Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-20

  1. ΠΓΔ της Μακεδονίας: διεκόπησαν οι συγκρούσεις
  2. Τοπικές εκλογές στην Κροατία
  3. Συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία
  4. Η ισραηλινή κυβέρνηση έτοιμη να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των "παλαιστίνιων", όπως δηλώνει, "τρομοκρατών"
  5. Ενισχύσεις στέλλει η K-FOR στην ουδέτερη ζώνη με τη Ν.Σερβία
  6. ΠΓΔ της Μακεδονίας: διεκόπησαν οι σποραδικές συγκρούσεις
  7. Εντείνται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία
  8. Φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας
  9. Ν.Α. Τουρκία: Συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με αντάρτες
  10. Συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία
  11. 54ο Φεστιβάλ Καννών: Με τον Χρυσό Φοίνικα τιμήθηκε "Το δωμάτιο του γιου"
  12. 54ο Φεστιβάλ Καννών: Με τον Χρυσό Φοίνικα τιμήθηκε "Το δωμάτιο του γιου"
  13. Η ισραηλινή κυβέρνηση έτοιμη να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των "παλαιστίνιων", όπως δηλώνει, "τρομοκρατών"
  14. ΠΓΔ της Μακεδονίας: διεκόπησαν οι σποραδικές συγκρούσεις
  15. Ερευνητής του διεθνούς δικαστηρίου για τη Ρουάντα συνελήφθη ως ύποπτος για πράξεις γενοκτονίας
  16. Εντείνται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία
  17. Φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας
  18. Ν.Α. Τουρκία: Συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με αντάρτες
  19. Συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία
  20. 'Εκκληση του προέδρου του Ιράν στις χώρες που παράγουν φυσικό αέριο
  21. Έγινε στην Κίνα η εκτέλεση 29 εγκληματιών
  22. Οι Αραβικές χώρες έτοιμες να διακόψουν διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ
  23. Οι Αραβικές χώρες διακόπτουν διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ
  24. Οι Αραβικές χώρες διακόπτουν διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ
  25. Αντίθετη στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ παραμένει η Ρωσία
  26. Συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία
  27. Κατηγορία γενοκτονίας στο Κονγκό
  28. 14 νεκροί στην Υεμένη απο έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
  29. Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 8 Ελβετών εξερευνητών
  30. Εντεκα υπουργοί ενέργειας προωθούν το φυσικό αέριο
ΠΓΔ της Μακεδονίας: διεκόπησαν οι συγκρούσεις
BBC News
Aρμα μάχης της ΠΓΔ της Μακεδονίας

20.5.2001 22:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ηρεμία επικρατεί μέχρι στιγμής στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, μετά τις σποραδικές συγκρούσεις που έγιναν χθες και με τις οποίες ετίθετο κατά τα φαινόμενα τέρμα στην εκεχειρία που είχε παρατείνει η κυβέρνηση η οποία ήλπιζε ότι οι αντάρτες θα επείθοντο να καταθέσουν τα όπλα.

Πάντως, η διακοπή των συγκρούσεων έδοσε την ευκαιρία στον Ερυθρό Σταυρό να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους των χωριών που έχουν παγιδευθεί λόγω των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η μοίρα των κατοίκων αυτών των χωριών είναι ένα από τα θέματα-κλειδιά: η κυβέρνηση των Σκοπίων κατηγορεί τους αντάρτες ότι χρησιμοιούν τους κατοίκους των χωριών ως ανθρώπινες αλυσσίδες.

Τοπικές εκλογές στην Κροατία

20.5.2001 22:36 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ξημερώματα της Δευτέρας θ'αρχίσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Κροατία. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το κόμμα του εθνικιστή πρώην προέδρου Φράνιο Τούντσμαν θα χάσει κατά πάσα πιθανότητα τις περισσότερες από τις έδρες που του είχαν απομείνει στα 21 περιφερειακά και στα 500 και πλέον δημοτικά συμβούλια της χώρας.

Συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία
BBC News
Οι κάτοικοι του Γιακούτσκ αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες

20.5.2001 19:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία, με νέα αύξηση της στάθμης ποταμού που κατευθύνεται προς την πόλη Γιακούτσκ. Οι αξιωματούχοι, επισημένουν ότι η πόλη, με διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, μπορεί να έχει πλημμυρίσει μέχρι την Δευτέρα, παρά τις αντιπλημμυρικές οχυρώσεις κατα μήκος του ποταμού Λένα. Πολλοί κάτοκοι όμως, λένε ότι δεν θα αποχωρήσουν για να αποτρέψουν πιθανή λεηλασία των σπιτιών τους.

