Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-06-27

  1. Αναβάλεται το Κόπα Αμέρικα
  2. Νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
  3. Ολοκληρώνεται το διεθνές συνέδριο για το AIDS
  4. Βήματα προς τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  5. Δεύτερη θητεία για τον Κόφι Ανάν
  6. Ο Ποντίφηκας αποχαιρέτισε την Ουκρανία
  7. Νέες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο
  8. Η Γιουγκοσλαβία κερδίζει οικονομική υποστήριξη απο τις ΗΠΑ
  9. Νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
  10. Αμερικανικές πιέσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
  11. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το χωριό Νίκουστακ
  12. Αμερικανικές πιέσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
  13. Δεύτερη θητεία για τον Κόφι Ανάν
  14. Νέα καθυστέρηση πετυχαίνουν οι δικηγόροι του Μιλόσεβιτς
  15. Κατά των ΗΠΑ αποφάνθηκε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης
  16. Διακήρυξη ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του Aids
  17. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το χωριό Νίκουστακ
  18. Αμερικανικές πιέσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
  19. Διαφωνία στον ΟΗΕ για το εμπάργκο εναντίον Ιράκ
  20. Νέα καθυστέρηση πετυχαίνουν οι δικηγόροι του Μιλόσεβιτς
  21. Κατά των ΗΠΑ αποφάνθηκε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης
  22. Διακήρυξη ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του Aids
  23. Ο Ποντίφηκας αποχαιρέτισε την Ουκρανία
  24. Έριδες ορθοδόξων
  25. Συνταξιούχος κατάσκοπος με βαθμό συνταγματάρχη
  26. Συνελήφθησαν οι δράστες της δολοφονίας του Νταμιλόλα Ταίηλορ
Αναβάλεται το Κόπα Αμέρικα

27.6.2001 21:55 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Περού ανακοίνωσε οτι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Νοτίου Αμερικής θα αναβληθεί εκτός κι άν οι απαγωγείς απελευθερώσουν τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Κολομβίας. Υαρχουν υποψίες οτι ο αντιπρόεδρος απήχθη απο ανταρτες του επαναστατικού στρατού της Κολομβίας, ενώ προετοιμαζόταν για το Κόπα Αμέρικα. Αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Νοτίου Αμερικής.

Νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
BBC News
Πρόκειται για την έκτη μείωση μέσα σε ένα χρόνο

27.6.2001 20:46 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε κατα 0.25% τα επιτόκια της, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Πρόκειται για μικρότερη μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς είναι η έκτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προβαίνει σε μείωση των επιτοκίων. Τα αμερικανικά επιτόκια τώρα αγγίζουν το 3.75%.

Με την ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, οι τιμές στα χρηματιστήρια ακολούθησαν πτωτική πορεία, καθώς αναμενόταν μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων. Σύντομα όμως οι δείκτες ανέκαμψαν.

Ολοκληρώνεται το διεθνές συνέδριο για το AIDS
BBC News
Το AIDS καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό λένε οι Αφρικανικές χώρες

27.6.2001 20:39 (Ωρα Λονδίνου)
Στο διεθνές συνέδριο που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με θέμα την έναρξη συντονισμένης σε παγκόσμιο επίπεδο εκστρατείας κατά του Aids, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, δήλωσε οτι ολόκληρος ο πλανήτης τώρα έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο μάχης στον αγώνα ενάντια στο AIDS. Λίγο πρίν ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Αννάν εξέφρασε την πεποίθηση οτι οι κυβερνήσεις έχουν πειστεί οτι υπάρχει ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες για να αντιμετωπισθεί η ασθένεια.

Υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με την Διακήρυξη Αφοσίωσης στον Αγώνα εναντίον της Aσθένειας, που θα υιοθετηθεί στο τέλος του συνεδρίου. Οι μουσουλμανικές χώρες αντέδρασαν σε σημεία της διακήρυξης που αφορούν τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι υπεύθυνοι ομοφυλόφιλων οργανώσεων κατηγορούν τις χώρες αυτές ότι ακολουθούν πολιτική διακρίσεων και υπονομεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που πάσχουν από HIV και Aids.

