Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-18

  1. Διάψευση Ισραήλ για την ανάπτυξη στρατευμάτων
  2. Εμμονή Μπους για την αντιπυραυλική ασπίδα
  3. "Πυρετός" στη Γένοβα
  4. Δυσοίωνο το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας
  5. Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περισσότερες επιλογές στα φάρμακα
  6. Προσπάθειες της Ιαπωνίας να άρει την απαγόρευση στο κυνήγι φαλαινών
  7. Συνεργασία τραπεζών-αστυνομίας για την προστασία των πιστωτικών καρτών
  8. Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία
  9. Ο Πούτιν διαψεύδει συμμαχία Ρωσίας-Κίνας
  10. Κλοπή ηλεκτρονικών υπολογιστών του FBI
  11. Το Ισραήλ διαψεύδει την ανάπτυξη στρατευμάτων
  12. Ο Πούτιν διαψεύδει συμμαχία Ρωσίας-Κίνας
  13. Η Ιαπωνία παραδέχεται ότι συνεχίζει το κυνήγι φαλαινών
  14. Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία
  15. Δυσοίωνο το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας
  16. Ε.Ε: Υπέρ του ανταγωνισμού στην αγορά φαρμάκων
  17. Κλοπή εγγράφων του FBI
  18. Δυσοίωνο το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας
  19. Το Ισραήλ απορρίπτει πιθανότητα εισβολής σε παλαιστινιακά εδάφη
  20. Ο Μπους εμμένει στην αντιπυραυλική ασπίδα
  21. Εντατικές προετοιμασίες στη Γένοβα
  22. Η Ιαπωνία παραδέχεται ότι συνεχίζει το κυνήγι φαλαινών
  23. Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία
  24. Κλοπή εγγράφων του FBI
  25. Ε.Ε: Υπέρ του ανταγωνισμού στην αγορά φαρμάκων
  26. Σε ύφεση η Ιντέλ
  27. Συνεργασία τραπεζών-αστυνομίας για πάταξη της διαφθοράς
  28. Στο Λονδίνο ο πρόεδρος Μπους
  29. Μέση Ανατολή : Ενισχύονται οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη
  30. Σε κατάσταση πολιορκίας η Γένοβα
  31. Νέο πλήγμα γιά το FBI
  32. Σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες στα Σκόπια
  33. O Ντράγκισα Πέσιτς, υποψήφιος ομοσπονδιακός πρωθυπουργός στη Γιουγκοσλαβία
  34. Ξεκινά η ανάσυρση του Κουρσκ
  35. Επιστροφή στις πτήσεις για το Βρετανικό Κονκόρντ
  36. Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας
  37. Bρετανία : Στην κούρσα γιά την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος προηγείται ο Κένεθ Κλαρκ
Διάψευση Ισραήλ για την ανάπτυξη στρατευμάτων
BBC News
Παλαιστίνιοι θρηνούν τα θύματα επίθεσης από το Ισραήλ

18.7.2001 22:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία των στρατευμάτων του στις Παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Οχθη.

Ο κ. Περές δήλωσε ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη - που θεωρείται ως η μεγαλύτερη αποστολή πεζικού και τεθωρακισμένων των τελευταίων χρόνων - πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον Εβραϊκών οικισμών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων του Ισραήλ είχε σκοπό να προειδοποιήσει τους Παλαιστινίους ότι εάν δεν προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τη δράση οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Τζιχάντ, τότε θα υπάρξουν μαζικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Οι ενισχύσεις των δυνάμεων του Ισραήλ πραγματοποιούντα,ι ενώ τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με Αμερικανική διαμεσολάβηση ώστε να τερματισθεί η βία των τελευταίων μηνών στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο συντάκτης για αμυντικά θέματα του ΒΒC Τζόναθαν Μάρκους υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η αποστολή ενισχύσεων γίνεται ως επίδειξη δύναμης του Ισραήλ ή αν, όντως, το επιτελείο του Ισραήλ σχεδιάζει μια σοβαρή προώθηση μέσα στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, λέει ο αναλυτής του BBC, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: από τη μία πλευρά δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώμη μιας χώρας για να αναλάβει αποτελεσματική δράση και από την άλλη, εάν το πράξει, κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Εμμονή Μπους για την αντιπυραυλική ασπίδα
BBC News
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ο νεότερος

18.7.2001 22:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, που βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας παρά τις αντιδράσεις από αρκετές χώρες και, παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συνθήκη του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μετά από την Βρετανία, ο κ. Μπους θα μεταβεί στη Γένοβα της Ιταλίας για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας.

