Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-05-31

  1. Οι Παλαιστίνιοι πενθούν για τον ακέραιο και μετριοπαθή αλ Χουσεϊνί
  2. Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
  3. Πορεία για την δημοκρατία στο Αλγέρι
  4. Συνελλήφθει βουλευτής του Φόρτσα Ιτάλια
  5. Πέθανε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος
  6. Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
  7. Αυξάνονται τα κρούσματα HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες
  8. H ξηρασία πλήττει την Κίνα
  9. Kίνα: Τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από το κάπνισμα
  10. Πέθανε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος
  11. Πορεία για την δημοκρατία στο Αλγέρι
  12. Αυξάνονται τα κρούσματα HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες
  13. Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
  14. Δηλώσεις Σολάνα για το αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα
  15. Παραιτείται Τούρκος υπουργός μετά από δηλώσεις που οδήγησαν σε πτώση την τιμή του τουρκικού νομίσματος
  16. Ινδονησία: Αρχίζει η διαδικασία παραπομπής του προέδρου Ουαχίντ
  17. H ξηρασία πλήττει την Κίνα
  18. Προβληματίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στα Σκόπια
  19. Tούρκοι δημοσιογράφοι προσφεύγουν στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  20. Kίνα: Τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από το κάπνισμα
  21. Ανησυχία για τους αμάχους στις συγκρούσεις στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
  22. Πέθανε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος
  23. Ινδονησία: Αρχίζει η διαδικασία παραπομπής του προέδρου Ουαχίντ
  24. H ξηρασία πλήττει την Κίνα
  25. Xάγη: Ολοκληρώνεται το συνέδριο γιά τη διαφθορά
  26. Βομβιστική επίθεση στο Μινσκ
  27. Μελέτη του περιοδικού Εκόνομιστ για την Κύπρο.
  28. Οι κορες του προέδρου Μπούς σε επεισόδιο παράνομης κατανάλωσης αλκοόλ
  29. Aυτοκίνητο που θα κινείται με υδρογόνο
  30. Ποινές επιβάλει η ΦΙΦΑ
  31. Πέθανε ανώτατο στέλεχος της Παλαιστινιακής Διοίκησης
  32. Ανησυχία για τους αμάχους στις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ
  33. Στενεύουν τα περιθώρια για τον πρόεδρο της Ινδονησίας.
  34. Στενεύουν τα περιθώρια για τον πρόεδρο της Ινδονησίας.
  35. Αναστάτωση απο την πρόταση για ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών μεταξύ Αλβανίας και πΓΔΜ
  36. Άκαρπη και η δεύτερη συνάντηση των αρχών ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.
  37. Μελέτη του περιοδικού Εκόνομιστ για την Κύπρο.
  38. Λύση στη μαζική είσοδο εργατών απο υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.
  39. Λειψυδρία στην Κίνα
  40. Αυξάνεται η βλάστηση στην Αρκτική.
  41. Προς εξέυρεση λύσης στη Δημοκρατία του Κογκό.
  42. Οι κορες του προέδρου Μπούς σε επεισόδιο παράνομης κατανάλωσης αλκοόλ
Οι Παλαιστίνιοι πενθούν για τον ακέραιο και μετριοπαθή αλ Χουσεϊνί
BBC News
Ο Φαιζάλ αλ Χουσεινί σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Κουβείτ

31.5.2001 23:19 (Ωρα Λονδίνου)
Eνας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Παλαιστινίων - ο υπουργός για την Ιερουσαλήμ o Φαιζάλ αλ Χουσεϊνί - πέθανε από καρδιακή προσβολή χθες τα ξημερώματα στο Κουβέιτ σε ηλικία 61 ετών.

Ο θάνατος του αλ Χουσεϊνί, που βρισκόταν στο Κουβέιτ για να λάβει μέρος σε συνέδριο, θεωρείται πλήγμα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο αλ Χουσεϊνί έχαιρε σεβασμού στον αραβικό κόσμο σαν υπερασπιστής της παλαιστινιακής ταυτότητας της Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Παλαιστίνιους διότι δεν είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Παρότι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τους Ισραηλινούς, τα τελευταία χρόνια ήταν από τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους πολιτικούς που προσπαθούσε να φέρει πιο κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή. Είχε μάθει Εβραϊκά, τα οποία χρησιμοποιούσε συχνά για να μιλάει για τα αιτήματα των Παλαιστινίων σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ισραήλ.

O ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια τον θάνατο του στενού συνεργάτη του. Μάλιστα, ο κ. Arafat αποφάσισε να διακόψει περιοδεία του στην Ευρώπη για να συνοδέψει την σωρό του αλ Χουσεϊνί στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του. Ακόμα και οι Ισραηλινοί - μέσω ενός υψηλόβαθμου πολιτικού τους, τού Γιίοσι Μπεϊλίν που συνεργάσθηκε συχνά στο παρελθόν μαζί του - παραδέχθηκαν ότι στην διάρκεια της ζωής του ο αλ Χουσεινί έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ.

Στις διπλωματικές προσπάθειες γα την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, συνεχίστηκανι για τρίτη ημέρα οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων με στόχο να τερματισθεί η οκτάμηνη βία στην περιοχή, χωρίς, πάντως, μέχρι στιγμής, να έχει υπάρξει πρόοδος. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι η χώρα του χάνει την υπομονή της με τους Παλαιστινίους. Στο τελευταίο περιστατικό βίας, ένας Εβραίος έποικος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στην πόλη Τουλκάρμ , που ελέγχεται από τους Παλαιστινίους.

Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
BBC News
Το ομοσπονιδακό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα μετά την βομβιστική επίθεση

31.5.2001 23:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δικηγόροι του Μακβή, που καταδικάστηκε σε θάνατο για την βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα στην οποία έχασαν την ζωή τους 168 άνθρωποι, ζητούν αναβολή της εκτέλεσης. Ο Μακβή πρόκειται να εκτελεστεί, με ένεση θανατηφόρων ουσιών, στις 11 Ιουνίου. Οι δικηγόροι του ζητούν αναβολή για να έχουν τον χρόνο να ασκήσουν έφεση με το επιχείρημα ότι το FBI δεν είχε δώσει όλα τα ντοκουμέντα στους συνήγορους του κατηγορουμένου πριν από την δίκη του. Η εκτέλεση έχει ήδη αναβληθεί μια φορά, στις αρχές Μαίου, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη των φακέλων με αποδεικτικά στοιχεία που είχε στη διάθεση του το FBI.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασησμένη να αντιταχθεί στην αναβολή διότι τα ντοκουμέντα αυτά δεν δημιουργούν καμμία αμφιβολία για την ενοχή του Μακβή στην βομβιστική επίθεση. Ο ίδιος παραδέχεται την ενοχή του και είχε δηλώσει ότι θέλει να πεθάνει. Ομως οι συνήγοροι του λένε ότι άλλαξε γνώμη και θέλει τώρα να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακεραιότητας της δικαιοσύνης.