Βήματα προς τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

27.6.2001 20:56 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι απο τη Σουηδία που έχει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν οτι υπήρξε νέα πρόοδος στις συνομιλίες με κάποιες απο τις υπο ένταξη χώρες. Δύο απο τα υποψήφια κράτη, η Λετωνία και η Σλοβακία, αποδέχθηκαν τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη μετακίνηση εργατών απο τις χώρες αυτές στην κοινότητα μετά την ένταξη τους. Το θέμα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο καθώς η Ε.Ε. επιθυμεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος πρίν πολίτες απο τις νέες χώρες - μέλη αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες της Κοινότητας.

Δεύτερη θητεία για τον Κόφι Ανάν
BBC News
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

27.6.2001 17:23 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την ανανέωση για δεύτερη πενταετία της θητείας του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ανουαρούλ Τσάουντουρι του Μπαγκλαντές είπε ότι η απόφαση ελήφθει ομόφωνα και αυτό αποτελεί αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών που έχει προσφέρει στον Οργανισμό ο κ.Ανάν.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανεκλογή του κ.Ανάν από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού την Παρασκευή.

Ο Ποντίφηκας αποχαιρέτισε την Ουκρανία
BBC News
Ο Πάπας στη λειτουργία στη πόλη Λβιβ

27.6.2001 15:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' τέλεσε λειτουργία στη μνήμη των Ουκρανών που μαρτύρησαν για την πίστη τους την σταλινική εποχή. Η λειτουργία έγινε στη πόλη Λβιβ τελευταίο σταθμό της πενθήμερης επίσκεψης του Πάπα στην Ουκρανία. Στη διάρκεια της λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν πάνω από ένα εκατομμύριο πιστοί, ο Πάπας ανακήρυξε οσίους 27 Ουκρανούς που έχασαν τη ζωή τους στους διωγμούς της σταλινικής περιόδου και επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να συμφιλιωθούν η Ορθόδοξη εκκλησία και η Καθολική εκκλησία της Ουκρανίας.

Νέες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο
BBC News
Νέες συγκρούσεις στο Νίκουστατς και στο Ούμιντολ

27.6.2001 19:26 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν μετά το μεσημέρι μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και των Αλβανών εξτρεμιστών στην περιφέρεια Κουμανόβου και συγκεκριμένα στα χωριά Νίκουστατς και Ούμιντολ.

Ο μόνιμος απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ΠΓΔΜ, Φρανσουά Λεοτάρντ, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στα Σκόπια, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους αντάρτες για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα. Τη δήλωση αυτή άκουσαν με δυσαρέσκεια στα Σκόπια.

Eν τω μεταξύ, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου , ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα , υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος η σύρραξη στην ΠΓΔΜ να επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες. Σε δηλώσεις που έκανε στην Αυστρία ο κ. Ρουγκόβα είπε ότι τώρα την ευθύνη γιά την αποκλιμάκωση της κρίσης έχουν οι ηγέτες των Σλαβομακεδόνων οι οποίοι θα πρέπει να είναι περισσότερο διαλλακτικοί στις συνομιλίες γιά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Αλβανικής μειονότητας. Ο κ. Ρουγκόβα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστρία δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι 50 χιλιάδες Αλβανοί πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ έχουν καταφύγει στο Κοσσυφοπέδιο.

Εν τω μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στους Αλβανούς αντάρτες απο την ΠΓΔΜ να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφέρει οτι οι ΗΠΑ αφαιρούν το δικαίωμα εισόδου στη χώρα απο ανθρώπους που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Επίσης ανακοίνωσε οτι η αμερικανική κυβέρνηση θα κινηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψει τους αμερικανούς πολίτες απο το να χρηματοδοτούν τους εξτρεμιστές, όπως τους αποκάλεσε, που ανατρέπουν τη δημοκρατία στη ΠΓΔΜ.

Η Γιουγκοσλαβία κερδίζει οικονομική υποστήριξη απο τις ΗΠΑ
BBC News
Τον κ. Μιλόσεβιτς επισκεύθηκαν στη φυλακή η σύζηγος και η κόρη του.

