Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-03

  1. Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
  2. Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν την Βηθλεέμ
  3. Νέο κατηγορητήριο ετοιμάζουν οι γιουγκοσλαβικές αρχές
  4. Συνομιλίες Ρόμπερτσον με την πολιτική ηγεσία
  5. Πούτιν: θα συνεχισθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις
  6. Κυκλοφοριακό χάος στο Δελχί
  7. Στον ανακριτή η χήρα του Μιττεράν
  8. Παραιτείται ο Μιλουτίνοβιτς
  9. Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
  10. Νέο κατηγορητήριο ετοιμάζουν οι γιουγκοσλαβικές αρχές
  11. Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
  12. Για πολιτικές δολοφονίες θα κατηγορηθεί ο Μιλόσεβιτς
  13. Παραιτείται ο Μιλουτίνοβιτς
  14. Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
  15. Κυκλοφοριακό χάος στο Δελχί
  16. Στον ανακριτή η χήρα του Μιτεράν
  17. Πούτιν-θα συνεχισθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις
  18. Διαβουλευσεις γιά την συνθήκη του Κυότο
  19. Κυκλοφοριακό χάος στο Δελχί
  20. Πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης
  21. Συνεργασία δισκογραφικών εταιρειών
  22. Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
  23. Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν την Βηθλεέμ
  24. Για πολιτικές δολοφονίες θα κατηγορηθεί ο Μιλόσεβιτς
  25. Ο πρόεδρος Μπούς επέκρινε την στάση του Πεκίνου
  26. Η Παλιστινιακή ηγεσία ζήτησε να συνεχιστεί η αντιπαράθεση
  27. Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο μπήκε χωρίς προειοποίηση σε ιαπωνικό λιμάνι
  28. Ο πρόεδρος Μπούς επέκρινε την στάση του Πεκίνου
  29. Για ρατσισμό επικρίνεται η Βρετανία
  30. Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού σήμερα στο Σεράγεβο
  31. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σήμερα στα Σκόπια
  32. Ο πρόεδρος Μπούς επέκρινε την στάση του Πεκίνου
  33. Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν την Βηθλεέμ
  34. Ο Σλομποντάν Μιλόσεβιτς παραδέχεται ότι χρηματοδότησε τους Σέρβους αυτονομιστές
Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
BBC News
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νήσο Χαϊνάν όπου προσγειώθηκε το αμερικανικό αναγνωριστικό

3.4.2001 21:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, κάλεσε την Κϊνα να απελευθερώσει αμέσως τα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Κίνα, την Κυριακή, μετά τη σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος. Ο Κος Μπους είπε ότι μέχρι τώρα η αμερικανική πλευρά προσπάθούσε να μην προκληθεί μείζον διπλωματικό επεισόδιο, τώρα όμως πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να επιτραπεί στα μέλη του πληρώματος να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να επιστραφεί το αεροσκάφος. Οιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία αμερικανών διπλωματών συνάντησε το πλήρωμα του αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας είπε ότι τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και το ηθικό τους είναι ακμαίο. Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε οι αμερικανοί θα αφεθούν ελεύθεροι. Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι ελπίζει να επιλυθεί σύντομα το θέμα και να μην επηρεάσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Κινέζοι έχουν μπεί στο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος. Ο αμερικανός πρέσβυς στο Πεκίνο, Τζόζεφ Προύχερ, είπε ότι το πλήρωμα είχε καταφέρει να καταστρέψει αρκετό μέρος του εξοπλισμού πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου σε κινεζική στρατιωτική βάση.

Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν την Βηθλεέμ
BBC News
Ισραηλινός στρατιώτης στις σφοδρές συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

3.4.2001 21:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα πραγματοποίησηα επιθέσεις κατά Παλαιστινιακών βάσεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι τα ελικόπτερα επιτέθηκαν σε στόχους κοντά στο σπίτι του Γιασέρ Αραφάτ. Λέγεται ότι και τα Ισραηλινά τεθωρακισμένα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από την επίθεση κατά των Παλαιστινιακών αρχών ώστε να προλάβουν τις Παλαιστινιακές επιθέσεις κατά των Ισραηλινών. Προηγουμένως ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές τραυμάτισαν δύο και πλέον άτομα, μεταξύ των οποίων ένα μωρό, σε επίθεση κατά Ισραηλινών εποίκων στη νότια Γάζα. Στη Δυτική Οχθη, Ισραηλινά στρατεύματα συγκρούστηκαν με Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες σε χωριό κοντά στη Βηθλεέμ. Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Βηθλεέμ είπαν ότι ο Ισραηλινός στρατός τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Νέο κατηγορητήριο ετοιμάζουν οι γιουγκοσλαβικές αρχές
BBC News
Αφίσα στο Βελιγράδι που δείχνει τον Μιλόσεβιτς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

3.4.2001 20:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι η έκδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο διεθνές δικαστήριο γιά εγκλήματα πολέμου στη Χάγη δεν εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.Ο Κος Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργασθεί με το διεθνές δικαστήριο, αλλά ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρέπει πρώτα να δώσει λόγο στους συμπατριώτες του. Κι άλλος ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ των οποίων είναι ότι έδωσε εντολή για πολιτικές δολοφονίες. Οι δηλώσεις έγιναν από τον Υπουργό Εσωτερικών, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, ο οποίος είπε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πιθανόν ενέχεται σε εγκλήματα που επισύρουν την θανατική ποινή. Εντούτοις, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, είναι εξαιρετικά απίθανο, ακόμα και αν καταδικασθεί ο πρωην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, να εκτελεσθεί. Στο μεταξύ αύριο θα γίνει γνωστό αν έγινε δεκτό το αίτημα γιά την αποφυλάκισή του με την καταβολή εγγυήσεως.

Συνομιλίες Ρόμπερτσον με την πολιτική ηγεσία

3.4.2001 21:52 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ έφτασε στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις εθνοτικές διαφορές μετά από τις πρόσφατες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους Αλβανούς αντάρτες. Αμέσως μετά την άφιξή της, η αντιπροσωπεία, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, άρχισε συνομιλίες με την κυβέρνηση και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Πούτιν: θα συνεχισθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις

3.4.2001 21:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ανάγκη περαιτέρω οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποφευχθεί μία παρατεταμένη περίοδος οικονομικής αποτελμάτωσης. Στην ετήσια ομiλία του στη Βουλή, με αντικείμενο την κατάσταση στη χώρα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλές. Επειδή τα έσοδα της Ρωσίας προέρχονται κυρίως από πρώτες ύλες, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πρόσθεσε, η χώρα επηρεάζεται υπέρμετρα από τις αστάθειες της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Koς Πούτιν αναφέρθηκε επίσης και στις προθέσεις του γιά μεταρρύθμιση του νομικού συστήματος της χώρα, και για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανικανότητας. Απηύθυνε έκκληση σ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Τσετσενίας, και δήλωσε ότι συνεχίζεται η αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την αποσχισθείσα αυτή δημοκρατία.

Κυκλοφοριακό χάος στο Δελχί

3.4.2001 21:16 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής μόλυνσης μπήκαν σε εφαρμογή στην πρωτεύουσα την Ινδίας, το Δελχί, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος. Οι κανονισμοί απαγορεύουν την κυκλοφορία οχημάτων κοινής χρήσεως που δεν έχουν μετατρέψει τους κινητήρες τους ώστε να καίνε καύσιμα που προκαλούν λιγότερη μόλυνση.

Στον ανακριτή η χήρα του Μιττεράν

3.4.2001 21:07 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ντανιέλ Μιττεράν, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλία, Φρανσουά Μιτεράν, προσήχθη στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση των παράνομων πωλήσεων όπλων στην Αγκόλα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι ήταν εν γνώσει των δραστηριοτήτων του γυιού της, Ζάν-Κριστόφ Μιτεράν, ο οποίος εκτελούσε χρέη συμβούλου του πατέρα του για αφρικανικές υποθέσεις, επί έξι χρόνια. Ο Ζαν-Κριστόφ Μιττεράν ανακρίνεται επίσης γιά συμμετοχή του σε παράνομη διακίνηση όπλων και κατάχρηση πολιτικής επιρροής.

