Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-05

  1. Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κουμάνοβο
  2. Την υποστήριξη του Ποντίφηκα ζητά η Συρία
  3. Επίθεση με ρουκέτες σε παλαιστινιακό επιτελείο
  4. Τα πρώτα "μεταλλαγμένα" παιδιά είναι πια πραγματικότητα
  5. Η διεύρυνση στο επίκεντρο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών των "15"
  6. Νέες επιθέσεις Κινέζων χάκερς σε αμερικανικές ιστοσελίδες
  7. Αυξήθηκαν οι δολοφονίες δημοσιογράφων
  8. 80 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο Περού.
  9. Γυναίκες καταγγέλουν κακομεταχείριση από το καθεστώς Ταλεμπάν
  10. Δεν θα απεργήσει το Χόλυγουντ
  11. Στη Συρία βρίσκεται από το μεσημέρι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος συνεχίζοντας την επίσκεψή του.
  12. Δεν θα σταματήσει σύντομα την επίθεσή της εναντίον των Αλβανών ανταρτών η κυβέρνηση των Σκοπίων.
  13. Kοινή δήλωση υπέγραψαν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
  14. Δεν θα σταματήσει σύντομα την επίθεσή της εναντίον των Αλβανών ανταρτών η κυβέρνηση των Σκοπίων.
  15. Τα πρώτα μεταλλαγμένα παιδιά είναι πια πραγματικότητα
  16. Δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η έκθεση της επιτροπής.
  17. 80 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε μαζικούς τάφους στο Περού.
  18. Την έκθεση του Κρις Πάτεν θα συζητήσουν στη Σουηδία οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης.
  19. Οι Ταλεμπάν μεταχειρίζονται τις γυναίκες στο Αφγανιστάν χειρότερα από ότι τα ζώα.
  20. Αυξάνονται οι επιθέσεις των κινέζων χάκερς σε αμερικανικές ιστοσελίδες.
  21. Λύθηκε η διαφορά μεταξύ σεναριογράφων και κινηματογραφικών στούντιο του Hollywood.
  22. Ο Τάϊσον θέλει να παλέψει με τον Χασίμ Ραχμάν.
Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κουμάνοβο
BBC News
Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στην περιοχή του Κουμάνοβο

5.5.2001 17:33 (Ωρα Λονδίνου)
Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του στρατού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας άρχισαν να κινούνται σήμερα εναντίον χωριών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αλβανών ανταρτών, κοντά στην πόλη Κουμάνοβο, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι στρατιωτικές μονάδες της ΠΓΔΜ προήλασαν με κατεύθυνση το χωριό Σλούπτσανε, καλυπτόμενες από πυρά πυροβολικού και όλμων. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι η επανάληψη των επιχειρήσεων έγινε αφού πριν είχε λήξει η διορία που δόθηκε στους αντάρτες για να αποσυρθούν από την περιοχή. Οι αρχές της ΠΓΔΜ κάλεσαν επίσης τους κατοίκους χωριών της περιοχής αυτής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τις τελευταίες ημέρες ο στρατός της ΠΓΔΜ έπληξε τα χωριά Βακσίντζε και Σλούπτσανε -που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών- με οβίδες, όλμους και ρουκέτες. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά τις πρόσφατες δολοφονίες 10 στρατιωτών της ΠΓΔΜ από Αλβανούς αντάρτες, στην περιοχή αυτή. Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι διέφυγαν από την περιοχή, πολλοί δε από αυτούς κατευθύνθηκαν προς το Κοσσυφοπέδιο. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, μέλη του οποίου βρίσκονται στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 2 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που συνεχίζονται.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανησυχία για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ. Η υπουργός Εξωτερικών της -προεδρεύουσας στην κοινότητα αυτό το εξάμηνο- Σουηδίας, η κ. Άννα Λίντ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις προκαλούν βαθειά ανησυχία. Ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, είπε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπορίς Τράϊκοφσκι, και τον διαβεβαίωσε για την κοινοτική υποστήριξη στον αγώνα της χώρας του κατά των Αλβανών ανταρτών. Ο κ. Κουκ είπε ότι είναι αναγκαίο να καταπολεμηθεί το δηλητηριώδες -όπως το χαρακτήρισε- μήνυμα, ότι Σλαβομακεδόνες και Αλβανοί δεν μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της διήμερης συνόδο υ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται στη Σουηδία, με κύριο θέμα στην ατζέντα την μελλοντική διεύρυνση της κοινότητας.

