Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-23

  1. Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  2. Η Ρωσία απελαύνει 4 αμερικανούς διπλωμάτες
  3. Δυσοίωνες προβλέψεις για τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία
  4. Συνετρίβη ο ΜΙΡ στο Νότιο Ειρηνικό
  5. Ανακάμπτουν οι μετοχές σε Ευρώπη και Απω Ανατολή
  6. Απελάσεις διπλωματών από Ρωσία και Βουλγαρία
  7. Συνάντηση Σέρβων και Αλβανοφώνων στο Πρέσεβο
  8. Σκοτώθηκε παλαιστίνιος αστυνομικός στη Γάζα
  9. Στη μεξικανική Βουλή θα μιλήσει ο υποδιοικητής Μάρκος
  10. Πέθανε ο δημιουργός του Tom και Jerry
  11. Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
  12. Η Ρωσία απελαύνει 4 αμερικανούς διπλωμάτες
  13. Δυσοίωνες προβλέψεις για τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία
  14. Συνετρίβη ο ΜΙΡ στο Νότιο Ειρηνικό
  15. Ανακάμπτουν οι μετοχές σε Ευρώπη και Απω Ανατολή
  16. Απελάσεις διπλωματών από Ρωσία και Βουλγαρία
  17. Συνάντηση σέρβων και αλβανών στο Πρέσεβο
  18. Σκοτώθηκε παλαιστίνιος αστυνομικός στη Γάζα
  19. Στη μεξικανική Βουλή θα μιλήσει ο υποδιοικητής Μάρκος
  20. Πέθανε ο δημιουργός του Tom και Jerry
  21. Πέθανε ο δημιουργός του Tom και Jerry
  22. Φινάλε για τον MIR
  23. Συνεχίστηκαν οι επιθέσεις κατά των ανταρτών
  24. Συνεδριάζει η κτηνιατρική επιτροπή της ΕΕ
  25. Σε αντίποινα περνά η Ρωσία.
  26. Κ. Αννάν: "Θέλω να παραμείνω γενικός γραμματέας στα Ηνωμένα Έθνη"
  27. Παράταση ζητάει η Γιουγκοσλαβία απο ΗΠΑ
  28. Πορεία Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
  29. Καλλιφόρνια: Μαθητής πυροβολεί συμμαθητές του.
Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
BBC News
Στρατιώτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

23.3.2001 18:57 (Ωρα Λονδίνου)
Σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα το πρωί γύρω από το Τέτοβο. Οι στρατιωτικές αρχές δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά των αλβανών ανταρτών. Ο στρατός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι θα καταλάβει θέσεις στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και θα αναγκάσει τους αντάρτες να υποχωρήσουν. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν άρχισε ήδη η νέα αυτή επίθεση. Η κυβέρνηση των Σκοπίων δηλώνει ότι έχει εξουσιοδοτήσει τους διοικητές του στρατού να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την εξόντωση των ανταρτών οι οποίοι έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο που τους ζητούσε να παραδοθούν ή ν'αποσυρθούν από το έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στο μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία του Ο. Η. Ε. για τους πρόσφυγες υπολογίζει ότι 22.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μετά από τις συγκρούσεις που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία απελαύνει 4 αμερικανούς διπλωμάτες
BBC News
H αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα

23.3.2001 18:58 (Ωρα Λονδίνου)
H Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει Aμερικανούς διπλωμάτες. Προσθέτει δε ότι θα λάβει και άλλα μέτρα για να εμποδίσει τις παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζει, δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι αμερικανοί στη Ρωσία. Χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απελάσουν 50 Ρώσους διπλωμάτες τους οποίους θεωρούν ότι διενεργούσαν κατασκοπεία, μια απόφαση που ελήφθη μετά την πρόσφατη σύλληψη ενός πράκτορα του FBI, του Ρόμπερτ Χάνσεν, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Ρώσων επί 15 έτη. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν δεν μπορούσε να μην αντιδράσει σε μία τόσο προφανή διπλωματική προσβολή όπως ήταν η απέλαση τόσων πολλών Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία
BBC News
Aποτέφρωση ζώων στη Βόρεια Αγγλία

