Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-08-13

  1. Υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία στην πΓΔΜ
  2. Απειλείται το Χαρτούμ από τα νερά του Νείλου
  3. Υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία στην πΓΔΜ
  4. Επίσκεψη Κοϊζούμι σε πολεμικό μνημείο προκαλεί αντιδράσεις
  5. Εκατόν πενήντα νεκροί από επίθεση της ΟΥΝΙΤΑ σε τρένο στην Αγκόλα
  6. Συμπόσιο για τα αποθέματα νερού στη Σουηδία
  7. Η Τουρκία μεσολαβεί στην κρίση μεταξύ Ιράν-Αζερμπαϊτζάν
  8. Δεν δίνουν χάρη οι Ταλεμπάν στα μέλη Ανθρωπιστικών Οργανώσεων
  9. Υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία στην ΠΓΔΜ
  10. Πίεση προς Αραφάτ. Διαδηλώσεις Παλαιστινίων.
  11. Εκατόν εβδομήντα νεκροί από τις πλυμμήρες στο Ιράν
  12. Πίεση προς Αραφάτ. Διαδηλώσεις Παλαιστινίων.
  13. Αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας στην ΠΓΔΜ
  14. Προκλητική κίνηση Κοϊζούμι. Αντιδράσεις σε Κίνα- Ν.Κορέα
  15. Δεν δίνουν χάρη οι Ταλεμπάν στα μέλη Ανθρωπιστικών Οργανώσεων
  16. Εκατόν είκοσι νεκροί από τις πλυμμήρες στο Ιράν
  17. Συμπόσιο για τα αποθέματα νερού στη Σουηδία
  18. Η Τουρκία μεσολαβεί στην κρίση μεταξύ Ιράν-Αζερμπαϊτζάν
  19. Στη Μαλαισία θεραπεύουν το... χέβι μέταλ
Υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία στην πΓΔΜ
BBC News
Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών

13.8.2001 20:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της πΓΔΜ υπέγραψαν τελικώς συμφωνία ειρήνης, που στόχο έχει να δώσει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος παρέστη στην τελετή υπογραφής, χαρακτήρισε την ημέρα "σημαντική για την επιστροφή της χώρας σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής".

Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον τόνισε πάντως, ότι πριν από την αποστολή διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργασθούν για την εφαρμογή και την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στην πΓΔΜ μόνο αφού γίνει σαφές ότι οι αντάρτες προτίθενται να αφοπλισθούν, υπεγράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους εργάσθηκαν για την επίτευξή της. Όπως μεταδίδει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Πρες Ασοσιέσιον, χίλιοι στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν εντός δεκαπενθημέρου στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και κάλεσε τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους σε μια ένδειξη καλής θέλησης.

Απειλείται το Χαρτούμ από τα νερά του Νείλου

13.8.2001 20:35 (Ωρα Λονδίνου)
Η υπερχείλιση του Νείλου έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες ζημιές, εξαφανίζοντας από το χάρτη ολόκληρα χωριά και αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να διαφύγουν. Η διεθνής ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα νερά του ποταμού έχουν φθάσει στην υψηλότερη στάθμη τους τα τελευταία 20 χρόνια και σε μερικές περιοχές του Σουδάν οι ζημιές στη σοδειά και στα οικήματα είναι ανυπολόγιστες. Για τους άστεγους λαμβάνεται μέριμνα ώστε να τους παρασχεθούν τρόφιμα, σκεπάσματα και καθαρό νερό.

Υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία στην πΓΔΜ
BBC News
Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών

13.8.2001 19:21 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της πΓΔΜ υπέγραψαν τελικώς συμφωνία ειρήνης, που στόχο έχει να δώσει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος παρέστη στην τελετή υπογραφής, χαρατκήρισε την ημέρα "σημαντική για την επιστροφή της χώρας σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής".

Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον τόνισε πάντως ότι πριν από την αποστολή διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργασθούν για την εφαρμογή και την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στην πΓΔΜ μόνο αφού γίνει σαφές ότι οι αντάρτες προτίθενται να αφοπλισθούν, υπεγράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους εργάσθηκαν για την επίτευξή της. Όπως μεταδίδει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Πρες Ασοσιέσιον, χίλιοι στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν εντός δεκαπενθημέρου στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συμφωνία την οποία χαρακτήρισε ελπιδοφόρο για την επίτευξη ειρήνης στη χώρα.

Επίσκεψη Κοϊζούμι σε πολεμικό μνημείο προκαλεί αντιδράσεις
BBC News
Ο Γιουνισίρο Κοϊσούμι οδηγείται στο μνημείο από έναν ιερέα

13.8.2001 20:00 (Ωρα Λονδίνου)
Σε ανακοίνωσή της, η κινεζική κυβέρνηση αναφέρει ότι με την κίνησή του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνισίρο Κοϊζούμι απέτισε φόρο τιμής σε εγκληματίες πολέμου. Η Νότιος Κορέα από την πλευρά της, δήλωσε ότι τη λύπησε πολύ η επίσκεψη Κοϊζούμι στο μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο θεωρεί σύμβολο της ιαπωνικής επιθετικότητας.Σε διαδήλωση στη Σεούλ, 20 διαμαρτυρόμενοι πολίτες έκοψαν τις άκρες των μικρών δακτύλων τους για να καταγγείλουν την ενέργεια.

Στο μνημείο είναι θαμμένοι δυόμισυ εκατομμύρια πεσόντες, ανάμεσα στους οποίους και καταδικασθέντες εγκληματίες πολέμου. Ο Γιουνισίρο Κοϊζούμι είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που επισκέπτεται το χώρο τα τελευταία χρόνια.

Εκατόν πενήντα νεκροί από επίθεση της ΟΥΝΙΤΑ σε τρένο στην Αγκόλα

13.8.2001 20:18 (Ωρα Λονδίνου)
Η ανταρτική οργάνωση της Αγκόλα, ΟΥΝΙΤΑ ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της ναρκοθέτησαν σιδηροδρομική γραμμή από την οποία περνούσε τρένο με προορισμό την πόλη Ντόντο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την έκρηξη πήραν φωτιά οι δεξαμενές καυσίμων και, καθώς οι επιβάτες προσπαθούσαν να διαφύγουν, μαχητές της ΟΥΝΙΤΑ άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αυτόματα όπλα. Από την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έχασαν τη ζωή τους 150 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Λισαβόνα δήλωσε στο BBC ότι το τρένο αποτελούσε νόμιμο στόχο καθώς μετέφερε πολεμοφόδια και είχε μεγάλη στρατιωτική συνοδεία. Ο ανταποκριτής του BBC στη Λουάντα πάντως, μεταδίδει ότι οι περισσότεροι από τους πεντακόσιους επιβάτες του τρένου ήταν πολίτες.

Συμπόσιο για τα αποθέματα νερού στη Σουηδία

13.8.2001 15:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας άρχισε σήμερα παγκόσμιο συμπόσιο για το νερό, όπου επιστήμονες απ' όλο το κόσμο συζητούν μεθόδους αντιμετώπισης για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, τη μείωση των υδάτινων πόρων στον πλανήτη μας.

Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η αύξηση της ζήτησης για νερό τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές αστικές περιοχές, και η παράλληλη μείωση των υδατικών αποθεμάτων. Η έλλειψη νερού είναι πρόβλημα παγκόσμιο, μάς λέει η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεταιρισμού για το Νερό, που διοργανώνει το Συμπόσιο, η Μάργκαρετ Κάτλυ Κάρσον:

