Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-12

  1. Ο Πούτιν περιορίζει τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων
  2. Επιταχύνουν την αντιπυραυλική ασπίδα οι ΗΠΑ
  3. Αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς η θερμοκρασία της Γης
  4. Η Ελλάδα μια από τις χώρες που δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την "σύγχρονη μορφή δουλείας"
  5. Φρανσουά Λεοτάρ : Σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ
  6. Νέα βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη
  7. Πορείες και συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία
  8. Οξυνέται η οικονομική κρίση στην Αργεντινή
  9. Αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς η θερμοκρασία της Γης
  10. Επιταχύνουν την αντιπυραυλική ασπίδα οι ΗΠΑ
  11. Προσφυγή Μιλόσεβιτς στην ολλανδική δικαιοσύνη
  12. Η Ελλάδα μια από τις χώρες που δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την "σύγχρονη μορφή δουλείας"
  13. Φρανσουά Λεοτάρ : Σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ
  14. Έξωση χιλιάδων μαύρων από οικισμό στο Γιοχάνεσμπουργκ
  15. Πορείες και συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία
  16. Ο Συμεών για την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας
  17. Πέντε χώρες παλεύουν για την Ολυμπιάδα του 2008
  18. Κίνηση υπέρ του ανταγωνισμού κάνει η Microsoft
Ο Πούτιν περιορίζει τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων

13.7.2001 0:00 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο που περιορίζει τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό ένα κόμμα χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 10 χιλιάδες μέλη για να αναγνωριστεί. Το κόμματα που ικανοποιούν την προϋπόθεση αυτή θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος αλλά οι ιδιωτικές εισφορές περιορίζονται δραστικά.

Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε το νόμο "βήμα προόδου" διότι όπως είπε δεν θα μπορούν πλέον διεφθαρμένοι επιχειρηματίες να ιδρύουν τα δικά τουςκόμματα για να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική ασυλεία.

Επιταχύνουν την αντιπυραυλική ασπίδα οι ΗΠΑ
BBC News
Επιτάχυνση για τον "γιο του πολέμου των άστρων"

12.7.2001 22:20 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση Μπους στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για την ανάπτυξη της αμφιλεγόμενης αμυντικής αντιπυραυλικής ασπίδας όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, ενημέρωσε την επιτροπή της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με τα σχέδια της Ουάσιγκτον στα οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας νέας βάσης δοκιμών στην Αλάσκα.

Τα σχέδια της Ουάσινγκτον έχουν ήδη επικρίνει έντονα η Κίνα, η Ρωσία και αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Αμερικανοί επίσημοι λένε ότι το αμυντικό σύστημα, που επονομάζεται "γιος του πολέμου των άστρων", θα μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το 2005. Ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC ωστόσο επισημαίνει ότι τα πολιτικά, διπλωματικά και τεχνικά προβλήματα για την ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος παραμένουν τεράστια.

Αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς η θερμοκρασία της Γης
BBC News
Kύρια αιτία είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας από 'τις βιομηχανίες

12.7.2001 12:51 (Ωρα Λονδίνου)
Έκθεση της Διεθνούς Ομάδας του ΟΗΕ για τις Κλιματολογικές Αλλαγές προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας αυξάνεται με ρυθμούς γοργότερους από ό,τι προβλεπόταν στο παρελθόν.

Όπως επισημαίνει, οι θερμοκρασίες θα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του εικοστού πρώτου αιώνα.

Πρόκειται για αύξηση διπλάσια από αυτή που υπολόγιζαν οι επιστήμονες πριν από 5 χρόνια.

Κυριότερη αιτία για αυτό λένε είναι η μόλυνση από τις βιομηχανίες.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται διεθνής συνάντηση για να διασωθεί το Πρωτόκολο του Κιότο που στόχο έχει τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που αμφισβητεί τις απόψεις των επιστημόνων για τις κλιματολογικές αλλαγές, έχει αποφασίσει να αποσύρει τη χώρα του από το Πρωτόκολο του Κιότο.

Η Ελλάδα μια από τις χώρες που δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την "σύγχρονη μορφή δουλείας"
BBC News
Μερικές γυναίκες υποχρεώνονται ή παρασύρονται με υποσχέσεις στη πορνεία

12.7.2001 22:31 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη λίστα με τις χώρες που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την διακίνηση ανθρώπων, την "σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας" όπως τονίζει το Στέητ Ντηπάρτμαντ. Η Ελλάδα είναι μία από τις 23 χώρες της λίστας καθώς "δεν έχει ακόμη δημοσίως αποδεχθεί ότι η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί πρόβλημα". Σύμφωνα με την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμαντ η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες μέσω των οποίων διακινούνται ή καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από Βαλκανικές χώρες και από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Στη λίστα υπάρχουν και άλλες χώρες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Νότιος Κορέα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε την διακίνηση ανθρώπων "απεχθή" και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει μέτρα για να σταματήσει την πρακτική αυτή.

