Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-25

  1. Προθεσμία για απόσυρση δίνει στους αλβνόφωνους αντάρτες η κυβέρνηση των Σκοπίων
  2. Oι ΗΠΑ δε στηρίζουν τη Συνθήκη για την απαγόρευση Βιολογικών και Τοξικών Οπλων
  3. Νομοσχέδιο για τα εγκλήματα πολέμου εξετάζει το σερβο-βοσνιακό κοινοβούλιο
  4. Στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου στρατηγός του κροατικού στρατού
  5. Το τουρκικό συμβούλιο εγκρίνει ελληνοτουρική οικονομική συνεργασία
  6. Η Ουάσινγκτον δε στηρίζει τη Συνθήκη για την απαγόρευση Βιολογικών και Τοξικών Οπλων
  7. Αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή- νεκρός ένας παλαιστίνιος
  8. Αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή- νεκρός ένας παλαιστίνιος
  9. Ανοίγει ξανά το αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα μετά τη χθεσινή επίθεση των ανταρτών
  10. Στη Γαλλία τελετές στη μνήμη των θυμάτων του Κονκορντ της Air France
  11. Προθεσμία για απόσυρση δίνει στους αλβνόφωνους αντάρτες η κυβέρνηση των Σκοπίων
  12. Στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου στρατηγός του κροατικού στρατού
  13. Το τουρκικό συμβούλιο εγκρίνει ελληνοτουρική οικονομική συνεργασία
  14. Νομοσχέδιο για τα εγκλήματα πολέμου εξετάζει το σερβο-βοσνιακό κοινοβούλιο
  15. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
  16. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
  17. Στη Χάγη παραδίδεται οικιοθελώς Κροάτης στρατηγός
  18. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
  19. Ο Μαντέλα πάσχει από καρκίνο του προστάτη
  20. Κίνα: Απέλαση Αμερικανού πανεπιστημιακού για κατασκοπεία
  21. "Επίθεση γοητείας" από Κομισιόν προς Ευρωπαίους
  22. Κίνα: Απέλαση Αμερικανού πανεπιστημιακού για κατασκοπεία
  23. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
  24. Έντονη κριτική κατά Μπούς από τον πρώην πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ
  25. Την έκδοση εγκληματιών πολέμου συζητά η Σερβοβοσνιακή Βουλή
  26. ΠΓΔΜ: Δοκιμάζεται η εκεχειρία
  27. Απολύσεων συνέχεια από Lucent, ABB, Reuters και Fujitsu
  28. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
  29. Έντονη κριτική κατά Μπούς από τον πρώην πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ
  30. Κίνα: Απέλαση Αμερικανού πανεπιστημιακού για κατασκοπεία
  31. Βίαιη ενδο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση
  32. Αποτίμηση της επίθεσης ανταρτών Ταμίλ στη Σριλάνκα
  33. Την έκδοση εγκληματιών πολέμου συζητά η Σερβοβοσνιακή Βουλή
  34. Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας
  35. Ο Μαντέλα πάσχει από καρκίνο του προστάτη
Προθεσμία για απόσυρση δίνει στους αλβνόφωνους αντάρτες η κυβέρνηση των Σκοπίων
BBC News
Επεισόδια σημείωθηκαν χθες στο Τετοβο

25.7.2001 21:21 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η κυβέρνηση έχει δώσει αυστηρή προθεσμία στους Αλβανόφωνους αντάρτες να αποσυρθούν από τις θέσεις που κατέλαβαν μετά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στην περιφέρεια του Τετόβου.Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι η Δύση μεροληπτεί υπέρ των Αλβανόφωνων στη χώρα.

"Πρόκειται για διακηρύξεις του πρωθυπουργού της χώρας, οι οποίες κατά τη γνώμη μου, δεν στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα", τονίζει ο Χαβιέ Σολάνα. "Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει το λαό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και θα συνεχίσει να το κάνει. Ολες αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από ορισμένους ακραίους κύκλους που ενυπάρχουν στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας", είπε ο Χαβιέ Σολάνα.

O κ. Σολάνα και ο γγ.του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον αναμένονται αύριο στα Σκόπια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία γιά τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Oι ΗΠΑ δε στηρίζουν τη Συνθήκη για την απαγόρευση Βιολογικών και Τοξικών Οπλων
BBC News
Η Ουάσινγκτον δε στηρίζει τη συνθήκη και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους συμμάχους

25.7.2001 21:05 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν το υπό διαπραγμάτευση πρωτόκολλο για την εφαρμογή της συνθήκης που προβλέπει την απαγόρευση των βιολογικών όπλων. Η συνθήκη αυτή υπογράφτηκε το 1972. Η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον έγινε στην Γενεύη όπου πραγματοποιείται το συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στις διαπραγματεύσεις, πρέσβυς Ντόναλτ Μάλεϋ δήλωσε ότι το προσχέδιο του πρωτοκόλλου θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις απόρρητες πληροφορίες που διαθέτουν οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές καταβάλουν προσπάθειες γιά την ανακάλυψη φαρμάκων που θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ως αντίδοτα σ ένα βιολογικό πόλεμο. Εκπρόσωποι άλλων χωρών και πολλών μη κυβερνητικών οργανισμών εξέφρασαν την απογοήτευση τους γιά την απόφαση των ΗΠΑ.

