Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-04

  1. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης για την πολιτική της χώρας στο Μεσανατολικό.
  2. Συνεχίζονται σήμερα στην ΠΓΔΜ οι διαπραγματεύσεις για τερματισμό της κρίσης στη χώρα.
  3. Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στη Μόσχα ο ηγέτης της Βορείου Κορέας.
  4. Ακύρωση της διάταξης που επιτρέπει τη πώληση κρατικής γής σε ιδιώτες ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος.
  5. Παράταση για άλλα πέντε χρόνια των κυρώσεων εναντίον της Λιβύης και του ιράν ενέκρινε ο Τζόρτζ Μπους.
  6. Δάνειο ύψους 1,2 δισεκατομυρίων δολλαρίων θα δανείσει στην Αργεντινή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  7. Στη Γερμανία προωθείται αλλαγή στους νόμους για τη μετανάστευση.
  8. Συνεχίζεται η βία μεταξύ Μουσουλμάνων και Ινδουϊστών μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κασμίρ.
  9. Μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές γαλλικών κρασιών.
  10. Το μέγεθος ενός ανθρώπινου νυχιού έχει η σφραγίδα που βρέθηκε στο Τουρκμενιστάν.
Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης για την πολιτική της χώρας στο Μεσανατολικό.
BBC News
Οι Παλαιστίνιοι ορκίστηκαν εκδίκηση για τις δολοφονίες Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς.

4.8.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη διάσταση απόψεων που εκφράστηκε στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με τη πολιτική της χώρας στο Μεσανατολικό. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέϊνι φάνηκε να υποστηρίζει τη πολιτική του Ισραήλ να προβαίνει σε επιλεκτικές δολοφονίες ατόμων, τη δράση των οποίων θεωρεί ύποπτη, σε αντίθεση με τον υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που, πριν λίγες μέρες χαρακτήρισε "εξαιρετικά προκλητική" την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που επέφερε το θάνατο οκτώ ατόμων - ανάμεσα στα οποία δύο παιδιά και δύο πολιτικούς ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσέϊνι αυτό που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι Ισραηλινοί είναι να παρακολουθούν και να κυνηγούν τρομοκράτες για να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες. Εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι σε μερικές περιπτώσεις δικαιολογούνται. Ωστόσο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την πολιτική του Ισραήλ να προβαίνει σε επιλεκτικές δολοφονίες και συμπλήρωσε ότι τα σχόλια του κυρίου Τσέϊνι παρερμηνεύθηκαν.

Συνεχίζονται σήμερα στην ΠΓΔΜ οι διαπραγματεύσεις για τερματισμό της κρίσης στη χώρα.
BBC News
Η διεξαγωγή των συνομιλιών οδήγησε τους κατοίκους της ΠΓΔΜ σε εορτασμούς.

4.8.2001 7:04 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εξάμηνης κρίσης στη χώρα. Χθες δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος καθώς οι δύο πλευρές δεν φαίνεται ότι μπορούν να βρούν συμβιβαστική λύση στο αίτημα των Αλβανοφώνων να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τους αστυνομικούς διευθυντές των περιοχών που ζούν. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στα Σκόπια, η κυβέρνηση της χώρας δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει με τα αιτήματα των Αλβανοφώνων καθώς εκφράζονται φόβοι ότι σε αυτή τη περίπτωση αυτονομιστές αντάρτες θα καταταγούν στην αστυνομία και ουσιαστικά θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά των κυβερνητικών δυνάμεων. Ενας από τους διεθνείς μεσολαβητές χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα πολύπλοκες. Η ανταποκρίτρια μας επισημαίνει ότι καθώς συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις στα βόρεια της χώρας, οι ηγέτες των δύο πλευρών αισθάνονται την ασφυκτική πίεση του χρόνου - η σύναψη μιάς συμφωνίας τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποτρέψει το ξέσπασμα πιθανού εμφυλίου πολέμου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησειογραφικά πρακτορεία δύο Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν σε συγκρούσες με αλβανόφωνους αυτονομιστές αντάρτες στη νότιο Σερβία. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της Σερβικής αστυνομίας, η επίθεση των ανταρτών πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στο χωριό Μούχοβατς βόρεια των συνόρων της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στη Μόσχα ο ηγέτης της Βορείου Κορέας.
BBC News
Η Ρωσία ελπίζει να βοηθήσει τη Βόρειο Κορέα να βγεί από την απομόνωση.

