Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-06-02

  1. Σφαγή στο βασιλικό παλάτι του Νεπάλ
  2. 17 νεκροί και 80 τραυματίες απο βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  3. Σφαγή ομήρων στην Κολομβία
  4. Αρχισε ξανά η έξοδος αμάχων απο την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας
  5. Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πολιορκία των παιδιών στο Άινταχο των ΗΠΑ
  6. Ρήγμα προέδρου - αντιπροέδρου στην Ινδονησία
  7. Τελετή μνήμης για τα θύματα του AIDS στην Ουάσιγκτον
  8. 17 νεκροί και 80 τραυματίες απο βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  9. Νέο δράμα ομήρων στις Φιλιππίνες
  10. Το Ιράκ σταματάει τις εξαγωγές πετραλαίου
  11. Στην ΠΓΔ της Μακεδονίας τα πολιτικά κόμματα συζητούν την πρόταση για αμνηστεία
  12. Αρχισε ξανά η έξοδος αμάχων απο την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας
  13. Ρήγμα προέδρου - αντιπροέδρου στην Ινδονησία
  14. Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πολιορκία των παιδιών στο Άινταχο των ΗΠΑ
  15. Τελετή μνήμης για τα θύματα του AIDS στην Ουάσιγκτον
  16. Νέο δράμα ομήρων στις Φιλιππίνες
  17. 17 νεκροί και 80 τραυματίες απο βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  18. Σφαγή στο βασιλικό παλάτι του Νεπάλ
  19. Το Ιράκ σταματάει τις εξαγωγές πετραλαίου
  20. Ρήγμα προέδρου - αντιπροέδρου στην Ινδονησία
  21. Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πολιορκία των παιδιών στο Άινταχο των ΗΠΑ
  22. Τελετή μνήμης για τα θύματα του AIDS στην Ουάσιγκτον
  23. Σφαγή στο βασιλικό παλάτι του Νεπάλ
  24. Σφαγή στο βασιλικό παλάτι του Νεπάλ
  25. 17 νεκροί και 80 τραυματίες απο βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  26. Νέο δράμα ομήρων στις Φιλιππίνες
  27. Ρήγμα προέδρου - αντιπροέδρου στην Ινδονησία
  28. Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πολιορκία των παιδιών στο Άινταχο των ΗΠΑ
  29. Τελετή μνήμης για τα θύματα του AIDS στην Ουάσιγκτον
Σφαγή στο βασιλικό παλάτι του Νεπάλ
BBC News
Φρουροί έξω από το παλάτι, σαστισμένος ο κόσμος

2.6.2001 18:54 (Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες χιλιάδες υπήκοοι τους, πολλοί σε κατάσταση υστερίας από την οδύνη, συνόδευσαν την νεκρική πομπή του βασιλιά και της βασίλισσας του Νεπάλ στις όχθες του ιερού ποταμού Μπαγκμάτι όπου έγινε η αποτέφρωση. Το βασιλικό ζεύγος καθώς και όλα σχεδόν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, δολοφονήθηκαν το βράδι της Παρασκευής, τοπική ώρα, στα βασιλικά ανάκτορα στο Κατμαντού. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, δράστης ήταν ο ίδιος ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, ο πρίγκιπας Ντιπέντρα, ο οποίος στη συνέχεια έστρεψε το όπλο του κατά του εαυτού του.

Ο πρίγκιπας, η κατάσταση του οποίου είναι κρίσιμη, βρίσκεται σε κώμα και θεωρείται κλινικά νεκρός, αναλαμβάνει τυπικά τον θρόνο, καθώς παραμένει εν ζωή. Ο θείος του και αδελφός του νεκρου βασιλιά, Πρίγκιπας Γκουανέντρα, ο οποίος δεν ηταν στο παλάτι, ανακηρύχθηκε αντιβασιλεύς. Η σφαγή στο παλάτι ακολούθησε έντονες οικογενειακές διαφωνίες σχετικά με την επιλογή νύφης για τον πρίγκηπα.

