Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-06

  1. Στην τελική ευθεία η συμφωνία στην πΓΔΜ
  2. Ασυνήθιστη "προγραφή" του Ισραήλ
  3. Λήγει σήμερα η πρώτη προθεσμία για την αποδοχή της συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία
  4. Οι Ταλεμπάν συλλαμβάνουν μέλη χριστιανικής οργάνωσης με τις κατηγορίες του προσηλυτισμού
  5. Διαμάχη μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών στο Ιράν
  6. Τραγωδία σε ψυχιατρείο της Νότιας Ινδίας
  7. Κλωνοποίηση ανθρώπων ετοιμάζει Ιταλός επιστήμονας
  8. Προτάσεις για σύσταση αστυνομίας συνόδων κορυφής
  9. Τροπική καταιγίδα απειλεί τη Φλόριδα
  10. Πετρελαιοφόρο βυθίστηκε στον Περσικό
  11. Λεπτομέρειες απομένουν για τη συμφωνία
  12. Νέα Ισραηλινή επίθεση με ρουκέτες στη Δυτική Όχθη
  13. Διαμάχη μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών στο Ιράν
  14. Προτάσεις για σύσταση αστυνομίας συνόδων κορυφής
  15. Τραγωδία σε ψυχιατρείο της Νότιας Ινδίας
  16. Κλωνοποίηση ανθρώπων ετοιμάζει Ιταλός επιστήμονας
  17. Επίσπευση του δανείου στην Αργεντινή από το ΔΝΤ
  18. Τροπική καταιγίδα απειλεί τη Φλόριδα
  19. Πετρελαιοφόρο βυθίστηκε στον Περσικό
Στην τελική ευθεία η συμφωνία στην πΓΔΜ
BBC News
Ο Χαβιέ Σολάνα παρουσιάζεται αισιόδοξος για την υπογραφή και την εφαρμογή της συμφωνίας

6.8.2001 12:37 (Ωρα Λονδίνου)
To NATO είναι έτοιμο να στείλει σε 48 ώρες από την ανακοίνωση ειρηνευτικής συμφωνίας, τρεισήμισυ χιλιάδες στρατιώτες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για να αφοπλίσουν τους αντάρτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ταγματάρχη Μπάρι Τζόνσον. Οπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία από τα Σκόπια, τα πρώτα στρατεύματα μπορούν να αναπτυχθούν σε 48 ώρες, ενώ η δύναμη θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η Βορειοατλαντική συμμαχία έχει θέσει ως προϋποθέσεις για την αποστολή στρατιωτών, την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, την υπογραφή πολιτικής συμφωνίας και την απόφαση των ανταρτών να παραδώσουν τα όπλα τους. Η πολιτική συμφωνία φαίνεται αυτή τη στιγμή να βρίσκεται επί θύραις, καθώς οι εκπρόσωποι των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών της δημοκρατίας συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Ασυνήθιστη "προγραφή" του Ισραήλ
BBC News
Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει 60 ακτιβιστές

6.8.2001 12:57 (Ωρα Λονδίνου)
To Ισραήλ έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δημοσιεύοντας κατάλογο με επτά ονόματα Πλαιστινίων, τους οποίους κατηγορεί για επιθέσεις ή για σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι επτά Παλαιστίνιοι ίσως αποτελέσουν στόχο στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία το Ισραήλ αποκαλεί " ενεργό αμυνα" και οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν " δολοφονική".

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επανειλημμένως έχει ζητήσει από τις Παλαιστινιακές αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη αυτών των ανθρώπων αλλά χωρίς ανταπόκριση.

"Αν τα κριτήρια για τη σύλληψη των ανθρώπων αυτών βασίζονται στα πιστεύω του Ισραήλ τότε δεν συμπίπτουν με τα δικά μας κριτήρια. Αν έχουμε επαρκή στοιχεία ότι κάποιοι επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες θα αναλάβουμε δράση αλλά δε θα δράσυμε κατόπιν οδηγιών της ισραηλινής κυβέρνησης" είπε ο Αμπντέλ Ραχμάν, παλαιστίνιος εκπρόσωπος στην Ουάσινγκτον.

Αυτό που είναι βεβαιο, όπως λέει και ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή είναι ότι ο κατάλογος αποτελεί προειδοποίηση πως οι επτά Παλαιστίνιοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα Παλαστίνιο, που θεωρούν ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αποστολή αυτοκτονίας με βόμβα στο Τελ Αβίβ.

Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Μπινιαμίν Μπεν Ελιέζερ είπε ότι ο συλληφθείς είχε ήδη συντάξει σημείωμα αυτοκτονίας και θα παρελάμβανε εκρηκτικά από το μέλος της Χαμάς που σκότωσαν χτες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Λήγει σήμερα η πρώτη προθεσμία για την αποδοχή της συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία
BBC News
Το θέμα αφοπλισμού του ΙΡΑ αποτελεί κεντρκό σημείο της ειρηνευτικής συμφωνίας

6.8.2001 12:52 (Ωρα Λονδίνου)
Λήγει τα μεσάνυχτα απόψε, δύο ώρα Ελλάδος, η πρώτη προθεσμία για την αποδοχή ή μη του βρετανοϊρλανδικού πακέτου για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρειο Ιρλανδία. Οι προτάσεις της βρετανικής και της ιρλανδικής κυβέρνησης, με κεντρικό σημείο τον αφοπλισμό του IRA, ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα κομματα της επαρχίας που όμως, οπως φαινεται, θα καθυστερήσουν να καταθέσουν την αποδοχή ή την άρνησή τους.

Οι Ενωτικοί του Ολστερ συναντώνται αργά σήμερα το απόγευμα για να συζήτησουν το πακέτο ενώ το Σιν Φέιν - η πολιτική πτέρυγα του ΙRA - ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες προτού λάβει απόφαση. Εαν τα κόμματα δε φθάσουν σε συμφωνία μέχρι την τελική προθεσμία που τους έχει δοθεί, στις 12 Αυγούστου, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εαν θα δώσει και άλλη παράταση ή θα διαλύσει το κοινοβούλιο της Βορείου Ιρλανδίας και θα προκηρύξει και πάλι εκλογές.

Οι Ταλεμπάν συλλαμβάνουν μέλη χριστιανικής οργάνωσης με τις κατηγορίες του προσηλυτισμού

6.8.2001 13:02 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο Αμερικανίδες, ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός συνελήφθησαν και κρατούνται στις φυλακές του Αφγανιστάν, μαζί με 16 Αφγανούς ενήλικες και 65 παιδιά, κατηγορούμενοι για διάδοση του χριστιανισμού. Οι αλλοδαποί συλληφθέντες εργάζονται για τη χριστιανική φλανθρωπική οργάνωση Σέλτερ Νάο Ιντερνάσιοναλ. Το δίκαιο των ισλαμιστών Ταλεμπάν, που κυβερνούν την ασιατική χώρα, ορίζει θανατική ποινή για το αδίκημα του προσηλυτισμού.

Οι Ταλεμπάν έχουν κατ' επανάληψιν κατηγορήσει το Σέλτερ Νάο ότι χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική δράση ως προκάλυμα για τη διάδοση του χριστιανισμού. Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι στη διάρκεια τριήμερης επιχείρησης κατεσχέθησαν μία Βίβλος στα αγγλικά, χριστιανικό υλικό στα αγγλικά και τα περσικά, καθώς και μουσικά όργανα και κασέτες με μουσική, που απαγορεύονται από το νόμο. Υπεύθυνοι της οργάνωσης από την πλευρά τους, δε θέλησαν να σχολιάσουν τις κατηγορίες και υπογράμμισαν την ανθρωπιστική της δράση στο Αφγανιστάν αλλά και σε στρατόπεδα προσφύγων στο Πακιστάν.

Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Καμπούλ, τα 65 παιδιά, τα οποία οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν ασπασθεί τη χριστιανική θρησκεία, θα μεταφερθούν σε αναμορφωτήριο με στόχο να μυηθούν ξανά στο Ισλάμ.

Η διάδοση του χριστιανισμού αποτελεί το σοβαρότερο αδίκημα για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί αλλοδαπός σύμφωνα με το δίκαιο των Ταλεμπάν. Οι περισσότερες παραβιάσεις του νόμου από ξένους τιμωρούνται με μικρές ποινές φυλάκισης ή απέλαση. Ωστόσο, η προσπάθεια προσηλυτισμού επιφέρει τη θανατική ποινή τόσο για εκείνους που την επιχειρούν όσο και για τους Αφγανούς που απαρνούνται το Ισλάμ.

Διαμάχη μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών στο Ιράν
BBC News
Ο συντηρητικός Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ (κέντρο) έχει εμποδίσει πολλές από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Μοχάμετ Χαταμί (δεξιά).

