Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-09

  1. Αναβλήθηκε η εκτόξευση του "Ντισκάβερι"
  2. Σφοδρές μάχες στο Τέτοβο
  3. Κρούσμα ντόπινγκ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου
  4. Εκρηξη βόμβας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  5. Οι συγκρούσεις στο Τέτοβο δυναμιτίζουν την συμφωνία
  6. Εκρηξη βόμβας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  7. Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ
  8. Δικάζονται στη Χάγη οι τρεις Βόσνιοι Μουσουλμάνοι αξιωματικοί
  9. Γαλλία-Γερμανία ζητούν την απαγόρευση της ανθρώπινης κλωνοποίησης
  10. Πραξικόπημα στα νησιά Κομόρρες
  11. Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ
  12. Εκρηξη βόμβας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  13. Πολιτική κρίση στη Συρία μετά τη σύλληψη βουλευτή
  14. Συγκρούσεις αστυνομίας διαδηλωτών στη Βηρυττό
  15. Παραμένει η αβεβαιότητα στη Βόρειο Ιρλανδία
  16. Μισό εκατομμύριο φορείς του ιού HIV σε επαρχία της Κίνας
  17. Προσέρχονται στη Χάγη οι τρεις Βόσνιοι Μουσουλμάνοι αξιωματικοί
  18. Στον αέρα και πάλι η συμφωνία στην πΓΔΜ
  19. Γαλλία-Γερμανία ζητούν την απαγόρευση της ανθρώπινης κλωνοποίησης
  20. Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της λιτότητας στην Αργεντινή
  21. Αποσύρεται γνωστό φάρμακο για τη χοληστερόλη
  22. Στους δρόμους οι Μεξικανοί αγρότες
  23. Μισό εκατομμύριο φορείς του ιού HIV σε επαρχία της Κίνας
  24. Εξαρθρώνεται δίκτυο παιδικής πορνογραφίας στις ΗΠΑ
  25. Πιο ελαστικοί οι κανονισμοί των Ταλεμπάν για τους αλλοδαπούς
  26. Έγκυρα τα εντάλματα σύλληψης με βάση το DNA υπόπτων
  27. Συνάντηση Ρωσίας - Ιράν για την Κασπία
Αναβλήθηκε η εκτόξευση του "Ντισκάβερι"

9.8.2001 23:23 (Ωρα Λονδίνου)

Η προγραμματισμένη εκτόξευση του αμερικανικού διαστημικού σκάφους "Ντισκάβερι" αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στο Κέϊπ Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Η απόφαση για την ματαίωση της εκτόξευσης πάρθηκε μόλις δέκα λεπτά πριν και ενώ οι 7 αστροναύτες- πλήρωμα του Ντισκάβερι είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους στο σκάφος.

Ο υπεύθυνος της ΝΑΣΑ είπε ότι η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Αποστολή του σκάφους είναι να μεταφέρει τους 7 αστροναύτες μαζί με εφόδια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να μεταφέρει πίσω στη γή 3 που βρίσκονται και εργάζονται εκεί.

Σφοδρές μάχες στο Τέτοβο
BBC News
Ο θάνατος των 10 στρατιωτών χθες οδηγεί σε κλιμάκωση των συγκρούσεων

9.8.2001 22:52 (Ωρα Λονδίνου)

Σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων σημειώνεται στη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών η αεροπορία της χώρας βομβάρδισε ανταρτικές θέσεις γύρω από το Τέτοβο - τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδάφη που ελέγχουν οι αλβανοί αντάρτες. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται ακόμη και μέσα στο κέντρο του Τετόβου.

Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαικής Ενωσης, Φρανσουά Λεοτάρ εξέφρασε την ανησυχία του για το εάν τελικά θα εφαρμοσθεί η ειρηνευτική συμφωνία της Τετάρτης. Ο κύριος Λεοτάρ είπε ότι η συμφωνία θα υπονομευθεί εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου ακόμη και η τελετή υπογραφής της συμφωνίας που είναι προγραμματισμένη να γίνει τη Δευτέρα είναι πλεόν πολύ αμφίβολη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας απέλυσε από τα καθήκοντα του τον αρχηγό του στρατού της χώρας μετά το θάνατο 10 στρατιωτών που έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών χθές.