23.3.2001 18:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ειδικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπουν ότι μπορεί να δεκαπλασιασθούν τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού. Μπορεί δηλ. τα σημεία όπου έχουν εντοπισθεί κρούσματα της νόσου αυτής να φτάσουν, από 480 που είναι σήμερα, τις 4 χιλιάδες τον Ιούνιο. Το υπουργείο Γεωργίας τονίζει ότι εάν δεν ληφθούν και άλλα και μάλιστα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, ο αφθώδης πυρετός θα εδραιωθεί στη Βρετανία. Χιλιάδες ζώα έχουν ήδη θανατωθεί. Η Βρετανία και η Ολλανδία, όπου επίσης εντοπίσθηκαν κρούσματα, απηύθυναν έκκληση στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παροχή άμεσης κτηνιατρικής βοηθείας. Η Γαλλία και η Φινλανδία έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση αυτή. Η κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, θα εξετάσει εάν θα πρέπει ν'άρχίσει ο εμβολιασμός των ζώων--κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.

Συνετρίβη ο ΜΙΡ στο Νότιο Ειρηνικό
BBC News
Συντρίμια του ΜΙΡ

23.3.2001 19:01 (Ωρα Λονδίνου)
Τερματίσθηκε επιτυχώς η δεκαπενταετής τροχιά του Ρωσικού διαστημικού σταθμού ΜΙΡ στο διάστημα. ο οποίος είχε παρουσιάσει τον τελευταίο χρόνο τεχνικά προβλήματα. Νωρίς τα ξημερώματα συνετρίβη στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, στο σημείο ακριβώς που είχαν υπολογίσει οι ρώσοι επιστήμονες. Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος, Γιούρι Κοπτόφ, έπλεξε το εγκώμιο της ομάδας των επιστημόνων που είχαν αναλάβει να φέρουν στη γη τον ΜΙΡ, γιατί, όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο πολύπλοκο διαστημόπλοιο ξαναγυρίζει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Όμως, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, πολλοί Ρώσοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την τύχη του ΜΙΡ αφού έτσι τίθεται τέρμα στο ανεξάρτητο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας.

Ανακάμπτουν οι μετοχές σε Ευρώπη και Απω Ανατολή

23.3.2001 19:02 (Ωρα Λονδίνου)
Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Απω Ανατολής ανέκαμψαν μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Στο Τόκιο, ανέβηκαν οι τιμές των μετοχών κατά 2,8%. Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια.

Απελάσεις διπλωματών από Ρωσία και Βουλγαρία

23.3.2001 19:03 (Ωρα Λονδίνου)
Τρεις βούλγαροι διπλωμάτες που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία και οι οποίοι διετάχθησαν τη Δευτέρα να εγκαταλείψουν τη Μόσχα ανβαχώρησαν σήμερα από τη Ρωσία. Νωρίτερα, η Βουλγαρία είχε απελάσει 3 ρώσους διπλωμάτες από τη Σόφια. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η υπόθεση αυτή σχετίζεται με τη σύλληψη στις αρχές Μαρτίου 2 ανώτερων στελεχών των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών με την κατηγορία ότι είχαν δόσει εμπιστευτικά έγγραφα σε ρώσους διπλωμάτες.

Συνάντηση Σέρβων και Αλβανοφώνων στο Πρέσεβο

23.3.2001 19:04 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει συνομιλίες με τους εκπροσώπους των αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την υπόλοιπη Σερβία. Οι συνομιλίες, στις οποίες παρίσταται ο ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια Πίτερ Φέιθ, αναμένεται να επικεντρωθούν στον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Σερβία και στην τήρηση της εκεχειρίας στην περιοχή, που καλύπτει και μέρος της ζώνης ασφαλείας.

Σκοτώθηκε παλαιστίνιος αστυνομικός στη Γάζα

23.3.2001 19:05 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας παλαιστίνιος, μέλος των δυνάσμεων ασφαλείας, τραυματίσθηκε θανάσιμα από στρατιώτες του Ισραήλ κοντά σε Εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο στρατός του Ισραήλ δηλώνει ότι οι στρατιώτες του δεν είχαν ανάμιξη, γιατί δεν έγιναν συμπλοκές στην περιοχή.

