Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-06

  1. Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή
  2. Ταραχές στη Βοσνία - 10 ομήρους κρατούν οι Κροάτες
  3. Ενθαρρυντικά σημάδια εκτόνωσης της σινο-αμερικανικής κρίσης
  4. Επιδόθηκε στις γιουγκοσλαβικές αρχές το ένταλμα για Μιλόσεβιτς
  5. Γ. Παπανδρέου: Η μείωση των αμυντικών δαπανών αποτελεί "απόφαση"
  6. ΗΠΑ: Αύξηση-σόκ στον αριθμό των ανέργων το Μάρτιο.
  7. Πινιέϊρο: Ελπίδες για εκδημοκρατισμό στη Βιρμανία
  8. Επαναλαμβάνεται η δίκη της Μπεναζίρ Μπούτο
  9. Επιδόθηκε στις γιουγκοσλαβικές αρχές το ένταλμα σύλληψης του Μιλόσεβιτς
  10. Παπανδρέου: Η μείωση των αμυντικών δαπανών αποτελέι "απόφαση"
  11. Στο BBC μιλούν Κληρίδης και Ντενκτάς
  12. Μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο
  13. Παραιτείται ο Γιοσίρο Μόρι
  14. Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  15. Οι αμερικανοί συνάντησαν το πλήρωμα του κατασκοπευτικού αεροσκάφους τους στη Κίνα
  16. Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη κατέλαβε κροατική τράπεζα στη Βοσνία
  17. Παπανδρέου: Η μείωση των αμυντικών δαπανών αποτελέι "απόφαση"
  18. Επαναλαβμάνεται η δίκη της Μπεναζίρ Μπούτο
  19. Παραιτείται ο Γιοσίρο Μόρι
  20. Νέες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  21. "Λυπάται" ο Μπους αλλά δεν ζητά συγγνώμη
  22. Επαναλαβμάνεται η δίκη της Μπεναζίρ Μπούτο
  23. Νέες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  24. "Λυπάται" ο Μπους αλλά δεν ζητά συγγνώμη
  25. Βομβαρδίζει πάλι το Ισραήλ τη Λωρίδα της Γάζας
  26. "Λυπάται" ο Μπους αλλά δεν ζητά συγγνώμη
  27. Στα ύψη οι δείκτες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ
  28. Θερμή υποδοχή Τζεμ στον Παπανδρέου
  29. Στο BBC μιλούν Κληρίδης και Ντενκτάς
  30. Παραιτείται ο Γιοσίρο Μόρι
  31. Διπλωματική δραστηριότητα στα Σκόπια
  32. Αντιδράσεις στη Γαλλία για το κλείσιμο των Μ&S
Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Στην Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή.

6.4.2001 19:57 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμύτατη επίθεση κατά παλαστινιακών στόχων στην Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με πληροφορίες, 2 όροφοι του κτιρίου όπου στεγάζεται το αρχηγείο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας τινάχτηκαν στον αέρα, από οβίδες που έριξαν ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα. Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν επίσης έναν ενεργειακό σταθμό με αποτέλεσμα να μείνουν πολλά παλαιστινιακά χωριά δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. Πληροφορίες από την περιοχή κάνουν λόγο για ύπαρξη τουλάχιστον 18 τραυματιών από την παλαιστινιακή πλευρά.

Η επίθεση ηταν μέρος των αντιποίνων στα οποία επιδίδονται οι ισραηλινές δυνάμεις, για την επίθεση που δέχτηκε νωρίτερα ο οικισμός ισραηλινών εποίκων Νετζαρίμ, στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη.

Σύμφωνα με παρατηρητές, στα πλαίσια των μέτρων αντεκδίκησης εντάσεται και η χθεσινή δολοφονία του ηγετικού στελέχους της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ, Ιγιάντ Χαρντάν. Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστίνιων στις ειρηνευτικές συνομιλίες, Ναμπίλ Σάαθ, χαρακτήρισε την δολοφονία αυτή ως "φόνο εκ προμελέτης" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δεί αυτό το βίαιο και βαρβαρο προσωπο του Ισραήλ.

Ταραχές στη Βοσνία - 10 ομήρους κρατούν οι Κροάτες
BBC News
Μέλη της διεθνούς αστυνομικής δύναμης αντιμέτωποι με εξαγριωμένους Κροάτες στο Μόσταρ.

6.4.2001 20:16 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 10 μέλη του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κρατούνται ως όμηροι από εθνικιστές Κροάτες της Βοσνίας, μετά τα σημερινά βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη χώρα αυτή. Από τις συγκρούσεις που διεξήχθησαν ανάμεσα σε εθνικιστές Κροατοβόσνιους και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 στρατιώτες της S-FOR ενώ πολλά καταστήματα πυρπολήθηκαν.