Παραιτείται ο Μιλουτίνοβιτς

3.4.2001 21:03 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σέρβος πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, παραιτήθηκε από την θέση του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πλήν όμως παραμένει στους κόλπους τού κόμματος, καθώς και στο αξίωμα του προέδρου της Σερβίας. Ο Κος Μιλουτίνοβιτς ο οποίος καταζητείται από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είναι το τελευταίο από τα μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος που διατηρεί δημόσιο αξίωμα, μετά την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο.

Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
BBC News
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νήσο Χαϊνάν όπου προσγειώθηκε το αμερικανικό αναγνωριστικό

3.4.2001 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ην. Πολιτείες δήλωσαν ότι έχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Κινέζοι έχουν μπεί στο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που εκτελεσε αναγκαστική προσγείωση στο νησί Χαινάν, μετά την σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος την Κυριακή. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Τζόζεφ Προύχερ, είπε ότι το πλήρωμα είχε καταφέρει να καταστρέψει αρκετό μέρος του εξοπλισμού πριν την προσγείωση του αεροπλάνου σε κινεζική στρατιωτική βάση.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν συγνώμη από την Ιαπωνία η οποία διαμαρτυρηθηκε γιά το γεγονός ότι ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο κατέπλευσε σε ιαπωνικό λιμάνι χωρίς προειδοποίηση.Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιάγκ Ζεμίν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν συγνώμη και να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη γιά το επεισόδιο. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το συμβάν ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε την ανησυχία του γιά τον πιλότο του κινεζικού αεροσκάφους, του οποίου εξακολυθεί να αγνοείται η τύχη, και πρόεθσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ευθύνη βαρύνει τους αμερικανούς. Οι αρχές της Κίνας εξάλλου δεν απάντησαν στην ερώτηση περί απελευθέρωσης των 24 ανδρών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου, λέγοντας μόνον ότι είναι ασφαλείς και ότι θα γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να τους επισκεφθούν αμερικανοί διπλωμάτες σε στρατιωτική βάση στη Νότιο Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν συγνώμη από την Ιαπωνία, η οποία διαμαρτυρήθηκε γιά το γεγονός ότι ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο κατέπλευσε σε ιαπωνικό λιμάνι χωρίς προειδοποίηση των αρχών.

Νέο κατηγορητήριο ετοιμάζουν οι γιουγκοσλαβικές αρχές
BBC News
Αφίσα στο Βελιγράδι που δείχνει τον Μιλόσεβιτς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

3.4.2001 17:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βοισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η έκδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο διεθνές δικαστήριο γιά εγκλήματα πολέμου στη Χάγη δεν εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.Ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργασθεί με το διεθνές δικαστήριο, αλλά ότι ο κ. Μιλόσεβιτς πρέπει πρώτα να δώσει λόγο στους συμπατριώτες του.Κι άλλος ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ των οποίων είναι ότι έδωσε εντολή για πολιτικές δολοφονίες. Οι δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, ο οποίος είπε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πιθανον ενέχεται σε εγκλήματα που επισύρουν την θανατική ποινή. Εντούτοις, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, είναι εξαιρετικά απίθανο, ακόμα και αν καταδικασθεί ο πρωην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας να εκτελεσθεί. Στο μεταξύ αύριο θα γίνει γνωστό αν έγινε δεκτό το αίτημα γιά την αποφυλάκισή του με την καταβολή εγγυήσεως.

Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
BBC News
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νήσο Χαϊνάν όπου προσγειώθηκε το αμερικανικό αναγνωριστικό

