Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-06-03

  1. Φόβοι για κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή
  2. Συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  3. Ατύχημα ή οικογενειακό έγκλημα;
  4. Τέλος καλό ...
  5. Δώδεκα στρατιώτες νεκροί από αντάρτες στις Φιλιππίνες
  6. Βόμβα θρησκευτικού μίσους στο Μπαγκλαντές
  7. Σφαγή ομήρων στην Κολομβία
  8. Ρήγμα προέδρου-αντιπροέδρου στην Ινδονησία
  9. Το Ιράκ σταματάει τις εξαγωγές πετρελαίου
  10. Το ταχύτερο αεροπλάνο στον κόσμο δεν πέταξε
  11. Αγωνία και ελπίδες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
  12. Συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  13. Ατύχημα ή οικογενειακό έγκλημα;
  14. Τέλος καλό ...
  15. Δώδεκα στρατιώτες νεκροί από αντάρτες στις Φιλιππίνες
  16. Βόμβα θρησκευτικού μίσους στο Μπαγκλαντές
  17. Σφαγή ομήρων στην Κολομβία
  18. Ρήγμα προέδρου-αντιπροέδρου στην Ινδονησία
  19. Το Ιράκ σταματάει τις εξαγωγές πετρελαίου
  20. Το ταχύτερο αεροπλάνο στον κόσμο δεν πέταξε
  21. Εκκεχειρία προσπαθεί να επιβάλει ο Αραφάτ
  22. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με τους Αλβανούς αντάρτες στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
  23. Ατύχημα ή οικογενειακό έγκλημα;
  24. Φιλιππίνες: Οι εξτρεμιστές ξέφυγαν από τον κλοιό του στρατού
  25. Τέλος καλό...
  26. Βόμβα θρησκευτικού μίσους στο Μπαγκλαντές
  27. Το ταχύτερο αεροπλάνο στον κόσμο δεν πέταξε
Φόβοι για κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Επεισόδια από Ισραηλινούς σε Παλαιστινιακό τέμενος

3.6.2001 19:36 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει στους Παλαιστινίους μετά από την βομβιστική επίθεση που έγινε σε νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ την Παρασκευή το βράδυ με αποτέλεσμα 19 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους. Αξιωματούχοι του Ισραήλ αναφέρουν ότι η απάντηση αυτή δεν θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις και ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι είναι πιθανόν οι Ισραηλινοί να καταφύγουν σε μια αλλαγή πολιτικής επιλέγοντας δολοφονίες συγκεκριμένων Παλαιστινίων που υπάρχουν υποψίες ότι προβαίνουν σε ενέργειες εναντίον του Ισραήλ. Νωρίτερα, ελπίδες είχαν δημιουργηθεί ότι οι εντολές για εκεχειρία που έδωσε ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ στις Δυνάμεις Ασφαλείας και στις Παλαιστινιακές αυτονομιστικές οργανώσεις, με σκοπό να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων, θα σταματούσαν την βία στην περιοχή. Πάντως, οι αναλυτές αναφέρουν ότι το ερώτημα είναι κατά πόσο ο κ. Αραφάτ μπορεί να ελέγξει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως την Ισλαμική Τζιχάντ και την Χαμάς, και να επιβάλλει εκεχειρία. Οι δύο αυτές οργανώσεις ανέφεραν ότι ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να συνεχίσει την αντίστασή του απέναντι στην επιθετικότητα του Ισραήλ αποφεύγοντας, πάντως, να εκτοξεύσουν απειλές ότι θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
BBC News
Οι ριπές βαρέων όπλων έχουν αναστατώσει όλη την περιοχή

3.6.2001 19:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και Αλβανοφώνων ανταρτών βορείως των Σκοπίων, στην πόλη Ματέιτσε. Η πόλη είναι το κέντρο των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών που πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί σε ένα Βυζαντινό μοναστήρι από όπου μπορεί κανείς να εποπτεύσει την περιοχή του Ματέιτσε. Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την τύχη των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στα χωριά τους. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξανάρχισαν πρόσφατα μετά από κατάπαυση του πυρός που είχε σημειωθεί για αρκετές εβδομάδες. Στην διάρκεια της περιόδου αυτής η διεθνής κοινότητα είχε πιστέψει ότι οι αντάρτες είχαν εξουδετερωθεί. Οι Αλβανόφωνοι αντάρτες πραγματοποιούν εδώ και αρκετό καιρό επιθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υποστηρίζοντας ότι καταπιέζεται η Αλβανική μειονότητα της χώρας και προσπαθώντας να καταλάβουν διάφορες περιοχές.

