Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-09-01

  1. Στην ΠΓΔΜ αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την τροποποίηση του συντάγματος
  2. Συμφωνία για τους μετανάστες στα ανοιχτά της Αυστραλίας
  3. Σαραντατέσσερεις νεκροί από έκρηξη στο Τόκυο
  4. Διαφωνίες στη Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού
  5. Και άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος νεκρός. Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
  6. Μαζικές συλλήψεις στη Τουρκία
  7. Ο πρόεδρος του Ιράν επικρίνει το καθεστώς Ταλεμπάν του Αφγανιστάν
  8. Νίκη Βραζιλίας στα σημεία στη μάχη εναντίον φαρμακοβιομηχανιών
  9. Στην ΠΓΔΜ αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την τροποποίηση του συντάγματος
  10. Σαραντατέσσερεις νεκροί από έκρηξη στο Τόκυο
  11. Συμφωνία για τους μετανάστες στα ανοιχτά της Αυστραλίας
  12. Και άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος νεκρός. Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
  13. Μαζικές συλλήψεις στη Τουρκία
  14. Διαφωνίες στη Παγκόσμια Διάσκεψητου ΟΗΕ κατά του ρατσισμού
  15. Νίκη Βραζιλίας στα σημεία στη μάχη εναντίον φαρμακοβιομηχανιών
  16. Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιπυραυλική ασπίδα
  17. Μετά τους περιορισμούς των πολιτικών τώρα και αυτοί των... δωρητών
  18. Σαραντατέσσερεις νεκροί από έκρηξη στο Τόκυο
  19. Συμφωνία για τους μετανάστες στα ανοιχτά της Αυστραλίας
  20. Και άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος νεκρός. Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
  21. Νίκη Βραζιλίας στα σημεία στη μάχη εναντίον φαρμακοβιομηχανιών
  22. Μετά τους περιορισμούς των πολιτικών τώρα και αυτοί των... δωρητών
  23. Τα βλέμματα όλων στραμμένα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Επανέρχεται το ζήτημα του ονόματος
  24. Τριαντατρείς νεκροί από έκρηξη στο Τόκυο
  25. Συμφωνία για τους μετανάστες στα ανοιχτά της Αυστραλίας
  26. Νίκη Βραζιλίας στα σημεία στη μάχη εναντίον φαρμακοβιομηχανιών
  27. Μετά τους περιορισμούς των πολιτικών τώρα και αυτοί των... δωρητών
  28. Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιπυραυλική ασπίδα
Στην ΠΓΔΜ αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την τροποποίηση του συντάγματος
BBC News
Στρατιώτες παρακολουθούν διαδηλωτές

1.9.2001 19:04 (Ωρα Λονδίνου)
Στην ΠΓΔ της Μακεδονίας αναβλήθηκε η συζήτηση των τροποποιήσεων του συντάγματος που διευρύνουν τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Στόγαν Αντώφ, είπε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί αν δεν σταματήσουν οι αντάρτες να τρομοκρατούν αμάχους.

Ο κ.Αντώφ αναφερόταν σε επεισόδιο που σημειώθηκε την Παρασκευή κατά το οποίο χωρικοί σε περιοχή που ελέγχουν αλβανόφωνοι αντάρτες σταμάτησαν πομπή λεωφορείων που μετέφεραν σλαβομακεδόνες.

Τα λεωφορεία συνέχισαν το ταξίδι τους μετά από την επέμβαση στελεχών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι τροποποιήσεις του συντάγματος, που εξετάζονται στη Βουλή, είναι κεντρικό στοιχείο της ειρηνευτικής συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης στην ΠΓΔΜ.

Συμφωνία για τους μετανάστες στα ανοιχτά της Αυστραλίας
BBC News
Θα μπορέσουν τελικά να αποβιβαστούν από το πλοίο Τάμπα οι 400

1.9.2001 19:07 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νέα Ζηλανδία και το νησί του Ειρηνικού Ωκεανού Νάουρου συμφώνησαν τελικά να δεχτούν να αποβιβαστούν στο έδαφός τους οι περισσότεροι από 400 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε υπό νορβηγική σημαία πλοίο ανοιχτά της Αυστραλιανής Νήσου των Χριστουγέννων.

Η συμφωνία -σύμφωνα με την οποία οι 400 και πλέον μετανάστες θα σταθμεύσουν σε Νέα Ζηλανδία και Νάουρου, μέχρι να κριθεί αν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε άλλες χώρες- ανακοινώθηκε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζων Χάουαρντ. Δόθηκε έτσι τέλος στη διπλωματική κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ Νορβηγίας και Αυστραλίας, καθώς η δεύτερη δεν δεχόταν σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την αποβίβαση των λαθρομεταναστών στο έδαφος της Νήσου των Χριστουγέννων.

