Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-07-27

  1. Την αλήθεια για τη Γένοβα υπόσχεται ο Σ.Μπερλουσκόνι
  2. Αρχίζει και πάλι ο πολιτικός διάλογος στην πΓΔΜ
  3. Κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  4. Η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει τη Συμφωνία για τους Αντιβαλιστικούς πυραύλους του 1972
  5. Βόμβα στη Βαρκελώνη- τρία άτομα ελαφρά τραυματισμένα
  6. Γαλλοτουρκικές συνομιλίες στην ’γκυρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων
  7. Δυσοίωνο τι μέλλον για τους εργαζόμενους των εταιριων υψηλής τεχνολογίας
  8. Έρευνα δείχνει μεγάλη μείωση στους πληθυσμούς ψαριών
  9. Ιταλία - Φιλιππίνες: Εκρήξεις ηφαιστείων Αίτνας - Μαγιόν
  10. Γαλλοτουρκικές συνομιλίες στην ’γκυρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων
  11. Δυσοίωνο το μέλλον για τους εργαζόμενους των εταιριων υψηλής τεχνολογίας
  12. Στη Γερουσία ο Μπερλουσκόνι μιλά για τις ταραχές στη Γένοβα
  13. Αρχίζει και πάλι ο πολιτικός διάλογος στην πΓΔΜ
  14. Κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
  15. Βόμβα στη Βαρκελώνη- τρία άτομα ελαφρά τραυματισμένα
  16. Ιταλία - Φιλιππίνες: Εκρήξεις ηφαιστείων Αίτνας - Μαγιόν
  17. Η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει τη Συμφωνία για τους Αντιβαλιστικούς πυραύλους του 1972
  18. Ελπίδες δημιουργεί η εκεχειρία στην πΓΔΜ
  19. Ιταλία - Φιλιππίνες: Εκρήξεις ηφαιστείων Αίτνας - Μαγιόν
  20. Έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Βαρκελώνης
  21. Αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τζαμάϊκα
  22. Αβάνα: Πορεία 1 εκατομμυρίου λαού κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ
  23. Αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τζαμάϊκα
  24. Έρευνα δείχνει μεγάλη μείωση στους πληθυσμούς ψαριών
  25. ΗΠΑ: Παρασημοφόρηση Ινδιάνων για μυστικό κώδικα επικοινωνίας
  26. Ελπίδες δημιουργεί η εκεχειρία στην πΓΔΜ
  27. Καταγγελίες για Ιταλική αστυνομική βαρβαρότητα στη Γένοβα
  28. Νέα έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή
  29. Βοσνία: Mέτρα κατά κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης γυναικών
  30. Αβάνα: Πορεία 1 εκατομμυρίου λαού κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ
Την αλήθεια για τη Γένοβα υπόσχεται ο Σ.Μπερλουσκόνι
BBC News
Διαδηλωτής στη Γένοβα μετά από τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία

27.7.2001 20:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ομιλία του στην Ιταλική Γερουσία με θέμα τις ταραχές που επισκίασαν τη σύνοδο κορυφής του ομίλου των 8 στην Γένοβα την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει συγκάλυψη της αλήθειας. "Αν υπήρξε υπερβάλλον ζήλος η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προστατέψει αυτούς που δε σεβάστηκαν τους νόμους", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπερλουσκόνι.

Συνεχίζοντας την ομιλία του προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ταυτίζονται αυτοί που δημιούργησαν τα επεισόδια με αυτούς που προσπαθούσαν να επιβάλλουν την έννομη τάξη και χαρακτήρισε τη σύνοδο διπλωματική και πολιτική επιτυχία για την Ιταλία.

Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια των τριήμερων συγκρούσεων. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι η ιταλική αστυνομία σε μερικές περιπτώσεις επενέβει δυναμικά χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ενώ σε άλλες περιπτώσεις έδειξε απλώς να παρακολουθεί. Η ιταλική κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς πολλών διαδηλωτών από αρκετές Ευρωπαικές χώρες που λένε ότι κακοποιήθηκαν από την ιταλική αστυνομία.

Ο υπουργός εσωτερικών, Κλάουντιο Σκατζόλα μάλιστα κατηγόρησε πολλούς από αυτούς ότι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Η κυβέρνηση του κυρίου Μπερλουσκόνι απέρριψε την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξέταζε τα συμβάντα στην Γένοβα. Παρ΄όλα αυτά η αντιπολίτευση επιμένει και αρκετοί Γερουσιαστές ζητούν και την συμμετοχή τηε διεθνούς κοινότητας στις έρευνες. Η γερουσιαστής Τάνα ντε Ζουλουέτα του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είπε χαρακτηριστικά: "Θα πρέπει να εξακριβώσουμε το τι ακριβώς έγινε και το ποιος είναι υπεύθυνος. Μάλιστα συμφώνησα με την πρόταση δύο Γερμανών συναδέλφων μου για τη σύσταση διεθνούς ανακριτικής επιτροπής, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα και η ανακριτική διαδικασία και εδώ στην Ιταλία. Πάντως η σύσταση διεθνούς επιτροπής θα εγγυηθεί την αμεροληψία της ανακριτικής διαδικασίας.".

Αρχίζει και πάλι ο πολιτικός διάλογος στην πΓΔΜ
BBC News
Οι συνομιλίες υποστηρίζονται από τη Δύση

27.7.2001 20:16 (Ωρα Λονδίνου)
Αύριο τελικά, με μια ημέρα καθυστέρηση, θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σλαβομακεδόνων και αλβανοφώνων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με στόχο να διασωθεί η χώρα από τον εμφύλιο.

