Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-21

  1. Βίαια επεισόδια στη Γένοβα
  2. Θετικά μηνύματα για την επανέναρξη των συνομιλιών στα Σκόπια
  3. Συνεχίζονται οι συνομίλιες για το περιβάλλον στη Βόννη
  4. Αρνείται τις κατηγορίες ο πρόεδρος της Ινδονησίας
  5. Βία στη Μέση Ανατολή
  6. Βία στο Κασμίρ
  7. Νέο Ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία
  8. Προειδοποίηση επιστημόνων ότι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ ενδέχεται να μεταδίδεται από τα χειρουργικά εργαλεία
  9. Μήνυση κατά της Coca-Cola
  10. Κλείνουν χιλιάδες Ιντερνετ-καφέ στην Κίνα
  11. Βίαια επεισόδια στη Γένοβα
  12. Θετικά μηνύματα για την επανέναρξη των συνομιλιών στα Σκόπια
  13. Συνεχίζονται οι συνομίλιες για το περιβάλλον στη Βόννη
  14. Αρνείται τις κατηγορίες ο πρόεδρος της Ινδονησίας
  15. Αιματηρή έκρηξη στη Χεβρώνα
  16. Βία στο Κασμίρ
  17. Νέο Ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία
  18. Προειδοποίηση επιστημόνων ότι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ ενδέχεται να μεταδίδεται από τα χειρουργικά εργαλεία
  19. Μήνυση κατά της Coca-Cola
  20. Κλείνουν χιλιάδες Ιντερνετ-καφέ στην Κίνα
  21. O θάνατος διαδηλωτή επισκιάζει τη Σύνοδο των G8 στη Γένοβα
  22. πΓΔΜ: τα κόμματα των αλβανοφωνων έτοιμα να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις
  23. Συνεχίζονται οι συνομίλιες για το περιβάλλον στη Βόννη
  24. Παραπέμπεται σε δίκη ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Ουαχίντ με απόφαση του κοινοβουλίου
  25. Έκρηξη στη Χεβρωνα- ένας Παλαιστινιος νεκρός
  26. Νέο ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία
  27. Υπόλογη η Κόκα Κόλα για την εργασιακή πρακτική της στην Κολομβία
Βίαια επεισόδια στη Γένοβα
BBC News
Οι αστυνομικοί περνούν δίπλα από το πτώμα του νεκρού διαδηλωτή στη Γένοβα

21.7.2001 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών κατά του καπιταλισμού και της αστυνομίας στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των 7 πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου και της Ρωσίας. Ομάδα διαδηλωτών χωρίστηκε από ειρηνική διαδήλωση που ήταν σε εξέλιξη και συγκρούστηκε με την αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους αποτρέψει να μπουν στην υψίστης ασφαλείας "κόκκινη ζώνη" που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο όπου συνομιλούν οι ηγέτες. Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με πολλές καταστροφές και συλλήψεις.

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή με αποτέλεσμα η Σύνοδος να επισκιαστεί από τον θάνατο ενός διαδηλωτή, τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών και αστυνομικών, τις συλλήψεις και τις καταστροφές στην πόλη σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν.

Ο διαδηλωτής που έχασε την ζωή του πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό την ώρα που προσπαθούσε να επιτεθεί με πυροσβεστήρα κατά του αστυνομικού τζιπ που επέβαινε αυτός ο αστυνομικός. Στη συνέχεια, το τζιπ πέρασε από πάνω του.

Οι ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του διαδηλωτή. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας απέδωσε τον θάνατο στον πυροβολισμό αστυνομικού που ήταν σε αυτοάμυνα. Οι διαδηλωτές επέρριψαν την ευθύνη για τα επεισόδια στον βίαιο τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε η αστυνομία.

