Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-06-23

  1. "Πράσινο φως" για την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
  2. Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
  3. Απαγόρευση της λειτουργίας Τουρκικού κόμματος της αντιπολίτευσης
  4. Σε κατάσταση επιφυλακής οι Αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό
  5. Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας
  6. Αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Πάπα στην Ουκρανία
  7. Ελεύθεροι οι δολοφόνοι του μικρού Τζέημς
  8. Βρέθηκαν δύο αποκεφαλισμένα πτώματα στις Φιλιππίνες
  9. Εληξε η ομηρεία λωφορείου στην Ταϊβάν
  10. Τουλάχιστον 57 νεκροί από σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ινδία
  11. ΠΓΔ της Μακεδονίας: έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ
  12. Ελεύθεροι οι δολοφόνοι του μικρού Τζέημς
  13. Οπλοφόρος ακινητοποιεί λεωφορείο στην Ταϊπέϊ
  14. Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων του ατυχήματος στην Ινδία
  15. Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας
  16. Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γιά την έκδοση του Μιλόσεβιτς
  17. Απαγόρευση της λειτουργίας τουρκικού κόμματος της αντιπολίτευσης
  18. Σε κατάσταση επιφυλακής οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό
  19. Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας
  20. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γιά την έκδοση του Μιλόσεβιτς
  21. Βρέθηκαν δύο αποκεφαλισμένα πτώματα στις Φιλιππίνες
  22. παγόρευση της λειτουργίας τουρκικού κόμματος της αντιπολίτευσης
  23. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γιά την έκδοση του Μιλόσεβιτς
  24. Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας
  25. Σε κατάσταση επιφυλακής οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό
  26. Αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Πάπα στην Ουκρανία
  27. Ελεύθεροι οι δολοφόνοι του μικρού Τζέημς
"Πράσινο φως" για την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
BBC News
Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από τότε που ο κ. Μιλόσεβιτς ήταν στην εξουσία στην Γιουγκοσλαβία

23.6.2001 17:50 (Ωρα Λονδίνου)
Διάταγμα το οποίο δίνει το "πράσινο φως" για την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου ενέκρινε η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Γιουγκοσλάβοι επίσημοι δεν είπαν πότε μπορεί να εκδωθεί ο κ. Μιλόσεβιτς, όμως ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει σύντομα.

Η έκδοση του κ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη με τις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Δύση για να χορηγήσει βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολλαρίων στην Γιουγκοσλαβία. Το διάταγμα πέρασε στην διάρκεια σύντομης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και παρά την αντίθεση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Επί του παρόντος, ο κ. Μιλόσεβιτς κρατείται, εδώ και αρκετές εβδομάδες, σε φυλακές του Βελιγραδίου εν αναμονή της δίκης στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας για κατηγορίες διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας που αντιμετωπίζει.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
BBC News
Βομβαρδισμοί στο Aρατσίνοβο

23.6.2001 17:58 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επανέλαβαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους με στόχο θέσεις Αλβανόφωνων ανταρτών παρά τις διεθνείς εκκλήσεις γιά διακοπή των εχθροπραξιών. Μετά από μια διακοπή, μαχητικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα έπληξαν ένα μικρό χωρίο κοντά στα Σκόπια.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Τζωρτζ Ρόμπερτσον κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιχειρήσεις. Ο κ. Ρόμπερτσον χαρακτήρισε τη σύρραξη ως "πλήρη παραλογισμό" και προειδοποίησε τους αντιμαχόμενους ότι κάθε προσπάθεια ανάμιξης του ΝΑΤΟ σε σχέδιο εθνοτικού διαμελισμού της χώρας θα οδηγήσει σε καταστροφή. Οι δηλώσεις Ρόμπερτσον έγιναν λίγες ώρες μετά από την διάλυση της ενδεκαήμερης εκεχειρίας, με την έναρξη της επίθεσης κυβερνητικών δυνάμεων ενάντιον Αλβανοφώνων ανταρτών που έχουν καταλάβει το χωριό Αρατσίνοβο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, τα Σκόπια.

Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο η επανάληψη των στρατιωτικών ενεργειών ήταν απαραίτητη, καθώς - όπως είπε - απειλείται άμεσα η πόλη των Σκοπίων.

