Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-03

  1. Ανησυχία για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά την έκρηξη βόμβας στο Λονδίνο
  2. Διαρκής κινητοποίηση για την έκδοση και άλλων εγκληματιών πολέμου
  3. Συμμαχούν δύο κολοσσοί των αιθέρων
  4. Οι Παλαιστίνιοι συλαμβάνουν 60 υπόπτους για συνεργασία με το Ισραήλ
  5. Γερμανική πρόταση για περιορισμό της μετανάστευσης
  6. Η πΓΔΜ περιμένει όπλικά συστήματα από την Ουκρανία
  7. Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Καζακστάν
  8. Νεκρός κρατούμενος από απεργία πείνας στην Τουρκία
  9. Εκκλήσεις για αποφυγή βίας στη Μέση Ανατολή
  10. Αυλαία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου
  11. Νεκρός κρατούμενος από απεργία πείνας στην Τουρκία
  12. Εκκλήσεις για αποφυγή βίας στη Μέση Ανατολή
  13. Κρούσμα χολέρας στη Μόσχα
  14. Κατοχύρωση της ακαδημαϊκής αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ έναντι της Κίνας
  15. Απαγωγές πολιτών από ισλαμιστές στις Φιλιππίνες
  16. Αποζημιώσεις σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος
  17. Αντιδράσεις στο Κονγκρέσο για την αντι-πυραυλική ασπίδα
  18. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην πΓΔΜ
  19. Εκρηξη βόμβας συγκλονίζει το δυτικό Λονδίνο
  20. Διαρκής κινητοποίηση στη Χάγη για την έκδοση εγκληματιών πολέμου
  21. Διαμάχη ΗΠΑ - Κολομβίας για ψεκασμούς καλλιεργειών ναρκωτικών
  22. Εκρηξη βόμβας συγκλονίζει το δυτικό Λονδίνο
  23. Κάραντιτς και Μλάντιτς τώρα στο στόχαστρο της Χάγης
  24. Υπό τη σκιά απειλών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην πΓΔΜ
  25. Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την αντι-πυραυλική ασπίδα
  26. Τα "σπασμένα" της Γένοβας πληρώνουν τρείς ανώτατοι αστυνομικοί
  27. Ο Τουρκικός στρατός εκδίωξε Κούρδους χωρικούς λέει οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  28. Εκρηξη βόμβας συγκλονίζει το δυτικό Λονδίνο
  29. Κάραντιτς και Μλάντιτς τώρα στο στόχαστρο της Χάγης
  30. Υπό τη σκιά απειλών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην πΓΔΜ
  31. Αντιδράσεις στο Κονγκρέσο για την αντι-πυραυλική ασπίδα
  32. Τα "σπασμένα" της Γένοβας πληρώνουν τρείς ανώτατοι αστυνομικοί
  33. Ο Τουρκικός στρατός εκδίωξε Κούρδους χωρικούς λέει οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  34. Ενταλμα σύλληψης του Φουτζιμόρι
Ανησυχία για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά την έκρηξη βόμβας στο Λονδίνο
BBC News
Τα συντρίμμια του αυτοκινήτου, μέσα στο οποίο είχε τοποθετηθεί η βόμβα που εξερράγη στο Λονδίνο

3.8.2001 18:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Βόρεια Ιρλανδία ο Τζέρυ Άνταμς, ηγέτης του Σιν Φέϊν, της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, έκανε έκκληση στους Ιρλανδούς ρεπουμπλικανούς που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία, να σταματήσουν την εκστρατεία βίας που έχουν εξαπολύσει.

Η έκκληση του κ .Άνταμς γίνεται μετά τη έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στο κεντρικό Λονδίνο (ενέργεια που αποδίδεται στους διαφωνούντες ρεπουμπλικανούς - μέλη της οργάνωσης Αληθινός ΙΡΑ - Real IRA). Από την έκρηξη επτά άτομα τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην περιοχή γύρω από το σταθμό μετρό του Ήλινγκ.

Καθώς η Σκότλαντ συνεχίζει τις έρευνές της σχετικά με την έκρηξη, οι ηγέτες του Σιν Φέϊν συναντήθηκαν για να συζητήσουν τί απάντηση θα δώσουν στις νέες προτάσεις της Βρετανικής και Ιρλανδικής κυβέρνησης, προτάσεις που σκοπό έχουν την απεμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο κ. Άνταμς εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη -όπως είπε - προτάσεων σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα δικαιοσύνης και ιδιαίτερα στην αστυνόμευση της περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι το μέλλον των πολιτικών θεσμών στη Βόρεια Ιρλανδία έχει τεθεί σε δοκιμασία μετά την πρόσφατη παραίτηση του πρώην πρώτου υπουργού της περιοχής, του Ενωτικού Ντέϊβιντ Τρίμπλ. Η παραίτηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προόδου όσον αφορά τον αφοπλισμό του ΙΡΑ.

Διαρκής κινητοποίηση για την έκδοση και άλλων εγκληματιών πολέμου
BBC News
Νέες συλλήψεις για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία

3.8.2001 19:16 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ζητούν πλέον την άμεση παράδοση του Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς και του πρώην στρατιωτικού διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς.