Όμως ο Νορβηγός πρέσβης στην Αυστραλία δήλωσε πως δεν θα ήταν ασφαλές να μεταφέρει το "Τάμπα" τους μετανάστες στις ακτές της Νότιας Ζηλανδίας και του Νάουρου, καθώς δεν είναι στις προδιαγραφές του νορβηγικού σκάφους να μεταφέρει περισσότερους από πενήντα ανθρώπους.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χαιρέτησε την πρροσφορά της νέας Ζηλανδίας και του Νάουρου και ζήτησε να εφαρμοστεί αμέσως η συμφωνία.

Ωστόσο, η Υπηρεσία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι έχει επιφυλάξεις για ορισμένες πλευρές της συμφωνίας.

Σαραντατέσσερεις νεκροί από έκρηξη στο Τόκυο
BBC News
Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή

1.9.2001 14:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Τόκυο πάνω από σαράντα τέσσερεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, μετά από φωτιά που προκλήθηκε από έκρηξη. Ηταν το χειρότερο δυστύχημα πυρκαγιάς στο Τόκυο, από την περίοδο του πολέμου.

Η έκρηξη έγινε στη μία το πρωί τοπική ώρα, όταν η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο. Εκδηλώθηκε αμέσως μεγάλη πυρκαγιά και οι φλόγες τύλιξαν τους πάνω ορόφους του κτιρίου. Οι πυροσβέστες είπαν ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο μεγάλος επειδή υπήρχε μόνο μια σκάλα και μια πόρτα που θα απέτρεπε την εξάπλωση της φωτιάς δεν είχε κλείσει καλά. Ορισμένοι άνθρωποι ανέβηκαν στη στέγη για να σωθούν, τουλάχιστον τρεις πήδηξαν ή έπεσαν στο δρόμο, άλλοι πηδούσαν από τα παράθυρα.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη, υπάρχουν όμως πληροφορίες για διαρροή υγραερίου.

Διαφωνίες στη Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού
BBC News
Χορευτής Ζουλού

1.9.2001 19:10 (Ωρα Λονδίνου)
Το θέμα της αποζημίωσης των απογόνων των σκλάβων διχάζει τη Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που συνεχίζεται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, τάχθηκε υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στους απογόνους των σκλάβων και ανέφερε ως παράδειγμα τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη.

Αλλοι όμως ηγέτες, όπως οι πρόεδροι της Νιγηρίας και της Σενεγάλης, είπαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ζητήσουν ειληκρινά συγνώμη οι απόγονοι αυτών που εκμεταλλεύθηκαν τους σκλάβους.

Και άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος νεκρός. Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
BBC News
Ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν διαδηλωτές εχθές στη Χεβρώνα

1.9.2001 14:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα ανώτερο στέλεχος των Παλαιστινιακών Μυστικών Υπηρεσιών, ο Taiseer Khatab, σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό του στη Λωρίδα της Γάζας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και άλλοι δύο άνθρωποι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την ενέργεια και κατηγόρησαν τις Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες ως δράστες. Το Ισραήλ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη. Όμως αναποκριτής του BBC στην περιοχή επισημαίνει ότι η βομβιστική αυτή ενέργεια έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά άλλων πρόσφατων επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Μαζικές συλλήψεις στη Τουρκία

1.9.2001 14:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η τουρκική αστυνομία συνέλλαβε εκατοντάδες Κούρδους για να τους εμποδίσει να πάνε στην Αγκυρα όπου το μοναδικό νόμιμο κουρδικό κόμμα, Χαντέπ, είχε συλλαλητήριο, όπως κάθε χρόνο, για την Παγκόσμια Μέρα της Ειρήνης.

Πολλοί συνελλήφθησαν τη στιγμή που αναχωρούσαν με λεωφορεία από άλλες πόλεις για την πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί.

Στο Ντιάρμπακίρ οι ενέργειες της αστυνομίας προκάλεσαν βίαιες συγκρούσεις την Παρασκευή κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν αρκετά άτομα.

Ο πρόεδρος του Ιράν επικρίνει το καθεστώς Ταλεμπάν του Αφγανιστάν
BBC News
Ο πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί του Ιράν

1.9.2001 19:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, επέκρινε τη τιμωρία του δημόσιου μαστιγώματος που καθιέρωσε στο γειτονικό Αφγανιστάν το καθεστώς των Ταλεμπάν.