"Πυρετός" στη Γένοβα
BBC News
Οι αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει ορισμένους δρόμους της Γένοβας

18.7.2001 22:06 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γένοβα της Ιταλίας έχουν αρχίσει να καταφθάνουν διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης ενόψει της Συνόδου των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας, η οποία αρχίζει την Παρασκευή.

Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις Αμερικανικές προτάσεις για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Αντόνιο Μαρτίνο εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας.

Στη Γένοβα ένα πανό στην είσοδο του σταδίου Καρλίνι καλωσορίζει τους "ανυπότακτους", όπως τους αποκαλεί, διαδηλωτές από όλο τον κόσμο. Στο στάδιο συγκεντρώνονται ήδη για να προετοιμασθούν όσοι επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης. Ομως, υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους δεν έχει ως αυτοσκοπό τη βία.

Δυσοίωνο το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας

18.7.2001 22:27 (Ωρα Λονδίνου)
Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μία μελλοντική περίοδο αβεβαιότητας.

Ο κ. Γκρίνσπαν υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της Αμερικανικής οικονομίας θα συνεχισθεί επισημαίνοντας ότι, πιθανότατα, θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων της χώρας.

Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περισσότερες επιλογές στα φάρμακα

18.7.2001 22:18 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε μία πρωτοβουλία που σκοπεύει να αμβλύνει τους περιορισμούς στην αγορά φαρμάκων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής της φαρμακευτικής τους αγωγής, ενώ επιπλέον η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση νέου πλαισίου για την αγορά φαρμάκων, καθώς το ισχύον σύστημα τοποθετεί την Ευρώπη σε δυσχερή θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λόγω ανταγωνισμού.

Προσπάθειες της Ιαπωνίας να άρει την απαγόρευση στο κυνήγι φαλαινών

18.7.2001 22:12 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε δημοσίως ότι παρέχει οικονομική βοήθεια σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό να λάβει την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για την άρση της απόφασης που απαγορεύει το κυνήγι φαλαινών.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα για να πείσει τις άλλες χώρες, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσει την διπλωματία και την παροχή οικονομικής βοήθειας για να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να συμφωνήσουν μαζί της.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας υπογράμμισε σε τηλεοπτικό κανάλιτης Αυστραλίας ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι αρκετές μικρές χώρες του Νότιου Ειρηνικού και της Καραϊβικής έχουν πιθανότατα λάβει οικονομική βοήθεια από την Ιαπωνία προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για να επιτραπεί το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Η Διεθνής Επιτροπή για την προστασία των φαλαινών κήρυξε απαγόρευση στο κυνήγι φαλαινών για εμπόριο το 1986 επιτρέποντας μόνο το κυνήγι μικρών φαλαινών από τους ιθαγενείς κατοίκους νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στην Ιαπωνία επιτρέπεται να πιάνει περίπου 600 φάλαινες το χρόνο, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας χαρακτήρισε ορισμένα είδη φαλαινών ως τις "κατσαρίδες των ωκεανών" εκφράζοντας το παράπονο ότι τρώνε πολλά ψάρια.

Συνεργασία τραπεζών-αστυνομίας για την προστασία των πιστωτικών καρτών

18.7.2001 22:20 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τράπεζες της Βρετανίας πρόκειται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια για τη σύσταση μίας αστυνομικής δύναμης που καλείται να αντιμετωπίσει τη διακίνηση προσωπικών δεδομένων των πιστωτικών καρτών μέσω του Ιντερνετ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση είναι η απαρχή για τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις τράπεζες και τις αστυνομικές αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών.

Οι παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων των πιστωτικών καρτών στοίχισε στις τράπεζες πέρσι περίπου 300 εκατομμύρια λίρες.

Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία

18.7.2001 22:14 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στην νοτιοανατολική Τουρκία. Το αεροπλάνο, ένα F-16, κατευθυνόταν προς το βόρειο Ιράκ για να λάβει μέρος στις περιπολίες γύρω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία δήλωσε ότι ο πιλότος διεσώθη.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Ιντσιρλίκ, τη βάση των Αμερικανικών και Βρετανικών αεροπλάνων που περιπολούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ιράκ.

Την Τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι ένα Αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε ένα μαχητικό Ιρακινό αεροπλάνο ως αντίποινα για τις "επιθετικές ενέργειες του Ιράκ".

Ο Πούτιν διαψεύδει συμμαχία Ρωσίας-Κίνας

18.7.2001 22:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει με την Κίνα κοινό πυρήνα δράσης εναντίον των Aμερικανικών προθέσεων για τη δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ρωσία διαθέτει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Πούτιν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν, με τον οποίο υπέγραψε σύμφωνο φιλίας.