4.8.2001 9:07 (Ωρα Λονδίνου)
Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κίμ Γιόνγκ Ιλ συναντάται από το πρωϊ στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν διακήρυξη που θα στηρίζει την συμφωνία του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τη συνάντηση των δύο ηγετών, αφού θέλει να διαλύσει τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και να οργανώσει αντιπυραυλική ομπρέλα εναντίον κρατών όπως η Βόρειος Κορέα.

Ο Κίμ Γιόνγκ Ιλ έφτασε στη Μόσχα μετά απο οδοιπορικό 10 ημερών με ειδικό αντι-αρματικό τραίνο καθώς οι φήμες λένε ότι φοβάται τα αεροπλάνα. Οι Ρωσικές αρχές πήραν δρακόντια μέτρα ασφαλείας για να προστατέψουν τον κύριο Κιμ και τη συνοδία του. Πολλοί σιδηροδρομοί σταθμοί έκλεισαν για να περάσει το τραινο του βορειοκορεάτη ηγέτη ενώ πολλοί κάτοικοι της Μόσχας δεν έκρυψαν την αγανάκτηση τους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν όταν οι Ρωσικές αρχές έκλεισαν για τέσσερις ώρες έναν από τους κεντρικούς σταθμούς της πόλης τις ώρες αιχμής.

Ακύρωση της διάταξης που επιτρέπει τη πώληση κρατικής γής σε ιδιώτες ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος.

4.8.2001 7:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ απηύθυνε έκκληση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει την διάταξη που εξέδοσε η Τουρκική κυβέρνηση - διάταξη που επιτρέπει την πώληση κρατικής γής σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση μετά τις προτροπές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετσεβιτ κάλεσε το κοινοβούλιο να προχωρήσει στην άμεση έγκριση του νόμου ο οποίος προβλέπει τη πώληση 1,2 εκατομμυρίων κρατικών κτημάτων. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η παρέμβαση του κυρίου Σεζέρ θα δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση συνασπισμού του κυρίου Ετσεβίτ που προσπαθεί να βρεί έσοδα για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Παράταση για άλλα πέντε χρόνια των κυρώσεων εναντίον της Λιβύης και του ιράν ενέκρινε ο Τζόρτζ Μπους.

4.8.2001 7:21 (Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους ενέκρινε την παράταση των κυρώσεων εναντίον της Λιβύης και του Ιράν για άλλα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τις κυρώσεις θα τιμωρείται οποιαδήποτε ξένη εταιρία η οποία επενδύει περισσότερα από 20 εκατομύρια δολλάρια το χρόνο στις βιομηχανίες πετρελαίου και υγραερίου του Ιράν και της Λιβύης.

Η κυβέρνηση Μπους κατηγορεί τις δύο χώρες για ανάμιξή τους στη διεθνή τρομοκρατία και αναφέρει ότι με την εφαρμογή των κυρώσεων θα καταστεί αδύνατο στο Ιράν και τη Λιβύη να μαζέψουν λεφτά για να υποστηρίξουν τρομοκρατικές ομάδες.

Δάνειο ύψους 1,2 δισεκατομυρίων δολλαρίων θα δανείσει στην Αργεντινή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

4.8.2001 7:15 (Ωρα Λονδίνου)
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα δανείσει στην Αργεντινή ποσό ύψους 1,2 δισεκατομυρίων δολλαρίων, για να βοηθήσει τη χώρα να βγεί από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει. Η επιβράδυνση της οικονομίας και η πτώση των φορολογικών εσόδων έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Αργεντινή βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης. Τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει πρόσφατα η Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων - έχουν κερδίσει την έγκριση τόσο του Προέδρου Μπούς όσο και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Στη Γερμανία προωθείται αλλαγή στους νόμους για τη μετανάστευση.

4.8.2001 7:28 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γερμανία η κεντροαριστερή κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στους νόμους για τη μετανάστευση, με στόχο να γίνει πιο εύκολη η είσοδος στη χώρα ατόμων με ειδικότητες που χρειάζεται η γερμανική οικονομία. Η υπογεννητικότητα στη Γερμανία σημαίνει ότι ο πληθυσμός της γερνάει πολύ γρήγορα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις μιας κυβερνητικής επιτροπής, η χώρα θα χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο για να αποφύγει την έλλειψη εργατών. Σύμφωνα με τις προτάσεις οι όροι για είσοδο λαθρομεταναστών στη Γερμανία θα γίνουν πιο αυστηροί, ενώ οι περιπτώσεις των ατόμων που θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα θα αναθεωρηθούν μετά από τρία χρόνια. Θα επισπευσθεί επίσης η απέλαση των ατόμων στα οποία δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη Γερμανία.

