Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-03-25

  1. Συνεχίζεται η επιχείρηση των δυναμέων ασφαλείας της πΓΔΜ εναντίον των Αλβανοφώνων ανταρτών
  2. Συνεχίζονται οι αναταραχές στον Καύκασο
  3. Πλήγμα υπέστη το κόμμα της Ελευθερίας
  4. 20 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός τραυματίζονται
  5. Πράσινο φώς για προληπτικές σφαγές από Μπλέρ
  6. Τα δυο εκατ. φθάνουν οι αμερικανοί φυλακισμένοι
  7. Προβλήματα υγείας σε κλωνοποιημένα ζώα
  8. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκάιρε
  9. Υποχωρεί η επιρροή του κόμματος της Ελευθερίας
  10. Συντρηπτική ήττα του ακροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος
  11. 20 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματίζονται
  12. Ξεκίνησε η επιστροφή σήμερα το πρωί
  13. Η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στον Καύκασο
  14. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκάιρε
  15. 20 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματίζονται
  16. Το θέμα του Ιράκ εξακολουθεί να διχάζει τα αραβικά κράτη
  17. Υποχωρεί η επιρροή του κόμματος της Ελευθερίας
  18. Κρίσιμες τοπικές εκλογές στην Γερμανία
  19. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκαίρε
  20. Το θέμα του Ιράκ εξακολουθεί να διχάζει τα αραβικά κράτη
  21. 20 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματίζονται
  22. Συνομιλίες Γοσίρο Μόρι - Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ιρκούτσκ
  23. Πράσινο φώς για προληπτικές σφαγές από Μπλέαρ
  24. Η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στον Καύκασο
  25. Ξεκίνησε η επιστροφή σήμερα το πρωί
  26. Συνομιλίες Γοσίρο Μόρι - Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ιρκούτσκ
  27. Η προσοχή στραμένη στο Κόμμα Ελευθερίας
  28. Κρίσιμες τοπικές εκλογές στην Γερμανία
  29. Προβλήματα υγείας σε κλωνοποιημένα ζώα
  30. Συνετρίβη αεροσκάφος κατά την προσγείωση
  31. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκαίρε
  32. Αντεπίθεση των Σκοπίων
  33. Αντεπίθεση των Σκοπίων
  34. Πράσινο φώς για προληπτικές σφαγές από Μπλέαρ
  35. Συνεχίζονται οι αναταραχές στον Καύκασο
  36. Επιστρέφουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη οι Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις
  37. Δύο χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών
  38. Η προσοχή στραμένη στο Κόμμα Ελευθερίας
  39. Συνετρίβη αεροσκάφος κατά την προσγείωση
  40. Ανησυχία μετά την πρόσφατη σύλληψη κατασκόπου
Συνεχίζεται η επιχείρηση των δυναμέων ασφαλείας της πΓΔΜ εναντίον των Αλβανοφώνων ανταρτών
BBC News
Δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ κατευθύνονται προς του λόφους

26.3.2001 4:09 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο εβδομάδες περίπου μετά την έναρξη των συγκρούσεων στο Τέτοβο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μεταξύ των δυνάμεων της χώρας και Αλβανοφώνων ανταρτών, η κυβέρνηση στα Σκόπια δηλώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας με την βοήθεια τανκς και ελικοπτέρων - και με μικρές μόνον απώλειες - κατάφεραν να καταλάβουν τους λόφους από όπου οι αντάρτες πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις τους όλες αυτές τις ημέρες. Ομως, ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτό είναι το τέλος των συγκρούσεων. Οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1 αστυνομικός, 1 στρατιώτης και 4 πολίτες τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, ενώ η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δηλώνει ότι η επίθεση θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 2 ημερών. Ο εκπρόσωπος Αλβανoφώνου κόμματος της αντιπολίτευσης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν υπερβολική χρήση βίας στις επιθέσεις τους εναντίον των ανταρτών και απείλησε, μάλιστα, ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο.

Στα Σκόπια μεταβαίνουν σήμερα αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας για συνομιλίες - ανάμεσά τους και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον που αναμένεται να ζητήσει αυτοσυγκράτηση από την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, χθες, οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας ξαναμπήκαν με την έγκριση του ΝΑΤΟ σε ένα μεγάλο μέρος της αποστρατικοποιημένης ζώνης στα σύνορα της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο - σε μια περιοχή που θεωρείται ότι τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται από Αλβανόφωνους αντάρτες για επιθέσεις.

Συνεχίζονται οι αναταραχές στον Καύκασο
BBC News
Αποτέλεσμα της έκρηξης στο Μινεράλγιε Βόντι

26.3.2001 4:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στον Καύκασο που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυμάτισαν 143 άλλους. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα οτι συνελλήφθησαν τρείς ύποπτοι για τις επιθέσεις στην Σταυρούπολη και ότι οι επιθέσεις είναι έργο των Ουαχάμπι και όχι Τσετσένων αυτονομιστών. Ο κ Πούτιν εστειλε τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού συμβουλίου ασφαλείας στην περιοχή, για να ηγηθεί των ερευνών, ενώ υποσχέθηκε στους συγγενείς των θυμάτων ότι θα λάβει πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να συλλάβει τους δράστες.

