Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-22

  1. Ο στρατός της ΠΓΔ Μακεδονίας ξανάρχισε τις επιθέσεις κατά των ανταρτών
  2. Ενταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας μετά τις απελάσεις
  3. Κρούσματα αφθώδους πυρετού και στην Ιρλανδική Δημοκρατία
  4. Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια
  5. Συναντώνται οι πρωταγωνιστές της κρίσης της Κούβας
  6. Και δεύτερη θητεία στο αξίωμα του ΓΓ του ΟΗΕ
  7. Καταστρέφεται ο Ρωσικός διαστημικός σταθμός
  8. Προειδοποίηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για το νερό
  9. Η Γερμανία θέτει όρους για να βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία
  10. Αυτοκίνητο με εκρηκτικά στο Παρίσι
  11. Ενταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας μετά τις απελάσεις
  12. Η Γερμανία θέτει όρους για να βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία
  13. Τρομοκράτες χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη τους Αλβανούς αντάρτες
  14. Τραίκοφσκι: στόχος μας η εξόντωση των εξτρεμιστών
  15. Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για τον Αφθώδη στην Ολλανδία
  16. Aπελαύνονται 50 Ρώσοι διπλωμάτες απο τις ΗΠΑ
  17. Τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν το Ισραήλ.
  18. O αντιπρόεδρος της Κίνας στην Ουάσινγκτον.
  19. Τελευταία αποστολή για τον MIR
  20. Έκθεση καταπέλτης για τρία νοσοκομεία στο Κέντ της Βρετανίας
Ο στρατός της ΠΓΔ Μακεδονίας ξανάρχισε τις επιθέσεις κατά των ανταρτών
BBC News
Eλεύθερος σκοπευτής στην ΠΓΔ της Μακεδονίας

22.3.2001 23:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, μόλις νύχτωσε ο στρατός άρχισε και πάλι τις επιθέσεις κατά των Αλβανών ανταρτών, με σφοδρούς βομβαρδισμούς των υψωμάτων γύρω από το Τέτοβο. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η τελευταία επίθεση είναι η δριμύτερη που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνητικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας εξουσιοδότησε τους διοικητές του στρατού να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να θέσουν τέρμα στην εξέγερση των αλβανών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση επειδή οι αντάρτες επετέθησαν εναντίον θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι αντάρτες αγνόησαν το σαφέστατο τελεσίγραφο που τους ζητούσε να παραδοθούν. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να εξοντώσει τους τρομοκράτες, όπως τους χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος των Σκοπίων. Η σημερινή επίθεση άρχισε γύρω από το Τέτοβο και αργότερα οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν όταν συνεπλάκησαν οπλοφόροι με την αστυνομία σε χωριό κοντά στα Σκόπια. Τη στιγμή που το πυροβολικό και τα άρματα μάχης έβαλλαν κατά των θέσεων των ανταρτών βορείως του Τετόβου, 2 άτομα τραυματίσθηκαν θανάσιμα. Οι αρχές δήλωσαν ότι τα άτομα αυτά σχεδίαζαν επίθεση με χειροβομβίδες.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 20 χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι περισσότεροι κατέφυγαν σε άλλες περιοχές της χώρας, αν κι ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων πήγε στο εξωτερικό. Πάνω από 13 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στο Κοσσυφοπέδιο και σε άλλα τμήματα της Γιουγκοσλαβίας. Η Τουρκία και η Αλβανία έχουν δεχθεί επίσης μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μειώνεται ακόμη περισσότερο η ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την υπόλοιπη Σερβ ία. Θα επιτραπεί επίσης η είσοδος των σερβικών δυνάμεων σε άλλους δύο τομείς. Οι Σέρβοι στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη ζώνη ασφαλείας συνεργάζονται με τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη για να ανακοπεί η μεταφορά όπλων στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ενταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας μετά τις απελάσεις
BBC News
O Βλαντιμίρ Πούτιν συζητεί με τους επιτελείς του

