Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-07-23
Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματολογικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων στον πλανήτη μας. 23.7.2001 21:38 (Ωρα Λονδίνου) Σκηνές πανηγυρισμού ακολούθησαν την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Βρετανίας να δηλώνει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων, να προσυπογράψει την Συνθήκη του Κιότο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε εκκλήσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο κ. Μπους αρνείται να επικυρώσει την Συνθήκη επειδή, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει την Αμερικανική οικονομία. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόννη μεταδίδει ότι ορισμένα σημεία της Συνθήκης του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων έχουν αποδυναμωθεί. Ομως, λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το κλίμα είναι γενικώς αισιόδοξο. Οι αποφάσεις ελήφθησαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις που αρχικώς φαίνονταν ότι οδηγούνταν σε αποτυχία. Μεγάλες διαφωνίες υπήρχαν μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται στις χώρες που δεν περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο αναλυτής του BBC για περιβαλλοντικά θέματα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία στη Βόννη έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς πριν από 8 μόλις μήνες ανάλογες συζητήσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας είπε ότι η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και όλες οι αναπτυγμένες χώρες πρόκειται να συνεργασθούν επί του θέματος. Παράλληλα, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον Μαργκότ Γουάλστρον τόνισε ότι οι αποφάσεις στη Βόννη είναι καθοριστικές για μία μελλοντική επικύρωση της Συνθήκης του Κιότο.
Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
23.7.2001 21:41 (Ωρα Λονδίνου) Στην ομιλία της αμέσως μετά από την τελετή ορκομωσίας, η νέα πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ινδονησίας να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν και να εργασθούν όλοι μαζί για την αναγέννηση της Ινδονησίας. Πάντως, εκπρόσωπος του κ. Ουαχίντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του και χαρακτήρισε ως Τζιχάντ - δηλαδή, Ιερό Πόλεμο - την αντιπαράθεση με το Κοινοβούλιο της χώρας. Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας υπερψήφισε την πρόταση για την αποπομπή του κ. Ουαχίντ μετά από συνεδρίαση που διήρκησε 8 ολόκληρες ώρες. Σε μία τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να ματαιώσει την αποπομπή του, ο κ. Ουαχίντ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Το εγχείρημα αυτό απέτυχε και τόσο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και ανώτατοι δικαστικοί άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι αν ο κ. Ουαχίντ θα εγκαταλέιψει το Προεδρικό Μέγαρο ήσυχα ή αν θα επιχειρήσει να μείνει στην εξουσία δια της βίας.
Συνάντηση Πάπα-Μπους
23.7.2001 21:43 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση από τότε που ο κ. Μπους ανέλαβε την Αμερικανική προεδρία. Ο Πάπας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ηθική ευθύνη απέναντι σε πράξεις που "παραβιάζουν τη φύση και υποτιμούν την ανθρώπινη ζωή". Ο κ. Μπους συνάντησε τον Πάπα κεκλεισμένων των θυρών στην θερινή του κατοικία στο Κάστελ Γκαντόφλο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας για τον κ. Μπους, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο να πείσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο να αποδεχθεί την πρότασή του για τη συνεργασία της Εκκλησίας με το κράτος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απόψεις του κ. Μπους για την ευθανασία, τις αμβλώσεις και κυρίως τη θανατική ποινή, για την οποία έχει κατά καιρούς εκδηλώσει την πλήρη αποδοκιμασία του.
Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 23.7.2001 21:45 (Ωρα Λονδίνου) Aνταποκριτής του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι οι ανταλλαγές των πυροβολισμών ακούγονται στην πόλη, καθώς φαίνεται ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά στόχων που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. Εκπρόσωπος Τύπου για τη διαχείριση της κρίσης δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι Αλβανόφωνοι αντάρτες έχουν καταστρατηγήσει την εκεχειρία από το Σάββατο. Στο μεταξύ, στο διπλωματικό επίπεδο, πραγματοποιείται νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους διεθνείς διαμεσολαβητές και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση.
Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς 23.7.2001 21:48 (Ωρα Λονδίνου)
Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές 23.7.2001 21:56 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Αμυνας του Μπουρούντι δήλωσε ότι τα στρατεύματα επανέφεραν την τάξη στην χώρα μετά από την απόπειρα στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν την βία με στόχο, όπως είπε, να πλήξουν τις προσπάθειες για ειρήνη στο Μπουρούντι, όπου εδώ και αρκετά χρόνια σημειώνονται εμφύλιες συγκρούσεις.
Συμφωνία για την Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον
23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου) Σκηνές πανηγυρισμού ακολούθησαν την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Βρετανίας να δηλώνει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων, να προσυπογράψει την Συνθήκη του Κιότο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε εκκλήσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο κ. Μπους αρνείται να επικυρώσει την Συνθήκη επειδή, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει την Αμερικανική οικονομία. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόννη μεταδίδει ότι ορισμένα σημεία της Συνθήκης του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων έχουν αποδυναμωθεί. Ομως, λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το κλίμα είναι γενικώς αισιόδοξο. Οι αποφάσεις ελήφθησαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις που αρχικώς φαίνονταν ότι οδηγούνταν σε αποτυχία. Μεγάλες διαφωνίες υπήρχαν μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται στις χώρες που δεν περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο αναλυτής του BBC για περιβαλλοντικά θέματα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία στη Βόννη έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς πριν από 8 μόλις μήνες ανάλογες συζητήσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας είπε ότι η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και όλες οι αναπτυγμένες χώρες πρόκειται να συνεργασθούν επί του θέματος. Παράλληλα, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον Μαργκότ Γουάλστρον τόνισε ότι οι αποφάσεις στη Βόννη είναι καθοριστικές για μία μελλοντική επικύρωση της Συνθήκης του Κιότο.
Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου) Στην ομιλία της αμέσως μετά από την τελετή ορκομωσίας, η νέα πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ινδονησίας να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν και να εργασθούν όλοι μαζί για την αναγέννηση της Ινδονησίας. Πάντως, εκπρόσωπος του κ. Ουαχίντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του και χαρακτήρισε ως Τζιχάντ - δηλαδή, Ιερό Πόλεμο - την αντιπαράθεση με το Κοινοβούλιο της χώρας. Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας υπερψήφισε την πρόταση για την αποπομπή του κ. Ουαχίντ μετά από συνεδρίαση που διήρκησε 8 ολόκληρες ώρες. Σε μία τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να ματαιώσει την αποπομπή του, ο κ. Ουαχίντ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Το εγχείρημα αυτό απέτυχε και τόσο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και ανώτατοι δικαστικοί άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι αν ο κ. Ουαχίντ θα εγκαταλέιψει το Προεδρικό Μέγαρο ήσυχα ή αν θα επιχειρήσει να μείνει στην εξουσία δια της βίας.
Συνάντηση Πάπα-Μπους
23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση από τότε που ο κ. Μπους ανέλαβε την Αμερικανική προεδρία. Ο Πάπας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ηθική ευθύνη απέναντι σε πράξεις που "παραβιάζουν τη φύση και υποτιμούν την ανθρώπινη ζωή". Ο κ. Μπους συνάντησε τον Πάπα κεκλεισμένων των θυρών στην θερινή του κατοικία στο Κάστελ Γκαντόφλο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας για τον κ. Μπους, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο να πείσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο να αποδεχθεί την πρότασή του για τη συνεργασία της Εκκλησίας με το κράτος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απόψεις του κ. Μπους για την ευθανασία, τις αμβλώσεις και κυρίως τη θανατική ποινή, για την οποία έχει κατά καιρούς εκδηλώσει την πλήρη αποδοκιμασία του.
Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 23.7.2001 17:07 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι οι ανταλλαγές των πυροβολισμών ακούγονται στην πόλη, καθώς φαίνεται ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά στόχων που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. Εκπρόσωπος Τύπου για τη διαχείριση της κρίσης δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι Αλβανόφωνοι αντάρτες έχουν καταστρατηγήσει την εκεχειρία από το Σάββατο. Στο μεταξύ, στο διπλωματικό επίπεδο, πραγματοποιείται νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους διεθνείς διαμεσολαβητές και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση.
Διαφωνία του Ισραήλ για την αποστολή παρατηρητών 23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρεζ δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφωνεί με την αποστολή ομάδας παρατηρητών της CIA για την επιτήρηση της εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους. Oμως, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο το Ισραήλ να επιτρέψει την αποστολή διεθνών παρατηρητών. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόβλημα με την αποστολή μερικών παρατηρητών της CIA που θα εγκατασταθούν σε γραφείο στο Τελ Αβίβ. Το πρόβλημα για το Ισραήλ είναι πόσο διευρυμένη ή περιορισμένη θα είναι η αποστολή των παρατηρητών. Πάντως, η προοπτική της ανάπτυξης πολυάριθμης δύναμης, που θα επιτηρεί την εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θεωρείται ανάθεμα για την πλειοψηφία των Ισραηλινών, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει την ευχέρεια των Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας, αλλά και δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις φανατικών Παλαιστινιακών ομάδων. Η Παλαιστινιακή πλευρά έχει ζητήσει, εδώ και καιρό, την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμαης στην περιοχή για να προστατέψει τους Παλαιστινίους από τις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά και με απώτερο στόχο την διεθνοποίηση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ. Ομως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, οι πιθανότητες για την ανάπτυξη μιάς τέτοιας ειρηνευτικής δύναμης είναι περιορισμένες όσο το Ισραήλ εξακολουθεί να απορρίπτει κάτι τέτοιο.
Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς 23.7.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Απελευθέρωση πάνω από 60 κρατουμένων από αντάρτες στην Κολομβία 23.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου)
Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές 23.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Αμυνας του Μπουρούντι δήλωσε ότι τα στρατεύματα επανέφεραν την τάξη στην χώρα μετά από την απόπειρα στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν την βία με στόχο, όπως είπε, να πλήξουν τις προσπάθειες για ειρήνη στο Μπουρούντι, όπου εδώ και αρκετά χρόνια σημειώνονται εμφύλιες συγκρούσεις.
Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο της Κίνας με τουλάχιστον 16 νεκρούς 23.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ορυχείο λειτουργούσε παράνομα, καθώς ο υπεύθυνος είχε αγνοήσει την απόφαση των τοπικών αρχών να το σφραγίσουν για λόγους ασφαλείας. Η βιομηχανία εξαγωγής άνθρακα της Κίνας, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, μόνο κατά τη διάρκεια του περσινού έτους, με βάση τα στοιχεία, θρύνησε 4.800 θύματα σε ανάλογα ατυχήματα.
Συνάντηση σε φορτισμένο κλίμα για τις φάλαινες 23.7.2001 16:55 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία τίθενται υπερ της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας των φαλαινών. Στο ήδη τεταμένο κλίμα προστέθηκαν και οι κατηγορίες περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Ιαπωνίας ότι προσπαθεί να εξαγοράσει την υποστήριξη μικρότερων χωρών προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια.
Συμφωνία για την Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον
23.7.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου) Μεγάλες διαφωνίες υπήρχαν μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται στις χώρες που δεν περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο αναλυτής του BBC για περιβαλλοντικά θέματα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία στη Βόννη έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς πριν από 8 μόλις μήνες ανάλογες συζητήσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, παραμένει η άρνηση των Αμερικανών να επικυρώσουν την Συνθήκη. Λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το κλίμα είναι γενικώς αισιόδοξο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας λέει ότι η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και όλες οι αναπτυγμένες χώρες πρόκειται να συνεργασθούν επί του θέματος. Την ίδια στιγμή η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον Μαργκότ Γουάλστρον τονίζει ότι οι αποφάσεις στη Βόννη είναι καθοριστικές για μία μελλοντική επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο.