Τα επεισόδια στην πόλη Μόσταρ άρχισαν όταν οι στρατιώτες και η αστυνομία περικύκλωσαν και έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μία τράπεζα, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τους αυτονομιστές Κροάτες εθνικιστές.

Η αυτονομιστική "Εθνοσυνέλευση των Κροατών της Βοσνίας" φέρεται κατά πληροφορίες να σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει κονδύλια της τράπεζας για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους των Κροατών της Βοσνίας. Η "Εθνοσυνέλευση των Κροατών της Βοσνίας" έχει δημιουργηθεί από εθνικιστές που αντιτίθενται στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία στα πλαίσια της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης.

Ενθαρρυντικά σημάδια εκτόνωσης της σινο-αμερικανικής κρίσης
BBC News
Δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του αμερικανικού πληρώματος, που κρατείται από τις κινεζικές αρχές.

6.4.2001 20:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 24μελές πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου που κρατείται στην Κίνα, τυχαίνει καλής μεταχείρισης από τις κινεζικές αρχές.

Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς έκανε λόγο για "κίνηση προς τα εμπρός", περιγράφοντας τις εξελίξεις στη σινο-αμερικανική διένεξη, που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση του αμερικανικού αεροσκάφους με κινεζικό μαχητικό, στ' ανοικτά των κινεζικών ακτών. Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι συνεχίζονται εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Νωρίτερα είχε επιτραπεί σε αμερικανούς επισήμους να συναντήσουν για δεύτερη φορά το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους που είχε υποχρωθεί να κάνει αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Νότιας Κίνας μετά από εναέρια σύγκρουση με κινεζικό μαχητικό.

Επιδόθηκε στις γιουγκοσλαβικές αρχές το ένταλμα για Μιλόσεβιτς
BBC News
Πανώ οπαδών του Μιλόσεβιτς, που διαμαρτύρονται για τη σύλληψη του πρώην προέδρου

6.4.2001 19:38 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, λένε ότι επέδωσαν στις γιουγκοσλαβικές αρχές το ένταλμα σύλληψης και δικαστικής παραπομπής του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά από συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας, Μόμτσιλο Γκρούμπατς, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Δικαστηρίου είπαν ότι το ένταλμα θα επιδωθεί αργότερα στα χέρια του κατηγορουμένου κ.Μιλόσεβιτς, μέσα στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου, όπου κρατείται από την περασμένη Κυριακή.

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγορείται από το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κοσυφοπέδιο και αντιμετωπίζει παράλληλα κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας μέσα στην ίδια του τη χώρα.

Ο ανταποκριτης του ΒΒΣ στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η δίκη του Μιλόσεβιτς να πραγματοποιηθεί πρώτα στην Σερβία. Όσο για την έκδοσή του παραμένει αβέβαιη επειδή το θέμα έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και πολιτικούς διαξιφισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Γ. Παπανδρέου: Η μείωση των αμυντικών δαπανών αποτελεί "απόφαση"
BBC News
Μήνυμα φιλίας από τον Παπανδρέου

6.4.2001 19:25 (Ωρα Λονδίνου)
"Δεν πρόκειται για πρόταση, αλλά για απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης", είπε σήμερα αναφερόμενος στη μείωση των δαπανών της Ελλάδας για τους εξoπλισμούς, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου που πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Άγκυρα. Ο ομόλογός του της Τουρκίας Ισμαΐλ Τζεμ αποδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί κίνηση καλής θέλησης της Ελλάδας προς την Τουρκία και την χαρακτήρισε "πολιτική πρόκληση", υποσχόμενος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την Τουρκία διευκρινίζοντας, όμως, ότι οι αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας δεν προσδιορίζονται μόνο από την Ελλάδα, αλλά από πολλά άλλα μέτωπα που - όπως είπε χαρακτηριστικά - ίσως είναι πολύ πιο επικίνδυνα.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου στην τουρκική πρωτεύουσα συμφωνήθηκε η εξουδετέρωση των ναρκοπεδίων που υπάρχουν εκατέρωθεν των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτευουσα με συναντήσεις που είχε, μεταξύ άλλων, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, και τον αποκαλούμενο "τσάρο της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς.