Εν τω μεταξύ, έπεσε η στάθμη νερού στο Λένσκ, το οποίο είχε εκκενωθεί από χιλιάδες κατοίκους καθώς είχε πλημμυρίσει την περασμένη εβδομάδα, με καταστροφικές συνέπειες σε κτίρια τα οποία έχουν αφήσει χιλίαδες κόσμου άστεγους. Οι πλημμύρες έγιναν ακόμα πιό καταστρεπτικές λόγω φραγμού της εκβολής του ποταμού Λένα από παγόβουνα, τα οποία βομβάρδισαν Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε μία προσπάθεια απόφραξης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έτοιμη να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των "παλαιστίνιων", όπως δηλώνει, "τρομοκρατών"
BBC News
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν

20.5.2001 21:24 (Ωρα Λονδίνου)
To Iσραήλ έκανε σαφές ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επέκρινε τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδοσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των "παλαιστίνιων", όπως είπε, "τρομοκρατών".

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους,από ισραηλινή οβίδα επλήγη η κατοικία του αρχηγού των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ.Τραυματίσθηκαν 3 σωματοφύλακες του κ. Ραγιούμπ ο ίδιος, όμως, δεν έπαθε τίποτα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση κατά του κ. Ραγιουμπ: όπως είπαν, τ'άρματα μάχης ανταπέδιδαν τα πυρά των παλαιστινίων.

Μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί αεροπλάνα F-16 και απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να θέσουν τέρμα στις συγκρούσεις. Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, ο κ. Τσένεϊ δεν άφησε να γίνει γνωστό εάν υπάρχει νέα αμερικανική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της βίας που κλιμακώνεται.

Έκκληση για την άμεση κατάπαυση του πυρός απήθυνε και ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, που αρχίζει τετραήμερη περιοδεία στη Μ. Ανατολή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει σύντομα η δραματική κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παλαιστινίους και κάλεσε τους ηγέτες της υφηλίου να παρέμβουν.

Ενισχύσεις στέλλει η K-FOR στην ουδέτερη ζώνη με τη Ν.Σερβία
BBC News
Ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, κοντά στο Πρέσεβο

20.5.2001 21:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός στρατηγός της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, Κένεθ Κουίνλαν, δήλωσε ότι περισσότερα μέλη της K-FOR πρόκειται να σταλούν στην ουδέτερη ζώνη με τη Νότια Σερβία, καθώς οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ετοιμάζονται να διώξουν τους αντάρτες από τις βάσεις που έχουν στην περιοχή.

Όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη με το ΝΑΤΟ, γιουγκοσλάβοι στρατιώτες πρόκειται την Πέμπτη ν'αρχίσουν να εισέρχονται στο τελευταίο τμήμα της ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Αλβανόφωνοι αυτονομιστές ανταρτές χρησιμοποιούν την ουδέτερη ζώνη ως καταφύγιο και ορμητήριο.

Ο στρατηγός Κουίνλαν δήλωσε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερους στρατιώτες της Κ-FOR ελήφθη για ν'αποτραπεί η εξάπλωση των συγκρούσεων. Χαρακτήρισε την επιχείρηση αυτη ως την πιο επικίνδυνη που αναλαμβάνει η K-FOR αφότου εισήλθε στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΓΔ της Μακεδονίας: διεκόπησαν οι σποραδικές συγκρούσεις
BBC News
Aρμα μάχης της ΠΓΔ της Μακεδονίας

20.5.2001 17:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ηρεμία επικρατεί μέχρι στιγμής στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, μετά τις σποραδικές συγκρούσεις που έγιναν χθες και με τις οποίες ετίθετο κατά τα φαινόμενα τέρμα στην εκεχειρία που είχε παρατείνει η κυβέρνηση η οποία ήλπιζε ότι οι αντάρτες θα επείθοντο να καταθέσουν τα όπλα.

Πάντως, η διακοπή των συγκρούσεων έδοσε την ευκαιρία στον Ερυθρό Σταυρό να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους των χωριών που έχουν παγιδευθεί λόγω των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η μοίρα των κατοίκων αυτών των χωριών είναι ένα από τα θέματα-κλειδιά: η κυβέρνηση των Σκοπίων κατηγορεί τους αντάρτες ότι χρησιμοιούν τους κατοίκους των χωριών ως ανθρώπινες αλυσσίδες.