Την υποστήριξη του Ποντίφηκα ζητά η Συρία
BBC News
Τον Ποντίφηκα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Δαμασκού ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άλ Άσαντ

5.5.2001 17:11 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη -Παύλο Β' στη Δαμασκό, παρομοίασε τις δοκιμασίες που υφίστανται οι Άραβες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη με τα Πάθη του Χριστού. Ο κ. Άσαντ είπε ότι οι Ισραηλινοί σκοτώνουν και βασανίζουν Παλαιστινίους, μιλώντας στην τελετή υποδοχής του Ποντίφηκα, ο οποίος συνεχίζει από το μεσημέρι του Σαββάτου ην περιοδεία του ση Συρία, μετά την ιστορική επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Σύρος πρόεδρος είπε επίσης ότι η δικαιοσύνη απαιτεί να επιστραφούν οι κατεχόμενες από το Ισραήλ συριακές και παλαιστινιακές περιοχές στους νομίμους κατόχους τους.

Από την πλευρά του ο Πάπας έκανε έκκληση για λήξη της κατοχής εδαφών δια της βίας και για σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σχόλια που ερμηνεύονται ότι έχουν ως αποδέκτη το Ισραήλ. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κάλεσε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να επιζητήσουν την ειρήνη, χαρακτηρίζοντας το προσκύνημα του, στα μέρη όπου εδίδαξε ο Απόστολος Παύλος, ως μια εκ βάθους προσευχή ελπίδας. Ο Ποντίφηκας επισκέπτεται για πρώτη φορά την Συρία στα πλαίσια των προσπαθειών για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Την Κυριακή ο Πάπας θα επισκεφθεί το μουσουλμανικό τέμενος Ουμαγιάντ της Δαμασκού. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εισέρχεται σε λατρευτικό τόπο του Ισλάμ.

Επίθεση με ρουκέτες σε παλαιστινιακό επιτελείο
BBC News
Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκάλεσε η επίθεση με ρουκέτες εναντίον του κτιρίου που στεγαζόταν η παλαιστινιακή υπηρεσία πληροφοριών, στην Ιεριχώ

5.5.2001 17:24 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σε θέματα ασφαλείας λένε ότι το κτίριο που στεγαζόταν το επιτελείο πληροφοριών τους στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, εβλήθη σήμερα από ρουκέτες. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ο Ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε ρουκέτες εδάφους - εδάφους στα πλαίσια της αφνιδιαστικής -όπως την χαρακτηρίζουν- αυτής επίθεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξαν αρκετοί τραυματίες ενώ έπιασε φωτιά σε αποθήκη τροχιοδεικτικών βλημάτων που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

Άλλες πληροφορίες από την Δυτική Όχθη του Ιορδάνη αναφέρουν ότι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν στέλεχος της οργάνωσης "Ισλαμική Τζιχάντ". Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων ο Αχμέντ Χαλίλ Ισά Ισμαΐλ πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι στη Βηθλεέμ. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία για το συμβάν.

Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, ζήτησε να συγκληθεί διεθνής σύνοδος κορυφής στην Αίγυπτο, η οποία θα εξετάσει τα πορίσματα της διεθνούς επιτροπής έρευνας για τα αίτια και τις συνθήκες της συνεχιζόμενης εδώ και επτά μήνες βίαιης αντιπαράθεσης Ισραηλινών - Παλαιστινίων. Μιλώντας μετά από συνάντηση του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ο κ. Αραφάτ είπε ότι τα κράτη που συμμετείχαν πέρυσι στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στο Σάρμ Ελ Σέϊκ, θα πρέπει να πειστρέψουν εκεί για να συνεχίσουν τις συνομιλίες. Οι κ. κ. Αραφάτ και Μπυμπάρακ συζήτησαν τις λεπτομέρειες του προκαταρκτικού σχεδίου κειμένου που εκπόνησε η διεθνής επιτροπή για τα αίτια των πρόσφατων συγκρούσεων, υπό την εποπτεία του Αμερικανού πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ. Το προκαταρκτικό αυτό κείμενο δόθηκε στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους, και οι δύο πλευρές έχουν διορία δύο εβδομάδων για να τοποθετηθούν επί των πορισμάτων του. Αν και το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμα δωθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες ασκείται έντονη κριτική προς το Ισραήλ για την ακολουθούμενη τακτική εξάπλωσης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Εξάλλου το κείμενο αυτό πιστεύεται ότι αποδίδει ευθύνες στον Γιασέρ Αραφάτ, γιατί δεν ελέγχει τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.