3.4.2001 15:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιάγκ Ζεμίν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν συγνώμη και να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη γιά το επεισόδιο σχετικά με το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος και την σύγκρουσή του με κινεζικό αεροπλάνο, που έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το συμβάν ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε την ανησυχία του γιά τον πιλότο του κινεζικού αεροσκάφους, του οποίου εξακολυθεί να αγνοείται η τύχη, και πρόεθσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ευθύνη βαρύνει τους αμερικανούς. Οι αρχές της Κίνας εξάλλου δεν απάντησαν στην ερώτηση περί απελευθέρωσης των 24 ανδρών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου, λέγοντας μόνον ότι είναι ασφαλείς και ότι θα γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να τους επισκεφθούν αμερικανοί διπλωμάτες σε στρατιωτική βάση στη Νότιο Κίνα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Τζόζεφ Προύχερ, δήλωσε ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι Κινέζοι έχουν εξετάσει λεπτομερώς το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο και ότι έχουν αρχίσει την καταστροφή μέρους του εξοπλισμού του αεροσκάφους .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν συγνώμη από την Ιαπωνία, η οποία διαμαρτυρήθηκε γιά το γεγονός ότι ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο κατέπλευσε σε ιαπωνικό λιμάνι χωρίς προειδοποίηση των αρχών.

Για πολιτικές δολοφονίες θα κατηγορηθεί ο Μιλόσεβιτς
BBC News
Αφίσα στο Βελιγράδι που δείχνει τον Μιλόσεβιτς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

3.4.2001 15:52 (Ωρα Λονδίνου)
Κι άλλος ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος φέρεται ότι έδωσε εντολή για πολιτικές δολοφονίες. Οι δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, ο οποίος είπε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πιθανον ενέχεται σε εγκλήματα που επισύρουν την θανατική ποινή. Εντούτοις, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, είναι εξαιρετικά απίθανο, ακόμα και αν καταδικασθεί ο πρωην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας να εκτελεσθεί. Στο μεταξύ αύριο θα γίνει γνωστό αν έγινε δεκτό το αίτημα γιά την αποφυλάκισή του με την καταβολή εγγυήσεως.

Παραιτείται ο Μιλουτίνοβιτς

3.4.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο σέρβος πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, παραιτήθηκε από την θέση του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πλήν όμως παραμένει στους κόλπους τού κόμματος, καθώς και στο αξίωμα του προέδρου της Σερβίας. Ο κ. Μιλουτίνοβιτς ο οποίος καταζητείται από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είναι το τελευταίο από τα μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος που διατηρεί δημόσιο αξίωμα, μετά την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο.

Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
BBC News
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νήσο Χαϊνάν όπου προσγειώθηκε το αμερικανικό αναγνωριστικό

3.4.2001 15:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιάγκ Ζεμίν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν συγνώμη και να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη γιά το επεισόδιο σχετικά με το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος και την σύγκρουσή του με κινεζικό αεροπλάνο, που έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το συμβάν ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε την ανησυχία του γιά τον πιλότο του κινεζικού αεροσκάφους, του οποίου εξακολυθεί να αγνοείται η τύχη, και πρόεθσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ευθύνη βαρύνει τους αμερικανούς. Οι αρχές της Κίνας εξάλλου δεν απάντησαν στην ερώτηση περί απελευθέρωσης των 24 ανδρών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου, λέγοντας μόνον ότι είναι ασφαλείς και ότι θα γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να τους επισκεφθούν αμερικανοί διπλωμάτες σε στρατιωτική βάση στη Νότιο Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν συγνώμη από την Ιαπωνία, η οποία διαμαρτυρήθηκε γιά το γεγον΄ςο ότι ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο κατέπλευσε σε ιαπωνικό λιμάνι χωρίς προειδοποίηση των αρχών.

Κυκλοφοριακό χάος στο Δελχί

3.4.2001 14:52 (Ωρα Λονδίνου)
Οργισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από χιλιάδες ινδούς που χρησιμοποιούν το δίκτυο μεταφορών στο Δελχί γιά τους νέους κανονισμούς, που μπήκαν σε εφαρμογή από σήμερα, με στόχο τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος. Οι κανονισμοί απαγορεύουν την κυκλοφορία οχημάτων κοινής χρήσεως που δεν έχουν μετατρέψει τους κινητήρες τους ώστε να καίνε καύσιμα που προκαλούν λιγώτερη μόλυνση.