Στά 7 ανέρχονται τα Ρωσικά θύματα επιθέσεων από Τσετσένους αντάρτες το τελευταίο εικοσιτετράωρο καθώς Ρωσικά αεροσκάφη και πυροβολικό βάλλουν κατά ανταρτικών θέσεων και βάσεων στην Τσετσενία.

Πλήγμα υπέστη το κόμμα της Ελευθερίας
BBC News
Η υποψήφια του κόμματος της Ελευθερίας, Helene Partik-Pable

26.3.2001 4:42 (Ωρα Λονδίνου)
Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν χθες στη Βιέννη το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας υπέστη σοβαρό πλήγμα χάνοντας το ένα τέταρτο των ψήφων που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές το 1996. Η εκλογική βάση του κόμματος συρρικνώθηκε, όπως κατέγραψαν δύο προηγοέμενες τοπικές αναμετρήσεις, από τότε που σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκο κόμμα προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Η Βιέννη έχει γεμίσει αφίσες με την φωτογραφία της υποψήφιας του κόμματος της Ελευθερίας, Χελένε Πάμπλε και το σύνθημα: " Ξένοι. Καταννοώ τις ανησυχίες των Βιεννέζων".

20 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός τραυματίζονται
BBC News
Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

26.3.2001 4:48 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι και ένας Ιραηλινός τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Δυτική Οχθη. Οι συγκρούσεις συνέπεσαν με συνομιλίες της Διεθνούς Επιτροπής που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια της βίας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Σαρόν χαρακτήρισε την επιτροπή,η οποία δημιουργήθηκε με την έγκριση του προκατόχου του Εχούντ Μπάρακ, και επικεφαλής της οποίας είναι ο πρών αμερικανός γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, ιστορικό σφάλμα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να δικάσει το Ισραήλ. Ο κ. Μίτσελ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν πλήρως με την επιτροπή.

Πράσινο φώς για προληπτικές σφαγές από Μπλέρ

26.3.2001 4:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ενέκρινε τη σφαγή ζώων τα οποία είναι υγιή, αλλά βρίσκονται κοντά σε αγροκτήματα που έχουν πληγεί απο τον αφθώδη πυρετό.

Τα δυο εκατ. φθάνουν οι αμερικανοί φυλακισμένοι

26.3.2001 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνα με στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αριθμός τροφίμων των αμερικανικών φυλακών φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ και θα ξεπεράσει τα 2 εκατ.φέτος. Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι η αυξηση των φυλακισμένων την προηγούμενη χρονιά ήταν η χαμηλότερη που έχει παρατηρηθεί από το 1971. Σύμφωνα με αναλυτές η μείωση της εγκληματικότητας αποδίδεται στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που έχει φθάσει και στις πιο απομονωμένες περιοχές της Αμερικής.

Προβλήματα υγείας σε κλωνοποιημένα ζώα

26.3.2001 4:46 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες τόνσιαν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κλωνοποιημένα ζώα πάσχουν από προβλήματα υγείας και ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τους επιστήμονες που σκέφτονται να αποπειραθούν κλωνοποίηση του ανθρώπου. Επιφανείς επιστήμονες στον τόμεα αυτό, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην εφημερίδα Ταϊμς της Νέας Υόρκης, είπαν ότι τα κλωνοποιημένα ζώα εμφανίζουν σειρά προβλημάτων καρδιάς, πνευμόνων καθώς και κακή λειτουργία το ανοσοποιητικού τους συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία κλωνοποίησης φαίνεται να δημιουργεί ελαττωματικά γονίδια, για παράδειγμα ορισμένα κλωνοποιημένα ποντίκια που φαίνονταν υγιή όταν μεγάλωσαν ξαφνικά έγιναν υπερβολικά παχύσαρκα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκάιρε
BBC News
Μάχες στους λόφους γύρω από το Τέτοβο

25.3.2001 21:19 (Ωρα Λονδίνου)
Για πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα συγκρούσεων, οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίων των Αλβανόφωνων ανταρτών στους λόφους γύρω απο το Τέτοβο. Ανταποκριτής του BBC στο μέτωπο, παρακολούθησε τα κυβερνητικά άρματα μάχης να διαλύουν τα οδοφράγματα και να μπαίνουν στο χωριό Γκάιρε όπου πολλά σπίτια καίγονταν και όπου βρέθηκαν 50 κάτοικοι κρυμμένοι σε υπόγειο. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν και άλλα χωριά μεταξύ των οποίων είναι το Σέλτσε στο οποίο είχαν το αρχηγείο τους οι αντάρτες. Τα στρατιωτικά ελικόπτερα, που χρησιμοποίηθηκαν για πρώτη φορά το Σάββατο, πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούμπσκο Γκεοργκέφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε το Τέτοβο δήλωσε ότι η επιχείρηση διεξάγεται όπως είχε σχεδιαστεί. Εξ άλλου εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρες και ότι η κυβέρνηση αποφάσησε την επιχείρηση για να προλάβει περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της χώρας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου του Τετόβου 5 άτομα τραυματήσθηκαν, εκ των οποίων δυο είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ενας από τους τραυματίες ήταν αστυνομικός σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, Ραχίμ Θάκι.