Αποπομπή του Ουαχίντ από την προεδρία της Ινδονησίας
23.7.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου) Στην ομιλία της αμέσως μετά από την τελετή ορκομωσίας, η νέα πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ινδονησίας να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν και να εργασθούν όλοι μαζί για την αναγέννηση της Ινδονησίας. Πάντως, εκπρόσωπος του κ. Ουαχίντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την θέση του και χαρακτήρισε ως Τζιχάντ - δηλαδή, Ιερό Πόλεμο - την αντιπαράθεση με το Κοινοβούλιο της χώρας. Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας υπερψήφισε την πρόταση για την αποπομπή του κ. Ουαχίντ μετά από συνεδρίαση που διήρκησε 8 ολόκληρες ώρες. Σε μία τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να ματαιώσει την αποπομπή του, ο κ. Ουαχίντ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Το εγχείρημα αυτό απέτυχε και τόσο η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και ανώτατοι δικαστικοί άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι αν ο κ. Ουαχίντ θα εγκαταλέιψει το Προεδρικό Μέγαρο ήσυχα ή αν θα επιχειρήσει να μείνει στην εξουσία δια της βίας.
Συνάντηση Πάπα-Μπους
23.7.2001 13:20 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση από τότε που ο κ. Μπους ανέλαβε την Αμερικανική προεδρία. Ο Πάπας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ηθική ευθύνη απέναντι σε πράξεις που "παραβιάζουν τη φύση και υποτιμούν την ανθρώπινη ζωή". Ο κ. Μπους συνάντησε τον Πάπα κεκλεισμένων των θυρών στην θερινή του κατοικία στο Κάστελ Γκαντόφλο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας για τον κ. Μπους, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο να πείσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον δεύτερο να αποδεχθεί την πρότασή του για τη συνεργασία της Εκκλησίας με το κράτος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απόψεις του κ. Μπους για την ευθανασία, τις αμβλώσεις και κυρίως τη θανατική ποινή, για την οποία έχει κατά καιρούς εκδηλώσει την πλήρη αποδοκιμασία του.
Διαφωνία του Ισραήλ για την αποστολή παρατηρητών 23.7.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρεζ δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφωνεί με την αποστολή ομάδας παρατηρητών της CIA για την επιτήρηση της εκεχειρίας με τους Παλαιστινίους. Oμως, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο το Ισραήλ να επιτρέψει την αποστολή διεθνών παρατηρητών. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόβλημα με την αποστολή μερικών παρατηρητών της CIA που θα εγκατασταθούν σε γραφείο στο Τελ Αβίβ. Το πρόβλημα για το Ισραήλ είναι πόσο διευρυμένη ή περιορισμένη θα είναι η αποστολή των παρατηρητών. Πάντως, η προοπτική της ανάπτυξης πολυάριθμης δύναμης, που θα επιτηρεί την εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θεωρείται ανάθεμα για την πλειοψηφία των Ισραηλινών, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει την ευχέρεια των Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας, αλλά και δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις φανατικών Παλαιστινιακών ομάδων. Η Παλαιστινιακή πλευρά έχει ζητήσει, εδώ και καιρό, την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμαης στην περιοχή για να προστατέψει τους Παλαιστινίους από τις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά και με απώτερο στόχο την διεθνοποίηση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ. Ομως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, οι πιθανότητες για την ανάπτυξη μιάς τέτοιας ειρηνευτικής δύναμης είναι περιορισμένες όσο το Ισραήλ εξακολουθεί να απορρίπτει κάτι τέτοιο.
Νέες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 23.7.2001 14:10 (Ωρα Λονδίνου) Ο ανταποκριτής του BBC στο Τέτοβο μεταδίδει ότι οι ανταλλαγές των πυροβολισμών ακούγονται στην πόλη, καθώς φαίνεται ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά στόχων που έχουν καταλάβει οι αντάρτες.