ΗΠΑ: Αύξηση-σόκ στον αριθμό των ανέργων το Μάρτιο.
BBC News
Οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν στο βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ

6.4.2001 19:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη εδώ και 10 χρόνια πτώση στον αριθμό των αμερικανών εργαζομένων σημειώθηκε τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα το Μάρτιο ο αριθμός των απασχολούμενων στις ΗΠΑ έπεσε κατά 86 χιλιάδες άτομα. Όπως ανακοίνωσε στην Γουάσινγκτον το υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 4,3 %. Οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας παρατηρήθηκαν στον βιομηχανικό τομέα αλλά σύμφωνα με οικονομικό συντάκτη του BBC και ο κλάδος των υπηρεσιών αρχίζει να διέρχεται περίοδο επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξής του.

Οικονομικοί αναλυτές λένε ότι τα νέα αυτά στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση, ενώ η υπουργός εργασίας των ΗΠΑ, Ηλέϊν Τσάο, είπε ότι η σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων υποδηλώνει πως αυξάνεται ο κίνδυνος να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Πινιέϊρο: Ελπίδες για εκδημοκρατισμό στη Βιρμανία
BBC News
Σε κατ' οίκον κράτηση βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ανγκ Σαν Σου Κι (φωτ.)

6.4.2001 20:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Πάουλο Σέρζιο Πινιέϊρο, που εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βιρμανία, εξέφρασε στο BBC συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αυτή. Ο κ. Πινιέϊρο δήλωσε ότι φαίνεται να σημειώνεται πρόοδος στο θέμα του εκδημοκρατισμού της Βιρμανίας, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης περιοδείας του και τις συναντήσεις που είχε με στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος και την ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ανγκ Σαν Σου Κι.

Όπως δήλωσε ο πορτογάλος απεσταλμένος, η εντύπωση που απεκόμισε από τις συναντήσεις του είναι ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες της Βιρμανίας θέλουν να προχωρήσουν στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της χώρας και να δώσουν κάποιο πολιτικό ρόλο στην αντιπολίτευση. Ο κ. Πινιέϊρο πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή είναι σημαντικό να τύχουν της πλήρους υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας. Ας σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Βιρμανία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επαναλαμβάνεται η δίκη της Μπεναζίρ Μπούτο
BBC News
Η Μπεναζίρ Μπούτο ζεί αυτοεξόριστη εκτός Πακιστάν

6.4.2001 19:45 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάσισε ότι θα πρέπει να επαναληφθεί η δίκη της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο. Η κ. Μπούτο και ο σύζυγός της, Ασίφ Αλί Σαρντάρι, είχαν καταδικαστεί πριν από δύο χρόνια σε πενταετή φυλάκιση για υποθέσεις διαφθοράς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάσισε επίσης την αναστολή της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης κατά της πρώην πρωθυπουργού. Η Μπεναζίρ Μπούτο διαμένει αυτοεξόριστη στο εξωτερικό, ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται στη φυλακή από το 1996 σε εφαρμογή παλαιότερης καταδικαστικής απόφασης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μπούτο θα μπορέσει τώρα να επιστρέψει στο Πακιστάν χωρίς να συλληφθεί. Οι υποστηρικτές της άφησαν να εννοηθεί ότι η πρώην πρωθυπουργός θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα, απέφυγαν όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Η κ. Μπούτο είχε αποπεμφθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα το 1996.

Επιδόθηκε στις γιουγκοσλαβικές αρχές το ένταλμα σύλληψης του Μιλόσεβιτς
BBC News
Οπαδοί του Μιλόσεβιτς διαμαρτύρονται για τη σύλληψη του πρώην προέδρου

6.4.2001 17:44 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Βελιγράδι συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες αξιωματούχων του Διεθνους δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία με μέλη της σερβικής αλλά και την Ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την έκδοση στην Χαγη του πρώην προέδρου Σλομπονταν Μιλοσεβιτς που κρατείται σε σερβική φυλακή.

Οι εκπροσωποι του Διεθνους Δικαστηρίου επέδωσαν το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μιλόσεβιτς στον ομοσπονδιακό υπουργό δικαιοσύνης Μόμτσιλο Γκρούμπατς.

Ο ανταποκριτης του ΒΒΣ στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η δίκη του Μιλόσεβιτς να πραγματοποιηθεί πρώτα στην Σερβία.