Πορεία για την δημοκρατία στο Αλγέρι
BBC News
Διαδήλωση Βερβερίνων. Οι ταραχές άρχισαν πριν μερικές εβδομάδες

31.5.2001 19:35 (Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από εκατό χιλιάδες πήραν μέρος σε πορεία για την δημοκρατία στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Αλγέρι εδώ και δέκα χρόνια. Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης το Μέτωπο Σοσιαλιστικών Δυνάμεων.

Επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές, που φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκρούστηκαν με κατοίκους της περιοχής που ήταν αντίθετοι στην πορεία. Ατομα και από τις δύο πλευρές προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει αρκετές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Αφορμή υπήρξε ο θάνατος, ενώ κρατείτο από την αστυνομία,νεαρού Βερβερίνου τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Συνελλήφθει βουλευτής του Φόρτσα Ιτάλια

31.5.2001 23:25 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιταλία βουλευτής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνελλήφθει με την κατηγορία της διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Τζιανστέφανο Φριγκέριο συνελλήφθει σε σχέση μεμεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει στη δεκαετία του 90.

Το Φόρτσα Ιτάλια ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες αφορούν υπόθεση που είχε προηγηθεί της ίδρυσης του κόμματος και δεν γνώριζε τίποτα για το πρόβλημα όταν επέλεξε ως υποψήφιο του τον κ.Φριγκέριο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πέθανε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος
BBC News
Ο Φαιζάλ αλ Χουσεινί σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Κουβείτ

31.5.2001 21:36 (Ωρα Λονδίνου)
Eνας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Παλαιστινίων - ο υπουργός για την Ιερουσαλήμ o Φαιζάλ αλ Χουσεϊνί - πέθανε σήμερα τα ξημερώματα στο Κουβέιτ σε ηλικία 61 ετών. Μέλος της συνοδείας του έκανε γνωστό ότι ο αλ Χοσεινί νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Κουβέιτ με πνευμονία όταν υπέστη καρδιακή προσβολή.

Ο θάνατος του αλ Χουσε]νί, που βρισκόταν στο Κουβέιτ για να λάβει μέρος σε συνέδριο, θεωρείται πλήγμα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψή του ήταν η πρώτη υψηλόβαθμου αξιωματούχος των Παλαιστινίων στο Κουβέιτ από την περίοδο που οι σχέσεις του Κουβέιτ με τους Παλαιστινίους επιδεινώθηκαν μετά από την υποστήριξη που πρόσφεραν οι τελευταίοι στο Iraq στην διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Παρότι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τους Ισραηλινούς, τα τελευταία χρόνια ήταν από τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους πολιτικούς που προσπαθούσε να φέρει πιο κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή. Είχε μάθει Εβραϊκά, τα οποία χρησιμοποιούσε συχνά για να μιλάει για τα αιτήματα των Παλαιστινίων σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ισραήλ.

O ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια τον θάνατο του στενού συνεργάτη του. Μάλιστα, ο κ. Arafat αποφάσισε να διακόψει περιοδεία του στην Ευρώπη για να συνοδέψει την σωρό του αλ Χουσεϊνί στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του. Ακόμα και οι Ισραηλινοί - μέσω ενός υψηλόβαθμου πολιτικού τους, τού Γιίοσι Μπεϊλίν που συνεργάσθηκε συχνά στο παρελθόν μαζί του - παραδέχθηκαν ότι στην διάρκεια της ζωής του ο αλ Χουσεινί έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ.

Στις διπλωματικές προσπάθειες γα την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων με στόχο να τερματισθεί η οκτάμηνη βία στην περιοχή, χωρίς, πάντως, μέχρι στιγμής, να έχει υπάρξει πρόοδος. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είπε, σύμφωνα με πλη ροφορίες, στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι η χώρα του χάνει την υπομονή της με τους Παλαιστινίους. Στο τελευταίο περιστατικό βίας, ένας Εβραίος έποικος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στην πόλη Τουλκάρμ , που ελέγχεται από τους Παλαιστινίους.

Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
BBC News
Το ομοσπονιδακό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα μετά την βομβιστική επίθεση

31.5.2001 21:39 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δικηγόροι του Μακβή, που καταδικάστηκε σε θάνατο για την βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα, ζητούν αναβολή της εκτέλεσης. Ο Μακβή πρόκειται να εκτελεστεί, με ένεση θανατηφόρων ουσιών, στις 11 Ιουνίου. Οι δικηγόροι του ζητούν αναβολή για να έχουν τον χρόνο να ασκήσουν έφεση με το επιχείρημα ότι το FBI δεν είχε δώσει όλα τα ντοκουμέντα στους συνήγορους του κατηγορουμένου πριν από την δίκη του. Η εκτέλεση έχει ήδη αναβληθεί μια φορά, στις αρχές Μαίου, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη των φακέλων με αποδεικτικά στοιχεία που είχε στη διάθεση του το FBI.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασησμένη να αντιταχθεί στην αναβολή διότι τα ντοκουμέντα αυτά δεν δημιουργούν καμμία αμφιβολία για την ενοχή του Μακβή στην βομβιστική επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 168 ανθρώπων.

Αυξάνονται τα κρούσματα HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες
BBC News
Γραφική αναπαράσταση του ιού HIV

31.5.2001 19:54 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυξάνονται τα κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια του AIDS ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους και μπορεί σύντομα να φτάσουν στα επίπεδα που ήταν στη δεκαετία του 80. Μια νέα μελέτη, του Κέντρου για τον Ελεγχο Ασθενειών, που βασίζεται στην ανώνυμη εξέταση ανδρών από 20 εώς 20 ετών σε αρκετές αμερικανικές πόλεις, έδειξε επίσης μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων. Ενας στους επτά μαύρους Αμερικανούς ομοφυλόφιλους προσβάλεται από τον ιό HIV κάθε χρόνο, δηλαδή το 15 σχεδόν %. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους λευκούς ομοφυλόφιλους ήταν μόνο 2,5%

H ξηρασία πλήττει την Κίνα

31.5.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας καθώς συνεχίζεται η ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Η ξηρασία που πλήττει την Κίνα θεωρείται η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας , επισημαίνουν οι παρατηρητές. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Πεκίνο μεταδίδει ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις άγονες περιοχές της Βόρειας Κίνας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Μπι Μπι Σι , το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κίνα έχει επιδεινωθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού , της επέκτασης της καλλιεργίσιμης γής και της βιομηχανικής ανάπτυξης. Η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να μετάφερει νερό στο Βορρά από τον ποταμό Γιανγκτζέ στο Νότο.