Κλοπή ηλεκτρονικών υπολογιστών του FBI

18.7.2001 22:24 (Ωρα Λονδίνου)
Το Αμερικανικό FBΙ ανακοίνωσε ότι εκλάπησαν από τα γραφεία της οργάνωσης ηλεκτρονικοί υπολογιστές που περιέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο αριθμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν κλαπεί ανέρχεται σε 184. Μάλιστα, 3 υπολογιστές περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ομως, από τα γραφεία του FBI εκλάπησαν και πολλά πυροβόλα όπλα. Η σχετική ανακοίνωση εκδώθηκε την παραμονή της έναρξης ακροαματικής διαδικασίας στη Γερουσία, η οποία πρόκειται να εξετάσει ορισμένα πρόσφατα λάθη της διοίκησης του FBI.

Ειδικότερα, η οργάνωση κατηγορήθηκε ότι δεν παρέδωσε στοιχεία για την υπόθεση του βομβιστή της Οκλαχόμα Τίμοθι Μακβέι.

Επιπλέον, βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν αποκαλύφθηκε ότι κάποιος πράκτορας του FBI υπήρξε κατάσκοπος της Ρωσίας επί σειρά ετών.

Το Ισραήλ διαψεύδει την ανάπτυξη στρατευμάτων
BBC News
Παλαιστίνιοι θρηνούν τα θύματα ισραηλινής επίθεσης

18.7.2001 17:02 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Οχθη.

Ο κ. Περές δήλωσε ότι η ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων στη Δυτική Οχθη - η μεγαλύτερη αποστολή πεζικού και τεθωρακισμένων των τελευταίων χρόνων - πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον των εβραϊκών οικισμών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων είχε σκοπό να προειδοποιήσει τους Παλαιστινίους ότι εάν δεν προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τη δράση οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Τζιχάντ, τότε θα υπάρξουν μαζικές ισραηλινές επιθέσεις.

Οι ενισχύσεις των δυνάμεων του Ισραήλ πραγματοποιούνται ενώ τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με αμερικανική διαμεσολάβηση.

Ο συντάκτης για αμυντικά θέματα του ΒΒC, Τζόναθαν Μάρκους, υπογραμμιζει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η αποστολή ενισχύσεων γίνεται ως επίδειξη δύναμης του Ισραήλ ή αν όντως το ισραηλινο επιτελείο σχεδιάζει μια σοβαρή προώθηση μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική απάντηση στην ιντιφάντα.

Η κυβέρνηση Σαρόν, λέει ο αναλυτής του BBC, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: από τη μία πλευρά δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώμη μιας χώρας να αναλάβει αποτελεσματική δράση και από την άλλη εάν το πράξει κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο Πούτιν διαψεύδει συμμαχία Ρωσίας-Κίνας

18.7.2001 16:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει με την Κίνα κοινό πυρήνα δράσης εναντίον των αμερικανικών προθέσεων για τη δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ρωσία διαθέτει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Πούτιν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Κινέζο ομόλογό του, Ζιάνγκ Ζεμίν, με τον οποίο υπέγραψε σύμφωνο φιλίας.

Η Ιαπωνία παραδέχεται ότι συνεχίζει το κυνήγι φαλαινών

18.7.2001 14:23 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε δημοσίως ότι παρέχει οικονομική βοήθεια σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό να λάβει την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για την άρση της απόφασης που απαγορεύει το κυνήγι φαλαινών.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα για να πείσει τις άλλες χώρες, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και την παροχή οικονομικής βοήθειας για να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να συμφωνήσουν μαζί της.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης μάλιστα υπογράμμισε σε αυστραλιανό τηλεοπτικό κανάλι ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι αρκετές μικρές χώρες του Νότιου Ειρηνικού και της Καραϊβικής έχουν πιθανότατα λάβει οικονομική βοήθεια από την Ιαπωνία προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για να επιτραπεί το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Η Διεθνής Επιτροπή για την προστασία των Φαλαινών κήρυξε απαγόρευση στο εμπορικό κυνήγι φαλαινών το 1986, επιτρέποντας μόνο το κυνήγι μικρών φαλαινών από τους ιθαγενείς κατοίκους νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στην Ιαπωνία επιτρέπεται να πιάνει περίπου 600 φάλαινες το χρόνο, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε ορισμένα είδη φαλαινών ως τις "κατσαρίδες των ωκεανών", εκφράζοντας το παράπονο ότι τρώνε πολλά ψάρια.

Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία

18.7.2001 14:28 (Ωρα Λονδίνου)
Μαχητικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών συνετρίβη στην νοτιο-ανατολική Τουρκία. Το αεροπλάνο, ένα F-16, κατευθυνόταν προς το βόρειο Ιράκ για να λάβει μέρος στις περιπολίες γύρω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία δήλωσε ότι ο πιλότος διεσώθη. Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Ιντσιρλίκ, τη βάση των αμερικανικών και βρετανικών αεροπλάνων που περιπολούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ιράκ.

Χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ένα αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε ένα μαχητικό ιρακινό αεροπλάνο ως αντίποινα για τις "επιθετικές ενέργειες του Ιράκ", όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Δυσοίωνο το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας

18.7.2001 15:33 (Ωρα Λονδίνου)
Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μία μελλοντική περίοδο αβεβαιότητας.

Ο κ. Γκρίνσπαν υπογράμμισε ότι οι επιβραδυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχισθούν, επισημαίνοντας ότι πιθανότατα θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων.

Ε.Ε: Υπέρ του ανταγωνισμού στην αγορά φαρμάκων

18.7.2001 14:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα μία πρωτοβουλία που σκοπεύει να αμβλύνει τους περιορισμούς στην αγορά φαρμάκων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής της φαρμακευτικής τους αγωγής, ενώ επιπλέον η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση νέου πλαισίου για την αγορά φαρμάκων, καθώς το ισχύον σύστημα τοποθετεί την Ευρώπη σε δυσχερή θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω ανταγωνισμού.

Κλοπή εγγράφων του FBI

18.7.2001 14:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το FBΙ ανακοίνωσε ότι εκλάπησαν από τα γραφεία της οργάνωσης ηλεκτρονικοί υπολογιστές που περιέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο αριθμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν κλαπεί ανέρχεται σε 184, τρεις από τους οποίους περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Από τα γραφεία της οργάνωσης όμως εκλάπησαν και πολλά πυροβόλα όπλα. Η σχετική ανακοίνωση εξεδώθη την παραμονή μίας ακροαματικής διαδικασίας στη Γερουσία, η οποία πρόκειται να εξετάσει ορισμένα πρόσφατα λάθη της διοίκησης του FBI.

Ειδικότερα, η οργάνωση κατηγορήθηκε ότι δεν παρέδωσε στοιχεία για την υπόθεση του βομβιστή της Οκλαχόμα, Τίμοθι Μακ Βέιγκ.

Επιπλέον, βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν αποκαλύφθηκε ότι κάποιος πράκτορας του FBI υπήρξε κατάσκοπος της Ρωσίας.

Δυσοίωνο το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας

18.7.2001 15:33 (Ωρα Λονδίνου)
Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μία μελλοντική περίοδο αβεβαιότητας.

Ο κ. Γκρίνσπαν υπογράμμισε ότι οι επιβραδυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχισθούν, επισημαίνοντας ότι πιθανότατα θα χρειασθεί και νέα μείωση των επιτοκίων.

Το Ισραήλ απορρίπτει πιθανότητα εισβολής σε παλαιστινιακά εδάφη
BBC News
Παλαιστίνιοι θρηνούν τα θύματα ισραηλινής επίθεσης

18.7.2001 14:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να εισβάλει στις παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Οχθη.

Ο κ. Περές δήλωσε ότι η ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων στη Δυτική Οχθη - η μεγαλύτερη αποστολή πεζικού και τεθωρακισμένων των τελευταίων χρόνων - πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον των εβραϊκών οικισμών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων είχε σκοπό να προειδοποιήσει τους Παλαιστινίους ότι εάν δεν προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τη δράση οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Τζιχάντ, τότε θα υπάρξουν μαζικές ισραηλινές επιθέσεις.

Οι ενισχύσεις των δυνάμεων του Ισραήλ πραγματοποιούνται ενώ τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με αμερικανική διαμεσολάβηση.

Ο συντάκτης για αμυντικά θέματα του ΒΒC, Τζόναθαν Μάρκους, υπογραμμιζει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η αποστολή ενισχύσεων γίνεται ως επίδειξη δύναμης του Ισραήλ ή αν όντως το ισραηλινο επιτελείο σχεδιάζει μια σοβαρή προώθηση μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική απάντηση στην ιντιφάντα.