Νομοσχέδιο για τα εγκλήματα πολέμου εξετάζει το σερβο-βοσνιακό κοινοβούλιο

25.7.2001 21:34 (Ωρα Λονδίνου)
Το Σερβο-βοσνιακό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει σήμερα ή εντός των προσεχών ημερών το νομοσχέδιο για τις υποθέσεις εγκληματιών πολέμου, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη σύλληψη του πρώην Σερβο-βόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτζ και του στρατιωτικού του διοικητή Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Οι δυό τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της διένεξης στη Βοσνία, μεταξύ του 1992 και 1995. Το νομοσχέδιο έχει λάβει την υποστήριξη της σερβο-βοσνιακής ηγεσίας.

Στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου στρατηγός του κροατικού στρατού

25.7.2001 20:54 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας στρατηγός του κροατικού στρατού, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, έφτασε σήμερα στη Χάγη και παραδόθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο γιά Εγκλήματα Πολέμου. Ο Ραχίμ Αντεμί, είναι ο πρώτος Κροάτης που πρόκειται να δικασθεί στη Χάγη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κροάτης στρατηγός υπηρετεί ακόμη ως σύμβουλος του κροατικού υπουργείου Αμύνης. Λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του Αλβανόφωνου στρατηγού Αντεμί, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται να προσέλθει ενώπιον του δικαστηρίου αύριο.

Ο Ραχίμ Αντεμί είναι ένας από τους δύο Κροάτες στρατηγούς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν εναντίον των Σέρβων. Ο άλλος πιστεύεται ότι είναι ο Αντε Γκοτοβίνα, τα ίχνη του οποίου όμως έχουν εξαφανισθεί. Πιστεύεται μάλιστα ότι προφανώς έχει φύγει από τη χώρα. Ο Ραχίμ Αντεμί πάντως δήλωσε ότι θα συνεργασθεί με το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, τονίζοντας ότι η συνείδησή του είναι καθαρή και ότι θα αποδείξει την αθωότητά του.

Το τουρκικό συμβούλιο εγκρίνει ελληνοτουρική οικονομική συνεργασία

25.7.2001 15:53 (Ωρα Λονδίνου)
Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Η συμφωνία έχει σκοπό να ενδυναμώσει τους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και να υποστηρίξει τη συνεργασία ανάμεσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στις δύο χώρες να συνεργασθούν σε τομείς όπως η ναυτιλία, η βιομηχανία, οι επικοινωνίες, ο τουρισμός, το περιβάλλον και η υγειονομική περίθαλψη. Βάσει της συμφωνίας μάλιστα θα δημιουργηθεί και μία Ελληνο-τουρκική Οικονομική Επιτροπή, στόχος της οποίας θα είναι να επιβλέπει τη συνεργασία των δύο χωρών και να προτείνει σχέδια για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων. Η συμφωνία είναι διάρκειας πέντε ετών.

Η Ουάσινγκτον δε στηρίζει τη Συνθήκη για την απαγόρευση Βιολογικών και Τοξικών Οπλων
BBC News
Η Ουάσινγκτον δε στηρίζει τη συνθήκη και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους συμμάχους

25.7.2001 16:45 (Ωρα Λονδίνου)
Σε νέα αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους συμμάχους της φαίνεται ότι βαδίζει για μιά ακόμη φορά η Ουάσιγκτον αυτή την φορά για τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Βιολογικών και Τοξικών Οπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν το υπό διαπραγμάτευση πρωτόκολλο για την εφαρμογή της συνθήκης που υπογράφτηκε το 1972. Σε αντίθεση με άλλες πολυεθνικές συμφωνίες δε προβλέπει το μηχανισμό εφαρμογής - τον μηχανισμό δηλαδή με τον οποίο θα επιβάλλονται οι κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με την συμφωνία. Η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον έγινε στην Γενεύη όπου πραγματοποιείται το συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στις διαπραγματεύσεις, πρέσβυς Ντόναλτ Μάλεϋ δήλωσε ότι το προσχέδιο του πρωτοκόλλου θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις απόρρητες πληροφορίες επιχειρήσεων.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή- νεκρός ένας παλαιστίνιος

25.7.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή παρά την εκεχειρία. Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν ένα στέλεχος της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι Ισραηλινά άρματα μάχης που βρίσκονταν σε λόφο πάνω από την πόλη έβαλαν κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Παλαιστίνιος μαχητής. Τελευταίες πληροφορίες από την Ναμπλούς αναφέρουν ότι μεγάλο πλήθος συγκεντρώνεται στο σημείο της επίθεσης, ενώ εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι μελετάει τις πληροφορίες χωρίς να προβεί σε άλλο σχόλιο. Η πολιτική του Ισραήλ να επιτίθεται κατά υπόπτων εξτρεμιστών - όπως χαρακτηρίζεται και η οργάνωση Χαμάς - έχει επικριθεί από την διεθνή κοινότητα.