Kίνα: Τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από το κάπνισμα

31.5.2001 16:06 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Kινα οι αρχές προβλέπουν ότι μέχρι το έτος 2050 τρία εκατομμύρια άτομα θα πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα εξαιτίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο, 320 εκατομύρια κινέζοι καπνίζουν τώρα. Σύμφωνα δε με έρευνα που έκαναν πριν από 2 χρόνια αμερικανοί και κινέζοι επιστήμονες, εκατομμύρια κινέζοι διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν νέοι από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι ερευνητές επέρριψαν τις ευθύνες στις μεγάλες καπνοβιομηχανίες για τις επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείας τους που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν το κάπνισμα στην Κίνα.

Πέθανε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος
BBC News
Ο Φαιζάλ αλ Χουσεινί σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Κουβείτ

31.5.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Eνας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Παλαιστινίων - ο υπουργός για την Ιερουσαλήμ o Φαιζάλ αλ Χουσεινί - πέθανε σήμερα τα ξημερώματα στο Κουβέιτ σε ηλικία 61 ετών. Μέλος της συνοδείας του έκανε γνωστό ότι ο αλ Χοσεινί νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Κουβέιτ με πνευμονία όταν υπέστη καρδιακή προσβολή.

Ο θάνατος του αλ Χουσεινί, που βρισκόταν στο Κουβέιτ για να λάβει μέρος σε συνέδριο, θεωρείται πλήγμα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψή του ήταν η πρώτη υψηλόβαθμου αξιωματούχος των Παλαιστινίων στο Κουβέιτ από την περίοδο που οι σχέσεις του Κουβέιτ με τους Παλαιστινίους επιδεινώθηκαν μετά από την υποστήριξη που πρόσφεραν οι τελευταίοι στο Iraq στην διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Παρότι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τους Ισραηλινούς, τα τελευταία χρόνια ήταν από τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους πολιτικούς που προσπαθούσε να φέρει πιο κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή. Είχε μάθει Εβραϊκά, τα οποία χρησιμοποιούσε συχνά για να μιλάει για τα αιτήματα των Παλαιστινίων σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ισραήλ.

O ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια τον θάνατο του στενού συνεργάτη του. Μάλιστα, ο κ. Arafat αποφάσισε να διακόψει περιοδεία του στην Ευρώπη για να συνοδέψει την σωρό του αλ Χουσεινί στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του. Ακόμα και οι Ισραηλινοί - μέσω ενός υψηλόβαθμου πολιτικού τους, τού Γιίοσι Μπειλίν που συνεργάσθηκε συχνά στο παρελθόν μαζί του - παραδέχθηκαν ότι στην διάρκεια της ζωής του ο αλ Χουσεινί έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ.

Στις διπλωματικές προσπάθειες γα την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων με στόχο να τερματισθεί η οκτάμηνη βία στην περιοχή, χωρίς, πάντως, μέχρι στιγμής, να έχει υπάρξει πρόοδος. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είπε, σύμφωνα με πλη ροφορίες, στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι η χώρα του χάνει την υπομονή της με τους Παλαιστινίους. Στο τελευταίο περιστατικό βίας, ένας Εβραίος έποικος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στην πόλη Τουλκάρμ , που ελέγχεται από τους Παλαιστινίους.

Πορεία για την δημοκρατία στο Αλγέρι
BBC News
Διαδήλωση Βερβερίνων. Οι ταραχές άρχισαν πριν μερικές εβδομάδες

31.5.2001 19:35 (Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από εκατό χιλιάδες πήραν μέρος σε πορεία για την δημοκρατία στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Αλγέρι εδώ και δέκα χρόνια. Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης το Μέτωπο Σοσιαλιστικών Δυνάμεων.

Επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές, που φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκρούστηκαν με κατοίκους της περιοχής που ήταν αντίθετοι στην πορεία. Ατομα και από τις δύο πλευρές προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει αρκετές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Αφορμή υπήρξε ο θάνατος, ενώ κρατείτο από την αστυνομία,νεαρού Βερβερίνου τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Αυξάνονται τα κρούσματα HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες
BBC News
Γραφική αναπαράσταση του ιού HIV

31.5.2001 19:54 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυξάνονται τα κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια του AIDS ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους και μπορεί σύντομα να φτάσουν στα επίπεδα που ήταν στη δεκαετία του 80. Μια νέα μελέτη, του Κέντρου για τον Ελεγχο Ασθενειών, που βασίζεται στην ανώνυμη εξέταση ανδρών από 20 εώς 20 ετών σε αρκετές αμερικανικές πόλεις, έδειξε επίσης μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων. Ενας στους επτά μαύρους Αμερικανούς ομοφυλόφιλους προσβάλεται από τον ιό HIV κάθε χρόνο, δηλαδή το 15 σχεδόν %. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους λευκούς ομοφυλόφιλους ήταν μόνο 2,5%

Οι δικηγόροι του Μακβή ζητούν αναβολή της εκτέλεσης του
BBC News
Το ομοσπονιδακό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα μετά την βομβιστική επίθεση

31.5.2001 19:44 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δικηγόροι του Μακβή, που καταδικάστηκε σε θάνατο για την βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα, ζητούν αναβολή της εκτέλεσης. Ο Μακβή πρόκειται να εκτελεστεί, με ένεση θανατηφόρων ουσιών, στις 11 Ιουνίου. Οι δικηγόροι του ζητούν αναβολή για να έχουν τον χρόνο να ασκήσουν έφεση με το επιχείρημα ότι το FBI δεν είχε δώσει όλα τα ντοκουμέντα στους συνήγορους του κατηγορουμένου πριν από την δίκη του.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασησμένη να αντιταχθεί στην αναβολή διότι τα ντοκουμέντα αυτά δεν δημιουργούν καμμία αμφιβολία για την ενοχή του Μακβή στην βομβιστική επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 168 ανθρώπων.

Δηλώσεις Σολάνα για το αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα
BBC News
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

31.5.2001 20:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, αρνήθηκε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Ηνωμενων Πολιτειών και Κοινότητας αναφορικά με το νέο πυραυλικό αμυντικό σύστημα που θέλει να αναπτύξει η Ουάσινγκτον. Ο κ. Σολάνα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πολύ σημαντικό τον έλεγχο των εξοπλισμών, όμως είναι έτοιμη να εξετάσει νέες πιθανότητες αποτρεπτικών συστημάτων.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Σολάνα έγιναν μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωετρικών του ΝΑΤΟ την Τρίτη στη Λιθουανία κατά την οποία οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον δεν εξέφρασαν σαφή υποστήριξη για τα αμερικανικά σχέδια.