Στα Σκόπια βρίσκεται ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα, που προσπαθεί να επιβάλλει εκεχειρία. Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι ο τερματισμός της βίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή την στιγμή.

Οι συγκρούσεις άρχισαν πριν από μερικούς μήνες όταν Αλβανόφωνοι αντάρτες, που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αλβανική μειονότητα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, άρχισαν να επιτίθενται σε στόχους στυο εσωτερικό της χώρας.

Απαγόρευση της λειτουργίας Τουρκικού κόμματος της αντιπολίτευσης
BBC News
Η Τουρκία αναμένεται να επικριθεί από την διεθνή κοινότητα

23.6.2001 18:00 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία ο ηγέτης του κόμματος της Αρετής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρετζάι Κουτάν επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαγόρευσε τη λειτουργία του κόμματος και ήρε την βουλευτική ιδιότητα 5 εκ των 102 αντιπροσώπων του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με το αιτιολογικό ότι το κόμμα αυτό είχε μετατραπεί σε εστία αντικαθεστωτικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Κουτάν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου "λαθεμένη και άδικη" και υπογράμμισε ότι η απαγόρευση του κόμματός του θα επιφέρει ζημία στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κοινοτικοί κύλκοι είχαν προειδοποιήσει ότι παρόμοια απόφαση θα θέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή δεν θα "εκτροχιάσει", όπως είπε, τις διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που στοχεύουν στην έξοδο της χώρας από την βαθιά οικονομική κρίση.

Σε κατάσταση επιφυλακής οι Αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό
BBC News
Ανησυχία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου

23.6.2001 18:03 (Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου μετά από πληροφορίες ότι σχεδιάζεται επίθεση εναντίον τους. Τα Αμερικανικά πολεμικά πλοία διατάχθηκε να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Μπαχρέιν, ενώ στην Ιορδανία τελείωσαν πρόωρα τα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν Αμερικανικά στρατεύματα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες ανά τον κόσμο ότι μπορεί να γίνουν στόχος επίθεσης από εξτρεμιστικές οργανώσεις, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ολα αυτά 24 ώρες μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον του Ιράν για ανάμιξη της χώρας αυτής στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας το 1996. Από την επίθεση τότε έχασαν τη ζωή τους 19 Αμερικανοί στρατιώτες.

Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας

23.6.2001 18:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Μεση Ανατολή συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες γιά την διατήρηση της εκεχειρίας. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Γουίλλιαμ Μπέρνς πρόκειται να συνατηθεί με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχες επαφές.

Οι προσπάθειες γιά την διατήρηση της ευαίσθητης αυτής ισορροπίας υπέστησαν πλήγμα όταν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας ακόμα τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, οι στρατιώτες παρασύρθηκαν σε τζίπ, που φαινόταν να έχει κολλήσει στην άμμο, κοντά σε Εβραϊκό οικισμό, και όταν πλησίασαν τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από άνδρα που βρισκόταν μέσα στο όχημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς φέρεται ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η βομβιστική επίθεση συνέβη ενώ απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συναντήθηκαν με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εύθραυστης, όπως αποδεικνύεται, δεκαήμερης εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχομένων.

Αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Πάπα στην Ουκρανία

23.6.2001 18:08 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουκρανία βρίσκεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος σε μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες επισκέψεις της θητείας του. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει ήδη εκφράσει έντονη την αντίθεσή της οργανώνοντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διότι, όπως έχει δηλώσει, ο Πάπας προσπαθεί να προσηλυτίσει ορθόδοξους χριστιανούς στον Καθολικισμό.

Ως παράδειγμα η Εκκλησία φέρνει την περίπτωση των Ελλήνων Καθολικών που προσηλυτίσθηκαν πριν από 4 αιώνες. Υποστηρίζει, επίσης, ότι από τότε που νομιμοποίηθηκε η άσκηση του θρησκεύματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Καθολικοί έχουν αποσπάσει εκατοντάδες Εκκλησίες από τους Ορθοδόξους.

Οι Καθολικοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι Εκκλησίες αφαιρέθηκαν κατόπιν εντολών του Στάλιν το 1946.