Στη μεξικανική Βουλή θα μιλήσει ο υποδιοικητής Μάρκος

23.3.2001 19:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης των ανταρτών Ζαπατίστας, υποδιοικητής Μάρκος, ανέβαλε την σημερινή επιστροφή του στην πολιτεία Τσιάπας του νοτίου Μεξικού, γιατί θέλει να μιλήσει πρώτα στη Βουλή της χώρας. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, έχουν αρχίσει να ανοίγουν οι πόρτες στην ειρήνη αφού τα μέλη της Βουλής συμφώνησαν να ακούσουν τα αιτήματα των ανταρτών που ζητούν να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στους αυτόχθονες ινδιάνους, οι οποίοι αποτελούν μέχρι και το 10 τοις εκατό του πληθυσμού. Ωστόσο, οι Ζαπατίστας εξακολουθούν να μη δέχονται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Φοξ του Μεξικού γιατί, όπως τονίζουν, δεν έχει δεχθεί τους όρους που έχουν θέσει για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Πέθανε ο δημιουργός του Tom και Jerry

23.3.2001 19:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωτοπόρος στο χώρο των κινουμένων σχεδίων Γουίλιαμ Χάννα πέθανε στο Χόλυγουντ σε ηλικία 90 ετών. Μαζί με το συνεργάτη του Τζόζεφ Μπάρμπερα είχαν σχεδιάσει ορισμένα απο τα πτό γνωστά καρτούνς, όπως το Tom και Jerry, το Scooby Doo και τους Flintstones.

Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
BBC News
Στρατιώτες της ΠΓΔ της Μακεδονίας πυροβολούν κατά των ανταρτών

23.3.2001 14:12 (Ωρα Λονδίνου)
Σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα το πρωί γύρω από το Τέτοβο. Οι στρατιωτικές αρχές δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα επίθεση κατά των αλβανών ανταρτών. Ο στρατός της ΠΓΔ της Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι θα καταλάβει θέσεις στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και θα αναγκάσει τους αντάρτες να υποχωρήσουν. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν άρχισε ήδη η νέα αυτή επίθεση. Η κυβέρνηση των Σκοπίων δηλώνει ότι έχει εξουσιοδοτήσει τους διοικητές του στρατού να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την εξόντωση των ανταρτών οι οποίοι έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο που τους ζητούσε να παραδοθούν ή ν'αποσυρθούν από το έδαφος της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Η υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο,. η K-FOR, ανακοίνωσε ότι 10 άμαχοι τραυματίσθηκαν από τα πυρά του πυροβολικού στην ΠΓΔ της Μακεδονίας και νοσηλεύονται στο Κοσσυφοπέδιο. Τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε ο στρατός της ΠΓΔ της Μακεδονίας κατά των αλβανών ανταρτών στους λόφους πάνω από το Τέτοβο. Εν τω μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι 22 χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην ΠΓΔ της Μακεδονίας μετά τις συγκρούσεις που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία απελαύνει 4 αμερικανούς διπλωμάτες
BBC News
H αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα

23.3.2001 12:55 (Ωρα Λονδίνου)
H Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 4 αμερικανούς διπλωμάτες. Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα κατηγορεί τους 4 αυτούς αμερικανούς ότι ανέπτυσσαν δραστηριότητα η οποία δεν συνάδει με την διπλωματική τους ιδιότητα. Προσθέτει δε ότι θα λάβει και άλλα μέτρα για να εμποδίσει τις παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζει, δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι αμερικανοί στη Ρωσία. Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απελάσουν 50 ρώσους διπλωμάτες τους οποίους θεωρούν ότι διενεργούσαν κατασκοπεία--απόφαση που ελήφθη μετά την πρόσφατη σύλλωη ενός πράκτορα του FBI, του Ρόμπερτ Χάνσεν, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Ρώσων επί 15 έτη. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν δεν μπορούσε να μην αντιδράσει σε μία τόσο προφανή διπλωματική προσβολή όπως ήταν η απέλαση τόσων πολλών Ρώσων από τις ΗΠΑ.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τον αφθώδη πυρετό στη Βρετανία
BBC News
Aποτέφρωση ζώων στη Β. Αγγλία

23.3.2001 14:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ειδικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπουν ότι μπορεί να δεκαπλασιασθούν τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού. Μπορεί δηλ. τα σημεία όπου έχουν εντοπισθεί κρούσματα της νόσου αυτής να φτάσουν, από 480 που είναι σήμερα, τις 4 χιλιάδες τον Ιούνιο. Το υπουργείο Γεωργίας τονίζει ότι εάν δεν ληφθούν και άλλα και μάλιστα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, ο αφθώδης πυρετός θα εδραιωθεί στη Βρετανία. Χιλιάδες ζώα έχουν ήδη θανατωθεί. Η Βρετανία και η Ολλανδία, όπου επίσης εντοπίσθηκαν κρούσματα, απηύθυναν έκκληση στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παροχή άμεσης κτηνιατρικής βοηθείας. Η Γαλλία και η Φινλανδία έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση αυτή. Η κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, θα εξετάσει εάν θα πρέπει ν'άρχίσει ο εμβολιασμός των ζώων--κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.