Εντείνται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία
BBC News
O πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ

20.5.2001 17:56 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία, όπου ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, που κατηγορείται πως είχε ανάμιξη σε σκάνδαλα και μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη, αγωνίζεται να παραμείνει στην εξουσία.

Τόσο ο ίδιος όσο και η αντίπαλός του, η αντιπρόεδρος της χώρας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε συγκληθεί για να συζητήσει την κρίση.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα αναφέρει ότι δεν υπάρχει λύση που να μη δημιουργεί προβλήματα και εκφράζει την ελπίδα ότι η Ινδονησία θα μπορέσει να βρει λύση ειρηνική.

Η κ. Μεγκαουάτι είχε δηλώσει νωρίτερα σε συγκέντρωση οπαδών της ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την απόφαση του κόμματός της που της ζητεί ν'αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, εν τω μεταξύ, έκανε σαφές ότι δεν θα υποστηρίζει το σχέδιο του προέδρου Ουαχίντ που προβλέπει την κήρυξη καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας
BBC News
H φτώχεια είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Αφρική

20.5.2001 21:55 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, που έγινε στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε φιλόδοξο δεκαετές πρόγραμμα δράσης με στόχο τη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου στις φτωχότερες χώρες της υφηλίου--σχέδιο που προβλέπει την περαιτέρω μείωση των χρεών των χωρών αυτών, την αύξηση της βοηθείας και επίσης του εμπορίου. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση διαφόρων ταμείων, μεταξύ των οποίων κι ένα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του AIDS και άλλων νόσων. Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τονίζει ότι οι δύο προηγούμενες διασκέψεις δεν είχαν καταφέρει να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες για 600 εκατομμύρια άτομα που ζουν στις φτωχότερες χώρες.

Ν.Α. Τουρκία: Συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με αντάρτες

20.5.2001 18:35 (Ωρα Λονδίνου)
Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 6 κούρδους αντάρτες στις ορεινές περιοχές της Ν.Α. Τουρκίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες από την Άγκυρα.Το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή χαρακτηρίζει τα θύματα "τρομοκράτες", αλλά δεν αναφέρει σε ποία οργάνωση ανήκαν.

Tο Κόμμα των Κούρδων Εργατών, ΠΚΚ, ανακοίνωσε το 1999 ότι εγκαταλείπει τον 15ετή ένοπλο αγώνα που στόχο είχε την αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών. Η τουρκική κυβέρνηση έχει, όμως, απορρίψει την πρόταση του ΠΚΚ για κήρυξη εκεχειρίας και συνεχίζει κατά καιρούς τις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Πάνω από 30 χιλιάδες άτομα, κυρίως κούρδοι, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις από το 1984.

Συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία
BBC News
Οι κάτοικοι του Γιακούτσκ αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες

20.5.2001 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία, με νέα αύξηση της στάθμης ποταμού που κατευθύνεται προς την πόλη Γιακούτσκ. Οι αξιωματούχοι, επισημένουν ότι η πόλη, με διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, μπορεί να έχει πλημμυρίσει μέχρι την Δευτέρα, παρά τις αντιπλημμυρικές οχυρώσεις κατα μήκος του ποταμού Λένα. Πολλοί κάτοκοι όμως, λένε ότι δεν θα αποχωρήσουν για να αποτρέψουν πιθανή λεηλασία των σπιτιών τους.

Εν τω μεταξύ, έπεσε η στάθμη νερού στο Λένσκ, το οποίο είχε εκκενωθεί από χιλιάδες κατοίκους καθώς είχε πλημμυρίσει την περασμένη εβδομάδα, με καταστροφικές συνέπειες σε κτίρια τα οποία έχουν αφήσει χιλίαδες κόσμου άστεγους. Οι πλημμύρες έγιναν ακόμα πιό καταστρεπτικές λόγω φραγμού της εκβολής του ποταμού Λένα από παγόβουνα, τα οποία βομβάρδισαν Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε μία προσπάθεια απόφραξης.

54ο Φεστιβάλ Καννών: Με τον Χρυσό Φοίνικα τιμήθηκε "Το δωμάτιο του γιου"
BBC News
To 54o Φεστιβάλ Καννών

20.5.2001 21:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στον ιταλό Νάνι Μορέτι για την ταινία "The Son's Room" (Το δωμάτιο του γιου). Η γαλλίδα Ιζαμπέλ Ιπέρ βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην ταινία "The Piano Teacher" (H δασκάλα του πιάνου). Ο Μπενουά Μαζιμέλ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στην ίδια ταινία.