Τα πρώτα "μεταλλαγμένα" παιδιά είναι πια πραγματικότητα
BBC News
Mη ευπρόσδεκτη χαρακτήρισαν ορισμένοι επιστήμονες την δημιουργία γενετικά αλλοιωμένων παιδιών.

5.5.2001 17:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι έχουν δημιουργήσει τα πρώτα γενετικά μεταλλαγμένα παιδιά. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής για την Αναπαραγωγή "Απόστολος Βαρνάβας" στην πολιτεία Νιού Τζέρσι, δήλωσαν ότι έχουν πάρει υγρό από τα κύτταρα δοτών, συμπεριλαμβανομένου και γενετικού υλικού (τού γνωστού DNA), και το μεταφύτευσαν στα ωάρια γυναικών οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας. Στόχος του πειράματος ήταν να βοηθηθούν τα ωάρια γιά να δημιουργήσουν υγιή έμβρυα. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι περίπου 30 παιδιά έχουν γεννηθεί με τον τρόπο αυτό παγκοσμίως. Εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα έμβρυα αποκάλυψαν ότι μικρή ποσότητα DNA στον γενετικό τους κώδικα, έχει κληρονομηθεί όχι από τους γονείς αλλά από τον δότη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής, αλλά έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από άλλους ειδικούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι παραβιάζει τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι έχει απρόβλεπτες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η διεύρυνση στο επίκεντρο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών των "15"
BBC News
Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην καθιερωμένη "οικογενειακή" φωτογραφία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής στη Στοκχόλμη

5.5.2001 18:24 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναντώνται στη Σουηδία για ανεπίσημες συνομιλίες οι οποίες θα καλύψουν μεταξύ άλλων και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις αποστολές της Ενωσης στη Βόρειο και Νότιο Κορέα και τη Μέση Ανατολή. Οι υπουργοί θα συναντηθούν επίσης με τους αντιπροσώπους των 13 υποψηφίων για ένταξη στην Ενωση χωρών, και αναμένεται ότι το κύριο θέμα της ατζέντας θα είναι η πρόοδος που έχει πραγματοποιήσει κάθε υποψήφια χώρα και οι προοπτικές της διεύρυνσης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιείται στην παραθαλάσσια πόλη Νίκοπινγκ θα συζητηθεί και η έκθεση που έχει ετοιμάσει ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων Κρις Πάτεν, η οποία ζητεί όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με άλλες χώρες.

Νέες επιθέσεις Κινέζων χάκερς σε αμερικανικές ιστοσελίδες
BBC News
Αποτέλεσμα επίσκεψης Κινέζων "πειρατών" σε αμερικανική ιστοσελίδα

5.5.2001 18:11 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τελευταίες επιθέσεις πειρατών των κυβερνοχώρου, των γνωστών "χάκερς", αυξάνουν την ένταση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πιό πρόσφατο επεισόδιο της αντιπαράθεσης, Κινέζοι χάκερς κατάφεραν να εισέλθουν στην κεντρική ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου προκαλώντας την παράλυσή της για μερικές ώρες. Η επίθεση των χάκερς σημειώθηκε την ημέρα της επετείου του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ, πριν από δύο χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί χάκερς είχαν εισέλθει σε διαδικτυακούς τόπους της κινεζικής κυβέρνησης, τους οποίους και κατέκλυσαν με πορνογραφικό περιεχόμενο ενώ από την πλευρά τους οι Κινέζοι χάκερς διεισδύουν σε αμερικανικές ιστοσελίδες και γράφουν αντιαμερικανικά συνθήματα.

Αυξήθηκαν οι δολοφονίες δημοσιογράφων
BBC News
Η αμερικανίδα δημοσιογράφος της εφημερίδας Sunday Times, Μαρί Κόλβιν, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στη Σριλάνκα.

