη βοήθεια του Ιντερνετ
  7. Απάτη με τη βοήθεια του Ιντερνετ
  8. Φόβοι στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
  9. Αρχισε η επίθεση κατά των ανταρτών στο Τέτοβο
  10. Αρχισε η επίθεση κατά των ανταρτών στο Τέτοβο
  11. Βραζιλία: βυθίστηκε η γιγαντιαία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
  12. Δεν πρέπει να νικήσουν οι αντάρτες, προειδοποιεί ο Μπόρις Τράικοφσκι
  13. Φόβοι στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
  14. Συνάντηση Μπλερ-Σημίτη απόψε το βράδυ
  15. Ισπανία: δολοφονείται σοσιαλιστής αντιδήμαρχος
  16. Βραζιλία: βυθίστηκε η γιγαντιαία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου
  17. Νέες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια
  18. Φόβοι στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
  19. Συνάντηση Μπλερ-Σημίτη απόψε το βράδυ
  20. Αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου στη Χάγη
  21. Αναμένεται νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
  22. Νέες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια
  23. Δεν πρέπει να νικήσουν οι αντάρτες, προειδοποιεί ο Μπόρις Τράικοφσκι
  24. Συνάντηση Μπους-Σαρόν
  25. Φόβοι στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
  26. Συνάντηση Μπλερ-Σημίτη απόψε το βράδυ
  27. Υψηλά ποσοστά ξενοφοβίας στην Ελλάδα, διαπιστώνει έκθεση
  28. Αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου στη Χάγη
  29. Αναμένεται νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
  30. Νέες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια
  31. Τα Σκόπια ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Τέτοβο
  32. Αντίο Μιρ
  33. Στις ΗΠΑ για συνομιλίες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν
  34. Τα Σκόπια ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Τέτοβο
  35. "Κινδυνεύει η Μεσόγειος" προειδοποιεί η WWF
  36. Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον
  37. Τα Σκόπια ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Τέτοβο
  38. Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
  39. Για δομικές αλλαγές στην οικονομία δεσμεύεται ο Μόρι
  40. Στο Λονδίνο ο Σημίτης
  41. "Ευρωπαϊκό" πρόγραμμα ενέκρινε η Τουρκία
  42. Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον
Διορία στους αλβανόφωνους δίνουν οι αρχές

20.3.2001 22:39 (Ωρα Λονδίνου)
Oι αρχές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έδωσαν διορία μέχρι αύριο το βράδυ στους αλβανόφωνους αντάρτες είτε να αποσυρθούν είτε να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Αμυνας και Εσωτερικών οι επιχειρήσεις του στρατού θα διακοπούν επί 24 ώρες από τα μεσάνυχτα, αλλά μετά την εκπνοή της διορίας ο στρατός θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο γιά να εκδιώξει τους αντάρτες από το έδαφος της χώρας.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες

20.3.2001 23:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της FYROM, Μπόρις Τράϊκοβσκι, δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να ηττηθούν οι αντάρτες τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά, ώστε να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή.Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την συνάντηση του κ. Τράϊκοβσκι με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της κρίσης με ειρηνικά μέσα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, γι άλλη μιά φορά διεχώρισε τη θέση της χώρας του από τις συμπλοκές, λέγοντας ότι η θέση της Αλβανίας είναι ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν μπορουν να λυθούν με τα όπλα, αλλά μόνον με με εποικοδομητικό διάλογο.

Μειώνονται τα αμερικανικά επιτόκια
BBC News
Ταχεία μείωση των αμερκανικών επιτοκίων

20.3.2001 23:10 (Ωρα Λονδίνου)

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε μιά προσπάθεια να αποφευχθεί η οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Τράπεζας προκαλεί ανησυχία η μείωση των κερδών των επιχειρήσεων, γεγονός που επέφερε κατακόρυφη μείωση των τιμών των μετοχών τον περασμένο χρόνο. Αυτό με την σειρά του είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αγοραστική κίνηση, δεδομένου ότι πολλοί αμερικανοί διαθέτουν μετοχές. Πρόκειται γιά την τρίτη φορά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια μέσα σ' ένα χρόνο, και, όπως λέει ο οικονομικός συντάκτης του BBC , δεν μπορούν να αποκλεισθούν και άλλες περικοπές.

Συνάντηση Μπλερ-Σημίτη στην Ντάουνινγκ Στρητ

20.3.2001 23:24 (Ωρα Λονδίνου)
Δείπνο εργασίας είχαν την Τρίτη το βράδυ οι πρωθυπουργοι της Ελλάδος και της Βρετανίας, κκ. Σιμίτης και Μπλέρ. Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Νταουνινγκ Στριτ. Ο κ. Σιμίτης βρισκεται από χθες στην βρετανική πρωτευουσα και θα παραμείνει ώς την Πέμπτη το μεσημέρι. Συμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι ιδιωτικής φύσεως, αν και το αποψινό δειπνο με τον κ. Μπλερ χαρακτηρίζεται από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργου ως δειπνο εργασίας.Οι κυριοι Σιμίτης και Μπλέρ συζήτησαν κοινοτικά θέματα εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της Στοκχόλμης και επίσης διμερή ζητήματα. To μεσημέρι, εκπρόσωπος του κ. Μπλερ είπε ότι θα εκπλαγεί εάν ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θέσει και το θέμα της τρομοκρατίας στις συνομιλίες που θα έχει με τον κ. Σημίτη, καθώς και η κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονιας.