Το Σάββατο στην σύνοδο τους στην Στοκχόλμη, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και κάλεσαν τα Σκόπια να προχωρήσουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εδραιωθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας της χώρας. Εξ άλλου ο ηγέτης του Αλβανόφωνου Κόμματος για Δημοκρατία και Ευημερία, Ιμέρ Ιμερί, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Υποχωρεί η επιρροή του κόμματος της Ελευθερίας
BBC News
Η υποψήφια του κόμματος της Ελευθερίας, Helene Partik-Pable

25.3.2001 21:24 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Βιέννη το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο εδώ και πολλές δεκαετίες, αύξησε την ειρροή του. Το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, του οποίου η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, υπέστει μεγάλο πλήγμα συγκεντρώνοντας 8 % λιγότερες ψήφους από αύτες που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος, Γιόργκ Χάιντερ κατηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία η οποία καταγγέλθηκε από πολλούς ως ρατσιστική και αντισημητική. Η Βιέννη είχε γεμίσει αφίσες με την φωτογραφία της υποψήφιας του κόμματος της Ελευθερίας, Helene Partik-Pable και το σύνθημα: " Ξένοι. Καταννοώ τις ανησυχίες των Βιεννέζων". Οι ξένοι που έχουν εγκαταστασθεί νόμιμα στην Βιέννη αποτελούν το 18% του πληθυσμού της αυστριακής πρωτεύουσας.

Συντρηπτική ήττα του ακροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος
BBC News
Η υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών στη Βάδη-Βυτεμβέργη, Ute Vogt

25.3.2001 21:16 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου,για την ανάδειξη των τοπικών κοινοβουλίων, δίνουν ανεπαρκή στοιχεία για το κλίμα που θα επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το 2002. Διαψεύδωντας τις δημοσκοπήσεις το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης διατήρησαν την υπεροχή τους στο πλούσιο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης, όπου οι Χρισταινοδημοκράτες κυριαρχούν εδώ και 48 χρόνια. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα το ακροδεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπορεί να χάσει όλες τις έδρες που είχε στο τοπικό κοινοβούλιο. Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου οι ενδείξεις είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ θα παραμείνουν στην εξουσία. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα επιβεβαιώσουν ότι έχει ξεπεράσει την κρίση που είχε προκαλέσει πέρσυ στο κόμμα το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο ήταν αναμεμειγμένος και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

20 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματίζονται
BBC News
Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

25.3.2001 21:26 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 20 παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματήσθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Δυτική Οχθη. Οι συγκρούσεις συνέπεσαν με τις συνομιλίες που είχε η Διεθνής Επιτροπη που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια της βίας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Σαρόν χαρακτήρησε την επιτροπή,η οποία δημιουργήθηκε με την έγκριση του προκατόχου του Εχούντ Μπάρακ, και επικεφαλής της οποίας είναι ο πρών αμερικανός γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, ιστορικό σφάλμα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να δικάσει το Ισραήλ. Ο κ.Μίτσελ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν πλήρως με την επιτροπή.

Ξεκίνησε η επιστροφή σήμερα το πρωί

25.3.2001 15:46 (Ωρα Λονδίνου)
Με την έγκριση του ΝΑΤΟ, στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας επιστρέφουν σήμερα στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή. Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν σε δύο ακόμη τομείς της ζώνης ασφαλείας. Οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες διεξάγουν εκκαθάριση της περιοχής από νάρκες και στήνουν προσωρινές βάσεις. Ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Κρίστιτς υποσχέθηκε ότι ο Γιουγκοσλαβικός στρατός δεν θα πλησιάσει χωριά τα οποία κατοικούνται από αλβανόφωνους.

Η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στον Καύκασο
BBC News
Αποτέλεσμα της έκρηξης στο Μινεράλγιε Βόντι

25.3.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η ρωσική αστυνομία κλιμάκωσε τα μέτρα ασφαλείας στα χωριά κοντά στα σύνορα της Τσετσενίας μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο και κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματήσθηκαν πάνω από 140. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τις επιθέσεις. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα οτι συνελλήφθησαν τρείς ύποπτοι για τις επιθέσεις στην Σταυρούπολη. Καμμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, όμως Ρώσοι αξιωματούχοι επέρριψαν τις ευθύνες σε Τσετσένους αντάρτες. Ο κ Πούτιν εστειλε τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού συμβουλίου ασφαλείας στην περιοχή, για να ηγηθεί των ερευνών, ενώ υποσχέθηκε στους συγγενείς των θυμάτων οτι θα λάβει πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να συλλάβει και να τιμωρήσει τους δράστες.