5.5.2001 17:46 (Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2001, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε διεθνής οργανισμός υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΣΔ) ανακοίνωσε ότι 21 λειτουργοί του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς σημειώθηκαν στην Λατινική Αμερική και την νοτιοανατολική Ασία.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΣΔ αναφέρει τα ονόματα δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2001 στην Κολομβία, στο Μεξικό, στις Φιλιππίνες, στην Παραγουάη, στην Ινδονησία, στην Εσθονία, στο Κουβέϊτ, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Ταϊλάνδη και στο Μπαγκλαντές. Η ΔΣΔ καλεί τις αρχές των χωρών όπου σημειώθηκαν αυτά τα εγκλήματα σε άμεση δράση, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

80 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο Περού.
BBC News
Μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Περού

5.5.2001 18:04 (Ωρα Λονδίνου)
Στο νότιο Περού οι αρχές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν τα πτώματα 80 περίπου ατόμων σε περιοχή η οποία αποτέλεσε επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ακρο-αριστερών ανταρτών μελών της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, πριν από δέκα περίπου χρόνια. Τα πτώματα ανακαλύφθηκαν σε τέσσερις ομαδικούς τάφους από κατοίκους του χωριού Καπάγια, κατά τη διάρκεια εκσκαφών για το κτίσιμο μίας νέας εκκλησίας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι τάφοι βρίσκονται σε σημείο όπου παλαιότερα υπήρχε στρατιωτική βάση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπεύθυνοι για το θάνατο των ανακαλυφθέντων θυμάτων ήταν οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις ή οι αντάρτες.

Η περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν οι ομαδικοί τάφοι έχει σφραγισθεί και οι αρχές του Περού διέταξαν τη διενέργεια ανάκρισης για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου των θυμάτων. Για το σκοπό αυτό ομάδα ιατροδικαστών μεταβαίνει από την πρωτεύουσα Λίμα στην ορεινή αυτή περιοχή των Άνδεων.

Γυναίκες καταγγέλουν κακομεταχείριση από το καθεστώς Ταλεμπάν
BBC News
Γυναίκες από το Αφγανιστάν, σε στρατόπεδο προσφύγων στο γειτονικό Πακιστάν

5.5.2001 18:39 (Ωρα Λονδίνου)
Τρείς γυναίκες από το Αφγανιστάν, οι οποίες ήταν ντυμένες από τη κορυφή μέχρι τα νύχια για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, παρουσιάστηκαν ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες στη χώρα τους που βρίσκεται υπό την διοίκηση των Ταλεμπάν. Απευθύνοντας έκκληση για διεθνή βοήθεια, μία από τις τρείς γυναίκες ανέφερε ότι οι Ταλεμπάν μεταχειρίζονται τις γυναίκες του Αφγανιστάν χειρότερα από τα ζώα. Η γυναίκα είπε χαρακτηριστικά και οι τρείς υπήρξαν θύματα καταπίεσης ενώ είχαν καταπατηθεί και τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οι γυναίκες που όπως είπαν, διέφυγαν από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, την περασμένη εβδομάδα, έχουν ήδη επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των αλλαγών που έχουν κάνει οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, από τότε που ανήλθαν στην εξουσία ήταν να κλείσουν όλα τα σχολεία θηλέων ενώ απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται.

Δεν θα απεργήσει το Χόλυγουντ
BBC News
Συμφωνήθηκε εργασιακή ειρήνη στο Χόλυγουντ

5.5.2001 18:34 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλυγουντ και οι σεναριογράφοι, κατέληξαν τελικά σε συμφωνία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απεργία που είχαν προγραμματίσει οι δεύτεροι και η οποία, εάν γινόταν πραγματικότητα, θα παρέλυε την αμερικανική βιομηχανία του θεάματος. Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Αντζελες, χωρίς ωστόσο να δημοσιευθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι σεναριογράφοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί για επίλυση της διαφοράς. Ως γνωστόν, οι σεναριογράφοι είχαν απειλήσει με απεργία διεκδικώντας επιπλέον χρήματα για τις ταινίες οι οποίες μεταδίδονται από το διαδίκτυο ή από το βίντεο. Από την πλευρά τους τα κινηματογραφικά στούντιο ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα στους σεναριογράφους.