Κρούσμα ντόπινγκ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου

9.8.2001 22:38 (Ωρα Λονδίνου)

Ενας αθλητής που συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Εντμοντον του Καναδά βρέθηκε ντοπαρισμένος.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής των Ομοσπονδιών Στίβου είπε ότι αντι-ντόπιγκ τεστ που έγιναν στον εν λόγω αθλητή - τον οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει - έδειξαν δείγματα της απαγορευμένης ορμόνης EPO.

Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι ο αθλητής αποβλήθηκε από τη συνέχεια των αγώνων.

Εκρηξη βόμβας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
BBC News
Σκηνές χάους επεκράτησαν αμέσως μετά την έκρηξη

9.8.2001 19:46 (Ωρα Λονδίνου)

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ (Ιερός Πόλεμος) ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε το μεσημέρι σε πιτσαρία στο κέντρο της Ιερουσαλήμ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι -ανάμεσά τους έξι παιδιά- και να τραυματισθούν περίπου 80.

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε πιτσαρία της αλυσίδας Σμπάρο την ώρα της μεσημεριανής αιχμής. Σε φαξ που έστειλαν στο πρακτορείο Ρόιτερ, οι Ταξιαρχίες της Ιερουσαλήμ, η στρατιωτική πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας, την οποία, όπως σημειώνει, εκτέλεσε ο 23χρονος Χουσεϊν Ομάρ Αμπού Νασέχ.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση κατά των αμάχων, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε από τον κύριο Αραφάτ να προχωρήσει στη σύλληψη των υπευθύνων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ισραηλινή ηγεσία εξετάζει αυτή την ώρα τα αντίποινα κατά των Παλαιστινίων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ένας Ισραηλινός στρατιώτης έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με Παλαιστινίους οπλοφόρους, κοντά στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, αμέσως μετά το περιστατικό, Ισραηλινά τανκς απάντησαν με όλμους εναντίον του Παλαιστινιακού φυλακίου στο Τουλκάρμ.

Οι συγκρούσεις στο Τέτοβο δυναμιτίζουν την συμφωνία
BBC News
Ο θάνατος των 10 στρατιωτών χθες οδηγεί σε κλιμάκωση των συγκρούσεων

9.8.2001 20:02 (Ωρα Λονδίνου)

Καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων στο Τέτοβο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαικής Ενωσης, Φρανσουά Λεοτάρ εξέφρασε την ανησυχία του για το εάν τελικά θα εφαρμοσθεί η ειρηνευτική συμφωνία της Τετάρτης.

Ο κύριος Λεοτάρ είπε ότι η συμφωνία θα υπονομευθεί εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις.

Οπως σημειώνουν οι ανταποκριτές σήμερα παρατηρήθηκε κλιμάκωση των συγκρούσεων καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδάφη που ελέγχουν οι αλβανοί αντάρτες. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται ακόμη και μέσα στο κέντρο του Τετόβου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας απέλυσε από τα καθήκοντα του τον αρχηγό του στρατού της χώρας μετά το θάνατο 10 στρατιωτών που έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών χθές.

Εκρηξη βόμβας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
BBC News
Σκηνές χάους επεκράτησαν αμέσως μετά την έκρηξη

9.8.2001 16:01 (Ωρα Λονδίνου)
Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ (Ιερός Πόλεμος) ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε το μεσημέρι σε πιτσαρία στο κέντρο της Ιερουσαλήμ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι -ανάμεσά τους έξι παιδιά- και να τραυματισθούν περίπου 70. Μάλιστα με τηλεφώνημά του στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Αμάν της Ιορδανίας άγνωστος, ο οποίος δήλωσε ότι εκπροσωπεί την οργάνωση, απείλησε το Ισραήλ και με νέες επιθέσεις, στο Τελ Αβίβ αυτή τη φορά.