27.6.2001 19:53 (Ωρα Λονδίνου)
Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν οτι προτίθενται να λάβουν μέρος στη διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, που στόχο έχει τη συγκέντρωση οικονομικού κεφαλαίου για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε οτι η απόφαση αυτή βασίζεται στις διαβεβαιώσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση οτι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου και οτι θα παραπέμψει σε δίκη των πρώην πρόεδρο της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας χαιρέτησε την απόφαση αυτή των ΗΠΑ.

Ωστόσο οι νομικές διαδικασίες για την παραπομπή Μιλόσεβιτς στη Χάγη καθυστερούν και πάλι. Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας κατέθεσαν ένσταση με την οποία ζητούν τον αποκλεισμό δύο διακστών και ενός εισαγγελέα από τη διαδικασία έκδοσης του κ.Μιλόσεβιτς στη Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Δεν έδωσαν εξηγήσεις για την ένσταση η οποία θα καθυστερήσει την παράδοση το εντάλματος έκδοσης στον κ. Μιλόσεβιτς στη φυλακή όπου μεταφέρθηκε μετά τη σύλληψη του τον Απρίλιο.

Νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

27.6.2001 19:38 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε κατα 0.25% τα επιτόκια της, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Πρόκειται για μικρότερη μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς είναι η έκτη φορά που η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προβαίνει σε μείωση των επιτοκίων.

Αμερικανικές πιέσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι αντάρτες οργανώσεων όπως η Χαμάς είναι σε θέση να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία

27.6.2001 17:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή σε μια νέα προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο κ. Πάουελ είχε στο Κάιρο συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Μετά τη συνάντηση ο κ. Πάουελ είπε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει περιοριστεί σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου Μίτσελ για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Μετά το Κάιρο ο κ.Πάουελ επισκέπτεται το Ισραήλ, τις Παλασιτινιακές περιοχές και την Ιορδανία.

Χθες στην Ουάσιγκτων ο Πρόεδρος Μπους και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν διαφώνησαν δημόσια για την πορεία της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και έχουν μειωθεί σημαντικά οι βιαιότητες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όμως ο κύριος Σαρόν προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπει το σχέδιο της επιτροπής Μίτσελ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το χωριό Νίκουστακ
BBC News
Σποραδικά πυρά συνεχίζουν να ακούγονται στην περιοχή του Αρατσινοβο, παρά την απόφαση για κατάπαυση του πυρός.

27.6.2001 17:25 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνέχισαν να βομβαρδίζουν σήμερα το χωριό Νίκουστακ το οποίο ελέγχουν οι Αλβανοί αντάρτες. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι πρόκειται για απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκαν από τους αντάρτες. Ομως σύμφωνα με κατοίκους της περιοχ΄ςη ο στρατός μπορεί να ετοιμάζει χερσαίες επιχειρήσεις.

Ο μόνιμος απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ΠΓΔΜ, Φρανσουά Λεοτάρντ, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στα Σκόπια, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους αντάρτες για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

Eν τω μεταξύ, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου , ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα , υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος η σύρραξη στην ΠΓΔ της Μακεδονίας να επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες. Σε δηλώσεις που έκανε στην Αυστρία ο κ. Ρουγκόβα είπε ότι τώρα την ευθύνη γιά την αποκλιμάκωση της κρίσης έχουν οι ηγέτες των Σλαβομακεδόνων οι οποίοι θα πρέπει να είναι περισσότερο διαλλακτικοί στις συνομιλίες γιά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Αλβανικής μειονότητας. Ο κ. Ρουγκόβα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστρία δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι 50 χιλιάδες Αλβανοί πρόσφυγες από την ΠΓΔ της Μακεδονίας έχουν καταφύγει στο Κοσσυφοπέδιο.

