Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-19

  1. Γ. Αραφάτ: Ο λαός μου δεν θα υποχωρήσει
  2. Πληροφορίες αναφέρουν τριάντα νεκρούς απο έκρηξη στην Υεμένη.
  3. Γ. Αραφάτ: Ο λαός μου δεν θα υποχωρήσει
  4. Πληροφορίες αναφέρουν τριάντα νεκρούς απο έκρηξη στην Υεμένη.
  5. Σποραδικές συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
  6. Eξαιρετικά σημαντική για τις αμερικανορωσικές σχέσεις χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπους - Πουτιν ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
  7. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά από το 1967 μαχητικά αεροσκάφη εναντίον Παλαιστιανιακών θέσεων.
  8. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά από το 1967 μαχητικά αεροσκάφη εναντίον Παλαιστιανιακών θέσεων.
  9. Τηρείται κατά το πλείστον η εκεχειρία στην περιοχή του Τέτοβο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
  10. Eξαιρετικά σημαντική για τις αμερικανορωσικές σχέσεις χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπους - Πουτιν ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
  11. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραιτηθούν από τα αιτήματα αποκλειστικής κυριαρχίας τους στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζει ο Νεμπόϊσα Τζόβιτς.
  12. Τα τεχνικά προβλήματα καθυστερούν τις προσπάθειες διάσωσης ομάδας Ελβετών εξερευνητών στη Γαλλία.
  13. Ο Πρόεδρος της Κολομβίας κάλεσε το λαό να διαμαρτυρηθεί εναντίον της βίας που υπάρχει στη χώρα.
  14. Το ταξίδι για αναζήτηση δουλειάς ήταν και το τελευταίο που έκαναν 86 Σομαλοί που πνίγηκαν κοντά στο Κόλπο του Αντεν.
  15. Στη ξηρασία αποδίδεται το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία.
  16. Επτά υποψήφιοι έχουν επιλεχθεί για τις εκλογές στη θοέση του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
  17. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των κλιματολογικών αλλαγών.
Γ. Αραφάτ: Ο λαός μου δεν θα υποχωρήσει
BBC News
Παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία ψάχνουν για ζωνταντούς στη Ραμάλα.

19.5.2001 18:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου που συναντώνται σήμερα στο Κάϊρο αποφάσισαν να διακόψουν τις πολιτικές επαφές με το Ισραήλ, όσο συνεχίζονται οι πειθέσεις των Ισραηλινών εναντίον των Πλαλαιστηνίων. Πρόσθεσαν οτι οι Παλαιστινιοι πρέπει να συνεχίσουν την επανάσταση τους κατά του Ισραήλ, "όποιο κιαν είναι το τίμημα". Στο Κάιρο βρίσκεται και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ο οποίος δήλωσε οτι ο λαός του δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Νωρίτερα οι Υπουργοί κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η αυξανόμενη βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Μαχέρ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών στη Μέση Ανατολή και χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ισραηλινών απαράδεκτες. Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να συμφωνήσουν σε άνευ όρων εκεχειρία μετά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει αυτή τη στιγμή είναι ο τερματισμός της βίας. Εξάλλου ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν να τερματίσουν την αύξηση της αγριότητας και των αντιποίνων.

Το Ισραήλ βομβάρδισε το τελευταίο 24ωρο παλαιστινιακές περιοχές, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά από το 1967 μαχητικά αεροσκάφη, ως αντίποινα για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από νεαρό παλαιστίνιο στην πόλη Νετάνυα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ισραηλινοί πολίτες, ο βομβιστής, και να τραυματισθούν 100 περαστικοί. Μαχητικά F-16 της Ισραηλινής αεροπορίας βομβάρδισαν παλαιστινιακούς στόχους στις πόλεις Τουλκάρμ, Ραμάλα και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστινίων.

Πληροφορίες αναφέρουν τριάντα νεκρούς απο έκρηξη στην Υεμένη.
BBC News
Τουλάχιστον δέκα οι νεκροι απο την έκρηξη

19.5.2001 18:19 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες απο την Υεμένη αναφέρουν οτι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν απο ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη Radaa, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι απο 50. Τον αριθμό των θυμάτων επιβεβαίωσε το νοσοκομείο της πόλης, ενώ οι αστυνομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει, μέχρι στιγμής, το θάνατο 10 ανθρώπων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε σε αγορά όπλων, μία απο τις πολλές που υπάρχουν στην Υεμένη και στις οποίες η αγορά και η πώληση οπλων γίνεται ελεύθερα.

Γ. Αραφάτ: Ο λαός μου δεν θα υποχωρήσει
BBC News
Παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία ψάχνουν για ζωνταντούς στη Ραμάλα.