Στη Συρία βρίσκεται από το μεσημέρι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος συνεχίζοντας την επίσκεψή του.
BBC News
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ζήτησε συγνώμη για τα επώδυνα τραύματα που προκάλεσαν στο παρελθόν οι καθολικοί στους ορθόδοξους χριστιανούς.

5.5.2001 12:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος άρχισε την επίσκεψή του στην Συρία κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειές του για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα στην Συρία, που κατοικείται κυρίως από Μουσουλμάνους, αλλά και σημαντικό αριθμό Χριστιανών. Ο Πάπας αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπασιάρ Αλ Ασσαντ, ενώ αύριο Κυριακή θα επισκεφθεί το τέμενος Ουμαγιάντ στη Δαμασκό. Ο Πάπας θα γίνει έτσι ο πρώτος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο οποίος θα εισέλθει σε μουσουλμανικό τέμενος. Την Δευτέρα θα επισκεφθεί επίσης την εγκαταλελειμένη πόλη Γκουνεϊτρα, η οποία καταστράφθηκε από τους Ισραηλινούς προτού επιστραφεί πίσω στη Συρία το 1974. Ο Πάπας έφτασε ήδη στην Συρία μετά από την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα όπου απηύθυνε έκκληση για ενότητα μεταξύ των Χριστιανών. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος πραγματοποίησε το πρωϊ λειτουργία για τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής κοινότητητας στην Ελλάδα. Με την έλευσή του στην Ελλάδα και με τις προγραμματιζόμενες επισκέψεις του στην Συρία, την Ουκρανία και την Αρμενία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος θα έχει μεταβεί σε χώρες τις οποίες ουδέποτε επισκέφθηκε αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Δεν θα σταματήσει σύντομα την επίθεσή της εναντίον των Αλβανών ανταρτών η κυβέρνηση των Σκοπίων.
BBC News
Η πόλη Βακσίνσε που βομβαρδίστηκε από τους Αλβανούς αντάρτες.

5.5.2001 12:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο στρατός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνέχισε σήμερα να βομβαρδίζει τα χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αλβανόφωνων ανταρτών, κοντά στη πόλη Κουμάνοβο, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων είπε ότι η επανάληψη των βομβαρδισμών άρχισε, αφούν πριν είχε λήξει η προθεσμία που δόθηκε στους αντάρτες για να αποσυρθούν από την περιοχή. Οι αρχές της ΠΓΔΜ κάλεσαν επίσης τους κατοίκους της περιοχής αυτής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τις τελευταίες ημέρες ο στρατός της ΠΓΔΜ έπληξε τα χωριά Βασκίντζε και Σλούπτσανε χρησιμοποιώντας μονάδες πυροβολικού, όλμους και μαχητικά ελικόπτερα που εξαπέλυσαν ρουκέτες κατά θέσεων ανταρτών. Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι διέφυγαν από την περιοχή, πολλοί δε από αυτούς κατευθύνθηκαν προς το Κοσσυφοπέδιο. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, μέλη του οποίου βρίσκονται στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που συνεχίζονται.

Ωστόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει κάνει σαφές ότι ο μόνος τρόπος για τερματισμό της κρίσης που έχει ξεσπάσει είναι η χρήση των όπλων.

Kοινή δήλωση υπέγραψαν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
BBC News
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ζήτησε συγνώμη για τα επώδυνα τραύματα που προκάλεσαν στο παρελθόν οι καθολικοί στους ορθόδοξους χριστιανούς.

