Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-04-18

  1. Νέα μείωση των αμερικανικών τραπεζικών επιτοκίων
  2. Οι παλαιστίνιοι απαντούν με όλμους στη νέα επέμβαση του ισραηλινού στρατού
  3. Νέα μείωση των αμερικανικών τραπεζικών επιτοκίων
  4. Νέα επέρμβαση του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας
  5. Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για το αεροπλάνο
  6. Νέες απειλές της Τουρκίας για το Κυπριακό.
  7. Μέτρα για τον τερματισμό της απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές
  8. Αποπέμπεται ο αλβανόφωνος αστυνομικός διευθυντής του Τετόβου
  9. Βομβιστική ενέργεια στην Πρίστινα.
  10. Συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου
  11. Απόπειρα πραξικοπήματος στο Μπουρούντι.
  12. Νέα ισραηλινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας.
  13. Στην Χάγη προσάγεται Σερβοβόσνιος.
  14. Βομβιστική ενέργια στην Πρίστινα.
  15. Απειλητικές προειδοποιήσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.
  16. Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται δέκα χώρες.
  17. Σινο-Αμερικανικές συνομιλίες στο Πεκίνο.
  18. Νέα ισραηλινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας.
  19. Στην Χάγη προσάγεται Σερβοβόσνιος.
  20. Στο επίκεντρο η διαμάχη της Ν.Αφρικής με τις φαρμακοβιομηχανίες.
  21. Απειλητικές προειδοποιήσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.
  22. Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται δέκα χώρες.
  23. Σινο-Αμερικανικές συνομιλίες στο Πεκίνο.
  24. Εκκληση ακαδημαικών πρός το Πεκίνο.
  25. Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στο Μαυροβούνιο.
  26. Δεν εκδίδεται στην Μόσχα ο Βλαντιμιρ Γκουζινσκυ.
  27. Υπερισχύει η παράδοση στην πολιτεία του Μισσισιπή.
  28. Η κυβέρνηση εναντίον των πολυεθνικών
  29. Σύνοδος οργάνου του ΟΗΕ γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα
  30. Επίθεση Παλαιστινίων, λέει ο ισραηλινός στρατός
  31. Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
  32. H 17 Νοέμβρη "αγκάθι" στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
  33. Θλιβερή η επίδοση των αντιτρομοκρατιών αρχών στην Ελλάδα
  34. Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
  35. Σερβοβόσνιος στο δικαστήριο της Χάγης
  36. Δημοψήφισμα στην πολιτεία Μισσισσιπη
  37. Υφεση και σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
  38. Νέος επικεφαλής του Yahoo
  39. Τη λήψη μέτρων ζητεί η Κάντμπερυς
  40. Εντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον γιά τις ισραηλινές επιχειρήσεις
  41. Θλιβερή η επίδοση των αντιτρομοκρατιών αρχών στην Ελλάδα
Νέα μείωση των αμερικανικών τραπεζικών επιτοκίων
BBC News
Πώς μειώθηκαν φέτος τα τραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ

18.4.2001 22:21 (Ωρα Λονδίνου)
Μειώθηκαν και πάλι τα τραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ--για τέταρτη φορά φέτος. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, το Federal Reserve, ανακοίνωσε πως μειώνει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, --δηλ. στο 4,5 τοις εκατό. Η αιφνίδια αυτή απόφαση του Federal Reserve είχε ως αποτέλεσμα ν'αυξηθούν αμέσως οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου ο δείκτης Νάσντακ ξεπέρασε τα πρώτα λεπτά το όριο των 2 χιλιάδων μονάδων, για πρώτη φορά από τον περασμένο μήνα. Σημαντική άνοδο κατά 4 τοις εκατό παρουσίασε και ο δείκτης Ντάου Τζόυνς. Ανοδος της τάξεως του 2 τοις εκατό ή και περισσότερο παρατηρήθηκε και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης: ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, για παράδειγμα, έκλεισε με άνοδο κατά 2 τοις εκατό.

Οι παλαιστίνιοι απαντούν με όλμους στη νέα επέμβαση του ισραηλινού στρατού
BBC News
Oι παλαιστίνιοι εξετάζουν τις επιπτώσεις της ισραηλινής επέμβασης

18.4.2001 22:19 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας επετέθησαν εναντίον στόχων στο Ισραήλ λίγες ώρες μετά τον τερματισμό της σύντομης επέμβασης των ισραηλινών δυνάμεων στις παλαιστινιακές περιοχές. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, πέντε οβίδες έπεσαν κοντά σε αγρόκτημα στο Νιρ Αμ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Η επίθεση με όλμους έγινε ως αντίποινα για την κατεδάφιση ενός παλαιστινιακού αστυνομικού φυλακίου στη Ν. Γάζα από 3 ισραηλινά άρματα μάχης και μια μπουλντόζα. Μετά την καταδίκη από τους αμερικανούς μιας άλλης μεγαλύτερης στρατιωτικής επέμβασης την Τρίτη, οι ισραηλινοί δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επανακαταλάβουν επί μονίμου βάσεως παλαιστινιακά εδάφη, αλλά, όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, ακολουθούν τώρα μία νέα πολιτική επεμβάσεων στα παλαιστινιακά εδάφη που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση της βίας.