Οι Ιταλικές αρχές είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν την δημιουργία επεισοδίων αντίστοιχα με αυτά που είχαν γίνει πρόσφατα σε άλλες Συνόδους. Μάλιστα, την Πέμπτη απώθησαν βίαια περίπου 150 από τους Ελληνες διαδηλωτές που είχαν φτάσει με πλοίο από την Ελλάδα στην Ανκόνα για να μεταβούν, στη συνέχεια, στη Γένοβα. Οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να πάνε στη Γένοβα εξαναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Εντονα αντέδρασε για το θέμα η Ελληνική κυβέρνηση, όμως οι Ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν πρώτα επίθεση από τους Ελληνες διαδηλωτές, οι οποίοι - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ιταλικών αρχών - είχαν στην κατοχή παράνομα και επικίνδυνα αντικεί μενα.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες συζητούν για θέματα περιβαλλοντος και εμπορίου, ενώ αναζητούν τρόπους για να μειωθεί η φτώχεια στον πλανήτη μας.

Θετικά μηνύματα για την επανέναρξη των συνομιλιών στα Σκόπια
BBC News
Aγωνία για το αν θα συνεχισθούν οι συνομιλίες στα Σκόπια για την επίλυση της κρίσης

21.7.2001 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ηγέτες των κομμάτων των Αλβανοφώνων άφησαν να εννοηθεί ότι θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πεντάμηνης κρίσης που προήλθε από συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανοφώνων ανταρτών που ζητούν καλύτερη μεταχείριση της Αλβανικής μειονότητας της χώρας.

Οι εκπρόσωποι της Αλβανικής μειονότητας είχαν αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις μετά από την απόρριψη από την κυβέρνηση του σχεδίου των διεθνών μεσολαβητών που προέβλεπε την καθιέρωση της Αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποσύρει τους παρατηρητές της που παρακολουθούν την τήρηση της εκεχειρίας που ισχύει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρά τον θάνατο την Παρασκευή 2 παρατηρητών και του μεταφραστή τους που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε πάνω σε νάρκη στη περιοχή του Τετόβου.

Συνεχίζονται οι συνομίλιες για το περιβάλλον στη Βόννη
BBC News
Αισιόδοξος για λύση παρουσιάζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ολλανδίας Ιαν Προνκ

21.7.2001 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Ιαν Προνκ και πρόεδρος των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Συνθήκης του Κιότο, που διεξάγoνται στη Βόννη, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι 180 χωρών που μετέχουν στις συνομιλίες θα καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική λύση.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται με κύριο θέμα το πώς θα διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Ο κ. Προνκ είπε ότι επετεύχθη πρόοδος στο ζήτημα χορήγησης κονδυλίων για την παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έχει πει ότι δεν πρόκειται να επικρυρώσει την Συνθήκη του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές επειδή, όπως λέει, θα είναι μεγάλο το βάρος για την Αμερικανική οικονομία.

Αρνείται τις κατηγορίες ο πρόεδρος της Ινδονησίας

21.7.2001 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και ανικανότητα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι δεν πρόκειται να παραστεί ενώπιον ειδικής συνεδρίασης του Κοινοβουλίου της χώρας την Δευτέρα που θα ασχοληθεί με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και όπου έχει κληθεί να καταθέσει.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να καλέσει τον κ. Ουαχίντ να καταθέσει ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του υπέρ της παραπομπής του.

Βία στη Μέση Ανατολή

21.7.2001 19:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας Παλαιστίνιος, που είναι μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης και ο οποίος υπάρχουν πληροφορίες ότι καταζητείται από τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Ισραήλ, τραυματίστηκε στη Δυτική Οχθη από έκρηξη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και δεύτερος Παλαιστίνιος τραυματίας από την έκρηξη που σημειώθηκε σε διαμέρισμα.

Την Παρασκευή, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίσθηκαν σε έκρηξη στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί έβαλαν κατά του αρχηγείου του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, αλλά χτύπησαν γειτονικό σπίτι. Οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη.