6.8.2001 12:54 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μεχτί Καρούμπι δήλωσε πως η ορκωμοσία του Προέδρου της χώρας, Μοχάμετ Χαταμί, θα πραγματοποιηθεί τελικά την ερχόμενη Τρίτη. Η τελετή ορκωμοσίας ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα αλλά αναβλήθηκε από τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, μετά την διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών.

Το "μήλον της έριδος" είναι η σύσταση του Συμβουλίου Προστασίας, ενός οργάνου που τα μέλη του διορίζονται από τους συντηρητικούς και σκοπός του είναι να εποπτεύει την εφαρμογή των νόμων. Tο κοινοβούλιο του Ιράν το οποίο ελέγχεται από τους υποστηρικτές του μεταρρυθμιστικού έργου του κ. Χαταμί απέρριψε τους διορισμούς δύο νέων μελών στο Συμβούλιο Προστασίας.

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, που εκπροσωπεί τις συντηρητικές δυνάμεις, είπε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία των μελών του Συμβουλίου Προστασίας για να πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας η οποία φαίνεται ότι θα καθυστερήσει έως την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων και την κοινοβουλευτική έγκριση τους.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που αναβάλλεται η τελετή ορκομωσίας του προέδρου. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η παρέμβαση του πνευματικού ηγέτη του Ιράν στοχεύει στην υπονόμευση του μεταρρυθμιστικού έργου του κοινοβουλίου.

Τραγωδία σε ψυχιατρείο της Νότιας Ινδίας

6.8.2001 8:04 (Ωρα Λονδίνου)

Εικοσιπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι φλόγες τύλιξαν τα ξημερώματα ένα ψυχιατρικό ίδρυμα στη Νότια Ινδία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν ασθενείς που προσπάθησαν μάταια να απελευθερωθούν απο τις αλυσίδες με τις οποίες τους είχαν δέσει στα κρεβάτια τους τα μέλη του προσωπικού του ιδρύματος.

Άλλα πέντε άτομα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, στο ίδρυμα που, σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργούσε χωρίς άδεια. Οι περισσότεροι από τους τροφίμους είναι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, στην Ινδία δεν υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα για τους ψυχικά ασθενείς. Μόνο τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα της υγείας.

Κλωνοποίηση ανθρώπων ετοιμάζει Ιταλός επιστήμονας

6.8.2001 8:35 (Ωρα Λονδίνου)

Ένας Ιταλός γιατρός με ειδικότητα γυναικολόγου και εμβρυολόγου, που υποστηρίζει ότι προτίθεται να δημιουργήσει ανθρώπινους κλώνους, ανακοίνωσε ότι κλωνοποίησε δέκα ποντίκια.

Ο δρ.Σεβερίνο Αντινόρι, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός πριν από επτά χρόνια, όταν βοήθησε μια 62χρονη να αποκτήσει παιδί, αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα ανθρώπινης κλωνοποίησης σε επιστημονικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον, μέσα στην εβδομάδα.

Ο κ.Αντινόρι ισχυρίζεται ότι έχει επιλέξει περίπου διακόσια ζευγάρια από διάφορες χώρες με σκοπό να δοκιμάσει θεραπείες γονιμότητας χρησιμοποιώντας μια τεχνική κλωνοποίησης στην οποία εργάζεται.

Πάντως, επιστήμονες στην Ιαπωνία και στις Η.Π.Α. έχουν επισημάνει στον Ιταλό επιστήμονα ότι ενδέχεται να δημιουργήσει τέρατα, ανησυχίες τις οποίες ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει υπερβολικές.

Προτάσεις για σύσταση αστυνομίας συνόδων κορυφής

6.8.2001 7:54 (Ωρα Λονδίνου)

Τρόπους καλύτερης και αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης αναζητούν η Γερμανία και η Ιταλία σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν στο μέλλον τις βίαιες διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν σε μια σειρά διεθνών συνόδων κορυφής, με τελευταία αυτή του ομίλου των 8 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στη Γένοβα.

Ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών, Ότο Σίλι, επανέλαβε την πρόθεσή του να υποστηρίξει τη σύσταση ειδικού σώματος ευρωπαϊκής αστυνομίας, με αποκλειστικό σκοπό την αστυνόμευση των συνόδων αυτών. Την πρόταση του κυρίου Σίλι υποστήριξε με δηλώσεις του και Ιταλός ομόλογός του, Κλαούντι Σκαϊόλα, μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο κ.Σίλι, εξάλλου, παραδέχθηκε ότι ορισμένοι Γερμανοί διαδηλωτές στη Γένοβα παρεκτράπησαν, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι Ιταλοί αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο απαράδεκτο.