Νέα μείωση των αμερικανικών τραπεζικών επιτοκίων
BBC News
Πώς μειώθηκαν φέτος τα τραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ

18.4.2001 19:30 (Ωρα Λονδίνου)
Μειώθηκαν και πάλι τα τραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ--για τέταρτη φορά φέτος. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, το Federal Reserve, ανακοίνωσε πως μειώνει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, --δηλ. στο 4,5 τοις εκατό. Η αιφνίδια αυτή απόφαση του Federal Reserve είχε ως αποτέλεσμα ν'αυξηθούν αμέσως οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου ο δείκτης Νάσντακ ξεπέρασε τα πρώτα λεπτά το όριο των 2 χιλιάδων μονάδων, για πρώτη φορά από τον περασμένο μήνα. Σημαντική άνοδο κατά 4 τοις εκατό παρουσίασε και ο δείκτης Ντάου Τζόυνς. Ανοδος της τάξεως του 2 τοις εκατό ή και περισσότερο παρατηρήθηκε και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης: ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, για παράδειγμα, έκλεισε με άνοδο κατά 2 τοις εκατό.

Νέα επέρμβαση του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας
BBC News
Oι παλαιστίνιοι εξετάζουν τις επιπτώσεις της ισραηλινής επέμβασης

18.4.2001 19:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν και πάλι σε τμήμα της λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τους παλαιστίνιους. Άρματα μάχης και μία μπουλντόζα μπήκαν σε περιοχή της νότιας Γάζας, γκρέμισαν ένα φυλάκιο της αστυνομίας στα σύνορα και μετά αποσύρθηκαν. Νωρίτερα, οι παλαιστίνιοι είχαν πλήξει με όλμους περιοχή που βρίσκεται κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε πως δεν σκοπεύει να επανακαταλάβει επί μονίμου βάσεως παλαιστινιακά εδάφη, αλλά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ έχει κάνει σαφή τη νέα πολιτική που θ'ακολουθεί: θα εισέρχεται στα παλαιστινιακά εδάφη όταν και όπου κρίνει πως είναι αυτό αναγκαίο. Θα επεμβαίνει δηλ. τακτικ--κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση της βίας. Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από ένα άλο τμήμα της Γάζας που κατέλαβαν χθες, Δευτέρα, όταν οι αμερικανοί καταδίκασαν αυτή την επιχείρηση. Ας σημειωθεί ότι ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος--συγκεκριμένα, ο Εντουαρντ Γουόκερ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιορδανία--δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη Μ. Ανατολή.

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για το αεροπλάνο
BBC News
Κινέζοι διαμαρτύρονται κατά της αμερικανικής "αλαζονείας"

18.4.2001 20:26 (Ωρα Λονδίνου)

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με την Κίνα για το θέμα του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου που αναγκάσθηκε να προσγειωθεί στο κινεζικό έδαφος, εάν το Πεκίνο δεν λάβει υπ'όψιν τις αμερικανικές ανησυχίες. Οι δύο πλευρές ε'ιχαν αρχίσει νωρίτερα συνομιλίες στο Πεκίνο για την τύχη του αμερικανικού αεροπλάνου που κρατείται στη Ν. Κίνα μετά τη σύγκρουσή του με κινεζικό μαχητικό. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η συνάντηση αυτή δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Οι αμερικανοί ζητούν την επιστροφή του αεροσκάφους. Οι κινέζοι θέλουν να σταματήσουν οι αμερικανοί τις αναγνωριστικές πτήσεις κατά μήκος των κινεζικών ακτών. Το πλήρωμα του αεροπλάνου επέστρεφε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Νέες απειλές της Τουρκίας για το Κυπριακό.

18.4.2001 19:56 (Ωρα Λονδίνου)
"Πύρρεια Νίκη θα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, υπό το σημερινό καθεστώς του νησιού" υπογράμμισε από την Βόρεια Κύπρο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ. "Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιλαμβάνεται την ένταξη στην Ευρώπη ως νίκη του Ελληνισμού, αλλά μακροπρόθεσμα η ένταξη θα επιφέρει νέα δεινά στις δύο κοινότητες", είπε ο Ισμαήλ Τζέμ και κατέληξε: "Κανείς δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά στο Κυπριακό."