Συνάντηση Μπους- Σαρόν
BBC News
Συνάντηση Μπους Σαρόν

20.3.2001 23:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προσπαθήσουν να επιβάλουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά θα κάνουν ότι είναι δυνατόν γιά να την διευκολύνουν. Αυτά μετά την συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Από την πλευρά του ο κ. Σαρόν είπε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι πολίτες της χώρας του, και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποκύψει στην τρομοκρατία.

Απάτη με τη βοήθεια του Ιντερνετ

20.3.2001 23:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Νεά Υόρκη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε ένα άτομο που εργαζόταν σε εστιατόριο, και που ενέχεται σε μιά υπόθεση απάτης με την βοήθεια του Ιντερνετ. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Αμπραάμ Αμπνταλλά χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές γιά να αποκτά πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, απ' όπου εν συνεχεία αποσπούσε εκατομμύρια δολλάρια. Στους επώνυμους -θύματα του Αμπνταλλά περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης του Χόλλυγουντ Στήβεν Σπήλμπεργκ, ο Τζώρτζ Σόρος, και ο ιδρυτής του τηλεοπτικού δικτύου CNN Τεντ Τέρνερ Απάτη με τη βοήθεια του Ιντερνετ

20.3.2001 23:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Νεά Υόρκη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε ένα άτομο που εργαζόταν σε εστιατόριο, και που ενέχεται σε μιά υπόθεση απάτης με την βοήθεια του Ιντερνετ. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Αμπραάμ Αμπνταλλά χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές γιά να αποκτά πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, απ' όπου εν συνεχεία αποσπούσε εκατομμύρια δολλάρια. Στους επώνυμους -θύματα του Αμπνταλλά περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης του Χόλλυγουντ Στήβεν Σπήλμπεργκ, ο Τζώρτζ Σόρος, και ο ιδρυτής του τηλεοπτικού δικτύου CNN Τεντ Τέρνερ

Φόβοι στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
BBC News
Αποτέφρωση ζώων στην Αγγλία

20.3.2001 15:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η βρετανική κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού, έστειλε περίπου 200 στρατιώτες σε δύο περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη νόσο--στο Ντέβον της ΝΔ Αγγλίας και στην Κάμπρια της ΒΔ Αγγλίας--για ν'αναλάβουν και να εποπτεύσουν τη θανάτωση των ζώων. Οι βρετανικές αρχές, συνειδητοποιώντας επίσης τις επιπτώσεις που έχει η κρίση του αφθώδους πυρετού, ετοιμάζεται να επιτρέψει την πρόσβαση σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν πληγεί από τη νόσο, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα προειδοποιούσε την κοινή γνώμη ν'αποφεύγει τις επισκέψεις στην ύπαιθρο. Η υφυπουργός Τουρισμού, Τζάνετ Αντερσον, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να διαβεβαιώσει τους αμερικανούς ότι δεν υπάρχει αφθώδης πυρετός στις περισσότερες περιοχές της Βρετανίας.

Αρχισε η επίθεση κατά των ανταρτών στο Τέτοβο
BBC News
Χρησιμοποιούνται άρματα μάχης για πρώτη φορά

20.3.2001 17:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο στρατός της ΠΓΔ της Μακεδονίας άρχισε επίθεση για να διώξει τους αλβανούς αντάρτες από τις ορεινές δασώδεις περιοχές πάνω από το Τέτοβο, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο απεσταμένος του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι έχει αρχίσει ήδη να βάλει το πυροβολικό. Στην περιοχή βρίσκονται από χθες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα για να ενισχύσουν την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας που μέχρι τώρα αγωνίζονταν μόνες τους κατά των ανταρτών. Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε σήμερα ότι οι αλβανοί αντάρτες θα πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά και πολιτικά. Αν νικήσουν, είπε ο κ. Τράικοφσκι, θα σημάνει το τέλος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε στο BBC ότι το Λονδίνο υποστηρίζει πλήρως την κυβέρνηση των Σκοπίων στον αγώνα που έχει ξεκινήσει, πολιτικά και στρατιωτικά, κατά των ανταρτών. Η Βρετανία, πρόσθεσε ο κ. Κουκ, θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της ΠΓΔ της Μακεδονίας για να ικανοποιηθούν τα νόμιμα, όπως είπε, αιτήματα της αλβανικής κοινότητας, ιδιαίτερα η πρόσβασή της στην παιδεία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα των αλβανών, εν τω μεταξύ, στα Σκόπια εξέδοσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους αντάρτες να παραδόσουν τα όπλα. Την ανακοίνωση αυτή ενέκρινε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος λαμβάνει μέρος στις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα. Νωρίτερα, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, είχε διαχωρήσει τις θέσεις της χώρας του από τις συγκρούσεις. Η Αλβανία, είπε ο κ. Μίλο, πιστεύει ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν μπορούν να λυθούν με τα όπλα, αλλά μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο. Στα Σκόπια αναμένεται εξάλλου σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα του θα κλείσει την πόρτα στην τρομοκρατία και θα εμποδίσει μία νέα έκρηξη της βίας.