Ατύχημα ή οικογενειακό έγκλημα;
BBC News
Θρήνος λαού στο Νεπάλ

3.6.2001 19:38 (Ωρα Λονδίνου)
Την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 8 μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, μεταξύ των οποίων και ο βασιλιάς και η βασίλισα, έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας αυτής. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι όλα συνέβησαν όταν ένα αυτόματο όπλο εκπυρσοκρότησε κατα λάθος. Οι πληροφορίες των ανταποκριτών από το Κατμαντού όμως επιμένουν ότι ο διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ντιπέντρα, άνοιξε πυρ εναντίον της οικογένειάς του έπειτα από οικογενειακό καβγά και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Ο Ντιπέντρα νοσηλεύετεται σε κωματώδη κατάσταση και τυπικά έχει ανακηρυχτεί σε βασιλιάς. Ο θείος του, ο πρίγκηπας Γκουανέντρα, εκτελεί αυτή την στιγμή χρέη βασιλιά στο Νεπάλ. Η κυβέρνηση κάλεσε το λαό να παραμείνει ήρεμος και υποσχέθηκε ότι οι λεπτομέρειες του συμβάντος θα διερευνηθούν διεξοδικά και το πόρισμα θα ανακοινωθεί επισήμως.

Τέλος καλό ...
BBC News
Η οικογένεια των παιδιών ζούσε απομονωμένη από τον έξω κόσμο

3.6.2001 19:38 (Ωρα Λονδίνου)
Υστερα απο 5 ημέρες πολιορκίας, τα 5 ανήλικα οπλισμένα παιδιά, που είχαν οχυρωθεί στο σπίτι τους στην Αμερικανική Πολιτεία του Αϊντάχο, παραδώθηκαν στις αστυνομικές αρχές. Τα παιδιά οδηγήθηκαν στο κοντινότερο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται τώρα ότι θα δωθούν σε ανάδοχες οικογένειες. Η μητέρα τους είχε συλληφθεί την περασμένη Τρίτη με την κατηγορία της κακοποίησης ανηλίκων και, μετά από την σύλληψή τους, τα παιδιά οχυρώθηκαν οπλισμένα στο σπίτι τους αρνούμενα να πάνε με τους υπαλλήλους της κοινωνικής πρόνοιας.

Δώδεκα στρατιώτες νεκροί από αντάρτες στις Φιλιππίνες
BBC News
Ο στρατός κατεδίωξε ανεπιτυχώς αντάρτες στις Φιλιππίνες

3.6.2001 19:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Φιλιππίνες οι μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σάγιεφ, που είχαν εισβάλει σε δημόσια κτίρα της πόλης Λαμιτάν στα νότια της χώρας, κατάφεραν να ξεφύγουν απο τον στρατιωτικό κλοιό σκοτώνοντας 12 στρατιώτες και παίρνοντας μαζί τους αρκετούς απο τους ομήρους - ανάμεσά τους και 3 Αμερικανούς - που είχαν απαγάγει από τουριστικό θέρετρο πριν από αρκετές ημέρες. Τουλάχιστον 5 όμηροι κατάφεραν να ξεφύγουν. Αργότερα, η αστυνομία ανακάλυψε στην περιοχή 2 πτώματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε ομήρους, το ένα από τα οποία ήταν αποκεφαλισμένο.

Βόμβα θρησκευτικού μίσους στο Μπαγκλαντές

3.6.2001 19:39 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Η αστυνομία πιθανολογεί ότι πρόκειται για ενέργεια φανατικών Μουσουλμάνων.

Σφαγή ομήρων στην Κολομβία

3.6.2001 19:39 (Ωρα Λονδίνου)
Στην επαρχία Κόρντομπα της βόρειας Κολομβίας βρέθηκαν τουλάχιστον 30 πτώματα χωρικών που είχαν αιχμαλωτίσει πρόσφατα οι αντάρτες. Ορισμένα από τα θύματα είχαν αποκεφαλιστεί. Οι τοπικές αρχές επέρριψαν τις ευθύνες στην κυριότερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία μεταδίδει ότι η επαρχία Κόρντομπα είναι προπύργιο των ακροδεξιών παραστρατιωτικών που μόνο φέτος έχουν δολοφονήσει πάνω απο 500 ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν στραφεί πλέον εναντίον των αμάχων οπάδων των αντιπάλων τους.