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε πιτσαρία της αλυσίδας Σμπάρο την ώρα της μεσημεριανής αιχμής. Σε φαξ που έστειλαν στο πρακτορείο Ρόιτερ, οι Ταξιαρχίες της Ιερουσαλήμ, η στρατιωτική πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας, την οποία, όπως σημειώνει, εκτέλεσε ο 23χρονος Χουσεϊν Ομάρ Αμπού Νασέχ. Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν επιχειρήσει επανειλημμένα επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών στόχων στο πρόσφατο παρελθόν, από τότε, δηλαδή, που αναζωπυρώθηκε η ένταση με το Ισραήλ.

Λίγη ώρα μετά την έκρηξη, πανικός δημιουργήθηκε και στο σταθμό λεωφορείου της πόλης. τελικά όμως αυτό που στην αρχή είχε νομιζθεί για έκρηξη και δεύτερης βόμβας δεν ήταν παρά το σκάσιμο του λάστιχου ενός λεωφορείου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ένας Ισραηλινός στρατιώτης έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με Παλαιστινίους οπλοφόρους, κοντά στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, αμέσως μετά το περιστατικό, Ισραηλινά τανκς απάντησαν με όλμους εναντίον του Παλαιστινιακού φυλακίου στο Τουλκάρμ.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ
BBC News
Διαδηλώσεις στα Σκόπια. Στην αρχή ειρηνικές, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια

9.8.2001 15:08 (Ωρα Λονδίνου)
Σποραδικά πυρά και συγκρούσεις και πάλι στην ΠΓΔΜ. Ένας άνδρας της αστυνομίας της ΠΓΔΜ βρήκε σύμφωνα με πληροφορίες το θάνατο από πυρά αλβανών ανταρτών κοντά στην πόλη του Τετόβου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας ζήτησε να προχωρήσει ο στρατός σε σκληρά αντίποινα εναντίον των ανταρτών. Μέχρι οι αντάρτες να υποχωρήσουν από τις περιοχές που έχουν καταλάβει, τόνισε το συμβούλιο ασφαλείας, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία ειρηνευτική συμφωνία. Την ευθύνη για τη χθεσινή ενέδρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα άνδρες του στρατού της ΠΓΔΜ, ανέλαβε μια΄εώς τώρα άγνωστη ανταρτική οργάνωση με το ακρώνυμο AKSH

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας εξαγριωμένοι Σλαβομακεδόνες πολίτες προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια, ενώ στην πόλη Πρίλεπ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου ζούσαν οι περισσότεροι από τους στρατιώτες, το πλήθος έβαλε φωτιά σε ένα τζαμί και σε μαγαζιά ιδιοκτησίας αλβανοφώνων. Η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί πριν από ένα μήνα περίπου, με σκοπό να τεθεί τέρμα στις πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών, υπάρχει πλέον μόνο στα χαρτιά και εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης.

Δικάζονται στη Χάγη οι τρεις Βόσνιοι Μουσουλμάνοι αξιωματικοί
BBC News
Οι ανώτεροι μουσουλμάνοι στρατιωτικοί που προσήχθησαν στο δικαστήριο της Χάγης.

9.8.2001 16:04 (Ωρα Λονδίνου)
Τρεις Βόσνιοι Μουσουλμάνοι αξιωματικοί, δύο στρατηγοί και ένας συνταγματάρχης, που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Πρόκειται για τους ανώτερους Βόσνιους μουσουλμάνους αξιωματικούς που προσάγονται στο δικαστήριο της Χάγης.

Κατηγορούνται για δολοφονίες, καταστροφές και απάνθρωπη συμπεριφορά. Θύματά τους ήταν κυρίως Κροάτες της Βοσνίας, που σκοτώθηκαν μετά την κατάληψη των πόλεών τους από το στρατό των Μουσουλμάνων. Ομως οι τρεις αξιωματικοί κατηγορούνται και για τις δολοφονίες Σέρβων αιχμαλώτων πολέμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα βιαιότερα εγκλήματα διεπράχθησαν από ξένους μουσουλμάνους στρατιώτες, τους γνωστούς ως Μουτζαχεντίν, οι οποίοι βρίσκονταν υπό τη διοίκηση των τριών κατηγορουμένων. Και οι τρεις αξιωματικοί αρνήθηκαν, κατά τη σημερινή διαδικασία, τις κατηγορίες.