Χθες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι υπεραμύνθηκε της απόφασης του να επιτρέψει στους Αλβανούς αντάρτες να φύγουν απρόσκοπτα από το Αρατσίνοβο - το χωριό έξω από τα Σκόπια το οποίο είχνα καταλάβει. Ο κ. Τράικοφσκι φαίνεται ότι κατάφερε να μετριάσει πρός το παρόν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει τα επεισόδια τη Δευτέρα το βράδυ. Η τηλεόραση δείχνει από χθες τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να περιπολούν στο Αρατσίνοβο με τη συνοδεία διεθνών παρατηρητών. Οι εικόνες φαίνεται να πείθουν τη κοινή γνώμη για την επίσημη κυβερνητική άποψη, ότι δηλαδή η επιχείρηση απεμπλοκής από το Αρατσίνοβο ήταν σημαντική νίκη και όχι υποχώρηση προς τους αντάρτες.

Αμερικανικές πιέσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι αντάρτες οργανώσεων όπως η Χαμάς είναι σε θέση να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία

27.6.2001 17:29 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή σε μια νέα προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο κ. Πάουελ είχε στο Κάιρο συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Μετά τη συνάντηση ο κ. Πάουελ είπε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει περιοριστεί σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου Μίτσελ για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Μετά το Κάιρο ο κ.Πάουελ επισκέπτεται το Ισραήλ, τις Παλασιτινιακές περιοχές και την Ιορδανία.

Χθες στην Ουάσιγκτων ο Πρόεδρος Μπους και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν διαφώνησαν δημόσια για την πορεία της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και έχουν μειωθεί σημαντικά οι βιαιότητες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όμως ο κύριος Σαρόν προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπει το σχέδιο της επιτροπής Μίτσελ.

Δεύτερη θητεία για τον Κόφι Ανάν
BBC News
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

27.6.2001 17:23 (Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την ανανέωση για δεύτερη πενταετία της θητείας του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ανουαρούλ Τσάουντουρι του Μπαγκλαντές είπε ότι η απόφαση ελήφθει ομόφωνα και αυτό αποτελεί αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών που έχει προσφέρει στον Οργανισμό ο κ.Ανάν.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανεκλογή του κ.Ανάν από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού την Παρασκευή.

Νέα καθυστέρηση πετυχαίνουν οι δικηγόροι του Μιλόσεβιτς
BBC News
Δεν φαίνεται να απασχολούν την κυβέρνηση οι διαδηλώσεις των λιγοστών οπαδών Μιλόσεβιτς

27.6.2001 14:36 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, κατέθεσαν ένσταση με την οποία ζητούν τον αποκλεισμό δύο διακστών και ενός εισαγγελέα από τη διαδικασία έκδοσης του κ.Μιλόσεβιτς στη Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Δεν έδωσαν εξηγήσεις για την ένσταση η οποία θα καθυστερήσει την παράδοση το εντάλματος έκδοσης στον κ. Μιλόσεβιτς στη φυλακή όπου μεταφέρθηκε μετά τη σύλληψη του τον Απρίλιο.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ μετέδωσε ότι το γιουγκοσλαβικό συνταγματικό δικαστήριο θα αποφανθεί αύριο αν το κυβερνητικο διάταγμα για την έκδοση του κ.Μιλόσεβιτς αντιβαίνει στο σύνταγμα όπως υποστήριξαν οι δικηγόροι του πρώην προέδρου.

Χθες περίπου τρεις χιλιάδες οπαδοί του κ. Μιλόσεβιτς πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να τον εκδόσει στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην Χάγη.

'Αλλά οι λιγοστές χιλιάδες διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την απελευθέρωση του πρώην προέδρου δεν θα ικανοποιήσουν την οικογένεια του κυρίου Μιλόσεβιτς που έκανε έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις σημειώνει ανταποκριτής του BBC - που καταλήγει ότι οι διαδηλώσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

Κατά των ΗΠΑ αποφάνθηκε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης
BBC News
Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης

27.6.2001 14:47 (Ωρα Λονδίνου)
Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του δικαστηρίου για αναβολή της εκτέλεσης 2 αδελφών γεραμνικής υπηκοότητας. Επίσης το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αμερικανικές αρχές παραβίασαν την συνθήκη της Βιέννης επειδή δεν είχαν ενημερώσει τους δύο αδελφούς ότι δικαιούνται βοήθεια από το γερμανικό προξενείο.