Η κυβέρνηση Σαρόν, λέει ο αναλυτής του BBC, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: από τη μία πλευρά δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώμη μιας χώρας να αναλάβει αποτελεσματική δράση και από την άλλη εάν το πράξει κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο Μπους εμμένει στην αντιπυραυλική ασπίδα
BBC News
Τζορτζ Μπους ο νεότερος

18.7.2001 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ο οποίος αναμένεται εδώ στο Λονδίνο για συνομιλίες με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας και παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συνθήκη του Κυότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εντατικές προετοιμασίες στη Γένοβα
BBC News
Οι αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει ορισμένους δρόμους

18.7.2001 14:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γένοβα της Ιταλίας έχουν αρχίσει να καταφθάνουν διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης εν όψει της συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας, η οποία αρχίζει μεθαύριο. Καθ' οδόν είναι και οι ηγέτες των οκτώ.

Η σύνοδος αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της στις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας και στη συνθήκη του Κυότο για το περιβάλλον. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και για τα δύο θέματα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμύνης της Ιταλίας, Αντόνι Μαρτίνο, εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας.

Στη Γένοβα, ένα πανό στην είσοδο του σταδίου Καρλίνι καλωσορίζει τους "ανυπότακτους", όπως τους αποκαλεί, διαδηλωτές από όλο τον κόσμο.

Στο στάδιο συγκεντρώνονται ήδη για να προετοιμασθούν όσοι επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης. Υποστηρίζουν όμως ότι η εκστρατεία τους δεν έχει ως αυτοσκοπό τη βία.

Η Ιαπωνία παραδέχεται ότι συνεχίζει το κυνήγι φαλαινών

18.7.2001 14:23 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε δημοσίως ότι παρέχει οικονομική βοήθεια σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό να λάβει την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για την άρση της απόφασης που απαγορεύει το κυνήγι φαλαινών.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα για να πείσει τις άλλες χώρες, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και την παροχή οικονομικής βοήθειας για να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να συμφωνήσουν μαζί της.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης μάλιστα υπογράμμισε σε αυστραλιανό τηλεοπτικό κανάλι ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι αρκετές μικρές χώρες του Νότιου Ειρηνικού και της Καραϊβικής έχουν πιθανότατα λάβει οικονομική βοήθεια από την Ιαπωνία προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για να επιτραπεί το κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Η Διεθνής Επιτροπή για την προστασία των Φαλαινών κήρυξε απαγόρευση στο εμπορικό κυνήγι φαλαινών το 1986, επιτρέποντας μόνο το κυνήγι μικρών φαλαινών από τους ιθαγενείς κατοίκους νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στην Ιαπωνία επιτρέπεται να πιάνει περίπου 600 φάλαινες το χρόνο, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε ορισμένα είδη φαλαινών ως τις "κατσαρίδες των ωκεανών", εκφράζοντας το παράπονο ότι τρώνε πολλά ψάρια.

Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία

18.7.2001 14:28 (Ωρα Λονδίνου)
Μαχητικό αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών συνετρίβη στην νοτιο-ανατολική Τουρκία. Το αεροπλάνο, ένα F-16, κατευθυνόταν προς το βόρειο Ιράκ για να λάβει μέρος στις περιπολίες γύρω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία δήλωσε ότι ο πιλότος διεσώθη. Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Ιντσιρλίκ, τη βάση των αμερικανικών και βρετανικών αεροπλάνων που περιπολούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ιράκ.

Χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ένα αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε ένα μαχητικό ιρακινό αεροπλάνο ως αντίποινα για τις "επιθετικές ενέργειες του Ιράκ", όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Κλοπή εγγράφων του FBI

18.7.2001 14:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το FBΙ ανακοίνωσε ότι εκλάπησαν από τα γραφεία της οργάνωσης ηλεκτρονικοί υπολογιστές που περιέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο αριθμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν κλαπεί ανέρχεται σε 184, τρεις από τους οποίους περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Από τα γραφεία της οργάνωσης όμως εκλάπησαν και πολλά πυροβόλα όπλα. Η σχετική ανακοίνωση εξεδώθη την παραμονή μίας ακροαματικής διαδικασίας στη Γερουσία, η οποία πρόκειται να εξετάσει ορισμένα πρόσφατα λάθη της διοίκησης του FBI.

Ειδικότερα, η οργάνωση κατηγορήθηκε ότι δεν παρέδωσε στοιχεία για την υπόθεση του βομβιστή της Οκλαχόμα, Τίμοθι Μακ Βέιγκ.

Επιπλέον, βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν αποκαλύφθηκε ότι κάποιος πράκτορας του FBI υπήρξε κατάσκοπος της Ρωσίας.

Ε.Ε: Υπέρ του ανταγωνισμού στην αγορά φαρμάκων

18.7.2001 14:32 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα μία πρωτοβουλία που σκοπεύει να αμβλύνει τους περιορισμούς στην αγορά φαρμάκων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής της φαρμακευτικής τους αγωγής, ενώ επιπλέον η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση νέου πλαισίου για την αγορά φαρμάκων, καθώς το ισχύον σύστημα τοποθετεί την Ευρώπη σε δυσχερή θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω ανταγωνισμού.