Νόμος που ενέκρινε πέρσυ το Κογκρέσο επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που δεν λαμβάνουν μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης μέσα σε δύο χρόνια.

Φρανσουά Λεοτάρ : Σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ
BBC News
Οι διεθνείς διαμεσολαβητές επιθυμούν ταχεία πρόοδο

12.7.2001 22:27 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από εβδομάδες στασιμότητας άρχισε να σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως δήλωσαν οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας .

Οι ηγέτες της Σλαβομακεδονικής και της Αλβανικής κοινότητας συζητούν ένα σχέδιο που τους έχουν υποβάλλει οι διεθνείς διαμεσολαβητές προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της Αλβανικής μειονότητας. Μετά την συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των κομμάτων των Αλβανών και των Σλαβομακεδόνων, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Σκόπια, Φρανσουά Λεοτάρ, είπε ότι έχει διαμορφωθεί ήδη το πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στο μεταξύ σε ένα από τα χειρότερα επεισόδια από την σύναψη εκεχειρίας την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας με Αλβανούς αντάρτες που είχαν περάσει στη χώρα από το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Ένας στρατιώτης τραυματήσθηκε σοβαρά.

Νέα βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη
BBC News
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε άρματα μάχης και στις αρχές της εβδομάδας

12.7.2001 22:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν δύο παλαιστινιακά αστυνομικά τμήματα στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης και κατέλαβαν λ'οφο στα περίχωρα της πόλης για μερικές ώρες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες.

Η επίθεση των ισραηλινών έγινε σε αντίποινα για τον τραυματισμό ενός ζευγαριού εβραίων εποίκων και του μωρού τους, από παλαιστινίους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πατέρας έχει τραυματισθεί σοβαρά. Εβραίοι έποικοι της περιοχής λένε ότι η οικογένεια έφευγε με το αυτοκίνητο από τον εποικισμό όταν παλαιστίνιοι οπλοφόροι μεταμφιεσμένοι σε ισραηλινούς στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των αρχηγών ασφαλείας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Σε άλλο επεισόδιο, εβραίος έποικος τραυματήσθηκε σοβαρά και είναι σε κρίσιμη κατάσταση έξω από την Χεβρώνα.

Οι δύο πλευρές αλληλοκαταγγέλονται πως δεν τηρούν την συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη πριν ένα μήνα.

Πορείες και συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία
BBC News
Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών τη νύχτα

12.7.2001 22:33 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες πορείες πραγματοποιούνται σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία καθώς οι προτεστάντες γιορτάζουν την επέτειο μιας ιστορικής του νίκης επί των καθολικών.

Οι πορείες που γιορτάζουν τη νίκη του Γουλιέλμου της Οράγγης το 1690 αποτελούν για πολλούς προτεστάντες την κορύφωση της λεγόμενης περιόδου των παρελάσεων.

Γενικά οι παρελάσεις, στις οποίες πήραν μέρος 100 χιλιάδες προτεστάντες, έγιναν χωρίς επεισόδια. Ομως ένας αστυνομικός τραυματήσθηκε όταν καθολικοί που υποστηρίζουν την ένωση με της Βορείου Ιρλανδίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας προσπάθησαν να εμποδίσουν πορεία στο Μπελφάστ.

Οξυνέται η οικονομική κρίση στην Αργεντινή
BBC News
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Ντομίνγκο Καβάλο

12.7.2001 22:41 (Ωρα Λονδίνου)
Η οικονομική κρίση στην Αργεντινή απειλεί το μέλλον της κυβέρνησης που μόλις απεκάλυψε έκτακτο πρόγραμμα μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι επενδυτές φοβούνται πως ο πρόεδρος της χώρας Φερνάντο ντε λα Ρουά δεν έχει αρκετή πολιτική υποστήριξη για να υλοποιήσει τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Αϋρες μεταδίδει ότι 4 μήνες μετά την αποτυχία παρόμοιων μέτρων η οργή του κόσμου κατά της κυβέρνησης διογκώνεται.

Αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς η θερμοκρασία της Γης
BBC News
Kύρια αιτία είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας από 'τις βιομηχανίες

12.7.2001 12:51 (Ωρα Λονδίνου)
Έκθεση της Διεθνούς Ομάδας του ΟΗΕ για τις Κλιματολογικές Αλλαγές προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας αυξάνεται με ρυθμούς γοργότερους από ό,τι προβλεπόταν στο παρελθόν.