Οι δηλώσεις αυτές του κ.Χαταμί αποτελούν απάντηση στους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς κύκλους στην ιρανική ηγεσία που είχαν εκφράσει τον θαυμασμό τους για το καθεστώς Ταλεμπάν που χρησιμοποιεί τις αυστηρές τιμωρίες , τις οποίες προβλέπει ο ισλαμικός νόμος, για τη τήρηση της δημόσιας τάξης.

Ο πρόεδρος Χαταμί είπε ότι " ο θαυμασμός αυτός είναι επικίνδυνος και προσβλητικός για το ισλαμικό σύστημα που ισχύει στο Ιράν".

Νίκη Βραζιλίας στα σημεία στη μάχη εναντίον φαρμακοβιομηχανιών

1.9.2001 9:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας φαίνεται να βγαίνει νικητής στην διαμάχη της με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των φαρμάκων εναντίον του AIDS. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της χώρας, η Ελβετική εταιρεία Roche συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φαρμάκου Nelfinanir κατά 40%. Πριν από δύο μόλις δύο εβδομάδες η Βραζιλία είχε απειλήσει ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή του φαρμάκου σε τοπικά εργαστήρια, αν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ρίξουν την τιμή του.

Τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία οι θάνατοι από Aids μειώθηκαν κατά 40%, ατποέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους φορείς του ιού HIV.

Στην ΠΓΔΜ αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την τροποποίηση του συντάγματος
BBC News
Στρατιώτες παρακολουθούν διαδηλωτές

1.9.2001 14:40 (Ωρα Λονδίνου)
Στην ΠΓΔ της Μακεδονίας αναβλήθηκε η συζήτηση των τροποποιήσεων του συντάγματος που διευρύνουν τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Στόγαν Αντώφ, είπε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί αν δεν σταματήσουν οι αντάρτες να τρομοκρατούν αμάχους.

Ο κ.Αντώφ αναφερόταν σε επεισόδιο που σημειώθηκε την Παρασκευή κατά το οποίο χωρικοί σε περιοχή που ελέγχουν αλβανόφωνοι αντάρτες σταμάτησαν πομπή λεωφορείων που μετέφεραν σλαβομακεδόνες.

Οι τροποποιήσεις του συντάγματος, που εξετάζονται στη Βουλή, είναι κεντρικό στοιχείο της ειρηνευτικής συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης στην ΠΓΔΜ.

Σαραντατέσσερεις νεκροί από έκρηξη στο Τόκυο
BBC News
Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή

1.9.2001 14:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Τόκυο πάνω από σαράντα τέσσερεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, μετά από φωτιά που προκλήθηκε από έκρηξη. Ηταν το χειρότερο δυστύχημα πυρκαγιάς στο Τόκυο, από την περίοδο του πολέμου.

Η έκρηξη έγινε στη μία το πρωί τοπική ώρα, όταν η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο. Εκδηλώθηκε αμέσως μεγάλη πυρκαγιά και οι φλόγες τύλιξαν τους πάνω ορόφους του κτιρίου. Οι πυροσβέστες είπαν ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο μεγάλος επειδή υπήρχε μόνο μια σκάλα και μια πόρτα που θα απέτρεπε την εξάπλωση της φωτιάς δεν είχε κλείσει καλά. Ορισμένοι άνθρωποι ανέβηκαν στη στέγη για να σωθούν, τουλάχιστον τρεις πήδηξαν ή έπεσαν στο δρόμο, άλλοι πηδούσαν από τα παράθυρα.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη, υπάρχουν όμως πληροφορίες για διαρροή υγραερίου.

Συμφωνία για τους μετανάστες στα ανοιχτά της Αυστραλίας
BBC News
Θα μπορέσουν τελικά να αποβιβαστούν από το πλοίο Τάμπα οι 400

1.9.2001 14:26 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νέα Ζηλανδία και το νησί του Ειρηνικού Ωκεανού Νάουρου συμφώνησαν τελικά να δεχτούν να αποβιβαστούν στο έδαφός τους οι περισσότεροι από 400 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε υπό νορβηγική σημαία πλοίο ανοιχτά της Αυστραλιανής Νήσου των Χριστουγέννων.

Η συμφωνία -σύμφωνα με την οποία οι 400 και πλέον μετανάστες θα σταθμεύσουν σε Νέα Ζηλανδία και Νάουρου, μέχρι να κριθεί αν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε άλλες χώρες- ανακοινώθηκε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζων Χάουαρντ. Δόθηκε έτσι τέλος στη διπλωματική κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ Νορβηγίας και Αυστραλίας, καθώς η δεύτερη δεν δεχόταν σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την αποβίβαση των λαθρομεταναστών στο έδαφος της Νήσου των Χριστουγέννων.