Ο διάλογος επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή στο Τέτοβο μετά από τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών της Ευρωπαίκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων οι συνο ικλ΄θιες θα διεξαχθούν αύριο στην πόλη της Οχρίδας, καθώς τέθηκε ζήτημα ασφάλειας στην πόλη του Τετόβου.

Για τις προοπτικές επιτυχίας του διαλόγου μίλησε στο BBC η Ραντμίλα Σεκέρινσκα, αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος των σλαβομακεδόνων.

" Οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στους κατοίκους ότι δηλαδή επιθυμούν να αποκαταστησουν την ισορροπία και τη σταθερότητα στην περιοχή."είπε στο ΒΒC η Ραντμίλα Σεκέρινσκα.

H αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σεβαστει την εκεχειρία ο Εθνικός Απελευθερωτικός στρατός ώστε να υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες.

Κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι Παλεστίνιοι συνεχίζουν την εκστρατεία τρόμου

27.7.2001 20:12 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν με τη βοήθεια του πυροβολικού θέσεις των Παλαιστινίων γύρω από την πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης σε αντίποινα για το φόνο ισραηλινού εφήβου. Ο 17χρόνος ισραηλινός που κατοικούσε σε εβραϊκό οικισμό κοντά στη Ραμάλα, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε δέχθηκε τα πυρά των Παλαιστινίων. "H επιθεση έγινε ενώ ο νεαρός πήγαινε μαζί με τον πατέρα του στο σπίτι τους", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC. Τον Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη σε φανατικούς Παλαιστίνιους.

Περίπου 30 έποικοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση πρίν από δέκα μήνες. Μετά το φόνου του νεαρού, ισραηλινοί έποικοι ζήτησαν να επαναρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων διότι όπως ισχυρίζονται η εκεχειρία είναι μία συμφωνία που υπάρχει "στο χώρο της φαντασίας". Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι ο φόνος του εβραίου εφήβου δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την εκστρατεία τρόμου .

Η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει τη Συμφωνία για τους Αντιβαλιστικούς πυραύλους του 1972

27.7.2001 19:49 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών λέει ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει την θέση της στο αμφιλεγόμενο θέμα της αντιβαλλιστικής άμυνας. Μετά από συνομιλίες με την Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπους για θέματα εθνικής ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει την Συμφωνία για τους Αντιβαλιστικούς Πυραύλους του 1972.

Ο ίδιος εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η κυρία Ράις δεν έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων κάποιο νέο στοιχείο που θα έκανε την Μόσχα να αλλάξει τις θέσεις της στο θέμα. Χθες η κυρία Ράις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις δοκιμές του αντιπυραυλικού τους συστήματος παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις επέφεραν την αντίδραση του Βλαντιμιρ Λούκιν, αντιπροέδρου της Ρωσικής Κάτω Βουλής - της Δούμας

"Στην πραγματικότητα για πολλούς μήνες από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ρεπουμπλικάνοι δεν υπήρξαν συνομιλίες. Υπήρξαν μόνο διαφωνίες. Οι Αμερικάνοι προσπαθούσαν να πείσουν όλο τον κόσμο και εμάς ότι έχουν δίκαιο 150%" είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Λούκιν. "Αυτό όμως δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Τώρα ζήτησαν συνομιλίες χωρίς όμως να έχουν προτείνει κάτι καινούργιο" κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Δούμας.

Βόμβα στη Βαρκελώνη- τρία άτομα ελαφρά τραυματισμένα

27.7.2001 19:48 (Ωρα Λονδίνου)
Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρία άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά σε έκρηξη βόμβας στη Βαρκελώνη. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει πρός το παρόν την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, ψστόσο η αστυνομία εκτιμά ότι μολονότι τελευταία εντείνεται η εκστρατεία των αυτονομιστών της ΕΤΑ, πίσω από την επίθεση κρύβεται ριζοσπαστική αντικαθεστωτική οργάνωση. Πάντως η αστυνομία στην Ισπανία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση της ΕΤΑ γιά βομβιστικές επιθέσεις σε τουριστικές περιοχές την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Η βόμβα εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας της Καταλωνίας. Καταστράφηκαν τα παράθυρα και από τα γυαλιά τραυματίσθηκαν τρείς περαστικοί." Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται γιά άλλη μία επίθεση από τους αυτονομιστές της ΕΤΑ που με τη δράση τους απειλούν σοβαρά την ισπανική τουριστική βιομηχανία", επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC. Την Πέμπτη, στο αεροδρόμιο της Μάλαγκα, στη νότια Ισπανία, πυροτεχνουργοί αφαίρεσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό από αυτοκινητοβόμβα που περίειχε 60 κιλά εκρηκτικά. Ενας άνδρας, που ισxυρίσθηκε ότι εκπροσωπεί την ΕΤΑ , ειδοποίησε τις αρχές για την τοποθέτηση της αυτοκινητοβόμβας, περίπου μία ώρα πριν την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Στις αρχές της εβδομάδας, γυναίκα που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν μέλος της ΕΤΑ ανατινάχθηκε στο αέρα κατά τη μεταφορά εκρηκτικών κοντά στο παραλιακό θέρετρο, στο Αλικάντε. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η ποσότητα τών εκρηκτικών που μετέφερε η γυναίκα ήταν επαρκής γιά να γίνουν δύο η τρείς βομβιστικές επιθέσεις.