17 νεκροί και 80 τραυματίες απο βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
BBC News
Νοσηλευτές επί το έργον

2.6.2001 18:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γασέρ Αραφάτ, υποχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για την κήρυξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από κέντρο διασκέδασης, στο Τέλ Αβίβ του Ισραήλ, που προκάλεσε τον θάνατο 17 νεαρών Ισραηλινών και τον τραυματισμό 80 και πλεόν. Εκατοντάδες νεαρής ηλικίας Ισραηλινοί περίμεναν να μπούν στο παραλιακό κλάμπ "Πασσά", όταν τους πλησίασε ο βομβιστής και έθεσε σε λειτουργία τον εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν εφιαλτικές σκηνές. Οι περισσότεροι απο τους νεκρούς και τους τραυματίες χτυπήθηκαν απο καρφιά που είχαν τοποθετηθεί στον εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτή είναι η χειρότερη επίθεση των τελευταίων πέντε χρόνων σε Ισραηλινό έδαφος.

Η καταδίκη της επίθεσης από τον κ.Αραφάτ έγινε ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν,είχε καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να αποφασίσουν ποιά θα είναι η απάντηση της Ισραηλινής κυβέρνησης στην επίθεση. Οι Ισραηλινές αρχές έχουν ήδη αποκλείσει τις Παλαιστινιακές περιοχές απαγορεύοντας οποιαδήποτε πρόσβαση στο Ισραήλ. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι την ευθύνη φέρει η Παλαιστινιακή διοίκηση και το Ισραήλ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες του. Στο προάστειο της Γάφας που κατοικούν Αραβες, Ισραηλινοί επετέθηκαν σε μουσουλμανικό τέμενος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, κάλεσε τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να καταδικάσει την επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την κηδεία στην Ιερουσαλήμ, του ανώτατου παλαιστίνιου αξιωματούχου, Φαϊζάλ Χουσεϊνί, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο πρώην πρόεδρος Μπίλ Κλίντον εξέφρασε την οδύνη του για τους νέους που χάθηκαν, ενώ η Γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για αναγκαία αντίποινα.

Σφαγή ομήρων στην Κολομβία

2.6.2001 19:07 (Ωρα Λονδίνου)
Στη βόρεια Κολομβία, στην επαρχία Κόρντομπα, βρέθηκαν τουλάχιστον 30 πτώματα χωρικών που είχαν αιχμαλωτίσει πρόσφατα οι αντάρτες. Ορισμένα από τα θύματα είχαν αποκεφαλιστεί. Οι τοπικές αρχές επέρριψαν τις ευθύνες στην κυριότερη ανταρτική οργάνωση της χώρας, τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία μεταδίδει ότι η επαρχία Κόρντομπα είναι προπύργιο των ακροδεξιών παραστρατιωτικών που μόνο φέτος έχουν δολοφονήσει πάνω απο 500 ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν στραφεί πλεόν εναντίον των άμαχων οπάδων των αντιπάλων τους.

Αρχισε ξανά η έξοδος αμάχων απο την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας
BBC News
Οι διαδηλώσεις ήταν συχνό φαινόμενο στην πρωτεύουσα της Κεντροαφικανικής Δημοκρατίας

2.6.2001 15:55 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, Μπάνγκουϊ, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις αναζητούν τους στρατιωτικούς που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Εκατοντάδες στασιαστές έχουν καταφύγει στα νότια προάστεια της πόλης και δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Ανγκε Φέλιξ Πατάσε βομβαρδίζουν με όλμους την περιοχή προκαλώντας νέα έξοδο των αμάχων.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πολιορκία των παιδιών στο Άινταχο των ΗΠΑ
BBC News
Τα παιδιά επιμένουν