Όπως επισημαίνει, οι θερμοκρασίες θα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του εικοστού πρώτου αιώνα.

Πρόκειται για αύξηση διπλάσια από αυτή που υπολόγιζαν οι επιστήμονες πριν από 5 χρόνια.

Κυριότερη αιτία για αυτό λένε είναι η μόλυνση από τις βιομηχανίες.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται διεθνής συνάντηση για να διασωθεί το Πρωτόκολο του Κιότο που στόχο έχει τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που αμφισβητεί τις απόψεις των επιστημόνων για τις κλιματολογικές αλλαγές, έχει αποφασίσει να αποσύρει τη χώρα του από το Πρωτόκολο του Κιότο.

Επιταχύνουν την αντιπυραυλική ασπίδα οι ΗΠΑ
BBC News
Επιτάχυνση για τον "γιο του πολέμου των άστρων"

12.7.2001 19:37 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση Μπους στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για την ανάπτυξη της αμφιλεγόμενης αμυντικής αντιπυραυλικής ασπίδας όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, ενημέρωσε την επιτροπή της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με τα σχέδια της Ουάσιγκτον στα οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας νέας βάσης δοκιμών στην Αλάσκα.

Τα σχέδια της Ουάσινγκτον έχουν ήδη επικρίνει έντονα η Κίνα, η Ρωσία και αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Αμερικανοί επίσημοι λένε ότι το αμυντικό σύστημα, που επονομάζεται "γιος του πολέμου των άστρων", θα μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το 2005.

Προσφυγή Μιλόσεβιτς στην ολλανδική δικαιοσύνη
BBC News
Οι καναδοί δικηγόροι θεωρούν τον Μιλόσεβιτς πολιτικό κρατούμενο

12.7.2001 15:51 (Ωρα Λονδίνου)
Νομικοί σύμβουλοι του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λένε ότι έλαβαν την εντολή να προσφύγουν στα ολλανδικά δικαστήρια για να προσβάλλουν τη σύλληψή του ως παράνομη καθώς και την κράτησή του από το ειδικό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Λένε πως θα παρουσιάσουν επιχειρήματα για να αποδείξουν ότι η επιχείρηση σύλληψης του κ. Μιλόσεβιτς ισοδυναμούσε με απαγωγή και για να αμφισβητήσουν την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Ελλάδα μια από τις χώρες που δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την "σύγχρονη μορφή δουλείας"

12.7.2001 20:05 (Ωρα Λονδίνου)
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη λίστα με τις χώρες που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την διακίνηση ανθρώπων, την "σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας" όπως τονίζει το Στέητ Ντηπάρτμαντ. Η Ελλάδα είναι μία από τις 23 χώρες της λίστας καθώς "δεν έχει ακόμη δημοσίως αποδεχθεί ότι η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί πρόβλημα και σύμφωνα με την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμαντ η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες μέσω των οποίων διακινούνται ή καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από Βαλκανικές χώρες και από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Στη λίστα υπάρχουν και άλλες χώρες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών όπως το ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Νότιος Κορέα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε την διακίνηση ανθρώπων "απεχθή" και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει μέτρα για να σταματήσει την πρακτική αυτή.

Νόμος που ενέκρινε πέρσυ το Κογκρέσο επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που δεν λαμβάνουν μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης μέσα σε δύο χρόνια.

Φρανσουά Λεοτάρ : Σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ
BBC News
Οι διεθνείς διαμεσολαβητές επιθυμούν ταχεία πρόοδο

12.7.2001 19:51 (Ωρα Λονδίνου)
Μετά από εβδομάδες στασιμότητας άρχισε να σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως δήλωσαν οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας .

Οι ηγέτες της Σλαβομακεδονικής και της Αλβανικής κοινότητας συζητούν ένα σχέδιο που τους έχουν υποβάλλει οι διεθνείς διαμεσολαβητές προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της Αλβανικής μειονότητας. Μετά την συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των κομμάτων των Αλβανών και των Σλαβομακεδόνων, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Σκόπια, Φρανσουά Λεοτάρ, είπε ότι έχει διαμορφωθεί ήδη το πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στο μεταξύ σε ένα από τα χειρότερα επεισόδια από την σύναψη εκεχειρίας την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας με Αλβανούς αντάρτες που είχαν περάσει στη χώρα από το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Ένας στρατιώτης τραυματήσθηκε σοβαρά.