Συνετρίβη ο ΜΙΡ στο Νότιο Ειρηνικό
BBC News
Συντρίμια του ΜΙΡ

23.3.2001 13:01 (Ωρα Λονδίνου)
Τερματίσθηκε επιτυχώς η δεκαπενταετής τροχιά του ρωσικού διαστημικού σταθμού ΜΙΡ στο διάστημα. ο οποίος είχε παρουσιάσει τον τελευταίο χρόνο τεχνικά προβλήματα. Νωρίς τα ξημερώματα συνετρίβη στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, στο σημείο ακριβώς που είχαν υπολογίσει οι ρώσοι επιστήμονες. Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος, Γιούρι Κοπτόφ, έπλεξε το εγκώμιο της ομάδας των επιστημόνων που είχαν αναλάβει να φέρουν στη γη τον ΜΙΡ, γιατί, όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο πολύπλοκο διαστημόπλοιο ξαναγυρίζει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Όμως, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, πολλοί ρώσοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την τύχη του ΜΙΡ αφού έτσι τίθεται τέρμα στο ανεξάρτητο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας.

Ανακάμπτουν οι μετοχές σε Ευρώπη και Απω Ανατολή

23.3.2001 13:08 (Ωρα Λονδίνου)
Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Απω Ανατολής ανέκαμψαν μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Στο Τόκιο, ανέβηκαν οι τιμές των μετοχών κατά 2,8%, ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις αρχές της συνεδρίασης σήμερα, η άνοδος των μετοχών ήταν της τάξεως του 2%. Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια.

Απελάσεις διπλωματών από Ρωσία και Βουλγαρία

23.3.2001 13:20 (Ωρα Λονδίνου)
Τρεις βούλγαροι διπλωμάτες που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία και οι οποίοι διετάχθησαν τη Δευτέρα να εγκαταλείψουν τη Μόσχα ανβαχώρησαν σήμερα από τη Ρωσία. Νωρίτερα, η Βουλγαρία είχε απελάσει 3 ρώσους διπλωμάτες από τη Σόφια. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η υπόθεση αυτή σχετίζεται με τη σύλληψη στις αρχές Μαρτίου 2 ανώτερων στελεχών των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών με την κατηγορία ότι είχαν δόσει εμπιστευτικά έγγραφα σε ρώσους διπλωμάτες.

Συνάντηση σέρβων και αλβανών στο Πρέσεβο

23.3.2001 14:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η σερβική κυβέρνηση έχει σήμερα συνομιλίες με τους εκπροσώπους των αλβανών στην κοιλάδα του Πρεσεβο, στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με την υπόλοιπη Σερβία. Οι συνομιλίες, στις οποίες παρίσταται ο ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, Πίτερ Φέιθ, αναμένεται να επικεντρωθούν στον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Σερβία και στην τήρηση της εκεχειρίας στην περιοχή, που καλύπτει και μέρος της ζώνης ασφαλείας.

Σκοτώθηκε παλαιστίνιος αστυνομικός στη Γάζα

23.3.2001 14:16 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας παλαιστίνιος, μέλος των δυνάσμεων ασφαλείας, τραυματίσθηκε θανάσιμα από ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι οι στρατιώτες του δεν είχαν ανάμιξη, γιατί δεν έγιναν συμπλοκές στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται νέες συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιων διαδηλωτών κοντά στην Ραμάλα και πως υπάρχουν τραυματίες από την πλευρά των παλαιστινίων.

Στη μεξικανική Βουλή θα μιλήσει ο υποδιοικητής Μάρκος

23.3.2001 13:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης των ανταρτών Ζαπατίστας, υποδιοικητής Μάρκος, ανέβαλε την σημερινή επιστροφή του στην πολιτεία Τσιάπας του νοτίου Μεξικού, γιατί θέλει να μιλήσει πρώτα στη Βουλή της χώρας. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, έχουν αρχίσει να ανοίγουν οι πόρτες στην ειρήνη αφού τα μέλη της Βουλής συμφώνησαν ν'ακούσουν τα αιτήματα των ανταρτών που ζητούν να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στους αυτόχθονες ινδιάνους, οι οποίοι αποτελούν μέχρι και το 10 τοις εκατό του πληθυσμού. Ωστόσο, οι Ζαπατίστας εξακολουθούν να μη δέχονται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Φοξ του Μεξικού γιατί, όπως τονίζουν, δεν έχει δεχθεί τους όρους που έχουν θέσει για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Πέθανε ο δημιουργός του Tom και Jerry

23.3.2001 8:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωτοπόρος στο χώρο των κινουμένων σχεδίων William Hanna πέθανε στο Χόλυγουντ σε ηλικία 90 ετών. Μαζί με το συνεργάτη του Joseph Barbera είχαν σχεδιάσει ορισμένα απο τα πτό γνωστά καρτούνς, όπως το Tom και Jerry, το Scooby Doo και τους Flintstones.