2.6.2001 19:18 (Ωρα Λονδίνου)
Σημειώθηκε πρόοδος στο δράμα των παιδιών που έχουν οχυρωθεί στο σπίτι τους στην αμερικανική Πολιτεία του Idaho, σύμφωνα με δικηγόρο της μητέρας τους. Ο δικηγόρος είπε ότι αποκαταστάθηκε η επαφή με τα παιδιά που πιστεύεται ότι είναι οπλισμένα και γνωρίζουν να χρησιμοποιούν όπλα. Ένα απο τα 6 παιδιά ο 15χρονος Μπέντζιαμιν, παραδόθηκε νωρίτερα στη αστυνομία και πιστεύεται ότι έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο. Τα πέντε αδέλφια του, όμως, ηλικίας απο 8 έως 16 χρόνων παραμένουν οπλισμένα μέσα στο σπίτι τους. Το δράμα άρχισε όταν συνελλήφθει η μητέρα τους πριν από 5 μέρες με την κατηγορία της αμέλειας των παιδιών, και η αστυνομία πήγε στο σπίτι για να παραδώσει τα παιδιά στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ρήγμα προέδρου - αντιπροέδρου στην Ινδονησία
BBC News
Η Κυρία Σουκανοπούτρι

2.6.2001 10:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκανοπούτρι, δεν παρέστη στην τελετή ορκομωσίας του νέου υπουργού ασφαλέιας, που διόρισε ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, μετά τη χθεσινή του ανακοίνωση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ, λέει οτι με την απουσία της η κ. Σουκανοπούτρι έδειξε τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του προέδρου Ουαχίντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς και παραπομπή στην δικαιοσύνη τον Αύγουστο.

Τελετή μνήμης για τα θύματα του AIDS στην Ουάσιγκτον

2.6.2001 10:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού του ΑΙDS, η Ουάσιγκτον με μιά τελετή μνήμης θυμάται εκείνους που έχασαν τη ζωή τους απο τη θανατηφόρα ασθένεια. Στη τελετή θα διαβαστούν τα ονόματα πολλών θυμάτων, μία διαδικασία που θα διαρκέσει περισσότερες απο 60 ώρες.

17 νεκροί και 80 τραυματίες απο βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
BBC News
Νοσηλευτές επί το έργον

2.6.2001 15:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γασέρ Αραφάτ, υποχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για την κήρυξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από κέντρο διασκέδασης, στο Τέλ Αβίβ του Ισραήλ, που προκάλεσε τον θάνατο 17 νεαρών Ισραηλινών και τον τραυματισμό 80 και πλεόν. Εκατοντάδες νεαρής ηλικίας Ισραηλινοί περίμεναν να μπούν στο παραλιακό κλάμπ "Πασσά", όταν τους πλησίασε ο βομβιστής και έθεσε σε λειτουργία τον εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν εφιαλτικές σκηνές. Οι περισσότεροι απο τους νεκρούς και τους τραυματίες χτυπήθηκαν απο καρφιά που έιχαν τοποθετηθεί στον εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτή είναι η χειρότερη επίθεση των τελευταίων πέντε χρόνων σε Ισραηλινό έδαφος.

Η καταδίκη της επίθεσης από τον κ.Αραφάτ έγινε ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν,είχε καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να αποφασίσουν ποιά θα έιναι η απάντηση της Ισραηλινής κυβέρνησης στην επίθεση αυτ. Οι Ισραηλινές αρχές έχουν ήδη αποκλείσει τις Παλαιστινιακές περιοχές απαγορεύοντας οποιαδήποτε πρόσβαση στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, κάλεσε τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να καταδικάσει την επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την κηδεία στην Ιερουσαλήμ, του ανώτατου παλαιστίνιου αξιωματούχου, Φαϊζάλ Χουσεϊνί, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο πρώην πρόεδρος Μπίλ Κλίντον εξέφρασε την οδύνη του για τους νέους που χάθηκαν, ενώ η Γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για αναγκαία αντίποινα.