Αυτά τα επεισόδια βίας σημειώνονται εν μέσω της εύθραστης, όπως αποδεικνύεται, εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί στη Μέση Ανατολή ύστερα από την αναζωπύρωση τους τελευταίους μήνες των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή.

Βία στο Κασμίρ

21.7.2001 19:09 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ έκαναν γνωστό ότι Μουσουλμάνοι αντάρτες επετέθηκαν σε Ινδουϊστές προσκυνητές σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι υπήρχαν ελπίδες ότι η Σύνοδος Κορυφής του περασμένου Σαββατοκύριακου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση για την διαφιλονικούμενη εδώ και χρόνια περιοχή, όμως, όπως αποδεικνύεται από την βία, οι διαφωνίες των δύο ηγετών οδήγησαν σε αδιέξοδο και παρέτειναν το πρόβλημα του Κασμίρ.

Νέο Ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία

21.7.2001 19:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα καινούριο Ισλαμικό κόμμα δημιουργήθηκε στην Τουρκία, το οποίο, ουσιαστικά, αποτελεί τη συνέχεια του κόμματος της Αρετής που είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Ο κ. Ρεσάι Κουτάν, ηγέτης του κόμματος της Αρετής, ονόμασε το νέο κόμμα "Κόμμα της Ευτυχίας" και δήλωσε ότι εκφράζει την αντίδραση του λαού της Τουρκίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Προειδοποίηση επιστημόνων ότι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ ενδέχεται να μεταδίδεται από τα χειρουργικά εργαλεία

21.7.2001 19:09 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, που είναι η μορφή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που πλήττει τον άνθρωπο, μπορεί να μεταδίδεται από τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τις εγχειρήσεις και ειδικά για τις επεμβάσεις στα μάτια ασθενών.

Το Βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι χειρουργικά εργαλεία, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση αδένων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φόρα και να πετιούνται αντί να αποστειρώνονται.

Μήνυση κατά της Coca-Cola

21.7.2001 19:09 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικό εργατικό συνδικάτο κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας Coca-Cola υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία στα εργοστάσια εμφιάλωσης του προϊόντος της στην Κολομβία έχει μισθώσει παραστρατιωτικές μονάδες θανάτου που δολοφονούν και εκφοβίζουν συνδικαλιστές.

Κλείνουν χιλιάδες Ιντερνετ-καφέ στην Κίνα

21.7.2001 19:09 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές της Κίνας έκλεισαν 2.000 Ιντερνετ-καφέ της χώρας και αποφάσισαν ότι ακόμη 6.000 θα πρέπει σταδιακά να σταματήσουν τη λειτουργία τους επειδή, όπως λένε οι Κινεζικές αρχές, το Διαδίκτυο έχει αρνητική επίδραση στους νεαρούς Κινέζους.

Η απόφαση των αρχών έρχεται ύστερα από τις έντονες ανησυχίες γονέων ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν εμμονές με τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο.

Βίαια επεισόδια στη Γένοβα
BBC News
Οι αστυνομικοί περνούν δίπλα από το πτώμα του νεκρού διαδηλωτή στη Γένοβα

21.7.2001 15:13 (Ωρα Λονδίνου)
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών κατά του καπιταλισμού και της αστυνομίας στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των 7 πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου και της Ρωσίας. Ομάδα διαδηλωτών χωρίστηκε από ειρηνική διαδήλωση που ήταν σε εξέλιξη και συγκρούστηκε με την αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους αποτρέψει να μπουν στην υψίστης ασφαλείας "κόκκινη ζώνη" που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο όπου συνομιλούν οι ηγέτες. Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με πολλές καταστροφές και συλλήψεις.

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή με αποτέλεσμα η Σύνοδος να επισκιαστεί από τον θάνατο ενός διαδηλωτή, τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών και αστυνομικών, τις συλλήψεις και τις καταστροφές στην πόλη σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν.