Η Τουρκία μεσολαβεί στην κρίση μεταξύ Ιράν-Αζερμπαϊτζάν

13.8.2001 15:18 (Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία κάλεσε το Ιράν να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την διαμφισβητούμενη περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε οτι διεμήνυσε στον πρέσβη του Ιράν στην Άγκυρα πως πρέπει η χώρα του να ακολουθήσει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και να λύσει την διαμάχη μέσω διαλόγου και απέχοντας απο την απειλή χρήσης βίας. Η ένταση αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ενα Ιρανικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε ενα σκάφος από το Αζερμπαιτζάν, που πραγματοποιούσε γεωλογικές έρευνες σε τμήμα της Κασπίας Θάλασσας το οποίο διεκδικείται και απο τις δύο χώρες. Επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα δύο πολεμικά αεροσκάφη από το Ιράν παραβίασαν σύμφωνα με πληροφορίες τον αεροπορικό χώρο του Αζερμπαϊτζάν, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Μπακού.

Δεν δίνουν χάρη οι Ταλεμπάν στα μέλη Ανθρωπιστικών Οργανώσεων
BBC News
Δεν έχει ακόμη επιτραπεί στους πρέσβεις ξένων χωρών να δουν τους κρατουμένους

13.8.2001 14:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εικοσιτέσσερεις εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανισμών που κρατούνται στο Αφγανιστάν με την κατηγορία του προσηλυτισμού, θα προσαχθούν τελικά σε δίκη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός επί των ηθών των Ταλεμπάν, απορρίπτοντας την σχετική αίτηση χάριτος.

Υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία στην ΠΓΔΜ
BBC News
Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών

13.8.2001 17:09 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της ΠΓΔΜ υπέγραψαν τελικά συμφωνία ειρήνης, που στόχο έχει να δώσει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ κρατικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ και Αλβανών ανταρτών. Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο Τζωρτζ Ρόμπερτσον καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον τόνισε ότι πριν από την αποστολή ειδικών ειρηνευτικών δυνάμεων του Νάτο στην περιοχή όμως, οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργασθούν μαζί για την εφαρμογή και τήρηση κατάπαυσης του πυρός.

Ζητήματα που απομένουν τώρα να λυθούν είναι η παροχή αμνηστίας στους αντάρτες αλλά και η κατάθεση των όπλων τους. Οι ανταποκριτές μας μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πάρει τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για αμνηστία αύριο -δεν είναι όμως σίγουρο αν όλοι οι αρχηγοί των αντάρτικων ομάδων θα συμμορφωθούν στην πρόσκληση να παραδώσουν τα όπλα.

Πίεση προς Αραφάτ. Διαδηλώσεις Παλαιστινίων.
BBC News
Άραβες και Εβραίοι νέοι έξω από τον 'Οίκο της Ανατολής'

13.8.2001 14:53 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να θέσουν τέρμα στον κύκλο της βίας που συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή. Είκοσι άνθρωποι τραυματίσθηκαν χθές όταν βομβιστής της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ αυτοκτόνησε πυροδοτώντας αυτοσχέδιο μηχανισμό στη Χάϊφα. Άλλοι 15 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απέκλεισε σήμερα την Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη εν όψει της γενικής απεργίας και της μεγάλης διαδήλωσης που γίνεται στις παλαιστινιακές περιοχές.

Σφοδρές επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ίδιο το Ισραήλ δέχεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, που καλείται τώρα να λάβει άμεσα μέτρα κατά των μελών των ακραίων οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ. Ο κ. Αραφάτ πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντείβιντ Σάττερφιλντ, που θα επαναλάβει τη θέση της Ουάσινγκτον ότι η Παλαιστινιακή διοίκηση πρέπει να ενεργήσει δυναμικά εναντίον των τρομοκρατών. Συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης αναμένεται να αρχίσει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Τη βία στη Μέση Ανατολή καταδίκασε και ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένς Πολιτείες και άλλες χώρες για να τεθεί τέρμα στον κύκλο της βίας.