Νέο δράμα ομήρων στις Φιλιππίνες
BBC News
Ο στρατός μάχεται κατά των ανταρτών

2.6.2001 15:40 (Ωρα Λονδίνου)
Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγο, κάλεσε τους Μουσουλμάνους αντάρτες της ομάδας Αμπού Σαγιάφ, που κρατούν ακόμη πάνω από 30 ομήρους, να παραδωθούν διαφορετικά, όπως είπε, ο στρατός θα τους εξολοθρεύεσει. Η κ.Αρόγιο, ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας σκότωσαν τον ηγέτη των ανταρτών Αμπού Σαγιάφ, Καντάφι Τζαντζαλάνι, κατα την διάρκεια των συγκρούσεων στο νησί Μπασιλάν. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει εκκλησία και νοσοκομείο όπου έχουν παγιδευτεί οι αντάρτες με μερικούς από τους ομήρους τους.Στη σύγχιση που επικρατούσε 4 Φιλιππινέζοι όμηροι και ένα αγόρι 8 ετών κατάφεραν να διαφύγουν. Δεν είναι ακόμη σαφής η τύχη των υπόλοιπων ομήρων, ανάμεσα στους οποίους είναι και 3 Αμερικανοί που είχαν απαχθεί απο τουριστικό θέρετρο την περασμένη Κυριακή.

Το Ιράκ σταματάει τις εξαγωγές πετραλαίου
BBC News
Η Αμερική θέλει να σταματήση τις παράνομες εξαγωγές

2.6.2001 15:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι σταματάει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου απο την Δευτέρα το πρωί, μετα την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρατείνει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά του Ιράκ για ακόμα ένα μήνα. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, είπε την Παρασκευή ότι το Ιράκ δεν αποδέχεται την παράταση των κυρώσεων , οι οποίες είπε, δίνουν χρόνο στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να αναπτύξουν τα σχέδια τους για άρση κυρώσεων σε μη στρατιωτικό υλικό με ταυτόχρονη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε στρατιωτικό υλικό και τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ΑΣλί Ναϊμί, δήλωσε ότι το Ριάντ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τις έλλεψεις που θα προκαλούντο από την απόφαση της Βαγδάτης προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Στην ΠΓΔ της Μακεδονίας τα πολιτικά κόμματα συζητούν την πρόταση για αμνηστεία
BBC News
Στρατιώτης της ΠΓΔ της Μακεδονίας

2.6.2001 16:02 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔ της Μακεδονίας θα συζητήσουν αύριο πως θα υλοποιηθεί η πρόταση για αμνηστεία στους Αλβανούς αντάρτες. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι ανακοίνωσε την πρόταση για αμνηστεία την Παρασκευή καλώντας ξανά τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους.

Ομως παρά την πρόταση για αμνηστεία οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αλβανόφωνων ανταρτών συνεχίστηκαν. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση κοντά στο χωριό Μάτεϊτσε και ανταποκρίθηκαν με πυρά του πυροβολικού.

Αρχισε ξανά η έξοδος αμάχων απο την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας
BBC News
Οι διαδηλώσεις ήταν συχνό φαινόμενο στην πρωτεύουσα της Κεντροαφικανικής Δημοκρατίας

2.6.2001 15:55 (Ωρα Λονδίνου)
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, Μπάνγκουϊ, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις αναζητούν τους στρατιωτικούς που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Εκατοντάδες στασιαστές έχουν καταφύγει στα νότια προάστεια της πόλης και δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Ανγκε Φέλιξ Πατάσε βομβαρδίζουν με όλμους την περιοχή προκαλώντας νέα έξοδο των αμάχων.