Επίθεση ανταρτών κατά αστυνομικών στο Νεπάλ με 15 νεκρούς 23.7.2001 14:12 (Ωρα Λονδίνου)
Απελευθέρωση πάνω από 60 κρατουμένων από αντάρτες στην Κολομβία 23.7.2001 14:15 (Ωρα Λονδίνου)
Καταστολή πραξικοπήματος στο Μπουρούντι, σύμφωνα με τις αρχές 23.7.2001 14:19 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Αμυνας του Μπουρούντι δήλωσε ότι τα στρατεύματα επανέφεραν την τάξη στην χώρα μετά από την απόπειρα στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν την βία με στόχο, όπως είπε, να πλήξουν τις προσπάθειες για ειρήνη στο Μπουρούντι, όπου εδώ και αρκετά χρόνια σημειώνονται εμφύλιες συγκρούσεις.
Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο της Κίνας με τουλάχιστον 16 νεκρούς 23.7.2001 14:42 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ορυχείο λειτουργούσε παράνομα, καθώς ο υπεύθυνος είχε αγνοήσει την απόφαση των τοπικών αρχών να το σφραγίσουν για λόγους ασφαλείας. Η βιομηχανία εξαγωγής άνθρακα της Κίνας, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, μόνο κατά τη διάρκεια του περσινού έτους, με βάση τα στοιχεία, θρύνησε 4.800 θύματα σε ανάλογα ατυχήματα.
Συνάντηση σε φορτισμένο κλίμα για τις φάλαινες 23.7.2001 14:49 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Βρετανία τίθενται υπερ της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας των φαλαινών. Στο ήδη τεταμένο κλίμα προστέθηκαν και οι κατηγορίες περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Ιαπωνίας ότι προσπαθεί να εξαγοράσει την υποστήριξη μικρότερων χωρών προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια.
"Πρώτη επίσημη" Πάουελ στην ανατολική Ασία 23.7.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Καταδικάζει τη "δημόσια τιμωρία για κατανάλωση αλκοολ", ο υπουργός εσωτερικών του Ιράν 23.7.2001 7:34 (Ωρα Λονδίνου) "Αυτού του είδους οι τιμωρίες έχουν πολιτικό και κοινωνικό κόστος για τη χώρα" είπε ο υπουργός εσωτερικών του Ιράν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συντηρητική νομοθετική εξουσία στο Ιράν προωθεί τη δημόσια τιμωρία για την κατανάλωση αλκοολ ώστε να υπονομεύση την αξιοπιστία του προέδρου Χαταμί.
Τουλάχιστον 16 νεκροί και 93 αποκλεισμένοι από έκρηξη σε ορυχείο στην Κίνα 23.7.2001 7:46 (Ωρα Λονδίνου)
Στα πρόθυρα ύφεσης η βρετανική οικονομία, προειδοποιεί βρετανικός οργανισμός οικονομικών αναλύσεων 23.7.2001 7:23 (Ωρα Λονδίνου) " Η στασιμότητα που παρατηρείται στο χώρο της βιομηχανίας θα εξαπλωθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας εάν διατηρηθεί η τωρινή ισοτιμία στερλίνας -ευρώ " προειδοποιεί στην έκθεσή της η Εrnst&Young που καλεί την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει δυναμικά "αγοράζοντας μεγάλη ποσοστητα ευρώ με στοχο να αποδυναμώθει τη στερλίνα". "Αν δεν υποτιμηθεί το βρετανικό νόμισμα", αναφέρεται στην έκθεση, "θα αυξηθεί η ανεργία, οι τιμές των ακινήτων, θα ακολουθήσουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων με τελικό αποτελεσμα την αποδυμάμωση της οικονομίας εν γένει." Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες των αναλυτών και των επιχειρηματιών αλλά υπογράμμισε ότι μία παρέμβαση για υποτίμηση της στερλίνας αυτή την περίοδο θα προκαλούσε οικονομική αστάθεια.
|