22.3.2001 21:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία ετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα για τις απελάσεις 50 διπλωματών της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα προχωρήσει στην απέλαση αντίστοιχου αριθμού αμερικανών διπλωματών. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανώφ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είπε ότι λυπάται για τα αντίποινα, αλλά η αμερικανική στάση δεν του αφήνει περιθώρια επιλογών. Οπως εξήγησε η αμερικανίδα σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, 4 διπλωμάτες θα πρέπει ν'αποχωρήσουν μέσα σε 10 ημέρες λόγω της ανάμιξης που λέγεται ότι είχαν στην υπόθεση του πράκτορα του FBI, Ρόμπερτ Χάνσεν, που κατηγορείται ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Μόσχας. Η Κα Ράις εξήγησε ότι ζητήθηκε από την ρωσική υπηρεσία να μειώσει κατά 46 τον αριθμό των μελών της στρατιωτικής της αντιπροσωπείας. Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι είναι διάχυτη η οργή των Ρώσων πολιτών, που θεωρούν ότι τιμωρούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή ακολουθούν αδέσμευτη εξωτερική πολιτική.

Κρούσματα αφθώδους πυρετού και στην Ιρλανδική Δημοκρατία
BBC News
Πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Ιρλανδική Δημοκρατία

22.3.2001 21:52 (Ωρα Λονδίνου)
Κρούσματα της νόσου του αφθώδους πυρετού εντοπίστηκαν και στην Ιρλανδική Δημοκρατία. Το αγρόκτημα, όπου εκδηλώθηκε η νόσος, βρίσκεται νοτίως των συνόρων με τη Βόρεια.Ιρλανδία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, Μπέρτι Αχέρν. Οι αρχές της χώρας του έχουν λάβει ήδη αυστηρά μέτρα στην περιοχή για ν'αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, αλλά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Δουβλίνο, η εμφάνιση της νόσου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για μία χώρα σαν την Ιρλανδική Δημοκρατία η οικονομία της οποίας στηρίζεται στην κτηνοτροφία. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι η Κοινότητα θα επιβάλει τους ίδιους περιορισμούς στην Ιρλανδική Δημοκρατία που επέβαλε και στις 3 άλλες χώρες όπου εντοπίστηκε η νόσος -- τη Βρεταννία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι περίπου 18 χιλιάδες ζώα θα θανατωθούν μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά αποφάσισαν ν'αναστείλουν το πρόγραμμα εμβολιασμού που σχεδίαζαν να ξεκινήσουν. Ολλανδοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο αφθώδης πυρετός μεταδόθηκε στη χώρα τους από μοσχάρια που προέρχονταν από την Ιρλανδία και τα οποία μολύνθηκαν κατά τη μεταφορά τους μέσα από τη Γαλλία.

Στη Βρεταννία, η κρίση του αφθώδους πυρετού εντείνεται, καθώς ειδικός που είναι και σύμβουλος της κυβέρνησης προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της ασθένειας μπορεί να μην έχει ακόμη φτάσει σε σημείο κορύφωσης, το οποίο μπορεί να συμβεί τον Μάιο. Ο πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ, αποδοκιμάστηκε από οργισμένους αγρότες όταν μετέβη σε μια από τις περιοχές στο επίκεντρο της κρίσης.

Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια
BBC News
Αβεβαιότητα στην Wall Street

22.3.2001 22:33 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τιμές των μετοχών σε όλον τον κόσμο μειώθηκαν σημαντικά, καθώς ενισχύονται οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία. Στο Λονδίνο, ο γενικός δείκτης έπεσε πάνω από 4%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση εδώ και οκτώ χρόνια. Ο δείκτης FTSE έκλεισε στις 5.314 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 225.9 μονάδες. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση στο Παρίσι (πτώση κατά 4%) και στη Φραγκφούρτη (κατά 4.6%). Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones έπεσε 3.5%, τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Στη συνέχεια ανέκαμψε μερικά, κλείνοντας με απώλειες 97.52 μονάδων στις 9389.48 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο σημείο εδώ και δύο χρόνια, ενώ, αντιθέτως, ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας σημείωσε άνοδο.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι οι εξελίξεις πλήττουν τους μικροεπενδυτές, σε όλον τον κόσμο, αλλά και τους μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολλάρια από αποταμιεύσεις των καταθετών.