Πέθανε ο δημιουργός του Tom και Jerry

23.3.2001 8:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωτοπόρος στο χώρο των κινουμένων σχεδίων William Hanna πέθανε στο Χόλυγουντ σε ηλικία 90 ετών. Μαζί με το συνεργάτη του Joseph Barbera είχαν σχεδιάσει ορισμένα απο τα πτό γνωστά καρτούνς, όπως το Tom και Jerry, το Scooby Doo και τους Flintstones.

Φινάλε για τον MIR
BBC News
Η τελευταία αποστολή για τον MIR

23.3.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για την καταστροφή του διαστημικού σταθμού Μίρ. Νωρίς το πρωί ο γηραιός διαστημικός, το καμάρι της Ρωσίας, σταθμός μπήκε με ταχύτητα στην ατμόσφαιρα της Γής για να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Πρόκειται γιά το φινάλε μιάς ιστορικής περιόδου στην εξερεύνηση του διαστήματος .

Κομμάτια του Μιρ έπεσαν φλεγόμενα στη θάλασσα του Νότιου Ειρηνικού, εκεί ακριβώς όπου είχαν υπολογίσει οι ειδικοί. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως ένα πορτοκαλί αντικείμενο συνετρίβη στη θάλασσα.

Σχεδιασμένος να παραμείνει σε τροχιά μόλις τρία με πέντε χρόνια , ο ιστορικός σταθμός - που τέθηκε σε τροχιά το 1986 - τελικά υπήρξε το μεθοριακό φυλάκιο της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας γιά πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οπως υπογραμμίζει επιστημονικός συντάκτης του BBCι , ο Μιρ ήταν η πρώτη ημιεπίσημη μόνιμη κατοικία στο διάστημα και ήταν ο χώρος όπου έγιναν σημαντικά επιστημονικά πειράματα - ορόσημα στην ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος .

Συνεχίστηκαν οι επιθέσεις κατά των ανταρτών
BBC News
Στρατιώτες πυροβολούν κατά των ανταρτών

23.3.2001 6:37 (Ωρα Λονδίνου)
Χθες τη νύχτα ο στρατός της Πρωήν Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας βομβάρδισε και πάλι θέσεις των ανταρτών στους λόφους γύρω από το Τέτοβο. Οι αντάρτες αγνόησαν το τελεσίγραφο της κυβέρνησης που ζητάει την κατάθεση των όπλων και την απομάκρυνση των ανταρτών από τα εδάφη που ελέγχουν.

Εν τω μεταξύ συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Υπουργό Άμυνας Λιούμπεν Παούνοφσκι είχε και πάλι χθες το βράδυ ο πρόεδρος της πρωην Γιογκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπόρις Τραίκοφσκι λίγες ώρες προτού αναχωρήσει γιά τη Στοχόλμη όπου θα μιλήσει στη διάσκεψη κορυφής των χωρών της ΕΕ. Η κρίση στα Βαλκάνια έιναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των 15 χωρών μελών στη Στοκχόλμη. Η Σουηδία, που έχει την προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης επιβεβαίωσε οτι θα στηρίξει την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην προσπάθεια περιορισμού των Αλβανών ανταρτών και οτι θα ενισχύσει τη δύναμη της στα σύνορα της χώρας με το Κόσσυφοπέδιο με 190 στρατιώτες.