Τροπική καταιγίδα απειλεί τη Φλόριδα

6.8.2001 8:45 (Ωρα Λονδίνου)

Σύμφωνα με μετεωρολόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τροπική καταιγίδα στον κόλπο του Μεξικού μετατρέπεται σε τυφώνα. Όπως προειδοποίησαν κατευθύνεται προς τη δυτική Φλόριδα όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα.

Οι άνεμοι ήδη ξεπερνούν τα εκατό χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος πλημμυρών. Η τροπική καταιγίδα Barry ανάγκασε τις αρχές της πολιτείας των Η.Π.Α να ζητήσουν από τους κατοίκους των δυτικών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πετρελαιοφόρο βυθίστηκε στον Περσικό

6.8.2001 8:12 (Ωρα Λονδίνου)

Ιρακινό πλοίο που μετέφερε περισσότερους από χίλιους τριακόσιους τόνους πετρελαίου βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών του Ντουμπάι, στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον εκπρόσωπο του πέμπτου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται στην περιοχή, πρόκειται για ατύχημα.

Τα 12 μέλη πληρώματος του πλοίου Ceorgis', που είναι καλά στην υγεία τους, υποστηρίζουν ότι το πλοίο βυθίστηκε από το αμερικανικό ναυτικό.

Εν τω μεταξύ, ήδη 300 τόνοι πετρελαίου έχουν χυθεί στη θάλασσα. Για την απορρύπανση έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση από τις τοπικές αρχές.

Λεπτομέρειες απομένουν για τη συμφωνία
BBC News
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ.Σολάνα

6.8.2001 8:42 (Ωρα Λονδίνου)

Τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για τον τερματισμό της εξάμηνης εξέγερσης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναμένεται να βάλουν τις επόμενες ημέρες οι πολιτικοί εκπρόσωποι των σλαβομακεδονικών και αλβανόφωνων κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας.

Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες οκτώ ημερών στην Οχρίδα, οι δύο πλευρές κατάφεραν, όπως φαίνεται, να πετύχουν αποδεκτό συμβιβασμό στο ζήτημα της σύνθεσης της αστυνομικής δύναμης της ΠΓΔΜ. Βασικό αίτημα των αλβανοφώνων ήταν η αναλογικότερη εκπροσώπησή τους στη δύναμη αυτή. Τις προηγούμενες ημέρες είχε εν πολλοίς συμφωνηθεί και η αναγνώριση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους.

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις ενεργό συμμετοχή είχε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος και έσπευσε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

"Μπορούμε πλέον να πούμε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί του κειμένου που αφορά τη σύνθεση της αστυνομίας", είπε ο κ. Σολάνα. "Θα πρέπει φυσικά να συναντηθούν και αύριο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πλαίσιο. Ανακοινώνω, όμως, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι υπάρχει συμφωνία επί των δύο βασικών ζητημάτων, της γλώσσας και της αστυνομίας".

Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει το δρόμο για τον αφοπλισμό των αλβανοφώνων ανταρτών από ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Παρά την ικανοποιήση των διεθνών μεσολαβητών, αρκετοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ θα εξακολουθήσει να είναι τεταμένη στο άμεσο μέλλον. Υπογραμμίζουν ότι σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης αντιτίθενται στη χθεσινή συμφωνία, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι το κοινοβούλιο θα επικυρώσει το τελικό κείμενο.

Νέα Ισραηλινή επίθεση με ρουκέτες στη Δυτική Όχθη
BBC News
Ισραηλινός στρατιώτης μεταφέρεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ

6.8.2001 8:53 (Ωρα Λονδίνου)

Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έβαλαν και πάλι χθες με ρουκέτες στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη σκοτώνοντας ένα στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Νωρίτερα, ένας άλλος παλαιστίνιος και μια ισραηλινή είχαν χάσει τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυρών στην ίδια περιοχή, ενώ στο Τελ Αβίβ τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτών έξω από το κτίριο του υπουργείου Αμύνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ο ίδιος.