Στά 7 ανέρχονται τα Ρωσικά θύματα επιθέσεων από Τσετσένους αντάρτες το τελευταίο εικοσιτετράωρο καθώς Ρωσικά αεροσκάφη και πυροβολικό βάλλουν κατά ανταρτικών θέσεων και βάσεων στην Τσετσενία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκάιρε
BBC News
Μάχες στους λόφους γύρω από το Τέτοβο

25.3.2001 19:13 (Ωρα Λονδίνου)
Για πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα συγκρούσεων, οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίων των Αλβανόφωνων ανταρτών στους λόφους γύρω απο το Τέτοβο. Ανταποκριτής του BBC στο μέτωπο, παρακολούθησε τα κυβερνητικά άρματα μάχης να διαλύουν τα οδοφράγματα και να μπαίνουν στο χωριό Γκάιρε όπου πολλά σπίτια καίγονταν και όπου βρέθηκαν 50 κάτοικοι κρυμμένοι σε υπόγειο. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν προς άλλα χωριά ανταλλάσσοντας πυρά με τους αντάρτες. Τα στρατιωτικά ελικόπτερα, που χρησιμοποίηθηκαν για πρώτη φορά το Σάββατο, μετέχουν στην επιχείρηση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούμπσκο Γκεοργκέφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε το Τέτοβο δήλωσε ότι η επιχείρηση διεξάγεται όπως είχε σχεδιαστεί. Εξ άλλου εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρες και ότι η κυβέρνηση αποφάσησε την επιχείρηση για να προλάβει περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της χώρας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου του Τετόβου 5 άτομα τραυματήσθηκαν, εκ των οποίων δυο είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ενας από τους τραυματίες ήταν αστυνομικός σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, Ραχίμ Θάκι.

Το Σάββατο στην σύνοδο τους στην Στοκχόλμη, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και κάλεσαν τα Σκόπια να προχωρήσουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εδραιωθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας της χώρας. Εξ άλλου ο ηγέτης του Αλβανόφωνου Κόμματος για Δημοκρατία και Ευημερία, Ιμέρ Ιμερί, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

20 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματίζονται
BBC News
Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

25.3.2001 17:42 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 20 παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματήσθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Δυτική Οχθη. Οι συγκρούσεις συνέπεσαν με τις συνομιλίες που είχε η Διεθνής Επιτροπη που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια της βίας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Σαρόν χαρακτήρησε την επιτροπή,η οποία δημιουργήθηκε με την έγκριση του προκατόχου του Εχούντ Μπάρακ, και επικεφαλής της οποίας είναι ο πρών αμερικανός γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, ιστορικό σφάλμα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να δικάσει το Ισραήλ.

Το θέμα του Ιράκ εξακολουθεί να διχάζει τα αραβικά κράτη
BBC News
Οι υπουργοί εξωτερικών των αραβικών χωρών προσπαθούν να διαμορφώσουν κοινές θέσεις

25.3.2001 19:07 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί εξωτερικών των αραβικών χωρών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφωνίων τους πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής την Τρίτη. Το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία αρνούνται να υποστηρίξουν το αίτημα για άρση των κυρώεσων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ, αν δεν λάβουν σαφείς εγγυήσεις ότι η Βαγδάτη δεν θα απειλήσει στο μέλλον τους γείτονες της. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άλλο θέμα στο οποίο διχάζονται οι απόψεις είναι η πρόταση της Συρίας για νέο αποκλεισμό του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες, στην πρόταση αυτή φαίνεται να αντιδρούν η Αίγυπτος και η ιορδανία οι οποίες έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Υποχωρεί η επιρροή του κόμματος της Ελευθερίας
BBC News
Η υποψήφια του κόμματος της Ελευθερίας, Helene Partik-Pable

25.3.2001 19:21 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Βιέννη το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο εδώ και πολλές δεκαετίες, ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις με 42% των ψήφων. Το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, του οποίου η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπσιμού της Αυστρίας είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, έρχεται δεύετρο με 20 % των ψήφων δηλαδή συγκέντρωσε 7 % λιγότερες ψήφους από αύτες που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Η Βιέννη είχε γεμίσει αφίσες με την φωτογραφία της υποψήφιας του κόμματος της Ελευθερίας, Helene Partik-Pable και το σύνθημα: " Ξένοι. Καταννοώ τις ανησυχίες των Βιεννέζων". Οι ξένοι που έχουν εγκαταστασθεί νόμιμα στην Βιέννη αποτελούν το 18% του πληθυσμού της αυστριακής πρωτεύουσας.