Γαλλοτουρκικές συνομιλίες στην ’γκυρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων

27.7.2001 19:49 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Τουρκίας πραγματοποιούν σήμερα συνομίλιες στην ’γκυρα σε μία προσπάθεια να επουλώσουν τις πληγές που δημιουργήσε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών η γαλλική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Γαλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν είπε ότι η Γαλλία επιθυμεί να συμπαρασταθεί οικονομικά στην Τουρκία. Ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ είπε όμως ότι οι γαλλικές εταιρίες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να πλειοδοτούν για την υπογραφή συμφωνιών για τον αμυτνικό εξοπλισμό της Τουρκίας , οπως αποφάσισε το τουρκικό κοινοβούλιο μετά τη γαλλική αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων .

Δυσοίωνο τι μέλλον για τους εργαζόμενους των εταιριων υψηλής τεχνολογίας

27.7.2001 13:33 (Ωρα Λονδίνου)
Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για το προσωπικό των εταιρειών νέας τεχνολογίας, καθώς το τελευταίο 24ωρο και άλλες εταιρίες του κλάδου ανακοίνωσαν περικοπές, που συνολικά φτάνουν τις 51 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η μεγάλη εταιρία κατασκευής οπτικών ινών JDS Uniphase απολύει 16 χιλιάδες εργαζόμενους εξαιτίας των οικονομικών ζημιών του τελευταίου τριμήνου. Σημαντική μείωση των κερδών είχε και η Γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού, η Αλκατέλ, που ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 14 χιλιάδες μόνιμους και 6 χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους. Και στη Βρετανία 6.000 υπάλληλοι της British Telecom χάνουν τις θέσεις εργασίας τους

Το 6% του προσωπικού της, 6000 εργαζομένους απολύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, Hewlett Packard. Ολες οι εταιρίες αποδίδουν την κρίση στη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση για τα αγαθά τους, και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι την εβδομάδα αυτή περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο έχασαν τη δουλειά τους, καθώς οι εταιρείες ανακοίνωσαν τα χειρότερα αποτελέσματα οικονομικής διαχείρισης από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Έρευνα δείχνει μεγάλη μείωση στους πληθυσμούς ψαριών
BBC News
Το 70% των αποθεμάτων ψαριών απειλείται με εξαφάνιση από την υπεραλεία

27.7.2001 8:43 (Ωρα Λονδίνου)
Η δραματική μείωση στους πληθυσμούς ψαριών του πλανήτη μας είναι αποτέλεσμα όχι δεκάδων αλλά χιλιάδων χρόνων υπεραλίευσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Η ανθρώπινη επέμβαση σε ευάλωτα ενάλια οικοσυστήματα έχει οδηγήσει - μέσα στους αιώνες - χιλιάδες είδη ψαριών στην εξαφάνιση, λέει η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν αρχαιολόγοι, ωκεανολόγοι και άλλοι ειδικοί.

Οι ερευνητές λένε ότι η υπεραλεία δεν αποτελεί μόνο πρόσφατη δραστηριότητα και ως παράδειγμα φέρουν τις θαλάσσιες χελώνες της Καραϊβικής. Το 90% του θαλάσσιου αυτού είδους είχε εξαφανιστεί πολύ πριν την άφιξη των Ευρωπαίων κατακτητών στην περιοχή το 1492, εξαιτίας της υπεραλιείας από αυτόχθονες κατοίκους.

Ιταλία - Φιλιππίνες: Εκρήξεις ηφαιστείων Αίτνας - Μαγιόν
BBC News
Απόσταση 10 χιλιομέτρων κάλυψε το νέφος καπνού και τέφρας από το ηφαίστειο Μαγιόν των Φιλιππινών

27.7.2001 8:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νέες εκρήξεις των ηφαιστείων Αίτνας στην Ιταλία και Μαγιόν στις Φιλιππίνες, προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες. Στη Σικελία άρχισαν και πάλι εκρήξεις στο ηφαίστειο της Αίτνας, μετά από ένα διήμερο ηρεμίας.

Ιταλοί και Αμερικανοί στρατιώτες προσπάθησαν να αλλάξουν την πορεία της ηφαιστειακής λάβας, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και ανοίγοντας νέα κοίτη στις πλαγιές του ηφαιστείου, αλλά παρόλα αυτά η λάβα κατέστρεψε το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Ο διευθυντής του κέντρου εκτιμά ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Στις κεντρικές Φιλιππίνες περίπου 220 χιλιάδες κάτοικοι που ζούν κοντά στο ηφαίστειο Μαγιόν εκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς από την έκρηξη του ηφαιστείου δημιουργήθηκε ένα πυκνό νέφος καπνού, τέφρας και τοξικών ουσιών, που κάλυψε απόσταση δέκα χιλιομέτρων. Οι ειδικοί ηφαιστειολόγοι κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού.

Γαλλοτουρκικές συνομιλίες στην ’γκυρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων

27.7.2001 13:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Τουρκίας πραγματοποιούν σήμερα συνομίλιες στην ’γκυρα σε μία προσπάθεια να επουλώσουν τις πληγές που δημιουργήσε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών η γαλλική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Γαλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν είπε ότι η Γαλλία επιθυμεί να συμπαρασταθεί οικονομικά στην Τουρκία. Ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ είπε όμως ότι οι γαλλικές εταιρίες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να πλειοδοτούν για την υπογραφή συμφωνιών για τον αμυτνικό εξοπλισμό της Τουρκίας , οπως αποφάσισε το τουρκικό κοινοβούλιο μετά τη γαλλική αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων .

Δυσοίωνο το μέλλον για τους εργαζόμενους των εταιριων υψηλής τεχνολογίας

27.7.2001 13:34 (Ωρα Λονδίνου)
Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για το προσωπικό των εταιρειών νέας τεχνολογίας, καθώς το τελευταίο 24ωρο και άλλες εταιρίες του κλάδου ανακοίνωσαν περικοπές, που συνολικά φτάνουν τις 51 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η μεγάλη εταιρία κατασκευής οπτικών ινών JDS Uniphase απολύει 16 χιλιάδες εργαζόμενους εξαιτίας των οικονομικών ζημιών του τελευταίου τριμήνου. Σημαντική μείωση των κερδών είχε και η Γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού, η Αλκατέλ, που ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 14 χιλιάδες μόνιμους και 6 χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους. Και στη Βρετανία 6.000 υπάλληλοι της British Telecom χάνουν τις θέσεις εργασίας τους

Το 6% του προσωπικού της, 6000 εργαζομένους απολύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, Hewlett Packard. Ολες οι εταιρίες αποδίδουν την κρίση στη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση για τα αγαθά τους, και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι την εβδομάδα αυτή περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο έχασαν τη δουλειά τους, καθώς οι εταιρείες ανακοίνωσαν τα χειρότερα αποτελέσματα οικονομικής διαχείρισης από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Στη Γερουσία ο Μπερλουσκόνι μιλά για τις ταραχές στη Γένοβα
BBC News
Διαδηλωτές εναντίον της ιταλικής αστυνομίας

27.7.2001 12:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα μιλήσει στην Ιταλική Γερουσία με θέμα τις ταραχές που επισκίασαν τη σύνοδο κορυφής του ομίλου των 8 στην Γένοβα την περασμένη εβδομάδα. Ο κύριος Μπερλουσκόνι θα απαντήσει στις καταγγελίες ότι η ιταλική αστυνομία επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια των τριήμερων συγκρούσεων. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι η ιταλική αστυνομία σε μερικές περιπτώσεις επενέβει δυναμικά χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ενώ σε άλλες περιπτώσεις έδειξε απλώς να παρακολουθεί. Η ιταλική κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς πολλών διαδηλωτών από αρκετές Ευρωπαικές χώρες που λένε ότι κακοποιήθηκαν από την ιταλική αστυνομία.

Ο υπουργός εσωτερικών, Κλάουντιο Σκατζόλα μάλιστα κατηγόρησε πολλούς από αυτούς ότι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Η κυβέρνηση του κυρίου Μπερλουσκόνι απέρριψε την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξέταζε τα συμβάντα στην Γένοβα. Παρ΄όλα αυτά η αντιπολίτευση επιμένει και αρκετοί Γερουσιαστές ζητούν και την συμμετοχή τηε διεθνούς κοινότητας στις έρευνες. Η γερουσιαστής Τάνα ντε Ζουλουέτα του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είπε χαρακτηριστικά: "Θα πρέπει να εξακριβώσουμε το τι ακριβώς έγινε και το ποιος είναι υπεύθυνος. Μάλιστα συμφώνησα με την πρόταση δύο Γερμανών συναδέλφων μου για τη σύσταση διεθνούς ανακριτικής επιτροπής, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα και η ανακριτική διαδικασία και εδώ στην Ιταλία. Πάντως η σύσταση διεθνούς επιτροπής θα εγγυηθεί την αμεροληψία της ανακριτικής διαδικασίας.".

Αρχίζει και πάλι ο πολιτικός διάλογος στην πΓΔΜ
BBC News
Οι ευρωπαίοι διαμεσολαβητές υποστηρίζουν τον πολιτικό διάλογο

27.7.2001 12:30 (Ωρα Λονδίνου)
Απέδωσε η τελευταία προσπάθεια διαμεσολαβητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Νατο να διασωθεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από τον εμφυλιο με τους πολιτικούς αρχηγούς των σλαβομακεδόων και των αλβανόφωνων να ξαναρχίζουν σήμερα τον πολιτικό διάλογο.

Για τις προοπτικές επιτυχίας του διαλόγου μίλησε στο BBC η Ραντμίλα Σεκέρινσκα, αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος των σλαβομακεδόνων.

"Η μεγάλη διαφορά σε αυτό το γύρο των συνομιλιών είναι ότι ο διάλογος μεταφέρεται από τα Σκόπια στο Τέτοβο, πόλη που πλήτεται κυρίως από τις πρόσφατες συγκρούσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στους κατοίκους του Τετόβου ότι δηλαδή επιθυμούν να αποκαταστησουν την ισορροπία και τη σταθερότητα στην περιοχή."είπε στο ΒΒC η Ραντμίλα Σεκέρινσκα.

H αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σεβαστει την εκεχειρία ο Εθνικός Απελευθερωτικός στρατός ώστε να υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες.

Κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Ο ισραηλινός έφηβος εξέπνευσε αμέσως μετά τον πυροβολισμό

27.7.2001 12:41 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν με τη βοήθεια του πυροβολικού θέσεις των Παλαιστινίων γύρω από την πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης σε αντίποινα για το φόνο ισραηλινού εφήβου. Ο 17χρόνος ισραηλινός που κατοικούσε σε εβραϊκό οικισμό κοντά στη Ραμάλα, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε δέχθηκε τα πυρά των Παλαιστινίων. "H επιθεση έγινε ενώ ο νεαρός πήγαινε μαζί με τον πατέρα του στο σπίτι τους", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC. Τον Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη σε φανατικούς Παλαιστίνιους.