Χθες, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατεδίκασε το Σερβοβόσνιο πρώην στρατηγό, Ράντισλαβ Κρίστιτς σε 46 χρόνια κάθειρξης - τη βαρύτερη ποινή που έχει επιβάλλει ποτέ - για τη σφαγή 7.500 Mουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

Ο δικαστής Αλμίρο Ροντρίγκεζ από την Πορτογαλία, κατά την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε λόγο για ειδεχθή εγκλήματα, μαζικούς βιασμούς και φρικτά βασανιστήρια που είχαν σκοπό την εθνική εκκαθάριση των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, τονίζοντας ότι οι γενοκτονίες δεν μπορούν να παραμένουν ατιμώρητες. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η εν λόγω απόφαση ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του Radovan Karadzic και του Ratco Mladic.

Εν τω μεταξύ, μετά από εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου έγιναν και νέες συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Τρεις μουσουλμάνοι της Βοσνίας - πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι - συνελήφθησαν χθες από τη βοσνιακή αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους σύλληψη από τη βοσνιακή αστυνομία. Οι τρεις πρώην αξιωματούχοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά Κροατών και Σέρβων σε περιοχές της κεντρικής Βοσνίας το 1993. Και οι τρεις οδηγήθηκαν αρχικά στις φυλακές του Σαράγεβο, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής πήραν το δρόμο για τα κρατητήρια της Χάγης.

Ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στο τριμελές προεδρείο της Βοσνίας, Μπερίζ Μπέλκιτς κάλεσε τους Σέρβους της Βοσνίας να ανταποκριθούν στην παράδοση των τριών μουσουλμάνων αξιωματικών και να εκδόσουν και άλλους υπόπτους, ώστε να δικαστούν στη Χάγη.

Συμμαχούν δύο κολοσσοί των αιθέρων
BBC News
Σχέδιο εμπορικής συμμαχίας στα υπερατλαντικά δρομολόγια, από την American Airlines και τη British Airways

3.8.2001 18:51 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, η British Airways και η American Airlines ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους όσον αφορά έναν αριθμό υπερατλαντικών πτήσεων, στα πλαίσια σχηματισμού μιάς καινούργιας εμπορικής συμμαχίας στους αιθέρες.

Οι δύο εταιρείες - κολλοσοί λένε ότι η μεταξύ τους συμφωνία θα τίς βοηθήσει να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα και να παράσχουν δυνατότητες μεγαλύτερης επιλογής στους επιβάτες.

Βέβαια η πρόταση συγχώνευσης των υπερατλαντικών δραστηριοτήτων τους υπόκειται σε έγκριση από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού, οι οποίες είχαν εμποδίσει στο παρελθόν παρόμοια συμφωνία, με το σκεπτικό ότι η συμμαχία θα δώσει στις δύο εταιρείες τη δυνατότητα να μονοπωλήσουν ορισμένα από τα πιό δημοφιλή δρομολόγια.

Οι Παλαιστίνιοι συλαμβάνουν 60 υπόπτους για συνεργασία με το Ισραήλ
BBC News
Στιγμιότυπο από την κηδεία μαχητή της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς

3.8.2001 18:11 (Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης εξήντα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συνεργασία με το Ισραήλ στις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων ακτιβιστών. Στην τελευταία από τις επιθέσεις αυτές, την περασμένη Τρίτη οκτώ Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους και έξη μέλη της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς - σκοτώθηκαν στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. (Τρείς Παλαιστίνιοι ήδη καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών ως συνεργάτες του Ισραήλ).

Νωρίτερα, με ανακοίνωση που δημοσίευσε το επίσημο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ζητήθηκε απ' όλους τους Παλαιστίνιους ακτιβιστές να μην προβούν σε αντίποινα για την Ισραηλινή δολοφονική επίθεση της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC για τη Μέση Ανατολή, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανησυχίας στην Παλαιστινιακή ηγεσία, ότι τυχόν Παλαιστινιακές επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων θα αποτελέσουν το έναυσμα για μαζικά στρατιωτικά πλήγματα από πλευράς Ισραήλ. Αλλά -σύμφωνα με τον αναλυτή μας- η πλειοψηφία της Παλαιστινιακής κοινής γνώμης φαίνεται να συμμερίζεται την επιθυμία για εκδίκηση ενάντια στο Ισραήλ και οι εκκλήσεις για επίδειξη αυτοσυγκράτησης μπορεί να μην εισακουσθούν.

Γερμανική πρόταση για περιορισμό της μετανάστευσης
BBC News
Περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό χρειάζονται οι γερμανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

3.8.2001 18:21 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτείνει ένα πολύ αυστηρότερο καθεστώς μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ότο Σίλι, θα δημιουργηθεί μία ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και πολιτικού ασύλου, η οποία θα εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Βερολίνο, ο κ. Σίλι ασχολείται με ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και πολιτικά φορτισμένο ζήτημα και θα χρειαστεί να εξισορροπήσει από τη μια πλευρά την ανάγκη προσέλκυσης στη Γερμανία περισσοτέρων εξειδικευμένων εργατών από το εξωτερικό και από την άλλη τους φόβους που επικρατούν στη Γερμανική κοινωνία για πλημμυρίδα μεταναστών.