Κρίσιμες τοπικές εκλογές στην Γερμανία
BBC News
Η υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών στη Βάδη-Βυτεμβέργη, Ute Vogt

25.3.2001 19:28 (Ωρα Λονδίνου)
Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου,για την ανάδειξη των τοπικών κοινοβουλίων, δίνουν ανεπαρκή στοιχεία για το κλίμα που θα επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το 2002. Διαψεύδωντας τις δημοσκοπήσεις το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης διατήρησαν την υπεροχή τους στο πλούσιο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης, όπου κυριαρχούν εδώ και 48 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου δείχνουν ότι το ακροδεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπορεί να χάσει όλες τις έδρες που είχε στο τοπικό κοινοβούλιο. Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου οι ενδείξεις είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ θα παραμείνουν στην εξουσία. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα επιβεβαιώσουν ότι έχει ξεπεράσει την κρίση που είχε προκαλέσει πέρσυ στο κόμμα το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο ήταν αναμεμειγμένος και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκαίρε
BBC News
Μάχες στους λόφους γύρω από το Τέτοβο

25.3.2001 17:23 (Ωρα Λονδίνου)
Για πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα συγκρούσεων, οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίων των Αλβανόφωνων ανταρτών στους λόφους γύρω απο το Τέτοβο. Ανταποκριτής του BBC στο μέτωπο, παρακολούθησε τα κυβερνητικά άρματα μάχης να διαλύουν τα οδοφράγματα και να μπαίνουν στο χωριό Γκαίρε όπου πολλά σπίτια καίγονταν και όπου βρέθηκαν 50 κάτοικοι κρυμμένοι σε υπόγειο. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες οι αντάρτες οπισθοχώρησαν ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν το αρχηγείο των ανταρτών στο σχωριό Σέλτσε.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων δήλωσε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρες και ότι η κυβέρνηση αποφάσησε την επιχείρηση για να προλάβει περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της χώρας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου του Τετόβου 5 άτομα τραυματήσθηκαν, εκ των οποίων δυο είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ενας από τους τραυματίες ήταν αστυνομικός σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, Ραχίμ Θάκι.

Το Σάββατο στην σύνοδο τους στην Στοκχόλμη, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και κάλεσαν τα Σκόπια να προχωρήσουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εδραιωθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας της χώρας. Εξ άλλου ο ηγέτης του Αλβανόφωνου Κόμματος για Δημοκρατία και Ευημερία, Ιμέρ Ιμερί, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Το θέμα του Ιράκ εξακολουθεί να διχάζει τα αραβικά κράτη
BBC News
Οι υπουργοί εξωτερικών των αραβικών χωρών προσπαθούν να διαμορφώσουν κοινές θέσεις

25.3.2001 17:34 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί εξωτερικών των αραβικών χωρών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφωνίων τους πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής την Τρίτη. Το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία αρνούνται να υποστηρίξουν το αίτημα για άρση των κυρώεσων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ, αν δεν λάβουν σαφείς εγγυήσεις ότι η Βαγδάτη δεν θα απειλήσει στο μέλλον τους γείτονες της. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άλλο θέμα στο οποίο διχάζονται οι απόψεις είναι η πρόταση της Συρίας για νέο αποκλεισμό του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες, στην πρόταση αυτή φαίνεται να αντιδρούν η Αίγυπτος και η ιορδανία οι οποίες έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

20 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματίζονται
BBC News
Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

25.3.2001 17:42 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 20 παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός τραυματήσθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Δυτική Οχθη. Οι συγκρούσεις συνέπεσαν με τις συνομιλίες που είχε η Διεθνής Επιτροπη που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια της βίας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Σαρόν χαρακτήρησε την επιτροπή,η οποία δημιουργήθηκε με την έγκριση του προκατόχου του Εχούντ Μπάρακ, και επικεφαλής της οποίας είναι ο πρών αμερικανός γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, ιστορικό σφάλμα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να δικάσει το Ισραήλ.

Συνομιλίες Γοσίρο Μόρι - Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ιρκούτσκ
BBC News
Συμφωνία αλλά μόνο για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων

25.3.2001 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία και η Ιαπωνία συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των εδαφικών τους διαφορών. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γοσίτο Μόρι, συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας. Μετά την συνάντηση οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο τόνιζαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων. Η Ιαπωνία θέλει από την Ρωσία να της επιστρέψει τα 4 μικρά νησιά που είχε καταλάβει ο σοβιετικός στρατός στα τέλη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Σύμφωνα όμως με τον ανταποκριτή του BBC στην Μόσχα δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα ικανοποιήσει το αίτημα αυτό.

Πράσινο φώς για προληπτικές σφαγές από Μπλέαρ
BBC News
Νεκρά πρόβατα στην Βόρειο Αγγλία

25.3.2001 16:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ενέκρινε τη σφαγή ζώων τα οποία είναι υγειή, αλλά βρίσκονται κοντά σε αγροκτήματα που έχουν πληγεί απο τον αφθώδη πυρετό. Αυτά ενώ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ασθένεια του αφθώδους πυρετού, με τους ειδικούς σύμβουλους της κυβέρνησης να προειδοποιούν το υπουργείο Γεωργίας ότι εάν δεν λάβει σύντομα σειρά δραστικών μέτρων, μέχρι τον Ιούνιο τα κρούσματα της νόσου θα φτάσουν τα 4.000 από τα 514 που είναι επιβεβαιωμένα ως αυτή την ώρα. "Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου" δήλωσε ένας απο τους ειδικούς, ο καθηγητής Ντέιβιντ Κινγκ και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να θανατώθουν περίπου τα μισά ζώα της Βρετανίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται άκρως προβληματισμένη για το άν θα πρέπει να καλέσει εκλογές για τις 3 Μαίου παρά το προβάδισμα των εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Ενδεικτικό της σοβαρότητας είναι ότι η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το Πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης Κόμπρα.