Ο Πάπας ζήτησε από τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας να συγχωρέσουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τα λάθη που έκανε εις βάρος της στο παρελθόν.

Ελεύθεροι οι δολοφόνοι του μικρού Τζέημς

23.6.2001 18:11 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία εφημερίδα του Μάντσεστερ διέψευσε ότι παραβίασε δικαστική απόφαση με την δημοσίευση στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό από το κοινό δύο δολοφόνων που πρόκειται να αποφυλακισθούν.

Πρόκειται για τους δύο δεκαοκτάχρονους σήμερα νεαρούς οι οποίοι το 1993 σκότωσαν τον ηλικίας δύο ετών Τζέιμς Μπούλτζερ και που θα αποφυλακισθούν υπό όρους έχοντας λάβει νέες ταυτότητες με την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται υπό 24ωρη παρακολούθηση.

Η δημοσίευση αυτή των στοιχείων από την εφημερίδα προκάλεσε επέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα.

Οι δύο 18χρονοι είχαν καταδικασθεί για τη δολοφονία τού μόλις 2 ετών Τζέιμς Μπούλτζερ, στο Λίβερπουλ το 1993. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σοκ στη Βρετανική κοινή γνώμη, αφού οι δράστες του εγκλήματος ήταν μόλις 10 ετών.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ανακοινώσει ότι οι δύο καταδικασθέντες θα αφεθούν ελέυθεροι υπό όρους έχοντας εκτίσει 8 χρόνια φυλάκισης.

Οι γονείς του Τζέιμς Μπόλτζερ αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αποφυλάκισης των δύο αυτουργών της δολοφονίας.

Βρέθηκαν δύο αποκεφαλισμένα πτώματα στις Φιλιππίνες

23.6.2001 18:12 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο αποκεφαλισμένα πτώματα ανακάλυψε η αστυνομία στις Φιλιππίνες που ανήκουν σε 2 Φιλιππινέζους που είχαν πέσει θύματα απαγωγής από μουσουλμάνους αντάρτες τον περασμένο μήνα. Τα πτώματα ανακαλύφθηκαν στο νησί Μπασιλάν στα νότια της χώρας, όπου, καθώς πιστεύεται, οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ κρατούν πάνω από 20 ομήρους, μεταξύ αυτών και 3 Αμερικανούς.

Πριν από δύο εβδομάδες η οργάνωση είχα ανακοινώσει ότι είχε σκοτώσει έναν από τους Αμερικανούς, καθώς και 3 Φιλιππινέζους στρατιώτες.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει απορρίψει το αίτημα των ανταρτών για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον τους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

Εληξε η ομηρεία λωφορείου στην Ταϊβάν

23.6.2001 18:17 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ταϊβάν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν οπλοφόρο που είχε καταλάβει, υπό την απειλή όπλου, ένα λεωφορείο και κρατούσε περίπου 20 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους Ταϊβανέζοι. Ο οπλοφόρος είχε ζητήσει να μιλήσει στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ταϊβάν χωρίς να πει ποιά είναι τα αιτήματά του.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, ενώ όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί.

Τουλάχιστον 57 νεκροί από σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ινδία

23.6.2001 18:23 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από το ατύχημα κατά το οποίο ένα τρένο έπεσε σε ένα ποτάμι στην πολιτεία Κεράλα στα νότια της Ινδίας, τα μέλη των συνεργείων διάσωσης, που αγωνίζονταν για την απομάκρυνση επιζώντων που τυχόν είχαν παγιδευτεί μέσα στα βυθισμένα βαγόνια, εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους. Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο και ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 200.

Το τρένο, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Μανγκαλόρ προς το Μαντράς, εκτροχιάσθηκε την ώρα που διέσχιζε μια γέφυρα και 3 από τα βαγόνια του έπεσαν στο ποτάμι.

ΠΓΔ της Μακεδονίας: έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ
BBC News
Οι βομβαρδισμοί που άρχισαν στο Aρατσίνοβο

23.6.2001 10:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της ΠΓΔ της Μακεδονίας επανέλαβαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους με στόχο θέσεις των αλβανόφωνων ανταρτών, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις γιά διακοπή των εχθροπραξιών. Μετά από μιά διακοπή κατά τη διάρκεια της νύκτας, μαχητικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα έπληξαν ένα μικρό χωρίο κοντά στα Σκόπια.