Μέτρα για τον τερματισμό της απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές

18.4.2001 20:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Χιμκέτ Σαμί Τουρκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση ελπίζει πως θα μπορέσει να θέσει σύντομα τέρμα στις μαζικές απεργίες πείνας που είχαν ως αποτέλεσμα 13 άτομα να βρουν το θάνατο. Εκατοντάδες κρατούμενοι σε πολλές φυλακές της χώρας έχουν κηρύξει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των θαλάμων και τη μετακίνηση των κρατουμένων σε μικρότερα κελιά. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο κ. Τουρκ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους κανονισμούς που απαγορεύουν σε άτομα που έχουν καταδικασθεί για πράξεις τρομοκρατίας να έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι μπορεί έτσι να πεισθούν οι κρατούμενοι να θέσουν τέρμα στις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία 100 και πλέον κρατουμένων που έχουν κατέβει σε απεργία πείνας.

Αποπέμπεται ο αλβανόφωνος αστυνομικός διευθυντής του Τετόβου

18.4.2001 20:02 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της ΠΓΔ της Μακεδονίας ανακοίνωσε την αποπομπή του αλβανόφωνου διευθυντή της αστυνομίας του Τετόβου, της δεύτερης δηλ. σε μέγεθος πόλης της χώρας, όπου έγιναν οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αλβανόφωνους αντάρτες. Δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της αποπομπής του Ραούφ Ραμαντάνι, αλλά η κρατική ραδιοφωνία συνέδεσε την απομάκρυνση του Ραμαντάνι με ανάμιξη, όπως είπε, σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες. Ας σημειωθεί ότι η αποπομπή του Ραούφ Ραμαντάνι γίνεται την παραμονή της επίσκεψης στα Σκόπια του υπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, Χαβιέ Σολάνα--επίσκεψη που έχει ως στόχο την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αλβανόφωνη μειονότητα της χώρας.

Βομβιστική ενέργεια στην Πρίστινα.

18.4.2001 19:53 (Ωρα Λονδίνου)

Βόμβα εξερράγη στο κέντρο της Πρίστινας, πρωτεύουσας του Κοσυφοπεδίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματισθούν τέσσερα άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα είναι σέρβοι. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι γιουγκοσλαβικές αρχές για την έκδοση διαβατηρίων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Πρίστινα, είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά ποιό στόχο είχε η επίθεσης γιατί το κτίριο αυτό στεγάζει και τα γραφεία των μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων του Κοσυφοπεδίου.

Συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου

18.4.2001 20:36 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου δασμού που επεβλήθη στα προϊόντα που έρχονται στην επαρχία από άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας. Οι διαδηλωτές, που έστησαν οδοφράγματα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, την κυριότερη πόλη του Β. Κοσσυφοπεδίου, και σε άλλες περιοχές χαρακτήρισαν τον φόρο του 15 τοις εκατό που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη ως ένα βήμα για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου. Οι αρχές του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο αντιτείνουν ότι τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για την είσπραξη των φόρων στα τσιγάρα, στα καύσιμα, στα οινοπνευματώδη ποτά και στα είδη πολυτελείας που ήταν προηγουμένως αφορολόγητα στην Γιουγκοσλαβία.

Απόπειρα πραξικοπήματος στο Μπουρούντι.

18.4.2001 20:14 (Ωρα Λονδίνου)
Στρατιώτες στο Μπουρούντι κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού, ανακοίνωσαν ότι ανέτρεψαν τον πρόεδρο Πιερ Μπουγιόγια, ότι αναστέλλουν τη λειτουργία του κοινοβουλίου, πως απαγορεύουν την κυκλοφορία τη νύχτα και ότι κλείνουν τα σύνορα. Όμως, στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Μπουγιόγια έχουν τώρα περικυκλώσει τον ραδιοφωνικό σταθμό που κατέλαβαν οι πραξικοπηματίες. Στέλεχος της κυβέρνησης και αρμόδιο για την εθνική ασφάλεια της χώρας δήλωσε πως απέτυχε το πραξικόπημα. Ο Πιερ Μπουγιόγια, που ανήκει στη φυλή Τούτσι, ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα το 1996. Βρίσκεται στη Γκαμπόν για συνομιλίες που έχουν ως στόχο τον τερματισμό του πολέμου που συνεχίζεται επί μία οκταετία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας του και τους αντάρτες που ανήκουν στη φυλή Χούτου.