Οι προτάσεις του κ. Σίλι θα εισαχθούν με τη μορφή νομοσχεδίου στη Γερμανική Βουλή προς συζήτηση το Σεπτέμβριο και μπορεί να γίνει νόμος μέχρι το τέλος του έτους.

Η πΓΔΜ περιμένει όπλικά συστήματα από την Ουκρανία
BBC News
Τα στρατεύματα της πΓΔΜ διαθέτουν ήδη οπλικά συστήματα από την Ουκρανία

3.8.2001 19:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρέσβης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ουκρανία, Βλάντο Μπλαζέφσκι, δήλωσε ότι το Κιέβο εξακολουθεί να τηρεί τις υποσχέσεις του προς τα Σκόπια και να παρέχει στην κυβέρνηση της πΓΔΜ όπλα και στρατιωτικό υλικό.

Ο κ. Μπλαζέφσκι είπε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του περιμένει σύντομα την παραλαβή αρμάτων μάχης, τα οποία υπέστησαν τεχνικές βελτιώσεις στην Ουκρανία, και επεσήμανε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην πΓΔΜ θα ήταν ακόμα χειρότερη χωρίς τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού από την Ουκρανία.

Ας υπενθυμίσουμε ότι η Κοντολίζα Ράϊς, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουκρανία είχε δηλώσει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το Κίεβο θα σταματήσει να προμηθεύει όπλα στα Σκόπια.

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Καζακστάν

3.8.2001 19:11 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Καζακστάν αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία πρόκειται να δώσει στη χώρα αυτή στρατιωτική βοήθεια ύψους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Άμυνας του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα τούς παρέδωσε ήδη δύο περιπολικά σκάφη που θα χρησιμοποιηθούν στην Κασπία Θάλασσα, καθώς και όργανα χαρτογράφησης, ενώ στην προαναγγελόμενη σήμερα στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλαμβάνεται και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.

Σύμφωνα με ανταποκριτές οι ένοπλες δυνάμεις του Καζακστάν άρχισαν να επανεξοπλίζονται, ενόψει της διαφαινόμενης απειλής από τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επιθυμεί τη σύσφιγξη των σχέσεων με όλες τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Νεκρός κρατούμενος από απεργία πείνας στην Τουρκία
BBC News
Οι κρατούμενοι αντιδρούν στη δημιουργία νέου τύπου κελιών

3.8.2001 16:37 (Ωρα Λονδίνου)

Άλλος ένας φυλακισμένος έχασε την ζωή του σήμερα στην Τουρκία μετά από απεργία πείνας 236 ημερών, διαμαρτυρόμενος για τη δημιουργία των λεγόμενων λευκών κελιών στις φυλακές της χώρας.

Όπως υποστηρίζουν οι κρατούμενοι, η δημιουργία τέτοιων μικρών κελιών θα κάνει πιο εύκολη την κακομεταχείρισή τους από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο αριθμός των θανάτων από απεργία πείνας έχει φτάσει τους 30.

Η τουρκική κυβέρνηση ωστόσο υποστηρίζει ότι η ύπαρξη μεγάλων κελιών ευνοεί τις συχνές εξεγέρσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Υπολογίζεται ότι ακόμα 200 κρατούμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας.

Εκκλήσεις για αποφυγή βίας στη Μέση Ανατολή

3.8.2001 16:35 (Ωρα Λονδίνου)

Το επίσημο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων κάλεσε τους Παλαιστινίους να μην προβούν σε βίαιες πράξεις εκδίκησης για το θάνατο 8 ανθρώπων μετά από επίθεση των Ισραηλινών την περασμένη Τρίτη.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι τα συμφέροντα των Παλαιστινίων εξυπηρετούνται καλύτερα εάν κάποιος πετάξει πέτρες κατά αστυνομικών παρά με τη χρήση όπλων. Η ένταση στην περιοχή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, κλιμακώθηκε παρά την εκεχειρία που, τυπικά τουλάχιστον, έχει συμφωνηθεί.

Εν τω μεταξύ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι συνελήφθησαν 60 άνθρωποι στη Δυτική Όχθη που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ κατά την επίθεση στην πόλη Ναμπλούς.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός του Ισραήλ άφησε ελεύθερο έναν 22χρονο Παλαιστίνιο, μέλος της οργάνωσης Φατάχ, ο οποίος είχε θεωρηθεί συνεργός ενός νεαρού που είχε επιβιβαστεί σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ μεταφέροντας στην τσάντα του μία βόμβα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο συλληφθείς δε σχετίζεται τελικά με το περιστατικό, το οποίο έληξε όταν έγινε αντιληπτός ο δράστης.

Αυλαία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου

3.8.2001 16:49 (Ωρα Λονδίνου)

Το μεγάλο ραντεβού των φίλων του στίβου ξεκινάει σε λίγες ώρες στο Edmonton του Καναδά. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου - που είναι η διοργάνωση με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στην τηλεόραση μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Mundial του ποδοσφαίρου - θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Αυγούστου.