Έξωση χιλιάδων μαύρων από οικισμό στο Γιοχάνεσμπουργκ
BBC News
Οι κάτοικοι του οικισμού λένε πως δεν έχουν πού αλλού να πάνε

12.7.2001 19:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Αφρικής άρχισαν την έξωση χιλιάδων μαύρων που αρνούνταν να φύγουν από έναν αυθαίρετο οικισμό στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ανδρες με λοστούς εισέβαλαν στον οικισμό σπάζοντας πόρτες και υποχρεώνοντας τον κόσμο να βγει από τις παράγκες τις οποίες και γκρέμισαν. Δικαστήριο της Πρετόρια είχε δώσει εντολή για την έξωσή τους, αλλά οι κάτοικοι του οικισμού είχαν αρνηθεί να συμμορφωθούν με τη διήμερη προθεσμία που τους είχε δοθεί.

Ανταποκριτής του ΒΒC λέει ότι η υπόθεση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση καθώς θυμίζει την εποχή του απαρτχάιντ. Αλλά, λέει, η κυβέρνηση πίστευε ότι έπρεπε να δράσει για να αποφύγει την τύχη της γειτονικής Ζιμπάμπουε όπου επικρατεί ένταση μετά την κατάληψη εκτάσεων που ανήκουν σε λευκούς από μαύρους.

Πορείες και συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία
BBC News
Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών τη νύχτα

12.7.2001 19:45 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες πορείες πραγματοποιούνται σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία καθώς οι προτεστάντες γιορτάζουν την επέτειο μιας ιστορικής του νίκης επί των καθολικών.

Οι πορείες που γιορτάζουν τη νίκη του Γουλιέλμου της Οράγγης το 1690 αποτελούν για πολλούς προτεστάντες την κορύφωση της λεγόμενης περιόδου των παρελάσεων.

Γενικά οι παρελάσεις, στις οποίες πήραν μέρος 100 χιλιάδες προτεστάντες, έγιναν χωρίς επεισόδια.

Ο Συμεών για την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας
BBC News
Κυβέρνηση συνασπιμού ετοιμάζει ο Συμεών

12.7.2001 12:47 (Ωρα Λονδίνου)
O πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών Β' θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Την πρόταση γιά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον έκπτωτο μονάρχη έκανε το Εθνικό Κίνημα Συμεών Β' που συγκέντρωσε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μηνός.

Την ανακοίνωση γιά την υποψηφιότητα του Συμεών έκανε ανώτατο στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κινήματος μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Πετάρ Στογιάνοφ.

Το κόμμα του Συμεών δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο -του λείπει μία έδρα- αλλά οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει την υποψηφιότητα Συμεών για την πρωθυπουργία.

Πέντε χώρες παλεύουν για την Ολυμπιάδα του 2008
BBC News
Eπικρατέστερη πόλη είναι το Πεκίνο

12.7.2001 14:20 (Ωρα Λονδίνου)
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ανακοινώσει την Παρασκευή στη Μόσχα το όνομα της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Oι πέντε υποψήφιες χώρες για την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2008 κάνουν τις τελευταίες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των Αθανάτων πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής που θα αναδείξει την διοργανώτρια πόλη.

Το Πεκίνο είναι το φαβορί αλλά οι 4 άλλες πόλειες το Παρίσι το Τορόντο η Οζάκα και η Κωνσταντινούπολη εξακολουθούν να ελπίζουν.

Την Τετάρτη συνελήφθη στη Μόσχα ομάδα διαδηλωτών από το Θιβέτ η οποία κρατούσε πανό που καταδίκαζε το Πεκίνο.

Κίνηση υπέρ του ανταγωνισμού κάνει η Microsoft
BBC News
Το νέο λειτουργικό Windows XP δεν θα περιέχει το πρόγραμμα Internet Explorer

12.7.2001 14:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, η Microsoft, είπε ότι κάνει αλλαγές στη νέα γενιά του λειτουργικού συστήματός, Windows XP, ώστε να είναι πιο εύκολο σε προϊόντα άλλων εταιρειών να την ανταγωνίζονται.

Η απόφαση ελήφθη μετά από τη γνωμοδότηση δικαστηρίου ότι οι συμφωνίες που κάνει η MIcrosoft με τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιβαίνουν στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Το δικαστήριο δεν είχε αποφασίσει τη λήψη μέτρων.

Αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Microsoft έχει κατορθώσει να έχει τέτοια κυριαρχία στο χώρο που η σημερινή ανακοινωση δεν θα έχει πρακτικό αποτελεσμα.

Πάντως, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή 180 μοιρών της Microsoft δεν θα εμποδίσει στα δικαστήρια να της επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.