19.5.2001 16:56 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου που συναντώνται σήμερα στο Κάϊρο αποφάσισαν οτι οι Παλαιστινιοι πρέπει να συνεχίσουν την επανάσταση τους εναντίον των Ισραηλινών, "όποιο κιαν είναι το τίμημα". Στο Κάιρο βρίσκεται και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ο οποίος δήλωσε οτι ο λαός του δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Νωρίτερα οι Υπουργοί κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η αυξανόμενη βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Μαχέρ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών στη Μέση Ανατολή και χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ισραηλινών απαράδεκτες. Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να συμφωνήσουν σε άνευ όρων εκεχειρία μετά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει αυτή τη στιγμή είναι ο τερματισμός της βίας. Εξάλλου ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν να τερματίσουν την αύξηση της αγριότητας και των αντιποίνων.

Το Ισραήλ βομβάρδισε το τελευταίο 24ωρο παλαιστινιακές περιοχές, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά από το 1967 μαχητικά αεροσκάφη, ως αντίποινα για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από νεαρό παλαιστίνιο στην πόλη Νετάνυα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ισραηλινοί πολίτες, ο βομβιστής, και να τραυματισθούν 100 περαστικοί. Μαχητικά F-16 της Ισραηλινής αεροπορίας βομβάρδισαν παλαιστινιακούς στόχους στις πόλεις Τουλκάρμ, Ραμάλα και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστινίων.

Ωστόσο παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για επίδειξη ψυχραιμίας, η Μέση Ανατολή -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανταποκριτών- φαίνεται να βυθίζεται σε νέο κύκλο αίματος καθώς ένας ακόμα Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σήμερα το πρωϊ από Ισραηλινά πυρά.

.

Πληροφορίες αναφέρουν τριάντα νεκρούς απο έκρηξη στην Υεμένη.
BBC News
Τουλάχιστον δέκα οι νεκροι απο την έκρηξη

19.5.2001 17:11 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες απο την Υεμένη αναφέρουν οτι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν απο ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη Radaa, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι απο 50. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε σε αγορά όπλων, μία απο τις πολλές που υπάρχουν στην Υεμένη και στις οποίες η αγορά και η πώληση οπλων γίνεται ελεύθερα. Οι αρχές, ωστόσο, της Υεμένης δεν έχουν επιβεβαιώσει η διαψεύσει καμία απο τις παραπάνω πληροφορίες.

Σποραδικές συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
BBC News
Αλβανόφωνοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

19.5.2001 17:23 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι σποραδικές συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μεταξύ του στρατού και Αλβανών ανταρτών. Ο πρόεδρος Μπόρις Τραίκοφσκυ, που επισκέφθηκε σήμερα την πρώτη γραμμή του στρατού, έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράμμα που έλαβε απο τον αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς, και με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση της Αμερικής στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Κατά το πλείστον πάντως τηρείται η εκεχειρία στην περιοχή του Τετόβου. Στο μεταξύ ο ανώτατος απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κάλεσε τους Αλβανούς αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα τους και εισηγήθηκε να δωθεί αμνηστία σε όσους συνεργαστούν με τις αρχές. Ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ μιλώντας στα Σκόπια, αναφέρθηκε στον αυτοαποκαλούμενο Εθνικο Απελευθερωτικό Στρατό των Αλβανών και στον ηγέτη του και έστειλε ένα μύνημα στον ηγέτη των ανταρτών Αλή Αχμέτη. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Ουτσεκά πρέπει να επιλέξει τώρα, αυτή τη στιγμή - σταθμό, το δρόμο της ειρήνης ή να συνεχίσει την πορεία προς την κλιμάκωση του πολέμου. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ με τις δηλώσεις του, καθιστά πιό ορατή την προοπτική εισόδου των ανταρτών στο πολιτικό παιγνίδι, εάν εγκαταλείψουν τη βία. Οι δηλώσεις αυτές - λένε οι παρατηρητές - αντιβαίνουν στην επίσημη πολιτική της Δύσης, που υποστηρίζει την άρνηση της κυβέρνησης των Σκοπίων να διαπραγματευθεί με τους αντάρτες.

Eξαιρετικά σημαντική για τις αμερικανορωσικές σχέσεις χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπους - Πουτιν ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
BBC News
Τον επόμενο μήνα στη Σλοβενία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ Μπους - Πούτιν.

19.5.2001 9:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σλοβενία, στο τέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγτον ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, με τον αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών ως εξαιρετικά σημαντική για τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά από το 1967 μαχητικά αεροσκάφη εναντίον Παλαιστιανιακών θέσεων.
BBC News
Παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία ψάχνουν για ζωνταντούς στη Ραμάλα.