Παραιτείται Τούρκος υπουργός μετά από δηλώσεις που οδήγησαν σε πτώση την τιμή του τουρκικού νομίσματος

31.5.2001 20:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Τουρκία, ο Γουκσέλ Γάλοβα, παραιτήθηκε μετά τις δηλώσεις του για δυσκολίες στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καπνοβιομηχανίας. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν αναταραχή στο χρηματηστήριο, η τιμή του τουρκικού νομίσματος έπεσε και οι μετοχές έχασαν το 5 % της αξίας τους αν και ανεκαμψαν μετά την δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ότι οι απόψεις του κ. Γάλοβα δεν αντανακλούν τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ινδονησία: Αρχίζει η διαδικασία παραπομπής του προέδρου Ουαχίντ
BBC News
Ο πρόεδρος Ουαχίντ και η αντιπρόεδρος Μεγκαουάτι

31.5.2001 13:53 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδονησία, αποφασίστηκε η διαδικασία παραπομπής τού προέδρου της χώρας - τού Αμντουραχμάν Ουαχίντ - να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου. Η απόφαση αυτή ελήφθη λιγότερο από 24 ώρες μετά από την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας της πρότασης να παραπεμφθεί ο κ.Ουαχίντ με κατηγορίες για διαφθορά και ανικανότητα. Ο κ. Ουαχίντ αρνείται κάθε κατηγορία υποστηρίζοντας ότι κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από την παραπομπή του.

Πάντως, στενός συνεργάτης του έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού πιστεύει ότι τελικά μπορεί να επέλθει συμβιβασμός και να τερματισθεί η πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ινδονησία. Να προσθέσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει τον κ.Ουαχίντ να μην κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υποστηρικτές του κ. Ουαχίντ πραγματοποίησαν διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας - την Τζακάρτα - καλώντας τον να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Ο κ.Ουαχίντ έχει πει ότι θα μιλήσει δημόσια για το θέμα αύριο, όμως πολλοί βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πρότασης για παραπομπή του λένε ότι πλέον δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και ότι η μόνη λύση είναι να τον διαδεχθεί στην προεδρία της Ινδονησίας η σημερινή αντιπρόεδρος της χώρας, η Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι .

H ξηρασία πλήττει την Κίνα

31.5.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας καθώς συνεχίζεται η ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Η ξηρασία που πλήττει την Κίνα θεωρείται η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας , επισημαίνουν οι παρατηρητές. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Πεκίνο μεταδίδει ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις άγονες περιοχές της Βόρειας Κίνας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Μπι Μπι Σι , το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κίνα έχει επιδεινωθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού , της επέκτασης της καλλιεργίσιμης γής και της βιομηχανικής ανάπτυξης. Η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να μετάφερει νερό στο Βορρά από τον ποταμό Γιανγκτζέ στο Νότο.

Προβληματίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στα Σκόπια
BBC News
Την ανταλλαγή πληθυσμών πρότεινε μεταξύ άλλων η Ακαδημία Επιστημών

31.5.2001 15:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στην ΠΓΔ της Μακεδονίας νέα ένταση παρατηρείται στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού όσον αφορά τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα της χώρας για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει η αλβανόφωνη κοινότητα: σύμφωνα με τους ανταποκριτές, έχουν προβληματίσει τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ότι οι αλλαγές που προτείνει η διεθνής κοινότητα και οι οποίες ευνοούν τους αλβανοφώνους μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, λέγερται ότι πρότεινε την μερική αμνήστευση των ανταρτών που δρουν στο Βορρά. Οι τελευταίες πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι επικρατεί τώρα ηρεμία, αλλά πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν αμφιβολίες για την τύχη των χιλιάδων αμάχων που έχουν εγκλωβισθεί, λόγω των συγκρούσεων, στα χωριά που κρατούν οι αντάρτες. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα η εγκατάσταση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στη Νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο--επιχείρηση που άρχισε, ως γνωστόν, πρίν από μία εβδομάδα υπό την εποπτεία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, της K-FOR. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός εισήλθε έτσι στα χωριά όπου είχαν το ορμητήριό τους οι αλβανόφωνοι αντάρτες. Οι κυριότερες ανταρτικές οργανώσεις είχαν συμφωνήσει να διαλυθούν πριν αρχίσει η εγκατάσταση του γιουκοσλαβικού στρατού στην ουδέτερη ζώνη και, παρά την απειλή ορισμένων αρχηγών των ανταρτών ότι θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα, η όλη επιχείρηση διεξήχθη, σε γενικές γραμμές, ειρηνικά.

Tούρκοι δημοσιογράφοι προσφεύγουν στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

31.5.2001 16:02 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία όπου οι τέσσερις δημοσιογράφοι, που καταδικάσθηκαν χθες σε φυλάκιση είκοσι τεσσάρων μηνών, δήλωσαν πως θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Oι τέσσερις δημοσιογράφοι, που εργάζονταν στην ισλαμική εφημερίδα Yeni Asya, είχαν κατηγορηθεί για αναμόχλευση των θρησκευτικών παθών, επειδή είχαν χαρακτηρίσει "προειδοποίηση από το Θεό" τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία πριν από 2 χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκδότης της ίδιας εφημερίδας είχε καταδικασθεί σε μικρή ποινή φυλάκισης για ανάλογες κατηγορίες.

Kίνα: Τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από το κάπνισμα

31.5.2001 16:06 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Kινα οι αρχές προβλέπουν ότι μέχρι το έτος 2050 τρία εκατομμύρια άτομα θα πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα εξαιτίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο, 320 εκατομύρια κινέζοι καπνίζουν τώρα. Σύμφωνα δε με έρευνα που έκαναν πριν από 2 χρόνια αμερικανοί και κινέζοι επιστήμονες, εκατομμύρια κινέζοι διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν νέοι από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι ερευνητές επέρριψαν τις ευθύνες στις μεγάλες καπνοβιομηχανίες για τις επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείας τους που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν το κάπνισμα στην Κίνα.

