Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-26

  1. Επικρίσεις Αραφάτ για τη στάση της διεθνούς κοινότητας στο Μεσανατολικό
  2. πΓΔΜ: Συγκρούσεις στρατού - ανταρτών με επίκεντρο το χωριό Σλούπτσανε
  3. Ιερουσαλήμ: Τέλος στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων
  4. Παραδόθηκε Αλβανός ηγέτης των ανταρτών της Ν.Σερβίας
  5. Το Κογκρέσο ενέκρινε τις φορολογικές περικοπές Μπους
  6. Το Ευρώ στο επίκεντρο της Βρετανικής προεκλογικής εκστρατείας
  7. Επικρίσεις Κόλιν Πάουελ με αποδέκτη την Κένυα
  8. Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών στην Άγκυρα
  9. "Επιτροπή για την Αλήθεια" στο Περού
  10. Φεύγει από τη ζωή ο Κόρντα
  11. πΓΔΜ: Συγκρούσεις στρατού - ανταρτών με επίκεντρο το χωριό Σλούπτσανε
  12. Επικρίσεις Αραφάτ για τη στάση της διεθνούς κοινότητας στο Μεσανατολικό
  13. Ιερουσαλήμ: Τέλος στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων
  14. Επίθεση Αραφάτ κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας
  15. Ο στρατός της ΠΓΔΜ ανέκτησε το Βάκσιντσε
  16. Τραγικό επεισόδιο στην Ιερουσαλήμ
  17. Ο Κόλιν Πάουελ στην Κένυα
  18. Υπό αμφισβήτηση η "εκεχειρία" στο Ισραήλ
  19. Τραγικό επεισόδιο στην Ιερουσαλήμ
  20. Επιτυχία του κυβερνητικού στρατού στην ΠΓΔΜ
  21. Πακέτο φορολογικών περικοπών στις ΗΠΑ
  22. Ο Κόλιν Πάουελ στην Κένυα
  23. Με διάλυση κινδυνεύει η Ινδονησία
  24. "Επιτροπή για την Αλήθεια" στο Περού
  25. Φεύγει από τη ζωή ο Κόρντα
Επικρίσεις Αραφάτ για τη στάση της διεθνούς κοινότητας στο Μεσανατολικό
BBC News
Νεαροί Παλαιστίνιοι λιθοβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης

26.5.2001 19:29 (Ωρα Λονδίνου)
O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την προστασία των Παλαιστινίων από τον άδικο πόλεμο-όπως χαρακτηριστικά είπε- που έχουν κηρύξει εναντίον τους οι Ισραηλινοί. Στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των Ισλαμικών χωρών στο Κατάρ, ο κ. Αραφάτ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν δηλητηριώδη αέρια και ραδιενεργά υλικά στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της ιστορίας των Παλαιστινίων από τους Άγιους Τόπους. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες αυτές -περί χρησιμοποίησης δηλητηριωδών αερίων και βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρόσθεσε ότι η βία των Ισραηλινών στηρίζεται από τη δύναμη που ελέγχει τη διεθνή κοινότητα, υπονοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόμοια κριτική ασκήθηκε και από τον οικοδεσπότη της διάσκεψης, τον Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ως εγγυήτριες δυνάμεις της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιασέρ Αραφάτ απήυθυνε έκκληση προς τον Αραβικό κόσμο να υποστηρίξει τον Παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η έκκληση του κ. Αραφάτ γίνεται καθώς στις αραβικές χώρες επικρατεί η αίσθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξασκούν πιέσεις προς την Ισραηλινή πλευρά.

πΓΔΜ: Συγκρούσεις στρατού - ανταρτών με επίκεντρο το χωριό Σλούπτσανε
BBC News
Αλβανοί κάτοικοι των περιοχών όπου γίνονται οι συγκρούσεις κατέφυγαν στα σύνορα πΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας

26.5.2001 19:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών συνεχίζονται στο χωριό Σλούπτσανε, στα βόρεια της χώρας. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη του άμαχου πληθυσμού της περιοχής που έχει παγιδευθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Εκπρόσωπος του στρατού των Σκοπίων είπε ότι μερικοί κάτοικοι που προσπάθησαν να διαφύγουν από το χωριό Σλούπτσανε αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, αφού δέχθηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές των ανταρτών. Στη συνέχεια το χωριό αυτό επλήγη από οβίδες αρμάτων μάχης. Από την άλλη πλευρά ηγέτης των ανταρτών δήλωσε ότι αυτοί ενθαρρύνουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν το χωριό.