Νέα ισραηλινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας.
BBC News
Kατεστραμένα φυλάκια στην περιοχή Μπέιτ Χανούν

18.4.2001 15:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν και πάλι σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οπως μετέδιδε νωρίτερα ο ανταποκριτής του BBC σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, ενω σύμφωνα με παλαιστινιο αξιωματούχο τάνκς και μπουλντόζες εισέβαλαν σε περιοχή της Νοτίου Γάζας, αφου πρώτα ισοπέδωσαν ένα παλαιστινιακό αστυνομικό φυλάκιο. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι Ισραηλινοί παρέμειναν στην Γάζα λιγώτερο από μια ώρα. Η δέυτερη ισραηλινή εισβολή σε παλαιστινιακά εδάφη θεωρείται ότι είναι η απάντηση σε επίθεση των παλαιστινιών με εξη ολμους εναντίον οικισμού εβραίων εποίκων. Εν τω μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία των Η. Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε σημερα το Ισραήλ για την τυφλή, οπως την απεκάλεσε, χρήση βίας στις παλαιστινιακές περιοχές. Την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, κατεψήφισαν οι ΗΠΑ.

Στην Χάγη προσάγεται Σερβοβόσνιος.
BBC News
Ο Ντράγκαν Ομπρένοβιτς συνελήφθει την Κυριακή.

18.4.2001 15:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία,προσήχθει σήμερα ο Ντράγκαν Ομπρένοβιτς, ο Σερβο-Βόσνιος που κατηγορείται ότι ως διοικητής μιας μονάδας Σερβο-Βοσνίων, στηνδιάρκεια του πολέμου στην Βοσνία, διέταξε την σφαγή των 5.000 και πλέον μουσουλμάνων αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών, στην Σρεμπρένιτσα το 1995. Ο Ντράγκαν Ομπρένοβιτς απέρριψε όλες τις είς βάρος του κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που διέταξε την επιχείρηση κατά των Βόσνιων-Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα καθώς επίσης ότι μετέπειτα επεχείρησε να καταστρέψει όλα τα εναντίον του, αποδεικτικά στοιχεία με την μαζική ταφή των θυμάτων σε ομαδικούς τάφους. Ο Ομπρένοβιτς συνελήφθει την Κυριακή από ανδρες της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δυναμης στην Βοσνία

Βομβιστική ενέργια στην Πρίστινα.

18.4.2001 15:33 (Ωρα Λονδίνου)
Βόμβα εξεράγει στο κέντρο της Πρίστινας, πρωτεύουσας του Κοσυφοπεδίου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματισθούν τέσσερις άλλοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βόμβα τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο που παλαιότερα στέγαζε την Υπηρεσία Εκδόσεως Διαβατηρίων της Γιουγκοσλαβικής Κυβέρνησης. Στο κτίριο στέγαζονται σήμερα τα γραφεία των μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων του Κοσυφοπεδίου. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να αποδωθούν ευθύνες για την βομβιστική ενέργια, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Απειλητικές προειδοποιήσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.

18.4.2001 15:01 (Ωρα Λονδίνου)
"Πύρεια Νίκη" για την Ελληνο-Κυπριακή κοινότητα θα είναι η ένταξη της νήσου στην Ευρωπαική Ενωση, υπό το σημερινό καθεστώς, υπογράμμισε από την Βόρεια Κύπρο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ. "Μακροπρόθεσμα, η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση θα αποτελέσει την αρχή

Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται δέκα χώρες.

18.4.2001 12:59 (Ωρα Λονδίνου)
H Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γιά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συζητά σήμερα πρόταση που ζητά την καταδίκη δέκα χωρών, μεταξύ αυτών την Κίνα, την Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βιρμανία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διεθνείς οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την στιγμή που χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Λιβύη, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών με κακές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν δικαίωμα ψήφου στη σημερινή σύνοδο.

Σινο-Αμερικανικές συνομιλίες στο Πεκίνο.

18.4.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές ξεκίνησαν σήμερα συνομιλίες στο Πεκίνο με στόχο την διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην σύγκρουση των δύο αεροπλάνων, ενός αμερικανικου κατασκοπευτικού και ενός κινέζικου καταδιωκτικού. Το επεισόδιο προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών που διήρκεσε δύο περίπου εβδομάδες. Η διεξαγωγή σινο-αμερικανικών συνομιλιών προβλέπεται από την συμφωνία βάσει της οποίας αφέθηκε ελεύθερο το πλήρωμα του αμερικανικού αεροπλάνου την περασμένη βδομάδα.