Ανησυχία για τους αμάχους στις συγκρούσεις στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
BBC News
Την ανταλλαγή πληθυσμών πρότεινε μεταξύ άλλων η Ακαδημία Επιστημών

31.5.2001 14:33 (Ωρα Λονδίνου)
Tην ανησυχία τους εκφράζουν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις για την τύχη των χιλιάδων αμάχων που έχουν εγκλωβισθεί, λόγω των συνεχιζομένων συγκρούσεων, στα χωριά που κρατούν οι αλβανόφωνοι αντάρτες στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔ της Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα υπάρχει έλλειψη και σε πόσιμο νερό και σε τρόφιμα και ο Ερυθρός Σταυρός χαρακτήρισε την κατάσταση απελπιστική. Πιστεύεται ότι μέχρι και 10 χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στα χωριά που πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις--οι περισσότεροι στο προπύργιο των ανταρτών, στο Λίπκοβο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι άμαχοι δεν εγκαταλείπουν τα χωριά γιατί τους έχουν φοβίσει οι αντάρτες. Αξιωματούχοι, όμως, της αλβανόφωνης κοινότητας λένε ότι οι άμαχοι φοβούνται ότι μπορούν να έχουν άσχημη μεταχείριση αν πέσουν στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Ας σημειωθεί ότι η οργάνωση "Human Rightς Watch", που έχει την έδρα της στη Ν. Υόρκη, δήλωσε πως έχει στοιχεία για τον βάναυσο, όπως λέει, τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους αμάχους σε προηγούμενεςοι περιπτώσεις οι κυβερνητικές δυνάμεις--δέρνοντάς τους, για παράδειγμα, και καίγοντας τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα η εγκατάσταση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στη Νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο--επιχείρηση που άρχισε, ως γνωστόν, πρίν από μία εβδομάδα υπό την εποπτεία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, της K-FOR. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός εισήλθε έτσι στα χωριά όπου είχαν το ορμητήριό τους οι αλβανόφωνοι αντάρτες. Οι κυριότερες ανταρτικές οργανώσεις είχαν συμφωνήσει να διαλυθούν πριν αρχίσει η εγκατάσταση του γιουκοσλαβικού στρατού στην ουδέτερη ζώνη και, παρά την απειλή ορισμένων αρχηγών των ανταρτών ότι θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα, η όλη επιχείρηση διεξήχθη, σε γενικές γραμμές, ειρηνικά.

Πέθανε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος
BBC News
Ο Φαιζάλ αλ Χουσεινί σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Κουβείτ

31.5.2001 13:27 (Ωρα Λονδίνου)
Eνας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Παλαιστινίων - ο υπουργός για την Ιερουσαλήμ o Φαιζάλ αλ Χουσεινί - πέθανε σήμερα τα ξημερώματα στο Κουβέιτ σε ηλικία 61 ετών. Μέλος της συνοδείας του έκανε γνωστό ότι ο αλ Χοσεινί νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Κουβέιτ με πνευμονία όταν υπέστη καρδιακή προσβολή.

Ο θάνατος του αλ Χουσεινί, που βρισκόταν στο Κουβέιτ για να λάβει μέρος σε συνέδριο, θεωρείται πλήγμα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψή του ήταν η πρώτη υψηλόβαθμου αξιωματούχος των Παλαιστινίων στο Κουβέιτ από την περίοδο που οι σχέσεις του Κουβέιτ με τους Παλαιστινίους επιδεινώθηκαν μετά από την υποστήριξη που πρόσφεραν οι τελευταίοι στο Iraq στην διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Παρότι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τους Ισραηλινούς, τα τελευταία χρόνια ήταν από τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους πολιτικούς που προσπαθούσε να φέρει πιο κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή. Είχε μάθει Εβραϊκά, τα οποία χρησιμοποιούσε συχνά για να μιλάει για τα αιτήματα των Παλαιστινίων σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ισραήλ.

O ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια τον θάνατο του στενού συνεργάτη του. Μάλιστα, ο κ. Arafat αποφάσισε να διακόψει περιοδεία του στην Ευρώπη για να συνοδέψει την σωρό του αλ Χουσεινί στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του. Ακόμα και οι Ισραηλινοί - μέσω ενός υψηλόβαθμου πολιτικού τους, τού Γιίοσι Μπειλίν που συνεργάσθηκε συχνά στο παρελθόν μαζί του - παραδέχθηκαν ότι στην διάρκεια της ζωής του ο αλ Χουσεινί έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ.

Στις διπλωματικές προσπάθειες γα την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων με στόχο να τερματισθεί η οκτάμηνη βία στην περιοχή, χωρίς, πάντως, μέχρι στιγμής, να έχει υπάρξει πρόοδος. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είπε, σύμφωνα με πλη ροφορίες, στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι η χώρα του χάνει την υπομονή της με τους Παλαιστινίους. Στο τελευταίο περιστατικό βίας, ένας Εβραίος έποικος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στην πόλη Τουλκάρμ , που ελέγχεται από τους Παλαιστινίους.

Ινδονησία: Αρχίζει η διαδικασία παραπομπής του προέδρου Ουαχίντ
BBC News
Ο πρόεδρος Ουαχίντ και η αντιπρόεδρος Μεγκαουάτι

31.5.2001 13:53 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδονησία, αποφασίστηκε η διαδικασία παραπομπής τού προέδρου της χώρας - τού Αμντουραχμάν Ουαχίντ - να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου. Η απόφαση αυτή ελήφθη λιγότερο από 24 ώρες μετά από την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας της πρότασης να παραπεμφθεί ο κ.Ουαχίντ με κατηγορίες για διαφθορά και ανικανότητα. Ο κ. Ουαχίντ αρνείται κάθε κατηγορία υποστηρίζοντας ότι κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από την παραπομπή του.

Πάντως, στενός συνεργάτης του έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού πιστεύει ότι τελικά μπορεί να επέλθει συμβιβασμός και να τερματισθεί η πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ινδονησία. Να προσθέσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει τον κ.Ουαχίντ να μην κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υποστηρικτές του κ. Ουαχίντ πραγματοποίησαν διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας - την Τζακάρτα - καλώντας τον να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Ο κ.Ουαχίντ έχει πει ότι θα μιλήσει δημόσια για το θέμα αύριο, όμως πολλοί βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πρότασης για παραπομπή του λένε ότι πλέον δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και ότι η μόνη λύση είναι να τον διαδεχθεί στην προεδρία της Ινδονησίας η σημερινή αντιπρόεδρος της χώρας, η Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι .

H ξηρασία πλήττει την Κίνα

31.5.2001 14:00 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας καθώς συνεχίζεται η ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Η ξηρασία που πλήττει την Κίνα θεωρείται η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας , επισημαίνουν οι παρατηρητές. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Πεκίνο μεταδίδει ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις άγονες περιοχές της Βόρειας Κίνας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Μπι Μπι Σι , το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κίνα έχει επιδεινωθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού , της επέκτασης της καλλιεργίσιμης γής και της βιομηχανικής ανάπτυξης. Η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να μετάφερει νερό στο Βορρά από τον ποταμό Γιανγκτζέ στο Νότο.