Η ένταση πάντως στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη παραμένει αμείωτη, καθώς σήμερα οι Παλαιστίνοι διοργάνωσαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ζητώντας από τους Ισραηλινούς να αποχωρήσουν από κτίριο που στέγαζε μέχρι πρόσφατα τα γραφεία της Παλαιστινιακής διοίκησης. Το πλήθος των διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, γύρω από το κτίριο αυτό, που είναι γνωστό ως ο 'Οίκος της Ανατολής', και κατελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, σε αντίποι να για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Εκατόν εβδομήντα νεκροί από τις πλυμμήρες στο Ιράν

13.8.2001 16:06 (Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από εκατον εβδομήντα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες που έπληξαν το Βορειοανατολικό Ιράν. Καθώς τα νερά υποχωρούν τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της ανεύρεσης επιζώντων ενώ αγνούνται ακόμη 130 άτομα. Ελικόπτερα του στρατού μεταφέρουν εφόδια σε χωριά που έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και τόνους λάσπης. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και τουλάχιστον 2.000 κατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, στις σφοδρότερες πλημμύρες που έχει δει η χώρα τα τελευταία 200 χρόνια.

Πίεση προς Αραφάτ. Διαδηλώσεις Παλαιστινίων.
BBC News
Άραβες και Εβραίοι νέοι έξω από τον 'Οίκο της Ανατολής'

13.8.2001 14:53 (Ωρα Λονδίνου)
Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να θέσουν τέρμα στον κύκλο της βίας που συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή. Είκοσι άνθρωποι τραυματίσθηκαν χθές όταν βομβιστής της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ αυτοκτόνησε πυροδοτώντας αυτοσχέδιο μηχανισμό στη Χάϊφα. Άλλοι 15 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απέκλεισε σήμερα την Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη εν όψει της γενικής απεργίας και της μεγάλης διαδήλωσης που γίνεται στις παλαιστινιακές περιοχές.

Σφοδρές επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ίδιο το Ισραήλ δέχεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, που καλείται τώρα να λάβει άμεσα μέτρα κατά των μελών των ακραίων οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ. Ο κ. Αραφάτ πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντείβιντ Σάττερφιλντ, που θα επαναλάβει τη θέση της Ουάσινγκτον ότι η Παλαιστινιακή διοίκηση πρέπει να ενεργήσει δυναμικά εναντίον των τρομοκρατών. Συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης αναμένεται να αρχίσει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Τη βία στη Μέση Ανατολή καταδίκασε και ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένς Πολιτείες και άλλες χώρες για να τεθεί τέρμα στον κύκλο της βίας.

Η ένταση πάντως στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη παραμένει αμείωτη, καθώς σήμερα οι Παλαιστίνοι διοργάνωσαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ζητώντας από τους Ισραηλινούς να αποχωρήσουν από κτίριο που στέγαζε μέχρι πρόσφατα τα γραφεία της Παλαιστινιακής διοίκησης. Το πλήθος των διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, γύρω από το κτίριο αυτό, που είναι γνωστό ως ο 'Οίκος της Ανατολής', και κατελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, σε αντίποι να για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας στην ΠΓΔΜ
BBC News
Οι συγκρούσεις έχουν ήδη οδηγήσει κατοίκους χωριών να φύγουν από τα σπίτια τους

13.8.2001 14:38 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναμένεται να υπογραφεί σε λίγη ώρα η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανοφώνων και των Σλαβομακεδόνων, με τη βοήθεια διεθνών μεσολαβητών. Ακόμα κι αν όμως η συμφωνία υπογραφεί, ανταποκριτές επισημαίνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί, καθώς ζητήματα όπως ο αφοπλισμός των αλβανών ανταρτών και η γενική αμνηστία πουζητούν, θα αποτελέσουν σημεία τριβής και στο μέλλον.