Όσο για την έκδοσή του παραμένει αβέβαια επειδή το θέμα έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και πολιτικούς διαξιφισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Παπανδρέου: Η μείωση των αμυντικών δαπανών αποτελέι "απόφαση"
BBC News
Μήνυμα φιλίας από τον Παπανδρέου

6.4.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου)
"Δεν πρόκειται για πρόταση, αλλά για απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης", είπε σήμερα στην Άγκυρα αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης των δαπανών της Ελλάδας για τους εξoπλισμών ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα.

Ο ομόλογός του της Τουρκίας Ισμαΐλ Τζεμ αποδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί κίνηση καλής θέλησης της Ελλάδας προς την Τουρκία και την χαρακτήρισε "πολιτική πρόκληση" υποσχόμενος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την Τουρκία διευκρινίζοντας, όμως, ότι οι αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας δεν προσδιορίζονται μόνο από την Ελλάδα, αλλά από πολλά άλλα μέτωπα που - όπως είπε χαρακτηριστικά - ίσως είναι πολύ πιο επικίνδυνα.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Τουρκία το απόγευμα με συνάντηση, μεταξύ άλλων, και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Στο BBC μιλούν Κληρίδης και Ντενκτάς

6.4.2001 5:44 (Ωρα Λονδίνου)
Tο αίτημα αναγνώρισης του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι στις προσπάθειες για επανέναρξη του εκ του σύνεγγυς διαλόγου για το Κυπριακό. Σε συνεντεύξεις τους στον ανταποκριτή της ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη, τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προβούν και στην παραμικρή υποχώριση όσον αφορά στις αντιδιαμετρικές θέσεις τους στο ζήτημα της αναγνώρισης των Τουρκοκυπρίων. Πάντως, ο πρόεδρος Κληρίδης τόνισε στο ΒΒC πως το μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εφόσον οι δύο πλευρές δεχθούν να εξετάσουν το πρόβλημα στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

6.4.2001 17:26 (Ωρα Λονδίνου)
Η υπουργός εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών Ιλέιν Τσάο είπε ότι η σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων τον περασμένο μήνα υποδηλώνει πως αυξάνεται ο κίνδυνος να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες θέσεων εργασίας εδώ και μια δεκαετία, είπε η κυρια Τσάο, δείχνουν ότι είναι σωστές οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης για επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι άνεργοι τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 86.000 άτομα, με το συνολικό ποσοστό των ανέργων να φτάνει το 4,3%.

Παραιτείται ο Γιοσίρο Μόρι

6.4.2001 6:29 (Ωρα Λονδίνου)
O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή του να παραιτηθεί -- την ίδια μέρα που το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε δέσμη οικονομικών μεταρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της επί μία δεκαετία δοκιμαζόμενης ιαπωνικής οικονομίας. Ο διάδοχος του κ. Μόρι θα είναι ο ενδέκατος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσα σε 12 χρόνια και θ 'αναδειχθεί από την αναμέτρηση που θα γίνει στις 24 Απριλίου για την εκλογή του νέου αρχηγού του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ριιτάρο Χασιμότο.

Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Κατεστράφησαν δλυο όροφοι παλαιστινιακού αστυνομικού τμήματος

6.4.2001 14:46 (Ωρα Λονδίνου)
Δριμύτατη επίθεση κατά παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός.

Κατεστράφησαν δύο όροφοι του κτιρίου που στεγάζει παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα και σταθμός παραγωγής ενέργειας, με αποτέλσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό εκατοντάδες σπίτια.

Οι Παλαιστίνιοι λένε πως οι ισραηλινές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία ενώ υπάρχουν πληροφίες για παλαιστινιακά πυρά όλμων κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Νετζαρίμ.

Η επίθεση φαίνεται πως εντάσσεται στα πλαίσια αντιποίνων των σιραηλινών για πρόσφατες παλαιστινιακές επιθέσεις με όλμους στο Ισραήλ.

Οι αμερικανοί συνάντησαν το πλήρωμα του κατασκοπευτικού αεροσκάφους τους στη Κίνα
BBC News
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν επιθεωρεί τιμητικό άγημα στη Χιλή

6.4.2001 14:24 (Ωρα Λονδίνου)
Επετράπη σε αμερικανούς επισήμους να συναντήσουν για δεύτερη φορά το πλήρωμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους που είχε υποχρωθεί να κάνει αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Νότιας Κίνας μετά από εναέρια σύγκρουση με κινεζικό μαχητικό.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι είναι μάλλον απίθανο η συνάντηση να οδηγήσει στην άμεση επιστροφή του αμερικανικού πληρώματος. Εν τούτοις θεωρείται θετική εξέλιξη μετά τις σκληρές δηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Κίνα Τζόζεφ Προύερ είπε ότι στο Πεκίνο ότι έχει κανονιστεί και νέα συνάντηση με το πλήρωμα του αμερικανικού αεροσκάφους για το Σάββατο.