Αρχισε η επίθεση κατά των ανταρτών στο Τέτοβο
BBC News
Χρησιμοποιούνται άρματα μάχης για πρώτη φορά

20.3.2001 16:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ο στρατός της ΠΓΔ της Μακεδονίας άρχισε μεγάλη επίθεση για να διώξει τους αλβανούς αντάρτες από τις ορεινές δασώδεις περιοχές πάνω από το Τέτοβο, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο απεσταμένος του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι έχει αρχίσει ήδη να βάλει το πυροβολικό. Στην περιοχή βρίσκονται από χθες άρματα μάχης και τεθψρακισμένα οχήματα για να ενισχύσουν την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας που μέχρι τώρα αγωνίζονταν μόνες τους κατά των ανταρτών. Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε σήμερα ότι οι αλβανοί αντάρτες θα πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά και πολιτικά. Αν νικήσουν, είπε ο κ. Τράικοφσκι, θα σημάνει το τέλος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε στο BBC ότι το Λονδίνο υποστηρίζει πλήρως την κυβέρνηση των Σκοπίων στον αγώνα που έχει ξεκινήσει, πολιτικά και στρατιωτικά, κατά των ανταρτών. Η Βρετανία, πρόσθεσε ο κ. Κουκ, θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της ΠΓΔ της Μακεδονίας για να ικανοποιηθούν τα νόμιμα, όπως είπε, αιτήματα της αλβανικής κοινότητας, ιδιαίτερα η πρόσβασή της στην παιδεία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα των αλβανών, εν τω μεταξύ, στα Σκόπια εξέδοσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους αντάρτες να παραδόσουν τα όπλα. Την ανακοίνωση αυτή ενέκρινε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος λαμβάνει μέρος στις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα. Νωρίτερα, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, είχε διαχωρήσει τις θέσεις της χώρας του από τις συγκρούσεις. Η Αλβανία, είπε ο κ. Μίλο, πιστεύει ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν μπορούν να λυθούν με τα όπλα, αλλά μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο. Στα Σκόπια αναμένεται εξάλλου σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα του θα κλείσει την πόρτα στην τρομοκρατία και θα εμποδίσει μία νέα έκρηξη της βίας.

Βραζιλία: βυθίστηκε η γιγαντιαία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου

20.3.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Βυθίστηκε τελικά η γιγαντιαία θαλάσσια πλατφόρμα που υπήρχε έξω από τις ακτές της Βραζιλίας,. Η πλατφόρμα αυτή, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, είχε υποστεί ζημίες την περασμένη εβδομάδα από σειρά εκρήξεων. Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας στην οποία ανήκε η πλατφόρμα, της Petrobras, δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες μέχρι στιγμής για τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας. 10 άτομα είχαν σκοτωθεί από τις εκρήξεις στην πλατφόρμα η οποία περιείχε ενάμισι εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου.

Δεν πρέπει να νικήσουν οι αντάρτες, προειδοποιεί ο Μπόρις Τράικοφσκι
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔ της Μακεδονίας

20.3.2001 15:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε ότι οι αλβανοί αντάρτες, που έχουν καταλάβει θέσεις γύρω από το Τέτοβο, θα πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά και πολιτικά. Αν νικήσουν, είπε ο κ. Τράικοφσκι, θα σημάνει το τέλος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο πρόεδρος Τράικοφσκι προέβη σ'αυτές τις δηλώσεις καθήν στιγμή ο στρατός της χώρας του ετοιμάζoνταν να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση κατά των ανταρτών. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του BBC στο Τέτοβο, άρχισε ήδη μεγάλος βομβαρδισμός κοντά στην πόλη. Νωρίτερα, οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονταν και ορισμένα κτίρια στο Τέτοβο είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Γερμανοί στρατιώτες της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, της Κ-FOR, βρίσκονται στο Τέτοβο, με άρματα μάχης. Η K-FOR τονίζει ότι οι στρατιώτες βρίσκονται στο Τέτοβο για να προστατεύσουν τη βάση ανεφοδιασμού της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και δεν θα εμπλακούν στις συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, διεχώρησε για μία ακόμη φορά τη χώρα του από τις συγκρούσεις. Η Αλβανία, είπε ο κ. Μίλο, πιστεύει ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν μπορούν να λυθούν με τα όπλα, αλλά μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο. Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, έχει συνομιλίες ήδη στα Σκόπια. Οπως δήλωσε κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της ΠΓΔ της Μακεδονίας, δεν υπάρχει θέση για τους εξτρεμιστές στις σχέσεις που θέλει να έχει η Κοινότητα στην περιοχή. Στα Σκόπια αναμένεται εξάλλου σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα του θα κλείσει την πόρτα στην τρομοκρατία και θα εμποδίσει μία νέα έκρηξη της βίας.