Εξάλλου, ένας Παλαιστίνιος συνελήφθη μετά την ισραηλινή επίθεση στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης του Ισραήλ, ο συλληφθείς επρόκειτο να παραλάβει εκρηκτικά από το στέλεχος της Χαμάς που σκοτώθηκε, για να προβεί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες και την εκεχειρία, που ισχύει αποκλειστικά και μόνο στα χαρτιά, μέρα με την ημέρα σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για τερματισμό των βίαων επεισοδιών, των συγκρούσεων και των επιθέσεων στο Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές περιοχές.

Η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν δείχνει αποφασισμένη να εξουδετερώσει τα ακραία παλαιστινιακά στοιχεία και κυρίως τα στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς που, όπως καταγγέλει, προγραμματίζουν και εκτελούν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και κατάλογο με τα ονόματα επτά επικίνδυνων Παλαιστινίων, οι οποίοι σύμφωνα με το Ισραήλ απέρριψαν τις εκκλήσεις της παλαιστινιακής διοίκησης να τερματίσουν τη δράση τους.

Η ίδια η Χαμάς, πάντως, προειδοποιεί ότι τα αντίποινα θα είναι σκληρά, τόσο για το χθεσινό θάνατο του στελέχους της στην πόλη Τουκάρμ, όσο και για το θάνατο των οκτώ Παλαιστινίων σε παρόμοια επίθεση στη Ναμπλούς την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε συνέντευξη του στο ΒΒC υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και τόνισε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις της χώρας του προσπαθούν απλώς να προστατεύσουν τη χώρα του από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σχεδιάζου τα στελέχη της οργάνωσης Χαμάς.

"Έχουμε υποχρέωση να υπερασπίσουμε τους πολίτες μας", είπε ο Αριέλ Σαρόν στο ΒΒC,"και γι' αυτό λαμβάνουμε μέτρα κατά της τρομοκρατίας".

Στη συνέντευξή του στο ΒΒC, o κ. Σαρόν απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα των παλαιστινίων για ανάπτυξη παρατηρτών της διεθνούς κοινότητας στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η παρουσία των παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή είναι πλέον αναγκαία.

Διαμάχη μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών στο Ιράν
BBC News
Ο συντηρητικός Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ (κέντρο) έχει εμποδίσει πολλές από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Μοχάμετ Χαταμί (δεξιά).

6.8.2001 8:41 (Ωρα Λονδίνου)

Στο Ιράν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μεχτί Καρούμπι δήλωσε πως η ορκωμοσία του Προέδρου της χώρας, Μοχάμετ Χαταμί, θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο Τρίτη. Η τελετή ορκωμοσίας ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες αλλά αναβλήθηκε από τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, μετά την διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών.

Το "μήλον της έριδος" είναι η σύσταση του Συμβουλίου Προστασίας, ενός οργάνου που τα μέλη του διορίζονται από τους συντηρητικούς και σκοπός του είναι να εποπτεύει την εφαρμογή των νόμων. Το κοινοβούλιο του Ιράν το οποίο ελέγχεται από τους υποστηρικτές του μεταρρυθμιστικού έργου του κυρίου Χαταμί απέρριψε τους διορισμούς δύο νέων μελών στο Συμβούλιο Προστασίας.

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, που εκπροσωπεί τις συντηρητικές δυνάμεις, είπε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία των μελών του Συμβουλίου Προστασίας για να πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας η οποία φαίνεται ότι θα καθυστερήσει έως την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων και την κοινοβουλευτική έγκριση τους.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που αναβάλλεται η τελετή ορκομωσίας του προέδρου. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η παρέμβαση του πνευματικού ηγέτη του Ιράν στοχεύει στην υπονόμευση του μεταρρυθμιστικού έργου του κοινοβουλίου.

Προτάσεις για σύσταση αστυνομίας συνόδων κορυφής

6.8.2001 7:54 (Ωρα Λονδίνου)

Τρόπους καλύτερης και αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης αναζητούν η Γερμανία και η Ιταλία σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν στο μέλλον τις βίαιες διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν σε μια σειρά διεθνών συνόδων κορυφής, με τελευταία αυτή του ομίλου των 8 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στη Γένοβα.

Ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών, Ότο Σίλι, επανέλαβε την πρόθεσή του να υποστηρίξει τη σύσταση ειδικού σώματος ευρωπαϊκής αστυνομίας, με αποκλειστικό σκοπό την αστυνόμευση των συνόδων αυτών. Την πρόταση του κυρίου Σίλι υποστήριξε με δηλώσεις του και Ιταλός ομόλογός του, Κλαούντι Σκαϊόλα, μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο κ.Σίλι, εξάλλου, παραδέχθηκε ότι ορισμένοι Γερμανοί διαδηλωτές στη Γένοβα παρεκτράπησαν, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι Ιταλοί αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο απαράδεκτο.