54ο Φεστιβάλ Καννών: Με τον Χρυσό Φοίνικα τιμήθηκε "Το δωμάτιο του γιου"
BBC News
To 54o Φεστιβάλ Καννών

20.5.2001 19:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στον Νάνι Μορέτι για την ταινία "Το δωμάτιο του γιου", ενώ η Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο Μπενουά Μαζιμέλ τιμήθηκαν, αντιστοίχως, με τα βραβεία καλύτερης γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έτοιμη να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των "παλαιστίνιων", όπως δηλώνει, "τρομοκρατών"
BBC News
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν

20.5.2001 19:06 (Ωρα Λονδίνου)
To Iσραήλ έκανε σαφές ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επέκρινε τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδοσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των "παλαιστίνιων", όπως είπε, "τρομοκρατών".

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, ισραηλινό άρμα μάχης έπληξε την κατοικία του αρχηγού των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ.Τραυματίσθηκαν 3 σωματοφύλακες του κ. Ραγιούμπ ο οποίος δεν έγινε γνωστό εάν βρισκόταν στο σπίτι του τη στιγμή της επίθεσης.

Μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί αερππολάνα F-16 και απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να θέσουν τέρμα στις συγκρούσεις. Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, ο κ. Τσένεϊ δεν άφησε να γίνει γνωστό εάν υπάρχει νέα αμερικανική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της βίας που κλιμακώνεται.

Έκκληση για την άμεση κατάπαυση του πυρός απήθυνε και ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, που αρχίζει τετραήμερη περιοδεία στη Μ. Ανατολή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει σύντομα η δραματική κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παλαιστινίους και κάλεσε τους ηγέτες της υφηλίου να παρέμβουν.

Το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συνέστησαν την διακοπή των πολιτικών επαφών με το Ισραήλ. Αποθαρρυντική χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες: το Ισραήλ, είπε, απαντά απλώς στις ενέργειες των παλαιστινίων.

ΠΓΔ της Μακεδονίας: διεκόπησαν οι σποραδικές συγκρούσεις
BBC News
Aρμα μάχης της ΠΓΔ της Μακεδονίας

20.5.2001 17:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ηρεμία επικρατεί μέχρι στιγμής στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, μετά τις σποραδικές συγκρούσεις που έγιναν χθες και με τις οποίες ετίθετο κατά τα φαινόμενα τέρμα στην εκεχειρία που είχε παρατείνει η κυβέρνηση η οποία ήλπιζε ότι οι αντάρτες θα επείθοντο να καταθέσουν τα όπλα.

Πάντως, η διακοπή των συγκρούσεων έδοσε την ευκαιρία στον Ερυθρό Σταυρό να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους των χωριών που έχουν παγιδευθεί λόγω των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η μοίρα των κατοίκων αυτών των χωριών είναι ένα από τα θέματα-κλειδιά: η κυβέρνηση των Σκοπίων κατηγορεί τους αντάρτες ότι χρησιμοιούν τους κατοίκους των χωριών ως ανθρώπινες αλυσσίδες.

Ερευνητής του διεθνούς δικαστηρίου για τη Ρουάντα συνελήφθη ως ύποπτος για πράξεις γενοκτονίας
BBC News
Κρανία θυμάτων της γενοκτονίας

20.5.2001 17:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας από τους ερευνητές του δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, που δικάζει όσους κατηγορούνται πως είχαν ανάμιξη στη γενοκτονία που έγινε το 1994 στη Ρουάντα, συνελήφθη επειδή υπάρχουν υποψίες ότι ενέχεται ο ίδιος σε πράξεις γενοκτονίας.

Πρόκειται για τον Συμεών Νσχαμιχίγκο που συνελήφθη στα γραφεία του δικαστηρίου του ΟΗΕ στην πόλη Αρούσα της Τανζανίας. Ήταν μέλος της ομάδας των συνηγόρων υπεράσπισης ενός πρώην στρατιωτικού διοικητή της Ρουάντα που κατηγορείται για γενοκτονία. Ο Συμεών Νσχαμιχίγκο λέγεται πως είχε αλλάξει όνομα και αναγνωρίστηκε από ένα μάρτυρα ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε ανάμιξη στη μαζική δολοφονία μελών της φυλής Τούτσι και μετριοπαθών μελών της φυλής Χούτου από εξτρεμιστές Χούτου.

Το όνομά του υπάρχει στον κατάλογο των καταζητουμένων από την κυβέρνηση της Ρουάντα για πράξεις γενοκτονίας.