Εκατομμύρια τηλεθεατές αναμένεται να το παρακολουθήσουν, πολλοί από τους οποίους, όπως όσοι ζουν στην Ευρώπη, θα πρέπει να ξενυχτήσουν λόγω της διαφοράς ώρας με τον Καναδά.

Μια πρώτη γεύση της διοργάνωσης θα δώσει η τελετή έναρξης, ενώ την αυλαία των αγωνισμάτων θα ανοίξει ο Μαραθώνιος. Την παράσταση κλέβει ο τελικός των 100 μέτρων των ανδρών την Κυριακή το βράδυ με μεγάλο φαβορί τον Αμερικανό κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, Maurice Green.

Στον Καναδά βρίσκονται και τα περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα όλων των αγωνισμάτων.

Νεκρός κρατούμενος από απεργία πείνας στην Τουρκία
BBC News
Οι κρατούμενοι αντιδρούν στη δημιουργία νέου τύπου κελιών

3.8.2001 15:17 (Ωρα Λονδίνου)

Άλλος ένας φυλακισμένος έχασε την ζωή του σήμερα στην Τουρκία μετά από απεργία πείνας 236 ημερών, διαμαρτυρόμενος για τη δημιουργία των λεγόμενων λευκών κελιών στις φυλακές της χώρας.

Όπως υποστηρίζουν οι κρατούμενοι, η δημιουργία τέτοιων μικρών κελιών θα κάνει πιο εύκολη την κακομεταχείρισή τους από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο αριθμός των θανάτων από απεργία πείνας έχει φτάσει τους 30.

Η τουρκική κυβέρνηση ωστόσο υποστηρίζει ότι η ύπαρξη μεγάλων κελιών ευνοεί τις συχνές εξεγέρσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Υπολογίζεται ότι ακόμα 200 κρατούμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας.

Εκκλήσεις για αποφυγή βίας στη Μέση Ανατολή

3.8.2001 16:04 (Ωρα Λονδίνου)

Το επίσημο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων κάλεσε τους Παλαιστινίους να μην προβούν σε βίαιες πράξεις εκδίκησης για το θάνατο 8 ανθρώπων μετά από επίθεση των Ισραηλινών την περασμένη Τρίτη.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι τα συμφέροντα των Παλαιστινίων εξυπηρετούνται καλύτερα εάν κάποιος πετάξει πέτρες κατά αστυνομικών παρά με τη χρήση όπλων. Η ένταση στην περιοχή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, κλιμακώθηκε παρά την εκεχειρία που, τυπικά τουλάχιστον, έχει συμφωνηθεί.

Εν τω μεταξύ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι συνελήφθησαν 60 άνθρωποι στη Δυτική Όχθη που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ κατά την επίθεση στην πόλη Ναμπλούς.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός του Ισραήλ άφησε ελεύθερο έναν 22χρονο Παλαιστίνιο, μέλος της οργάνωσης Φατάχ, ο οποίος είχε θεωρηθεί συνεργός ενός νεαρού που είχε επιβιβαστεί σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ μεταφέροντας στην τσάντα του μία βόμβα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο συλληφθείς δε σχετίζεται τελικά με το περιστατικό, το οποίο έληξε όταν έγινε αντιληπτός ο δράστης.

Κρούσμα χολέρας στη Μόσχα

3.8.2001 15:29 (Ωρα Λονδίνου)

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους Μοσχοβίτες η είδηση ότι ένα δίχρονο αγόρι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα χολέρας. Το παιδί έφτασε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα μαζί με τους γονείς του, ταξιδεύοντας με τρένο από την πόλη Καζάν, όπου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν καταγραφεί πολλά περόμοια περιστατικά ενώ ένας άντρας έχασε τη ζωή του.

Οι αρμόδιοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας, διαβεβαιώνοντας ότι η εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο έγινε για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα όμως με τον ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα, οι κάτοικοι φοβούνται ότι ο ιός ίσως εξαπλωθεί, καθώς το τρένο που μετέφερε το παιδί στην πρωτεύουσα μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, ήταν γεμάτο κόσμο.

Κύριο μέσο μετάδοσης της ασθένειας είναι το νερό.

Κατοχύρωση της ακαδημαϊκής αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ έναντι της Κίνας

3.8.2001 15:49 (Ωρα Λονδίνου)

Το Πανεπιστήμιο Σίτυ στο Χονγκ Κονγκ, αποφάσισε να επιτρέψει στον Αμερικανό καθηγητή Λι Σαομίν, που έχει καταδικαστεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ταϊβάν, να εξακολουθήσει να διδάσκει.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί υποστήριζαν ότι η υπόθεση αποτελούσε μία δοκιμασία για την ακαδημαϊκή, τουλάχιστον, αυτονομία του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.

Ο κ.Λι εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες για κατασκοπεία, λέγοντας ότι οι πληροφορίες που συγκέντρωνε σχετικά με την Κίνα ήταν στο πλαίσιο ερευνών που σκοπό είχαν να βοηθήσουν τη χώρα να εκσυγχρονιστεί.

Απαγωγές πολιτών από ισλαμιστές στις Φιλιππίνες

3.8.2001 15:56 (Ωρα Λονδίνου)

Ένοπλοι άνδρες, της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπού Σάγιεφ, εισέβαλαν σε χωριό στις Φιλιππίνες και απήγαγαν περίπου είκοσι άτομα.