Περίπου 30 έποικοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση πρίν από δέκα μήνες. Μετά το φόνου του νεαρού, ισραηλινοί έποικοι ζήτησαν να επαναρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων διότι όπως ισχυρίζονται η εκεχειρία είναι μία συμφωνία που υπάρχει "στο χώρο της φαντασίας". Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι ο φόνος του εβραίου εφήβου δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την εκστρατεία τρόμου .

Βόμβα στη Βαρκελώνη- τρία άτομα ελαφρά τραυματισμένα

27.7.2001 12:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρία άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά σε έκρηξη βόμβας στη Βαρκελώνη. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει πρός το παρόν την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, μολονότι τελευταία εντείνεται η εκστρατεία των αυτονομιστών της ΕΤΑ. Η αστυνομία στην Ισπανία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση της ΕΤΑ γιά βομβιστικές επιθέσεις σε τουριστικές περιοχές την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Η βόμβα εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας της Καταλωνίας. Καταστράφηκαν τα παράθυρα και από τα γυαλιά τραυματίσθηκαν τρείς περαστικοί." Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται γιά άλλη μία επίθεση από τους αυτονομιστές της ΕΤΑ που με τη δράση τους απειλούν σοβαρά την ισπανική τουριστική βιομηχανία", επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC. Την Πέμπτη, στο αεροδρόμιο της Μάλαγκα, στη νότια Ισπανία, πυροτεχνουργοί αφαίρεσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό από αυτοκινητοβόμβα που περίειχε 60 κιλά εκρηκτικά. Ενας άνδρας, που ισxυρίσθηκε ότι εκπροσωπεί την ΕΤΑ , ειδοποίησε τις αρχές για την τοποθέτηση της αυτοκινητοβόμβας, περίπου μία ώρα πριν την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Στις αρχές της εβδομάδας, γυναίκα που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν μέλος της ΕΤΑ ανατινάχθηκε στο αέρα κατά τη μεταφορά εκρηκτικών κοντά στο παραλιακό θέρετρο, στο Αλικάντε. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η ποσότητα τών εκρηκτικών που μετέφερε η γυναίκα ήταν επαρκής γιά να γίνουν δύο η τρείς βομβιστικές επιθέσεις.

Ιταλία - Φιλιππίνες: Εκρήξεις ηφαιστείων Αίτνας - Μαγιόν
BBC News
Απόσταση 10 χιλιομέτρων κάλυψε το νέφος καπνού και τέφρας από το ηφαίστειο Μαγιόν των Φιλιππινών

27.7.2001 8:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νέες εκρήξεις των ηφαιστείων Αίτνας στην Ιταλία και Μαγιόν στις Φιλιππίνες, προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες. Στη Σικελία άρχισαν και πάλι εκρήξεις στο ηφαίστειο της Αίτνας, μετά από ένα διήμερο ηρεμίας.

Ιταλοί και Αμερικανοί στρατιώτες προσπάθησαν να αλλάξουν την πορεία της ηφαιστειακής λάβας, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και ανοίγοντας νέα κοίτη στις πλαγιές του ηφαιστείου, αλλά παρόλα αυτά η λάβα κατέστρεψε το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Ο διευθυντής του κέντρου εκτιμά ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Στις κεντρικές Φιλιππίνες περίπου 220 χιλιάδες κάτοικοι που ζούν κοντά στο ηφαίστειο Μαγιόν εκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς από την έκρηξη του ηφαιστείου δημιουργήθηκε ένα πυκνό νέφος καπνού, τέφρας και τοξικών ουσιών, που κάλυψε απόσταση δέκα χιλιομέτρων. Οι ειδικοί ηφαιστειολόγοι κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού.

Η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει τη Συμφωνία για τους Αντιβαλιστικούς πυραύλους του 1972

27.7.2001 13:07 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών λέει ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει την θέση της στο αμφιλεγόμενο θέμα της αντιβαλλιστικής άμυνας. Μετά από συνομιλίες με την Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπους για θέματα εθνικής ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει την Συμφωνία για τους Αντιβαλιστικούς Πυραύλους του 1972.

Ο ίδιος εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η κυρία Ράις δεν έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων κάποιο νέο στοιχείο που θα έκανε την Μόσχα να αλλάξει τις θέσεις της στο θέμα. Χθες η κυρία Ράις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις δοκιμές του αντιπυραυλικού τους συστήματος παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις επέφεραν την αντίδραση του Βλαντιμιρ Λούκιν, αντιπροέδρου της Ρωσικής Κάτω Βουλής - της Δούμας

"Στην πραγματικότητα για πολλούς μήνες από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ρεπουμπλικάνοι δεν υπήρξαν συνομιλίες. Υπήρξαν μόνο διαφωνίες. Οι Αμερικάνοι προσπαθούσαν να πείσουν όλο τον κόσμο και εμάς ότι έχουν δίκαιο 150%" είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Λούκιν. "Αυτό όμως δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Τώρα ζήτησαν συνομιλίες χωρίς όμως να έχουν προτείνει κάτι καινούργιο" κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Δούμας.