Νέα ισραηλινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας.
BBC News
Kατεστραμένα φυλάκια στην περιοχή Μπέιτ Χανούν

18.4.2001 14:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν και πάλι σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οπως μετέδιδε νωρίτερα ο ανταποκριτής του BBC σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, ενω σύμφωνα με παλαιστινιο αξιωματούχο τάνκς και μπουλντόζες εισέβαλαν σε περιοχή της Νοτίου Γάζας, αφου πρώτα ισοπέδωσαν ένα παλαιστινιακό αστυνομικό φυλάκιο. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι Ισραηλινοί παρέμειναν στην Γάζα λιγώτερο από μια ώρα. Η δέυτερη ισραηλινή εισβολή σε παλαιστινιακά εδάφη θεωρείται ότι είναι η απάντηση σε επίθεση των παλαιστινιών με εξη ολμους εναντίον οικισμού εβραίων εποίκων. Εν τω μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία των Η. Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε σημερα το Ισραήλ για την τυφλή, οπως την απεκάλεσε, χρήση βίας στις παλαιστινιακές περιοχές. Την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, κατεψήφισαν οι ΗΠΑ.

Στην Χάγη προσάγεται Σερβοβόσνιος.
BBC News
Ο Ντράγκαν Ομπρένοβιτς συνελήφθει την Κυριακή.

18.4.2001 12:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, προσάγεται σήμερα ο Ντράγκαν Ομπρένοβιτς, ο Σερβο-Βόσνιος που κατηγορείται ότι ως διοικητής μιας μονάδας Σερβο-Βοσνίων, διέταξε την σφαγή των 5.000 και πλέον μουσουλμάνων της Βοσνίας στην Σρεμπρένιτσα το 1995. Ο Ντράγκαν Ομπρένοβιτς κατηγορείται επίσης ότι επεχείρησε να καταστρέψει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που απεκάλυπταν την συμμετοχή του στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Ο Ομπρένοβιτς συνελήφθει την Κυριακή από ανδρες της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δυναμης στην Βοσνία

Στο επίκεντρο η διαμάχη της Ν.Αφρικής με τις φαρμακοβιομηχανίες.
BBC News
Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρός εταιρίες: Σταματήστε αμέσως κάθε ενέργια.

18.4.2001 12:47 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Νότιο Αφρική, ξεκίνησε έντονος διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και τριαντα εννέα πολυεθνικών του φαρμάκου οι οποίες επιδιώκουν να εμποδίσουν την εφαρμογή νόμου που εγκρίθηκε πριν τέσσερα χρόνια απο το κοινοβούλιο της Νοτίου Αφρικής και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να εισαγάγει φθήνα υποκατάστατα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του AIDS. Η Νοτιοαφρικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εισαγωγή των φθηνών υποκατάστατων ειναι επιτακτική για την καταπολέμιση της ασθένειας που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Απειλητικές προειδοποιήσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.

18.4.2001 15:01 (Ωρα Λονδίνου)
"Πύρεια Νίκη" για την Ελληνο-Κυπριακή κοινότητα θα είναι η ένταξη της νήσου στην Ευρωπαική Ενωση, υπό το σημερινό καθεστώς, υπογράμμισε από την Βόρεια Κύπρο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ. "Μακροπρόθεσμα, η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση θα αποτελέσει την αρχή

Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται δέκα χώρες.

18.4.2001 12:59 (Ωρα Λονδίνου)
H Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γιά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συζητά σήμερα πρόταση που ζητά την καταδίκη δέκα χωρών, μεταξύ αυτών την Κίνα, την Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βιρμανία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διεθνείς οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την στιγμή που χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Λιβύη, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών με κακές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν δικαίωμα ψήφου στη σημερινή σύνοδο.

Σινο-Αμερικανικές συνομιλίες στο Πεκίνο.

18.4.2001 12:49 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές ξεκίνησαν σήμερα συνομιλίες στο Πεκίνο με στόχο την διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην σύγκρουση των δύο αεροπλάνων, ενός αμερικανικου κατασκοπευτικού και ενός κινέζικου καταδιωκτικού. Το επεισόδιο προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών που διήρκεσε δύο περίπου εβδομάδες. Η διεξαγωγή σινο-αμερικανικών συνομιλιών προβλέπεται από την συμφωνία βάσει της οποίας αφέθηκε ελεύθερο το πλήρωμα του αμερικανικού αεροπλάνου την περασμένη βδομάδα.

Εκκληση ακαδημαικών πρός το Πεκίνο.

18.4.2001 12:52 (Ωρα Λονδίνου)
Τετρακόσιοι έγκριτοι Σινολόγοι από όλο τον κόσμο υπέγραψαν έκκληση πρός τον Πρόεδρο της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν, με την οποία διαμαρτύρονται για την σύλληψη και φυλάκιση τριών Κινέζων πανεπιστημιακών, ο ένας εκ τών οποίων κατηγορείται για κατασκοπία σε βάρος της χώρας του. Η σύλληψη των Κινέζων πανεπιστημιακών έχει επίσης προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς και κυβερνήσεων άλλων χωρών. Οι τρείς πανεπιστημιακοί είχαν συλληφθεί στις αρχές του χρόνου, στην διάρκεια επίσκεψής τους στο Πεκίνο.