Τέσσερις από αυτούς δολοφονήθηκαν, ενώ η οργάνωση που ζητά τη δημιουργία ανεξάρτητου Ισλαμικού κράτους στο νότιο τμήμα της χώρας, κρατά ήδη άλλους 20 ομήρους μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον δύο αμερικανούς.

Οι απαγωγείς απείλησαν να σκοτώσουν τους περισσότερους από τους ομήρους εάν δεν πάψουν οι επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας κατά της οργάνωσης.

Αποζημιώσεις σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος

3.8.2001 16:00 (Ωρα Λονδίνου)

Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος σε 36 χώρες έχουν ήδη λάβει τις πρώτες χρηματικές αποζημιώσεις από ελβετικές τράπεζες.

Η συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής Εβραϊκών Διεκδικήσεων που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και ελβετικών τραπεζών, προβλέπει την καταβολή χιλίων δολαρίων σε καθέναν από τους 500 χιλιάδες επιζώντες που διεκδικούν χρήματα από λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν παραμείνει αδρανείς από την εποχή του Ολοκαυτώματος.

Μέχρι σήμερα, από τις αρχές του προηγούμενου μήνα οπότε και ξεκίνησαν οι καταβολές αποζημιώσεων, 35 χιλιάδες άτομα έχουν λάβει το συμφωνηθέν ποσό.

Αντιδράσεις στο Κονγκρέσο για την αντι-πυραυλική ασπίδα
BBC News
Η πλειοψηφία της Γερουσίας κατά της αντι-πυραυλικής ασπίδας λέει ο Τζο Μπίντεν

3.8.2001 5:31 (Ωρα Λονδίνου)

Ενας από τους σημαντικώτερους αμερικανούς πολιτικούς προειδοποίησε τον πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς ότι υπάρχει ισχυρή αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας στα σχέδια του για την ανάπτυξη της αντι-πυραυλικής ασπίδας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, Τζό Μπίντεν, είπε ότι η πλειοψηφία του Κονγρέσου θα απορρίψει τις προτάσεις του κυρίου Μπούς εάν η αμερικανική κυβέρνηση αποτύχει στις προσπάθειες της να πείσει και τον υπόλοιπο κόσμο για την αναγκαιότητα της αντι-πυραυλικής ασπίδας.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην πΓΔΜ
BBC News
Συνεχίστηκαν χθες τα επεισόδια παρά τις συνομιλίες

3.8.2001 13:50 (Ωρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται σήμερα στην πόλη Οχρίδα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανοφώνων μετά από διακοπή μιας ημέρας εξαιτίας της εθνικής εορτής.

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο αίτημα των Αλβανοφώνων να έχουν το δικαίωμα επιλογής των αστνομικών διευθυντών στις περιοχές όπου ζουν.

Την Τετάρτη επετεύχθη συμφωνία που προβλέπει την επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας σε περιοχές όπου τουλάχιστον το 20% των κατοίκων αποτελείται από Αλβανοφώνους. Ωστόσο, παρά τη συμφωνία, χθες σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή του Τετόβου κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά ένας αστυνομικός.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λούπτσκο Γκεοργκιέφσκι, αμφισβήτησε την όλη ειρηνευτική διαδικασία λέγοντας ότι θα ήταν ντροπή να συναφθεί συμφωνία τη στιγμή που αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ζήτησε δε την απομάκρυνση τους με στρατιωτική επέμβαση.

Εκρηξη βόμβας συγκλονίζει το δυτικό Λονδίνο
BBC News
7 οι τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές από την έκρηξη

3.8.2001 14:26 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στο δυτικό Λονδίνο λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), τραυματίζοντας 7 άτομα.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κοντά στην είσοδο σταθμού του μετρό. Η αστυνομία είχε προειδοποιηθεί για την έκρηξη αλλά όχι για το ακριβές σημείο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη γύρω περιοχή η οποία ας σημειωθεί ήταν εκείνη την ώρα γεμάτη κόσμο.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για ενέργεια ιρλανδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που αυτοαποκαλείται "Αληθινός ΙΡΑ" - Real IRA.

Διαρκής κινητοποίηση στη Χάγη για την έκδοση εγκληματιών πολέμου
BBC News
Νέες συλλήψεις για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία

3.8.2001 14:23 (Ωρα Λονδίνου)

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ζητούν πλέον την άμεση παράδοση του Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς και του πρώην στρατιωτικού διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς.

Χθες, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατεδίκασε το Σερβοβόσνιο πρώην στρατηγό, Ράντισλαβ Κρίστιτς σε 46 χρόνια κάθειρξης - τη βαρύτερη ποινή που έχει επιβάλλει ποτέ - για τη σφαγή 7.500 Mουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

Ο δικαστής Αλμίρο Ροντρίγκεζ από την Πορτογαλία, κατά την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε λόγο για ειδεχθή εγκλήματα, μαζικούς βιασμούς και φρικτά βασανιστήρια που είχαν σκοπό την εθνική εκκαθάριση των μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, τονίζοντας ότι οι γενοκτονίες δεν μπορούν να παραμένουν ατιμώρητες. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η εν λόγω απόφαση ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του Radovan Karadzic και του Ratco Mladic.