Ο Καρλ και ο Βάλτερ Λαγκράντ καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1984 για τη δολοφονία τραπεζιτικού και εκτελέστηκαν το 1999.

Διακήρυξη ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του Aids
BBC News
Το AIDS καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό λένε οι Αφρικανικές χώρες

27.6.2001 12:52 (Ωρα Λονδίνου)
Το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με θέμα την έναρξη συντονισμένης σε παγκόσμιο επίπεδο εκστρατείας κατά του Aids, ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του με την υιοθέτηση Διακήρυξης Αφοσίωσης στον Αγώνα εναντίον της Aσθένειας. Εντούτοις οι μουσουλμανικές χώρες αντιδρούν σε σημεία της διακήρυξης που αφορούν τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι υπεύθυνοι ομοφυλόφιλων οργανώσεων κατηγορούν τις χώρες αυτές ότι ακολουθούν πολιτική διακρίσεων και υπονομεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που πάσχουν από HIV και Aids.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το χωριό Νίκουστακ
BBC News
Σποραδικά πυρά συνεχίζουν να ακούγονται στην περιοχή του Αρατσινοβο, παρά την απόφαση για κατάπαυση του πυρός.

27.6.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δυνάμεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνέχισαν να βομβαρδίζουν σήμερα το χωριό Νίκουστακ το οποίο ελέγχουν οι Αλβανοί αντάρτες. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι πρόκειται για απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκαν από τους αντάρτες. Ομως σύμφωνα με κατοίκους της περιοχ΄ςη ο στρατός μπορεί να ετοιμάζει χερσαίες επιχειρήσεις.

Ο μόνιμος απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ΠΓΔΜ, Φρανσουά Λεοτάρντ, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στα Σκόπια, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους αντάρτες για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

Eν τω μεταξύ, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου , ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα , υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος η σύρραξη στην ΠΓΔ της Μακεδονίας να επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες.

Σε δηλώσεις που έκανε στην Αυστρία ο κ. Ρουγκόβα είπε ότι τώρα την ευθύνη γιά την αποκλιμάκωση της κρίσης έχουν οι ηγέτες των Σλαβομακεδόνων οι οποίοι θα πρέπει να είναι περισσότερτο διαλλακτικοί στις συνομιλίες γιά τη διασφάλιση των δικαιώμάτων της Αλβανικής μειονότητας. Ο κ. Ρουγκόβα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστρία δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι 50 χιλιάδες Αλβανοί πρόσφυγες από την ΠΓΔ της Μακεδονίας έχουν καταφύγει στο Κοσσυφοπέδιο.

Χθες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι υπεραμύνθηκε της απόφασης του να επιτρέψει στους Αλβανούς αντάρτες να φύγουν απρόσκοπτα από το Αρατσίνοβο - το χωριό έξω από τα Σκόπια το οποίο είχνα καταλάβει. Ο κ. Τράικοφσκι φαίνεται ότι κατάφερε να μετριάσει πρός το παρόν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει τα επεισόδια τη Δευτέρα το βράδυ. Η τηλεόραση δείχνει από χθες τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να περιπολούν στο Αρατσίνοβο με τη συνοδεία διεθνών παρατηρητών. Οι εικόνες φαίνεται να πείθουν τη κοινή γνώμη για την επίσημη κυβερνητική άποψη, ότι δηλαδή η επιχείρηση απεμπλοκής από το Αρατσίνοβο ήταν σημαντική νίκη και όχι υποχώρηση προς τους αντάρτες.

