Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-11

  1. Πένθος στην πΓΔΜ για τους νεκρούς στρατιώτες
  2. Την διεθνή καταδίκη του Ισραήλ επιδιώκει ο Αραφάτ
  3. Τρεις νεκροί σε ένοπλη ληστεία στη Γαλλία
  4. Επτά νεκροί από βόμβα στο Πακιστάν.
  5. Αισιοδοξία στη Βόρεια Ιρλανδία
  6. Στα μαχαίρια και πάλι Κίνα - ΗΠΑ
  7. Ασυνήθιστη δημοπρασία στο Μπρουνέι
  8. Πένθος στην πΓΔΜ για τους νεκρούς στρατιώτες
  9. Την διεθνή καταδίκη του Ισραήλ επιδιώκει ο Αραφάτ
  10. Αισιοδοξία στη Βόρεια Ιρλανδία
  11. Επτά νεκροί από βόμβα στο Πακιστάν.
  12. Ανάκριση του Κίσινγκερ ζητά Αργεντινός δικαστής
  13. Ασυνήθιστη δημοπρασία στο Μπρουνέι
  14. Πληροφορίες του Στέϊτ Ντηπάρμτμεντ μιλούν για επιθέσεις εξτρεμιστών ανταρτών σε αμερικανικά συμφέροντα στην Ινδονησία.
  15. Εκκληση για υπογραφή της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ απευθύνουν οι μεσολαβητές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
  16. Ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον Αραφάτ ενώ το Στέϊτ Ντιπάρμεντ επέκρινε το Ισραήλ για το νέο κύκλο βίας που συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή.
  17. Περισσότερος χρόνος δόθηκε στα πολιτικά κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας για να συμφωνήσουν στον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων.
  18. Περίπου τρία δισεκατομύρια δολλάρια ξόδεψε μέσα σε δέκα χρόνια ο πρίγκηπας του Μπρουνέϊ.
  19. Πολύ σοβαρά επεισόδια προβλέπει ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον στις ετήσιες συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
  20. Ο ΔΝΤ προβλέπει επιδύνωσει της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία.
  21. Πάνω από 800 νεαροί έχουν δολοφονηθεί από τα λεγόμενα τάγματα του θανάτου στην Ονδούρα.
  22. Στην "επιχείρηση κόνδορας" λέγεται ότι εμπλέκονται δικτάτορες χωρών της Νοτίου Αμερικής.
Πένθος στην πΓΔΜ για τους νεκρούς στρατιώτες
BBC News
Κηδεία στρατιώτη στο Πρίλεπ

11.8.2001 17:59 (Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τους επτά στρατιώτες που σκοτώθηκαν έπειτα από έκρηξη νάρκης. Αντιδρώντας, η κυβέρνηση της χώρας απεφάσισε να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αλβανοφώνων ανταρτών. Στις βορειοδυτικές περιοχές της πΓΔΜ οι αντάρτες συγκρούονται εκ νέου με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ στα Σκόπια μεταδίδει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς το ΝΑΤΟ η υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τονίζει ότι οι αντάρτες δεν προβλέπεται να παραδόσουν οικειοθελώς τα όπλα τους και ζητά τον επανασχεδιασμό της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας με εστίαση των διεθνών προσπαθειών στον αφοπλισμό των αλβανοφώνων ανταρτών.

Την διεθνή καταδίκη του Ισραήλ επιδιώκει ο Αραφάτ
BBC News
Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Πέμπτη είναι η αιτία για νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή.

11.8.2001 18:02 (Ωρα Λονδίνου)
Διπλωματική εκστρατεία ξεκίνησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ με στόχο να πετύχει την διεθνή καταδίκη του Ισραήλ για την κατάληψη του Οίκου της Ανατολής, της έδρας των Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σε επιστολές του προς τους ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής, ο κ. Αραφάτ τονίζει ότι οι απόφαση του Ισραήλ να καταλάβει τον Οίκο της Ανατολής παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 1993. Το Ισραήλ έκλεισε το αρχηγείο των Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλημ μετά την επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς στην πρωτεύουσα του Ισραήλ που κόστισε τη ζωή 15 ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Μπους, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC τόνισε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να τερματίσουν τον κύκλο της βίας. Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ από τον οποίο απαίτησε να λάβει μέτρα για τη σύλληψη εκείνων που σχεδίασαν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, την περασμένη Πέμπτη.