Νωρίτερα, αρχηγός των ανταρτών επιβεβαίωσε κυβερνητικό ανακοινωθέν ότι ο στρατός της χώρας ανέκτησε ένα άλλο προπύργιο των Αλβανοφώνων ανταρτών, το χωριό Βακσίντζε, μετά από δύο ημέρες σκληρών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στα Σκόπια ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών στον άμαχο πληθυσμό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αφού λόγω των συγκρούσεων δεν έχει καταστεί δυνατή η είσοδος σε μέλη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Ιερουσαλήμ: Τέλος στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων
BBC News
Η έκταση της καταστροφής ήταν εμφανής καθώς τα συνεργεία διάσωσης ερευνούσαν τα ερείπια για τυχόν επιζώντες

26.5.2001 19:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιερουσαλήμ τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων στο τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής. Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον αγνοούμενοι και ότι η συνέχιση των ερευνών στα συντρίμμια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω αστάθειας του κτιρίου.

Το δυστύχημα συνέβη ενώ στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 700 άτομα -καλεσμένοι σε γαμήλια δεξίωση. Στις έντεκα παρά τέταρτο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το πάτωμα ενός ορόφου κατέρρευσε προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τελικά 23 πτώματα από τα χαλάσματα, ενώ τραυματίσθηκαν επίσης εκατοντάδες άτομα.

Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι η κατάρρευση του κτιρίου οφείλεται σε κατασκευαστικά σφάλματα και έχει ήδη θέσει υπό κράτηση 8 άτομα. O πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε το γεγονός εθνική τραγωδία. Στο μεταξύ άρχισαν να γίνονται στην Ιερουσαλήμ οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας, μετά την παρέλευση της αργίας του Εβραϊκού Σαββάτου.

Παραδόθηκε Αλβανός ηγέτης των ανταρτών της Ν.Σερβίας
BBC News
Εκπρόσωπος της Κ-Φορ ελπίζει ότι οι Αλβανοί αντάρτες που βρίσκονται στην κοιλάδα του Πρέσεβο (φωτ) θα καταθέσουν τα όπλα

26.5.2001 19:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης μιας ανταρτικής οργάνωσης Αλβανών αυτονομιστών που δρούσε στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Νότια Σερβία, παραδόθηκε στην υπό Νατοϊκή διοίκηση διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Κοσυφοπεδίου (την Κ-Φορ). Συγκεκριμένα ο διοικητής του "Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο", Σεφκέτ Μουσλίου, παραδόθηκε στους στρατιώτες της Κ-Φορ σε φυλάκιο ελέγχου , στην περιοχή ανάμεσα στο Κοσυφοπέδιο και τη Σερβία. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, Ρόυ Μπράουν, μιλώντας στο BBC εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα πλέον θα καταθέσουν τα όπλα τους και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του κ. Μουσλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα ο Σεφκέτ Μουσλίου υπέγραψε σύμφωνο εκεχειρίας με το Βελιγράδι, υποσχόμενος ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα διαλύσει τις ανταρτικές δυνάμεις. Σε αντάλλαγμα οι Γιουγκοσλαβικές αρχές υποσχέθηκαν να παράσχουν περισσότερα δικαιώματα στους Αλβανούς κατοίκους της περιοχής.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τις φορολογικές περικοπές Μπους
BBC News
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράφει το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων

26.5.2001 18:58 (Ωρα Λονδίνου)
Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε επισήμως τις μεγάλες φορολογικές περικοπές που η κυβέρνηση του προέδρου Μπους υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου (η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία) συμφώνησαν με τα προτεινόμενα μέτρα, που προβλέπουν μείωση των ομοσπονδιακών φόρων κατά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 11 έτη.