Γαλλία-Γερμανία ζητούν την απαγόρευση της ανθρώπινης κλωνοποίησης
BBC News
Ο καθηγητής Αντινόρι (αριστερά) θέλει να δημιουργήσει τον πρώτο ανθρώπινο κλώνο

9.8.2001 6:41 (Ωρα Λονδίνου)

Η Γαλλία και η Γερμανία κίνησαν διαδικασίες στα Ηνωμένα Εθνη για την ολοκληρωτική απαγόρευση της ανθρώπινης κλωνοποίησης.

Οι δύο χώρες ζήτησαν από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να θέσει το θέμα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης του οργανισμού που αρχίζει τον επόμενο μήνα.

Εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα αναλάβουν διπλωματική εκστρατεία για να πείσουν και τον υπόλοιπο κόσμο για την αναγκαιότητα της απαγόρευσης της ανθρώπινης κλωνοποίησης.

Η κίνηση των δύο Ευρωπιακών χωρών γίνεται καθώς επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν τη πρόθεση τους να προχωρήσουν στη κλωνοποίηση εμβρύων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο Σεβερίνο Αντινόρι, Ιταλός ειδικός σε θέματα γονιμότητας είπε ότι θα προχωρήσει στην κλωνοποίηση εμβρύων σε περίπου 200 γυναίκες και, μάλιστα, πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το Νοέμβριο.

Πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας λένε ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να είναι επικίνδυνη και να αλλάξει την ίδια την ανθρώπινη φύση, όμως οι υπέρμαχοι της μεθόδου αναφέρουν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και ότι είναι μια μέθοδος που μπορεί να δώσει τη λύση σε ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Πραξικόπημα στα νησιά Κομόρρες

9.8.2001 15:59 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από τα νησιά Κομόρρες του Ινδικού Ωκεανού αναφέρουν ότι στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την κυβέρνηση του συνταγματάρχη Said Abeid Abderamane. Ο επικεφαλής των πραξικοματιών, Σεικχ Αλί Αμπντου δήλωσε ότι ο συνταγματάρχης Σαϊντ Αμπεϊντ έχει συλληφθεί και κρατείται στην πρωτεύουσα Μουτσαμουντου.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ
BBC News
Διαδηλώσεις στα Σκόπια. Στην αρχή ειρηνικές, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια

9.8.2001 14:18 (Ωρα Λονδίνου)
Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έπειτα από το χθεσινό θάνατο δέκα στρατιωτών κατά τη διάρκεια επίθεσης Αλβανόφωνων ανταρτών. Στη διάρκεια της νύχτας εξαγριωμένοι Σλαβομακεδόνες πολίτες προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια, ενώ στην πόλη Πρίλεπ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου ζούσαν οι περισσότεροι από τους στρατιώτες, το πλήθος έβαλε φωτιά σε ένα τζαμί και σε μαγαζιά ιδιοκτησίας αλβανοφώνων. Η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί πριν από ένα μήνα περίπου, με σκοπό να τεθεί τέρμα στις πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών, υπάρχει πλέον μόνο στα χαρτιά και εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης. Πάντως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της χώρας έχουν έρθει σε πολιτική συμφωνία για εκχώρηση περισσοτέρων δικαιωμάτων στην αλβανική μειονότητα της χώρας και αναμένεται να υπογράψουν το κείμενο της συμφωνίας τη Δευτέρα.