Ο διαδηλωτής που έχασε την ζωή του πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό την ώρα που προσπαθούσε να επιτεθεί με πυροσβεστήρα κατά του αστυνομικού τζιπ που επέβαινε αυτός ο αστυνομικός. Στη συνέχεια, το τζιπ πέρασε από πάνω του.

Οι ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του διαδηλωτή. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας απέδωσε τον θάνατο στον πυροβολισμό αστυνομικού που ήταν σε αυτοάμυνα. Οι διαδηλωτές επέρριψαν την ευθύνη για τα επεισόδια στον βίαιο τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε η αστυνομία.

Οι Ιταλικές αρχές είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν την δημιουργία επεισοδίων αντίστοιχα με αυτά που είχαν γίνει πρόσφατα σε άλλες Συνόδους. Μάλιστα, την Πέμπτη απώθησαν βίαια περίπου 150 από τους Ελληνες διαδηλωτές που είχαν φτάσει με πλοίο από την Ελλάδα στην Ανκόνα για να μεταβούν, στη συνέχεια, στη Γένοβα. Οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να πάνε στη Γένοβα εξαναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Εντονα αντέδρασε για το θέμα η Ελληνική κυβέρνηση, όμως οι Ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν πρώτα επίθεση από τους Ελληνες διαδηλωτές, οι οποίοι - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ιταλικών αρχών - είχαν στην κατοχή παράνομα και επικίνδυνα αντ ικείμενα.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες συζητούν για θέματα περιβαλλοντος και εμπορίου, ενώ αναζητούν τρόπους για να μειωθεί η φτώχεια στον πλανήτη μας.

Θετικά μηνύματα για την επανέναρξη των συνομιλιών στα Σκόπια
BBC News
Aγωνία για το αν θα συνεχισθούν οι συνομιλίες στα Σκόπια για την επίλυση της κρίσης

21.7.2001 15:24 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ηγέτες των κομμάτων των Αλβανοφώνων άφησαν να εννοηθεί ότι θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πεντάμηνης κρίσης που προήλθε από συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανοφώνων ανταρτών που ζητούν καλύτερη μεταχείριση της Αλβανικής μειονότητας της χώρας.

Οι εκπρόσωποι της Αλβανικής μειονότητας είχαν αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις μετά από την απόρριψη από την κυβέρνηση του σχεδίου των διεθνών μεσολαβητών που προέβλεπε την καθιέρωση της Αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποσύρει τους παρατηρητές της που παρακολουθούν την τήρηση της εκεχειρίας που ισχύει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρά τον θάνατο την Παρασκευή 2 παρατηρητών και του μεταφραστή τους που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε πάνω σε νάρκη στη περιοχή του Τετόβου.

Συνεχίζονται οι συνομίλιες για το περιβάλλον στη Βόννη
BBC News
Αισιόδοξος για λύση παρουσιάζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ολλανδίας Ιαν Προνκ

21.7.2001 15:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Ιαν Προνκ και πρόεδρος των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Συνθήκης του Κιότο, που διεξάγoνται στη Βόννη, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι 180 χωρών που μετέχουν στις συνομιλίες θα καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική λύση.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται με κύριο θέμα το πώς θα διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Ο κ. Προνκ είπε ότι επετεύχθη πρόοδος στο ζήτημα χορήγησης κονδυλίων για την παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έχει πει ότι δεν πρόκειται να επικρυρώσει την Συνθήκη του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές επειδή, όπως λέει, θα είναι μεγάλο το βάρος για την Αμερικανική οικονομία.

Αρνείται τις κατηγορίες ο πρόεδρος της Ινδονησίας

21.7.2001 15:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και ανικανότητα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι δεν πρόκειται να παραστεί ενώπιον ειδικής συνεδρίασης του Κοινοβουλίου της χώρας την Δευτέρα που θα ασχοληθεί με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και όπου έχει κληθεί να καταθέσει.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να καλέσει τον κ. Ουαχίντ να καταθέσει ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του υπέρ της παραπομπής του.