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στο Μαυροβούνιο.

18.4.2001 12:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στην κορύφωση της έχει φθάσει η προεκλογική εκστρατεία στο Μαυροβούνιο, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Χθες, χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα ενώ σήμερα πραγματοποιείται συγκέντρωση των οπαδών της κυβέρνησης του προέδρου Μιλο Τζουκάνοβιτς. Ο Μίλο Τζουκάνοβις και η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας προίσταται προτείνει την απόσχιση από τήν Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Δεν εκδίδεται στην Μόσχα ο Βλαντιμιρ Γκουζινσκυ.

18.4.2001 13:07 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο στην Ισπανία απέρριψε την αίτηση εκδόσεως στην Μόσχα του Βλαντιμίρ Γκουζίνσκυ, του Ρώσου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Οι κατηγορίες που εκρεμούν εναντίον του κ. Κουζίνσκυ έχουν σχέση με τις πλαστές, οπως λένε οι ρωσικές δικαστικές αρχες, εγγυήσεις που παρέσχε ο Ρώσος εκαρομυριούχος προκειμένου να συνάψει τραπεζικά δάνεια.

Υπερισχύει η παράδοση στην πολιτεία του Μισσισιπή.

18.4.2001 13:04 (Ωρα Λονδίνου)
Δημοψήφισμα διεξήχθη στην αμερικανική Πολιτεία του Μισσισιπή γιά να αποφασισθεί κατά πόσον θα διατηρηθεί στη σημαία της πολιτείας, έμβλημα που θεωρείται από τους μαύρους αμερικανούς σύμβολο της καταπίεσης των μαύρων την εποχή της δουλείας. Το εν λόγω έμβλημα εμφανίζεται στη σημαία της Πολιτείας στην διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πόλεμου όταν οι Νότιες Πολιτείες πολέμησαν εναντίον των Βορείων Πολιτειών για την κατάργηση της δουλείας. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ της διατήρησης του επίμαχου εμβλήματος.

Η κυβέρνηση εναντίον των πολυεθνικών

18.4.2001 8:01 (Ωρα Λονδίνου)
Στα δικαστήρια της Νότιας Αφρικής αρχίζει και πάλι σήμερα η μάχη της κυβέρνησης της χώρας με τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. 39 εξ αυτών επιδιώκουν να εμποδίσουν την εφαρμογή νομοθεσίας που εγκρίθηκε πριν τέσσερα χρόνια, και η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση την εισαγωγή φθηνών φαρμακευτικών ουσιών αντίστοιχων με τα φάρμακα που διοχετεύουν στο εμπόριο οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στον αγώνα κατά του AIDS και άλλων σοβαρών ασθενειών που μαστίζουν τη χώρα.

Σύνοδος οργάνου του ΟΗΕ γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα

18.4.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου)
H Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα θα εξετάσει σήμερα πρόταση ψηφισμάτων με τα οποία θα καταδικάζονται πάνω από δέκα χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα και η Ρωσσία, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Βιρμανία. Οργανώσεις γιά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους από το γεγονός ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Λιβύη, που έχουν κατηγορηθεί γιά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δικαίωμα ψήφου στη σημερινή σύνοδο.

Επίθεση Παλαιστινίων, λέει ο ισραηλινός στρατός
BBC News
Kατεστραμένα φυλάκια στην περιοχή Μπέιτ Χανούν

18.4.2001 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι Παλαιστίνιοι έρριξαν όλμους εναντίον εβραϊκού οικισμού και ενός φυλακίου στη Γάζα, ενώ λίγες ώρες πριν το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από την περιοχή .Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα.Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός των εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, καταδίκαζε την Ισραηλινή εισβολή στις Παλαιστινιακές περιοχές χαρακτηρίζοντας την "υπερβολική και δυσανάλογη". Πρίν από τις δηλώσεις της αμερικανικής αποδοκιμασίας διοικητής του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα μπορούσαν να μείνουν και μήνες εκεί, ώστε να δημιουργηθεί μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
BBC News
Ο αμερικανός αξιωματούχος επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο Πεκίνο

18.4.2001 7:32 (Ωρα Λονδίνου)
Αναμένεται η έναρξη συνομιλιών στο Πεκίνο ανάμεσα σε αμερικανούς και κινέζους διαπραγματευτές, μετά το επεισόδιο της εναέριας σύγκρουσης μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, που εξελίχθηκε σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Η διεξαγωγή συνομιλιών περιλαμβάνεται στη συμφωνία βάσει της οποίας αφέθησαν ελεύθερα τα με΄λη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου την περασμένη βδομάδα.Η Κίνα δεν έχει δώσει ενδείξεις γιά το κατά πόσον σκοπεύει να επιστρέψει το αεροσκάφος, και σκοπεύει να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον ώστε να σταματήσουν οι αναγνωριστικές πτήσεις κατά μήκος των κινεζικών ακτών.