Φόβοι στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
BBC News
Αποτέφρωση ζώων στην Αγγλία

20.3.2001 15:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η βρετανική κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού, έστειλε περίπου 200 στρατιώτες σε δύο περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη νόσο--στο Ντέβον της ΝΔ Αγγλίας και στην Κάμπρια της ΒΔ Αγγλίας--για ν'αναλάβουν και να εποπτεύσουν τη θανάτωση των ζώων. Οι βρετανικές αρχές, συνειδητοποιώντας επίσης τις επιπτώσεις που έχει η κρίση του αφθώδους πυρετού, ετοιμάζεται να επιτρέψει την πρόσβαση σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν πληγεί από τη νόσο, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα προειδοποιούσε την κοινή γνώμη ν'αποφεύγει τις επισκέψεις στην ύπαιθρο. Η υφυπουργός Τουρισμού, Τζάνετ Αντερσον, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να διαβεβαιώσει τους αμερικανούς ότι δεν υπάρχει αφθώδης πυρετός στις περισσότερες περιοχές της Βρετανίας.

Συνάντηση Μπλερ-Σημίτη απόψε το βράδυ

20.3.2001 15:47 (Ωρα Λονδίνου)
Δείπνο εργασίας θα εχουν απόψε το βράδυ οι πρωθυπουργοι της Ελλάδος και της Βρετανίας, κκ. Σιμίτης και Μπλέρ. Η συνάντηση των δυο ηγετών θα γίνει στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Νταουνινγκ Στριτ. Ο κ. Σιμίτης βρισκεται από χθες στην βρετανική πρωτευουσα και θα παραμείνει ώς την Πέμπτη το μεσημέρι. Συμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι ιδιωτικής φύσεως, αν και το αποψινό δειπνο με τον κ. Μπλερ χαρακτηρίζεται από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργου ως δειπνο εργασίας. Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι κατα την διάρκεια του δειπνου οι κυριοι Σιμίτης και Μπλέρ θα συζητήσουν κοινοτικά θέματα εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της Στοκχόλμης και επίσης διμερή ζητήματα. To μεσημέρι, εκπρόσωπος του κ. Μπλερ είπε ότι θα εκπλαγεί εάν ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θέσει και το θέμα της τρομοκρατίας στις συνομιλίες που θα έχει με τον κ. Σημίτη. Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Νταουνινγκ Στριτ, η κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονιας θα περιληφθεί εκ των πραγμάτων πλέον στην ατζέντα των συνομιλιών Σημίτη-Μπλέρ.

Ισπανία: δολοφονείται σοσιαλιστής αντιδήμαρχος

20.3.2001 15:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας σοσιαλιστής αντιδήμαρχος τραυματίσθηκε θανάσιμα στην πόλη Λασάρτε της Β. Ισπανίας, νοτίως του Σαν Σεμπαστιάν. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία, οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για ενέργεια της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Πριν από 2 εβδομάδες, ένας αστυνομικός είχε σκοτωθεί και μία γυναίκα είχε τραυματισθεί από αυτοκινητοβόμβα σε γειτινική πόλη, ενώ ένας άλλος αστυνομικός σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από αυτοκινητοβόμβα στην πόλη Κόστα Μπράβα. Οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί η ΕΤΑ να έχει βάλει τώρα στο στόχαστρο τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Βραζιλία: βυθίστηκε η γιγαντιαία πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου

20.3.2001 15:22 (Ωρα Λονδίνου)
Βυθίστηκε τελικά η γιγαντιαία θαλάσσια πλατφόρμα που υπήρχε έξω από τις ακτές της Βραζιλίας,. Η πλατφόρμα αυτή, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, είχε υποστεί ζημίες την περασμένη εβδομάδα από σειρά εκρήξεων. Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας στην οποία ανήκε η πλατφόρμα, της Petrobras, δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες μέχρι στιγμής για τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας. 10 άτομα είχαν σκοτωθεί από τις εκρήξεις στην πλατφόρμα η οποία περιείχε ενάμισι εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου.

Νέες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια

20.3.2001 13:05 (Ωρα Λονδίνου)
Μπορεί η Καλιφόρνια να είναι η πλουσιότερη πολιτεία της Αμερικής. Οι κάτοικοί της, όμως, έχουν μείνει για μία ακόμη φορά χωρίς ηλεκτρισμό. Η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα έχει ξεπεράσει την προσφορά με αποτέλεσμα οι τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού ν'αποφασίσουν ελεγχόμενες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πάνω από 1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει έτσι χωρίς ηλεκτρισμό, από το Σαν Φρανσίσκο ώς το Μπέβερλι Χιλς των αστέρων του Χόλιγουντ. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που συμβαίνερι κάτι τέτοιο: τους τελευταίους μήνες διεκόπη επανειλημμένα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σπένσερ Άμπραχαμ, δήλωσε χθες ότι οι σημερινές υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Φόβοι στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
BBC News
Αποτέφρωση ζώων στην Αγγλία

20.3.2001 14:01 (Ωρα Λονδίνου)
Η βρετανική κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού, έστειλε περίπου 200 στρατιώτες σε δύο περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη νόσο--στο Ντέβον της ΝΔ Αγγλίας και στην Κάμπρια της ΒΔ Αγγλίας--για ν'αναλάβουν και να εποπτεύσουν τη θανάτωση των ζώων. Οι βρετανικές αρχές, συνειδητοποιώντας επίσης τις επιπτώσεις που έχει η κρίση του αφθώδους πυρετού, ετοιμάζεται να επιτρέψει την πρόσβαση σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν πληγεί από τη νόσο, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα προειδοποιούσε την κοινή γνώμη ν'αποφεύγει τις επισκέψεις στην ύπαιθρο. Η υφυπουργός Τουρισμού, Τζάνετ Αντερσον, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να διαβεβαιώσει τους αμερικανούς ότι δεν υπάρχει αφθώδης πυρετός στις περισσότερες περιοχές της Βρετανίας.