Εντείνται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία
BBC News
O πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ

20.5.2001 17:56 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνται η πολιτική κρίση στην Ινδονησία, όπου ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, που κατηγορείται πως είχε ανάμιξη σε σκάνδαλα και μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη, αγωνίζεται να παραμείνει στην εξουσία.

Τόσο ο ίδιος όσο και η αντίπαλός του, η αντιπρόεδρος της χώρας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε συγκληθεί για να συζητήσει την κρίση.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα αναφέρει ότι δεν υπάρχει λύση που να μη δημιουργεί προβλήματα και εκφράζει την ελπίδα ότι η Ινδονησία θα μπορέσει να βρει λύση ειρηνική.

Η κ. Μεγκαουάτι είχε δηλώσει νωρίτερα σε συγκέντρωση οπαδών της ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την απόφαση του κόμματός της που της ζητεί ν'αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, εν τω μεταξύ, έκανε σαφές ότι δεν θα υποστηρίζει το σχέδιο του προέδρου Ουαχίντ που προβλέπει την κήρυξη καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας

20.5.2001 18:54 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, που έγινε στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε φιλόδοξο δεκαετές πρόγραμμα δράσης με στόχο τη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου στις φτωχότερες χώρες της υφηλίου--σχέδιο που προβλέπει την περαιτέρω μείωση των χρεών των χωρών αυτών, την αύξηση της βοηθείας και επίσης του εμπορίου. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση διαφόρων ταμείων, μεταξύ των οποίων κι ένα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του AIDS και άλλων νόσων. Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τονίζει ότι οι δύο προηγούμενες διασκέψεις δεν είχαν καταφέρει να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες για 600 εκατομμύρια άτομα που ζουν στις φτωχότερες χώρες.

Ν.Α. Τουρκία: Συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με αντάρτες

20.5.2001 18:35 (Ωρα Λονδίνου)
Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν 6 κούρδους αντάρτες στις ορεινές περιοχές της Ν.Α. Τουρκίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες από την Άγκυρα.Το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή χαρακτηρίζει τα θύματα "τρομοκράτες", αλλά δεν αναφέρει σε ποία οργάνωση ανήκαν.

Tο Κόμμα των Κούρδων Εργατών, ΠΚΚ, ανακοίνωσε το 1999 ότι εγκαταλείπει τον 15ετή ένοπλο αγώνα που στόχο είχε την αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών. Η τουρκική κυβέρνηση έχει, όμως, απορρίψει την πρόταση του ΠΚΚ για κήρυξη εκεχειρίας και συνεχίζει κατά καιρούς τις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Πάνω από 30 χιλιάδες άτομα, κυρίως κούρδοι, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις από το 1984.

Συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία
BBC News
Οι κάτοικοι του Γιακούτσκ αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες

20.5.2001 19:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία, με νέα αύξηση της στάθμης ποταμού που κατευθύνεται προς την πόλη Γιακούτσκ. Οι αξιωματούχοι, επισημένουν ότι η πόλη, με διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, μπορεί να έχει πλημμυρίσει μέχρι την Δευτέρα, παρά τις αντιπλημμυρικές οχυρώσεις κατα μήκος του ποταμού Λένα. Πολλοί κάτοκοι όμως, λένε ότι δεν θα αποχωρήσουν για να αποτρέψουν πιθανή λεηλασία των σπιτιών τους.

Εν τω μεταξύ, έπεσε η στάθμη νερού στο Λένσκ, το οποίο είχε εκκενωθεί από χιλιάδες κατοίκους καθώς είχε πλημμυρίσει την περασμένη εβδομάδα, με καταστροφικές συνέπειες σε κτίρια τα οποία έχουν αφήσει χιλίαδες κόσμου άστεγους. Οι πλημμύρες έγιναν ακόμα πιό καταστρεπτικές λόγω φραγμού της εκβολής του ποταμού Λένα από παγόβουνα, τα οποία βομβάρδισαν Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε μία προσπάθεια απόφραξης.

'Εκκληση του προέδρου του Ιράν στις χώρες που παράγουν φυσικό αέριο
BBC News
Δρόμος της Τεχεράνης

20.5.2001 18:38 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, κάλεσε τις 11 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου που παράγουν φυσικό αέριο να συνεργαθούν περισσότερο, για να σταθεροποιηθεί η αγορά στον τομέα της ενέργειας.