Σε ύφεση η Ιντέλ

18.7.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου)
Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μικροτσίπ στον κόσμο, η Ιντέλ, παρουσίασε μια απογοητευτική μείωση των κερδών της φέτος, γεγονός που έχει κάνει τη διοίκηση της εταιρείας να ανησυχεί.

Τα κέρδη της επιχείρησης παρουσίασαν πτώση κατά 854 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις μόνο μήνες.

Οι ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι ίσως οι απώλειες οφείλονται στη βιασύνη τους να προωθήσουν στην αγορά νέα προϊόντα, αποσύροντας πολύ γρήγορα παλαιότερα επιτυχημένα προϊόντα.

Συνεργασία τραπεζών-αστυνομίας για πάταξη της διαφθοράς

18.7.2001 14:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι τράπεζες της Βρετανίας πρόκειται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια για τη σύσταση μίας αστυνομικής δύναμης, που καλείται να αντιμετωπίσει τη διακίνηση προσωπικών δεδομένων των πιστωτικών καρτών μέσω του διαδικτύου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση είναι η απαρχή για τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις τράπεζες και τις αστυνομικές αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών.

Οι παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων των πιστωτικών καρτών στοίχισε στις τράπεζες πέρυσι περίπου 300 εκατομμύρια λίρες.

Στο Λονδίνο ο πρόεδρος Μπους
BBC News
Σκληρή γλώσσα προς τους Ευρωπαίους συμμάχους προτίθεται να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Μπους

18.7.2001 9:00 (Ωρα Λονδίνου)
Από το Λονδίνο αρχίζει σήμερα η Ευρωπαική περιοδεία του αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στη Γένοβα για την σύνοδο των 8, στην οποία τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι η συνθήκη του Κυότο για το περιβάλλον και το αμφιλεγόμενο αμερικανικό σύστημα πυραυλικής προστασίας. Για τα δύο αυτά καίρια ζητήματα, ο αμερικανός προέδρος μίλησε για τις θέσεις της χώρας του BBC. Σε αποκλειστική του συνέντευξη, ο κ. Μπους είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να υπογράψουν την συνθήκη του Κυότο, που προβλέπει την σταδιακή μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Προτιμώ να είναι ειλικρινής με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η συνθήκη του Κυότο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, μετά την συντριπτική απόρριψή της από την αμερικανική Γερουσία η εφαρμογή της είναι για μας οικονομικά αδύνατη" , υπογράμμισε ο κ. Μπους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο Κος Μπους, είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν το σύστημα της αμυντικής πυραυλικής ασπίδας, παρά την έντονη αντίθεση της Ρωσίας και τη Κίνας και τις επιφυλάξεις χωρών του ΝΑΤΟ.

"Oι Ευρωπαίοι με έχουν ήδη ακούσει και θα με ξανακούσουν να λέω ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε, ο εχθρός μας δεν είναι πλέον η Ρωσία, η συνθήκη για τους αντι-βαλλιστικούς πυραύλους ανήκει στο παρελθόν, πρέπει να δούμε το μέλλον, τον εικοστό πρώτο αιώνα. Οι πραγματικές απειλές στον αιώνα μας θα προέλθουν από κάποιον ηγέτη κάποιου κράτους που διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και θα θελήσει να στραφεί εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Ρωσίας και να μας απειλήσει ότι αν δεν υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις του θα ανατινάξει τις χώρες μας" , είπε ο πρόεδρος Μπους.

Η επιτυχία του συστήματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Βρετανία θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη χρήση των ραντάρ της. Η αμερικανός πρόεδρος είπε ότι προσβλέπει στη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ , ο οποίος δεν έχει ακόμη αναλάβει δεσμεύσεις έναντι του σχεδίου, σε συνέντευξή του όμως στην Γαλλι κή εφημερίδα Le Figaro φαίνεται να υποστηρίζει το αμερικανικό σχέδιο, καθώς λέει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον.