Ρήγμα προέδρου - αντιπροέδρου στην Ινδονησία
BBC News
Η Κυρία Σουκανοπούτρι

2.6.2001 10:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκανοπούτρι, δεν παρέστη στην τελετή ορκομωσίας του νέου υπουργού ασφαλέιας, που διόρισε ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, μετά τη χθεσινή του ανακοίνωση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ, λέει οτι με την απουσία της η κ. Σουκανοπούτρι έδειξε τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του προέδρου Ουαχίντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς και παραπομπή στην δικαιοσύνη τον Αύγουστο.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πολιορκία των παιδιών στο Άινταχο των ΗΠΑ
BBC News
Τα παιδιά επιμένουν

2.6.2001 9:46 (Ωρα Λονδίνου)
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να διαπραγματευθούν με τα ανήλικα αδέλφια που έχουν οχυρωθει στο σπίτι τους στο Αϊνταχο των ΗΠΑ. Ένα απο τα παιδιά ο 15χρονος Μπέντζιαμιν, παραδόθηκε νωρίτερα στη αστυνομία και τώρα συνεργάζεται με τις αρχές. Τα πέντε αδέλφια του, όμως, ηλικίας απο 8 έως 16 χρόνων παραμένουν οπλισμένα μέσα στο σπίτι τους.

Τελετή μνήμης για τα θύματα του AIDS στην Ουάσιγκτον

2.6.2001 10:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού του ΑΙDS, η Ουάσιγκτον με μιά τελετή μνήμης θυμάται εκείνους που έχασαν τη ζωή τους απο τη θανατηφόρα ασθένεια. Στη τελετή θα διαβαστούν τα ονόματα πολλών θυμάτων, μία διαδικασία που θα διαρκέσει περισσότερες απο 60 ώρες.

Νέο δράμα ομήρων στις Φιλιππίνες
BBC News
Ο στρατός μάχεται κατά των ανταρτών

2.6.2001 13:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η πρόεδρος των Φιλιππινών, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας σκότωσαν τον ηγέτη των ανταρτών Αμπού Σαγιάφ, Καντάφι Τζαντζαλάνι, κατα την διάρκεια των συγκρούσεων στο νησί Μπαντιλάν. Η κυβέρνηση απαιτούσε την άνευ όρων παράδοση των Μουσουλμάνων αυτονομιστών που εισέβαλαν σε πόλη του νησιού και κατέλαβαν την εκκλησία και ένα νοσοκομείο, ενώ κρατούν περίπου 30 ομήρους. Ο δήμαρχος της πόλης Λαμιτάν ανακοίνωσε οτι ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις του στρατού και οτι πολλοί άνθρωποι σκοτωθηκαν.

17 νεκροί και 80 τραυματίες απο βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
BBC News
Νοσηλευτές επί το έργον

2.6.2001 12:28 (Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω απο κέντρο διασκέδασης, στο Τέλ Αβίβ του Ισραήλ, άφησε 17 νεκρούς και περισσότερους απο 80 τραυματίες. Εκατοντάδες νεαρής ηλικίας Ισραηλινοί περίμεναν να μπούν στο παραλιακό κλάμπ "Πασσά", όταν τους πλησίασε ο βομβιστής και έθεσε σε λειτουργία τον εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν εφιαλτικές σκηνές. Οι περισσότεροι απο τους νεκρούς και τους τραυματίες χτυπήθηκαν απο καρφιά που έιχαν τοποθετηθεί στον εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτή είναι η χειρότερη επίθεση των τελευταίων πέντε χρόνων σε Ισραηλινό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να αποφασίσουν ποιά θα έιναι η απάντηση της Ισραηλινής κυβέρνησης στην επίθεση αυτή, ενώ οι Ισραηλινές αρχές έχουν αποκλείσει τις Παλαιστινιακές περιοχές απαγορεύοντας οποιαδήποτε πρόσβαση στο Ισραήλ.. Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κάλεσε τον κύριο Σαρόν να καταστείλει την παλαιστινιακή αρχή. Όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως αυτό δεν είναι αρκετό και απαιτούν απο τον κ. Αραφάτ να κηρύξει άμεση εκκεχειρία. Η Ισραηλινή τηλεόραση αναφέρει ότι ο Ισραηλινόα πρωθυπουργός ακύρωσε την περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη.