Πάντως ο ειδικός εντεταλμένος της Ουάσινγκτον για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, χαρακτήρισε πολιτική κλιμάκωση την κατάληψη του Οίκου της Ανατολής από τους Ισραηλινούς.

Τρεις νεκροί σε ένοπλη ληστεία στη Γαλλία
BBC News
Τρεις νεκροί σε απόπειρα ληστείας στο Παρίσι

11.8.2001 18:13 (Ωρα Λονδίνου)
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι μασκοφόροι επεχείρησαν να ληστέψουν τράπεζα στα περίχωρα των Παρισίων. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν γύρω από την τράπεζα έπειτα από κλήση πελατών οι οποίοι ανησύχησαν όταν βρήκαν την τράπεζα κλειστί το μεσημέρι και εντόπισαν ένα μασκοφόρο στο εσωτερικό του κτιρίου. Περίπου δέκα πελάτες κρατήθηκαν προσωρινά ως όμηροι μέσα στο υποκατάστημα. Καθώς οι ληστές εξέρχοντο από την τράπεζα πυροβόλησαν και σκότωσαν τα τρία θύματα. Ένας από τους τραυματίες είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός του αυτοκινήτου που κατέλαβαν οι δράστες οι οποίοι κατάφεραν τελικά να διαφύγουν.

Επτά νεκροί από βόμβα στο Πακιστάν.

11.8.2001 18:34 (Ωρα Λονδίνου)
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στην πόλη Γκουζράτ του Πακιστάν, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά. Αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ορισμένοι απ' αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο κοντά σε σχολείο. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

Αισιοδοξία στη Βόρεια Ιρλανδία

11.8.2001 18:19 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Τζον Ριντ, υπέγραψε εντολή για την επαναλειτουργία της τοπικής Εθνοσυνέλευσης από απόψε τα μεσάνυχτα - μόλις 24 ώρες αφότου είχε αναστείλει τη λειτουργία του σώματος. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ριντ πιστεύει ότι θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Η αναστολή της λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, που τερμάτιζει ουσιαστικά το καθεστώς μερικής αυτονομίας της επαρχίας από τη Βρετανία, είχε εντείνει τους φόβους ότι ο ΙΡΑ θα σταματούσε κάθε επαφή με τη διεθνή επιτροπή για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων, γεγονός που θα βύθιζε ενδεχομένως την επαρχία σε ένα νέο κύμα βίας.

Στα μαχαίρια και πάλι Κίνα - ΗΠΑ

11.8.2001 18:31 (Ωρα Λονδίνου)
Η Κίνα απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών να καταβάλουν το ποσό των 35000 δολαρίων για την κάλυψη των εξόδων από την υποχρεωτική τρίμηνη παραμονή αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους σε κινεζικό αεροδρόμιο. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την προσφορά της Ουάσινγκτον. Η κινεζική κυβέρνηση απαιτεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την κάλυψη των σχετικών εξόδων.

Το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση το αεροδρόμιο της νήσου Χαϊνάν στη Νότια Κίνα, έπειτα από εναέρια σύγκρουση με κινεζικό μαχητικό που είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο πιλότος του δεύτερου αεροσκάφους. Οι κινεζικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση το πλήρωμα του κατασκοπευτικού για έντεκα ημέρες πριν επιτρέψουν την επιστροφή τους στις ΗΠΑ.

Ασυνήθιστη δημοπρασία στο Μπρουνέι

11.8.2001 18:38 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες άτομα παρακολουθούθησαν την πρώτη ημέρα μιας από τις πιο ασυνήθιστες δημοπρασίες στον κόσμο, της πώλησης πολυτελών αντικειμένων αξίας πολλών εκατομυρίων δολλαρίων που ανήκαν στον πρίγκιπα Τζέφρι Μπολκιάχ του Μπρουνέϊ ο οποίος έχει τεθεί σε δυσμένεια. Τα πολυτελή αντικείμενα που δημοπραττούνται αγοράστηκαν με χρήματα που ελάμβανε ο πρίγκιπας από τα κρατικά ταμεία. Τα χρήματα που θα αποφέρει η δημοπρασία θα διατεθούν για να πληρωθούν οι χρεώστες του πρίγκιπα. Πάρα πολλά αντικείμενα εκτίθενται προς πώληση, μεταξύ των οποίων, κρύσταλλα, ασημικά, διακόσιοι περίπου φανοστάτες της Βικτωριανής εποχής, αρκετές εκατοντάδες επίχρυσες καρέκλες, πυροσβεστικά οχήματα και χρυσοί πολυέλαιοι. Ανάμεσα στα αντικείμενα περιλαμβάνονται ακόμα και χίλιοι περίπου τόννοι από τους καλύτερους και σπάνιους γρανίτες και μάρμαρα από την Ιταλία, την Ινδία, την Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική. Η δημοπρασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μέρες. Υπολογίζεται ότι ο πρίγκιπας έχει ξοδέψει μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων περίπου τρία δισεκατομύρια δολλάρια.