Μιλώντας στην Τεχεράνη, στην πρώτη διάσκεψη αυτού του είδους που έγινε ποτέ, ο ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να είναι οι πιο σημαντικές πηγές ενέργειας στον κόσμο και πως το φυσικό αέριο μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλοντος.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Μπιζχάν-Ναμντάρ Ζανγκενέχ, δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ότι οι χώρες που έλαβαν μέρος έθεσαν τα θεμέλια για τη συνεργασία και τον διάλογο.

Έγινε στην Κίνα η εκτέλεση 29 εγκληματιών
BBC News
Ορισμένες εκτελέσεις στην Κίνα γίνονται δημοσία

20.5.2001 18:44 (Ωρα Λονδίνου)
Όπως έγινε γνωστό, οι κινζικές αρχές εκτέλεσαν την Κυριακή 29 μελών επικίνδυνων συμμοριών.

14 εξ αυτών ήταν μέλη μιας σπείρας που κατηγορείται πως ευθύνεται για τα χειρότερα εγκλήματα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Μέσα σε μία δεκαετία σχεδόν, η σπείρα διέπραξε 28 δολοφονίες και πάνω από 20 ένοπλες ληστείες σε 4 επαρχίες της Κεντρικής Κίνας. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, 4 από τα 14 μέλη της σπείρας που εκτελέσθηκαν ήταν ερωμένες του αρχηγού της συμμορίας, Ζανγκ Ζουν, που συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κινέζοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη σύλληψη της σπείρας μέγιστη νίκη των αρχών που έχουν αρχίσει εκστρατεία για την πάταξη του εγκλήματος.

Περίπου 500 εγκληματίες έχουν εκτελεσθεί τον τελευταίο μήνα στην Κίνα.

Οι Αραβικές χώρες έτοιμες να διακόψουν διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ
BBC News
Η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

20.5.2001 12:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι μπορεί να στρέψει ολόκληρο το Ισραηλινό οπλοστάσιο εναντίον των Παλαιστινίων για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του, αλλά θα ήταν διατεθειμένος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αν σταματούσαν οι επιθέσεις εναντίον της χώρας του. Οι Αραβικές χώρες, όμως, μέσω των υπουργών εξωτερικών έχουν προτείνει την διακοπή κάθε διπλωματικής επαφής με το Ισραήλ λόγω της μεγάλης κλίμακας των βομβαρδισμών εναντίον Παλαιστινιακών πόλεων που έγιναν το τελευταίο 48ωρο, μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών την Παρασκευή. Ψίθυροι δυσαρέσκειας με την ένταση της επίθεσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινιακών πόλεων, ακούστηκαν όμως και στο Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί.

Μετά την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάϊρο, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Αμρ Μουσά δήλωσε ότι ο ειρηνευτικός διάλογος, βάσει προτάσεων που είχαν καταθέσει η Αίγυπτος και η Ιορδανία, δεν μπορεί να διεξαχθεί ενόσω συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων. Σημείωσε δε, ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό από το βομβαρδισμό με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και ρουκέτες.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για επίδειξη αυτοσυγκράτησης, το Ισραήλ συνέχισε χθες, για δεύτερη ημέρα, να πλήττει παλαιστινιακούς στόχους μέσα σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, ενώ 3 ακόμα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια συμπλοκών με τον Ισραηλινό στρατό. Στο ίδιο το Ισραήλ φαίνεται ότι η επίθεση αυτοκτονίας της Παρασκευής έχει προκαλέσει γενική σκλήρυνση στη στάση της κοινής γνώμης.

Οι Αραβικές χώρες διακόπτουν διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ
BBC News
Η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

20.5.2001 10:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι μπορεί να στρέψει ολόκληρο το Ισραηλινό οπλοστάσιο εναντίον των Παλαιστινίων για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του, αλλά θα ήταν διατεθειμένος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αν σταματούσαν οι επιθέσεις εναντίον της χώρας του. Οι Αραβικές χώρες, όμως, μέσω των υπουργών εξωτερικών έχουν προτείνει την διακοπή κάθε διπλωματικής επαφής με το Ισραήλ λόγω της μεγάλης κλίμακας των βομβαρδισμών εναντίον Παλαιστινιακών πόλεων που έγιναν το τελευταίο 48ωρο, μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών την Παρασκευή. Ψίθυροι δυσαρέσκειας με την ένταση της επίθεσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινιακών πόλεων, ακούστηκαν όμως και στο Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί.