Οι Παλαιστινιακές αρχές καταδίκασαν την επίθεση, ενώ ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για να επιτευχθεί εκκεχειρία άμεσα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, κάλεσε τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να καταδικάσει την επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την κηδεία στην Ιερουσαλήμ, του ανώτατου παλαιστίνιου αξιωματούχου, Φαϊζάλ Χουσεϊνί, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο πρώην πρόεδρος Μπίλ Κλίντον εξέφρασε την οδύνη του για τους νέους που χάθηκαν, ενώ η Γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για αναγκαία αντίποινα.

Σφαγή στο βασιλικό παλάτι του Νεπάλ
BBC News
Φρουροί έξω από το παλάτι, σαστισμένος ο κόσμος

2.6.2001 12:16 (Ωρα Λονδίνου)
Σχεδόν όλα τα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, μεταξύ αυτών ο βασιλιάς και η βασίλισσα, δολοφονήθηκαν το βράδι της Παρασκευής, τοπική ώρα, στα βασιλικά ανάκτορα στο Κατμαντού. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας τα, μέλη της βασιλικής οικογένειας πυροβόλησε ο ίδιος ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, ο πρίγκιπας Ντιπέντρα, ο οποίος στη συνέχεια έστρεψε το όπλο κατά του εαυτού του. Ο πρίγκιπας, η κατάσταση του οποίου είναι κρίσιμη, βρίσκεται σε κώμα και θεωρείται κλινικά νεκρός, αναλαμβάνει τυπικά τον θρόνο, καθώς παραμένει εν ζωή. Ο θείος του και αδελφός του νεκρου βασιλιά, Πρίγκιπας Γκουανέντρα, ο οποίος δεν ηταν στο παλάτι, ανακυρήχθηκε αντιβασιλεύς. Η σφαγή στο παλάτι ακολούθησε έντονες οικογενειακές διαφωνίες σχετικά με την επιλογή νύφης για τον πρίγκηπα.

Η κηδεία του Βασιλιά και της Βασίλισας έχει αρχίσει στο Κατμαντού.

Το Ιράκ σταματάει τις εξαγωγές πετραλαίου
BBC News
Η Αμερική θέλει να σταματήση τις παράνομες εξαγωγές

2.6.2001 11:43 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι σταματάει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου απο την Δευτέρα το πρωί, μετα την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρατείνει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά του Ιράκ για ακόμα ένα μήνα. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, είπε την Παρασκευή ότι το Ιράκ δεν αποδέχεται την παράταση των κυρώσεων , οι οποίες είπε, δίνουν χρόνο στους Αμερικανούς και Βρετανούς να αναπτύξουν τα σχέδια τους για άρση κυρώσεων σε μη στρατιωτικό υλικό με ταυτόχρονη σύσφιξη κυρώσεων σε στρατιωτικό υλικό και τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου.

Ρήγμα προέδρου - αντιπροέδρου στην Ινδονησία
BBC News
Η Κυρία Σουκανοπούτρι

2.6.2001 10:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκανοπούτρι, δεν παρέστη στην τελετή ορκομωσίας του νέου υπουργού ασφαλέιας, που διόρισε ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, μετά τη χθεσινή του ανακοίνωση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ, λέει οτι με την απουσία της η κ. Σουκανοπούτρι έδειξε τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του προέδρου Ουαχίντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς και παραπομπή στην δικαιοσύνη τον Αύγουστο.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πολιορκία των παιδιών στο Άινταχο των ΗΠΑ
BBC News
Τα παιδιά επιμένουν

2.6.2001 9:46 (Ωρα Λονδίνου)
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να διαπραγματευθούν με τα ανήλικα αδέλφια που έχουν οχυρωθει στο σπίτι τους στο Αϊνταχο των ΗΠΑ. Ένα απο τα παιδιά ο 15χρονος Μπέντζιαμιν, παραδόθηκε νωρίτερα στη αστυνομία και τώρα συνεργάζεται με τις αρχές. Τα πέντε αδέλφια του, όμως, ηλικίας απο 8 έως 16 χρόνων παραμένουν οπλισμένα μέσα στο σπίτι τους.