5.5.2001 8:40 (Ωρα Λονδίνου)
Με την έλευσή του στην Ελλάδα και με τις προγραμματιζόμενες επισκέψεις του στην Συρία, την Ουκρανία και την Αρμενία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος θα έχει μεταβεί σε χώρες τις οποίες ουδέποτε επισκέφθηκε αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Οι Βρετανικές εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα μεγάλο τμήμα τους στην επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα. Οι Εκκλησίες έχουν μακράν μνήμη, επισημαίνει σήμερα ο αρθρογράφος της εφημερίδας Times, προσθέτοντας πως μόνο οι χωρίς επιφυλάξεις συγγνώμη του Πάπα γιά την Τέταρτη Σταυροφορία και την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1204 διέσωσε από την καταστροφή την παπική επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο αρθρογράφος των Times σημειώνει ότι ο οικουμενισμός του Βατικανού απλώνει την χείρα πρός τους Ορθοδόξους. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος σφυρηλάτησε μία προσωπική φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση από τις δύο σημαντικότερες Εκκλησίες της Ορθοδοξίας - την Ελληνική και τη Ρωσική . Και οι δύο είναι συνταυτισμένες με το Κράτος και υποστηρίζουν τη θεολογία που την καθοδηγεί η πολιτική . Εξάλλου και οι δύο Εκκλησίες ανησυχούν γιά την επιθετική τακτική του προσυλητισμού που ακολουθεί το Βατικανό. Για τη Μόσχα το πρόβλημα επικεντρώνεται στην Εκκλησία της Ουνίας στην Ουκρανία, σ'αυτούς δηλαδή που αναγνωρίζουν τον Πάπα αλλά που ακολουθούν το τυπικόν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Times υπογραμμίζει εξάλλου ότι από την πλευρά της, η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία αισθάνεται να απειλείται από την ανάπτυξη της Ουνίας στη Μέση Ανατολή και πιό συγκεκριμένα στους κόλπους της χριστιανικής κοινότητας των Αράβων.

Η Guardian σημειώνει ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος έκανε μία θαρραλέα απόπειρα γιά τη γεφύρωση του χιλιετούς χάσματος μεταξύ των Καθολικών και των Ορθοδόξων.Ο τίτλος της εφημερίδας είναι "ο Πάπας ακούει με υπομονή τον Ελληνα Αρχιεπίσκοπο" ενώ η Guardian δεν παραλείπει να επισημάνει ότι παρά τους φόβους περί του αντιθέτου, που τις τελευταίες μέρες είχαν εκφράσει πολλές ιταλικές εφημερίδες, κατά τη διάρκεια της εικοσιτετ ράωρης παραμονής του στην Αθήνα οι περισσότεροι έλληνες σεβάστηκαν τον αργηγό της Καθολικής Εκκλησίας.

Δεν θα σταματήσει σύντομα την επίθεσή της εναντίον των Αλβανών ανταρτών η κυβέρνηση των Σκοπίων.
BBC News
Η πόλη Βακσίνσε που βομβαρδίστηκε από τους Αλβανούς αντάρτες.

5.5.2001 10:51 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επανέλαβε το αίτημά της στους αμάχους που βρίσκονται γύρω από την πόλη Κουμάνοβο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την αστυνομία οι κάτοικοι είχαν προθεσμία να φύγουν από την περιοχή μέχρι τις επτά το πρωί τοπική ώρα σήμερα Σάββατο. Του αιτήματος αυτού προηγήθηκε ολοήμερος βομβαρδισμός θέσεων των ανταρτών που βρίσκονται γύρω από τα χωριά Βακσίνσε και Σλουπκάνε.

Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιός είναι ο στόχος του στρατού, ενώ έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους και ορισμένοι άμαχοι . Ο Ερυθρός Σταυρός ανακάλυψε την Πέμπτη τα πτώματα δύο ανδρών στο χωριό Βακσίνσε, ενώ τηλεοπτικός σταθμός στο Κόσσοβο μετέδωσε ότι επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες εκατοντάδες κάτοικοι διασχίζουν τα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με προορισμό το Κόσοβο, αφού η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει σύντομα την επίθεσή της εναντίον των Αλβανών ανταρτών. Σε λιγότερο από επτά μέρες, δέκα τουλάχιστον άτομα των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από εθνικιστές Αλβανούς αντάρτες. Ωστόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει κάνει σαφές ότι ο μόνος τρόπος για τερματισμό της κρίσης που έχει ξεσπάσει είναι η χρήση των όπλων.

Τα πρώτα μεταλλαγμένα παιδιά είναι πια πραγματικότητα
BBC News
Mη ευπρόσδεκτη χαρακτήρισαν ορισμένοι επιστήμονες την δημιουργία μεταλλαγμένων παιδιών.