19.5.2001 12:15 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου που συναντώνται σήμερα στο Κάϊρο κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η αυξανόμενη βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Μαχέρ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών στη Μέση Ανατολή και χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ισραηλινών απαράδεκτες. Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να συμφωνήσουν σε άνευ όρων εκεχειρία μετά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει αυτή τη στιγμή είναι ο τερματισμός της βίας. Εξάλλου ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν να τερματίσουν την αύξηση της αγριότητας και των αντιποίνων.

Το Ισραήλ βομβάρδισε το τελευταίο 24ωρο παλαιστινιακές περιοχές, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά από το 1967 μαχητικά αεροσκάφη, ως αντίποινα για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από νεαρό παλαιστίνιο στην πόλη Νετάνυα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ισραηλινοί πολίτες, ο βομβιστής, και να τραυματισθούν 100 περαστικοί. Μαχητικά F-16 της Ισραηλινής αεροπορίας βομβάρδισαν παλαιστινιακούς στόχους στις πόλεις Τουλκάρμ, Ραμάλα και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστινίων.

Τα Ισραηλινά αντίποινα κατεδίκασε με χθεσινοβραδυνές του δηλώσεις ο Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, o οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την δυσανάλογη Ισραηλινή απάντηση στην φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στη Νετάνυα.

Ωστόσο παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για επίδειξη ψυχραιμίας, η Μέση Ανατολή -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανταποκριτών- φαίνεται να βυθίζεται σε νέο κύκλο αίματος καθώς ένας ακόμα Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σήμερα το πρωϊ από Ισραηλινά πυρά.

Εξάλλου εκπρόσωπος της Ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ισχυρή έκρηξη σημει ώθηκε στις τρείς τα ξημερώματα στην συνοικία Μπεν Γιεχούντα της Ιερουσαλήμ χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά από το 1967 μαχητικά αεροσκάφη εναντίον Παλαιστιανιακών θέσεων.
BBC News
Παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία ψάχνουν για ζωνταντούς στη Ραμάλα.

19.5.2001 9:25 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να συμφωνήσουν σε άνευ όρων εκεχειρία μετά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει αυτή τη στιγμή είναι ο τερματισμός της βίας. Εξάλλου ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ δήλωσε ότι και οι δύυπο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν να τερματίσουν την αύξηση της αγριότητας και των αντιποίνων. Το Ισραήλ βομβάρδισε το τελευταίο 24ωρο παλαιστινιακές περιοχές, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά από το 1967 μαχητικά αεροσκάφη, ως αντίποινα για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από νεαρό παλαιστίνιο στην πόλη Νετάνυα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ισραηλινοί πολίτες, ο βομβιστής, και να τραυματισθούν 100 περαστικοί. Μαχητικά F-16 της Ισραηλινής αεροπορίας βομβάρδισαν παλαιστινιακούς στόχους στις πόλεις Τουλκάρμ, Ραμάλα και Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστινίων. Τα Ισραηλινά αντίποινα κατεδίκασε με χθεσινοβραδυνές του δηλώσεις ο Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, o οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την δυσανάλογη Ισραηλινή απάντηση στην φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στη ετάνυα. Ωστόσο παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για επίδειξη ψυχραιμίας, η Μέση Ανατολή -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανταποκριτών- φαίνεται να βυθίζεται σε νέο κύκλο αίματος καθώς ένας ακόμα Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σήμερα το πρωϊ από Ισραηλινά πυρά. Εξάλλου εκπρόσωπος της Ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις τρείς τα ξημερώματα στην συνοικία Μπεν Γιεχούντα της Ιερουσαλήμ χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Εντω μεταξύ η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση των Υπουργών εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάϊρο σήμερα. Αναμένεται ότι στη συνάντηση θα απευθύνει χαιρετισμό και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

Τηρείται κατά το πλείστον η εκεχειρία στην περιοχή του Τέτοβο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
BBC News
Αλβανόφωνοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