Τραγωδία σε ψυχιατρείο της Νότιας Ινδίας

6.8.2001 8:04 (Ωρα Λονδίνου)

Εικοσιπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι φλόγες τύλιξαν τα ξημερώματα ένα ψυχιατρικό ίδρυμα στη Νότια Ινδία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν ασθενείς που προσπάθησαν μάταια να απελευθερωθούν απο τις αλυσίδες με τις οποίες τους είχαν δέσει στα κρεβάτια τους τα μέλη του προσωπικού του ιδρύματος.

Άλλα πέντε άτομα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, στο ίδρυμα που, σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργούσε χωρίς άδεια. Οι περισσότεροι από τους τροφίμους είναι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, στην Ινδία δεν υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα για τους ψυχικά ασθενείς. Μόνο τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα της υγείας.

Κλωνοποίηση ανθρώπων ετοιμάζει Ιταλός επιστήμονας

6.8.2001 8:35 (Ωρα Λονδίνου)

Ένας Ιταλός γιατρός με ειδικότητα γυναικολόγου και εμβρυολόγου, που υποστηρίζει ότι προτίθεται να δημιουργήσει ανθρώπινους κλώνους, ανακοίνωσε ότι κλωνοποίησε δέκα ποντίκια.

Ο δρ.Σεβερίνο Αντινόρι, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός πριν από επτά χρόνια, όταν βοήθησε μια 62χρονη να αποκτήσει παιδί, αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα ανθρώπινης κλωνοποίησης σε επιστημονικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον, μέσα στην εβδομάδα.

Ο κ.Αντινόρι ισχυρίζεται ότι έχει επιλέξει περίπου διακόσια ζευγάρια από διάφορες χώρες με σκοπό να δοκιμάσει θεραπείες γονιμότητας χρησιμοποιώντας μια τεχνική κλωνοποίησης στην οποία εργάζεται.

Πάντως, επιστήμονες στην Ιαπωνία και στις Η.Π.Α. έχουν επισημάνει στον Ιταλό επιστήμονα ότι ενδέχεται να δημιουργήσει τέρατα, ανησυχίες τις οποίες ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει υπερβολικές.

Επίσπευση του δανείου στην Αργεντινή από το ΔΝΤ

6.8.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου)

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αργεντινή οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ανακοινώσει την επίσπευση της χορήγησης του δανείου ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στο Μπουένος Άιρες, η απόφαση κρίθηκε αναγκαία καθώς βιομηχανίες και επιχειρήσεις στην Αργεντινή συνεχίζουν να κλείνουν με γρήγορους ρυθμούς.

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα με στόχο την έξοδο από την κρίση υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της χώρας. Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής.

Τροπική καταιγίδα απειλεί τη Φλόριδα

6.8.2001 8:45 (Ωρα Λονδίνου)

Σύμφωνα με μετεωρολόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τροπική καταιγίδα στον κόλπο του Μεξικού μετατρέπεται σε τυφώνα. Όπως προειδοποίησαν κατευθύνεται προς τη δυτική Φλόριδα όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα.

Οι άνεμοι ήδη ξεπερνούν τα εκατό χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος πλημμυρών. Η τροπική καταιγίδα Barry ανάγκασε τις αρχές της πολιτείας των Η.Π.Α να ζητήσουν από τους κατοίκους των δυτικών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πετρελαιοφόρο βυθίστηκε στον Περσικό

6.8.2001 8:12 (Ωρα Λονδίνου)

Ιρακινό πλοίο που μετέφερε περισσότερους από χίλιους τριακόσιους τόνους πετρελαίου βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών του Ντουμπάι, στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον εκπρόσωπο του πέμπτου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται στην περιοχή, πρόκειται για ατύχημα.

Τα 12 μέλη πληρώματος του πλοίου Ceorgis', που είναι καλά στην υγεία τους, υποστηρίζουν ότι το πλοίο βυθίστηκε από το αμερικανικό ναυτικό.

Εν τω μεταξύ, ήδη 300 τόνοι πετρελαίου έχουν χυθεί στη θάλασσα. Για την απορρύπανση έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση από τις τοπικές αρχές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.