Εκρηξη βόμβας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
BBC News
Σκηνές χάους επεκράτησαν αμέσως μετά την έκρηξη

9.8.2001 14:38 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και 70 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωϊ στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε πιτσαρία την ώρα της μεσημεριανής αιχμής. Ανάμεσα στα θύματα πιστεύεται ότι ήταν και ο βομβιστής. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση Τζιχάντ. Το Ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Πριν από λίγη ώρα τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πληροφορίες για μια δεύτερη έκρηξη σε σταθμευμένο λεωφορείο, και πάλι στην Ιερουσαλήμ. ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Πολιτική κρίση στη Συρία μετά τη σύλληψη βουλευτή

9.8.2001 14:41 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Συρία, η αστυνομία συνέλαβε έναν ανεξάρτητο βουλευτή που πραγματοποιούσε από την Τρίτη απεργία πείνας, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός έχει δημιουργήσει πολιτική κρίση στη χώρα καθώς η αστυνομία κατηγορείται ότι δε σεβάστηκε τη βουλευτική ασυλία του Μοχάμεντ Μαμούν αλ Χαμσί, ο οποίος ζητεί μεγαλύτερο έλεγχο των συριακών μυστικών υπηρεσιών, τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πάταξη της διαφθοράς.

Συγκρούσεις αστυνομίας διαδηλωτών στη Βηρυττό

9.8.2001 14:43 (Ωρα Λονδίνου)
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στη Βηρυττό ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις τουλάχιστον 200 υποστηρικτών χριστιανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία της Συρίας στο Λίβανο.

Παραμένει η αβεβαιότητα στη Βόρειο Ιρλανδία

9.8.2001 14:45 (Ωρα Λονδίνου)
Παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρειο Ιρλανδία. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωσή του, ο IRA προτίθεται να συνεργαστεί με τη διεθνή επιτροπή που επιβλέπει τον αφοπλισμό στην περιοχή. Ομως το μεγαλύτερο προτεσταντικό κόμμα, οι Ενωτικοί του Ώλστερ, απέρριψε ήδη την ανακοίνωση, καθώς δε δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό.

Εντωμεταξύ, δικαστήριο στη Σλοβακία αποφάσισε την έκδοση τριών Ιρλανδών πολιτών που είχαν συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα και κατηγορούνται ότι είναι μέλη του 'Πραγματικού IRA, της οργάνωσης που αποσχίστηκε από τον επίσημο IRA και διαφωνεί με την ειρηνευτική διαδικασία.

Μισό εκατομμύριο φορείς του ιού HIV σε επαρχία της Κίνας

9.8.2001 8:47 (Ωρα Λονδίνου)

Η κινεζική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά το σοβαρό πρόβλημα της επαρχίας Χενάν στην κεντρική χώρα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που εξελίσσεται σε AIDS κατά τη δωρεά αίματος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα εξετάσουν τις συνθήκες που επικρατούν στην επαρχία, ενώ μια κλινική που θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο άνοιξε στην περιοχή με τους περισσότερους ασθενείς.

Μέχρι τώρα η κινεζική κυβέρνηση προσπαθοπύσε να κρύψει το πρόβλημα, παρά τις προειδοποιήσεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό ενώ χορηγούσαν αίμα έναντι αμοιβής σε τράπεζες αίματος. Στις κλινικές εξήγαν το αίμα, αφαιρούσαν το πλάσμα και επέστρεφαν το αίμα στο δότη, διανέμοντας τον ιό σε μεγάλους πληθυσμούς.

Απεσταλμένοι της κυβέρνησης θα εξετάσουν τις συνθήκες υγιεινής στην επαρχία

Προσέρχονται στη Χάγη οι τρεις Βόσνιοι Μουσουλμάνοι αξιωματικοί
BBC News
Οι ανώτεροι μουσουλμάνοι στρατιωτικοί που προσήχθησαν στο δικαστήριο της Χάγης.

9.8.2001 11:02 (Ωρα Λονδίνου)
Τρεις Βόσνιοι Μουσουλμάνοι αξιωματικοί, δύο στρατηγοί και ένας συνταγματάρχης, που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παρουσιάζονται σήμερα ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Πρόκειται για τους ανώτερους Βόσνιους μουσουλμάνους αξιωματικούς που προσέρχονται στο δικαστήριο της Χάγης.