Συνάντηση Μπλερ-Σημίτη απόψε το βράδυ

20.3.2001 14:04 (Ωρα Λονδίνου)
Δείπνο εργασίας θα εχουν απόψε το βράδυ οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Βρετανίας, κκ. Σιμίτης και Μπλέρ. Η συνάντηση των δυο ηγετών θα γίνει στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Νταουνινγκ Στριτ. Ο κ. Σιμίτης βρισκεται από χθες στην βρετανική πρωτευουσα και θα παραμείνει ώς την Πέμπτη το μεσημέρι. Συμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι ιδιωτικής φύσεως, αν και το αποψινό δειπνο με τον κ. Μπλερ χαρακτηρίζεται από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργου ως δείπνο εργασίας. Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι κατα την διάρκεια του δείπνου οι κυριοι Σιμίτης και Μπλέρ θα συζητήσουν κοινοτικά θέματα εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της Στοκχόλμης και επίσης διμερή ζητήματα. Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Νταουνινγκ Στριτ, η κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονιας θα περιληφθεί εκ των πραγμάτων πλέον στην ατζέντα των συνομιλιών Σημίτη-Μπλέρ, ενώ ο εκπρόσωπος του κ. Μπλερ δήλωσε πως θα εκπλαγεί εάν ο βρετανός πρωθυπουργός δεν συζητήσει και το θέμα της τρομοκρατίας με τον έλληνα ομόλογό του.

Αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου στη Χάγη

20.3.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία, μ'επικεφαλής τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και της Σερβίας, κκ. Μόμτσιλο Γκρούμπατς και Βλάνταν Μπάτιτς, αρχισε από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Χάγη, μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δοθεί στη Γιουγκοσλαβία για ν'αρχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου. Ο κ. Μπάτιτς λέγεται πως δήλωσε ότι θα υπογραμμίσει την αντίθεση του Βελιγραδίου στο τελεσίγραφο που προβλέπει ότι θα πρέπει ν'αρχίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου η παράδοση των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Δικαστήριο έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, την παράδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι νέες αρχές του Βελιγραδίου δηλώνουν μεν ότι θα συνεργασθούν, αλλά εν καιρώ.

Αναμένεται νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

20.3.2001 14:07 (Ωρα Λονδίνου)
Tα μάτια όλων είναι στραμμένα σήμερα στην αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, το Federal Reserve. Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι δεν συζητούν πλέον εάν θα μειωθούν και πάλι τα τραπεζικά επιτόκια, αλλά κατά πόσο θα μειωθούν. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αν μειωθούν κατά 0,75 τοις εκατό, η μείωση αυτή θα είναι επαρκής για ν'αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές.

Νέες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια

20.3.2001 14:08 (Ωρα Λονδίνου)
Μπορεί η Καλιφόρνια να είναι η πλουσιότερη πολιτεία της Αμερικής. Οι κάτοικοί της, όμως, έχουν μείνει για μία ακόμη φορά χωρίς ηλεκτρισμό. Η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα έχει ξεπεράσει την προσφορά με αποτέλεσμα οι τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού ν'αποφασίσουν ελεγχόμενες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πάνω από 1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει έτσι χωρίς ηλεκτρισμό, από το Σαν Φρανσίσκο ώς το Μπέβερλι Χιλς των αστέρων του Χόλιγουντ. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο: τους τελευταίους μήνες διεκόπη επανειλημμένα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σπένσερ Άμπραχαμ, δήλωσε χθες ότι οι σημερινές υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Δεν πρέπει να νικήσουν οι αντάρτες, προειδοποιεί ο Μπόρις Τράικοφσκι
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔ της Μακεδονίας

20.3.2001 13:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, δήλωσε ότι οι αλβανοί αντάρτες, που έχουν καταλάβει θέσεις γύρω από το Τέτοβο, θα πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά και πολιτικά. Αν νικήσουν, είπε ο κ. Τράικοφσκι, θα σημάνει το τέλος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο πρόεδρος Τράικοφσκι προέβη σ'αυτές τις δηλώσεις καθήν στιγμή ο στρατός της χώρας του ετοιμάζεται να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση κατά των ανταρτών. Οι ανταλλαγές πυρών συνεχίσθηκαν και σήμερα και ορισμένα κτίρια στο Τέτοβο έχουν παραδοθεί στο πυρ. Γερμανοί στρατιώτες της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, της Κ-FOR, βρίσκονται στο Τέτοβο, με άρματα μάχης. Η K-FOR τονίζει ότι οι στρατιώτες βρίσκονται στο Τέτοβο για να προστατεύσουν τη βάση ανεφοδιασμού της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και δεν θα εμπλακούν στις συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, διεχώρησε για μία ακόμη φορά τη χώρα του από τις συγκρούσεις. Η Αλβανία, είπε ο κ. Μίλο, πιστεύει ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν μπορούν να λυθούν με τα όπλα, αλλά μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο. Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, έχει συνομιλίες ήδη στα Σκόπια. Οπως δήλωσε κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της ΠΓΔ της Μακεδονίας, δεν υπάρχει θέση για τους εξτρεμιστές στις σχέσεις που θέλει να έχει η Κοινότητα στην περιοχή. Στα Σκόπια αναμένεται εξάλλου σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα του θα κλείσει την πόρτα στην τρομοκρατία και θα εμποδίσει μία νέα έκρηξη της βίας.