Εν τω μεταξύ, μετά από εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου έγιναν και νέες συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Τρεις μουσουλμάνοι της Βοσνίας - πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι - συνελήφθησαν χθες από τη βοσνιακή αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους σύλληψη από τη βοσνιακή αστυνομία. Οι τρεις πρώην αξιωματούχοι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά Κροατών και Σέρβων σε περιοχές της κεντρικής Βοσνίας το 1993. Και οι τρεις κρατούνται στο Σαράγεβο και αναμένεται να οδηγηθούν στη Χάγη τις επόμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στο τριμελές προεδρείο της Βοσνίας, Μπερίζ Μπέλκιτς κάλεσε τους Σέρβους της Βοσνίας να ανταποκριθούν στην παράδοση των τριών μουσουλμάνων αξιωματικών και να εκδόσουν και άλλους υπόπτους, ώστε να δικαστούν στη Χάγη.

Διαμάχη ΗΠΑ - Κολομβίας για ψεκασμούς καλλιεργειών ναρκωτικών
BBC News
Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν τις ειδικές μονάδες της Κολομβίας

3.8.2001 8:40 (Ωρα Λονδίνου)

Στην Ουάσιγκτων βρίσκεται μιά ομάδα πολιτικών από τη Κολομβία που προσπαθεί να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να τερματίσει το ψεκασμό των παράνομων καλλιεργειών ναρκωτικών γιατί μολύνουν το περιβάλλον.

Οι ψεκασμοί των καλλιεργειών χρηματοδοτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο στη Κολομβία διέταξε την αναστολή των ψεκασμών. Η πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, Αν Πέτερσον, απείλησε ότι εάν εφαρμοσθεί η απόφαση του δικαστηρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναθεωρήσουν το ύψος της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Εκρηξη βόμβας συγκλονίζει το δυτικό Λονδίνο
BBC News
7 οι τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές από την έκρηξη

3.8.2001 7:25 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στο δυτικό Λονδίνο, τραυματίζοντας 7 άτομα.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κοντά σε σταθμό του μετρό. Η αστυνομία προειδοποιήθηκε για την έκρηξη και είχε ήδη αρχίσει να εκκενώνει την περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη γύρω περιοχή η οποία ας σημειωθεί ήταν εκείνη την ώρα γεμάτη κόσμο.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για ενέργεια ιρλανδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που αυτοαποκαλείται "Πραγματικός ΙΡΑ" - Real IRA.

Κάραντιτς και Μλάντιτς τώρα στο στόχαστρο της Χάγης
BBC News
Η καταδίκη του Κρίστιτς ανοίγει το δρόμο για τη σύλληψη Κάραντιτς και Μλάντιτς

3.8.2001 7:53 (Ωρα Λονδίνου)

Αλυσιδωτές εξελίξεις φαίνεται να επιφέρει η πρώτη καταδίκη για γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη, καθώς τώρα οι εισαγγελείς του δικαστηρίου ζητούν την άμεση παράδοση του πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη, Ράντοβαν Κάραντιτς και του στρατιωτικού του διοικητή, Ράτκο Μλάντιτς.

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατεδίκασε χθες το Σερβοβόσνιο πρώην στρατηγό, Ράντισλαβ Κρίστιτς σε 46 χρόνια κάθειρξης - τη βαρύτερη ποινή που έχει επιβάλει ποτέ - για τη σφαγή 7.500 Mουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

Ο δικαστής Αλμίρο Ροντρίγκεζ από την Πορτογαλία, κατά την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε λόγο για ειδεχθή εγκλήματα, μαζικούς βιασμούς και φρικτά βασανιστήρια που είχαν σκοπό την εθνική εκκαθάριση των μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, τονίζοντας ότι οι γενοκτονίες δεν μπορούν να παραμένουν ατιμώρητες. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η εν λόγω απόφαση ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του Radovan Karadzic και του Ratco Mladic.

Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ανακοινώθηκαν και νέες συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Τρεις μουσουλμάνοι της Βοσνίας - πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι - συνελήφθησαν χθες από τη βοσνιακή αστυνομία. Είναι οι πρώτη φορά, ας σημειωθεί, που η βοσνιακή αστυνομία προβαίνει σε τέτοιου είδους συλλήψεις, εκτελώντας αυτή τη φορά εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Οι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι της Βοσνίας έχουν παραδεχθεί ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου από τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, αλλά τα έχουν χαρακτηρίσει μεμονωμένα επεισόδια.

Υπό τη σκιά απειλών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην πΓΔΜ
BBC News
Κηδεύτηκε ο αστυνομικός που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις τη Τετάρτη

3.8.2001 7:54 (Ωρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται σήμερα στη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανοφώνων καθώς στελέχη και από τις δύο πλευρές απειλούν να αποχωρήσουν από την ειρηνευτική διαδικασία.

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στα αιτήματα των Αλβανοφώνων να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τους αστυνομικούς διευθυντές των περιοχών που ζούν.