Χθές ο γενικός γραμματέας του NATO, Τζορτζ Ρόμπερτσον, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιχειρήσεις .

Ο κ. Ρόμπερτσον χαρακτήρισε τη σύρραξη ως "πλήρη παραλογισμό" και προειδοποίησε τους αντιμαχόμενους ότι κάθε προσπάθεια ανάμιξης του ΝΑΤΟ σε σχέδιο εθνοτικού διαμελισμού της χώρας, θα οδηγήσει σε καταστροφή. Οι δηλώσεις Ρόμπερτσον έγιναν λίγες ώρες μετά τη διάλυση της ενδεκαήμερης εκεχειρίας, με την έναρξη της επίθεσης κυβερνητικών δυνάμεων ενάντιον Αλβανών ανταρτών που έχουν καταλάβει το χωριό Αρατσίνοβο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Σκόπια.

Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο η επανάληψη των στρατιωτικών ενεργειών ήταν απαραίτητη καθώς -όπως είπε- απειλείται άμεσα η πόλη των Σκοπίων.

Στο μεταξύ αναμένεται σήμερα στα Σκόπια ο υπεύθυνος γιά την εξωτερική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, σε μιά προσπάθεια επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ελεύθεροι οι δολοφόνοι του μικρού Τζέημς

23.6.2001 10:28 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία εφημερίδα του Μάντσεστερ διέψευσε ότι παρέβη δικαστική απόφαση με την δημοσίευση στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό από το κοινό δύο δολοφόνων που πρόκειται να αποφυλακισθούν.

Πρόκειται γιά τους δύο δεκαοκτάχρονους σήμερα νεαρούς οι οποίοι το 1993 σκότωσαν τον ηλικίας δύο ετών Τζέημς Μπούλτζερ, και που θα να αποφυλακισθούν υπό όρους ,έχοντας λάβει νέες ταυτότητες, και υπό 24ωρη παρακολούθηση.

Η δημοσίευση αυτή των στοιχείων από την εφημερίδα προκάλεσε επέμβαση του γενικού εισαγγελέα, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα.

Οι δύο 18χρονοι είχαν καταδικασθεί για τη δολοφονία του μόλις δύο ετών Τζέημς Μπούλτζερ, στο Λίβερπουλ το 1993, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σόκ στη βρετανική κοινή γνώμη, αφού οι δράστες του εγκλήματος ήταν μόλις 10 ετών.

Χθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δύο καταδικασθέντες θα αφεθούν ελέυθεροι υπό όρους,έχοντας εκτίσει 8 χρόνια φυλάκισης.

Οι γονείς του Τζέημς Μπόλτζερ αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αποφυλάκισης των δύο αυτουργών της δολοφονίας.

Οπλοφόρος ακινητοποιεί λεωφορείο στην Ταϊπέϊ

23.6.2001 10:44 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ταϊβάν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας οπλοφόρος κατέλαβε υπό την απειλή όπλουένα λεωφορείοκαι κρατά ομήρους περίπου 20 τουρίστες. Ο οπλοφόρος έχει ζητήσει να μιλήσει στον υπουργό δικαιοσύνης της Ταϊβάν, χωρίς να έχει γίνεισαφές ποιά είναι τα αιτήματά του.

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει μιά περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας Ταϊπέϊ, όπου έχει ακινητοποιηθεί το λεωφορείο. Οι εθνικότητες των ομήρων δεν έχουν γίνει γνωστές.

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων του ατυχήματος στην Ινδία

23.6.2001 10:54 (Ωρα Λονδίνου)
Μία μέρα μετά το ατύχημα κατά το οποίο ένα τραίνο έπεσε σε ένα ποτάμι στην πολιτεία Κεράλα στα νότια της Ινδίας, τα συνεργεία διασώσεως αγωνίζονται γιά την απομάκρυνση επιζώντων που έχουν παγιδευτεί μέσα στα βυθισμένα βαγόνια. Τουλάχιστον 57 άτομα έχουνβρεί το θάνατο και ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 200

Το τραίνο που εκτελούσε δρομολόγιο από το Μανγκαλόρ προς το Μαντράς εκτροχιάσθηκε ενώ διέσχιζε μιά γέφυρα, και τρία από τα βαγόνια του έπεσαν στο ποτάμι.

Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας

23.6.2001 10:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Μεση Ανατολή συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες γιά την διατήρηση της εκεχειρίας . Ο αμερικανός απεσταλμένος Γουίλλιαμ Μπέρνς πρόκειται να συνατηθεί με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχες επαφές.

Οι προσπάθειες γιά την διατήρηση της ευαίσθητης αυτής ισορροπίας υπέστησαν πλήγμα χθές όταν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας ακόμα τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό οι στρατιώτες παρασύρθηκαν σε τζίπ, που φαινόταν να έχει κολλήσει στην άμμο, κοντά σε Εβραϊκό οικισμό, και όταν πλησίασαν τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από άνδρα που βρισκόταν μέσα στο όχημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς φέρεται ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η βομβιστική επίθεση συνέβη ενώ απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ συναντήθηκαν με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εύθραυστης, όπως αποδεικνύεται, δεκαήμερης εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχομένων.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γιά την έκδοση του Μιλόσεβιτς

23.6.2001 10:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Βελιγράδι επίκειται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα συζητήσει το διάταγμα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος γιά την έκδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο διεθνές διακστήριο γιά τα εγκλήματα πολέμου στη Χάγη.

Χθές βράδυ οι πολιτικοί ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας πήραν μέρος σε επεισοδιακή σύσκεψη που συνεχίσθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, που αντιτίθεται στην έκδοση Μιλόσεβιτς, και του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, που επιθυμεί την παράδοση του πρώην προέδρου στη δικαιοδοσία της Χάγης.

Εντωμεταξύ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει το πρότεινόμενο κυβερνητικό διάταγμα, στο οποίο θα εκτίθενται οι όροι συνεργασίας του Βελιγραδίου με το δικαστήριο της Χάγης.

Χώρες της Δύσης έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση έκδοσης του κ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ώστε στη συνέχεια να παράσχουν την οικονομική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί στη Γιουγκοσλαβία.

Ο πρώην πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται εδώ και 12 εβδομάδες έγκλειστος σε φυλακή του Βελιγραδίου, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας

Απαγόρευση της λειτουργίας τουρκικού κόμματος της αντιπολίτευσης
BBC News
Η τουρκία θα επικριθεί από την διεθνή κοινότητα

23.6.2001 7:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία ο ηγέτης του κόμματος της "Αρετής" της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ρετζάϊ Κουτάν, επέκρινε δριμύτατα την χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που απαγόρευσε τη λειτουργία του κόμματος και ήρε την βουλευτική ιδιότητα πέντε εκ των 102 αντιπροσώπων του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με το αιτιολογικό ότι το Κόμμα αυτό είχε μετατραπεί σε εστία αντικαθεστωτικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Κουτάν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου "λαθεμένη και άδικη", και υπογράμμισε ότι η απαγόρευση του κόμματός του θα επιφέρει ζημία στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κοινοτικοί κύλκοι είχαν προειδοποιήσει ότι παρόμοια απόφαση θα θέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή δεν θα "εκτροχιάσει" όπως είπε τις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που στοχεύουν στην έξοδο της χώρας από την βαθιά οικονομική κρίση.

Σε κατάσταση επιφυλακής οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό
BBC News
Το αμερικανικό Κόουλ μετάτ την επίθεση στο λιμάνι του Αντεν

23.6.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, μετά από πληροφορίες ότι σχεδιάζεται επίθεση εναντίον τους. Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία διατάχθηκε να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Μπαχρέϊν ενώ στην Ιορδανία τελείωσαν πρόωρα τα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν Αμερικανικά στρατεύματα.

Το Στέϊτ Ντηπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες ανά τον κόσμο ότι μπορεί να γίνουν στόχος επίθεσης από εξτρεμιστικές οργανώσεις, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ολα αυτά 24 ώρες μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, για ανάμιξη της χώρας αυτής στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας το 1996, επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 Αμερικανοί στρατιώτες.

Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας

23.6.2001 7:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας ακόμα τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό οι στρατιώτες παρασύρθηκαν σε τζίπ, που φαινόταν να έχει κολλήσει στην άμμο, κοντά σε Εβραϊκό οικισμό, και όταν πλησίασαν τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από άνδρα που βρισκόταν μέσα στο όχημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς φέρεται ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η βομβιστική επίθεση συνέβη ενώ απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ συναντήθηκαν με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εύθραυστης, όπως αποδεικνύεται, δεκαήμερης εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχομένων.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γιά την έκδοση του Μιλόσεβιτς

23.6.2001 7:36 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πολιτικοί ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας πήραν μέρος σε επεισοδιακή σύσκεψη που συνεχίσθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βελίγράδι, για να αποφασίσουν με ποιό τρόπο θα χειριστούν την έκδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, που αντιτίθεται στην έκδοση Μιλόσεβιτς, και του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, που επιθυμεί την παράδοση του πρώην προέδρου στη δικαιοδοσία της Χάγης.

Εντωμεταξύ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει το πρότεινόμενο κυβερνητικό διάταγμα, στο οποίο θα εκτίθενται οι όροι συνεργασίας του Βελιγραδίου με το δικαστήριο της Χάγης.

Χώρες της Δύσης έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση έκδοσης του κ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ώστε στη συνέχεια να παράσχουν την οικονομική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί στη Γιουγκοσλαβία.

Ο πρώην πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται εδώ και 12 εβδομάδες έγκλειστος σε φυλακή του Βελιγραδίου, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας

Βρέθηκαν δύο αποκεφαλισμένα πτώματα στις Φιλιππίνες

23.6.2001 7:31 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο αποκεφαλισμένα πτώματα ανακάλυψε η αστυνομία στις Φιλιππίνες που ανήκουν στους δύο φιλιππινέζους που είχαν πέσει θύματα απαγωγής από μουσουλμάνους αντάρτες τον περασμένο μήνα. Τα πτώματα ανακαλύφθηκαν στο νησί Μπασιλάν στα νότια της χώρας, όπου, καθώς πιστεύεται, οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ κρατούν πάνω από 20 ομήρους, μεταξύ αυτών και τρείς αμερικανούς.

Πριν από δύο εβδομάδες η οργάνωση είχα ανακοινώσει ότι είχε σκοτώσει έναν από τους αμερικανούς , καθώς και τρείς φιλιππινέζους στρατιώτες.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει απορρίψει το αίτημα των ανταρτών για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

παγόρευση της λειτουργίας τουρκικού κόμματος της αντιπολίτευσης
BBC News
Η τουρκία θα επικριθεί από την διεθνή κοινότητα

23.6.2001 6:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία, όπου ο ηγέτης του κόμματος της "Αρετής" της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ρετζάϊ Κουτάν, επέκρινε δριμύτατα την χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που απαγόρευσε τη λειτουργία του κόμματος και ήρε την βουλευτική ιδιότητα πέντε εκ των 102 αντιπροσώπων του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με το αιτιολογικό ότι το Κόμμα αυτό είχε μετατραπεί σε εστία αντικαθεστωτικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Κουτάν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου "λαθεμένη και άδικη", και υπογράμμισε ότι η απαγόρευση του κόμματός του θα επιφέρει ζημία στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κοινοτικοί κύλκοι είχαν προειδοποιήσει ότι παρόμοια απόφαση θα θέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή δεν θα "εκτροχιάσει" όπως είπε τις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που στοχεύουν στην έξοδο της χώρας από την βαθιά οικονομική κρίση.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γιά την έκδοση του Μιλόσεβιτς
BBC News
Ο πρώην πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε φυλακή του Βελιγραδίου

23.6.2001 6:08 (Ωρα Λονδίνου)
Οι πολιτικοί ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας πήραν μέρος σε επεισοδιακή σύσκεψη που συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βελίγράδι, για να αποφασίσουν με ποιό τρόπο θα χειριστούν την έκδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, που αντιτίθεται στην έκδοση Μιλόσεβιτς, και του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, που επιθυμεί την παράδοση του πρώην προέδρου στη δικαιοδοσία της Χάγης.