Ρήγμα προέδρου-αντιπροέδρου στην Ινδονησία
BBC News
Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι

3.6.2001 19:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι δεν παρέστη στην τελετή ορκομωσίας του νέου υπουργού ασφαλείας της χώρας, που διόρισε ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ ανακοινώνοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή μεταδίδει ότι, με την απουσία της, η κ. Σουκαρνοπούτρι έδειξε την διαφωνία της με τους χειρισμούς του κ. Ουαχίντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και ανικανότητα και η δικαδικασία παραπομπής του στην δικαιοσύνη ξεκινάει την πρώτη Αυγούστου.

Το Ιράκ σταματάει τις εξαγωγές πετρελαίου
BBC News
Η Αμερική θέλει να σταματήσει τις παράνομες εξαγωγές

3.6.2001 19:39 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι σταματάει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παρατείνει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά του Ιράκ για ακόμα ένα μήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ είπε την Παρασκευή ότι το Ιράκ δεν αποδέχεται την παράταση των κυρώσεων, οι οποίες - όπως είπε - δίνουν χρόνο στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να αναπτύξουν τα σχέδια τους για άρση κυρώσεων σε μη στρατιωτικό υλικό με ταυτόχρονη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε στρατιωτικό υλικό και τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ΑΣλί Ναϊμί, δήλωσε ότι το Ριάντ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τις έλλεψεις που θα προκαλούντο από την απόφαση της Βαγδάτης προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Το ταχύτερο αεροπλάνο στον κόσμο δεν πέταξε
BBC News
Το αεροσκάφος τύπου B-52 που μετέφερε το X-43A κατά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση Εντουαρντς

3.6.2001 19:39 (Ωρα Λονδίνου)
Απέτυχε η δοκιμαστική πτήση αεροσκάφους της ΝΑΣΑ, που είχε κατασκευαστεί για να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας φθάνοντας τα 7.700 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή 7 φορές δηλαδή την ταχύτητα του ήχου. Το μήκους 4 μέτρων τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος παρουσίασε προβλήματα στο προωθητικό του σύστημα και, έτσι, το κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ αποφάσισε να το ανατινάξει δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευσή του πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αγωνία και ελπίδες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
BBC News
Επεισόδια από Ισραηλινούς σε Παλαιστινιακό τέμενος

3.6.2001 16:29 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ αποφάσισε να σκληρύνει τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει σε Παλαιστιανιακές περιοχές ως απάντηση στην βομβιστική επίθεση που έγινε σε νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ την Παρασκευή το βράδυ. Ομως, δεν προχωράει σε στρατιωτική δράση προς το παρόν μετά από τις εντολές για εκεχειρία που έδωσε ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ στις Δυνάμεις Ασφαλείας και στις Παλαιστινιακές αυτονομιστικές οργανώσεις με σκοπό να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων. Η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους και άφησε τουλάχιστον 80 τραυματίες. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο ο κ. Αραφάτ μπορεί να ελέγξει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως την Ισλαμική Τζιχάντ και την Χαμάς, και να επιβάλει τη μονομερή εκεχειρία. Οι δύο αυτές οργανώσεις ανέφεραν ότι ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να συνεχίσει την αντίστασή του απέναντι στην επιθετικότητα του Ισραήλ αποφεύγοντας, πάντως, να εκτοξεύσουν απειλές ότι θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
BBC News
Οι ριπές βαρέων όπλων έχουν αναστατώσει όλη την περιοχή

3.6.2001 16:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και Αλβανοφώνων ανταρτών βορείως των Σκοπίων, στην πόλη Ματέιτσε. Η πόλη είναι τώρα το κέντρο των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών που πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί σε ένα Βυζαντινό μοναστήρι από όπου μπορεί κανείς να εποπτεύσει την περιοχή του Ματέιτσε. Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την τύχη των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στα χωριά τους. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξανάρχισαν πρόσφατα μετά από κατάπαυση του πυρός που είχε σημειωθεί για αρκετές εβδομάδες. Στην διάρκεια της περιόδου αυτής η διεθνής κοινότητα είχε πιστέψει ότι οι αντάρτες είχαν εξουδετερωθεί. Οι Αλβανόφωνοι αντάρτες πραγματοποιούν εδώ και αρκετό καιρό επιθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υποστηρίζοντας ότι καταπιέζεται η Αλβανική μειονότητα της χώρας και προσπαθώντας να καταλάβουν διάφορες περιοχές.