19.5.2001 9:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τηρείται κατά το πλείστον η εκεχειρία στην περιοχή του Τετόβου. Πάντως - όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων - σημειώθηκαν και χθες σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και Αλβανόφωνους αντάρτες. Στο μεταξύ ο ανώτατος απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κάλεσε τους Αλβανούς αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα τους και εισηγήθηκε να δωθεί αμνηστία σε όσους συνεργαστούν με τις αρχές. Ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ μιλώντας στα Σκόπια, αναφέρθηκε στον αυτοαποκαλούμενο Εθνικο Απελευθερωτικό Στρατό των Αλβανών και στον ηγέτη του και έστειλε ένα μύνημα στον ηγέτη των ανταρτών Αλή Αχμέτη. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Ουτσεκά πρέπει να επιλέξει τώρα, αυτή τη στιγμή - σταθμό, το δρόμο της ειρήνης ή να συνεχίσει την πορεία προς την κλιμάκωση του πολέμου. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ με τις δηλώσεις του, καθιστά πιό ορατή την προοπτική εισόδου των ανταρτών στο πολιτικό παιγνίδι, εάν εγκαταλείψουν τη βία. Οι δηλώσεις αυτές - λένε οι παρατηρητές - αντιβαίνουν στην επίσημη πολιτική της Δύσης, που υποστηρίζει την άρνηση της κυβέρνησης των Σκοπίων να διαπραγματευθεί με τους αντάρτες.

Eξαιρετικά σημαντική για τις αμερικανορωσικές σχέσεις χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπους - Πουτιν ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
BBC News
Τον επόμενο μήνα στη Σλοβενία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ Μπους - Πούτιν.

19.5.2001 9:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σλοβενία, στο τέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγτον ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, με τον αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών ως εξαιρετικά σημαντική για τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραιτηθούν από τα αιτήματα αποκλειστικής κυριαρχίας τους στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζει ο Νεμπόϊσα Τζόβιτς.

19.5.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής κυβέρνησης Νεμπόϊσα Τζόβιτς πρότεινε τη διαίρεση του Κοσυφοπεδίου σε δύο κρατίδια, ένα Σερβικό και ένα Αλβανόφωνο, κάτι που όπως είπε θα γίνει προς το συμφέρον της ειρήνης στα Βαλκάνια. Μιλώντας σε διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι με θέμα την εθνοτική συμφιλίωση, ο κ. Τσόβιτς είπε ότι μια τέτοια λύση θα εξασφάλιζε τόσο τα ιστορικά δικαιώματα των Σέρβων, όσο και τα δικαιώματα των Αλβανών. Ο Σέρβος πολιτικός σημείωσε ότι για να καταστεί εφικτός ένας τέτοιος διαχωρισμός θα πρέπει και οι δύο πλευρές να παραιτηθούν από τα αιτήματα αποκλειστικής κυριαρχίας τους στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη διαδικασία εφαρμογής της λύσης που πρότεινε.

Τα τεχνικά προβλήματα καθυστερούν τις προσπάθειες διάσωσης ομάδας Ελβετών εξερευνητών στη Γαλλία.
BBC News
Εκατοντάδες άτομα συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης των Ελβετών εξερευνητών.

19.5.2001 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Τεχνικά προβλήματα έχουν καθυστερήσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν σωστικά συνεργεία στην ανατολική Γαλλία να βγάλουν στην επιφάνεια μια ομάδα Ελβετών εξερευνητών που παγιδεύτηκαν σε σύμπλεγμα υπογείων σπηλαίων, μετά από πλημμύρα. Οι υδραντλίες που χρησιμοποιούνται δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ποσότητες νερού που υπήρχαν στις σπηλιές.Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωσε ότι οι εξερευνητές - επτά φοιτητές και ο εκπαιδευτής τους - είναι ασφαλείς και ότι η επιχείρηση διάσωσής τους θα συνεχιστεί. Οι παγιδευμένοι εξερευνητές εντοπίστηκαν από δύτες, μετά από προσπάθειες 40 ωρών. Κοντά στους οκτώ Ελβετούς έχει αποσταλεί ένας γιατρός ενώ τους έχει δοθεί φαγητό και νερό. Η ομάδα εξερευνούσε μια σπηλιά όταν παγιδεύτηκε από τα υπόγεια νερά, των οποίων η στάθμη ανέβηκε λόγω μεγάλης βροχόπτωσης.

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας κάλεσε το λαό να διαμαρτυρηθεί εναντίον της βίας που υπάρχει στη χώρα.

19.5.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αντρες Παστράνα καταδίκασε την χθεσινή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Μέντελιν και η οποία είχε ως αποτέλεσμα οκτώ άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 140 να τραυματιστούν. Ο κ. Παστράνα κάλεσε το λαό να διαμαρτυρηθεί εναντίον της βίας που παρατηρείται στη χώρα. Η βόμβα ενεργοποιήθηκε σε κέντρο διασκεδάσης το οποίο ήταν κατάμεστο από κόσμο. Ο ανταποκριτής του BBC στο Μέντελιν μεταδίδει ότι η χθεσινή και η προηγούμενη έκρηξη βόμβας έχουν σπείρει το φόβο ανάμεσα στη μεσαία τάξη των κατοίκων της πόλης, η οποία είναι κάπως αποκομμένη από την βία που υπάρχει στο εσωτερικό της Κολομβίας.