Συνάντηση Μπους-Σαρόν
BBC News
O Aριέλ Σαρόν και ο Κόλιν Πάουλ

20.3.2001 14:12 (Ωρα Λονδίνου)
O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μιλώντας πριν από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Μπους, τόνισε πως δεν μπορούν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή, εάν δεν θέσουν οι παλαιστίνιοι τέρμα στη βία. Μόνον τότε, είπε ο κ. Σαρόν, μπορεί να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρθούν οι περιορισμοί και οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε το Ισραήλ στους παλαιστινίους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης το ακροατήριό του ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα πάντως με πολλούς ανταποκριτές, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για να χαλαρώσει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια. Οι αμερικανοί έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι ο αποκλεισμός αυτός οξύνει τα πάθη μεταξύ των παλαιστινίων και μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη ειρήνης.

Φόβοι στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού
BBC News
Αποτέφρωση ζώων στην Αγγλία

20.3.2001 12:58 (Ωρα Λονδίνου)
Η βρετανική κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού, έστειλε περίπου 200 στρατιώτες σε δύο περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη νόσο--στο Ντέβον της ΝΔ Αγγλίας και στην Κάμπρια της ΒΔ Αγγλίας--για ν'αναλάβουν και να εποπτεύσουν τη θανάτωση των ζώων. Οι βρετανικές αρχές, συνειδητοποιώντας επίσης τις επιπτώσεις που έχει η κρίση του αφθώδους πυρετού, ετοιμάζεται να επιτρέψει την πρόσβαση σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν πληγεί από τη νόσο, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα προειδοποιούσε την κοινή γνώμη νάποφεύγει τις επισκέψεις στην ύπαιθρο. Η υφυπουργός Τουρισμού, Τζάνετ Αντερσον, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να διαβεβαιώσει τους αμερικανούς ότι δεν υπάρχει αφθώδης πυρετός στις περισσότερες περιοχές της Βρετανίας.

Συνάντηση Μπλερ-Σημίτη απόψε το βράδυ

20.3.2001 13:22 (Ωρα Λονδίνου)
Δείπνο εργασίας θα εχουν απόψε το βράδυ οι πρωθυπουργοι της Ελλάδος και της Βρετανίας, κκ. Σιμίτης και Μπλέρ. Η συνάντηση των δυο ηγετών θα γίνει στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Νταουνινγκ Στριτ. Ο κ. Σιμίτης βρισκεται από χθες στην βρετανική πρωτευουσα και θα παραμείνει ώς την Πέμπτη το μεσημέρι. Συμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι ιδιωτικής φύσεως, αν και το αποψινό δειπνο με τον κ. Μπλερ χαρακτηρίζεται από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργου ως δειπνο εργασίας. Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι κατα την διάρκεια του δειπνου οι κυριοι Σιμίτης και Μπλέρ θα συζητήσουν κοινοτικά θέματα εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της Στοκχόλμης και επίσης διμερή ζητήματα. To μεσημέρι, εκπρόσωπος του κ. Μπλερ είπε ότι θα εκπλαγεί εάν ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θέσει και το θέμα της τρομοκρατίας στις συνομιλίες που θα έχει με τον κ. Σημίτη. Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Νταουνινγκ Στριτ, η κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονιας θα περιληφθεί εκ των πραγμάτων πλέον στην ατζέντα των συνομιλιών Σημίτη-Μπλέρ.

Υψηλά ποσοστά ξενοφοβίας στην Ελλάδα, διαπιστώνει έκθεση

20.3.2001 14:05 (Ωρα Λονδίνου)
Υψηλά ποσοστά ξενοφοβίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχουν οι Έλληνες, διαπιστώνει εκθεση του Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, η έκθεση βασίστηκε σε σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κοινή γνώμη διακατέχεται απο μια αρνητική αντιμετώπιση των μειονοτήτων, είτε πρόκειται για νόμιμους ή παράνομους πρόσφυγες και μετανάστες. Το ποσοσό των ελλήνων που εκφράζονται κατά των ομάδων αυτών είναι μεγαλύτερο του κοινοτικού μεσου όρου. Η ανοχή που δείχνουν οι έλληνες προς τους ξένους μετανάστες είναι η μικρότερη σε όλη την Ευρώπη και ακολουθούν από κοντά οι βέλγοι και οι δανοί. Οι ισπανοί εμφανίζονται ως οι πιο ανεκτικοί στους ξένους ευρωπαίοι.

Αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου στη Χάγη

20.3.2001 13:02 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία, μ'επικεφαλής τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και της Σερβίας, κκ. Μόμτσιλο Γκρούμπατς και Βλάνταν Μπάτιτς, αρχίζει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Χάγη, μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δοθεί στη Γιουγκοσλαβία για ν'αρχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου. Ο κ. Μπάτιτς λέγεται πως δήλωσε ότι θα υπογραμμίσει την αντίθεση του Βελιγραδίου στο τελεσίγραφο που προβλέπει ότι θα πρέπει ν'αρχίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου η παράδοση των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Δικαστήριο έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, την παράδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι νέες αρχές του Βελιγραδίου δηλώνουν μεν ότι θα συνεργασθούν, αλλά εν καιρώ.

Αναμένεται νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

20.3.2001 13:04 (Ωρα Λονδίνου)
Tα μάτια όλων είναι στραμμένα σήμερα στην αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, το Federal Reserve. Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι δεν συζητούν πλέον εάν θα μειωθούν τα τραπεζικά επιτόκια, αλλά κατά πόσο θα μειωθούν. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αν μειωθούν κατά 0,75 τοις εκατό, η μείωση αυτή θα είναι επαρκής για ν'αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές.

Νέες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια

20.3.2001 13:05 (Ωρα Λονδίνου)
Μπορεί η Καλιφόρνια να είναι η πλουσιότερη πολιτεία της Αμερικής. Οι κάτοικοί της, όμως, έχουν μείνει για μία ακόμη φορά χωρίς ηλεκτρισμό. Η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα έχει ξεπεράσει την προσφορά με αποτέλεσμα οι τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού ν'αποφασίσουν ελεγχόμενες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πάνω από 1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει έτσι χωρίς ηλεκτρισμό, από το Σαν Φρανσίσκο ώς το Μπέβερλι Χιλς των αστέρων του Χόλιγουντ. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που συμβαίνερι κάτι τέτοιο: τους τελευταίους μήνες διεκόπη επανειλημμένα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σπένσερ Άμπραχαμ, δήλωσε χθες ότι οι σημερινές υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Τα Σκόπια ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Τέτοβο

20.3.2001 4:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οι αρχές υποσχέθηκαν ότι ο στρατός των Σκοπίων θα ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των Αλβανών ανταρτών στα βορειοδυτικά διαμερίσματα της χώρας. Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι φάλαγκες στρατιωτικών οχημάτων μεταφέρουν στρατό και πυρομαχικά στην πόλη του Τέτοβο. Νωρίτερα σήμερα το πρωί τα πρώτα τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης. Η εμφάνιση των αρμάτων μάχης στην πόλη έχει ανησυχήσει την ηγεσία της Αλβανικής κοινότητας που εκτιμά ότι μιά στρατιωτική επιχείρηση κατά των εξτρεμιστών μπορεί να προκαλέσει την εχθρική αντίδραση του Αλβανικού πληθυσμού. Στρατιωτικοί ειδικοί στη Δύση υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια δεν έχουν τους πόρους που θα τους επιτρέψουν να εμπλακούν σε μία μακροχρόνια στρατιωτική επιχείρηση κατά των Αλβανών ανταρτών.

Αντίο Μιρ

20.3.2001 9:35 (Ωρα Λονδίνου)
Στα νησιά Φίτζι έχουν συγκεντρωθεί Ρώσοι κοσμοναύτες και ο σχεδιαστής του Μιρ για να παρακολουθήσουν την πτώση του διαστημικού σταθμού στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Η επανείσοδος στη γήινη ατμόσφαιρα του διαστημικού σταθμού, με ηλικία 15 χρόνια θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου. Οσα από τα κομμάτια του σταθμού δεν καούν κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα θα πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια ζώνη που εκτείνεται από τη Χιλή έως τη Νέα Ζηλανδία.

Στις ΗΠΑ για συνομιλίες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν
BBC News
Αριέλ Σαρόν και Κόλιν Πάουελ

20.3.2001 9:14 (Ωρα Λονδίνου)
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έκανε σαφές πρός την ισραηλινή πλευρά ότι θα επιθυμούσε τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος των Παλαιστινίων. Πριν τη συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπους, ο κ. Σαρόν έκανε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή πλευρά δεν πρόκειται να επαναληφθούν αν πρώτα δεν σταματήσει "η παλαιστινιακή βία" όπως είπε χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ σε δηλώσεις που έκανε στο Κατάρ ζήτησε τη σύγκλιση αραβικής διάσκεψης κορυφής για να αντιμετωπισθεί, όπως είπε, η επιθετικότητα του Ισραήλ.

Τα Σκόπια ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Τέτοβο
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ

20.3.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οι αρχές υποσχέθηκαν ότι ο στρατός των Σκοπίων θα ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των Αλβανών ανταρτών στα βορειοδυτικά διαμερίσματα της χώρας. Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι φάλαγκες στρατιωτικών οχημάτων μεταφέρουν στρατό και πυρομαχικά στην πόλη του Τέτοβο. Νωρίτερα σήμερα το πρωί τα πρώτα τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης. Η εμφάνιση των αρμάτων μάχης στην πόλη έχει ανησυχήσει την ηγεσία της Αλβανικής κοινότητας που εκτιμά ότι μιά στρατιωτική επιχείρηση κατά των εξτρεμιστών μπορεί να προκαλέσει την εχθρική αντίδραση του Αλβανικού πληθυσμού. Στρατιωτικοί ειδικοί στη Δύση υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια δεν έχουν τους πόρους που θα τους επιτρέψουν να εμπλακούν σε μία μακροχρόνια στρατιωτική επιχείρηση κατά των Αλβανών ανταρτών.