Xάγη: Ολοκληρώνεται το συνέδριο γιά τη διαφθορά

31.5.2001 14:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώνονται σήμερα στη Χάγη οι εργασίες διεθνούς συνεδρίου γιά την πάταξη της διαφθοράς. Οι σύνεδροι αναμένεται να αποδεχθούν διακήρυξη που θα αποτελέσει τη βάση της συνθήκης των ΗΕ κατά της διαφθοράς. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι μεταδίδει από τη Χάγη ότι υπάρχει ευρεία συνέναιση γιά το περιεχόμενο της διακήρυξης στην οποία αναμένεται να τονίζεται η ανάγκη γιά τη βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και γιά μεγαλύτερη προστασία των ατόμων που είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τις αρχές στη μάχη κατά της διαφθοράς.

Βομβιστική επίθεση στο Μινσκ

31.5.2001 14:46 (Ωρα Λονδίνου)
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας , το Μινσκ , μετά την έκρηξη δύο χειροβομβίδων που άγνωστοι έρριξαν στη ρωσική πρεσβεία . Τραυματίες δεν υπάρχουν και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο της πρεσβείας είναι περιορισμένες . Η επίθεση έγινε ένω στο Μινσκ έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ο ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών - ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν - εν όψει της συνόδου κορυφής που αρχίζει αύριο Παρασκευή .

Μελέτη του περιοδικού Εκόνομιστ για την Κύπρο.

31.5.2001 6:31 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο σημαντικά πολιτικά γεγονότα σημάδεψαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες : οι βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και η κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού στη αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου. Ο πολιτικός αντίκτυπος των εκλογών της 27ης Μαϊου θα ειναι περιορισμένος βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η μελέτη αλλά μπορει να επιρρεάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2003.

Αναφορικα με την καταρρευση του κυβερνωντος συνασπισμου στο κατεχωμενο βορειο τμημα της Κυπρου, η μελετη του Ινστιτουτου Μελετων του Εκονομιστ σημειώνει πως προκληθηκε απο τα αυξανομενα οικονομικα προβληματα και αντανακλα την ολοενα και μεγαλυτερη πολωση στο ζητημα της επιλυσης του κυπριακου. Ειναι πολυ πιθανο, συνεχιζει η μελετη, ο σχηματισμος κυβερνησης απο το κομμα Εθνικης Ενοτητας του Ντερβίς Ερογλου και το κεντρο-δεξιο Δημοκρατικο κομμα. Το Ινστιτουτο Μελετων του Εκονομιστ εκτιμα πως ο κ. Ντεκτας δεν αποκλειεται να επανελθει στις συνομιλιες φετος. Ομως η αποχωρηση απο την κυβερνηση του πιο μετριοπαθους Ρεπουμπλικανικου κομματος, αυξανει τον κινδυνο στασιμοτητας στις συνομιλιες καθως η νεα κυβερνηση των Τουρκοκυπριων ειναι πολυ πιθανο να υιοθετησει πιο σκληρη σταση. "Ακομη και αν αρχισουν ξανα συντομα οι εκ του συνεγγυς συνομιλιες, δυσπιστια και κεκτημενα συμφεροντα και στις δυο πλευρες ειναι πολυ πιθανο να εμποδισουν βραχυπροθεσμα και μακροπροθεσμα μια διευθετηση. Αυτο θα περιπλεξει την ενταξιακη πορεια της Κυπρου και αυξανει τον κινδυνο καποια στιγμη να εξελιχθει "το κυπριακο προβλημα" σε κριση, καταληγει η μελετη του Ινστιτουτου Μελετων του περιοδικου Εκονομιστ.

Οι κορες του προέδρου Μπούς σε επεισόδιο παράνομης κατανάλωσης αλκοόλ
BBC News
Οι δύο θυγατέρες του προέδρου Μπούς, η Μπάρμπαρα και η Τζίνα

31.5.2001 7:26 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστυνομικές αρχές στο Τέξας ερευνούν καταγγελείες οτι οι δύδιμες κόρες του αμερικανού προέδρου Τζώρζτ Μπούς προσπάθησαν να αγοράσουν παράνομα αλκοόλ σε εστιατόριο του Austin , χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες. Η Μπάρμπαρα και η Τζίνα Μπούς είναι 19 χρόνων, δύο χρόνια δηλαδή κάτω απο το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Πρίν απο ένα περίπου μήνα η Τζίνα είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο.

Aυτοκίνητο που θα κινείται με υδρογόνο

31.5.2001 14:09 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Σιγκαπούρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Daimler - Chrysler πρόκειται να επιδιώξει την παραγωγή ενός αυτοκινήτου που δεν θα προκαλεί μόλυνση της ατμόσφαιρας. Το όχημα αυτό θα κινείται με υδρογόνο. Ηδη στις ΗΠΑ και στη Ιαπωνία έχουν γίνει δοκιμές γιά τη παραγωγή ενός αυτοκινήτου οπου θα είναι φιλικό στο περιβάλλον. Η σχετική ανακοίνωση στη Σιγκαπούρη έγινε μετα το πέρας συνεδρίου που αφορούσε τις μεταφορές. Το συνέδριο διήρκεσε δύο ημέρες και στη διάρκειά του παρουσιάσθηκε γιά πρώτη φορά στην ασιατική αγορά το μοντέλο της Daimler - Chrysler , το Necar 4A , που θεωρείται το περισσότερο φιλικό πρός το περιβάλλον αυτοκίνητο.

Ποινές επιβάλει η ΦΙΦΑ

31.5.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
H ΦΙΦΑ απαγόρευσε τη συμμετοχή δύο ποδοσφαιριστών--συγκεκριμένα του Ολλανδού Εντγκaρ Νταβiντς και του Πορτογάλλου Φερνάντο Κούτο της Λάτσιο--σε διεθνείς αγώνες γιατί οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι είχαν πάρει αναβολικά. Και οι δύο το αρνούνται, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα παίξουν στους προκριματικούς του Παγκοσμιίου Κυπέλλου τον Ιούνιο.