Σε μιά άλλη εξέλιξη οι Παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι παρέδοσαν στο Ισραήλ ένα κατάλογο με τα ονόματα 50 Ισραηλινών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ απέρριψε την ενέργεια αυτή λέγωντας ότι πρόκειται για προπαγανδιστικό τέχνασμα καθώς θεωρείται σαν απάντηση σε ανάλογο κατάλογο με ονόματα Πλαιστινίων που επέδωσε το Ισραήλ στις Παλαιστινιακές αρχές.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή- νεκρός ένας παλαιστίνιος

25.7.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή παρά την εκεχειρία. Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν ένα στέλεχος της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι Ισραηλινά άρματα μάχης που βρίσκονταν σε λόφο πάνω από την πόλη έβαλαν κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Παλαιστίνιος μαχητής. Τελευταίες πληροφορίες από την Ναμπλούς αναφέρουν ότι μεγάλο πλήθος συγκεντρώνεται στο σημείο της επίθεσης, ενώ εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι μελετάει τις πληροφορίες χωρίς να προβεί σε άλλο σχόλιο. Η πολιτική του Ισραήλ να επιτίθεται κατά υπόπτων εξτρεμιστών - όπως χαρακτηρίζεται και η οργάνωση Χαμάς - έχει επικριθεί από την διεθνή κοινότητα.

Σε μιά άλλη εξέλιξη οι Παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι παρέδοσαν στο Ισραήλ ένα κατάλογο με τα ονόματα 50 Ισραηλινών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ απέρριψε την ενέργεια αυτή λέγωντας ότι πρόκειται για προπαγανδιστικό τέχνασμα καθώς θεωρείται σαν απάντηση σε ανάλογο κατάλογο με ονόματα Πλαιστινίων που επέδωσε το Ισραήλ στις Παλαιστινιακές αρχές.

Ανοίγει ξανά το αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα μετά τη χθεσινή επίθεση των ανταρτών

25.7.2001 16:41 (Ωρα Λονδίνου)
Aρχισε και πάλι να λειτουργεί το μόνο διεθνές αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα ύστερα από διακοπή εξαιτίας επίθεσης που πραγματοποίησαν χθες οι αυτονομιστές αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ.Χιλιάδες τουρίστες, που είχαν αναγκαστεί να αναβάλουν το ταξίδι της επιστροφής άρχισαν να φεύγουν αλλά ο αριθμός πτήσεων θα είναι μειωμένος γιατί τα μισά από τα αεροπλάνα των αερογραμμών της Σρι Λάνκα έχουν καταστραφεί.

Στη Γαλλία τελετές στη μνήμη των θυμάτων του Κονκορντ της Air France

25.7.2001 16:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γαλλία γίνονται σήμερα τελετές στη μνήμη των 113ων ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους πριν από ένα χρόνο όταν συνετρίβει, λίγο μετά την απογείωσή του στα περίχωρα του Παρισιού το Κονκορντ της Air France. Κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ θα αποκαλυφθει πλακα στη μνημη των θυμάτων. Σήμερα θα επιτραπεί για πρώτη φορά στους συγγενείς των θυμάτων να επισκεφθούν το σημείο στο οποιο συνετρίβει το Κονκορντ.

Μετά το αεροπορικό δυστύχημα τα Κονκορντ δεν ξαναπέταξαν. Ομως οι βρετανικές αερογραμμές εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα αρχίσουν να εκτελούν ξανά δρομολόγια το Σεπτέμβριο μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης για τα αίτια του δυστυχήματος.

Προθεσμία για απόσυρση δίνει στους αλβνόφωνους αντάρτες η κυβέρνηση των Σκοπίων
BBC News
Επεισόδια σημείωθηκαν χθες στο Τετοβο

25.7.2001 15:46 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η κυβέρνηση έχει δώσει αυστηρή προθεσμία στους Αλβανόφωνους αντάρτες να αποσυρθούν από τις θέσεις που κατέλαβαν μετά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στην περιφέρεια του Τετόβου.Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι η Δύση μεροληπτεί υπέρ των Αλβανόφωνων στη χώρα.

"Πρόκειται για διακηρύξεις του πρωθυπουργού της χώρας, οι οποίες κατά τη γνώμη μου, δεν στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα", τονίζει ο Χαβιέ Σολάνα. "Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει το λαό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και θα συνεχίσει να το κάνει. Ολες αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από ορισμένους ακραίους κύκλους που ενυπάρχουν στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας", είπε ο Χαβιέ Σολάνα.

Στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου στρατηγός του κροατικού στρατού

25.7.2001 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ενας στρατηγός του κροατικού στρατού, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, έφτασε σήμερα στη Χάγη, έχοντας παραδοθεί ο ίδιος στις αρχές. Ο Ραχίμ Αντεμί, είναι ο πρώτος Κροάτης που πρόκειται να δικασθεί στη Χάγη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κροάτης στρατηγός υπηρετεί ακόμη ως σύμβουλος του κροατικού υπουργείου Αμύνης. Λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του Αλβανόφωνου στρατηγού Αντεμί, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι αναμένεται να προσέλθει ενώπιον του δικαστηρίου αύριο.

Ο Ραχίμ Αντεμί είναι ένας από τους δύο Κροάτες στρατηγούς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν εναντίον των Σέρβων. Ο άλλος πιστεύεται ότι είναι ο Αντε Γκοτοβίνα, τα ίχνη του οποίου όμως έχουν εξαφανισθεί. Πιστεύεται μάλιστα ότι προφανώς έχει φύγει από τη χώρα. Ο Ραχίμ Αντεμί πάντως δήλωσε ότι θα συνεργασθεί με το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, τονίζοντας ότι η συνείδησή του είναι καθαρή και ότι θα αποδείξει την αθωότητά του.