Ανταποκριτές λένε ότι ο πρόεδρος Μπους εξασφαλίζει έτσι -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- μια μεγάλη πολιτική νίκη, αλλά οι ίδιες πηγές επισημείνουν ότι στην προσπάθειά του να επιτύχει μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές, ο κ. Μπους αποξένωσε ορισμένους μετριοπαθείς στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών. Υπενθυμίζουμε ότι την εβδομάδα που πέρασε ο Γερουσιαστής Τζέημς Τζέφορντς από το Βερμόντ αποφάσισε να ανεκξαρτητοποιηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους λόγω αντίθεσης του στις προτεινόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις, μια ενέργεια που οδήγησε στο να χάσει το κόμμα του κ. Μπους τον έλεγχο της Γερουσίας.

Το Ευρώ στο επίκεντρο της Βρετανικής προεκλογικής εκστρατείας
BBC News
Ο ηγέτης των Τόρηδων μπροστά σε προεκλογικό ρολόϊ, που προειδοποιεί τους ψηφοφόρους ότι έχουν μόλις 12 ημέρες για να "γλυτώσουν τη στερλίνα".

26.5.2001 19:05 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέηγκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Εργατικών ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους ώστε να υποστηρίξουν την μελλοντική είσοδο της χώρας στη ζώνη του Ευρώ. Καθώς συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου, ο κ. Χέηγκ είπε ότι το Εργατικό Κόμμα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ως κυβέρνηση προκειμένου να αναγκάσει το λαό να ψηφίσει "Ναί" στο δημοψήφισμα που θα γίνει για την υϊοθέτηση του Ευρωπαϊκού κοινού Νομίσματος. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε μάλιστα ότι τυχόν επανεκλογή της κυβέρνησης Μπλερ στις επερχόμενες εκλογές θα σημάνει το τέλος της στερλίνας ως εθνικού νομίσματος. Σύμφωνα με ανταποκριτές παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Συντηρητικοί για να θέσουν το θέμα αυτό στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, η θέση της Βρετανίας απέναντι στο Ευρώ δεν αποτελεί κύριο θέμα για τους ψηφοφόρους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των Εργατικών λέει ότι τυχόν υϊοθέτηση του Ευρώ ως εθνικού νομίσματος θα γίνει μόνο εάν ικανοποιηθούν πρώτα ορισμένα οικονομικά κριτήρια και αφού το θέμα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής "ενεργού ανάμιξης" στα Ευρωπαϊκά δρώμενα και σημείωσε ότι η απομόνωση της Βρετανίας στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας.

Επικρίσεις Κόλιν Πάουελ με αποδέκτη την Κένυα
BBC News
Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Κόλιν Πάουελ στην Αφρική

26.5.2001 19:27 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζοντας στο Ναϊρόμπι την πρώτη περιοδεία στην Αφρική από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κένυα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε στην κενυατική πρωτεύουσα, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι είπε στον πρόεδρο της χώρας Ντάνιελ Άραπ Μόϊ, πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δεί περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να παταχθεί η διαφθορά και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην δοκιμαζόμενη οικονομία της Κένυα. Ο κ. Πάουελ πρόσθεσε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση Μόϊ να εισαγάγει νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν σε διεθνείς χρημοατοδοτικούς οργανισμούς να παράσχουν εκ νέου δάνεια προς τη χώρα. Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναστείλει το πρόγραμμα χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Κένυα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μόϊ, που δέχεται πιέσεις για να αποχωρήσει από την εξουσία μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας, είπε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Πάουελ για την προσήλωση της κυβέρνησής του στις μεταρρυθμίσεις.

Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών στην Άγκυρα
BBC News
Στιγμιότυπο από παλαιότερη αντι-κυβερνητική διαδήλωση στην Άγκυρα

26.5.2001 19:21 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Άγκυρα η Τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους, που συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια σε προτεινόμενο νομοσχέδιο που καθιστά παράνομες τις απεργίες στο δημόσιο τομέα της χώρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικές δυνάμεις ανάγκασαν δια της βίας πολλούς διαδηλωτές να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, που τούς μετέφεραν μακρυά από την κεντρική πλατεία της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τη μεγαλύτερη ομοσπονδία υπαλλήλων του Δημοσίου, που λέει ότι η προτεινόμενη νομοθεσία παραβιάζει τα εργατικά δικαιώματα. Οι τουρκικές αρχές είχαν αρνηθεί αρχικά να δώσουν άδεια για να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση αυτή, αλλά κατόπιν υποχώρησαν.