Πέθανε ανώτατο στέλεχος της Παλαιστινιακής Διοίκησης
BBC News
Ο Χουσεϊνί ήταν συχνά προσκεκλημένος της ισραηλινής τηλεόρασης

31.5.2001 8:37 (Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε στο Κουβέιτ, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ο Φαϊζάλ Χουσεϊνί, υπουργός για την Ιερουσαλήμ, ένα από τα ανώτατα στελέχη της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Παλαιστίνιος εκπρόσωπος που τον συνόδευε σε συνέδριο είπε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Ο Χουσεϊνί ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος παλαιστίνιος επίσημος που επισκεπτόταν το Κουβέιτ από τότε ποιυ είχαν επιδεινωθεί οι σχέσεις των δύο πλευρών για τη στάση που κράτησαν οι Παλαιστίνιοι κατά τον πόλεμο του Περσικού.

Ανησυχία για τους αμάχους στις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ
BBC News
Την ανταλλαγή πληθυσμών πρότεινε μεταξύ άλλων η Ακαδημία Επιστημών

31.5.2001 8:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στελέχη των οργανώσεων αρωγής στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας λένε ότι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την τύχη έως και 10.000 αμάχων που έχουν παγιδευτεί από τις συγκρούσεις στην περιοχή που ελέγχουν οι αλβανοί αντάρτες στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξαντλούνται τα τρόφιμα και το νερό.

Οι συγκρούσεις επαναλαμβάνονται αφού οι άμαχοι δεν εκμεταλλεύθηκαν κατάπαυση του πυρός που είχε στόχο να τους επιτρέψει να διαφύγουν.

Στο μεταξύ ανάστάτωση προκάλεσε στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ η ιδέα για την ανταλλαγή πληθυσμών και εδαφών με την Αλβανία, που παρουσίασε την Τατάρτη η Ακαδημία Επιστημών των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την προταση θα μπορούσε η ΠΓΔΜ να δώσει ορισμένα τμήματα δυτικών περιοχών της, και να πάρει απο την Αλβανία την περιοχή της μικρής Πρέσπας και τμήμα της όχθης της Λίμνης της Αχρίδας.

Αντίστοιχα προτείνεται και ανταλλαγή πληθυσμών.

Όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας απέρριψαν την ιδέα όχι όλα όμως με την ίδια ένταση.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες δήλωσε σοκαρισμένος.

Στενεύουν τα περιθώρια για τον πρόεδρο της Ινδονησίας.
BBC News
Χθές οπαδοί του προέδρου προκάλεσαν επεισόδια.

31.5.2001 5:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν το πόσο γρήγορα θα συγκαλέσουν το ανώτατο σώμα της χώρας, τη Λαϊκή Συμβουλευτική Συνέλευση, η οποία και θα κρίνει την τύχη του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ που κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα

Χθες το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του κυρίου Ουαχίντ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να αναλάβει από δω και πέρα την υπόθεση, η Συνέλευση. Ο πρόεδρος της Συνέλευσης, είπε στο BBC ότι μέσα σε δύο μήνες, ο κύριος Ουαχίντ θα αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τζακάρτα μεταδίδει ότι ο ινδονήσιος πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει πλέον πολλές επιλογές. Υπάρχουν φόβοι ότι ο κύριος Ουαχίντ θα επιχειρήσει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να επιβάλλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης, αλλά ο στρατός της Ινδονησίας τον έχει ήδη προειδοποιήσει να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Στενεύουν τα περιθώρια για τον πρόεδρο της Ινδονησίας.
BBC News
Χθές οπαδοί του προέδρου προκάλεσαν επεισόδια.

31.5.2001 5:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν το πόσο γρήγορα θα συγκαλέσουν το ανώτατο σώμα της χώρας, τη Λαϊκή Συμβουλευτική Συνέλευση, η οποία και θα κρίνει την τύχη του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ που κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα

Χθες το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του κυρίου Ουαχίντ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να αναλάβει από δω και πέρα την υπόθεση, η Συνέλευση. Ο πρόεδρος της Συνέλευσης, είπε στο BBC ότι μέσα σε δύο μήνες, ο κύριος Ουαχίντ θα αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο ανταποκριτής του BBC στην Τζακάρτα μεταδίδει ότι ο ινδονήσιος πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει πλέον πολλές επιλογές. Υπάρχουν φόβοι ότι ο κύριος Ουαχίντ θα επιχειρήσει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να επιβάλλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης, αλλά ο στρατός της Ινδονησίας τον έχει ήδη προειδοποιήσει να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Αναστάτωση απο την πρόταση για ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών μεταξύ Αλβανίας και πΓΔΜ
BBC News
Την ανταλλαγή πληθυσμών πρότεινε μεταξύ άλλων η Ακαδημία Επιστημών

31.5.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ανάστάτωση προκάλεσε στην πολιτική σκηνή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ιδέα για την ανταλλαγή πληθυσμών και εδαφών με την Αλβανία, που παρουσίασε χθες ο προεδρος της Ακαδημίας Επιστημών των Σκοπίων, Γκιόργκυ Εφρέμοφ, προσκείμενος στο κόμμα ΒΕ- ΜΕ- ΡΟ. Σύμφωνα με την προταση θα μπορούσε η ΠΓΔΜ να δώσει ορισμένα τμήματα δυτικών περιοχών της, και να πάρει απο την Αλβανία την περιοχή της μικρής Πρέσπας και τμήμα της όχθης της Λίμνης της Αχρίδας. Αντίστοιχα προτείνεται και ανταλλαγή πληθυσμών.

Τη σαφή τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας ζήτησε ο ηγέτης της ένωσης σοσιαλδημοκρατών, Μπράνγκο Τσερβένγκοφσκυ, ο οποίος τη χαρακτηρισε ιδέα που προωθεί τον πόλεμο και όχι την ειρήνη. Με τον ίδιο λιγο πολύ τρόπο ανέδρασαν όλα τα κόμματα. Ο ηγέτης του ΒΕ- ΜΕ- ΡΟ, Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκυ, αν και δήλωσε οτι δεν την υποστηρίζει τη δικαιολόγησε λέγοντας οτι προέρχεται απο το γεγονός οτι τρείς μήνες τώρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες δήλωσε σοκαρισμένος.

Άκαρπη και η δεύτερη συνάντηση των αρχών ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.
BBC News
Αντιθέτως οι δύο πλευρές μοιάζουν να σκληραίνουν τη στάση τους.

31.5.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε και στη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των αρχών ασφαλείας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Οι συνομιλίες πoυ διήρκησαν τρείς ώρες διεξήχθησαν στην υπο Παλαιστινιακό έλεγχο Λωρίδα της Γάζας, παρουσία του αμερικανού απεσταλμένου Γουίλιαμ Μπέρνς. Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ στην περιοχή λέει οτι καμία απο τις δύο πλευρές δεν συγκατατέθηκε στις απαιτήσεις της άλλης, συμφώνησαν όμως οτι οι διπλωματικές επαφές πρέπει να συνεχιστούν.