Αιματηρή έκρηξη στη Χεβρώνα

21.7.2001 15:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίσθηκαν σε έκρηξη στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί έβαλαν κατά του αρχηγείου του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, αλλά χτύπησαν γειτονικό σπίτι. Οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη.

Πρόκειται για ένα άλλο επεισόδιο βίας στην εύθραστη εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί στη Μέση Ανατολή ύστερα από την αναζωπύρωση τους τελευταίους μήνες των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή.

Βία στο Κασμίρ

21.7.2001 16:07 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ έκαναν γνωστό ότι Μουσουλμάνοι αντάρτες επετέθηκαν σε Ινδουϊστές προσκυνητές σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι υπήρχαν ελπίδες ότι η Σύνοδος Κορυφής του περασμένου Σαββατοκύριακου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση για την διαφιλονικούμενη εδώ και χρόνια περιοχή, όμως, όπως αποδεικνύεται από την βία, οι διαφωνίες των δύο ηγετών οδήγησαν σε αδιέξοδο και παρέτειναν το πρόβλημα του Κασμίρ.

Νέο Ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία

21.7.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα καινούριο Ισλαμικό κόμμα δημιουργήθηκε στην Τουρκία, το οποίο, ουσιαστικά, αποτελεί τη συνέχεια του κόμματος της Αρετής που είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Ο κ. Ρεσάι Κουτάν, ηγέτης του κόμματος της Αρετής, ονόμασε το νέο κόμμα "Κόμμα της Ευτυχίας" και δήλωσε ότι εκφράζει την αντίδραση του λαού της Τουρκίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Προειδοποίηση επιστημόνων ότι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ ενδέχεται να μεταδίδεται από τα χειρουργικά εργαλεία

21.7.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου)
Βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, που είναι η μορφή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που πλήττει τον άνθρωπο, μπορεί να μεταδίδεται από τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τις εγχειρήσεις και ειδικά για τις επεμβάσεις στα μάτια ασθενών.

Το Βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι χειρουργικά εργαλεία, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση αδένων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φόρα και να πετιούνται αντί να αποστειρώνονται.

Μήνυση κατά της Coca-Cola

21.7.2001 15:51 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικό εργατικό συνδικάτο κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας Coca-Cola υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία στα εργοστάσια εμφιάλωσης του προϊόντος της στην Κολομβία έχει μισθώσει παραστρατιωτικές μονάδες θανάτου που δολοφονούν και εκφοβίζουν συνδικαλιστές.

Κλείνουν χιλιάδες Ιντερνετ-καφέ στην Κίνα

21.7.2001 15:56 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές της Κίνας έκλεισαν 2.000 Ιντερνετ-καφέ της χώρας και αποφάσισαν ότι ακόμη 6.000 θα πρέπει σταδιακά να σταματήσουν τη λειτουργία τους επειδή, όπως λένε οι Κινεζικές αρχές, το Διαδίκτυο έχει αρνητική επίδραση στους νεαρούς Κινέζους.

Η απόφαση των αρχών έρχεται ύστερα από τις έντονες ανησυχίες γονέων ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν εμμονές με τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο.

O θάνατος διαδηλωτή επισκιάζει τη Σύνοδο των G8 στη Γένοβα
BBC News
Τα βίαια επεισόδια επισκιάζουν τη Σύνοδο της Γένοβας

21.7.2001 8:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο θάνατος ενός διαδηλωτή, και ο τραυματισμός τουλάχιστον άλλων 60 σε χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία - επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής της Γένοβας που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα. Οι ηγέτες του Ομίλου των 8 εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του διαδηλωτή. Ο Ιταλος υπουργος Εσωτερικων απέδωσε το θάνατο στον πυροβολισμό αυτοαμυνόμενου τραυματισμένου αστυνομικού. Οι διαδηλωτές επέρριψαν την ευθύνη για τα επεισόδια στο βίαιο τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε η αστυνομία και δεκάδες χιλιάδες ετοιμάζονται να κατέβουν ξανά σήμερα στους δρόμους.