Το ταξίδι για αναζήτηση δουλειάς ήταν και το τελευταίο που έκαναν 86 Σομαλοί που πνίγηκαν κοντά στο Κόλπο του Αντεν.

19.5.2001 7:38 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 86 Σομαλοί πνίγηκαν όταν αναγκάστηκαν υπό την απειλή όπλων να πηδήξουν στη θάλασα από πλοίο που βρισκόταν στα ανοικτά του Κόλπου του Αντεν. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου υποχρέωσαν δια της βίας τους περισσότερους από τους 150 επιβάτες να εγκαταλείψουν το πλοίο, μετά από μηχανική βλάβη στο μηχανοστάσιο. Ψαράδες που ανακάλυψαν το πλοίο δήλωσαν ότι ορισμένα από τα πτώματα που ανακάλυψαν έφεραν πληγές από σφαίρες. Τουλάχιστον 70 επιβάτες έχουν διασωθεί αλλά πέντε επιζώντες πέθαναν όταν βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι διέφυγαν όταν διεσώθηκαν από τους ψαράδες. Οι Σομαλοί πήγαιναν στη Υεμένη και από εκεί σε άλλες αραβικές χώρες για να βρούν δουλειά.

Στη ξηρασία αποδίδεται το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία.

19.5.2001 7:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο κάλεσε το λαό να υποστηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησής του για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό πρόβλημα το οποίο προκλήθηκε από τη ξηρασία. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος Καρντόσο κάλεσε το λαό σε γενική κινητοποίηση για εξοικονόμιση ενέργειας μέχρι την επόμενη περίοδο των βροχών. Επέρριψε την ευθύνη για το πρόβλημα στη μείωση της στάθμης του νερού στα φράγματα της χώρας, τα οποία αποφέρουν το 92% της συνολικής ενέργειας της Βραζιλίας.

Επτά υποψήφιοι έχουν επιλεχθεί για τις εκλογές στη θοέση του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

19.5.2001 9:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ υπεραμύνθηκε της απόφασης του να προτείνει ως υποψήφιο για εκλογή στην ΔΟΕ .... το γιό του, αντιπαρερχόμενος τις κατηγορίες για οικογενειοκρατία στο κλάμπ των "Αθανάτων". Οπως δήλωσε ο κ. Σάμαρανγκ ο γιός του έχει τα απαραίτητα προσόντα να τον διαδεχθεί λόγω της μακροχρόνιας συμμετοχής του στην Ομοσπονδία Πεντάθλου, ενώ υπέδειξε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες ο γιός διαδέχεται τη θέση του πατέρα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο γιός του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ βρίσκεται μεταξύ των επτά υποψηφίων που έχουν επιλεχθεί από ένα κατάλογο με τα ονόματα 70 και πλέον ατόμων. Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούλιο.

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των κλιματολογικών αλλαγών.

19.5.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκαεφτά ακαδημίες φυσικών επιστημών καλούν τους πολιτικούς όλων των χωρών να εφαρμόσουν την Συνθήκη του Kyoto για τις κλιματολογικές αλλαγές. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν εκπρόσωποι των ακαδημιών αυτών, τονίζουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιδεινώνουν το πρόβλημα προσθέτονας ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο πλέον και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που θεωρείται ότι ευθύνονται για τις κλιματολογικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια. Η ανακοίνωση αυτή, που δημοσιεύεται ως κύριο άρθρο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Science", αναφέρει ότι είναι σωστή η επιστημονική άποψη ότι, κατά ποσοστό τουλάχιστον 90%, η θερμοκρασία στον πλανήτη θα συνεχίσει να αυξάνεται με την θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης, κατά μέσο όρο, να αυξάνεται μέχρι το 2100 μεταξύ 1,4 και 5,8 βαθμών Κελσίου παραπάνω από τα επίπεδα που ήταν την δεκαετία του 1990. Ο Αμερικανός πρόεδρος George Bush έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής σε όλο τον κόσμο μετά από την απόφαση του οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρήσουν στην επικύρωση της Συνθήκης του Kyoto παρά την άποψη της επιστημονικής κοινότητας ότι οι αναπτυγμένες χώρες είναι υπεύθυνες για πάνω από τα δύο τρίτα των εκπομπών τους τελευταίους 2 αιώνες. Πάντως, Αμερικανοί επιστήμονες αντιτείνουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος πολύ καλύτερα από την Συνθήκη του Kyoto.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.