Ελπίδες δημιουργεί η εκεχειρία στην πΓΔΜ
BBC News
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Μπόρις Τράϊκοφσκι, εκθέτει στους κ.κ. Ρόμπερτσον και Σολάνα τις θέσεις του

27.7.2001 9:18 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η ειρηνευτική διαδικασία έχει και πάλι δρομολογηθεί, μετά από τρεις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων κυβερνητικών δυνάμεων - και Αλβανοφώνων ανταρτών. Αυτά δήλωσαν από τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Οι 2 δυτικοί αξιωματούχοι προέβησαν στη δήλωση αυτή μετά από συνομιλίες που είχαν τόσο με την Σλαβομακεδονική ηγεσία όσο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων των Αλβανοφώνων. Οι κύριοι Ρόμπερτσον και Σολάνα παραδέχτηκαν πως μπορεί η παρέμβαση τους να απέτρεψε πιό δυσάρεστες εξελίξεις ωστόσο η οριστική επίλυση του προβλήματος της χώρας δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Μπόρις Τράϊκοφκυ, είπε ότι αρχίζει - ενδεχομένως και από σήμερα - νέος γύρος ενδο-εθνοτικών συνομιλιών, τη φορά αυτή στο Τέτοβο, το θέατρο των συγκρούσεων.

Εντωμεταξύ στα Ηνωμένα Έθνη, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν ανησυχία για τις πρόσφατες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Η Ρωσία ζήτησε να υιοθετηθεί σκληρότερη στάση ενάντια στους Αλβανούς αντάρτες, που χρησιμοποιούν το Κοσυφοπέδιο ως ορμητήριο για επιθέσεις στο έδαφος της πΓΔΜ.

Ιταλία - Φιλιππίνες: Εκρήξεις ηφαιστείων Αίτνας - Μαγιόν
BBC News
Απόσταση 10 χιλιομέτρων κάλυψε το νέφος καπνού και τέφρας από το ηφαίστειο Μαγιόν των Φιλιππινών

27.7.2001 8:06 (Ωρα Λονδίνου)
Οι νέες εκρήξεις των ηφαιστείων Αίτνας στην Ιταλία και Μαγιόν στις Φιλιππίνες, προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες. Στη Σικελία άρχισαν και πάλι εκρήξεις στο ηφαίστειο της Αίτνας, μετά από ένα διήμερο ηρεμίας.

Ιταλοί και Αμερικανοί στρατιώτες προσπάθησαν να αλλάξουν την πορεία της ηφαιστειακής λάβας, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και ανοίγοντας νέα κοίτη στις πλαγιές του ηφαιστείου, αλλά παρόλα αυτά η λάβα κατέστρεψε το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Ο διευθυντής του κέντρου εκτιμά ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Στις κεντρικές Φιλιππίνες περίπου 220 χιλιάδες κάτοικοι που ζούν κοντά στο ηφαίστειο Μαγιόν εκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς από την έκρηξη του ηφαιστείου δημιουργήθηκε ένα πυκνό νέφος καπνού, τέφρας και τοξικών ουσιών, που κάλυψε απόσταση δέκα χιλιομέτρων. Οι ειδικοί ηφαιστειολόγοι κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού.

Έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Βαρκελώνης
BBC News
Τα αποτελέσματα της έκρηξης στο θέρετρο της Τορεβιέχα, την περασμένη Τρίτη

27.7.2001 8:33 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ισπανία ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο κέντρο της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τριών περαστικών από τα θραύσματα και την καταστροφή ενός υποκαταστήματος τραπέζης.

Σύμφωνα με Ισπανούς αξιωματούχους η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί έξω από υποκατάστημα της τράπεζας La Caixa, ενώ κανείς δεν ανέλαβε μέχρι τώρα την αυθύνη για την ενέργεια.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή που σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση, και όπου βρίσκονται επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, μπαρ καθώς και τα γραφεία της εφημερίδας La Vanguardia, που βρίσκονται απέναντι από το σημείο της έκρηξης.

Οι Ισπανικές αρχές ασφαλείας εκτιμούν ότι η σημερινή βομβιστική επίθεση είναι πολύ πιθανόν να εντάσεται στη βομβιστική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, με στόχο τον τουριστικό τομέα. Μόλις χθές η αστυνομία εξουδετέρωσε βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στο τουριστικό αεροδρόμιο της Μάλαγκα, στη νότια Ισπανία, ενώ την περασμένη Τρίτη ένα μέλος της ΕΤΑ αυτοανατινάχθηκε τη στιγμή που χειριζόταν εκρηκτικό μηχανισμό στο παραθεριστικό θέρετρο της Τορεβιέχα.

Αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τζαμάϊκα
BBC News
Κάτοικος της πρωτεύουσας Κίνγκστον ζητά να σταματήσει η βία

27.7.2001 9:03 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Τζαμάϊκα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων στην πρωτεύουσα Κίνγκστον.

Οι πέντε θάνατοι αποδίδονται σε πόλεμο συμμοριών που διεξήχθη τις τελευταίες 3 ημέρες στην ίδια περιοχή, όπου πριν από ένα μήνα είχαν χάσει τη ζωή τους 25 άτομα σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τώρα αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια επιβολής της τάξης.

Αβάνα: Πορεία 1 εκατομμυρίου λαού κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ
BBC News
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στη χθεσινή συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου Κουβανών

27.7.2001 7:52 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Κουβανοί συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά των ΗΠΑ.

Επικεφαλής της πορείας ήταν ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Φορώντας άσπρα αθλητικά παπούτσια και την καθιερωμένη στρατιωτική του στολή, ο 75χρονος ηγέτης είπε ότι με τη συμμετοχή του στην πορεία είχε στόχο να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι είναι καλά στην υγεία του, μετά το επεισόδιο λιποθυμίας που είχε τον περασμένο μήνα.