Το τουρκικό συμβούλιο εγκρίνει ελληνοτουρική οικονομική συνεργασία

25.7.2001 15:53 (Ωρα Λονδίνου)
Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Η συμφωνία έχει σκοπό να ενδυναμώσει τους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και να υποστηρίξει τη συνεργασία ανάμεσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στις δύο χώρες να συνεργασθούν σε τομείς όπως η ναυτιλία, η βιομηχανία, οι επικοινωνίες, ο τουρισμός, το περιβάλλον και η υγειονομική περίθαλψη. Βάσει της συμφωνίας μάλιστα θα δημιουργηθεί και μία Ελληνο-τουρκική Οικονομική Επιτροπή, στόχος της οποίας θα είναι να επιβλέπει τη συνεργασία των δύο χωρών και να προτείνει σχέδια για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων. Η συμφωνία είναι διάρκειας πέντε ετών.

Νομοσχέδιο για τα εγκλήματα πολέμου εξετάζει το σερβο-βοσνιακό κοινοβούλιο

25.7.2001 15:39 (Ωρα Λονδίνου)
Το Σερβο-βοσνιακό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει σήμερα ή μέσα σε μία από τις προσεχείς ημέρες το νομοσχέδιο για τις υποθέσεις εγκληματιών πολέμου, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη σύλληψη του πρώην Σερβο-βόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτζ και του στρατιωτικού του διοικητή Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Οι δυό τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της διένεξης στη Βοσνία, μεταξύ του 1992 και 1995. Το νομοσχέδιο έχει λάβει την υποστήριξη της σερβο-βοσνιακής ηγεσίας.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
BBC News
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, φέρνει και πάλι στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την ευθανασία

25.7.2001 13:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είχε στο παρελθόν ασκήσει ευθανασία, όταν εργαζόταν ως γιατρός. Σε συνέντευξή του σε Ολλανδικό περιοδικό, ο κ. Κουσνέρ είπε ότι κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Λίβανο και στο Βιετνάμ έκανε ενέσεις ευθανασίας σε ετοιμοθάνατους ασθενείς που είχαν ανυπόφορους πόνους.

Ο κ. Κουσνέρ, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σημείωσε ότι στη Γαλλία είναι διαδεδομένη η πρακτική της "παθητικής ευθανασίας", όταν δηλαδή οι γιατροί διακόπτουν τη χορήγηση φαρμάκων και περαιτέρω θεραπεία σε ετοιμοθάνατους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολανδία θα γίνει το φθινόπωρο η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου η ευθανασία θα είναι νόμιμη, όταν αρχίζει να ισχύει ο σχετικός νόμος που επιτρέπει την πρακτική αυτή.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
BBC News
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, φέρνει και πάλι στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την ευθανασία

25.7.2001 13:52 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είχε στο παρελθόν ασκήσει ευθανασία, όταν εργαζόταν ως γιατρός. Σε συνέντευξή του σε Ολλανδικό περιοδικό, ο κ. Κουσνέρ είπε ότι κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Λίβανο και στο Βιετνάμ έκανε ενέσεις ευθανασίας σε ετοιμοθάνατους ασθενείς που είχαν ανυπόφορους πόνους.

Ο κ. Κουσνέρ, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σημείωσε ότι στη Γαλλία είναι διαδεδομένη η πρακτική της "παθητικής ευθανασίας", όταν δηλαδή οι γιατροί διακόπτουν τη χορήγηση φαρμάκων και περαιτέρω θεραπεία σε ετοιμοθάνατους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολανδία θα γίνει το φθινόπωρο η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου η ευθανασία θα είναι νόμιμη, όταν αρχίζει να ισχύει ο σχετικός νόμος που επιτρέπει την πρακτική αυτή.

Στη Χάγη παραδίδεται οικιοθελώς Κροάτης στρατηγός
BBC News
Το κτίριο του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου ετοιμάζεται να "υποδεχθεί" τον πρώτο Κροάτη κατηγορούμενο

25.7.2001 9:34 (Ωρα Λονδίνου)
Αναχώρησε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ κατευθυνόμενος προς την Ολλανδία, ο στρατηγός και πρώην επικεφαλής των κροατικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Σερβοκροατικού πολέμου, Ραχίμ Αντέμι.

Ο στρατηγός Αντέμι αναμένεται να παραδοθεί αργότερα σήμερα οικιοθελώς στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ήδη στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ βρίσκεται αστυνομική συνοδεία που περιμένει τον Κροάτη στρατηγό για να τον μεταφέρει στη Χάγη, ενόψει της εμφάνισης του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου την Πέμπτη.

Ο στρατηγός Αντέμι είναι ο πρώτος Κροάτης που προσάγεται στο Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
BBC News
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, φέρνει και πάλι στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την ευθανασία

25.7.2001 9:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είχε στο παρελθόν ασκήσει ευθανασία, όταν εργαζόταν ως γιατρός. Σε συνέντευξή του σε Ολλανδικό περιοδικό, ο κ. Κουσνέρ είπε ότι κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Λίβανο και στο Βιετνάμ έκανε ενέσεις ευθανασίας σε ετοιμοθάνατους ασθενείς που είχαν ανυπόφορους πόνους.