Αμερικανικές πιέσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
BBC News
Οι αντάρτες οργανώσεων όπως η Χαμάς είναι σε θέση να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία

27.6.2001 14:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή σε μια νέα προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο κ. Πάουελ βρίσκεται στην Αιγυπτο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Ισραήλ, στις Παλασιτινιακές περιοχές και στην Ιορδανία. Στόχος του κ. Πάουελ είναι να πείσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να προχωρήσουν στην εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου Μίτσελ που προβλέπει μετά από την κατάπαυση του πυρός, περίοδο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα στην Ουάσιγκτων ο Πρόεδρος Μπους και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν διαφώνησαν δημόσια για την πορεία της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και έχουν μειωθεί σημαντικά οι βιαιότητες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όμως ο κύριος Σαρόν προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπει το σχέδιο της επιτροπής Μίτσελ.

Διαφωνία στον ΟΗΕ για το εμπάργκο εναντίον Ιράκ
BBC News
Το ιρακινό πετρέλαιο είναι κεντρικό σημείο στη συζήτηση για την άρση του εμπάργκο.

27.6.2001 13:10 (Ωρα Λονδίνου)
Την αντίθεσή της στη διατήρηση των κυρώσεων που επέβαλλαν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ, εξέφρασε η Ρωσία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα μέλη της Ρωσικής αποστολής δήλωσαν ότι η χώρα τους υποστηρίζει την άρση όλων των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ - κάτι στο οποίο αντιτίθενται άλλα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας που υποστηρίζουν ότι καμία υποχώρηση, ειδικώς ως προς το εμπάργκο όπλων, δεν πρέπει να γίνει αν δεν επιτραπεί ξανά η είσοδος στο Ιράκ των ειδικών στρατιωτικών επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Το βρετανοαμερικανικό σχέδιο που συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας προέβλεπε ενίσχυση του εμπάργκο σε στρατιωτικό υλικό και χαλάρωση των κυρώσεων σε μη-στρατιωτικά προϊόντα.

Νέα καθυστέρηση πετυχαίνουν οι δικηγόροι του Μιλόσεβιτς
BBC News
Δεν φαίνεται να απασχολούν την κυβέρνηση οι διαδηλώσεις των λιγοστών οπαδών Μιλόσεβιτς

27.6.2001 14:36 (Ωρα Λονδίνου)
Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, κατέθεσαν ένσταση με την οποία ζητούν τον αποκλεισμό δύο διακστών και ενός εισαγγελέα από τη διαδικασία έκδοσης του κ.Μιλόσεβιτς στη Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Δεν έδωσαν εξηγήσεις για την ένσταση η οποία θα καθυστερήσει την παράδοση το εντάλματος έκδοσης στον κ. Μιλόσεβιτς στη φυλακή όπου μεταφέρθηκε μετά τη σύλληψη του τον Απρίλιο.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ μετέδωσε ότι το γιουγκοσλαβικό συνταγματικό δικαστήριο θα αποφανθεί αύριο αν το κυβερνητικο διάταγμα για την έκδοση του κ.Μιλόσεβιτς αντιβαίνει στο σύνταγμα όπως υποστήριξαν οι δικηγόροι του πρώην προέδρου.

Χθες περίπου τρεις χιλιάδες οπαδοί του κ. Μιλόσεβιτς πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να τον εκδόσει στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην Χάγη.

'Αλλά οι λιγοστές χιλιάδες διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την απελευθέρωση του πρώην προέδρου δεν θα ικανοποιήσουν την οικογένεια του κυρίου Μιλόσεβιτς που έκανε έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις σημειώνει ανταποκριτής του BBC - που καταλήγει ότι οι διαδηλώσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

Κατά των ΗΠΑ αποφάνθηκε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης
BBC News
Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης

27.6.2001 14:47 (Ωρα Λονδίνου)
Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του δικαστηρίου για αναβολή της εκτέλεσης 2 αδελφών γεραμνικής υπηκοότητας. Επίσης το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αμερικανικές αρχές παραβίασαν την συνθήκη της Βιέννης επειδή δεν είχαν ενημερώσει τους δύο αδελφούς ότι δικαιούνται βοήθεια από το γερμανικό προξενείο.

Ο Καρλ και ο Βάλτερ Λαγκράντ καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1984 για τη δολοφονία τραπεζιτικού και εκτελέστηκαν το 1999.