"Επιτροπή για την Αλήθεια" στο Περού

26.5.2001 9:48 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στο Περού ανακοίνωσαν τη σύσταση της "Επιτροπής για την Αλήθεια" προκειμένου να διερευνήσει χιλιάδες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιτροπή θα εξετάσει περιπτώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, στο διάστημα της διώξεως των αριστερών ανταρτών της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι και του επαναστατικού κινήματος Τουπάκ Αμαρού. Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πάνω από 3 χιλιάδες άτομα εξαφανίσθηκαν στο διάστημα αυτό.

Φεύγει από τη ζωή ο Κόρντα

26.5.2001 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο άνθρωπος που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό φακό του μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες στον κόσμο έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ στο Παρίσι. Ο Κουβανός Αλμπέρτο Κόρντα, που φωτογράφησε τον Αργεντινό επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ήταν 72 ετών. Ο Κόρντα τράβηξε την περίφημη φωτογραφία του Τσε -με τον χαρακτηριστικό μπερέ και το διαπεραστικό βλέμμα του- το 1960. Η φωτογραφία, που γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία, δημοσιεύθηκε επτά χρόνια αργότερα, όταν ο Τσε Γκεβάρα σκοτώθηκε στην απόπειρά του να οργανώσει επανάσταση στη Βολιβία πάνω στα πρότυπα της κουβανικής επανάστασης.

πΓΔΜ: Συγκρούσεις στρατού - ανταρτών με επίκεντρο το χωριό Σλούπτσανε
BBC News
Αλβανοί κάτοικοι των περιοχών όπου γίνονται οι συγκρούσεις κατέφυγαν στα σύνορα πΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας

26.5.2001 16:58 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών συνεχίζονται στο χωριό Σλούπτσανε, στα βόρεια της χώρας. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη του άμαχου πληθυσμού της περιοχής που έχει παγιδευθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Εκπρόσωπος του στρατού των Σκοπίων είπε ότι μερικοί κάτοικοι που προσπάθησαν να διαφύγουν από το χωριό Σλούπτσανε αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, αφού δέχθηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές των ανταρτών. Στη συνέχεια το χωριό αυτό επλήγη από οβίδες αρμάτων μάχης. Από την άλλη πλευρά ηγέτης των ανταρτών δήλωσε ότι αυτοί ενθαρρύνουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν το χωριό.

Νωρίτερα, αρχηγός των ανταρτών επιβεβαίωσε κυβερνητικό ανακοινωθέν ότι ο στρατός της χώρας ανέκτησε ένα άλλο προπύργιο των Αλβανοφώνων ανταρτών, το χωριό Βακσίντζε, μετά από δύο ημέρες σκληρών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στα Σκόπια ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών στον άμαχο πληθυσμό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αφού λόγω των συγκρούσεων δεν έχει καταστεί δυνατή η είσοδος σε μέλη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Επικρίσεις Αραφάτ για τη στάση της διεθνούς κοινότητας στο Μεσανατολικό
BBC News
Νεαροί Παλαιστίνιοι λιθοβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης

26.5.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την προστασία των Παλαιστινίων από τον άδικο πόλεμο-όπως χαρακτηριστικά είπε- που έχουν κηρύξει εναντίον τους οι Ισραηλινοί. Στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των Ισλαμικών χωρών στο Κατάρ, ο κ. Αραφάτ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν δηλητηριώδη αέρια και ραδιενεργά υλικά στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της ιστορίας των Παλαιστινίων από τους Άγιους Τόπους. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες αυτές -περί χρησιμοποίησης δηλητηριωδών αερίων και βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρόσθεσε ότι η βία των Ισραηλινών στηρίζεται από τη δύναμη που ελέγχει τη διεθνή κοινότητα, υπονοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόμοια κριτική ασκήθηκε και από τον οικοδεσπότη της διάσκεψης, τον Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ως εγγυήτριες δυνάμεις της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιασέρ Αραφάτ απήυθυνε έκκληση προς τον Αραβικό κόσμο να υποστηρίξει τον Παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η έκκληση του κ. Αραφάτ γίνεται καθώς στις αραβικές χώρες επικρατεί η αίσθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξασκούν πιέσεις προς την Ισραηλινή πλευρά.