Ο κ. Κουσνέρ, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σημείωσε ότι στη Γαλλία είναι διαδεδομένη η πρακτική της "παθητικής ευθανασίας", όταν δηλαδή οι γιατροί διακόπτουν τη χορήγηση φαρμάκων και περαιτέρω θεραπεία σε ετοιμοθάνατους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολανδία θα γίνει το φθινόπωρο η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου η ευθανασία θα είναι νόμιμη, όταν αρχίζει να ισχύει ο σχετικός νόμος που επιτρέπει την πρακτική αυτή.

Ο Μαντέλα πάσχει από καρκίνο του προστάτη
BBC News
Ο Νέλσων Μαντέλα επισκέφθηκε την Δευτέρα την Τανζανία

25.7.2001 5:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Νότια Αφρική ανακοινώθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νέλσων Μαντέλα, πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο ο όγκος είναι μικρός και δεν κινδυνεύει η ζωή του κ. Μαντέλα.

Ο κ.Μαντέλα, ο οποίος είναι 83 ετών, δεν θα υποβληθεί σε εγχείρηση αλλά σε θεραπεία με ακτινοβολία.

Κίνα: Απέλαση Αμερικανού πανεπιστημιακού για κατασκοπεία
BBC News
Η καθηγήτρια Γκάο Ζάν, που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν

25.7.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Κινεζικές αρχές απέλασαν από το Xόνγκ-Κόνγκ έναν καθηγητή πανεπιστημίου, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν. Ο Λή Σαομίν, Αμερικανός υπήκοος κινεζικής καταγωγής, μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης σε αεροπλάνο και απελάθηκε, αφού προηγουμένως οι Κινεζικές αρχές είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα εκτελεσθεί η ποινή φυλάκισης που τού είχε επιβληθεί πρόσφατα από Κινεζικό δικαστήριο.

Εντωμεταξύ ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να συζητήσει με την κυβέρνηση του Πεκίνου, στα πλαίσια της ίδιας υπόθεσης, το θέμα της Κινέζας καθηγήτριας αμερικανικού πανεπιστημίου Γκάο Ζάν, που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, κατηγορούμενη για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν.

Η απόφαση Κινεζικού δικαστηρίου για επιβολή δεκαετούς φυλάκισης στην κα Γκάο καθώς και στο συνάδελφό της, Κιν Γκουάνγκουάνγκ, έχει προκαλέσει επικρίσεις από πλευράς Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Μπούς ζήτησε από το Πεκίνο την άμεση αποφυλάκιση της κας Γκάο για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Ο κ. Πάουελ θα συναντήσει σήμερα στο Βιετνάμ Κινέζους αντιπροσώπους, στα πλαίσια της περιφερειακής διάσκεψης ασφαλείας που συγκαλείται εκεί, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και το Πεκίνο στο τέλος της εβδομάδας.

"Επίθεση γοητείας" από Κομισιόν προς Ευρωπαίους
BBC News
Το κτίριο Μπράϊντελ στις Βρυξέλλες, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

25.7.2001 8:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, εγκαινιάζει σήμερα εκστρατεία με στόχο να κερδίσει εκ νέου η Κοινότητα την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Ο κ. Πρόντι θα δώσει στη δημοσιότητα σχετικό κείμενο εργασίας που περιέχει τις αρχές της "καλής διακυβέρνησης", αρχές που η Κομισιόν υπόσχεται ότι θα ακολουθήσει. Το κείμενο αυτό είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να προωθήσει την ανάμιξη των Ευρωπαίων πολιτών στα κοινά, να ενθαρρύνει τη διαδικασία διαλόγου όχι μόνο ανάμεσα στις κυβερνήσεις και στα εθνικά κοινοβούλια αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων ομάδων πίεσης.

Μια σειρά από δημοσκοπήσεις έχει δείξει ότι ο απλός Ευρωπαίος πολίτης γνωρίζει πολύ λίγα πράγματα και ενδιαφέρεται ακόμα λιγότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατη άλλωστε είναι η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο Ιρλανδικό δημοψήφισμα για την εφαρμογή ή μή της Συνθήκης της Νίκαιας, αποχή που σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είχε σαν αποτέλεσμα να υπερισχύσουν στο δημοψήφισμα αυτοί που αντιτίθενται στη διαδικασία διεύρυνσης της Κοινότητας.

Σύμφωνα με συντάκτη του BBC αν και η η εκστρατεία θα προσπαθήσει να αλλάξει την εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι Ευρωπαίοι για τους κοινοτικούς θεσμούς, εντούτοις παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν δεν κατάφεραν να ξανακερδίσουν την υποστήριξη του κοινού προς την Κοινότητα.

Κίνα: Απέλαση Αμερικανού πανεπιστημιακού για κατασκοπεία
BBC News
Η καθηγήτρια Γκάο Ζάν, που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν

25.7.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Κινεζικές αρχές απέλασαν από το Xόνγκ-Κόνγκ έναν καθηγητή πανεπιστημίου, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν. Ο Λή Σαομίν, Αμερικανός υπήκοος κινεζικής καταγωγής, μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης σε αεροπλάνο και απελάθηκε, αφού προηγουμένως οι Κινεζικές αρχές είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα εκτελεσθεί η ποινή φυλάκισης που τού είχε επιβληθεί πρόσφατα από Κινεζικό δικαστήριο.