Χθες οι ηγετες των 7 πλεον αναπτυγμενων χωρων ασχοληθηκαν με οικονομικα θεματα εκφραζοντας αισιοδοξια για τις προοπτικες ανακαμψης της παγκοσμιας οικονομιας αλλα και για τις μεταρρυθμισεις στην Τουρκια και την Αργεντινη. Στη σημερινή ατζέντα κυριαρχούν το θέμα του περιβάλλοντος, της άμυνας και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την π΄ρωην Γιυγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

πΓΔΜ: τα κόμματα των αλβανοφωνων έτοιμα να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις
BBC News
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης

21.7.2001 9:49 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οι ηγέτες των κομμάτων των αλβανοφώνων άφησαν να εννοηθεί ότι θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πεντάμηνης κρίσης. Οι εκπρόσωποι της αλβανικής μειονότητας είχαν αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση του σχεδίου των δυτικών μεσολαβητών που προέβλεπε την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους.

Στο μεταξύ νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποσύρει τους παρατηρητές της που παρακολουθούν την εκεχειρία στην πΓΔΜ παρά το θάνατο τριών παρατηρητών που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε πάνω σε νάρκη στη περιοχή του Τετόβου.

Συνεχίζονται οι συνομίλιες για το περιβάλλον στη Βόννη
BBC News
Αισιόδοξος για λύση παρουσιάζεται ο Ιαν Προνκ

21.7.2001 9:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος, Ιαν Προνκ και πρόεδρος των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση του πρωτοκόλλου του Κιότο που διεξάγoνται στη Βόννη, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι 180 χωρών θα καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική λύση.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά χθες τη νύχτα και θα επαναληφθούν σήμερα με κύριο θέμα το πώς θα διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Ο κ. Προνκ είπε ότι επετεύχθη πρόοδος στο ζήτημα χορήγησης κονδυλίων για την παροχή βοήθειας στις αναπτυσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών.

Παραπέμπεται σε δίκη ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Ουαχίντ με απόφαση του κοινοβουλίου

21.7.2001 9:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ινδονησία το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε την παραπομπή του προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της ανικανότητας.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης ο πρόεδρος Ουαχίντ είπε από την τηλεόραση ότι η διαδικασία είναι παράνομη και ότι ο ίδιος εξακολουθεί να επιδιώκει μια συμβιβαστική λύση στην κρίση. Παράλληλα όμως επανέλαβε την απειλή να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αναφερόμενος στα εκατομμύρια των οπαδών του είπε ότι "το πλήθος θα διευθετήσει τα παντα".

Έκρηξη στη Χεβρωνα- ένας Παλαιστινιος νεκρός

21.7.2001 9:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίσθηκαν σε έκρηξη στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί έβαλαν κατά του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ αλλά χτύπησαν γειτονικό σπίτι. Οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη.

Νέο ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία

21.7.2001 9:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα καινούριο ισλαμικό κόμμα δημιουργήθηκε στην Τουρκία και ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του κόμματος της Αρετής το οποίο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Ο Ρεσάι Κουτάν, ηγέτης του κόμματος της Αρετής ονόμασε το νέο κόμμα, κόμμα της Ευτυχίας και δήλωσε ότι εκφράζει την αντίδραση του τουρκικού λαού στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Υπόλογη η Κόκα Κόλα για την εργασιακή πρακτική της στην Κολομβία

21.7.2001 10:05 (Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικό εργατικό συνδικάτο κατέθεσε μήνυση κατά της Κόκα Κόλα υποστηρίζοντας ότι η εταιρία στα εργοστάσια εμφυάλωσής της στην Κολομβία έχει μισθώσει παραστρατιωτικές μονάδες θανάτου που δολοφονουν και εκφοβίζουν συνδικαλιστές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.