Ατύχημα ή οικογενειακό έγκλημα;
BBC News
Θρήνος λαού στο Νεπάλ

3.6.2001 16:34 (Ωρα Λονδίνου)
Την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 8 μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, μεταξύ των οποίων και ο βασιλιάς και η βασίλισα, έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας αυτής. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι όλα συνέβησαν όταν ένα αυτόματο όπλο εκπυρσοκρότησε κατα λάθος. Οι πληροφορίες των ανταποκριτών από το Κατμαντού όμως επιμένουν ότι ο διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ντιπέντρα, άνοιξε πυρ εναντίον της οικογένειάς του έπειτα από οικογενειακό καβγά και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Ο Ντιπέντρα νοσηλεύετεται σε κωματώδη κατάσταση και τυπικά έχει ανακηρυχτεί σε βασιλιάς. Ο θείος του, ο πρίγκηπας Γκουανέντρα, εκτελεί αυτή την στιγμή χρέη βασιλιά στο Νεπάλ. Η κυβέρνηση κάλεσε το λαό να παραμείνει ήρεμος και υποσχέθηκε ότι οι λεπτομέρειες του συμβάντος θα διερευνηθούν διεξοδικά και το πόρισμα θα ανακοινωθεί επισήμως.

Τέλος καλό ...
BBC News
Η οικογένεια των παιδιών ζούσε απομονωμένη από τον έξω κόσμο

3.6.2001 16:50 (Ωρα Λονδίνου)
Υστερα απο 5 ημέρες πολιορκίας, τα 5 ανήλικα οπλισμένα παιδιά, που είχαν οχυρωθεί στο σπίτι τους στην Αμερικανική Πολιτεία του Αϊντάχο, παραδώθηκαν στις αστυνομικές αρχές. Τα παιδιά οδηγήθηκαν στο κοντινότερο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται τώρα ότι θα δωθούν σε ανάδοχες οικογένειες. Η μητέρα τους είχε συλληφθεί την περασμένη Τρίτη με την κατηγορία της κακοποίησης ανηλίκων και, μετά από την σύλληψή τους, τα παιδιά οχυρώθηκαν οπλισμένα στο σπίτι τους αρνούμενα να πάνε με τους υπαλλήλους της κοινωνικής πρόνοιας.

Δώδεκα στρατιώτες νεκροί από αντάρτες στις Φιλιππίνες
BBC News
Ο στρατός κατεδίωξε ανεπιτυχώς αντάρτες στις Φιλιππίνες

3.6.2001 16:46 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Φιλιππίνες οι μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σάγιεφ, που είχαν εισβάλει σε δημόσια κτίρα της πόλης Λαμιτάν στα νότια της χώρας, κατάφεραν να ξεφύγουν απο τον στρατιωτικό κλοιό σκοτώνοντας 12 στρατιώτες και παίρνοντας μαζί τους αρκετούς απο τους ομήρους - ανάμεσά τους και 3 Αμερικανούς - που είχαν απαγάγει από τουριστικό θέρετρο πριν από αρκετές ημέρες. Τουλάχιστον 5 όμηροι κατάφεραν να ξεφύγουν. Αργότερα, η αστυνομία ανακάλυψε στην περιοχή 2 πτώματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε ομήρους, το ένα από τα οποία ήταν αποκεφαλισμένο.

Βόμβα θρησκευτικού μίσους στο Μπαγκλαντές

3.6.2001 16:52 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Η αστυνομία πιθανολογεί ότι πρόκειται για ενέργεια φανατικών Μουσουλμάνων.

Σφαγή ομήρων στην Κολομβία

3.6.2001 16:57 (Ωρα Λονδίνου)
Στην επαρχία Κόρντομπα της βόρειας Κολομβίας βρέθηκαν τουλάχιστον 30 πτώματα χωρικών που είχαν αιχμαλωτίσει πρόσφατα οι αντάρτες. Ορισμένα από τα θύματα είχαν αποκεφαλιστεί. Οι τοπικές αρχές επέρριψαν τις ευθύνες στην κυριότερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία μεταδίδει ότι η επαρχία Κόρντομπα είναι προπύργιο των ακροδεξιών παραστρατιωτικών που μόνο φέτος έχουν δολοφονήσει πάνω απο 500 ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν στραφεί πλέον εναντίον των αμάχων οπάδων των αντιπάλων τους.