Πένθος στην πΓΔΜ για τους νεκρούς στρατιώτες
BBC News
Κηδεία στρατιώτη στο Πρίλεπ

11.8.2001 14:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τους επτά στρατιώτες που σκοτώθηκαν έπειτα από έκρηξη νάρκης. Αντιδρώντας, η κυβέρνηση της χώρας απεφάσισε να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αλβανοφώνων ανταρτών. Στις βορειοδυτικές περιοχές της πΓΔΜ οι αντάρτες συγκρούονται εκ νέου με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο ανταποκριτής του ΒΒΣ στα Σκόπια μεταδίδει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς το ΝΑΤΟ η υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τονίζει ότι οι αντάρτες δεν προβλέπεται να παραδόσουν οικειοθελώς τα όπλα τους και ζητά τον επανασχεδιασμό της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας με εστίαση των διεθνών προσπαθειών στον αφοπλισμό των αλβανοφώνων ανταρτών.

Την διεθνή καταδίκη του Ισραήλ επιδιώκει ο Αραφάτ
BBC News
Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Πέμπτη είναι η αιτία για νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή.

11.8.2001 14:49 (Ωρα Λονδίνου)
Διπλωματική εκστρατεία ξεκίνησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ με στόχο να πετύχει την διεθνή καταδίκη του Ισραήλ για την κατάληψη του Οίκου της Ανατολής, της έδρας των Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σε επιστολές του προς τους ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής, ο κ. Αραφάτ τονίζει ότι οι απόφαση του Ισραήλ να καταλάβει τον Οίκο της Ανατολής παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 1993. Το Ισραήλ έκλεισε το αρχηγείο των Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλημ μετά την επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς στην πρωτεύουσα του Ισραήλ που κόστισε τη ζωή 15 ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Μπους, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC τόνισε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να τερματίσουν τον κύκλο της βίας. Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ από τον οποίο απαίτησε να λάβει μέτρα για τη σύλληψη εκείνων που σχεδίασαν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, την περασμένη Πέμπτη.

Αισιοδοξία στη Βόρεια Ιρλανδία
BBC News
Πολύτιμος χρόνος να ξεπεράσουν τις διαφορές τους δίνεται στου ηγέτες της Β. Ιρλανδίας

11.8.2001 15:06 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Τζον Ριντ, άφησε να εννοηθεί ότι η αναστολή της λειτουργίας της τοπικής Εθνοσυνέλευσης του Ώλστερ μπορεί να τερματισθεί ίσως και την Κυριακή. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ριντ πιστεύει ότι θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Η αναστολή της λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, που τερματίζει ουσιαστικά το καθεστώς μερικής αυτονομίας της επαρχίας από τη Βρετανία, είχε εντείνει τους φόβους ότι ο ΙΡΑ θα σταματούσε κάθε επαφή με τη διεθνή επιτροπή για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων, γεγονός που θα βύθιζε ενδεχομένως την επαρχία σε ένα νέο κύμα βίας.

Επτά νεκροί από βόμβα στο Πακιστάν.

11.8.2001 14:54 (Ωρα Λονδίνου)
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στην πόλη Γκουχράτ του Πακιστάν, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά. Αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ορισμένοι απ' αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο κοντά σε σχολείο. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

Ανάκριση του Κίσινγκερ ζητά Αργεντινός δικαστής

11.8.2001 15:12 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστής στην Αργεντινή ζήτησε επίσημα απο τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακρίνουν τον τέως υπουργό εξωτερικών Χένρι Κίσσινγκερ σχετικά με συγκαλυμμένες εκστρατείες αρκετών χωρών της Νοτίου Αμερικής να καταδιώξουν τους εχθρούς της στρατιωτικής διοίκησης στη δεκαετία του ΄70. Ο δικαστής υπέγραψε την αίτηση στην οποία ζητείται από τον κ. Κίσσινγκερ να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις, βασιζόμενος σε εμπιστευτικές πληροφορίες που βρίσκονται στην κατοχή του για τις εκστρατείες αυτές που είναι γνωστές ως "επιχείρηση κόνδορας". Αρκετοί τέως στρατιωτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ της Χιλής και ο Χόρχε Ραφαέλ Βιτέλα της Αργεντινής, λέγεται ότι κατηγορούνται ότι διηύθυναν την επιχείρηση.