Κατηγορούνται για δολοφονίες, καταστροφές και απάνθρωπη συμπεριφορά. Θύματά τους ήταν κυρίως Κροάτες της Βοσνίας, που σκοτώθηκαν μετά την κατάληψη των πόλεών τους από το στρατό των Μουσουλμάνων. Ομως οι τρεις αξιωματικοί κατηγορούνται και για τις δολοφονίες Σέρβων αιχμαλώτων πολέμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα βιαιότερα εγκλήματα διεπράχθησαν από ξένους μουσουλμάνους στρατιώτες, τους γνωστούς ως Μουτζαχεντίν, οι οποίοι βρίσκονταν υπό τη διοίκηση των τριών κατηγορουμένων.

Στον αέρα και πάλι η συμφωνία στην πΓΔΜ
BBC News
10 στρατιώτες νεκροί από επίθεση Αλβανών ανταρτών

9.8.2001 8:17 (Ωρα Λονδίνου)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, κάλεσε σε στρατιωτικά αντίποινα κατά των αλβανοφώνων ανταρτών, μετά τα νέα χθεσινά επεισόδια. Δέκα σλαβομακεδόνες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα, ενώ παράλληλα οι αλβανόφωνοι κατέλαβαν τμήμα της πόλης του Τετόβου.

Νωρίτερα, ωστόσο οι Σλαβομακεδόνες και Αλβανόφωνοι ηγέτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μονόγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό της πολύμηνης κρίσης. Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φρανσουά Λεοτάρ, είχε δηλώσει ότι η οριστική συμφωνία θα υπογραφόταν επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι διεθνείς μεσολαβητές επιμένουν ότι η συμφωνία θα υπογραφεί παρά τη σκληρή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αποχώρηση του κόμματος του πρωθυπουργού της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι από τις συνομιλίες στην Αχρίδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Πάντως, πλήθος εξαγριωμένων Σλαβομακεδόνων στη πόλη Πρίλεπ κατέστρεψε πολλά καταστήματα αλαβανοφώνων και το τοπικό τζαμί, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι των Σκοπίων διαδηλώνουν κατά της ανεκτικής -όπως λένε - στάσης της κυβέρνησης κατά των Αλβανών ανταρτών.

Σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Αλβανοφώνων αρνείται τη συμμετοχή του στη χθεσινή ενέδρα κατά των στρατιωτών.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και εξέφρασε την πρόθεσή του να διορίσει των πρώην πρωθυπουργό Μπράνκο Τσρβενκόφσκι στη θέση του υπουργού Αμύνης.

Γαλλία-Γερμανία ζητούν την απαγόρευση της ανθρώπινης κλωνοποίησης
BBC News
Ο καθηγητής Αντινόρι (αριστερά) θέλει να δημιουργήσει τον πρώτο ανθρώπινο κλώνο

9.8.2001 6:41 (Ωρα Λονδίνου)

Η Γαλλία και η Γερμανία κίνησαν διαδικασίες στα Ηνωμένα Εθνη για την ολοκληρωτική απαγόρευση της ανθρώπινης κλωνοποίησης.

Οι δύο χώρες ζήτησαν από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να θέσει το θέμα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης του οργανισμού που αρχίζει τον επόμενο μήνα.

Εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα αναλάβουν διπλωματική εκστρατεία για να πείσουν και τον υπόλοιπο κόσμο για την αναγκαιότητα της απαγόρευσης της ανθρώπινης κλωνοποίησης.

Η κίνηση των δύο Ευρωπιακών χωρών γίνεται καθώς επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν τη πρόθεση τους να προχωρήσουν στη κλωνοποίηση εμβρύων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο Σεβερίνο Αντινόρι, Ιταλός ειδικός σε θέματα γονιμότητας είπε ότι θα προχωρήσει στην κλωνοποίηση εμβρύων σε περίπου 200 γυναίκες και, μάλιστα, πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το Νοέμβριο.

Πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας λένε ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να είναι επικίνδυνη και να αλλάξει την ίδια την ανθρώπινη φύση, όμως οι υπέρμαχοι της μεθόδου αναφέρουν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και ότι είναι μια μέθοδος που μπορεί να δώσει τη λύση σε ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της λιτότητας στην Αργεντινή
BBC News
Πρωτοφανής κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Μπουένος ’ιρες

9.8.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος ’ϊρες παρέλυσε από την τεράστια διαδήλωση κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, άνεργοι ακόμη και παιδιά συμμετέχουν στη διαδήλωση ζητώντας να σταματήσουν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 12 χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, ενώ 14 εθνικές οδοί αποκλείστηκαν από κόσμο.

Παρά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όμως, το χρηματιστήριο της Αργεντινής ανέκαμψε καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει πρόσθετο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το δάνειο αυτό θα κυμαίνεται στα 6 με 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αποσύρεται γνωστό φάρμακο για τη χοληστερόλη

9.8.2001 9:11 (Ωρα Λονδίνου)

H διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι ένα δημοφιλές φάρμακο για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης συνδέεται με τριάντα έναν θανάτους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Μπάγιερ να αποσύρει το φάρμακο, γνωστό με την ονομασία Λιπομπάι στην Ευρώπη και Μπαϊκόλ στην Αμερική. Ο λόγος της απόσυρσης είναι οι αναφορές σε παρενέργειες του φαρμάκου που συνδέονται με μια σπάνια και πιθανώς θανατηφόρα μυϊκή αδυναμία και ενώ το φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί από 6 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ακολούθησε σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής της.Οι μετοχές του γερμανικού κολοσσού έχασαν το 16% της αξίας τους συμπαρασύροντας και τις μετοχές άλλων φαρμακοβιομηχανιών, όπως της Γκλάξο-Σμιθ-Κλάιν που έχασε πάνω από 2%.

Η Μπάγερ ανέμενε να αποκομίσει φέτος από τις πωλήσεις του αποσυρθέντος φαρμάκου πάνω από ένα δισκεταομμύριο ευρώ. Τώρα τα κέρδη της αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 600 με 650 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία, που έχει ηδη προβει σε μια προειδοποίηση για μειωμενα κέρδη φέτος, λέει ότι κατά την παρουσίαση, σήμερα, των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, θα ανακοινώσει μια σειρά μέτρων.

Λέει ότι θα επανεξεταστεί η στρατηγική της στα φάρμακα, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησής της. Εν τούτοις ορισμενοι αναλυτες πιστεύουν πως η Μπάγιερ θα πρέπει να πουλήσει μέρος της προκειμενου να επιβιώσει. Την τελευταία δεκαετία η γερμανική εταιρεία θεωρείται βασικός στόχος εξαγοράς, καθώς έχει χάσει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της.

Στους δρόμους οι Μεξικανοί αγρότες

9.8.2001 8:28 (Ωρα Λονδίνου)

Χιλιάδες αγρότες στην Πόλη του Μεξικό πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους. Προειδοποίησαν μάλιστα την κυβέρνηση ότι εάν δε λάβει μέτρα ώστε να τερματίσει την κρίση που επικρατεί στις αγροτικές περιοχές θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Μεξικό, η κυβέρνηση προτίθεται να απελευθερώσει ακόμα περισσότερο την αγορά και να περιορίσει τα επιδόματα, αντίθετα με τα αιτήματα των αγροτών.

Η πορεία στην πρωτεύουσα συνέπεσε με τον εορτασμό της επετείου της γέννησης του ηγέτη του επαναστατικού αγροτικού κινήματος των αρχών της δεκαετίας του 1920, Εμιλιάνο Ζαπάτα.

Μισό εκατομμύριο φορείς του ιού HIV σε επαρχία της Κίνας

9.8.2001 8:47 (Ωρα Λονδίνου)

Η κινεζική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά το σοβαρό πρόβλημα της επαρχίας Χενάν στην κεντρική χώρα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που εξελίσσεται σε AIDS κατά τη δωρεά αίματος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα εξετάσουν τις συνθήκες που επικρατούν στην επαρχία, ενώ μια κλινική που θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο άνοιξε στην περιοχή με τους περισσότερους ασθενείς.