Ιερουσαλήμ: Τέλος στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων
BBC News
Η έκταση της καταστροφής είναι εμφανής καθώς άνδρες των σωστικών συνεργείων ερευνούν τα ερείπια για τυχόν επιζώντες

26.5.2001 16:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιερουσαλήμ τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων στο τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής. Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον αγνοούμενοι και ότι η συνέχιση των ερευνών στα συντρίμμια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω αστάθειας του κτιρίου.

Το δυστύχημα συνέβη ενώ στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 700 άτομα -καλεσμένοι σε γαμήλια δεξίωση. Στις έντεκα παρά τέταρτο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το πάτωμα ενός ορόφου κατέρρευσε προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τελικά 24 πτώματα από τα χαλάσματα, ενώ τραυματίσθηκαν επίσης εκατοντάδες άτομα.

Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι η κατάρρευση του κτιρίου οφείλεται σε κατασκευαστικά σφάλματα και έχει ήδη θέσει υπό κράτηση 8 άτομα. O πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε το γεγονός εθνική τραγωδία. Στο μεταξύ άρχισαν να γίνονται στην Ιερουσαλήμ οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας, μετά την παρέλευση της αργίας του Εβραϊκού Σαββάτου.

Επίθεση Αραφάτ κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας
BBC News
Νεαροί Παλαιστίνιοι λιθοβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης

26.5.2001 12:29 (Ωρα Λονδίνου)
O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την προστασία των Παλαιστινίων από τον άδικο πόλεμο-όπως χαρακτηριστικά είπε- που έχουν κηρύξει εναντίον τους οι Ισραηλινοί. Στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των Ισλαμικών χωρών στο Κατάρ, ο κ. Αραφάτ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν δηλητηριώδη αέρια και ραδιενεργά υλικά στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε ίχνος την ιστορία των Παλαιστινίων από τους Άγιους Τόπους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρόσθεσε ότι η βία των Ισραηλινών στηρίζεται από τη δύναμη που ελέγχει τη διεθνή κοινότητα, υπονοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στρατός της ΠΓΔΜ ανέκτησε το Βάκσιντσε
BBC News
Συγκεντρωμένοι πολίτες στα σύνορα των Σκοπίων

26.5.2001 12:53 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού των Σκοπίων και των Αλβανών εξτρεμιστών στην πόλη Σλούπτσανε, προπύργιο των Αλβανοφώνων. Οι πληροφορίες για την κατάσταση των αμάχων στην περιοχή είναι αντικρουόμενες. Ηγέτης των ανταρτών δήλωσε ότι ενθαρρύνουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες, οι αντάρτες εμποδίζουν την έξοδο όσων επιθυμούν να φύγουν από το Σλούπτσανε. Νωρίτερα, αρχηγός των ανταρτών επιβεβαίωσε κυβερνητικό ανακοινωθέν ότι ο στρατός της χώρας ανέκτησε ένα άλλο προπύργιο των Αλβανοφώνων, το Βάκσιντσε, μετά από δύο ημέρες σκληρών συγκρούσεων.

Τραγικό επεισόδιο στην Ιερουσαλήμ
BBC News
Μεγάλη καταστροφή στην Ιερουσαλήμ όπου το πάτωμα ενός ορόφου κατέρρευσε.

26.5.2001 11:22 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιερουσαλήμ τα συνεργεία διασώσεως εξακολουθούν τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων σε κτίριο όπου γινόταν γαμήλια τελετή και το οποίο κατέρρευσε. Εκατοντάδες άτομα ήταν συγκεντρωμένα σε γαμήλια τελετή όταν το πάτωμα ενός ορόφου κατέρρευσε προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες. Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 24 πτώματα από τα χαλάσματα. Εκατοντάδες άτομα τραυματίσθηκαν. Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι η κατάρρευση του κτιρίου οφείλεται σε κατασκευαστικά σφάλματα και έχει ήδη θέσει υπό κράτηση 8 άτομα. O πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε το γεγονός εθνική τραγωδία.

Ο Κόλιν Πάουελ στην Κένυα

26.5.2001 11:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα καλέσει τον πρόεδρο της Κένυας Ντανιέλ Άραπ Μόι να προβεί σε αποφασιστικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και την εξασφάλιση ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας, με το τέλος της προεδρικής του θητείας του χρόνου.