Η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στον Καύκασο
BBC News
Αποτέλεσμα της έκρηξης στο Μινεράλγιε Βόντι

25.3.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η ρωσική αστυνομία κλιμάκωσε τα μέτρα ασφαλείας στα χωριά κοντά στα σύνορα της Τσετσενίας μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο και κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματήσθηκαν πάνω από 140. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τις επιθέσεις. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα οτι συνελλήφθησαν τρείς ύποπτοι για τις επιθέσεις στην Σταυρούπολη. Καμμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, όμως Ρώσοι αξιωματούχοι επέρριψαν τις ευθύνες σε Τσετσένους αντάρτες. Ο κ Πούτιν εστειλε τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού συμβουλίου ασφαλείας στην περιοχή, για να ηγηθεί των ερευνών, ενώ υποσχέθηκε στους συγγενείς των θυμάτων οτι θα λάβει πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να συλλάβει και να τιμωρήσει τους δράστες.

Στά 7 ανέρχονται τα Ρωσικά θύματα επιθέσεων από Τσετσένους αντάρτες το τελευταίο εικοσιτετράωρο καθώς Ρωσικά αεροσκάφη και πυροβολικό βάλλουν κατά ανταρτικών θέσεων και βάσεων στην Τσετσενία.

Ξεκίνησε η επιστροφή σήμερα το πρωί

25.3.2001 15:46 (Ωρα Λονδίνου)
Με την έγκριση του ΝΑΤΟ, στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας επιστρέφουν σήμερα στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή. Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν σε δύο ακόμη τομείς της ζώνης ασφαλείας. Οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες διεξάγουν εκκαθάριση της περιοχής από νάρκες και στήνουν προσωρινές βάσεις. Ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Κρίστιτς υποσχέθηκε ότι ο Γιουγκοσλαβικός στρατός δεν θα πλησιάσει χωριά τα οποία κατοικούνται από αλβανόφωνους.

Συνομιλίες Γοσίρο Μόρι - Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ιρκούτσκ
BBC News
Συμφωνία αλλά μόνο για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων

25.3.2001 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία και η Ιαπωνία συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των εδαφικών τους διαφορών. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γοσίτο Μόρι, συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας. Μετά την συνάντηση οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο τόνιζαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων. Η Ιαπωνία θέλει από την Ρωσία να της επιστρέψει τα 4 μικρά νησιά που είχε καταλάβει ο σοβιετικός στρατός στα τέλη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Σύμφωνα όμως με τον ανταποκριτή του BBC στην Μόσχα δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα ικανοποιήσει το αίτημα αυτό.

Η προσοχή στραμένη στο Κόμμα Ελευθερίας
BBC News
Η υποψήφια του κόμματος της Ελευθερίας, Helene Partik-Pable

25.3.2001 16:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βιέννη, διεξάγονται σήμερα εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου. Η προσοχή όλων είναι στραμένη στα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, του οποίου η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπσιμού της Αυστρίας είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Η Βιέννη έχει γεμίσει αφίσες με την φωτογραφία της υποψήφιας του κόμματος της Ελευθερίας, Helene Partik-Pable και το σύνθημα: " Ξένοι. Καταννοώ τις ανησυχίες των Βιεννέζων". Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο της Βιέννης πολλές δεκαετίες, πιστεύεται ότι θα διατηρήσει την πλειοψηφία.

Κρίσιμες τοπικές εκλογές στην Γερμανία
BBC News
Η υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών στη Βάδη-Βυτεμβέργη, Ute Vogt

25.3.2001 16:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στα κρατίδια της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών κοινοβουλίων. Οι εκλογές θεωρούνται κρίσμη δοκιμασία για τα κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν το 2002. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το πλούσιο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης, προπύργιο των Χρισταινοδημοκρατών εδώ και 48 χρόνια, στο οποίο ελπίζει να αυξήσει την επιρροή του το Σοσιλαδημοκρατικό κόμμα του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου πιστεύεται ότι οι Σοσιλαδημοκράτες θα διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα επιβεβαιώσουν ότι έχει ξεπεράσει την κρίση που είχε προκαλέσει πέρσυ στο κόμμα το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο ήταν αναμεμειγμένος και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Προβλήματα υγείας σε κλωνοποιημένα ζώα

25.3.2001 16:41 (Ωρα Λονδίνου)
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες τόνσιαν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κλωνοποιημένα ζώα πάσχουν από προβλήματα υγείας και ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τους επιστήμονες που σκέφτονται να αποπειραθούν κλωνοποίηση του ανθρώπου. Επιφανείς επιστήμονες στον τόμεα αυτό, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην εφημερίδα Ταϊμς της Νέας Υόρκης, είπαν ότι τα κλωνοποιημένα ζώα εμφανίζουν σειρά προβλημάτων καρδιάς, πνευμόνων καθώς και κακή λειτουργία το ανοσοποιητικού τους συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία κλωνοποίησης φαίνεται να δημιουργεί ελαττωματικά γονίδια, για παράδειγμα ορισμένα κλωνοποιημένα ποντίκια που φαινόντουσαν υγειή όταν μεγάλωσαν ξαφνικά έγιναν υπερβολικά παχύσαρκα.