"Κινδυνεύει η Μεσόγειος" προειδοποιεί η WWF

20.3.2001 5:17 (Ωρα Λονδίνου)

Η Παγκόσμια Οργάνωση γιά τη Φύση, WWFπροειδοποίησε ότι ο βιότοπος της λεκάνης της Μεσογείου απειλείται από την ανάπτυξη του τουρισμού την επόμενη δεκαπενταετία. Η Τζαστίν Ουόκρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι ο ταχύτατος ρυμθός κατασκευής νέων ξενοδοχείων στις ακτές της Μεσογείου και η αύξηση των τουριστών αποτελούν κίνδυνο για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής."Τα νεογέννητα θαλάσσια χελωνάκια αντί να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα μπερδεύονται από τα φώτα των ξενοδοχείων και μένουν στην ξηρά με αποτέλεσμα λίγα να επιβιώνουν" εξήγησε η Ουόκερ. Πρότεινε επίσης στα τουριστικά γραφεία να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τα "βήματα που πρέπει να ακολουθησουν για να προστατέψουν τις παραλίες, τη χλωρίδα και την πανίδα στη λεκάνη της Μεσογείου."

Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον

20.3.2001 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, ανακοίνωσε πως θ'αποχωρήσει ναπό το αξίωμα αυτό όταν λήξει η θητεία της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας δήλωσε πως μπορεί να να επιτύχει περισσότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εργαζόμενη εκτός των ορίων και των περιορισμών του ΟΗΕ.

Τα Σκόπια ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Τέτοβο
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας της ΠΔΓΜ

20.3.2001 4:39 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οι αρχές υποσχέθηκαν ότι ο στρατός των Σκοπίων θα ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των Αλβανών ανταρτών στα βορειοδυτικά διαμερίσματα της χώρας. Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι φάλαγκες στρατιωτικών οχημάτων μεταφέρουν στρατό και πυρομαχικά στην πόλη του Τέτοβο. Νωρίτερα σήμερα το πρωί τα πρώτα τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης. Η εμφάνιση των αρμάτων μάχης στην πόλη έχει ανησυχήσει την ηγεσία της Αλβανικής κοινότητας που εκτιμά ότι μιά στρατιωτική επιχείρηση κατά των εξτρεμιστών μπορεί να προκαλέσει την εχθρική αντίδραση του Αλβανικού πληθυσμού. Στρατιωτικοί ειδικοί στη Δύση υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια δεν έχουν τους πόρους που θα τους επιτρέψουν να εμπλακούν σε μία μακροχρόνια στρατιωτική επιχείρηση κατά των Αλβανών ανταρτών.

Ο Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον
BBC News
Μικρός παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη

20.3.2001 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας ισραηλινός τραυματίσθηκε σήμερα το πρωί θανάσιμα από παλαιστίνιους οπλοφόρους, όπως υποστηρίζουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι "γάζωσαν" το αυτοκίνητό του με σφαίρες κοντά σ'έναν εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Οχιη. Από σήμερα, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και η διαδικασία για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών εάν δεν τεθεί προηγουμένως τέρμα στη βία. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν πως η μόνη λύση είναι η άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο τη επίτευξη οριστικής λύσης.

Για δομικές αλλαγές στην οικονομία δεσμεύεται ο Μόρι
BBC News
Μόρι και Μπους

20.3.2001 4:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπους και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι υποσχέσθηκαν ότι θα συνεργασθούν με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Σε κοινό ανακοινωθέν, μετά από συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Μόρι δεσμεύεται να επιδιώξει δομικές αλλαγές γιά την αναζωογόνιση της ιαπωνικής οικονομίας.

Στο Λονδίνο ο Σημίτης

20.3.2001 4:30 (Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες με το βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ θα έχει σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που βρίσκεται στο Λονδίνο γιά επίσκεψη εργασίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια , το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και την ΕΕ. Την Πέμπτη ο κ Σημίτης θα μεταβεί στη Στοχόλμη γιά να πάρει μέρος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

"Ευρωπαϊκό" πρόγραμμα ενέκρινε η Τουρκία

20.3.2001 4:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία η κυβέρνηση ενέκρινε πρόγραμμα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Λαμβάνονται μέτρα γιά τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και τη βελτίωδη της οικονομίας. Το πρόγραμμα αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό.

Αποχωρεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ η Μαίρη Ρόμπινσον

20.3.2001 4:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, ανακοίνωσε πως θ'αποχωρήσει ναπό το αξίωμα αυτό όταν λήξει η θητεία της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας δήλωσε πως μπορεί να να επιτύχει περισσότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εργαζόμενη εκτός των ορίων και των περιορισμών του ΟΗΕ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.