Ασυνήθιστη δημοπρασία στο Μπρουνέι
BBC News
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται και χρυσοί πολυέλαιοι.

11.8.2001 15:10 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες άτομα παρακολουθούν την πρώτη ημέρα μιας από τις πιο ασυνήθιστες δημοπρασίες στον κόσμο, της πώλησης πολυτελών αντικειμένων αξίας πολλών εκατομυρίων δολλαρίων που ανήκαν στον πρίγκιπα Τζέφρι Μπολκιάχ του Μπρουνέϊ ο οποίος έχει τεθεί σε δυσμένεια. Τα πολυτελή αντικείμενα που δημοπρατούνται αγοράστηκαν με χρήματα που έπαιρνε ο πρίγκιπας από τα κρατικά ταμεία. Η δημοπρασία πραγματοποιείται στο Μπρουνέϊ και τα χρήματα που θα αποφέρει η δημοπρασία θα διατεθούν για να πληρωθούν οι χρεώστες του πρίγκιπα. Πάρα πολλά αντικείμενα εκτίθενται προς πώληση, μεταξύ των οποίων, κρύσταλλα, ασημικά, διακόσιοι περίπου φανοστάτες της Βικτωριανής εποχής, αρκετές εκατοντάδες επίχρυσες καρέκλες, πυροσβεστικά οχήματα και χρυσοί πολυέλαιοι. Ανάμεσα στα αντικείμενα περιλαμβάνονται ακόμα και χίλιοι περίπου τόννοι από τους καλύτερους και σπάνιους γρανίτες και μάρμαρα από την Ιταλία, την Ινδία, την Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική. Η δημοπρασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μέρες. Υπολογίζεται ότι ο πρίγκηπας έχει ξοδέψει μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων περίπου τρία δισεκατομύρια δολλάρια.

Πληροφορίες του Στέϊτ Ντηπάρμτμεντ μιλούν για επιθέσεις εξτρεμιστών ανταρτών σε αμερικανικά συμφέροντα στην Ινδονησία.

11.8.2001 10:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουάσιγκτον το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ινδονησία για τους κινδύνους που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν. Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκονται στην κατοχή του, εξτρεμιστές αντάρτες ενδέχεται να επιτεθούν σε αμερικανικά συμφέροντα στην Ινδονησία. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι οι αντάρτες μπορεί να επιτεθούν ακόμα και σε τουρίστες. Οι αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται ήδη στην Ινδονησία έχουν λάβει προειδοποιήσεις να κάνουν όσο το δυνατό λιγότερη κοινωνική ζωή και να είναι πολύ προσεκτικοί στην αλληλογραφία τους και να είναι επιφυλακτικοι στα διάφορα πακέτα που λαμβάνουν.

Εκκληση για υπογραφή της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ απευθύνουν οι μεσολαβητές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
BBC News
Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στην ΠΓΔΜ μετά το χθεσινό θάνατο επτά στρατιωτών.

11.8.2001 9:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά το χθεσινό θάνατο επτά στρατιωτών. Το βράδι εξαγριωμένο πλήθος διαδήλωσε στα Σκόπια φωνάζοντας συνθήματα κατά τςη Δύσης. Πάντως παρά τις πρόσφατες εξελίξεις και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και αλβανών ανταρτών, η κυβέρνηση των Σκοπίων δηλώνει αποφασισμένη να υπογράψει την Δευτέρα την επιτευχθείσα ειρηνευτική πολιτική συμφωνία.