Στον ανακριτή η χήρα του Μιτεράν

3.4.2001 15:16 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ντανιέλ Μιτεράν, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλία, Φρανσουά Μιτεράν, προσήχθη στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση των παράνομων πωλήσεων όπλων στην Αγκόλα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτό διότι η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι ήταν εν γνώσει των δραστηριοτήτων του γυιού της , Ζάν-Κριστόφ Μιτεράν, ο οποίος εκτελούσε χρέη συμβούλου του πατέρα του για αφρικανικές υποθέσεις, επί έξη χρόνια. Ο Ζαν-Κριστοφ Μιτεράν ανακρίνεται επίσης γιά συμμετοχή του σε παράνομη διακίνηση όπλων και κατάχρηση πολιτικής επιρροής.

Πούτιν-θα συνεχισθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις

3.4.2001 12:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσσία έχει ανάγκη περαιτέρω οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποφευχθεί μία παρατεταμένη περίοδος οικονομικής αποτελμάτωσης. Στην ετήσια ομολία του στη Βουλή με αντικείμενο την κατάσταση στη χώρα, ο ρώσσος πρόεδρος είπε ότι οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλές.Επειδή τα έσοδα της Ρωσσίας προέρχονται κυρίως από πρώτες ύλες, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πρόσθεσε, η χώρα επηρεάζεται υπέρμετρα από τις αστάθειες της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε επίσης και στις προθέσεις του γιά μεταρρύθμιση του νομικού συστήματος της χώρας, και γιά την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανικανότητας. Απηύθυνε έκκληση σ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Τσετσενίας, και δήλώσε ότι συνεχίζεται η αποχώρηση του ρωσσικού στρατού από την αποσχισθείσα αυτή δημοκρατία.

Διαβουλευσεις γιά την συνθήκη του Κυότο

3.4.2001 12:59 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να συναντηεί με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης στήμερα στην Ουάσιγκτον, γιά να συζητήσουν το μέλλον της συνθήκης του Κυότο σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αναμένεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εκφράσουν την ανησυχία της Ενωσης μετά την ανακοίνωση , την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον αντιδρά στην επικύρωση της συμφωνίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Δελχί

3.4.2001 13:02 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής μόλυνσης μπήκαν σε εφαρμογή στην πρωτεύουσα την Ινδίας, το Δελχί, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος. Οι κανονισμοί απαγορεύουν την κυκλοφορία οχημάτων κοινής χρήσεως που δεν έχουν μετατρέψει τους κινητήρες τους ώστε να καίνε καύσιμα που προκαλούν λιγώτερη μόλυνση.

Πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

3.4.2001 13:06 (Ωρα Λονδίνου)
Απότομη πτώση σημείωσαν σήμερα το πρωί οι τιμές των μετοχών στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την προηγούμενη πτώση του δείκτη Νάσντακ στο χαμηλώτερό του σημείο εδώ και 29 μήνες. Η πτώση αυτή στη Νέα Υόρκη αποδίδεται κυρίως στην αυξανόμενη πολιτική ένταση των ΗΠΑ με την Κίνα, και την προειδοποίηση γιά μείωση των κερδών της Αμέρικαν Εξπρές. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έπεσε κατά 103 μονάδες, στο 5,515, ενώ στη Γαλλία και τη Γερμανία οι δείκτες CAC και Dax εμφανίζονταν μειωμένοι κατά 2,5 %.

Συνεργασία δισκογραφικών εταιρειών

3.4.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου)
Τρείς από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο συμφώνησαν να συνεργασθούν γιά την δημιουργία ενός δικτύου διανομής μουσικών προϊόντων μέσω του Διαδικτύου. Πρόκειται γιά την AOL TimeWarner, την γερμανική Bertelsmannκαι την ΕΜΙ, οι οποίες θα δημιουργήσουν το MusicΝet, που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα σε λίγους μήνες. Αυτά στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγουν οι δισκογραφικές εταιρείες εναντίον εταιρείων όπως η Νάπστερ, που επιτρέπει στους χρήστες της να παίρνουν δωρεάν μουσική μέσω του Ιντερνετ.