Την Τετάρτη επετεύχθη συμφωνία που δίνει περισσότερα δικαιώματα στην Αλβανική μειοψηφία αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC είναι πολύ αμφίβολο εάν θα σημειωθεί πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λούπτσκο Γκεοργκιέφσκι, αμφισβήτησε την όλη ειρηνευτική διαδικασία λέγοντας ότι θα ήταν ντροπή να συναφθεί συμφωνία τη στιγμή που αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ζήτησε δε την απομάκρυνση τους με στρατιωτική επέμβαση.

Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την αντι-πυραυλική ασπίδα
BBC News
Η πλειοψηφία της Γερουσίας κατά της αντι-πυραυλικής ασπίδας λέει ο Τζο Μπίντεν

3.8.2001 7:56 (Ωρα Λονδίνου)

Ενας από τους σημαντικότερους αμερικανούς πολιτικούς προειδοποίησε τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι υπάρχει ισχυρή αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας στα σχέδια του για την ανάπτυξη της αντι-πυραυλικής ασπίδας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, Τζο Μπίντεν, είπε ότι η πλειοψηφία του Κογρέσου θα απορρίψει τις προτάσεις του κυρίου Μπους εάν η αμερικανική κυβέρνηση αποτύχει στις προσπάθειες της να πείσει και τον υπόλοιπο κόσμο για την αναγκαιότητα της αντι-πυραυλικής ασπίδας.

Τα "σπασμένα" της Γένοβας πληρώνουν τρείς ανώτατοι αστυνομικοί
BBC News
Η τακτική της Ιταλικής αστυνομίας επικρίθηκε σφοδρά

3.8.2001 7:58 (Ωρα Λονδίνου)

Τρείς ανώτατοι αστυνομικοί της Ιταλικής αστυνομίας που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια της συνόδου κορυφής του ομίλου των 8 στη Γένοβα το περασμένο μήνα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της αντι-τρομοκρατικής ομάδας, τον δεύτερο τη τάξει υπεύθυνο για την ασφάλεια της συνόδου και τον αστυνομικό διευθυντή της Γένοβας.

Ειναι τα πρώτα μέτρα που παίρνει η Ιταλική κυβέρνηση κατά της αστυνομίας μετά τις καταγγελίες για αστυνομικές βιαιότητες κατά των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Παράλληλα οι εισαγγελείς διέταξαν και δικαστική έρευνα για να διαπιστωθεί έαν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Ο Τουρκικός στρατός εκδίωξε Κούρδους χωρικούς λέει οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

3.8.2001 7:58 (Ωρα Λονδίνου)

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι απομάκρυναν διά της βίας περίπου 250 κατοίκους από τα χωριά τους στα νοτιο-ανατολικά της χώρας.

Η Επιτροπή είπε ότι πρόκειται για αντίποινα των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας για το θάνατο ενός στρατιώτη και το τραυματισμό άλλων δέκα από έκρηξη νάρκης για την οποία θεωρούνται υπεύθυνοι οι χωρικοί.

Αρκετοί από τους χωρικούς πιστεύεται ότι κρατούνται σε φυλακή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ ενώ - σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - κάποιοι από αυτούς υπέστησαν βασανιστήρια.

Εκρηξη βόμβας συγκλονίζει το δυτικό Λονδίνο
BBC News
6 οι τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές από την έκρηξη

3.8.2001 5:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στο δυτικό Λονδίνο, τραυματίζοντας έξι άτομα.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κοντά σε σταθμό του μετρό. Η αστυνομία προειδοποιήθηκε για την έκρηξη και είχε ήδη αρχίσει να εκκενώνει την περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη γύρω περιοχή η οποία ας σημειωθεί ήταν εκείνη την ώρα γεμάτη κόσμο.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για ενέργεια ιρλανδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που αυτοαποκαλείται "Πραγματικός ΙΡΑ" - Real IRA.

Κάραντιτς και Μλάντιτς τώρα στο στόχαστρο της Χάγης
BBC News
Η καταδίκη του Κρίστιτς ανοίγει το δρόμο για τη σύλληψη Κάραντιτς και Μλάντιτς

3.8.2001 5:36 (Ωρα Λονδίνου)

Αλυσιδωτές εξελίξεις φαίνεται να επιφέρει η πρώτη καταδίκη για γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη, καθώς τώρα οι εισαγγελείς του δικαστηρίου ζητούν την άμεση παράδοση του πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη, Radovan Karadzic και του στρατιωτικού του διοικητή, Ratco Mladic.

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατεδίκασε χθες το Σερβοβόσνιο πρώην στρατηγό, Ράντισλαβ Κρίστιτς σε 46 χρόνια κάθειρξης - τη βαρύτερη ποινή που έχει επιβάλει ποτέ - για τη σφαγή 7.500 Mουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

Ο δικαστής Αλμίρο Rodrigues από την Πορτογαλία, κατά την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε λόγο για ειδεχθή εγκλήματα, μαζικούς βιασμούς και φρικτά βασανιστήρια που είχαν σκοπό την εθνική εκκαθάριση των μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, τονίζοντας ότι οι γενοκτονίες δεν μπορούν να παραμένουν ατιμώρητες. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η εν λόγω απόφαση ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του Radovan Karadzic και του Ratco Mladic.

Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ανακοινώθηκαν και νέες συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Τρεις μουσουλμάνοι της Βοσνίας - πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι - συνελήφθησαν χθες από τη βοσνιακή αστυνομία. Είναι οι πρώτη φορά, ας σημειωθεί, που η βοσνιακή αστυνομία προβαίνει σε τέτοιου είδους συλλήψεις, εκτελώντας αυτή τη φορά εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Οι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι της Βοσνίας έχουν παραδεχθεί ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου από τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, αλλά τα έχουν χαρακτηρίσει μεμονωμένα επεισόδια.

Υπό τη σκιά απειλών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην πΓΔΜ
BBC News
Κηδεύτηκε ο αστυνομικός

3.8.2001 5:42 (Ωρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται σήμερα στη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανοφώνων καθώς στελέχη και από τις δύο πλευρές απειλούν να αποχωρήσουν από την ειρηνευτική διαδικασία.

Οι σημερινές διαπραγαμτεύσεις θα επικεντρωθούν στα αιτήματα των Αλβανοφώνων να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τους αστυνομικούς διευθυντές των περιοχών που ζούν.

Την Τετάρτη επετεύχθη συμφωνία που δίνει περισσότερα δικαιώματα στην Αλβανική μειοψηφία αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC είναι πολύ αμφίβολο εάν θα σημειωθεί πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λούπτσκο Γκεοργκιέφσκι, αμφισβήτησε την όλη ειρηνευτική διαδικασία λέγωντας ότι θα ήταν ντροπή να συναφθεί συμφωνία τη στιγμή που αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ζήτησε δε την απομάκρυνση τους με στρατιωτική επέμβαση.

Αντιδράσεις στο Κονγκρέσο για την αντι-πυραυλική ασπίδα
BBC News
Η πλειοψηφία της Γερουσίας κατά της αντι-πυραυλικής ασπίδας λέει ο Τζο Μπίντεν

3.8.2001 5:31 (Ωρα Λονδίνου)

Ενας από τους σημαντικώτερους αμερικανούς πολιτικούς προειδοποίησε τον πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς ότι υπάρχει ισχυρή αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας στα σχέδια του για την ανάπτυξη της αντι-πυραυλικής ασπίδας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, Τζό Μπίντεν, είπε ότι η πλειοψηφία του Κονγρέσου θα απορρίψει τις προτάσεις του κυρίου Μπούς εάν η αμερικανική κυβέρνηση αποτύχει στις προσπάθειες της να πείσει και τον υπόλοιπο κόσμο για την αναγκαιότητα της αντι-πυραυλικής ασπίδας.

Τα "σπασμένα" της Γένοβας πληρώνουν τρείς ανώτατοι αστυνομικοί
BBC News
Η τακτική της Ιταλικής αστυνομίας επικρίθηκε σφοδρά

3.8.2001 6:34 (Ωρα Λονδίνου)

Τρείς ανώτατοι αστυνομικοί της Ιταλικής αστυνομίας που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια της συνόδου κορυφής του ομίλου των 8 στη Γένοβα το περασμένο μήνα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της αντι-τρομοκρατικής ομάδας, τον δεύτερο τη τάξη υπεύθυνο για την ασφάλεια της συνόδου και τον αστυνομικό διευθυντή της Γένοβας.

Ειναι τα πρώτα μέτρα που πέρνει η Ιταλική κυβέρνηση κατά της αστυνομίας μετά τις καταγγελίες για αστυνομικές βιαιότητες κατά των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Παράλληλα οι εισαγγελείς διέταξαν και δικαστική έρευνα για να διαπιστωθεί έαν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Ο Τουρκικός στρατός εκδίωξε Κούρδους χωρικούς λέει οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

3.8.2001 6:40 (Ωρα Λονδίνου)

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας κατηγόρησε τα δυνάμεις ασφαλείας ότι απομάκρυναν διά της βίας περίπου 250 κατοίκους από τα χωριά τους στα νοτιο-ανατολικά της χώρας.

Η Επιτροπή είπε ότι πρόκειται για αντίποινα των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας για το θάνατο ενός στρατιώτη και το τραυματισμό άλλων δέκα από έκρηξη νάρκης για την οποία θεωρούνται υπεύθυνοι οι χωρικοί.

Αρκετοί από τους χωρικούς πιστεύεται ότι κρατούνται σε φυλακή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ ενώ - σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - κάποιοι από αυτούς υπέστησαν βασανιστήρια.

Ενταλμα σύλληψης του Φουτζιμόρι
BBC News
Ο κύριος Φουτζιμόρι που διέφυγε πέρυσι στην Ιαπωνία

3.8.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι ο οποίος είναι αυτο-εξόριστος στην Ιαπωνία.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο κύριος Φουτζιμόρι δεν εμφανίσθηκε για να απαντήσει στις κατηγορίες ότι εγκατέλειψε τα προεδρικά του καθήκοντα.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού εγκατέλειψε τη χώρα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Οι Ιαπωνικές αρχές πάντως αρνούνται να εκδώσουν τον κύριο Φουτζιμόρι ο οποίος έχει την Ιαπωνική υπηκοότητα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.