Μέχρι τώρα η κινεζική κυβέρνηση προσπαθοπύσε να κρύψει το πρόβλημα, παρά τις προειδοποιήσεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό ενώ χορηγούσαν αίμα έναντι αμοιβής σε τράπεζες αίματος. Στις κλινικές εξήγαν το αίμα, αφαιρούσαν το πλάσμα και επέστρεφαν το αίμα στο δότη, διανέμοντας τον ιό σε μεγάλους πληθυσμούς.

Απεσταλμένοι της κυβέρνησης θα εξετάσουν τις συνθήκες υγιεινής στην επαρχία

Εξαρθρώνεται δίκτυο παιδικής πορνογραφίας στις ΗΠΑ

9.8.2001 8:18 (Ωρα Λονδίνου)

Η αμερικανική αστυνομία συνέλλαβε 100 περίπου άτομα με τη κατηγορία της διακίνησης παιδικής πορνογραφείας στο Ίντερνετ.

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο παιδικής πορνογραφείας που εξαρθρώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πορνογραφικοί τόποι βρίσκοντο στη Ρωσία και την Ινδονησία. Οι "εγγέφαλοι" του δικτύου ήταν ένας Τεξανός που καταδικάσθηκε σε ισόβια δεσμά και η σύζυγος του που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 14 ετών.

Πιο ελαστικοί οι κανονισμοί των Ταλεμπάν για τους αλλοδαπούς

9.8.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου)

Οργανώσεις αρωγής στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι οι αρχές των Ταλεμπάν διατύπωσαν νέους και λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς συμπεριφοράς για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς οι αλλοδαποί που επιχειρούν να προσηλυτίσουν ισλαμιστές σε άλλες θρησκείες θα αντιμετωπίζουν μόνο μικρές ποινές φυλάκισης και απέλαση και όχι τη θανατική ποινή όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης επιτρέπεται η μουσική και η κατανάλωση χοιρινού κρέατος και αλκοόλ, εφόσον δε γίνεται δημοσίως.

Εξάλλου, οι Ταλεμπάν αποφάσισαν να χορηγήσουν βίζα στους διπλωμάτες που θα εκπροσωπήσουν οχτώ μέλη διεθνών οργανώσεων αρωγής τα οποία συνελήφθησαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με την κατηγορία ότι προσηλύτιζαν νεαρούς Αφγανούς στο χριστιανισμό.

Έγκυρα τα εντάλματα σύλληψης με βάση το DNA υπόπτων

9.8.2001 8:52 (Ωρα Λονδίνου)

Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνια με απόφασή του ενέκρινε την έκδοση εντάλματος σύλληψης ενός υπόπτου για βιασμό με βάση το γενετικό κωδικό.

Το ένταλμα, το πρώτο αυτού του είδους, είχε εκδοθεί στο Σακραμέντο πριν από ένα χρόνο και ένα μήνα αργότερα αποδείχθηκε ότι το DNA του υπόπτου ταίριαζε με αυτό του δράστη.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του κατηγορουμένου που υποστήριζε ότι το ένταλμα δεν ήταν έγκυρο. Η απόφαση αυτή νομιμοποιεί τη σύλληψη υπόπτων με τέτοιου είδους εντάλματα.

Συνάντηση Ρωσίας - Ιράν για την Κασπία

9.8.2001 9:10 (Ωρα Λονδίνου)

Μετά από συζητήσεις μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας, Βίκτορ Καλιούζνι, και του υπουργού εξωτερικών του Ιράν,Αλί Αχανί, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρήνη στις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και οι όποιες διαφορές να λυθούν μέσω της διπλωματικής οδού.

Πριν από δύο εβδομάδες ένα ερευνητικό σκάφος του Αζερμπαϊτσάν κινήθηκε προς μια διαφιλονικούμενη περιοχή της Κασπίας με αποτέλεσμα να δεχθεί τις προειδοποιήσεις ενός ιρανικού πλοίου.

Ωστόσο, στη συνάντηση των δύο ανδρών δε συζητήθηκε το καυτό θέμα της διανομής της Κασπίας μεταξύ των πέντε χωρών που την περιβάλλουν, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου της περιοχής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.