Ρήγμα προέδρου-αντιπροέδρου στην Ινδονησία
BBC News
Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι

3.6.2001 17:04 (Ωρα Λονδίνου)
Η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι δεν παρέστη στην τελετή ορκομωσίας του νέου υπουργού ασφαλείας της χώρας, που διόρισε ο πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ ανακοινώνοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή μεταδίδει ότι, με την απουσία της, η κ. Σουκαρνοπούτρι έδειξε την διαφωνία της με τους χειρισμούς του κ. Ουαχίντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και ανικανότητα και η δικαδικασία παραπομπής του στην δικαιοσύνη ξεκινάει την πρώτη Αυγούστου.

Το Ιράκ σταματάει τις εξαγωγές πετρελαίου
BBC News
Η Αμερική θέλει να σταματήσει τις παράνομες εξαγωγές

3.6.2001 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι σταματάει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παρατείνει τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά του Ιράκ για ακόμα ένα μήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ είπε την Παρασκευή ότι το Ιράκ δεν αποδέχεται την παράταση των κυρώσεων, οι οποίες - όπως είπε - δίνουν χρόνο στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να αναπτύξουν τα σχέδια τους για άρση κυρώσεων σε μη στρατιωτικό υλικό με ταυτόχρονη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε στρατιωτικό υλικό και τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ΑΣλί Ναϊμί, δήλωσε ότι το Ριάντ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τις έλλεψεις που θα προκαλούντο από την απόφαση της Βαγδάτης προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Το ταχύτερο αεροπλάνο στον κόσμο δεν πέταξε
BBC News
Το αεροσκάφος τύπου B-52 που μετέφερε το X-43A κατά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση Εντουαρντς

3.6.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Απέτυχε η δοκιμαστική πτήση αεροσκάφους της ΝΑΣΑ, που είχε κατασκευαστεί για να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας φθάνοντας τα 7.700 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή 7 φορές δηλαδή την ταχύτητα του ήχου. Το μήκους 4 μέτρων τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος παρουσίασε προβλήματα στο προωθητικό του σύστημα και, έτσι, το κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ αποφάσισε να το ανατινάξει δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευσή του πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Εκκεχειρία προσπαθεί να επιβάλει ο Αραφάτ
BBC News
Πλήθη Ισραηλινών ξεσπούν σε βίαια επεισόδια εναντίον παλαιστινιακού τεμένους.

3.6.2001 9:36 (Ωρα Λονδίνου)
O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας και τις παλαιστινιακές αυτονομιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που έχει κορυφωθεί μετά την προχθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από νυχτερινό κέντρο στο Τελ Αβίβ που στοίχισε τη ζωή σε είκοσι άτομα και άφησε τουλάχιστον ογδόντα τραυματίες. Είναι όμως άγνωστο κατά πόσο μπορεί να ελέγξει πια ο Αραφάτ τις ισλαμικές στρατιωτικές οργανώσεις, όπως τη Τζιχάντ και τη Χαμάς, και να επιβάλει την μονομερή εκεχειρία.

Σήμερα γίνονται στο Τέλ Αβίβ οι κηδείες των θυμάτων και αναμένεται να ακουστεί και πάλι το αίτημα αρκετών ισραηλινών για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Παλαιστινιακής Διοίκησης. Το πρωϊ, μεταδίδουν τα πρακτορεία, πέθανε και το εικοστό θύμα της επίθεσης, μία δεκατετράχρονη Ισραηλινή.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με τους Αλβανούς αντάρτες στην ΠΓΔ της Μακεδονίας
BBC News
Οι ριπές βαρέων όπλων έχουν αναστατώσει όλη την περιοχή

3.6.2001 10:18 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, συνεχίσθηκαν χθές κατά τη διάρκεια της νύχτας οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και των Αλβανών ανταρτών βορείως των Σκοπίων, στην πόλη Ματεϊτσε. Η πόλη είναι τώρα το κέντρο των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των αυτονομιστών που πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί σε ένα Βυζαντινό μοναστήρι από όπου μπορεί κανείς να εποπτεύσει την περιοχή του Ματεϊτσε.

Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την τύχη των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στα χωριά τους.

Ατύχημα ή οικογενειακό έγκλημα;
BBC News
Θρήνος λαού στο Νεπάλ μετά την ανακοίνωση των δολοφονιών

3.6.2001 9:47 (Ωρα Λονδίνου)
Την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκαν εννιά μέλη της βασιλικής οικογένειας της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο βασιλιάς και η βασίλισα,έδωσε η κυβέρνηση του Νεπάλ. Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι όλα συνέβησαν όταν ένα αυτόματο όπλο εξερράγη κατα λάθος. Οι πληροφορίες των ανταποκριτών από το Κατμαντού όμως επιμένουν ότι ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Ντιπέντρα, άνοιξε πυρ εναντίον της οικογενείας του έπειτα από οικογενειακό καβγά, και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Ο Ντιπέντρα, που έχει τυπικά ανακηρυχτεί εντωμεταξύ βασιλιάς, νοσηλεύετεται σε κωματώδη κατάσταση. Ο θείος του, Πρίγκηπας Γκουανέντρα ανακηρύχτηκε αντιβασιλιάς. Η κυβέρνηση κάλεσε το λαό να παραμείνει ήρεμος και υποσχέθηκε ότι οι λεπτομέρειες της 'βασιλικής σφαγής' θα διερευνηθούν διεξοδικά και το πόρισμα θα ανακοινωθεί επισήμως.

Φιλιππίνες: Οι εξτρεμιστές ξέφυγαν από τον κλοιό του στρατού
BBC News
Ο στρατός καταδιώκει τους εξτρεμιστές στην πόλη Λαμιτάν

3.6.2001 9:56 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Φιλιππίνες, οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές του Αμπού Σαγιάφ που είχαν εισβάλει σε δημόσια κτίρα της πόλης Λαμιτάν στα νότια της χώρας, κατάφεραν να ξεφύγουν απο τον στρατιωτικό κλοιό, σκοτώνοντας δώδεκα στρατιώτες και παίρνοντας μαζί τους αρκετούς απο τους ομήρους που κρατούν εδώ και ημέρες- ανάμεσα τους και τρεις αμερικανοί πολίτες. Αργότερα η αστυνομία ανακάλυψε στην περιοχή τα πτώματα δύο ομήρων, το ένα εκ των οποίων αποκεφαλισμένο.

Τέλος καλό...
BBC News
Η οικογένεια Μακ Γκάκην ζούσε απομονωμένη αό τον έξω κόσμο

3.6.2001 9:41 (Ωρα Λονδίνου)
Ύστερα απο πέντε ημέρες πολιορκίας, τα πέντε ανήλικα οπλισμένα παιδιά που είχαν οχυρωθεί στο σπίτι τους στο Αϊντάχο των ΗΠΑ, παραδώθηκαν, πρίν απο λίγες ώρες στις αστυνομικές αρχές. Τα παιδιά οδηγήθηκαν στο κοντινότερο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους- αργότερα θα δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες.

Η μητέρα τους είχε συληφθεί την περασμένη Τρίτη με την κατηγορία για κακοποίηση ανηλίκων.

Βόμβα θρησκευτικού μίσους στο Μπαγκλαντές

3.6.2001 9:58 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Η αστυνομία πιθανολογεί ότι πρόκειται για ενέργεια φανατικών Μουσουλμάνων.

Το ταχύτερο αεροπλάνο στον κόσμο δεν πέταξε
BBC News
Το αεροσκάφος τύπου B-52 που μετέφερε το X-43A κατά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση Εντγουαρντς.

3.6.2001 10:02 (Ωρα Λονδίνου)
Απέτυχε αργά εχθές η δοκιμαστική πτήση αεροσκάφους της Νάσα που είχε κατασκευαστεί για να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας φθάνοντας τα 7 χιλιάδες εφτακόσια χιλιόμετρα την ώρα, εφτά φορές δηλαδή την ταχύτητα του ήχου. Το μήκους τεσσάρων μέτρων τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος παρουσίασε προβλήματα στο προωθητικό του σύστημα κι έτσι το κέντρο ελέγχου της Νάσα αποφάσισε να το ανατινάξει, δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.