Μετά την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάϊρο, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Αμρ Μουσά δήλωσε ότι ο ειρηνευτικός διάλογος, βάσει προτάσεων που είχαν καταθέσει η Αίγυπτος και η Ιορδανία, δεν μπορεί να διεξαχθεί ενόσω συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων. Σημείωσε δε, ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό από το βομβαρδισμό με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και ρουκέτες.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για επίδειξη αυτοσυγκράτησης, το Ισραήλ συνέχισε χθες, για δεύτερη ημέρα, να πλήττει παλαιστινιακούς στόχους μέσα σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, ενώ 3 ακόμα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια συμπλοκών με τον Ισραηλινό στρατό. Στο ίδιο το Ισραήλ φαίνεται ότι η επίθεση αυτοκτονίας της Παρασκευής έχει προκαλέσει γενική σκλήρυνση στη στάση της κοινής γνώμης.

Οι Αραβικές χώρες διακόπτουν διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ
BBC News
Η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

20.5.2001 9:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι μπορεί να στρέψει ολόκληρο το Ισραηλινό οπλοστάσιο εναντίον των Παλαιστινίων για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του, αλλά θα ήταν διατεθειμένος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αν σταματούσαν οι επιθέσεις εναντίον της χώρας του. Οι Αραβικές χώρες, όμως, αποφάσισαν να διακόψουν κάθε διπλωματική επαφή με το Ισραήλ λόγω της μεγάλης κλίμακας των βομβαρδισμών εναντίον Παλαιστινιακών πόλεων που έγιναν το τελευταίο 48ωρο, μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών την Παρασκευή.

Μετά την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάϊρο, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Αμρ Μουσά δήλωσε ότι ο ειρηνευτικός διάλογος, βάσει προτάσεων που είχαν καταθέσει η Αίγυπτος και η Ιορδανία, δεν μπορεί να διεξαχθεί ενόσω συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων. Σημείωσε δε, ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό από το βομβαρδισμό με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και ρουκέτες.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για επίδειξη αυτοσυγκράτησης, το Ισραήλ συνέχισε χθες, για δεύτερη ημέρα, να πλήττει παλαιστινιακούς στόχους μέσα σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, ενώ 3 ακόμα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια συμπλοκών με τον Ισραηλινό στρατό. Στο ίδιο το Ισραήλ φαίνεται ότι η επίθεση αυτοκτονίας της Παρασκευής έχει προκαλέσει γενική σκλήρυνση στη στάση της κοινής γνώμης, ακόμα και από πολιτικούς που είχαν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της διαδικασίας συνδιαλλαγής με τους Παλαιστίνιους.

Αντίθετη στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ παραμένει η Ρωσία
BBC News
Οι Ρώσοι φοβούνται επανέναρξη ραγδαίων εξοπλισμών

20.5.2001 9:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, επανέλαβε μετά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, ότι η Μόσχα διατηρεί έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους, για την δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας (-προστασίας λένε οι Αμερικανοί- από τυχόν επιθέσεις κρατών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράκ). Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο τέλος της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ιβανόφ είπε ότι η Ρωσία -και η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας- δέν έχουν πειστεί από τα αμερικανικά επιχειρήματα περί δυνητικών απειλών που καθιστούν απαραίτητη τη διάλυση των συμφωνιών αφοπλισμού. Εντούτοις, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα συνεχίσουν το διάλογο στο αμφιλεγόμενο αυτό θέμα.

Συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία
BBC News
Οι κάτοικοι του Γιακούτσκ αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες

20.5.2001 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι συνεχίζονται οι πλημμύρες στην ανατολική Σιβηρία, με νέα αύξηση της στάθμης ποταμού που κατευθύνεται προς την πόλη Γιακούτσκ. Οι αξιωματούχοι, επισημένουν ότι η πόλη, με διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, μπορεί να έχει πλημμυρίσει μέχρι την Δευτέρα, παρά τις αντιπλημμυρικές οχυρώσεις κατα μήκος του ποταμού Λένα. Πολλοί κάτοκοι όμως, λένε ότι δεν θα αποχωρήσουν για να αποτρέψουν πιθανή λεηλασία των σπιτιών τους.

Εν τω μεταξύ, έπεσε η στάθμη νερού στο Λένσκ, το οποίο είχε εκκενωθεί από χιλιάδες κατοίκους καθώς είχε πλημμυρίσει την περασμένη εβδομάδα, με καταστροφικές συνέπειες σε κτίρια τα οποία έχουν αφήσει χιλίαδες κόσμου άστεγους. Οι πλημμύρες έγιναν ακόμα πιό καταστρεπτικές λόγω φραγμού της εκβολής του ποταμού Λένα από παγόβουνα, τα οποία βομβάρδισαν Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε μία προσπάθεια απόφραξης.