Οκ. Προύερ είπε ότι αμερικανοί και κινέζοι επίσημοι εργάζονται σκληρά και εποικοδομητικά -όπως είπε χαρακτηριστικά ότι ελπίζει- στις συνομιλίες για το περιστατικό.

Την Πέμπτης για πρώτη φορά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε τη λύπη του για τη απώλεια του Κινέζου πιλότου, απέφυγε όμως να ζητήσει συγγνώμη για το επεισόδιο, όπως επιμένει το Πεκίνο.

Και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να επιδεινωθούν οι σχέσεις τους λόγω του επεισοδίου αυτού. Παρ' όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν μέχρι στιγμής να επωμισθούν την ευθύνη της παρουσίας του αμερικανικού αεροσκάφους στις παρυφές του κινεζικού εναέριου χώρου, ενώ η Κίνα αρνείται να επιστρέψει το κατασκοπευτικό αεροσκάφος και το πλήρωμά του.

Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη κατέλαβε κροατική τράπεζα στη Βοσνία
BBC News
Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία έχει καταλάβει τα γραφεία της τράπεζας

6.4.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
Οι διεθνείς αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ανέλαβαν τον έλεγχο μιας τράπεζας που πιστεύεται ότι αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης των αυτονομιστών Κροατών εθνικιστών.

Η διοίκηση που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη διόρισε προσωρινό διοικητή της τράπεζας ενώ στρατιώτες της υπό ΝΑΤΟικό έλεγχο διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία έχουν καταλάβει τα γραφεία της τράπεζας.

Η αυτονομιστική Εθνοσυνέλευση των Κροατών της Βοσνίας φέρεται κατά πληροφορίες να σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χρήματα από την τράπεζα για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους των Κρoατών της Βοσνίας.

Η Εθνοσυνέλευση των Κροατών της Βοσνίας έχει δημιουργηθεί από εθνικιστές που αντιτίθενται στην Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία στα πλαίσια της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης.

Παπανδρέου: Η μείωση των αμυντικών δαπανών αποτελέι "απόφαση"
BBC News
Μήνυμα φιλίας από τον Παπανδρέου

6.4.2001 13:14 (Ωρα Λονδίνου)
"Δεν πρόκειται για πρόταση, αλλά για απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης", είπε σήμερα στην Άγκυρα αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης των δαπανών της Ελλάδας για τους εξoπλισμών ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα.

Ο ομόλογός του της Τουρκίας Ισμαΐλ Τζεμ αποδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί κίνηση καλής θέλησης της Ελλάδας προς την Τουρκία και την χαρακτήρισε "πολιτική πρόκληση" υποσχόμενος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την Τουρκία διευκρινίζοντας, όμως, ότι οι αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας δεν προσδιορίζονται μόνο από την Ελλάδα, αλλά από πολλά άλλα μέτωπα που - όπως είπε χαρακτηριστικά - ίσως είναι πολύ πιο επικίνδυνα.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Τουρκία το απόγευμα με συνάντηση, μεταξύ άλλων, και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Επαναλαβμάνεται η δίκη της Μπεναζίρ Μπούτο
BBC News
Η Μπεναζίρ Μπούτο ζει αυτοεξόριστη εκτός Πακιστάν

6.4.2001 8:53 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάσισε ότι θα πρέπει να επαναληφθεί η δίκη της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο. Η κ. Μπούτο και ο σύζυγός της Ασίφ Αλί Ζαρντάρι είχαν καταδικαστεί πριν από δύο χρόνια σε πενταετή φυλάκιση για υποθέσεις διαφθοράς. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάσισε επίσης την αναστολή της καταδικαστικής απόφασης κατά της πρώην πρωθυπουργού. Η Μπεναζίρ Μπούτο διαμένει αυτοεξόριστη εκτός του Πακιστάν. Ο σύζυγός της βρίσκεται στη φυλακή από το 1996 σε εφαρμογή παλαιότηρης καταδίκης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μπούτο θα μπορέσει τώρα να επιστρέψει στο Πακιστάν χωρίς να συλληφθεί. Οι υποστηρικτές της άφησαν να εννοηθεί ότι η πρώην πρωθυπουργός θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα, απέφυγαν όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Η κ. Μπούτο είχε αποπεμφθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα το 1996.