BBC News
H 17 Νοέμβρη "αγκάθι" στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
Θλιβερή η επίδοση των αντιτρομοκρατιών αρχών στην Ελλάδα
18.4.2001 4:37 (Ωρα Λονδίνου)
Χώρα η οποία διευκολύνει την τρομοκρατία χαρακτηρίζεται η Ελλάδα σε βιβλίο που εκδόθηκε αυτές τις ημέρες από το έγκυρο αμερικανικό ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής Brookings.

Συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Τρομοκρατία και αμερικανική εξωτερική πολιτική" είναι το εν ενεργεία στέλεχος της ΣΙΑ Πόλ Πίλαρ, ο οποίος υπηρετεί στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών ως αρμόδιος για τις χώρες της εγγύς Ανατολής και νότιας Ασίας.

Η κατηγορία της διευκόλυνσης της τρομοκρατίας περιλαμβάνει την Ελλάδα και το Πακιστάν όπως είχε συμβεί και στην έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία του αμερικανικού κονγκρέσου.

Εντούτοις ο κ. Πίλαρ τάσσεται κατά την επιβολης κυρώσεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα γιά να επισπευσθεί η διαλεύκανση των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο συγγραφέας του βιλβίου δηλώνει ότι οι απόψεις αυτές δεν είναι αναγκαστικά ταυτόσημες με την επίσημη αμερικανική στάση επί του θέματος.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

18.4.2001 4:50 (Ωρα Λονδίνου)
Αναμένεται η έναρξη συνομιλιών στο Πεκίνο ανάμεσα σε αμερικανούς και κινέζους διαπραγματευτές, μετά το επεισόδιο της εναέριας σύγκρουσης μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, που εξελίχθηκε σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Η διεξαγωγή συνομιλιών περιλαμβάνεται στη συμφωνία βάσει της οποίας αφέθησαν ελεύθερα τα με΄λη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλάνου την περασμένη βδομάδα.Η Κίνα δεν έχει δώσει ενδείξεις γιά το κατά πόσον σκοπεύει να επιστρέψει το αεροσκάφος, και σκοπεύει να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον ώστε να σταματήσουν οι αναγνωριστικές πτήσεις κατά μήκος των κινεζικών ακτών.

Σερβοβόσνιος στο δικαστήριο της Χάγης

18.4.2001 6:47 (Ωρα Λονδίνου)
Προσάγεται σήμερα ενώπιον του δειθνούς δικαστηρίου γιά τα εγκλήματα πολέμου στη Χάγη ο Ντραγκάν Ομπρένοβιτς, διοικητής Σερβοβοσνιακής μεραρχίας που διέπραξε το μεγαλύτερο έγκλημα στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Πρόκειται γιά την σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από πέντε χιλιάδες άνδρες και παιδιά, και η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι ο Ομπράνοβιτς προσπάθησε να συγκαλύψει τα ενοχοποιητικά στοιχεία διατάσσοντας την ταφή των θυμάτων σε ομαδικούς τάφους. Η σύλληψή του έγινε την Κυριακή από μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία με πολιτική περιβολή.

Δημοψήφισμα στην πολιτεία Μισσισσιπη

18.4.2001 4:57 (Ωρα Λονδίνου)
Δημοψήφισμα διεξήχθη στην αμερικανική πολιτεία του Μισσισιπή γιά να αποφασισθεί κατά πόσον θα διατηρηθεί στη σημαία της πολιτείας έμβλημα που θεωρείται από τους μαύρους αμερικανούς σύμβολο της καταπίεσης των μαύρων την εποχή της δουλείας.

Το εν λόγω έμβλημα εμφανίζεται στη σημαία των πολιτειών στον Εμφύλιο Πόλεμο όταν οι νότιες πολιτείες πολέμησαν με τις βόρειες ακριβώς γύρω από το ζήτημα της κατάργησης της δουλείας.Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ της διατήρησης του επίμαχου εμβλήματος.