Μελέτη του περιοδικού Εκόνομιστ για την Κύπρο.

31.5.2001 6:31 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο σημαντικά πολιτικά γεγονότα σημάδεψαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες : οι βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και η κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού στη αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου. Ο πολιτικός αντίκτυπος των εκλογών της 27ης Μαϊου θα ειναι περιορισμένος βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η μελέτη αλλά μπορει να επιρρεάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2003.

Αναφορικα με την καταρρευση του κυβερνωντος συνασπισμου στο κατεχωμενο βορειο τμημα της Κυπρου, η μελετη του Ινστιτουτου Μελετων του Εκονομιστ σημειώνει πως προκληθηκε απο τα αυξανομενα οικονομικα προβληματα και αντανακλα την ολοενα και μεγαλυτερη πολωση στο ζητημα της επιλυσης του κυπριακου. Ειναι πολυ πιθανο, συνεχιζει η μελετη, ο σχηματισμος κυβερνησης απο το κομμα Εθνικης Ενοτητας του Ντερβίς Ερογλου και το κεντρο-δεξιο Δημοκρατικο κομμα. Το Ινστιτουτο Μελετων του Εκονομιστ εκτιμα πως ο κ. Ντεκτας δεν αποκλειεται να επανελθει στις συνομιλιες φετος. Ομως η αποχωρηση απο την κυβερνηση του πιο μετριοπαθους Ρεπουμπλικανικου κομματος, αυξανει τον κινδυνο στασιμοτητας στις συνομιλιες καθως η νεα κυβερνηση των Τουρκοκυπριων ειναι πολυ πιθανο να υιοθετησει πιο σκληρη σταση. "Ακομη και αν αρχισουν ξανα συντομα οι εκ του συνεγγυς συνομιλιες, δυσπιστια και κεκτημενα συμφεροντα και στις δυο πλευρες ειναι πολυ πιθανο να εμποδισουν βραχυπροθεσμα και μακροπροθεσμα μια διευθετηση. Αυτο θα περιπλεξει την ενταξιακη πορεια της Κυπρου και αυξανει τον κινδυνο καποια στιγμη να εξελιχθει "το κυπριακο προβλημα" σε κριση, καταληγει η μελετη του Ινστιτουτου Μελετων του περιοδικου Εκονομιστ.

Λύση στη μαζική είσοδο εργατών απο υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.

31.5.2001 5:19 (Ωρα Λονδίνου)
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση σχετικά με το πώς θα ελεγχθεί η αναμενόμενη μαζική είσοδος εργατών από τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης που είναι υποψήφιες για ένταξη στην κοινότητα.

Η συμφωνία των 15 προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι από τις χώρες αυτές δεν θα μπορούν να εργαστούν στις χώρες της κοινότητας για δύο χρόνια από την ένταξή τους. Αλλά το κάθε κράτος-μέλος θα έχει τη δυνατότητα να μην τους δίνει άδεια εργασίας για άλλα τρία ως πέντε χρόνια. Η Γερμανία που φοβάται πως θα αντιμετωπίσει ένα κύμα μεταναστών από τις ανατολικές χώρες ασκούσε πιέσεις για μακροχρόνια μεταβατική περίοδο. Η διένεξη σχετικα με την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων απειλούσε με καθυστέρηση τις προγραμματισμένες για αύριο διαπραγματεύσεις με τις έξη υποψήφιες προς ένταξη χώρες -ανάμεσα τους και την Κύπρο.

Λειψυδρία στην Κίνα

31.5.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα υποφέρει απο λειψυδρία, την πίο μακροχρόνια των τελευταίων δέκα ετών. Οι βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές έχουν περιοριστεί στο ένα δέκατο του φυσιολογικού για την εποχή ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τεράστιες εκτάσεις γής - περισσότερα απο 23 εκατομμύρια εκτάρια - έχουν επηρεαστεί .

Η εφημερίδα Daily China αναφέρει οτι 16 εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν στερούνται το νερό. Προσθέτει οτι στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, η στάθμη του νερού στις δεξαμενές έχει πέσει κάτω απο το μισό.

Αυξάνεται η βλάστηση στην Αρκτική.

31.5.2001 6:52 (Ωρα Λονδίνου)
Αυξάνεται η θερμοκρασία στην Αρκτική, αλλά σύμφωνα με μία έρευνα των ΗΠΑ, αυξάνεται και η βλάστηση. Επιστήμονες σύγκριναν φωτογραφίες που είχαν ληφθεί απο χιλιάδες σημεία μεταξύ των όρεων του Μρούκς και της Αρκτικής ακτής, πρίν απο περίπου 50 χρόνια, με πρόσφατες φωτογραφίες απο 66 διάφορα σημεία. Επικεφαλής της Ερενητικής ομάδας είναι ο Μάθιου Στάρμ, ο οποίος μιλώντας απο την Αρκτική στο ΒΒΣ δήλωσε οτι δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το τι σημαίνει αυτή η αλλάγή.

"Δεν είμαι σίγουρος εάν αυτά είναι καλά ή κακά νέα. Είναι μία αλλαγή" είπε ο κ. Στάρμ.

" Φυσικά υπάρχουν παντα αντιδράσεις στην επιφάνεια της γής απο τις κλιματιλογικές αλλαγές. Προς το παρόν οι αλλαγές αυτές δεν είναι δραστικές. Έχουμε μάλλον ενδείξεις για το πού οδεύουν τα πράγματα", είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Προς εξέυρεση λύσης στη Δημοκρατία του Κογκό.

31.5.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ανώτατη αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την προοπτική τερματισμού του εμφύλιου πολέμου τη Δημοκρατία του Κογκό. Σε σχετική έκθεση αναφέρεται οτι μία λύση είναι θέμα χρόνου και οτι σε αυτό συνετέλεσε και ο πρόεδρος Τζόζεφ Καμπίλα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν είπε οτι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να κάνει οτι χρειάζεται για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Οι κορες του προέδρου Μπούς σε επεισόδιο παράνομης κατανάλωσης αλκοόλ
BBC News
Οι δύο θυγατέρες του προέδρου Μπούς, η Μπάρμπαρα και η Τζίνα

31.5.2001 7:26 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αστυνομικές αρχές στο Τέξας ερευνούν καταγγελείες οτι οι δύδιμες κόρες του αμερικανού προέδρου Τζώρζτ Μπούς προσπάθησαν να αγοράσουν παράνομα αλκοόλ σε εστιατόριο του Austin , χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες. Η Μπάρμπαρα και η Τζίνα Μπούς είναι 19 χρόνων, δύο χρόνια δηλαδή κάτω απο το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Πρίν απο ένα περίπου μήνα η Τζίνα είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.