Συναντώνται οι πρωταγωνιστές της κρίσης της Κούβας

22.3.2001 22:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, συναντήθηκε για πρώτη φορά, πρόσωπο με πρόσωπο, με αμερικανούς που αναμείχθηκαν στην επιβοηθούμενη από τους αμερικανούς απόπειρα ανατροπής του το 1961. Ο Κος Κάστρο εμφανίστηκε αναπάντεχα σε συνέδριο, στην Αβάνα, το οποίο διοργανώθηκε για την τεσσαρακοστή επέτειο της κρίσης. Ανώτατοι αξιωματούχοι από την διακυβέρνηση του πρώην αμερικανού προέδρου, Τζων Κέννεντυ, και μέλη της αμερικανικής επιχείρησης εισβολής στην Κούβα συνάντησαν για πρώτη φορά απόστρατους Κουβανούς για να συζητήσουν το ιστορικό δράμα που έλαβε χώρα πριν από σαράντα χρόνια και να μελετήσουν απόρρητα έγγραφα που βγήκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. 1.500 Κουβανοί εξόριστοι, εκπαιδευμένοι από τη CIA, εστάλησαν το 1961 για να εισβάλουν στην Κούβα και να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο, σε μια από τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις του Ψυχρού Πολέμου. Δεδομένου ότι οι σχέσεις Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν ψυχρές, το συνέδριο αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός, πολλώ μάλλον δεδομένης της παρουσίας του Φιντέλ Κάστρο.

Και δεύτερη θητεία στο αξίωμα του ΓΓ του ΟΗΕ
BBC News
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν

22.3.2001 22:44 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του για δεύτερη πενταετία. Ο Κος Αννάν είπε στην Νέα Υόρκη ότι είναι συγκινημένος από την υποστήριξη που δέχεται από πολλές κυβερνήσεις που του ζητούν να παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα όταν λήξει το αξίωμά του στο τέλος του χρόνου. Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι έχει και τον δυναμισμό και την διάθεση για να συνεχίσει το έργο του. Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη μεταδίδει ότι ο Κος Αννάν έπαιξε σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στις κρίσεις στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε το πρόβλημα της πενίας στον κόσμο και την εξάπλωση του AIDS στην Αφρική. Αναγκάστηκε όμως να ομολογήσει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την γενοκτονία στην Ρουάντα και την πόλεμο στα Βαλκάνια.

Καταστρέφεται ο Ρωσικός διαστημικός σταθμός
BBC News
Μεγάλα τμήματα θα διασωθούν από τις εκρηκτικές θερμοκρασίες

22.3.2001 23:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή του Ρωσικού διαστημικού σταθμού Μιρ έχει αρχίσει. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές επανεργοποιήθηκαν επιτυχώς και δέχτηκαν οδηγίες για τη τελική πορεία του Μιρ, που θα κατευθυνθεί και πάλι προς τη γη. Η πρώτη εκκίνηση που θα βγάλει τον Μιρ από την τροχιά του και θα τον στρέψει προς τη γη θα γίνει μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Γκρήνουιτς). Το μεγαλύτερο μέρος του διαστημικού σταθμού θα αναφλεγεί στις έξι ώρες της καθόδου του που θα διέρχεται από την ατμόσφαιρα, σε θερμοκρασία χιλίων πεντακοσίων βαθμών Κελσίου. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είκοσι τόνοι υλικών θα διασωθούν και θα βυθιστούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας. Ο επιστημονικός συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι ο Μιρ έγινε συνώνυμο της αποτυχίας, μετά από διάφορα προβλήματα που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα όμως ήταν ο πρώτος μόνιμος διαστημικός σταθμός, διήρκεσε τριπλάσιο χρονικό διάστημα από τον αρχικό σχεδιασμό και ήταν ο χώρος σημαντικών βημάτων στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Προειδοποίηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για το νερό

22.3.2001 13:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε έκθεσή της για την έλλειψη αλλά και την ποιότητα του νεού σε ολόκληρο τον κόσμο, προειδοποιεί ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη μας δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή το νερό που πίνουν είναι μολυσμένο.