Προκλητική κίνηση Κοϊζούμι. Αντιδράσεις σε Κίνα- Ν.Κορέα
BBC News
Ο Γιονισίρο Κοϊσούμι οδηγείται στο μνημείο από έναν ιερέα

13.8.2001 14:47 (Ωρα Λονδίνου)
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιονισίρο Κοϊζούμι να επισκεφτεί το μνημείο νεκρών πολέμου Γιασουκίνι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις γείτονες της Ιαπωνίας χώρες. Ανακοίνωση του Κινεζικού υπουργείου εξωτερικών υποστηρίζει ότι η επίσκεψη προσβάλει το κοινό αίσθημα του κινεζικού λαού και είναι πλήγμα για τις Σινοϊαπωνικές σχέσεις. Στη Νότια Κορέα είκοσι άνθρωποι έκοψαν το άκρο του μικρού τους δαχτύλου ως διαμαρτυρία για την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Δεν δίνουν χάρη οι Ταλεμπάν στα μέλη Ανθρωπιστικών Οργανώσεων
BBC News
Δεν έχει ακόμη επιτραπεί στους πρέσβεις ξένων χωρών να δουν τους κρατουμένους

13.8.2001 14:43 (Ωρα Λονδίνου)
Οι εικοσιτέσσερεις εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανισμών που κρατούνται στο Αφγανιστάν με την κατηγορία του προσηλυτισμού, θα προσαχθούν τελικά σε δίκη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός επί των ηθών των Ταλεμπάν, απορρίπτοντας την σχετική αίτηση χάριτος.

Εκατόν είκοσι νεκροί από τις πλυμμήρες στο Ιράν

13.8.2001 15:14 (Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από εκατον εικοσί νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες που έπληξαν το Βορειοανατολικό Ιράν. Καθώς τα νερά υποχωρούν τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της ανεύρεσης επιζώντων ενώ αγνούνται ακόμη 130 άτομα.

Συμπόσιο για τα αποθέματα νερού στη Σουηδία

13.8.2001 15:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας άρχισε σήμερα παγκόσμιο συμπόσιο για το νερό, όπου επιστήμονες απ' όλο το κόσμο συζητούν μεθόδους αντιμετώπισης για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, τη μείωση των υδάτινων πόρων στον πλανήτη μας.

Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η αύξηση της ζήτησης για νερό τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές αστικές περιοχές, και η παράλληλη μείωση των υδατικών αποθεμάτων. Η έλλειψη νερού είναι πρόβλημα παγκόσμιο, μάς λέει η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεταιρισμού για το Νερό, που διοργανώνει το Συμπόσιο, η Μάργκαρετ Κάτλυ Κάρσον:

Η Τουρκία μεσολαβεί στην κρίση μεταξύ Ιράν-Αζερμπαϊτζάν

13.8.2001 15:18 (Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία κάλεσε το Ιράν να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την διαμφισβητούμενη περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε οτι διεμήνυσε στον πρέσβη του Ιράν στην Άγκυρα πως πρέπει η χώρα του να ακολουθήσει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και να λύσει την διαμάχη μέσω διαλόγου και απέχοντας απο την απειλή χρήσης βίας. Η ένταση αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ενα Ιρανικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε ενα σκάφος από το Αζερμπαιτζάν, που πραγματοποιούσε γεωλογικές έρευνες σε τμήμα της Κασπίας Θάλασσας το οποίο διεκδικείται και απο τις δύο χώρες. Επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα δύο πολεμικά αεροσκάφη από το Ιράν παραβίασαν σύμφωνα με πληροφορίες τον αεροπορικό χώρο του Αζερμπαϊτζάν, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Μπακού.

Στη Μαλαισία θεραπεύουν το... χέβι μέταλ

13.8.2001 15:21 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πολιτεία Κεντά της Μαλαισίας, μια ομάδα νέων που είναι μέλη κλάμπ μουσικής χέβυ μέταλ, θα εξαναγκαστούν να ακολουθήσουν ιατρική αγωγή με σκοπό να 'συνετιστούν'. Οι νέοι κατηγορούνται ότι είναι μέλη αίρεσης που επιτάσσει να ντύνονται με μαύρα ρούχα, να καπνίζουν κάνναβι, να πίνουν αίμα ζώων και να διαπράττουν ιεροσυλίες εναντίον του Κορανίου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή δήλωσε ότι η ιατρική αγωγή που θα επιβληθεί στους φαν του Χέβυ Μέταλ έχει ήδη δοκιμαστεί σε ναρκομανείς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.