Εντωμεταξύ ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να συζητήσει με την κυβέρνηση του Πεκίνου, στα πλαίσια της ίδιας υπόθεσης, το θέμα της Κινέζας καθηγήτριας αμερικανικού πανεπιστημίου Γκάο Ζάν, που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, κατηγορούμενη για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν.

Η απόφαση Κινεζικού δικαστηρίου για επιβολή δεκαετούς φυλάκισης στην κα Γκάο καθώς και στο συνάδελφό της, Κιν Γκουάνγκουάνγκ, έχει προκαλέσει επικρίσεις από πλευράς Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Μπούς ζήτησε από το Πεκίνο την άμεση αποφυλάκιση της κας Γκάο για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Ο κ. Πάουελ θα συναντήσει σήμερα στο Βιετνάμ Κινέζους αντιπροσώπους, στα πλαίσια της περιφερειακής διάσκεψης ασφαλείας που συγκαλείται εκεί, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και το Πεκίνο στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
BBC News
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, φέρνει και πάλι στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την ευθανασία

25.7.2001 7:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είχε στο παρελθόν ασκήσει ευθανασία, όταν εργαζόταν ως γιατρός. Σε συνέντευξή του σε Ολανδικό περιοδικό, ο κ. Κουσνέρ είπε ότι κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Λίβανο και στο Βιετνάμ έκανε ενέσεις ευθανασίας σε ετοιμοθάνατους ασθενείς που είχαν ανυπόφορους πόνους.

Ο κ. Κουσνέρ, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σημείωσε ότι στη Γαλλία είναι διαδεδομένη η πρακτική της "παθητικής ευθανασίας", όταν δηλαδή οι γιατροί διακόπτουν τη χορήγηση φαρμάκων και περαιτέρω θεραπεία σε ετοιμοθάνατους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολανδία θα γίνει το φθινόπωρο η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου η ευθανασία θα είναι νόμιμη, όταν αρχίζει να ισχύει ο σχετικός νόμος που επιτρέπει την πρακτική αυτή.

Έντονη κριτική κατά Μπούς από τον πρώην πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ
BBC News
Δριμύτατη επίθεση δέχθηκε ο πρόεδρος Τζώρτζ Μπους από τον πρώην πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ

25.7.2001 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρώην πρόεδρος, Δημοκρατικός Τζίμυ Κάρτερ, παρέβη τον άγραφο νόμο που θέλει τους πρώην προέδρους να μήν επικρίνουν δημοσίως τον εκάστοτε πρόεδρο, και εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του νύν προέδρου Τζώρτ Μπούς.

Σε συνέντευξη του σε εφημερίδα, ο κ. Κάρτερ είπε ότι είναι απογοητευμένος από το σύνολο σχεδόν των ενεργειών του σημερινού προέδρου, ο οποίος δεν προσεταιρίσθη - λέει - τους μετριοπαθείς και από τα δύο κόμματα.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον κ. Μπους ότι δεν πίεσε το Ισραήλ ώστε να σταματήσει η επέκταση των Εβραϊκών οικισμών, κοντά στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

Επίσης ο κ. Κάρτερ χαρακτήρισε την πρόταση Μπους για ανάπτυξη πυραυλικής αμυντικής ασπίδας ως "τεχνολογικώς γελοία" ιδέα που θα εντείνει τον διεθνή ανταγωνισμό στα πυρηνικά όπλα.

Την έκδοση εγκληματιών πολέμου συζητά η Σερβοβοσνιακή Βουλή
BBC News
Οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτες των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς

25.7.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
Το Σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο συμφώνησε να συζητήσει την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα αφορά τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη.

Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών συζητήσεων ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός, Μλάντεν 'Ιβανιτς, είπε ότι η συνεργασία με το δικαστήριο αποτελεί υποχρέωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις της κυβέρνησής του θα γίνουν αποδεκτές από την ολομέλεια.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με ανταποκριτές το νομοσχέδιο δε θα ψηφιστεί πριν από το Σεπτέμβριο.

ΠΓΔΜ: Δοκιμάζεται η εκεχειρία
BBC News
Σκόπια: Διαδηλωτής επιτίθεται εναντίον οχήματος της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ

25.7.2001 5:28 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημειώνονται σφοδρές ανταλλαγές πυρών στην πόλη του Τετόβου, στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η διάρκειας δύο εβδομάδων εκεχειρία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους Αλβανούς αντάρτες. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν χθές το απόγευμα και συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Την ίδια στιγμή Σκοπιανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν την έκκληση για κατά μέτωπο αντεπίθεση εναντίον των Αλβανών αυτονομιστών και κατηγόρησαν τους Νατοϊκούς διαμεσολαβητές για μεροληψία υπέρ των Αλβανών. Η κυβέρνηση των Σκοπίων έκλεισε τα σύνορά της με το Κοσσυφοπέδιο, απ' όπου οι αυτονομιστές αντάρτες λαμβάνουν υποστήριξη.