Η Γερμανία θέτει όρους για να βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία

22.3.2001 20:53 (Ωρα Λονδίνου)
Με άδεια χέρια έφυγε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, από τις συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του, Χανς 'Aιχελ. Ο κ. Ντερβίς είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια για το νέο πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Χανς 'Aιχελ δήλωσε ότι η οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Ο Koς. Ντερβίς ήλπιζε να διασφαλίσει τη χορήγηση τεραστίων δανείων από διεθνείς οργανισμούς και τους συμμάχους της χώρας του για να μπορέσει έτσι η Τουρκία να ξεπεράσει την κρίση που έχει παραλύσει την οικονομία της.

Αυτοκίνητο με εκρηκτικά στο Παρίσι

22.3.2001 13:13 (Ωρα Λονδίνου)

H αστυνομία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι βρήκε στο νοτιοδυτικό Παρίσι αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά που πιστεύεται ότι ανήκαν σε αυτονομιστική οργάνωση της Κορσικής. Τον Ιανουάριο, μία οργάνωση με την επωνυμία "Armata Corsa", που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της νήσου, είχε δηλώσει ότι θ'αρχίσει δολοφονικές, όπως είπε, επθθέσεις στην ηπειρωτική Γαλλία εάν δεν συλληφθούν οι δολοφόνοι ενός από τους αρχηγούς της, του Ζαν-Μισέλ Ρόσι. Ο Ρόσι κι ο σωματοφύλακάς του τραυματλίσθηκαν θανάσιμα στην Κορσική τον Αύγουστο.

Ενταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας μετά τις απελάσεις
BBC News
O Βλαντιμίρ Πούτιν συζητεί με τους επιτελείς του

22.3.2001 17:19 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι ζητησαν από 50 ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οπως εξήγησε η σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, 4 διπλωμάτες θα πρέπει ν'αποχωρήσουν μέσα σε 10 ημέρες λόγω της ανάμιξης που λέγεται ότι είχαν στην υπόθεση του πράκτορα του FBI, Ρόμπερτ Χάνσεν, που κατηγορείται ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Μόσχας. Η κ. Ράις εξήγησε ότι ζητήθηκε από την ρωσική υπηρεσία να μειώσει κατά 46 τον αριθμό των μελών της στρατιωτικής της αντιπροσωπείας. Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι τα κίνητρα για τις αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτήρισε, απελάσεις είναι πολιτικά.

Η Γερμανία θέτει όρους για να βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία

22.3.2001 17:26 (Ωρα Λονδίνου)
Με άδεια χέρια έφυγε ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, από τις συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του, Χανς Άιχελ. Ο κ. Ντερβίς είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια για το νέο πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Χανς Άιχελ δήλωσε ότι η οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ντερβίς ήλπιζε να διασφαλίσει τη χορήγηση τεραστίων δανείων από διεθνείς οργανισμούς και τους συμμάχους της χώρας του για να μπορέσει έτσι η Τουρκία να ξεπεράσει την κρίση που έχει παραλύσει την οικονομία της.

Τρομοκράτες χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη τους Αλβανούς αντάρτες
BBC News
Επιδιώκεται ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης

22.3.2001 6:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε ομόφωνα τις επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών , τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε τρομοκράτες. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν από την ηγεσία των Αλβανών στα Βαλκάνια να καταδικάσει τη βία και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της γιά την αποκατάσταση της ειρήνης .