Εντωμεταξύ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει το πρότεινόμενο κυβερνητικό διάταγμα, στο οποίο θα εκτίθενται οι όροι συνεργασίας του Βελιγραδίου με το δικαστήριο της Χάγης.

Χώρες της Δύσης έχουν διακηρύξει ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση έκδοσης του κ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ώστε στη συνέχεια να παράσχουν την οικονομική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί στη Γιουγκοσλαβία.

Ο πρώην πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται εδώ και 12 εβδομάδες έγκλειστος σε φυλακή του Βελιγραδίου, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας

Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας

23.6.2001 6:06 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας ακόμα τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό οι στρατιώτες παρασύρθηκαν σε τζίπ, που φαινόταν να έχει κολλήσει στην άμμο, κοντά σε Εβραϊκό οικισμό, και όταν πλησίασαν τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από άνδρα που βρισκόταν μέσα στο όχημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς φέρεται ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η βομβιστική επίθεση συνέβη, την ίδια ώρα που απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ συναντήθηκαν με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εύθραυστης, όπως αποδεικνύεται, δεκαήμερης εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχομένων.

Σε κατάσταση επιφυλακής οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό

23.6.2001 6:22 (Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, μετά από πληροφορίες ότι σχεδιάζεται επίθεση εναντίον τους. Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία διατάχθηκε να αποπλεύσουν από το λιμάνι του Μπαχρέϊν ενώ στην Ιορδανία τελείωσαν πρόωρα τα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν Αμερικανικά στρατεύματα.

Το Στέϊτ Ντηπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες ανά τον κόσμο ότι μπορεί να γίνουν στόχος επίθεσης από εξτρεμιστικές οργανώσεις, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ολα αυτά 24 ώρες μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, για ανάμιξη της χώρας αυτής στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας το 1996, επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 Αμερικανοί στρατιώτες.

Αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Πάπα στην Ουκρανία

23.6.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουκρανία μεταβαίνει σήμερα ο Πάπας γιά μιά από τις πλέον αμφιλεγόμενες επισκέψεις της θητείας του. Η Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας έχει ήδη εκφράσει έντονη την αντίθεσή της , οργανώνοντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διότι, όπως έχει δηλώσει, ο Πάπας προσπαθεί να προσηλυτίσει ορθόδοξους χριστιανούς στον καθολικισμό.

Ως παράδειγμα η Εκκλησία φέρενι την περίπτωση των Ελλήνων καθολικών που προσηλυτίσθηκαν πριν τέσσερεις αιώνες. Υποστηρίζει επίσης ότι από τότε που νομιμοποίηθηκε η άσκηση του θρησκεύματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι καθολικοί έχουν αποσπάσει εκατοντάδες εκκλησίες από τους ορθοδόξους.

Οι καθολικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι εκκλησίες αφαιρέθηκαν κατόπιν εντολών του Στάλιν το 1946.

Ο Πάπας δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να χτίσει γέφυρες και να παραμερίσει τις διαφωνίες του παρελθόντος.

Ελεύθεροι οι δολοφόνοι του μικρού Τζέημς

23.6.2001 7:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βρετανία εφημερίδα του Μάντσεστερ δημοσίευσε -κατά παράβαση δικαστικής απόφασης- στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό από το κοινό δύο διαβόητων δολοφόνων, που πρόκειται να αποφυλακισθούν. Η δημοσίευση αυτή προκάλεσε επέμβαση του γενικού εισαγγελέα, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα.

Οι δύο 18χρονοι είχαν καταδικασθεί για τη δολοφονία του μόλις δύο ετών Τζέημς Μπόλτζερ, στο Λίβερπουλ το 1993, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σόκ στη βρετανική κοινή γνώμη, αφού οι δράστες του εγκλήματος ήταν μόλις 10 ετών.

Χθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δύο καταδικασθέντες θα αφεθούν ελέυθεροι υπό όρους, μετά από 8 χρόνια φυλάκισης, έχοντας λάβει νέες ταυτότητες και ευρισκόμενοι υπό 24ωρη παρακολούθηση.

Οι γονείς του Τζέημς Μπόλτζερ αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αποφυλάκισης των δύο αυτουργών της δολοφονίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.