Στους αμερικανούς επιρρίπτει την ευθύνη ο πρόεδρος της Κίνας
BBC News
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νήσο Χαϊνάν όπου προσγειώθηκε το αμερικανικό αναγνωριστικό

3.4.2001 12:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιάγκ Ζεμίν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν συγνώμη και να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη γιά το επεισόδιο σχετικά με το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος και την σύγκρουσή του με κινεζικό αεροπλάνο, που έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το συμβάν ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε την ανησυχία του γιά τον πιλότο του κινεζικού αεροσκάφους, του οποίου εξακολυθεί να αγνοείται η τύχη, και πρόεθσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ευθύνη βαρύνει τους αμερικανούς. Οι αρχές της Κίνας εξάλλου δεν απάντησαν στην ερώτηση περί απελευθέρωσης των 24 ανδρών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου, λέγοντας μόνον ότι είναι ασφαλείς και ότι θα γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να τους επισκεφθούν αμερικανοί διπλωμάτες σε στρατιωτική βάση στη Νότιο Κίνα.

Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν την Βηθλεέμ
BBC News
Ισραηλινός στρατιώτης στις σφοδρές συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

3.4.2001 12:33 (Ωρα Λονδίνου)
Eνώ συνεχίζονται οι βιαιότητες στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας, η ηγεσία των Παλαιστινίων ζήτησε συνέχιση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στο Ισραήλ. Αυτά ενώ καθ' όλη τη νύκτα ανταλλάσσονταν πυροβολισμοί στην Βηθλεέμ, μετά από συμπλοκή μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων οπλοφόρων. Ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με στόχο το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον έξη Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα μικρό κορίτσι του οποίου η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Η μάχη άρχισε όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε έναν ισραηλινό στρατιώτη σ' έναν θύλακα ισραηλινών μέσα στην πόλη που ελέγχεται από τους Παλαιστινίους.

Για πολιτικές δολοφονίες θα κατηγορηθεί ο Μιλόσεβιτς
BBC News
Αφίσα στο Βελιγράδι που δείχνει τον Μιλόσεβιτς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

3.4.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Κι άλλος ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ των οποίων είναι ότι έδωσε εντολή για πολιτικές δολοφονίες. Οι δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, ο οποίος είπε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πιθανον ενέχεται σε εγκλήματα που επισύρουν την θανατική ποινή. Εντούτοις, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, είναι εξαιρετικά απίθανο, ακόμα και αν καταδικασθεί ο πρωην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας να εκτελεσθεί. Στο μεταξύ αύριο θα γίνει γνωστό αν έγινε δεκτό το αίτημα γιά την αποφυλάκισή του με την καταβολή εγγυήσεως.

Ο πρόεδρος Μπούς επέκρινε την στάση του Πεκίνου
BBC News
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νήσο Χαϊνάν όπου προσγειώθηκε το αμερικανικό αναγνωριστικό

3.4.2001 8:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Κίνας, Χσιάνγκ Ζεμίν, σχολίασε για πρώτη φορά την σύγκρουση την Κυραική του κινεζικού μαχητικού με το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος το οποίο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Κίνα. Ο κ. Ζεμίν εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του πιλότου του κινεζικού μαχητικού που συνετρίβει στην θάλασσα της νότιας Κίνας, αλλά δεν αναφέρθηκε στα 24 μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου που κρατούνται σε στρατιωτική βάση .

Στην περιοχή βίσκονται Αμερικανοί διπλωμάτες που ελπίζουν ότι θα συναντήσουν σήμερα το πλήρωμα. Η Ουάσινγκτον δεν είχε καμμία επαφή με το πλήρωμα στο διάστημα αυτό αλλά πιστεύει πως το Πεκίνο να επιτρέψει σήμερα σε Αμερικανούς αξιωματούχους να τους συναντήσουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον είπαν ότι το τελευταίο μύνημα του πληρώματος έλεγε ότι Κινέζοι στρατιώτες έμπαιναν στο αεροπλάνο. Ο πρόεδρος Μπούς απαίτησε από το Πεκίνο να παραδώσει πλήρωμα και αεροσκάφος αμέσως.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι την ευθύνη για την σύγκρουση φφέρουν οι Αμερικανοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί γρήγορα.