Παραιτείται ο Γιοσίρο Μόρι

6.4.2001 6:29 (Ωρα Λονδίνου)
O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή του να παραιτηθεί -- την ίδια μέρα που το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε δέσμη οικονομικών μεταρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της επί μία δεκαετία δοκιμαζόμενης ιαπωνικής οικονομίας. Ο διάδοχος του κ. Μόρι θα είναι ο ενδέκατος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσα σε 12 χρόνια και θ 'αναδειχθεί από την αναμέτρηση που θα γίνει στις 24 Απριλίου για την εκλογή του νέου αρχηγού του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ριιτάρο Χασιμότο.

Νέες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Παλαιστίνιοι αστυνομικοί συλλέγουν υπολείμματα ισραηλινής ρουκέτας

6.4.2001 9:13 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ισραηλινά ελικόπτερα βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι βομβαρδισμοί γίνονται σε αντίποινα για τις εκρήξεις βομβών σε εβραϊκό εποικισμό κοντά στη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά κτίρια έχουν καταστραφεί από τις οβίδες.

Την νύχτα ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν κτίρια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ενώ οι βόμβες έπληξαν επίσης κι ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλές περιοχές.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ συνεχίζεται η βία, η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε τα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά με το εποικιστικό του πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές να ερευνήσουν πλήρως την επίθεση κατά φάλαγγας οχημάτων που μετέφερε ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

"Λυπάται" ο Μπους αλλά δεν ζητά συγγνώμη
BBC News
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν επιθεωρεί τιμητικό άγημα στη Χιλή

6.4.2001 8:58 (Ωρα Λονδίνου)
Σε διπλωματικό παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαμάχη Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας που ξέσπασε μετά την εναέρια σύγκρουση αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους και κινεζικού μαχητικού. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι εδόθη άδεια σε διπλωμάτες της να συναντηθούν για δεύτερη φορά με το πλήρωμα του αναγνωριστικού που είχε υποχρωθεί να κάνει αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Νότιας Κίνας.

Χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε τη λύπη του για τη απώλεια του Κινέζου πιλότου, απέφυγε όμως να ζητήσει συγγνώμη για το επεισόδιο, όπως επιμένει το Πεκίνο.

Και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να επιδεινωθούν οι σχέσεις τους λόγω του επεισοδίου αυτού. Παρ' όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν μέχρι στιγμής να επωμισθούν την ευθύνη της παρουσίας του αμερικανικού αεροσκάφους στις παρυφές του κινεζικού εναέριου χώρου, ενώ η Κίνα αρνείται να επιστρέψει το αναγνωριστικό και το πλήρωμά του. Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη. Αμερικανοί αναλυτές τονίζουν ότι και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να αναζητήσουν μια αποδεκτή φόρμουλα για την εκτόνωση της κρίσης.

Επαναλαβμάνεται η δίκη της Μπεναζίρ Μπούτο
BBC News
Η Μπεναζίρ Μπούτο ζει αυτοεξόριστη εκτός Πακιστάν

6.4.2001 8:53 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάσισε ότι θα πρέπει να επαναληφθεί η δίκη της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο. Η κ. Μπούτο και ο σύζυγός της Ασίφ Αλί Ζαρντάρι είχαν καταδικαστεί πριν από δύο χρόνια σε πενταετή φυλάκιση για υποθέσεις διαφθοράς. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάσισε επίσης την αναστολή της καταδικαστικής απόφασης κατά της πρώην πρωθυπουργού. Η Μπεναζίρ Μπούτο διαμένει αυτοεξόριστη εκτός του Πακιστάν. Ο σύζυγός της βρίσκεται στη φυλακή από το 1996 σε εφαρμογή παλαιότηρης καταδίκης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μπούτο θα μπορέσει τώρα να επιστρέψει στο Πακιστάν χωρίς να συλληφθεί. Οι υποστηρικτές της άφησαν να εννοηθεί ότι η πρώην πρωθυπουργός θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα, απέφυγαν όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Η κ. Μπούτο είχε αποπεμφθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα το 1996.