5.5.2001 8:46 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι έχουν δημιουργήσει τα πρώτα γενετικά μεταλλαγμένα παιδιά.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής για την Αναπαραγωγή, Απόστολος Βαρνάβας στο Νιου Τζέρσι δήλωσαν ότι έχουν πάρει υγρό από τα κύτταρα δοτών, συμπεριλαμβανομένου και γενετικού υλικού το γνωστό DNA, και το μεταφύτευσαν στα ωάρια γυναικών οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας. Στόχος του πειράματος ήταν να βοηθηθούν τα ωάρια γιά να δημιουργήσουν υγειή έμβρυα. Οι επιστήμονες του Νιού Τζέρσι ανέφεραν ότι περίπου 30 παιδιά έχουν γεννηθεί με τον τρόπο αυτό παγκοσμίως. Τέστ που διενεργήθηκαν στα έμβρυα αποκάλυψαν ότι μικρή ποσότητα DNA στον γενετικό τους κώδικα, έχει κληρονομηθεί όχι από τους γονείς αλλά από τον δότη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής, αλλά έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από άλλους ειδικούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι παραβιάζει τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι έχει απρόβλεπτες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η έκθεση της επιτροπής.

5.5.2001 9:03 (Ωρα Λονδίνου)
ηγές στο Ισραήλ ανέφεραν πως η διεθνής επιτροπή η οποία εξετάζει τη βία που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κάλεσε τους Ισραηλινούς να σταματήσουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στις κατεχόμενες περιοχές. Το προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής, της οποίας ηγείται ο πρώην Αμερικανός γερουσιαστής George Mitchell, δέν έχει ακόμα δημοσιευθεί. Φαίνεται ωστόσο να προειδοποιεί πως θα είναι δύσκολο να τερματιστεί η βία μεταξύ των δύο πλευρών, εάν οι Ισραηλινοί δεν παγώσουν όλες οι οικοδομικές εργασίες που γίνονται στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η έκθεση, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, εισηγείται όπως τερματιστεί η χρήση ελαστικών σφαιρών από τους ισραηλινούς στρατιώτες εναντίον άοπλων Παλαιστινίων αμάχων. Η έκθεση ασκεί επίσης κριτική στους Παλαιστινίους, σημειώνοντας πως ο Γιασέρ Αραφάτ δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και των άλλων οπλισμένων παλαιστινιακών ομάδων.

80 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε μαζικούς τάφους στο Περού.

5.5.2001 9:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Περού οι αρχές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν τα πτώματα 80 περίπου ατόμων σε περιοχή η οποία έγινε στόχος των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ακρο-αριστερών ανταρτών μελών της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι πριν από δέκα περίπου χρόνια. Τα πτώματα ανακάλυψαν σε τέσσερις μαζικούς τάφους κάτοικοι του χωριού Καπάγια, κατά τη διάρκεια εκσκαφών για το κτίσιμο νέας εκκλησίας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι τάφοι βρίσκονται στην περιοχή όπου παλιά υπήρχε στρατιωτική βάση, χωρίς ωστόσο να μπορούν να υποθέσουν εάν υπεύθυνοι για το θάνατο των ατόμων αυτών ήταν ο στρατός ή οι αντάρτες.

Την έκθεση του Κρις Πάτεν θα συζητήσουν στη Σουηδία οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης.

5.5.2001 10:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναντώνται στη Σουηδία για ανεπίσημες συνομιλίες οι οποίες θα καλύψουν μεταξύ άλλων και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις αποστολές της Ενωσης στη Βόρειο και Νότιο Κορέα και τη Μέση Ανατολή. Οι υπουργοί θα συναντηθούν επίσης με τους αντιπροσώπους των 13 υποψηφίων για ένταξη στην Ενωση χωρών. Στη συνάντηση που πραγματοποιείται στην παραθαλάσσια πόλη Νικοπινγκ θα συζητηθεί και η έκθεση που έχει ετοιμάσει ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων Κρις Πάτεν, η οποία ζητεί όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με άλλες χώρες.

Οι Ταλεμπάν μεταχειρίζονται τις γυναίκες στο Αφγανιστάν χειρότερα από ότι τα ζώα.