Υφεση και σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

18.4.2001 5:04 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η υφεση στην αμερικανική οικονομία εξαπλώνεται και στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ο Ολλανδικός κολοσσός Φ'ίλιπςπροειδοποίησε ότι θα αναγκασθεί να κάνει περικοπές στις θέσεις εργασίας κατά 7 χιλιάδες, δηλαδή σ' ένα ποσοστό 3% του εργατικού του δυναμικού. Οι περικοπές της Φίλιπς έρχονται λίγες μέρες μετά τις ανάλογες ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν και άλλες Ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Βρετανική MαρκόνιI ανακοίνωσε απώλειες 3 χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ η σουηδική Eρικσονθα απολύσει 15 χιλιάδες εργαζόμενους. H Φίλιπς ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 4 χρόνια θα έχει ζημιές αντί για κέρδη. Οπως γράφουν οι FINANCIAL TIMES, oi πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της Φίλιπς τους τρείς πρώτους μήνες του έτους μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Νέος επικεφαλής του Yahoo

18.4.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου)
H εταιρεία Yahoo, μιά από τις γνωστότερες μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο ανακίνωσε ότι ο Τέρι Σέμελ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Warner Brothers, θα αναλάβει τα ηνία της. Η ανάληψη εξουσίας από τον Σέμελ γίνεται ενώ το Υαhoo διανύει μιά κρίσιμη φάση , καθώς αγωνίζεται και στο πλαίσιο της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας γενικώτερα, αλλά και της τεράστιας συρρίκνωσης του διαφημιστικού κλάδου στο Ιντερνετ.

Ειδικώτερα το Yahoo εμφάνισε ζημίες 11,4 εκατομυρών δολλαρίων γιά το πρώτο τρίμηνο του φετεινού χρόνου, σε σύγκριση με τα κέρδη των 67,6 εκατομμυρίων δολλαρίων στην ίδια περίοδο πέρσυ.

Τη λήψη μέτρων ζητεί η Κάντμπερυς

18.4.2001 4:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στο θέμα της υποτιθέμενης μεταφοράς των παιδιών που προορίζονταν γιά εργασία στις φυτείες κακάο της Δυτικής Αφρικής, ο Υπουργός Μεταφορών στην Μπενίν δήλωσε στο ΒΒΣ ότι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ήσαν εκείνα που διόγκωσαν τις σχετικές φήμες.

Οι φήμες αυτές διαψεύσθηκαν χθές με την επιστροφή του πλοίου που υποτίθεται ότι μετεφερε πάνω από διακόσια παιδιά, οπότε αποδείχθηκε ότι οι επιβάτες του δεν ήσαν παρά μετανάστες με τις οικογένειές τους. Στο μεταξύ η μεγάλη σοκολατοπιία Κάντμπερυς της Βρετανίας, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε διεθνή κλίμακα, ώστε να αποτραπεί η απασχόληση παιδιών στις φυτείες κακάο της περιοχής.

Εντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον γιά τις ισραηλινές επιχειρήσεις
BBC News
Kατεστραμένα φυλάκια στην περιοχή Μπέιτ Χανούν

18.4.2001 4:18 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των δυνάμεών του από την Λωρίδα της Γάζας , ενώ λίγες ώρες προηγουμένως ο αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, καταδίκασε την εισβολή εντός των υπό παλαιστινιακή διακυβέρνηση εδαφών, λέγοντας ότι ήταν υπερβολική και δυσανάλογη. Πρίν από τις δηλώσεις της αμερικανικής αποδοκιμασίας διοικητής του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα μπορούσαν να μείνουν και μήνες εκεί, ώστε να δημιουργηθεί μία ουτδέτερη ζώνη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Θλιβερή η επίδοση των αντιτρομοκρατιών αρχών στην Ελλάδα

18.4.2001 4:29 (Ωρα Λονδίνου)
Χώρα η οποία διευκολύνει την τρομοκρατία χαρακτηρίζεται η Ελλάδα σε βιβλίο που εκδόθηκε αυτές τις ημέρες από το έγκυρο αμερικανικό ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής Brookings.

Συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Τρομοκρατία και αμερικανική εξωτερική πολιτική" είναι το εν ενεργεία στέλεχος της ΣΙΑ Πόλ Πίλαρ, ο οποίος υπηρετεί στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών ως αρμόδιος για τις χώρες της εγγύς Ανατολής και νότιας Ασίας.

Η κατηγορία της διευκόλυνσης της τρομοκρατίας περιλαμβάνει την Ελλάδα και το Πακιστάν όπως είχε συμβεί και στην έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία του αμερικανικού κονγκρέσου.

Εντούτοις ο κ. Πίλαρ τάσσεται κατά την επιβολης κυρώσεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα γιά να επισπευσθεί η διαλεύκανση των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο συγγραφέας του βιλβίου δηλώνει ότι οι απόψεις αυτές δεν είναι αναγκαστικά ταυτόσημες με την επίσημη αμερικανική στάση επί του θέματος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.