Τελετή μνήμης για τα θύματα του AIDS στην Ουάσιγκτον

2.6.2001 10:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού του ΑΙDS, η Ουάσιγκτον με μιά τελετή μνήμης θυμάται εκείνους που έχασαν τη ζωή τους απο τη θανατηφόρα ασθένεια. Στη τελετή θα διαβαστούν τα ονόματα πολλών θυμάτων, μία διαδικασία που θα διαρκέσει περισσότερες απο 60 ώρες.

Σφαγή στο βασιλικό παλάτι του Νεπάλ
BBC News
Φρουροί έξω από το παλάτι, σαστισμένος ο κόσμος

2.6.2001 10:53 (Ωρα Λονδίνου)
Σχεδόν όλα τα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, μεταξύ αυτών ο βασιλιάς και η βασίλισσα, δολοφονήθηκαν το βράδι της Παρασκευής, τοπική ώρα, στα βασιλικά ανάκτορα στο Κατμαντού. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας τα, μέλη της βασιλικής οικογένειας πυροβόλησε ο ίδιος ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, ο πρίγκιπας Ντιπέντρα, ο οποίος στη συνέχεια έστρεψε το όπλο κατά του εαυτού του. Ο πρίγκιπας, η κατάσταση του οποίου είναι κρίσιμη, βρίσκεται σε κώμα και θεωρείται κλινικά νεκρός, αναλαμβάνει τυπικά τον θρόνο, καθώς παραμένει εν ζωή. Ο θείος του και αδελφός του νεκρου βασιλιά, Πρίγκιπας Γκουανέντρα, ο οποίος δεν ηταν στο παλάτι, ανακυρήχθηκε αντιβασιλεύς. Η σφαγή στο παλάτι ακολούθησε έντονες οικογενειακές διαφωνίες σχετικά με την επιλογή νύφης για τον πρίγκηπα.

Σφαγή στο βασιλικό παλάτι του Νεπάλ
BBC News
Φρουροί έξω από το παλάτι, σαστισμένος ο κόσμος

2.6.2001 10:15 (Ωρα Λονδίνου)
11 άτομα και σχεδόν όλα τα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, μεταξύ αυτών ο βασιλιάς και η βασίλισσα, δολοφονήθηκαν το βράδι της Παρασκευής, τοπική ώρα, στα βασιλικά ανάκτορα στο Κατμαντού. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας τα, τουλάχιστον 8, μέλη της βασιλικής οικογένειας πυροβόλησε ο ίδιος ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, ο πρίγκιπας Ντιπέντρα, ο οποίος στη συνέχεια έστρεψε το όπλο κατά του εαυτού του. Ο πρίγκιπας, η κατάσταση του οποίου είναι κρίσιμη αναλαμβάνει τυπικά τον θρόνο, καθώς παραμένει εν ζωή, αν και ο θείος του και αδελφός του νεκρου βασιλιά, Πρίγκιπας Γκουανέντρα, ο οποίος δεν ηταν στο παλάτι, ανακυρήχθηκε αντιβασιλεύς. Η σφαγή στο παλάτι ακολούθησε έντονες οικογενειακές διαφωνίες σχετικά με την επιλογή νύφης για τον πρίγκηπα.

17 νεκροί και 80 τραυματίες απο βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
BBC News
Νοσηλευτές επί το έργον