5.5.2001 10:45 (Ωρα Λονδίνου)
Τρείς γυναίκες από το Αφγανιστάν, οι οποίες ήταν ντυμένες από τη κορυφή μέχρι τα νύχια για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, παρουσιάστηκαν ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες στη χώρα τους που βρίσκεται υπό την διοίκηση των Ταλεμπάν. Απευθύνοντας έκκληση για διεθνή βοήθεια, μία από τις τρείς γυναίκες ανέφερε ότι οι Ταλεμπάν μεταχειρίζονται τις γυναίκες του Αφγανιστάν χειρότερα από τα ζώα. Η γυναίκα είπε χαρακτηριστικά και οι τρείς υπήρξαν θύματα καταπίεσης ενώ είχαν καταπατηθεί και τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οι γυναίκες που όπως είπαν, διέφυγαν από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, την περασμένη εβδομάδα, έχουν ήδη επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των αλλαγών που έχουν κάνει οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, από τότε που ανήλθαν στην εξουσία ήταν να κλείσουν όλα τα σχολεία θηλέων ενώ απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται.

Αυξάνονται οι επιθέσεις των κινέζων χάκερς σε αμερικανικές ιστοσελίδες.

5.5.2001 9:47 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τελευταίες επιθέσεις πειρατών των κυβερνοχώρου, των γνωστών χάκερς, αυξάνουν την ένταση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην τελευταία περίπτωση Κινέζοι χάκερς κατάφεραν να εισέλθουν στην κεντρική ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου προκαλώντας την παράλυσή του για μερικές ώρες. Η επίθεση των χάκερς σημειώθηκε την ημέρα της επετείου του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ, πριν από δύο χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες αμερικανοί χάκερς εισέρχονται σε ιστοσελίδες της κινεζικής κυβέρνησης τις οποίες και κατακλύζουν με πορνογραφικό περιεχόμενο ενώ από την πλευρά τους οι κινέζοι χάκερς διεισδύουν σε αμερικανικές ιστοσελίδες και γράφουν αντιαμερικανικά συνθήματα.

Λύθηκε η διαφορά μεταξύ σεναριογράφων και κινηματογραφικών στούντιο του Hollywood.

5.5.2001 10:02 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood και οι σεναριογράφοι, κατέληξαν τελικά σε συμφωνία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απεργία που έχουν προγραμματίσει οι δεύτεροι και η οποία, εάν γινόταν πραγματικότητα, θα παρέλυε την βιομηχανία του Hollywood. Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Λος Αντζελες, χωρίς ωστόσο να δημοσιευθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι σεναριογράφοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί για επίλυση της διαφοράς. Ως γνωστόν, οι σεναριογράφοι είχαν απειλήσει με απεργία διεκδικώντας επιπλέον χρήματα για τις ταινίες οι οποίες μεταδίδονται από το διαδίκτυο ή από το βίντεο. Από την πλευρά τους τα κινηματογραφικά στούντιο ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα στους σεναριογράφους.

Ο Τάϊσον θέλει να παλέψει με τον Χασίμ Ραχμάν.

5.5.2001 10:09 (Ωρα Λονδίνου)
Το μεγάλο όνομα της πυγμαχίας Μάϊκ Τάϊσον έχει υποβάλει μήνυση, σε μια προσπάθεια να αγωνιστεί κατά του παγκόσμιου πρωταθλητή Χασίμ Ραχμάν, εναντίον δηλαδή του ανθρώπου που νίκησε τον Βρετανό Λένοξ Λούϊς. Ως γνωστόν ο Ραχμάν κατάφερε να νικήσει τον Λούϊς στον πέμπτο γύρο του μεταξύ τους αγώνα που έγινε στις 21 Απριλίου στη Νότιο Αφρική. Ο Λένοξ Λούϊς υποστηρίζει ότι ο Ραχμάν είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με το νόμο, να συναντηθούν για ένα νέο μεταξύ τους αγώνα, ενώ ο Τάϊσον θέλει να παλέψει πρώτος με το νέο πρωταθλητή.

Σε δηλώσεις του ο Τάϊσον είπε πως η ενέργειά του να υποβάλει μήνυση ήταν κάτι το οποίο όχι μόνο ήθελε να κάνει αλλά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έπρεπε να γίνει. Η μήνυση υπεβλήθη χθες Παρασκευή σε επαρχιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τάϊσον υπογράμμισε επίσης ότι ο αγώνας μεταξύ του ιδίου και του Ραχμάν είναι ένας αγώνας που το κοινό θα ήθελε πιο πολύ από κάθε άλλον να παρακολουθήσει.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.