Νέες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Παλαιστίνιοι αστυνομικοί συλλέγουν υπολείμματα ισραηλινής ρουκέτας

6.4.2001 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων ξέσπασαν σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από μια νύχτα ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον κτιρίων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας. Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ενώ οι βόμβες έπληξαν επίσης κι ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλές περιοχές. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν και σε εβραϊκό εποικισμό κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές επιθέσεις της νύχτας έγιναν προφανώς ως αντίποινα για την επίθεση με όλμους που είχε δεχθεί ένα ισραηλινό χωριό κοντά στα σύνορα. Νωρίτερα, ένα ανώτερο στέλεχος της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Τζιχάντ" είχε σκοτωθεί από έκρηξη την ώρα που τηλεφωνούσε από θάλαμο στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Πιστεύεται ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες ευθύνονται για τη δολοφονία του.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ συνεχίζεται η βία, η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε τα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά με το εποικιστικό του πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές να ερευνήσουν πλήρως την επίθεση κατά φάλαγγας οχημάτων που μετέφερε ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

"Λυπάται" ο Μπους αλλά δεν ζητά συγγνώμη
BBC News
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν

6.4.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Σε διπλωματικό παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαμάχη Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας που ξέσπασε μετά την εναέρια σύγκρουση αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους και κινεζικού μαχητικού. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι εδόθη άδεια σε διπλωμάτες της να συναντηθούν για δεύτερη φορά με το πλήρωμα του αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους που είχε υποχρωθεί να κάνει αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Νότιας Κίνας.

Χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε τη λύπη του για τη απώλεια του Κινέζου πιλότου, απέφυγε όμως να ζητήσει συγγνώμη για το επεισόδιο, όπως επιμένει το Πεκίνο.

Και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να επιδεινωθούν οι σχέσεις τους λόγω του επεισοδίου αυτού. Παρ' όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν μέχρι στιγμής να επωμισθούν την ευθύνη της παρουσίας του αμερικανικού αεροσκάφους στις παρυφές του κινεζικού εναέριου χώρου, ενώ η Κίνα αρνείται να επιστρέψει το αναγνωριστικό και το πλήρωμά του. Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη. Αμερικανοί αναλυτές τονίζουν ότι και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να αναζητήσουν μια αποδεκτή φόρμουλα για την εκτόνωση της κρίσης.

Βομβαρδίζει πάλι το Ισραήλ τη Λωρίδα της Γάζας
BBC News
Παλαιστίνιοι αστυνομικοί συλλέγουν υπολείμματα ισραηλινής ρουκέτας

6.4.2001 5:20 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν κτίρια των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες. Επληξαν επίσης κι ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλές περιοχές.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έγιναν προφανώς ως αντίποινα για την επίθεση με όλμους που είχε δεχθεί ένα ισραηλινό χωριό κοντά στα σύνορα. Νωρίτερα, ένα ανώτερο στέλεχος της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Τζιχάντ" είχε σκοτωθεί από έκρηξη την ώρα που τηλεφωνούσε από θάλαμο στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Πιστεύεται ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες ευθύνονται για τη δολοφονία του.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ συνεχίζεται η βία, η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε τα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά με το εποικιστικό του πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές να ερευνήσουν πλήρως την επίθεση κατά φάλαγγας οχημάτων που μετέφερε ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

"Λυπάται" ο Μπους αλλά δεν ζητά συγγνώμη
BBC News
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν

6.4.2001 5:01 (Ωρα Λονδίνου)
Σε διπλωματικό παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαμάχη Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας που ξέσπασε μετά την εναέρια σύγκρουση αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους και κινεζικού μαχητικού. Το υπερσύχρονο αναγνωριστικό πραγματοποίησε αμέσως μετά αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Κίνας. Χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε τη λύπη του για τη απώλεια του Κινέζου πιλότου, απέφυγε όμως να ζητήσει το επεισόδιο, όπως ζητά το Πεκίνο.

Και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να επιδεινωθούν οι σχέσεις τους λόγω του επεισοδίου αυτού. Παρ' όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν μέχρι στιγμής να επωμισθούν την ευθύνη της παρουσίας του αμερικανικού αεροσκάφους στις παρυφές του κινεζικού εναέριου χώρου, ενώ η Κίνα αρνείται να επιστρέψει το αναγνωριστικό και το πλήρωμά του. Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη. Αμερικανοί αναλυτές τονίζουν ότι και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να αναζητήσουν μια αποδεκτή φόρμουλα για την εκτόνωση της κρίσης.

Στα ύψη οι δείκτες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ
BBC News
Πανηγυρισμοί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

6.4.2001 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
Εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 8,5% σημείωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο δείκτης "Νάσντακ" -- επρόκειτο για την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία του. Ταυτόχρονα και ο δείκτης "Ντάου Τζόουνς" ενισχύθηκε κατά 4%. Θετικά, αν και με χαμηλότερα ποσοστά απ' αυτά της Νέας Υόρκης, έκλεισαν χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ας σημειωθεί ότι άνοδος στις τιμές των μετοχών σημειώθηκε και κατά τη σημερινή πρωινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Τόκιο ...