2.6.2001 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω απο κέντρο διασκέδασης, στο Τέλ Αβίβ του Ισραήλ, άφησε 17 νεκρούς και περισσότερους απο 80 τραυματίες. Εκατοντάδες νεαρής ηλικίας Ισραηλινοί περίμεναν να μπούν στο παραλιακό κλάμπ "Πασσά", όταν τους πλησίασε ο βομβιστής και έθεσε σε λειτουργία τον εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν εφιαλτικές σκηνές. Οι περισσότεροι απο τους νεκρούς και τους τραυματίες χτυπήθηκαν απο καρφιά που έιχαν τοποθετηθεί στον εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτή είναι η χειρότερη επίθεση των τελευταίων πέντε χρόνων σε Ισραηλινό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έχει καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να αποφασίσουν ποιά θα έιναι η απάντηση της Ισραηλινής κυβέρνησης στην επίθεση αυτή, ενώ οι Ισραηλινές αρχές έχουν αποκλείσει τις Παλαιστινιακές περιοχές απαγορεύοντας οποιαδήποτε πρόσβαση στο Ισραήλ.. Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κάλεσε τον κύριο Σαρόν να καταστείλει την παλαιστινιακή αρχή. Οι Παλαιστινιακές αρχές καταδίκασαν την επίθεση. Όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως αυτό δεν είναι αρκετό και απαιτούν απο τον κ. Αραφάτ να κηρύξει άμεση εκκεχειρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, κάλεσε τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να καταδικάσει την επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την κηδεία στην Ιερουσαλήμ, του ανώτατου παλαιστίνιου αξιωματούχου, Φαϊζάλ Χουσεϊνί, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο πρώην πρόεδρος Μπίλ Κλίντον εξέφρασε την οδύνη του για τους νέους που χάθηκαν, ενώ η Γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για αναγκαία αντίποινα.

Νέο δράμα ομήρων στις Φιλιππίνες
BBC News
Ο στρατός μάχεται κατά των ανταρτών

2.6.2001 9:40 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Φιλιππινες, η κυβέρνηση απαιτεί την άνευ όρων παράδοση των Μουσουλμάνων αυτονομιστών που εισέβαλαν σε πόλη στα νότια της χώρας και κατέλαβαν την εκκλησία και ένα νοσοκομείο, ενώ κρατούν περίπου διακόσιους ανθρώπους όμηρους σύμφωνα με τους αντάρτες, Αμπού Σαγιάφ, ενω οι στρατιωτικές αρχές δηλώνουν ότι οι όμηροι είναι μόνο 20. Ο δήμαρχος της πόλης Λαμιτάν ανακοίνωσε οτι ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις του στρατού και οτι πολλοί άνθρωποι σκοτωθηκαν.

Ρήγμα προέδρου - αντιπροέδρου στην Ινδονησία
BBC News
Η Κυρία Σουκανοπούτρι

2.6.2001 10:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκανοπούτρι, δεν παρέστη στην τελετή ορκομωσίας του νέου υπουργού ασφαλέιας, που διόρισε ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, μετά τη χθεσινή του ανακοίνωση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ, λέει οτι με την απουσία της η κ. Σουκανοπούτρι έδειξε τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του προέδρου Ουαχίντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς και παραπομπή στην δικαιοσύνη τον Αύγουστο.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η πολιορκία των παιδιών στο Άινταχο των ΗΠΑ
BBC News
Τα παιδιά επιμένουν

2.6.2001 9:46 (Ωρα Λονδίνου)
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να διαπραγματευθούν με τα ανήλικα αδέλφια που έχουν οχυρωθει στο σπίτι τους στο Αϊνταχο των ΗΠΑ. Ένα απο τα παιδιά ο 15χρονος Μπέντζιαμιν, παραδόθηκε νωρίτερα στη αστυνομία και τώρα συνεργάζεται με τις αρχές. Τα πέντε αδέλφια του, όμως, ηλικίας απο 8 έως 16 χρόνων παραμένουν οπλισμένα μέσα στο σπίτι τους.

Τελετή μνήμης για τα θύματα του AIDS στην Ουάσιγκτον

2.6.2001 10:13 (Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού του ΑΙDS, η Ουάσιγκτον με μιά τελετή μνήμης θυμάται εκείνους που έχασαν τη ζωή τους απο τη θανατηφόρα ασθένεια. Στη τελετή θα διαβαστούν τα ονόματα πολλών θυμάτων, μία διαδικασία που θα διαρκέσει περισσότερες απο 60 ώρες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.