Μέση Ανατολή : Ενισχύονται οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη
BBC News
Συγγενείς Παλαιστινίου θρηνούν γιά το θάνατό του μετά απο επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου

18.7.2001 9:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να στέλνει ενισχύσεις στρατιωτών και τεθωρακισμένων στη Δυτική Οχθη. Θεωρείται η μεγαλύτερη ανάπτυξη ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή αφότου ξεκίνησε η παλαιστινιακή εξέγερση πριν από δέκα μήνες.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων, που περιλαμβάνουν αλεξιπτωτιστές και ειδικές μονάδες, γίνεται μετά την κατάφωρη, όπως την αποκάλεσε, παραβίαση της εκεχειρίας από τους Παλαιστινίους. Προηγήθηκαν βίαια επεισόδια -- τα πιο σοβαρά των τελευταίων μηνών. Χθες, Τρίτη, πυροβόλα Ισραηλινού ελικοπτέρου σκότωσαν στη Δυτική Οχθη τέσσερεις και πλέον Παλαιστινίους, οι δύο ήσαν ηγετικά στελέχη της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. Λίγες ώρες αργότερα οι Παλαιστίνιοι έκαναν επίθεση όλμων εναντίον εβραικού οικισμοί κοντά στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα συνεδριάζει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση.

Σε κατάσταση πολιορκίας η Γένοβα
BBC News
Σιδερένιοι φράκτες έχουν ανυψωθεί γιά την προστασία των ηγετών του Ομίλου των Οκτώ

18.7.2001 8:14 (Ωρα Λονδίνου)
Ζώνη πολέμου θυμίζει η Ιταλική πόλη της Γένοβας που θα φιλοξενήσει αύριο τη σύνοδο της ομάδας των 8, δηλαδή των 7 πλέον προηγμένων οικονομικά χωρών και τη Ρωσίας. Oλοι οι δρόμοι προς την πόλη θα αποκλειστούν και η αστυνομία υψώνει σιδερένιο φράκτη τεσσάρων μέτρων στην περίμετρο της παλαιάς πόλης. Αντι-αεροπορικοί πύραυλοι έχουν στηθεί στο αεροδρόμιο και η πόλη έχει χωριστεί σε κόκκινες και κίτρινες ζώνες ασφαλείας. Δεν είναι μόνο μέτρα προστασίας για τους ηγέτες που θα παρευρεθούν, στόχος είναι να αποτραπούν οι εκατοντάδες των διαδηλωτών που θέλουν να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης.

Νέο πλήγμα γιά το FBI
BBC News
To κεντρικό κτίριο του FBI

18.7.2001 8:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στις ΗΠΑ , το FBI ανακοίνωσε ότι εκλάπησαν από τα γραφεία της οργάνωσης περίπου 450 όπλα και 180 και πλέον φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές , ορισμένοι από τους οποίους περιέχουν απόρρητες πληροφορίες.

Οι αποκαλύψεις γιά την κλοπή είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος γιά του υπεύθυνους του FBI που έχουν ακόμη ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Ουάσινγκτον . Η σχετική ανακοίνωση έγινε ενώ επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια γιά θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη πρόκειται να συνέλθει γιά να ακούσει καταθέσεις μαρτύρων γιά τον τρόπο δίοικησης του FBI. Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν πολλά λάθη όπως η αδυναμία της οργάνωση να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση του βομβιστή της Οκλαχόμα . Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αργοπορήσει η εφαρμογή της θανατικής ποινής του Τίμοθι Μακβέι. Επίσης η οργάνωση επικρίνεται γιά την αποτυχία της να συλλάβει τον Ρόμπερτ Χάνσεν , παλαίμαχο πράκτορα της CIA που επι πολλά χρόνια ήταν κατάσκοπος των Ρώσων . Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ , τη Δευτέρα παραδέχθηκε ότι η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης πρός το FBI τον τελευταίο καιρό έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα , καταλήγει η ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον .

Σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες στα Σκόπια

18.7.2001 8:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, σε κρίσιμο σημείο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες των πολιτικών κομμάτων. Εκπρόσωπος του κόμματος του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός, Λιούπτσο Γκεορκίεφκι, χαρακτήρισε απαράδεκτο το αίτημα των Αλβανών να καθιερωθεί η γλώσσα τους δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους. Το σχετικό αίτημα έκανα ο εκπρόσωπος της ΕΕ Φρανσουά Λεοτάρ , πρώην υπουργός Αμυνας της Γαλλίας , και ο Αμερικανός αξιωματούχος Τζέιμς Πάρντιου.