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές έκριναν προφανώς ότι το γεγονός πως δεν μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους τα κέρδη ορισμένων μεγάλων εταιρειών, όπως είναι η βιομηχανία αλουμινίου "Alcoa" και η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών "Dell", δείχνει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι όντως σε θέση να αντιμετωπίσουν την οικονομική "κακοκαιρία" .

Θερμή υποδοχή Τζεμ στον Παπανδρέου

6.4.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)
Βαρυσήμαντες συναντήσεις με την τουρκική πολιτική ηγεσία έχει σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου συναντάται κατ' αρχήν με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Χθες το απόγευμα αμέσως μετά την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Άγκυρα, ο Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τα βήματα που κάνει η ελληνική διπλωματία και τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες κατάφεραν μέσα σε ένα χρόνο να ξεπεράσουν πολλές από τις επιφυλάξεις και την καχυποψία των περασμένων σαράντα ετών. Ο Έλληνας υπουργός από την πλευρά του, ανέφερε ότι το μήνυμα που στέλνουν συνεχώς και επίμονα στους ηγέτες τους οι λαοί των δύο χωρών είναι ότι θέλουν να είναι φίλοι, να συνεργάζονται και να ζουν ειρηνικά.

Στο BBC μιλούν Κληρίδης και Ντενκτάς

6.4.2001 5:44 (Ωρα Λονδίνου)
Tο αίτημα αναγνώρισης του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι στις προσπάθειες για επανέναρξη του εκ του σύνεγγυς διαλόγου για το Κυπριακό. Σε συνεντεύξεις τους στον ανταποκριτή της ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη, τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προβούν και στην παραμικρή υποχώριση όσον αφορά στις αντιδιαμετρικές θέσεις τους στο ζήτημα της αναγνώρισης των Τουρκοκυπρίων. Πάντως, ο πρόεδρος Κληρίδης τόνισε στο ΒΒC πως το μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εφόσον οι δύο πλευρές δεχθούν να εξετάσουν το πρόβλημα στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Παραιτείται ο Γιοσίρο Μόρι

6.4.2001 6:29 (Ωρα Λονδίνου)
O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή του να παραιτηθεί -- την ίδια μέρα που το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε δέσμη οικονομικών μεταρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της επί μία δεκαετία δοκιμαζόμενης ιαπωνικής οικονομίας. Ο διάδοχος του κ. Μόρι θα είναι ο ενδέκατος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσα σε 12 χρόνια και θ 'αναδειχθεί από την αναμέτρηση που θα γίνει στις 24 Απριλίου για την εκλογή του νέου αρχηγού του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ριιτάρο Χασιμότο.

Διπλωματική δραστηριότητα στα Σκόπια

6.4.2001 5:48 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίσθηκε και χθες η έντονη διπλωματική δραστηριότητα στα Σκόπια με τις επισκέψεις των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και του προέδρου του ΟΑΣΕ. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, το μήνυμα που έλαβε ο Ρόμπιν Κουκ από τους ηγέτες των αλβανοφώνων είναι ότι δεν σημειώνεται πρόοδος στον διάλογο των πολιτικών αρχηγών για τα αιτήματά τους. Ο διάλογος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου της πΓΔΜ, Μπόρις Τραικόφσκι. Τη Δευτέρα, θα υπογραφεί στο Λουξεμβούργο η συμφωνία σύνδεσης και σταθερότητας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι αλβανόφωνοι θέλουν η Κοινότητα και ο ΟΑΣΕ να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον διάλογο που θα ξαναρχίσει λίγες μέρες αργότερα. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Αρμπέν Τζαφέρι, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, θα πρέπει να γίνει και μία ειδική διεθνής διάσκεψη.

Αντιδράσεις στη Γαλλία για το κλείσιμο των Μ&S

6.4.2001 6:34 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της γνωστής αλυσσίδας "Marks & Spencer" στη Γαλλία κατεβαίνουν σήμερα σε διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της εταιρείας να κλείσει τα καταστήματα που διατηρεί στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι μισοί από τους υπαλλήλους που θα μείνουν χωρίς δουλειά είναι Γάλλοι. Η κυβέρνηση και τα συνδικάτα κατηγορούν την εταιρεία ότι παρέβη τη γαλλική νομοθεσία, γιατί δεν είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους πριν αποφασίσει το κλείσιμο των καταστημάτων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.