Διακήρυξη ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του Aids
BBC News
Το AIDS καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό λένε οι Αφρικανικές χώρες

27.6.2001 12:52 (Ωρα Λονδίνου)
Το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με θέμα την έναρξη συντονισμένης σε παγκόσμιο επίπεδο εκστρατείας κατά του Aids, ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του με την υιοθέτηση Διακήρυξης Αφοσίωσης στον Αγώνα εναντίον της Aσθένειας. Εντούτοις οι μουσουλμανικές χώρες αντιδρούν σε σημεία της διακήρυξης που αφορούν τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι υπεύθυνοι ομοφυλόφιλων οργανώσεων κατηγορούν τις χώρες αυτές ότι ακολουθούν πολιτική διακρίσεων και υπονομεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που πάσχουν από HIV και Aids.

Ο Ποντίφηκας αποχαιρέτισε την Ουκρανία
BBC News
Ο Πάπας στη λειτουργία στη πόλη Λβιβ

27.6.2001 15:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' τέλεσε λειτουργία στη μνήμη των Ουκρανών που μαρτύρησαν για την πίστη τους την σταλινική εποχή. Η λειτουργία έγινε στη πόλη Λβιβ τελευταίο σταθμό της πενθήμερης επίσκεψης του Πάπα στην Ουκρανία. Στη διάρκεια της λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν πάνω από ένα εκατομμύριο πιστοί, ο Πάπας ανακήρυξε οσίους 27 Ουκρανούς που έχασαν τη ζωή τους στους διωγμούς της σταλινικής περιόδου και επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να συμφιλιωθούν η Ορθόδοξη εκκλησία και η Καθολική εκκλησία της Ουκρανίας.

Έριδες ορθοδόξων

27.6.2001 4:41 (Ωρα Λονδίνου)
Αντιπαράθεση ξέσπασε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Μόσχα, μεταξύ της Ρωσικής Eκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το θέμα της συνένωσης των δύο εκ των πέντε ορθοδόξων εκκλησιών της Ουκρανίας. Η Ρωσική Εκκλησία υποστηρίζει οτι ενώ είχε υπάρξει συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση του εκκλησιαστικού προβλήματος της Ουκρανίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενήργησε παρασκηνιακά χωρίς την συγκατάθεση της Ρωσσικής εκκλησίας. Τις αιτιάσεις αρνήθηκε με είσημη ανακοίνωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συνταξιούχος κατάσκοπος με βαθμό συνταγματάρχη

27.6.2001 8:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, ο Τζωρτζ Τροφίμωφφ καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Τροφίμωφ έγινε έτσι ο αξιωματικός με τον υψηλότερο βαθμό που καταδικάστηκε ποτέ για κατασκοπεία στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Τροφίμωφ, που υπηρέτησε στη Γερμανία, πούλησε χιλιάδες μυστικά στρατιωτικά έγγραφα στους Σοβιετικούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περίπου 25 χρόνων.

Ο Τροφίμωφ όμως υποστηρίζει ότι τα έγγραφα που διοχέτευε ήταν ασήμαντης αξίας.

Συνελήφθησαν οι δράστες της δολοφονίας του Νταμιλόλα Ταίηλορ
BBC News
Ο Νταμιλόλα Ταίηλορ, του οποίου η δολοφονία συγκλόνισε ολόκληρη τη Βρετανία

27.6.2001 4:46 (Ωρα Λονδίνου)
Εφτά μήνες μετά τη δολοφονία του δεκάχρονου μαθητή Νταμιλόλα Ταίηλορ, που είχε συγκλονίσει τη Βρετανία, η αστυνομία ανακοίνωσε αργά εχθές ότι συνέλαβε τους δράστες. Πρόκειται για τέσσερεις νέους ηλικίας 14 έως 16 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν με μαχαίρι στον Ταίηλορ κατά την επιστροφή του από το σχολείο- το αγόρι ξεψύχησε από ακατάσχετη αιμορραγία αμέσως μετά, λίγα μέτρα μακριά από την εξώπορτα του σπιτιού του.

Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να φθάσει στους δράστες λόγω της συνωμοσίας σιωπής που επικράτησε στη γειτονιά του Ταίηλορ αμέσως μετά τη δολοφονία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.