Το ψήφισμα εξάλλου των Ηνωμένων Εθνών ζητάει από την ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο - την KFOR - να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες γιά να αποτρέψει την ενίσχυση των ανταρτών με όπλα που προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο. Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, επιβεβαιώσε την πληροφορία ότι η Συμμαχία θα ζητήσει από τις χώρες μέλη να ενισχύσουν την KFOR με περισσότερους στρατιώτες γιά να αυξηθεί ο αριθμός των περιπολιών στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι επιδιώκεται η ενίσχυση της KFOR με δύναμη 1400 ανδρών και ότι η Γαλλία και η Ισπανία αποφάσισαν να ανταποκριθούν στο αίτημα της Συμμαχίας και να στείλουν στο Κοσσυφοπέδιο ορισμένο αριθμό στρατιωτών . Από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ έκαναν σαφές ότι δεν προτίθενται να ενισχύσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Τραίκοφσκι: στόχος μας η εξόντωση των εξτρεμιστών
BBC News
Ετοιμος για παν ενδεχόμενο ο στρατός της ΠΓΔΜ

22.3.2001 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι ο στόχος της κυβέρνησής του είναι η εξουδετέρωση των ενοπλων ομάδων και των εξτρεμιστών.

Oι δηλώσεις του κ. Τράικοφσκι, χθες αργά το βράδυ, ουσιατικά σημαίνουν ότι τα Σκόπια δεν αποδέχονται την πρόταση γιά εκεχειρία των ανταρτών που υποστήριξαν ότι η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει το προοίμιο γιά την έναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις γιά επανάληψη των συγκρούσεων , μολονότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι χθες το βραδυ ακούσθηκαν πυροβολισμοί από τις θέσεις των ανταρτών στα βουνά γύρω από το Τέτοβο. Εν τω μεταξύ ένα από τα σημαντικότερα κόμματα που εκπροσωπούν μερίδα του Αλβανικού πληθυσμού έκανε σαφές ότι θα αποχωρήσει από τη βουλή αν αρχίσει η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των ανταρτών . Ηλεκτρισμένη εξάλλου είναι η ατμόσφαιρα και στα Σκόπια μετά το θάνατο αστυνομικού. Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε και υπέκυψε στα τραύματα του μέσα στην αγορά των Αλβανών.

Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για τον Αφθώδη στην Ολλανδία
BBC News
Απειλείται τώρα και η Ολλανδική κτηνοτροφία

22.3.2001 7:49 (Ωρα Λονδίνου)
O ιός του αφθώδους πυρετού εμφανίστηκε και στην Ολλανδία, τουλάχιστον σε τρία αγροκτήματα ανατολικά της χώρας. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την εξαγωγή ζώων απο την Ολλανδία και την πώληση μη παστεριωμένου γάλακτος, κρέατος και προϊόντων απο τα αγροκτήματα όπου εμφανίστηκε η ασθένεια.

Η απαγόρευση της εξαγωγής ζώων απο την Ολλανδία αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της χώρας καθώς υπολογίζεται οτι κατά το περασμένο έτος τα έσοδα απο τις εξαγωγές αυτές άγγιξαν τα 3 δισεκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της χώρας έχει ξεκινήσει ήδη η σφαγή των ζώων που έχουν προσβληθεί απο τη νόσο. Τώρα εξετάζονται τρόποι για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας του Αφθώδους πυρετού. Η ιδέα του εμβολιασμού δείχνει να κερδίζει έδαφος απέναντι στις μαζικές σφαγές των ζώων. Ωστόσο, μέχρι τώρα η Ευρωπαική Επιτροπή δεν ενθαρύνει τον εμβολιασμό καθώς δεν θεωρεί οτι είναι ιδαίτερα αποτελεσματικός.