Η Παλιστινιακή ηγεσία ζήτησε να συνεχιστεί η αντιπαράθεση
BBC News
Ισραηλινός στρατιώτης στις σφοδρές συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

3.4.2001 8:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η Παλαιστινιακή ηγεσία ζήτησε να συνεχιστεί η αντιπαράθεση κατά των Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Οχθη.

Η έκκληση έγινε ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πόλη Βηθλεέμ συνεχήστηκαν. Ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν χθες το κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι - ένα νεαρό κορίτσι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η μάχη άρχισε όταν Παλαιστίνιος ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε Ισραηλινό στρατιώτη στον ισραηλινό θύλακα Rachel's Tomb της ελεγχόμενης από τους Παλαιστίνιους πόλης.

Λίγες ώρες πριν ισραηλινά ελικόπτερα είχαν σκοτώσει μέλος της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, στην Λωρίδα της Γάζας.

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο μπήκε χωρίς προειοποίηση σε ιαπωνικό λιμάνι

3.4.2001 8:47 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γοχέι Κόνο, απαίτησε επίσημες εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για την είσοδο αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στο λιμάνι Σασέμπο της νοτιο-δυτικής Ιαπωνίας. Ο κ. Κόνο είπε ότι το Τόκυο δεν θα συνεργαστεί με τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια αν δεν λάβει αναφορά για την είσοδο του Σικάγο στο λιμάνι χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση από τους Αμερικανούς όπως απαιτεί η σχετική συμφωνία.

Ο πρόεδρος Μπούς επέκρινε την στάση του Πεκίνου
BBC News
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νήσο Χαϊνάν όπου προσγειώθηκε το αμερικανικό αναγνωριστικό

3.4.2001 7:20 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο σχεδόν μέρες μετά την σύγκρουση κινεζικού μαχητικού με αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Κίνα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν είχαν ακόμη συνάντηση με τα 24 μέλη του πληρώματος. Η Ουάσινγκτον δεν είχε καμμία επαφή με το πλήρωμα στο διάστημα αυτό αλλά πιστεύει πως το Πεκίνο να επιτρέψει σήμερα σε Αμερικανούς αξιωματούχους να τους συναντήσουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον είπαν ότι το τελευταίο μύνημα του πληρώματος έλεγε ότι Κινέζοι στρατιώτες έμπαιναν στο αεροπλάνο. Ο πρόεδρος Μπούς απαίτησε από το Πεκίνο να παραδώσει πλήρωμα και αεροσκάφος αμέσως.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι την ευθύνη για την σύγκρουση φφέρουν οι Αμερικανοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί γρήγορα.

Για ρατσισμό επικρίνεται η Βρετανία
BBC News
Εχθρικά αντιμετωπίζει ένα μέρος του βρετανικού τύπου τους πολιτικούς πρόσφυγες, λέει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης

3.4.2001 7:36 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε έντονα την Βρετανία για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην χώρα. Σε έκθεση του, που δημοσιεύθηκε σήμερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης του οποίου ρόλος είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη, επισημαίνει πως η ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων ενθαρρύνεται από τον βρετανικό τύπο. Η έκθεση επικρίνει και την βρετανική κυβέρνηση διότι, όπως αναφέρει,υιοθετεί ολοένα και πιό αυστηρούς νόμους στο θέμα της μετανάστευσης και της παροχής ασύλου. Η κυβέρνηση του Λονδίνου χαρακτήρισε την έκθεση "παραπλανητική και ανακριβή".

Τον περασμένο μήνα, το κέντρο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε ανακοινώσει ότι η Βρετανία είναι η πιο εχθρική προς τους πολιτικούς πρόσφυγες χώρα της κοινότητας.

Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού σήμερα στο Σεράγεβο

3.4.2001 7:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Γιακόμπ Κελεμπέργκερ, έχει σήμερα συνομιλίες στο Σεράγεβο για να τονίσει την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την ανακάλυψη της τύχης των ατόμων που εξαφανήστηκαν την περίοδο του πολέμου στην Βοσνία.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει κατάλογο με τα ονόματα 20 και πλέον χιλιάδων αγνοουμένων και προσπαθεί να βοηθήσει τις οικογένειες τους να αναγνωρίσουν τους χαμένους συγγενείς τους με φωτογραφίες προσωπικών αντικειμένων που βρέθηκαν στα δάση γύρω από την Σρεμπρένιτσα όπου εκτελέστηκαν πάνω από 7 χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σήμερα στα Σκόπια
BBC News
Ο ηγέτης του κόμματος των αλβανοφώνων που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού και ο Χαβιέ Σολάνα

3.4.2001 7:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, συναντάται σήμερα στα Σκόπια με την ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μαεκδονίας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο. Τον συνοδεύουν οι πρέσβεις και των 19 χωρών μελών της Συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ χθες, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Κρις Πάτεν και ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Χαβιέ Σολάνα, παρέστησαν στις συνομιλίες που είχε η κυβέρνηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων με θέμα τα αιτήματα για ισότητα των αλβανόφωνων που αποτελούν εώς και το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Ο πρόεδρος Μπούς επέκρινε την στάση του Πεκίνου
BBC News
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νήσο Χαϊνάν όπου προσγειώθηκε το αμερικανικό αναγνωριστικό

3.4.2001 5:18 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο σχεδόν μέρες μετά την σύγκρουση κινεζικού μαχητικού με αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Κίνα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν είχαν ακόμη συνάντηση με τα 24 μέλη του πληρώματος. Η Ουάσινγκτον δεν είχε καμμία επαφή με το πλήρωμα στο διάστημα αυτό αλλά πιστεύει πως το Πεκίνο να επιτρέψει σήμερα σε Αμερικανούς αξιωματούχους να τους συναντήσουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον είπαν ότι το τελευταίο μύνημα του πληρώματος έλεγε ότι Κινέζοι στρατιώτες έμπαιναν στο αεροπλάνο. Ο πρόεδρος Μπούς απαίτησε από το Πεκίνο να παραδώσει πλήρωμα και αεροσκάφος αμέσως.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι την ευθύνη για την σύγκρουση φφέρουν οι Αμερικανοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί γρήγορα.

Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν την Βηθλεέμ
BBC News
Ισραηλινός στρατιώτης στις σφοδρές συγκρούσεις στη Βηθλεέμ

3.4.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστίνιων οπλοφόρων στην πόλη Βηθλεέμ συνεχήστηκαν στην διάρκεια της νύχτας. Ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν χθες το κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι - ένα νεαρό κορίτσι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η μάχη άρχισε όταν Παλαιστίνιος ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε Ισραηλινό στρατιώτη στον ισραηλινό θύλακα Rachel's Tomb της ελεγχόμενης από τους Παλαιστίνιους πόλης.

Λίγες ώρες πριν ισραηλινά ελικόπτερα είχαν σκοτώσει μέλος της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σλομποντάν Μιλόσεβιτς παραδέχεται ότι χρηματοδότησε τους Σέρβους αυτονομιστές
BBC News
Αφίσα στο Βελιγράδι που δείχνει τον Μιλόσεβιτς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

3.4.2001 5:45 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να άρχισει ξανά η χορήγηση του μεγάλου δανείου στην Γιουγκοσλαβία, μετά την σύλληψη του πρώην προέδρου της χώρας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς. Εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμαντ δήλωσε ότι θα εγκριθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας, ύψους εώς και 50 εκατομμυρίων δολλαρίων, επειδή το Βελιγράδι άρχισε να συνεργάζεται με το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου της Χάγης.

Στο μεταξύ στο Βελιγράδι, ο κ. Μιλόσεβιτς παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του χρηματοδοτούσε τους Σέρβους αυτονομιστές στην Βοσνία και στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 90. Ομως ασκώντας έφεση κατά της προφυλάκισης του με την κατηγορία της υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση των δυνάμεων των Σέρβων ήταν κρατικό μυστικό και συνεπώς τα κονδύλια αυτά δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στον προϋπολογισμό.

Οι αρχές του Βελιγραδίου ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν νέες κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ των οποίων είναι ότι έδωσε εντολή για πολιτικές δολοφονίες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.