Εν τω μεταξύ οι μεσολαβητές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δηλώσει ότι είναι πολύ σημαντικό η συμφωνία να υπογραφεί όπως έχει προγραμματιστεί. Ωστόσο ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πιστεύει πως οι τελευταίες συγκρούσεις αποδεικνύουν πως οι αλβανοί αντάρτες δεν έχουν καμία πρόθεση να παραδώσουν τα όπλα τους.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον Αραφάτ ενώ το Στέϊτ Ντιπάρμεντ επέκρινε το Ισραήλ για το νέο κύκλο βίας που συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή.
BBC News
Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Πέμπτη είναι η αιτία για νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή.

11.8.2001 11:34 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο Παλαιστίνιοι πέθαναν σήμερα το πρωϊ, μετά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο άντρες τραυματίστηκαν μαζί με άλλους Παλαιστινίους όταν οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Λωρίαδα της Γάζας και νωρίς σήμερα το πρωϊ έχασαν τη μάχη με το θάνατο.

Εν τω μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την απογοήτευση του για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο κύριος Μπους είπε ότι και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για τερματίσουν τον κύκλο της βίας. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μίλησε χθες στους κυρίους Αραφάτ και Σιαρόν και τον ενημέρωσε πλήρως για τις συνομιλίες. Για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει και οι δύο πλευρές να αποφασίσουν να τερματίσουν τη βία είπε ο πρόεδρος Μπούς. Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, από τον οποίο απαίτησε να λάβει μέτρα για τη σύλληψη εκείνων που σχεδίασαν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, την περασμένη Πέμπτη. Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επικρίνει το Ισραήλ για την ενέργειά του να καταλάβει το ανεπίσημο αρχηγείο των παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη πολιτικής κλιμάκωσης που υπονομεύει την εμπιστοσύνη για μια διευθέτιση μέσω διαπραγματεύσεων.

Περισσότερος χρόνος δόθηκε στα πολιτικά κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας για να συμφωνήσουν στον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων.
BBC News
Τα πολιτικά κόμματα στη Βόρειο Ιρλανδία αναμένεται να συμφωνήσουν στον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων.

11.8.2001 7:17 (Ωρα Λονδίνου)
Το Λονδίνο έχει αποκαταστήσει την απ΄ευθείας κυριαρχία του επί της Βορείου Ιρλανδίας ύστερα από την αναστολή των αποκεντρωμένων οργάνων της επαρχίας προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στα κόμματα να λύσουν τις διαφορές τους στο θέμα του αφοπλισμού παραστρατιωτικών ομάδων. Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρειο Ιρλανδία Τζόν Ρέϊντ θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Ιρλανδό Υπουργό εξωτερικών Μπράϊαν Κόουεν για να μελετήσουν τρόπους με τους οποίους θα συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία. Ο ανταποκριτής του BBC στο Μπελφάστ μεταδίδει ότι αναμένεται πως θα χρησιμοποιηθεί μια νομική τεχνική λεπτομέρεια ώστε να αναβιώσει η πολιτική επιβολή της επαρχίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και να δοθεί στα πολιτικά κόμματα χρόνος έξι εβδομάδων προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Περίπου τρία δισεκατομύρια δολλάρια ξόδεψε μέσα σε δέκα χρόνια ο πρίγκηπας του Μπρουνέϊ.
BBC News
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται και χρυσοί πολυέλαιοι.

11.8.2001 10:00 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες άτομα παρακολουθούν την πρώτη ημέρα μιας από τις πιο ασυνήθιστες δημοπρασίες στον κόσμο, της πώλησης πολυτελών αντικειμένων αξίας πολλών εκατομυρίων δολλαρίων που ανήκαν στον πρίγκηπα Τζέφρι Μπολκιαχ του Μπρουνέϊ ο οποίος έχει τεθεί σε δυσμένεια. Τα πολυτελή αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν αγοράστηκαν με χρήματα που έπαιρνε ο πρίγκηπας από τα κρατικά ταμεία. Η δημοπρασία πραγματοποιείται στο Μπρουνέϊ και τα χρήματα που θα αποφέρει η δημοπρασία θα διατεθούν για να πληρωθούν οι χρεώστες του πρίγκηπα. Πάρα πολλά αντικείμενα εκτίθενται προς πώληση, μεταξύ των οποίων, κρύσταλλα, ασημικά, διακόσιοι περίπου φανοστάτες της Βικτωριανής εποχής, αρκετές εκατοντάδες επίχρυσες καρέκλες, πυροσβεστικά οχήματα και χρυσοί πολυέλαιοι. Ανάμεσα στα αντικείμενα περιλαμβάνονται ακόμα και χίλιοι περίπου τόννοι από τους καλύτερους και σπάνιους γρανίτες και μάρμαρα από την Ιταλία, την Ινδία, την Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική. Η δημοπρασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μέρες. Υπολογίζεται ότι ο πρίγκηπας έχει ξοδέψει μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων περίπου τρία δισεκατομύρια δολλάρια.