Στα Σκόπια πλήθη επιτέθηκαν εναντίον πρεσβειών Δυτικών χωρών και γραφείων διεθνών οργανισμών. Ο Κάρλο Ούνγκαρο, επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη - οχήματα του οποίου πυρπολήθηκαν στα Σκόπια- είπε στο BBC ότι ο οργανισμός σκέφτεται να αποχωρήσει από την περιοχή, εάν η κατάσταση απειλήσει την σωματική ακεραιότητα του προσωπικού του.

Την στιγμή που σημειώνεται επιδείνωση της κρίσης στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, επισκέφθηκε χθες το Κοσυφοπέδιο, οπου επιθεώρησε τους 7.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην επαρχία στα πλαίσια της ειρηνευτικής δυναμης του ΝΑΤΟ. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου που συνοδευόταν από τη σύζυγό του , ήταν ολιγόωρη πραγματοποιείται ενώ είναι ακόμα ασαφής η πολιτική της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της διατήρησης στρατιωτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Απολύσεων συνέχεια από Lucent, ABB, Reuters και Fujitsu
BBC News
Δραστική μείωση στα κέρδη της ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή εταιρεία ΑΒΒ

25.7.2001 6:56 (Ωρα Λονδίνου)
Και άλλες εταιρείες ανακοίνωσαν σημαντικές περικοπές προσωπικού, αυξάνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών - ακόμα και ύφεση κατά ορισμένους αναλυτές - της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Lucent Technologies, ανακοίνωσε ότι μειώνει τις θέσεις εργασίας κατά είκοσι χιλιάδες, δηλαδή κατά το ένα πέμπτο του εργατικού της δυναμικού, αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση ζημιών 3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Lucent αντιμετωπίζει σημαντική μείωση στις νέες παραγγελίες και είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει χρέη που χρονολογούνται από τη ραγδαία άνοδό της κατά την περίοδο της μεγάλης εξάπλωσης των νέων τεχνολογιών.

Στην Ευρώπη, ο Eλβετοσουηδικός κολοσσός στον τομέα της ηλεκτρικής μηχανικής, η ΑΒΒ, ανακοίνωσε ότι δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενοι σ' αυτήν θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι υπέυθυνοι της εταιρείας επικαλέστηκαν μείωση κερδών και αντίξοες συνθήκες αγοράς.

Εξάλλου το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 1.100 άτομα -ποσοστό 7% του εργατικού του δυναμικού.

Τέλος στην Ιαπωνία η εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών Fujitsu ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν 9.000 εργαζόμενοι.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχεται ότι άσκησε ευθανασία
BBC News
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, φέρνει και πάλι στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την ευθανασία

25.7.2001 7:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, παραδέχθηκε ότι είχε στο παρελθόν ασκήσει ευθανασία, όταν εργαζόταν ως γιατρός. Σε συνέντευξή του σε Ολανδικό περιοδικό, ο κ. Κουσνέρ είπε ότι κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Λίβανο και στο Βιετνάμ έκανε ενέσεις ευθανασίας σε ετοιμοθάνατους ασθενείς που είχαν ανυπόφορους πόνους.

Ο κ. Κουσνέρ, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" σημείωσε ότι στη Γαλλία είναι διαδεδομένη η πρακτική της "παθητικής ευθανασίας", όταν δηλαδή οι γιατροί διακόπτουν τη χορήγηση φαρμάκων και περαιτέρω θεραπεία σε ετοιμοθάνατους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολανδία θα γίνει το φθινόπωρο η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου η ευθανασία θα είναι νόμιμη, όταν αρχίζει να ισχύει ο σχετικός νόμος που επιτρέπει την πρακτική αυτή.

Έντονη κριτική κατά Μπούς από τον πρώην πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ
BBC News
Δριμύτατη επίθεση δέχθηκε ο πρόεδρος Τζώρτζ Μπους από τον πρώην πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ

25.7.2001 6:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρώην πρόεδρος, Δημοκρατικός Τζίμυ Κάρτερ, παρέβη τον άγραφο νόμο που θέλει τους πρώην προέδρους να μήν επικρίνουν δημοσίως τον εκάστοτε πρόεδρο, και εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του νύν προέδρου Τζώρτ Μπούς.

Σε συνέντευξη του σε εφημερίδα, ο κ. Κάρτερ είπε ότι είναι απογοητευμένος από το σύνολο σχεδόν των ενεργειών του σημερινού προέδρου, ο οποίος δεν προσεταιρίσθη - λέει - τους μετριοπαθείς και από τα δύο κόμματα.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον κ. Μπους ότι δεν πίεσε το Ισραήλ ώστε να σταματήσει η επέκταση των Εβραϊκών οικισμών, κοντά στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

Επίσης ο κ. Κάρτερ χαρακτήρισε την πρόταση Μπους για ανάπτυξη πυραυλικής αμυντικής ασπίδας ως "τεχνολογικώς γελοία" ιδέα που θα εντείνει τον διεθνή ανταγωνισμό στα πυρηνικά όπλα.

Κίνα: Απέλαση Αμερικανού πανεπιστημιακού για κατασκοπεία
BBC News
Η καθηγήτρια Γκάο Ζάν, που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν

25.7.2001 5:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Κινεζικές αρχές απέλασαν από το Xόνγκ-Κόνγκ έναν καθηγητή πανεπιστημίου, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν. Ο Λή Σαομίν, Αμερικανός υπήκοος κινεζικής καταγωγής, μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης σε αεροπλάνο και απελάθηκε, αφού προηγουμένως οι Κινεζικές αρχές είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα εκτελεσθεί η ποινή φυλάκισης που τού είχε επιβληθεί πρόσφατα από Κινεζικό δικαστήριο.