Ο Κουβανός πρόεδρος ήταν γεμάτος ενέργεια, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ. Στάθηκε, μαζί με δεκάδες παιδιά στη εξέδρα και σε μήνυμά του κάλεσε τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τους 5 Κουβανούς που κρατούν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας η πορεία, αν και ενορχηστρωμένη από τις αρχές, απέδειξε πως μετά από τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία, ο Φιντέλ Κάστρο είναι ακόμη ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στη χώρα του.

Αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τζαμάϊκα
BBC News
Κάτοικος της πρωτεύουσας Κίνγκστον ζητά να σταματήσει η βία

27.7.2001 9:03 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Τζαμάϊκα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων στην πρωτεύουσα Κίνγκστον.

Οι πέντε θάνατοι αποδίδονται σε πόλεμο συμμοριών που διεξήχθη τις τελευταίες 3 ημέρες στην ίδια περιοχή, όπου πριν από ένα μήνα είχαν χάσει τη ζωή τους 25 άτομα σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τώρα αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια επιβολής της τάξης.

Έρευνα δείχνει μεγάλη μείωση στους πληθυσμούς ψαριών
BBC News
Το 70% των αποθεμάτων ψαριών απειλείται με εξαφάνιση από την υπεραλεία

27.7.2001 8:43 (Ωρα Λονδίνου)
Η δραματική μείωση στους πληθυσμούς ψαριών του πλανήτη μας είναι αποτέλεσμα όχι δεκάδων αλλά χιλιάδων χρόνων υπεραλίευσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Η ανθρώπινη επέμβαση σε ευάλωτα ενάλια οικοσυστήματα έχει οδηγήσει - μέσα στους αιώνες - χιλιάδες είδη ψαριών στην εξαφάνιση, λέει η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν αρχαιολόγοι, ωκεανολόγοι και άλλοι ειδικοί.

Οι ερευνητές λένε ότι η υπεραλεία δεν αποτελεί μόνο πρόσφατη δραστηριότητα και ως παράδειγμα φέρουν τις θαλάσσιες χελώνες της Καραϊβικής. Το 90% του θαλάσσιου αυτού είδους είχε εξαφανιστεί πολύ πριν την άφιξη των Ευρωπαίων κατακτητών στην περιοχή το 1492, εξαιτίας της υπεραλιείας από αυτόχθονες κατοίκους.

ΗΠΑ: Παρασημοφόρηση Ινδιάνων για μυστικό κώδικα επικοινωνίας
BBC News
Μέλη της φυλής Ναβάχο χρησιμοποίησαν την πολύπλοκη -και ακατανόητη για τους Ιάπωνες γλώσσα τους- για τη μετάδοση μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της μάχης του Ειρηνικού

27.7.2001 8:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους τίμησε χθές τα επιτεύγματα της φυλής των Ινδιάνων Ναβάχο, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλοί Ινδιάνοι της φυλής Ναβάχο, κατά τη διάρκεια της μάχης του Ειρηνικού, χρησιμοποίησαν ως κώδικα επικοινωνίας την πολύπλοκη - και άγνωστη στους Ιάπωνες - γλώσσα τους, για τη μετάδοση απόρρητων μηνυμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη νίκη κατά των δυνάμεων του ’ξονα.

Το Ιαπωνικό στρατιωτικό επιτελείο δεν κατάφερε - παρά τις επίπονες προσπάθειές του - να σπάσει τον κώδικα και να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα που έστελναν οι Ναβάχο στους συμπολεμιστές τους.

Έτσι χθες ο πρόεδρος Μπους παρασημοφόρησε με το ανώτατο μετάλλιο τιμής 29 επιζώντες από την ομάδα αυτή.

Η χρήση του ιδιότυπου αυτού κώδικα κρατήθηκε μυστική από τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60.

Τώρα πλέον τα κινηματογραφικά στούντιο στο Χόλυγουντ ετοιμάζουν ταινία που θα καταπιάνεται με τα πολεμικά κατορθώματα των Ινδιάνων αυτών.

Ελπίδες δημιουργεί η εκεχειρία στην πΓΔΜ
BBC News
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Μπόρις Τράϊκοφσκι, εκθέτει στους κ.κ. Ρόμπερτσον και Σολάνα τις θέσεις του

27.7.2001 7:29 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η ειρηνευτική διαδικασία έχει και πάλι δρομολογηθεί, μετά από τρεις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων κυβερνητικών δυνάμεων - και Αλβανοφώνων ανταρτών. Αυτά δήλωσαν από τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Οι 2 δυτικοί αξιωματούχοι προέβησαν στη δήλωση αυτή μετά από συνομιλίες που είχαν τόσο με την Σλαβομακεδονική ηγεσία όσο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων των Αλβανοφώνων. Οι κύριοι Ρόμπερτσον και Σολάνα παραδέχτηκαν πως μπορεί η παρέμβαση τους να απέτρεψε πιό δυσάρεστες εξελίξεις ωστόσο η οριστική επίλυση του προβλήματος της χώρας δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Μπόρις Τράϊκοφκυ, είπε ότι αρχίζει - ενδεχομένως και από σήμερα - νέος γύρος ενδο-εθνοτικών συνομιλιών, τη φορά αυτή στο Τέτοβο, το θέατρο των συγκρούσεων.

Εντωμεταξύ στα Ηνωμένα Έθνη, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν ανησυχία για τις πρόσφατες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Η Ρωσία ζήτησε να υιοθετηθεί σκληρότερη στάση ενάντια στους Αλβανούς αντάρτες, που χρησιμοποιούν το Κοσυφοπέδιο ως ορμητήριο για επιθέσεις στο έδαφος της πΓΔΜ.