Πολύ σοβαρά επεισόδια προβλέπει ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον στις ετήσιες συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

11.8.2001 9:23 (Ωρα Λονδίνου)
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα σκοπεύουν να συντομεύσουν σημαντικά τις ετήσιες συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον στο τέλος Σεπτεμβρίου λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από χιλιάδες ακτιβιστές που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση και το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί λένε ότι κατέληξαν στην απόφαση αυτή μετά από διαβουλεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο να ελαχιστοποιηθούν τα πιθανά προβλήματα για τους κατοίκους της Ουάσιγκτον. Τα δοικητικά συμβούλια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομσιματικού Ταμείου αναμένεται να επικυρώσουν επίσημα την απόφαση την Τρίτη. Ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον είχε προβλέψει επεισόδια τέτοιας έντασης που ανάλογης δε έχει γνωρίσει η αμερικανικη πρωτεύουσα. Μετά τα βίαια επεισόδια στη Γένοβα κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Ομίλου των 8, η ιταλική κυβέρνηση σκέφτεται να μεταφέρει την προγραμματισμένη για φέτος σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, από τη Ρώμη σε κάποια αφρικανική χώρα.

Ο ΔΝΤ προβλέπει επιδύνωσει της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία.

11.8.2001 7:25 (Ωρα Λονδίνου)
Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ετήσια έκθεσή τους προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία ενδεχομένως να εισέλθει και πάλι σε ένα κύκλο αυξανόμενων πτωχεύσεων και επιβράδυνσης της οικονομίας, παράγοντες που όπως λέει αναμένεται να επιδυνώσουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο προβλέπει επίσης μείωση της οικονομικής δραστηριότητας της Ιαπωνίας για το χρόνο σε ποσοστό 0,2%. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε πρόσφατα τον προϋπολογισμό της χώρας στον οποίο περιλαμβανόταν η πρώτη μείωση στά κυβερνητικά έξοδα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Πάνω από 800 νεαροί έχουν δολοφονηθεί από τα λεγόμενα τάγματα του θανάτου στην Ονδούρα.

11.8.2001 6:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν την κυβέρνηση της Ονδούρας να αποτρέψει τις παράνομες δολοφονίες εκατοντάδων παιδιών και νεαρών. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα ανέφεραν ότι περισσότεροι από 800 νεαροί έχουν χάσει τη ζωή τους σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια και πως οι περισσότεροι νεαροί υπήρξαν θύματα των λεγόμενων ταγμάτων του θανάτου που είναι συνδεδεμένα με την αστυνομία.

Η κυβέρνηση της Ονδούρας αποδέχεται ότι μέλη των σωμάτων ασφαλείας ενδέχεται να εμπλέκονται σε ορισμένες δολοφονίες και ανέφερε πως 12 αστυνομικοί έχουν ήδη κατηγορηθεί.

Στην "επιχείρηση κόνδορας" λέγεται ότι εμπλέκονται δικτάτορες χωρών της Νοτίου Αμερικής.

11.8.2001 10:21 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστής στην Αργεντινή ζήτησε επίσημα απο τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακρίνουν τον τέως υπουργό εξωτερικών Χένρι Κίσσινγκερ σχετικά με συγκαλυμμένες εκστρατείες αρκετών χωρών της Νοτίου Αμερικής να καταδιώξουν τους εχθρούς της στρατιωτικής διοίκησης στη δεκαετία του ΄70. Ο δικαστής υπέγραψε την αίτηση στην οποία ζητείται από τον κ. Κίσσινγκερ να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις, βασιζόμενος σε εμπιστευτικές πληροφορίες που βρίσκονται στην κατοχή του για τις εκστρατείες αυτές που είναι γνωστές ως "επιχείρηση κόνδορας". Αρκετοί τέως στρατιωτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ της Χιλής και ο Χόρχε Ραφαέλ Βιτέλα της Αργεντινής, λέγεται ότι κατηγορούνται ότι διηύθυναν την επιχείρηση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.