Υπό αμφισβήτηση η "εκεχειρία" στο Ισραήλ
BBC News
Σκοτώθηκε Παλαιστίνιος οδηγός λεωφορείου που εξερράγη στην πόλη Ναμπλούς

26.5.2001 9:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας Παλαιστίνιος, μέλος του κινήματος Φατάχ, και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη στο λεωφορείο στο οποίο αυτοί επέβαιναν στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Πρόκειται για το τελευταίο αιματηρό επεισόδιο. Πριν από αυτό, τρεις άλλοι Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

Τραγικό επεισόδιο στην Ιερουσαλήμ
BBC News
Μεγάλη καταστροφή στην Ιερουσαλήμ όπου το πάτωμα ενός ορόφου κατέρρευσε.

26.5.2001 8:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιερουσαλήμ τα συνεργεία διασώσεως εξακολουθούν τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων, μετά την κατάρρευση κτιρίου με προσκεκλημένους σε γαμήλια τελετή. Αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 10 ατόμων. Πάνω από 20 άτομα βρήκαν το θάνατο και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν όταν κατέρρευσε το πάτωμα ενός ορόφου. Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι η κατάρρευση του κτιρίου οφείλεται σε κατασκευαστικά σφάλματα και έχει ήδη θέσει υπό κράτηση 8 άτομα.

Επιτυχία του κυβερνητικού στρατού στην ΠΓΔΜ
BBC News
Συγκεντρωμένοι πολίτες στα σύνορα των Σκοπίων

26.5.2001 8:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στην ΠΓΔΜ οι επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες, μετά από μία δεύτερη ημέρα επιθέσεων με στόχο χωριά που βρίσκοντανν υπό τον έλεγχο των αλβανών ανταρτών. Αυτά ενώ μία ευαίσθητη ισορροπία εξακολουθεί να διατηρεί την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που περιλαμβάνει και κόμματα των αλβανοφώνων.

Πακέτο φορολογικών περικοπών στις ΗΠΑ

26.5.2001 9:32 (Ωρα Λονδίνου)
Διαπραγματευτές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με ένα μεγάλο πακέτο περικοπών των φόρων. Οι περικοπές -που αποτελούν βασική προτεραιότητα του προγράμματος του προέδρου Μπους- αναμένεται να εγκριθούν αργότερα σήμερα και από τα δύο σώματα.

Ο Κόλιν Πάουελ στην Κένυα

26.5.2001 9:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα καλέσει τον πρόεδρο της Κένυας Ντανιέλ Άραπ Μόι να προβεί σε αποφασιστικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και την εξασφάλιση ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας, με το τέλος της προεδρικής του θητείας του χρόνου.

Με διάλυση κινδυνεύει η Ινδονησία

26.5.2001 9:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η χώρα θα διαλυθεί αν ο ίδιος αναγκασθεί να αποχωρήσει από την εξουσία. Ο κ. Ουαχίντ δήλωσε ότι πέντε επαρχίες -και μεταξύ αυτών η ανατολική Ιάβα από όπου κατάγεται- θα προχωρήσουν σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

"Επιτροπή για την Αλήθεια" στο Περού

26.5.2001 9:48 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στο Περού ανακοίνωσαν τη σύσταση της "Επιτροπής για την Αλήθεια" προκειμένου να διερευνήσει χιλιάδες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιτροπή θα εξετάσει περιπτώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, στο διάστημα της διώξεως των αριστερών ανταρτών της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι και του επαναστατικού κινήματος Τουπάκ Αμαρού. Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πάνω από 3 χιλιάδες άτομα εξαφανίσθηκαν στο διάστημα αυτό.

Φεύγει από τη ζωή ο Κόρντα

26.5.2001 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο άνθρωπος που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό φακό του μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες στον κόσμο έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ στο Παρίσι. Ο Κουβανός Αλμπέρτο Κόρντα, που φωτογράφησε τον Αργεντινό επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ήταν 72 ετών. Ο Κόρντα τράβηξε την περίφημη φωτογραφία του Τσε -με τον χαρακτηριστικό μπερέ και το διαπεραστικό βλέμμα του- το 1960. Η φωτογραφία, που γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία, δημοσιεύθηκε επτά χρόνια αργότερα, όταν ο Τσε Γκεβάρα σκοτώθηκε στην απόπειρά του να οργανώσει επανάσταση στη Βολιβία πάνω στα πρότυπα της κουβανικής επανάστασης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.