Συνετρίβη αεροσκάφος κατά την προσγείωση

25.3.2001 16:50 (Ωρα Λονδίνου)
Μικρό αεροπλάνο των Καραιβικών αερογραμμών συνετρίβη κατά την προσγείωση του στο νησί του Αγίου Βαρθολομαίου στις Δυτικές Ινδίες. Νεκροί είναι και οι 17 επιβάτες, οι περισσότεροι Γαλλικής καταγωγής καθώς και τα δύο μέλη του πληρώματος.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκαίρε
BBC News
Μάχες στους λόφους γύρω από το Τέτοβο

25.3.2001 15:34 (Ωρα Λονδίνου)
Για πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα συγκρούσεων, οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίων των Αλβανόφωνων ανταρτών στους λόφους γύρω απο το Τέτοβο. Ανταποκριτής του BBC στο μέτωπο, παρακολούθησε τα κυβερνητικά άρματα μάχης να διαλύουν τα οδοφράγματα και να μπαίνουν στο χωριό Γκαίρε όπου πολλά σπίτια καίγονταν και όπου βρέθηκαν 50 κάτοικοι κρυμμένοι σε υπόγειο. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες οι αντάρτες οπισθοχώρησαν ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν το αρχηγείο των ανταρτών στο σχωριό Σέλτσε.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων δήλωσε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρες και ότι η κυβέρνηση αποφάσησε την επιχείρηση για να προλάβει περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της χώρας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου του Τετόβου 5 άτομα τραυματήσθηκαν, εκ των οποίων δυο είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ενας από τους τραυματίες ήταν αστυνομικός σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, Ραχίμ Θάκι.

Ο ηγέτης του Αλβανόφωνου Κόμματος για Δημοκρατία και Ευημερία, Ιμέρ Ιμερί, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να προβούν σε κατάπαυση του πυρός στο όνομα της ειρήνης.

Αντεπίθεση των Σκοπίων
BBC News
Μάινονται οι συγκρούσεις στους λόφους γύρω από το Τέτοβο

25.3.2001 13:49 (Ωρα Λονδίνου)
Μπαράζ επιθέσεων έχουν ξεκινήσει απο τα ξημερώματα οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εναντίων των Αλβανόφωνων ανταρτών στους λόφους γύρω απο το Τέτοβο. Απο χθές η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ανακοινώσει οτι σήμερα θα επιχειρήσει να καταλάβει τις θέσεις απ' όπου Αλβανόφωνοι αντάρτες εξαπολύουν τις επιθέσεις τους. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν καθώς κυβερνητικά άρματα μάχης ακολουθούμενα από πεζικό ανηφορίζουν για να καταλάβουν τους λόφους γύρω από το Τέτοβο. Παρατηρητές αναφέρουν ανταλλαγή πυρών και καπνό από τις πλαγιές των λόφων, καθώς οι αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ μιλούν για επιχείρηση σε δύο μέρη, το πρώτο απο τα οποία εξετελέσθη νωρίς το πρωί.

Προσωπικό στο νοσοκομείο του Τετόβου αναφέρθηκε σε 5 τραυματίες ήδη, εκ των οποίων δυο σε σοβαρή κατάσταση. Ενας από τους τραυματίες ήταν αστυνομικός σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, Ραχίμ Θάκι.

Ο ηγέτης του Αλβανόφωνου Κόμματος για Δημοκρατία και Ευημερία, Ιμέρ Ιμερί, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να προβούν σε κατάπαυση του πυρός στο όνομα της ειρήνης.

Αντεπίθεση των Σκοπίων
BBC News
Μάινονται οι συγκρούσεις στους λόφους γύρω από το Τέτοβο

25.3.2001 12:10 (Ωρα Λονδίνου)
Μπαράζ επιθέσεων έχουν ξεκινήσει απο τα ξημερώματα οι δυνάμεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εναντίων των Αλβανόφωνων ανταρτών στους λόφους γύρω απο το Τέτοβο. Απο χθές η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ανακοινώσει οτι σήμερα θα επιχειρήσει να καταλάβει τις θέσεις απ' όπου Αλβανόφωνοι αντάρτες εξαπολύουν τις επιθέσεις τους. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται καθώς κυβερνητικά άρματα μάχης ακολουθούμενα από πεζικό ανηφορίζουν για να καταλάβουν τους λόφους γύρω από το Τέτοβο. Παρατηρητές αναφέρουν ανταλλαγή πυρών και καπνό από τις πλαγιές των λόφων.