Κατηγορία γενοκτονίας στο Κονγκό
BBC News
Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης στο Ανατολικό Κογκό

20.5.2001 10:24 (Ωρα Λονδίνου)
Διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν την ειρηνευτική αποστολή τους στό Κονγκό, ενώ η κυβέρνηση της χώρας και οι σύμμαχοι της κατηγόρησαν τους αντάρτες στα ανατολικά της χώρας για γενοκτονία, λέγοντας οτι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον δύο εκατομυρίων ανθρώπων.

Ισχυρίζονται ότι ο ΟΗΕ παραβλέπει την κατάσταση, ενώ θα έπρεπε να επιβάλει κυρώσεις στους δράστες και τους υποστηρικτές τους, όπως την Ουγκάντα, την Ρουάντα και το Μπουρούντι. Δώδεκα πρέσβεις του Συμβουλιου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στην χώρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζόσεφ Καμπίλα και τους ηγέτες της Ζιμπάμπουε, της Αγκόλας και της Ναμίμπια, οι οποίες τον υποστηρίζουν. Ο ανταποκριτής του ΜπιΜπιΣί στην περιοχή αναφέρει ότι μία αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση (επωνομαζόμενη Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης) εκτιμά ότι οι νεκροί στο ανατολικό Κογκό ανέρχονται στα δυόμιση εκατομύρια, χωρίς όμως να καταχωρεί όλους τους νεκρούς σαν θύματα των εχροπραξιών.

14 νεκροί στην Υεμένη απο έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
BBC News
Ενας απο τους τραυματίες

20.5.2001 10:14 (Ωρα Λονδίνου)
14 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 19 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε αγορά όπλων στην επαρχία Ελ Μπάιντα της Υεμένης. Το δυστύχημα πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έκρηξη ποσότητας δυναμίτη σε αποθήκη πυρομαχικών.

Η έκρηξη κατέστρεψε ολοκληρωτικά την αποθήκη και πολλά γειτονικά κτίρια. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες ήταν περαστικοί από την αγορά όπλων, κάτι σύνηθες για την Υεμένη, όπου ο οπλισμός φέρεται ελεύθερα.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 8 Ελβετών εξερευνητών
BBC News
Εκατοντάδες βοήθησαν στην διάσωση

20.5.2001 10:09 (Ωρα Λονδίνου)
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 8 Ελβετών εξερευνητών που είχαν παγιδευθεί για 3 ημέρες σε πλημμυρισμένο υπόγειο σπήλαιο της Δυτικής Γαλλίας, αφού χθές το βράδυ τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να τους απελευθερώσουν, μετά από προσπάθειες 60 ωρών.

Οι ομάδες διάσωσης χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να αδειάσουν το πλημμυρισμένο σπήλαιο και εκρηκτικά για να ανοίξουν μία νέα δίοδο, απ' όπου παροχέτευσαν τα νερά. Οι διασωθέντες - 3 γυναίκες και πέντε άνδρες- βγήκαν στην επιφάνεια εμφανώς εξαντλημένοι και καλυμμένοι από λάσπη, αλλά δεν παρέλειψαν να εκφράσουν ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τους άνδρες των συνεργείων διάσωσης.

Εντεκα υπουργοί ενέργειας προωθούν το φυσικό αέριο

20.5.2001 10:04 (Ωρα Λονδίνου)
Εντεκα υπουργοί ενέργειας από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου στον κόσμο, συναντήθηκαν στην Τεχεράνη για να συζητήσουν τρόπους αύξησης πωλήσεων και κατοχύρωσης μεγαλύτερου μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς. Στην συνάντηση, στο Ιράν, παρευρέθησαν και η Ρωσία, η χώρα με την μετγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου στον κάσμο, το Κατάρ, η Ινδονησία, η Αλγερία, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Νιγηρία, η Νορβηγία, το Ομάν και το Τουρκμενιστάν. Προσφωνόντας την συνάντηση, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκενέ, είπε ότι ο στόχος της δεν είναι η δημιουργία ενός οργανισμού παρόμοιου με τον ΟΠΕΚ, αλλά η έναρξη διαλόγου. Ενα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες οι οποίες παράγουν φυσικό αέριο είναι τα τεχνικά και οικονομικά εμπόδια διανομής του αερίου στις αγορές των ανεπτυγμένων κρατών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.