Εντωμεταξύ ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να συζητήσει με την κυβέρνηση του Πεκίνου, στα πλαίσια της ίδιας υπόθεσης, το θέμα της Κινέζας καθηγήτριας αμερικανικού πανεπιστημίου Γκάο Ζάν, που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, κατηγορούμενη για κατασκοπεία υπέρ της Ταϊβάν.

Η απόφαση Κινεζικού δικαστηρίου για επιβολή δεκαετούς φυλάκισης στην κα Γκάο καθώς και στο συνάδελφό της, Κιν Γκουάνγκουάνγκ, έχει προκαλέσει επικρίσεις από πλευράς Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Μπούς ζήτησε από το Πεκίνο την άμεση αποφυλάκιση της κας Γκάο για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Ο κ. Πάουελ θα συναντήσει σήμερα στο Βιετνάμ Κινέζους αντιπροσώπους, στα πλαίσια της περιφερειακής διάσκεψης ασφαλείας που συγκαλείται εκεί, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και το Πεκίνο στο τέλος της εβδομάδας.

Βίαιη ενδο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της .... Παλαιστινιακής διοίκησης

25.7.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα τροπή έλαβε η κρίση στη Μέση Ανατολή καθώς χθές, στη Λωρίδα της Γάζας, η Παλαιστινιακή αστυνομία συγκρούστηκε για πρώτη φορά με Παλαιστίνιους ενόπλους που διαμαρτύρονταν έξω από την κατοικία του αρχηγού των δυναμέων ασφαλείας, Μουσά Αραφάτ.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον τραυματισμό, την περασμένη Κυριακή, από την Παλαιστινιακή αστυνομία, 3 Παλαιστινιών που επέστρεφαν από επίθεση που είχαν πραγματοποίησει εναντίον Ισραηλινού οικισμού στη Γάζα.

Στο μεταξύ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, είχε χθες συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Στις συνομιλίες αυτές, σύμφωνα με τους παρατηρητές , ο κ.Σολάνα πίεσε την ισραηλινή πλευρά να δεχθεί την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών. Το Ισραήλ δέχεται την ανάπτυξη μόνο Αμερικανών παρατηρητών στο έδαφός του.

Αποτίμηση της επίθεσης ανταρτών Ταμίλ στη Σριλάνκα
BBC News
Στρατεύματα της Σριλάνκα δίπλα σε ένα από τα Αιρμπάς που καταστάφηκαν από τη πολλαπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

25.7.2001 5:50 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές της Σριλάνκα ανακοίνωσαν το άνοιγμα του διεθνούς αεροδρομίου του Κολόμπο και την επεναλειτουργία των επιβατικών πτήσεων, μία ημέρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν σ΄αυτό οι αυτονομιστές της οργάνωσης "Τίγρεις Ταμίλ".

Περίπου 20 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επιδρομής στο αεροδρόμιο και στην παρακείμενη αεροπορική βάση.

Από τις βόμβες καταστράφηκαν 14 αεροσκάφη, ανάμεσα τους και 6 αεροπλάνα των "Αερογραμών της Σριλάνκα", ο μισός δηλαδή στόλος του εθνικού αερομεταφορέα.

Ο στρατός της Σριλάνκα ανακοίνωσε ότι -ως ανταπάντηση στην επιδρομή των "Τίγρεων Ταμίλ"- πραγματοποίησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον ανταρτικών θέσεων στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

Την έκδοση εγκληματιών πολέμου συζητά η Σερβοβοσνιακή Βουλή
BBC News
Οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτες των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς

25.7.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
Το Σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο συμφώνησε να συζητήσει την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα αφορά τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη.

Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών συζητήσεων ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός, Μλάντεν 'Ιβανιτς, είπε ότι η συνεργασία με το δικαστήριο αποτελεί υποχρέωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις της κυβέρνησής του θα γίνουν αποδεκτές από την ολομέλεια.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με ανταποκριτές το νομοσχέδιο δε θα ψηφιστεί πριν από το Σεπτέμβριο.

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας
BBC News
Ο πρώην μονάρχης ορκίζεται πίστη στο Βουλγαρικό δημοκρατικό Σύνταγμα

25.7.2001 5:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξ-Κομπουργκότσκι, ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας αφού έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο Συμεών είναι ο πρώτος πρώην μονάρχης που επιστρέφει στην εξουσία, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η κυβέρνηση του εξάλλου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλγαρική Βουλή.

Ο Μαντέλα πάσχει από καρκίνο του προστάτη
BBC News
Ο Νέλσων Μαντέλα επισκέφθηκε την Δευτέρα την Τανζανία

25.7.2001 5:51 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Νότια Αφρική ανακοινώθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νέλσων Μαντέλα, πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο ο όγκος είναι μικρός και δεν κινδυνεύει η ζωή του κ. Μαντέλα.

Ο κ.Μαντέλα, ο οποίος είναι 83 ετών, δεν θα υποβληθεί σε εγχείρηση αλλά σε θεραπεία με ακτινοβολία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.