Συνεδριάζει η κτηνιατρική επιτροπή της ΕΕ
BBC News
Ξεκίνησε η σφαγή των ζώων και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας

23.3.2001 7:23 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς τα κρούσματα του Αφθώδους πυρετού πληθαίνουν και εντοπίζονται και σε άλλες χώρες, εκτός της Βρετανίας, αξιωματούχοι της κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαικής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν εάν πρέπει να ξεκινήσει εμβολιασμός των ζώων στο πλάισιο των προσπαθιών για τον περιορισμό της αθένειας.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας, της χώρας στην οποία εντοπίστηκαν τρία κρούσματα της νόσου, έχει ήδη προτείνει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού. Ύστερα όμως απο ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε απο την Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες χώρες της κοινότητας συγκλίνουν στην άποψη οτι τα μειονεκτήματα του εμβολιασμού είναι περισσότερα απο τις ωφέλειες του. Εξάλλου εκτιμάται οτι το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος εμβολιασμού 300 εκατομμυρίων ζώων στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης είναι τεράστιο και οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους σημαντικές καθώς το κρέας απο τα εμβολιασμένα ζώα δεν εξάγεται. Ωστόσο εάν σήμερα η κτηνιατρική επιτροπή εγκρίνει τον εμβολιασμό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.

Να σας θυμίσουμε οτι εχθές κρούσματα της νόσου του Αφθώδους πυρετού εντοπίστηκαν και στην Ιρλανδική Δημοκρατία, την τέταρτη κατά σειρά Ευρωπαϊκή χώρα, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Επιπλέον στη Βρετανία επιβεβαιώθηκαν 45 νέα κρούσματα της νόσου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 480.

Σε αντίποινα περνά η Ρωσία.
BBC News
Οργή στη Μόσχα για τις απελάσεις.

23.3.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ρωσική κυβέρνηση προτίθεται να απέλασει περίπου πενήντα αμερικανούς διπλωμάτες σε αντίποινα γιά την απέλαση πενήντα Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον χθες . Ο Ρώσος Yπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι λυπάται γιά την απόφαση αυτή αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης . Η ανταποκρίτρια του BBCι στη Μόσχα μεταδίδει ότι αίσθημα οργής επικρατεί στη Ρωσία όπου πολλοί εκτιμούν ότι η χώρα τους υφίσταται τις αμερικανικές κυρώσεις επειδή ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό ανέξαρτητη εξωτερική πολιτική. Νωρίτεδρα ο πρόεδρος Μπους έσπευσε να εκράσει την πεποίθηση ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει δεν πρόκειται να επηρεάσει τις καλές σχέσεις της Μόσχας με την Οουάσινγκτον .

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές εδώ στο Λονδίνο η αποφαση γιά την απέλαση των πενήντα Ρώσων διπλωματών σηματοδοτεί μια σαφή στροφή στην αμερικανική πολιτική εναντι της Μοσχας, οπως αυτή εξεφράσθηκε κατα την περιοδο της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

Κ. Αννάν: "Θέλω να παραμείνω γενικός γραμματέας στα Ηνωμένα Έθνη"

23.3.2001 8:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν ανακοίνωσε οτι θα ζητήσει την παραμονή του στη συγκεκριμένη θέση για ακόμα μία πενταετία. Ο κ. Αννάν είπε οτι έχει την απαιτούμενη ενέργεια και τη διάθεση για να παραμείνει στη θέση του γενικού γραμματέα. Η απόφαση αυτή του κ. Αννάν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό τόσο απο την Ευρωπαϊκή ένωση όσο και απο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παράταση ζητάει η Γιουγκοσλαβία απο ΗΠΑ

23.3.2001 8:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η νέα κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε απο τις ΗΠΑ χρονική παράταση για να αποδείξει οτι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου. Το αμερικανικό κογκρέσο στο τέλος αυτού του μήνα, οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει δωθεί στον Γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό Ζόραν Ντζιτζιτς, θα αποφασίσει εάν οι αρχές του Βελιγραδίου έκαναν όσα έπρεπε για να λάβουν ώς αντάλαγμα οικονομική βοήθεια απο την Ουάσινγκτον.

Πορεία Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

23.3.2001 8:19 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι εθνικιστές και Ισλαμικές οργανώσεις ετοιμάζουν για σήμερα πορεία διαμαρτυρίας σε Εβραϊκούς καταυλισμούς στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης. Η Παλαιστινιακή ηγεσία κατηγόρησε τον

Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν οτι πολιορκεί τους Παλαιστίνιους και οτι ετοιμάζει ένοπλη επίθεση εναντίον τους .

Καλλιφόρνια: Μαθητής πυροβολεί συμμαθητές του.

23.3.2001 8:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο σε σχολείο των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Καλλιφόρνιας. Μαθητής άνοιξε πύρ εναντιον συμαθητών του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και ένα ακόμα άτομο. Μόλις πρίν απο ένα μήνα, δύο μαθητές σκοτώθηκαν απο τα πυρά συμμαθητή τους σε άλλο λύκειο του Σάν Ντιέγκο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.