Συνεχίζεται η βία μεταξύ Μουσουλμάνων και Ινδουϊστών μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κασμίρ.

4.8.2001 8:56 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία στην υπο ινδική διοίκηση περιοχή του Κασμίρ ανέφερε ότι περίπου 15 Ινδουϊστές βοσκοί σφαγιάστηκαν από αυτονομιστές αντάρτες. Αρκετοί άλλοι βοσκοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που έγινε σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Ντόντα, 250 χιλιόμετρααπό το Τζαμμού στο νότιο τμήμα της υπό ινδική διοίκηση περιοχής του Κασμίρ. Μετά τις δολοφονίες επιβλήθηκε κατ'οίκον περιορισμός, αφού η αστυνομία αναμένει να αυξηθεί η βία μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Ινδουϊστών. Η κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ οδήγησε στην έξαρση της βίας στην υπό ινδική διοίκηση περιοχή. Ορισμένες ανταρτικές ομάδες ανέφεραν τότε ότι η κατάρρευση των συνομιλιών απέδειξε πως η βία ήταν ο μόνος τρόπος επίλυσης της διένεξης για το Κασμίρ.

Μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές γαλλικών κρασιών.

4.8.2001 9:11 (Ωρα Λονδίνου)
Η Γαλλική κυβέρνηση μελετά ειδική έκθεση που αναφέρεται στην βιομηχανία παραγωγής κρασιού στη χώρα, η οποία σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται να αντιμετωπίσει κρίση εκτός εάν ληφθούν μέτρα για προώθηση των εξαγωγών. Σύμφωνα με την έκθεση οι εξαγωγές κρασιού τον περασμένο χρόνο έπεσαν κατακόρυφα αφού οι καταναλωτές έδειξαν να προτιμούν κρασιά από νέες παραγωγούς χώρες όπως την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι πολλά από τα κρασιά των νέων οινοπαραγωγών χωρών είναι προσιτά στην τιμή τους, έχουν πιο μοντέρνα συσκευασία ενώ πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι τα κρασιά αυτά έχουν και καλύτερη γεύση από τα γαλλικά.

Το μέγεθος ενός ανθρώπινου νυχιού έχει η σφραγίδα που βρέθηκε στο Τουρκμενιστάν.

4.8.2001 7:38 (Ωρα Λονδίνου)
H ανακάλυψη μιας μικρής σφραγίδας ηλικίας τεσσάρων χιλιάδων ετών, στο Τουρκμενιστάν, έχει εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους που πιστεύουν ότι κάποιοι χαρακτήρες που είναι σκαλισμένοι επάνω της αποτελούν τα πρώτα δείγματα της κινεζικής γραφής. Αν αυτό επαληθευτεί, θα σημαίνει ότι η κινεζική γλώσσα είναι κατά περίπου χίλια χρόνια αρχαιότερη απ' ότι πιστευόταν και ότι πρωτοεμφανιστηκε σε περιοχή εκτός της σημερινής Κίνας.

Η μικρή αυτή σφραγίδα έχει μέγεθος περίπου ενός ανθρώπινου νυχιού. Στην επιφάνειά της υπάρχουν χαραγμένοι τέσσερις χαρακτήρες που, όπως λένε κάποιοι ειδικοί, είναι αρχαία κινεζική γραφή ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, στη δυναστεία των Χάν. Αλλοι ερευνητές διαφωνούν με αυτή την άποψη. Αν όμως πρόκειται όντως για κινεζική γραφή, αυτό θα σημαίνει ότι ίσως η σφρραγίδα προέρχεται από την Κίνα και μεταφέρθηκε με κάποιο καραβάνι... με άλλα λόγια οι εμπορικές συναλλαγές κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού θα είχαν ξεκινήσει πολύ πολλές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα απ' ότι πιστεύεται, και βεβαίως η κινεζική γλώσσα θα εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξήγηση είναι ότι η σφραγίδα να ξεκίνησε έξω από τα σύνορα της σύγχρονης Κίνας στο σημερινό Τουρκμενιστάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.