Καταγγελίες για Ιταλική αστυνομική βαρβαρότητα στη Γένοβα
BBC News
Συνεχίστηκαν και χθές στη Γερμανία οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά των Ιταλικών αρχών ασφαλείας στη Γένοβα

27.7.2001 7:40 (Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλες πιέσεις δέχεται η Ιταλική κυβέρνηση, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό να ξεκινήσει έρευνα για απόδοση ευθυνών σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ιταλική αστυνομία αντέδρασε στις αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις της Γένοβα που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια της συνόδου του "Ομίλου των 8", το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι εισαγγελικές αρχές της Γένοβας έχουν αυτεπάγγελτα διατάξει έρευνα για τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή, Κάρλο Τζουλιάνι, από αστυνομικό καθώς και για τις μαζικές συλλήψεις και την κακομεταχείριση διαδηλωτών από τα όργανα της τάξης.

Στο μεταξύ ο απόηχος των επεισοδίων του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Γένοβα, εξακολουθεί να απασχολεί τον Τύπο. Στη Βρετανία ο Independent γράφει ότι η Ιταλική κυβέρνηση θα εξετάσει -μετά από τις διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε - την καταγγελόμενη ως "φασιστική" συμπεριφορά των Ιταλικών αρχών ασφαλείας. "Σε ολόκληρη την Ευρώπη", συνεχίζει ο Independent, "διατυπώνονται καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί έδειραν, βασάνισαν και δεν σεβάστηκαν τα νόμιμα δικαιώματα των διαδηλωτών".

Η Daily Telegraph συμπληρώνει ότι ο όγκος και η ένταση των καταγγελιών που διατυπώνουν οι Βρετανοί που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών Τζάκ Στρό να υποσχεθεί ότι θα ζητήσει πλήρη έρευνα και εξηγήσεις από την Ιταλική πλευρά.

Νέα έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή
BBC News
Συνθήματα κατά του Ισραήλ κυριάρχησαν στη χθεσινή κηδεία μαχητή της οργάνωσης Χαμάς

27.7.2001 7:57 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα έξαρση της βίας σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή καθώς ένας Ισραηλινός έφηβος δολοφονήθηκε από αγνώστους στη Δυτική Οχθη, σε μικρή απόσταση από την Ιερουσαλήμ.

Ο 17χρονος έποικος σκοτώθηκε έξω απο τον Ισραηλινό οικισμό Γκιβάτ Ζέεβ, όταν ένοπλοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, άνοιξαν πύρ εναντίον του.

Ως αντίποινα για την επίθεση αυτή, Ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν Παλαιστινιακές θέσεις κοντά στην πόλη Ραμάλα.

Τουλάχιστον 30 Ισραηλινοί εχουν δολοφονηθεί υπό παρόμοιες συνθήκες ανακοίνωσαν οι αρχές του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, στην ίδια την Ισραηλινή κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία μετα την εκφρασμένη πρόθεση των δικαστικών αρχών του Βελγίου να απαγγείλουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, ο κ. Σαρόν έχει αρχίσει να προετοιμάζει την υπεράσπισή του, και για αυτό το λόγο απευθύνθηκε σε γνωστό Βέλγο εγκληματολόγο, μετά από υπόδειξη του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, Ελιακίν Ρούμπινσταϊν.

Βοσνία: Mέτρα κατά κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης γυναικών
BBC News
Χιλιάδες γυναίκες, προερχόμενες κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, διακινούνται μέσω της Βοσνίας και εξωθούνται στην πορνεία

27.7.2001 7:47 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία ανακοίνωσαν τη λήψη νέων αυστηρών μέτρων για την εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης γυναικών οι οποίες εξωθούνται, δια της βίας, στην πορνεία.

Τους τελευταίους 18 μήνες η αποστολή του ΟΗΕ πέτυχε να διασώσει περισσότερες από 300 γυναίκες οι οποίες είχαν απαχθεί από συμμορίες που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο γυναικών. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι ένα από τα μεγάλα κέντρα διακίνησης γυναικών, και το πρόβλημα αυτό υπογραμμίζεται σε πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Στέητ Ντηπάρτμεντ. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είναι η κυβερνητική διαφθορά. Η αστυνομία δωροδοκείται ανοιχτά, λένε οι εργαζόμενοι των ΗΕ στην χώρα. Ένα από τα μέτρα του Οργανισμού είναι η στενή παρακολούθηση των αστυνομικών, οι οποίοι εάν βρεθούν παρανομούντες, θα αντιμετωπίσουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Αβάνα: Πορεία 1 εκατομμυρίου λαού κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ
BBC News
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στη χθεσινή συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου Κουβανών

27.7.2001 7:52 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Κουβανοί συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά των ΗΠΑ.

Επικεφαλής της πορείας ήταν ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Φορώντας άσπρα αθλητικά παπούτσια και την καθιερωμένη στρατιωτική του στολή, ο 75χρονος ηγέτης είπε ότι με τη συμμετοχή του στην πορεία είχε στόχο να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι είναι καλά στην υγεία του, μετά το επεισόδιο λιποθυμίας που είχε τον περασμένο μήνα.

Ο Κουβανός πρόεδρος ήταν γεμάτος ενέργεια, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ. Στάθηκε, μαζί με δεκάδες παιδιά στη εξέδρα και σε μήνυμά του κάλεσε τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τους 5 Κουβανούς που κρατούν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας η πορεία, αν και ενορχηστρωμένη από τις αρχές, απέδειξε πως μετά από τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία, ο Φιντέλ Κάστρο είναι ακόμη ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στη χώρα του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.