Aπελαύνονται 50 Ρώσοι διπλωμάτες απο τις ΗΠΑ

22.3.2001 7:30 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ διέταξαν την απέλαση περίπου 50 Ρώσων διπλωματών . Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη σύλληψη τον περασμένο μήνα του Ρόμπερτ Χάνσεν , ανώτατου πράκτορα του FBI ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν κατάσκοπος της Μόσχας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Η είδηση γιά τη μαζική απέλαση μεταδόθηκε γιά πρώτη φορά από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS που υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των Ρώσων κατασκόπων που έχουν δραστηριοποιηθεί στις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών τη μετασοβιετική περίοδο , επισημαίνουν οι αναλυτές . Η τελευταία απέλαση , πρίν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης , έγινε το 1986 όταν ο πρόεδρος Ρέγκαν αποφάσισε την απέλαση 80 Σοβιετικών διπλωματών .

Τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν το Ισραήλ.

22.3.2001 7:35 (Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής επιτροπή, υπο τον πρώην Γερουσιατή των ΗΠΑ Τζώρτζ Μίτσελ, που έχει μεταβεί στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε την κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη ώς επείγουσα και δύσκολη. Ο πρόεδρος Τζώρτζ Μίτσελ μετά απο συναντήσεις που έιχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Περές δήλωσε οτι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό τη βίας. Νωρίτερα τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιοποίησαν έκθεση με την οποία επέκριναν το Ισραήλ για τη χρήση υπερβολικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, βίας απέναντι στους Παλαιστίνιους. Εν τω μεταξύ ένα ακόμα μέλος της φρουράς του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ σκοτώθηκε όταν ένα τεθωρακισμένο των Ισραηλινών δυνάμεων άνοιξε πύρ σε βάση εκπαίδευσης Παλαιστινίων στη Γάζα.

O αντιπρόεδρος της Κίνας στην Ουάσινγκτον.

22.3.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Κιάν Κιτσέν έχει συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ . Το θέμα των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Ταιβάν είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης , μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Πρίν τη συνάντηση και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν παράλληλα όμως έσπευσαν να τονίσουν ότι είναι σημαντικό η Ουάσινγκτον και το Πεκινό να συνεργασθούν εκεί όπου είναι δυνατό . Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και τα σχέδια των ΗΠΑ γιά ένα νέο πυραυλικό αμυντικό σύστημα ένα άλλα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο άνδρες .

Τελευταία αποστολή για τον MIR

22.3.2001 7:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση γιά την επάνοδο του ρωσικού διαστημικού σταθμού Μιρ στην ατμόσφαιρα της γής την Παρασκευή . Με την είσοδο στην ατμόσφαιρα μεγάλο μέρος του σταθμού θα διαλυθεί , ορισμένα όμως μεγάλα κομάτια αναμένεται να πέσουν στη γή με μεγάλη μάλιστα ταχύτητα. Οι ρώσοι επιστημόνες προσπαθούν να οδηγήσουν το σταθμό στο Νότιο Ειρηνικό. Ο υπουργός των Εξωτερικών της Νέας Ζηλάνδίας είπε ότι στην περιοχή βρίσκονται περισσότερα από είκοσι αλιευτικά.

Έκθεση καταπέλτης για τρία νοσοκομεία στο Κέντ της Βρετανίας

22.3.2001 7:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υγειονομικές αρχές του Κεντ ανέθεσαν σε ανεξάρτητους ειδικούς την αξιολόγηση των τμημάτων πρώτων βοηθειών τριών μεγάλων νοσοκομείων της περιφέρειας τους. Η έκθεση των ειδικών ήταν καταπέλτης : Τα τμήματα πρώτων βοηθειών δεν είναι ασφαλή, λειτουργούν κάτω απο απαράδεκτες πιέσεις, τονίζει η έκθεση και συνεχίζει " Ο αριθμός των ασθενών που δέχονται τα τμήματα πρώτων βοηθειών δημιουργεί τεράστιο άγχος στο προσωπικό και το αποτέλεσμα είναι τα τμήματα να μην είναι ασφαλή". Η ανεπάρκεια κλινών σημαίνει οτι ασθενείς μένουν σε φορεία επι ημέρες χωρίς επαρκή ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση σε ορισμένους δεν παρέχεται καν τροφή ή νερό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.