Πράσινο φώς για προληπτικές σφαγές από Μπλέαρ
BBC News
Νεκρά πρόβατα στην Βόρειο Αγγλία

25.3.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ενέκρινε τη σφαγή ζώων τα οποία είναι υγειή, αλλά βρίσκονται κοντά σε αγροκτήματα που έχουν πληγεί απο τον αφθώδη πυρετό. Αυτά ενώ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ασθένεια του αφθώδους πυρετού, με τους ειδικούς σύμβουλους της κυβέρνησης να προειδοποιούν το υπουργείο Γεωργίας ότι εάν δεν λάβει σύντομα σειρά δραστικών μέτρων, μέχρι τον Ιούνιο τα κρούσματα της νόσου θα φτάσουν τα 4.000 απο τα 514 που είναι επιβεβαιωμένα ως αυτή την ώρα. "Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου" δήλωσε ένας απο τους ειδικούς, ο καθηγητής Ντέιβιντ Κινγκ και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να θανατώθουν περίπου τα μισά ζώα της Βρετανίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται άκρως προβληματισμένη για το άν θα πρεέπει να καλέσει εκλογές για τις 3 Μαίου παρά το προβάδισμα των εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Ενδεικτικό της σοβαρότητας είναι ότι η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το Πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης Κόμπρα.

Συνεχίζονται οι αναταραχές στον Καύκασο
BBC News
Αποτέλεσμα της έκρηξης στο Μινεράλγιε Βόντι

25.3.2001 12:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στον Καύκασο που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυμάτισαν 143 άλλους. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα οτι συνελλήφθησαν τρείς ύποπτοι για τις επιθέσεις στην Σταυρούπολη και ότι οι επιθέσεις είναι έργο των Ουαχάμπι και όχι Τσετσένων αυτονομιστών. Ο κ Πούτιν εστειλε τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού συμβουλίου ασφαλείας στην περιοχή, για να ηγηθεί των ερευνών, ενώ υποσχέθηκε στους συγγενείς των θυμάτων οτι θα λάβει πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να συλλάβει και να τιμωρήσει τους δράστες.

Στά 7 ανέρχονται τα Ρωσικά θύματα επιθέσεων από Τσετσένους αντάρτες το τελευταίο εικοσιτετράωρο καθώς Ρωσικά αεροσκάφη και πυροβολικό βάλλουν κατά ανταρτικών θέσεων και βάσεων στην Τσετσενία.

Επιστρέφουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη οι Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις

25.3.2001 12:55 (Ωρα Λονδίνου)
Με την έγκριση του ΝΑΤΟ, στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας επιστρέφουν σήμερα στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή. Δυνάμεις του Τριτου Σώματος Στρατού των Γιουγκοσλαβικών δυνάμεων εισχώρησαν στην περιοχή γύρω από το Μεντράρε, ενώ Δυνάμεις του Δεύτερου Σώματος Στρατού εισχωρούν στην ζώνη από το Μαυροβούνιο. Οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες διεξάγουν εκκαθάριση της περιοχής από νάρκες και στήνουν προσωρινές βάσεις. Ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Κρίστιτς υποσχέθηκε ότι ο Γιουγκοσλαβικός στρατός δεν θα πλησιάσει χωριά τα οποία κατοικούνται από αλβανόφωνους.

Δύο χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών

25.3.2001 12:23 (Ωρα Λονδίνου)
Περισσότερα απο 10 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν xθές στο Βελιγράδι σε εκδήλωση μνήμης για την δεύτερη επέτειο απο την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Το συγκεντρωμένο πλήθος απαιτούσε την προσαγωγή των κυρίων Μπλέρ και Κλίντον σε δίκη. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, δεν έλαβε μέρος στην εκδήλωση

Η προσοχή στραμένη στο Κόμμα Ελευθερίας

25.3.2001 12:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βιέννη, διεξάγονται σήμερα εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου. Η προσοχή όλων είναι στραμένη στα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό κόμμα της ελευθερίας, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά να απαγορεύσει την είσοδο μεταναστών στην πόλη.

Συνετρίβη αεροσκάφος κατά την προσγείωση

25.3.2001 12:36 (Ωρα Λονδίνου)
Μικρό αεροπλάνο των Καραιβικών αερογραμμών συνετρίβη κατά την προσγείωση του στο νησί του Αγίου Βαρθολομαίου στις Δυτικές Ινδίες. Νεκροί είναι και οι 17 επιβάτες, οι περισσότεροι Γαλλικής καταγωγής καθώς και τα δύο μέλη του πληρώματος.

Ανησυχία μετά την πρόσφατη σύλληψη κατασκόπου

25.3.2001 12:39 (Ωρα Λονδίνου)
Το FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε οτι θα υποβάλει τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση σε απόρητες πληροφορίες σε τέστ αληθείας, μετά τη σύλληψη τον περασμένο μήνα, του πράκτορα Ρόμπερτ Χάνσεν που κατηγορείται οτι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.