O Ντράγκισα Πέσιτς, υποψήφιος ομοσπονδιακός πρωθυπουργός στη Γιουγκοσλαβία

18.7.2001 8:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γιουγκοσλαβία ο πρόεδρος Κοστούνιτσα πρότεινε ως υποψήφιο γιά την ανάληψη της πρωθυπουργίας σε επίπεδο ομοσπονδίας τον κ.Ντράγκισα Πέσιτς από το Μαυροβούνιο. Η υποψηφιότητα του κ.Πέσιτς είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας με τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας - μιά συμμαχία μικρών κομμάτων - και των κομμάτων του Μαυροβουνίου που υποστηρίζουν τη διατήρηση των δεσμών με τη Σερβία στα πλάισια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Η προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέρρευσε μετά την αποχώρηση από τις θέσεις τους , του πρωθυπουργού και των υπουργών από το Μαυροβούνιο . Ο κ. Ζόραν Ζίτσις και οι Μαυροβούνιοι υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιά την έκδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

"Γιά την επιβίωση της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δοκιμασίες στον οικονομικό τομέα και στο τομέα της αναμόρφωσης των θεσμών με το λιγότερο επώδυνο τρόπο . Συνεπώς δεν αντιλαμβανόμαστε τις μεταρρυθμίσεις που είναι επιφανειακές και έχουν διακοσμιτικό χαρακτήρα. Επιδιώκουμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα έχοντας παράλληλα την απόλυτη κοινωνική ευθύνη" , υπογράμμισε στο Βελιγράδι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα .

Ξεκινά η ανάσυρση του Κουρσκ
BBC News
Το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ

18.7.2001 8:44 (Ωρα Λονδίνου)
Τα ποσοστά ακτινοβολίας στη θαλάσσια περιοχή όπου βυθίστηκε το πυρηνικό ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ απεδείχθησαν φυσιολογικά, γεγονός που επιτρέπει στις πρώτες ομάδες δυτών να ξεκινήσουν την επιχείρηση ανέγερσης του υποβρυχίου.

Ομάδα Βρετανών και Ρώσων δυτών προετοιμάζονται για την επόμενη φάση της επιχείρησης, δηλαδή για την αποκόλληση του κατεστραμένου μπροστινού μέρους του υποβρυχίου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα χρησιμοποιηθούν επίσης και ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας.

Οι ειδικοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους νωρίτερα για τις τορπίλες του ρωσικού υποβρυχίου, οι οποίες δεν εξερράγησαν ακόμη. Ομως, ο Ρώσος επικεφαλής της επιχείρισης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχουν εντοπισθεί τορπίλες στο εσωτερικό του Κουρσκ.

Επιστροφή στις πτήσεις για το Βρετανικό Κονκόρντ
BBC News
Κονκόρντ των Βρετανικών αερογραμμών

18.7.2001 8:45 (Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος των Βρετανικών αερογραμμών τύπου Κονκόρντ πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση εδώ και ένα χρόνο μετά από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε πέρσι στο Παρίσι και επέφερε τον θάνατο 113 ανθρώπων.

Το Βρετανικό αεροσκάφος αναμένεται να πετάξει σήμερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, αναπτύσσοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Το αεροπλάνο έχει ήδη υποστεί ορισμένες μηχανικές αλλαγές σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ένα παρόμοιο δυστύχημα στο μέλλον.

Τόσο οι Βρετανικές όσο και οι Γαλλικές αερογραμμές αισιοδοξούν ότι τα αεροσκάφη τύπου Κονκόρντ θα τεθούν και πάλι στην υπηρεσία των επιβατών εντός του έτους.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας

18.7.2001 8:46 (Ωρα Λονδίνου)
Την παράιτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Τουρκίας Ενίς Οξούζ, που θεωρείτο ότι ήταν κατά της οικονομικής μεταρρύθμισης της Τουρκάις μετά από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα, η Τουρκική λίρα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε σχέση με το Αμερικανικό δολλάριο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι η παραίτηση αυτή ίσως δώσει νέες ελπίδες στους οικονομικούς κύκλους που ανησυχούν για τις βαθιές διαφορές που εμφανίζουν τα μέλη της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Bρετανία : Στην κούρσα γιά την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος προηγείται ο Κένεθ Κλαρκ

18.7.2001 8:40 (Ωρα Λονδίνου)
Στον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας γιά την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος , ο κ. Κένεθ Κλαρκ, πρώην υπουργός των Οικονομικών και υποστηρικτής της σύσφιξης των δεσμών με την Ευρώπη, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων . Ο κ. Κλαρκ συγκέντρωσε 59 ψήφους έναντι 54 που συγκέντρωσε ο ευρωσκεπτικιστής Ιεν Ντάνκαν Σμιθ. Το φαβορί , όταν άρχισε η κούρσα γιά την αρχηγία του κόμματος, ο Μάικλ Πορτίλο κατέλαβε την τρίτη θέση με 53 ψήφους και έχει τεθεί εκτός μάχης . Τώρα ο συνολικός αριθμός των μελών του Συντηρητικού κόμματος θα κληθούν να εκλέξουν μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Τα μέλη θα στείλουν την ψήφο τους ταχυδρομικά και το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου .

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.