Όμως ο Νορβηγός πρέσβης στην Αυστραλία δήλωσε πως δεν θα ήταν ασφαλές να μεταφέρει το "Τάμπα" τους μετανάστες στις ακτές της Νότιας Ζηλανδίας και του Νάουρου, καθώς δεν είναι στις προδιαγραφές του νορβηγικού σκάφους να μεταφέρει περισσότερους από πενήντα ανθρώπους.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε να εφαρμοστεί αμέσως η συμφωνία.

Και άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος νεκρός. Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
BBC News
Ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν διαδηλωτές εχθές στη Χεβρώνα

1.9.2001 14:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα ανώτερο στέλεχος των Παλαιστινιακών Μυστικών Υπηρεσιών, ο Taiseer Khatab, σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό του στη Λωρίδα της Γάζας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και άλλοι δύο άνθρωποι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την ενέργεια και κατηγόρησαν τις Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες ως δράστες. Το Ισραήλ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη. Όμως αναποκριτής του BBC στην περιοχή επισημαίνει ότι η βομβιστική αυτή ενέργεια έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά άλλων πρόσφατων επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Μαζικές συλλήψεις στη Τουρκία

1.9.2001 14:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η τουρκική αστυνομία συνέλλαβε εκατοντάδες Κούρδους για να τους εμποδίσει να πάνε στην Αγκυρα όπου το μοναδικό νόμιμο κουρδικό κόμμα, Χαντέπ, είχε συλλαλητήριο, όπως κάθε χρόνο, για την Παγκόσμια Μέρα της Ειρήνης.

Πολλοί συνελλήφθησαν τη στιγμή που αναχωρούσαν με λεωφορεία από άλλες πόλεις για την πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί.

Στο Ντιάρμπακίρ οι ενέργειες της αστυνομίας προκάλεσαν βίαιες συγκρούσεις την Παρασκευή κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν αρκετά άτομα.

Διαφωνίες στη Παγκόσμια Διάσκεψητου ΟΗΕ κατά του ρατσισμού
BBC News
Χορευτής Ζουλού

1.9.2001 14:22 (Ωρα Λονδίνου)
Το θέμα της αποζημίωσης των απογόνων των σκλάβων διχάζει τη Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που συνεχίζεται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, τάχθηκε υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στους απογόνους των σκλάβων και ανέφερε ως παράδειγμα τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη.

Αλλοι όμως ηγέτες, όπως οι πρόεδροι της Νιγηρίας και της Σενεγάλης, είπαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ζητήσουν ειληκρινά συγνώμη οι απόγονοι αυτών που εκμεταλλεύθηκαν τους σκλάβους.

Νίκη Βραζιλίας στα σημεία στη μάχη εναντίον φαρμακοβιομηχανιών

1.9.2001 9:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας φαίνεται να βγαίνει νικητής στην διαμάχη της με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των φαρμάκων εναντίον του AIDS. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της χώρας, η Ελβετική εταιρεία Roche συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φαρμάκου Nelfinanir κατά 40%. Πριν από δύο μόλις δύο εβδομάδες η Βραζιλία είχε απειλήσει ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή του φαρμάκου σε τοπικά εργαστήρια, αν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ρίξουν την τιμή του.

Τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία οι θάνατοι από Aids μειώθηκαν κατά 40%, ατποέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους φορείς του ιού HIV.

Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιπυραυλική ασπίδα

1.9.2001 9:22 (Ωρα Λονδίνου)
Η πρώτη επιτυχής εκτόξευση πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιπυραυλική ασπίδα προστασίας στις ΗΠΑ έγινε σε βάση της Καλλιφόρνια. Η εκτόξευση, στην οποία χρησιμοποιήθηκε εξομοιωτής αντιβαλλιστικού πυραύλου, έφερε, λένε οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου αμύνης, τη χώρα πιο κοντά στην υλοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας -ένα σχέδιο που, να υπενθυμίσουμε, συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες διπλωματικές αντιδράσεις εκτός ΗΠΑ.

Μετά τους περιορισμούς των πολιτικών τώρα και αυτοί των... δωρητών

1.9.2001 9:19 (Ωρα Λονδίνου)
χορήγησης φαρμάκων στους φορείς του ιού HIV.)

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Κλαρκ, γνωστός ως ο ιδρυτής της εταιρείας Netscape του ίντερνετ, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ακυρώσει τη δωρεά 60 εκατομμυρίων δολλαρίων για ένα νέο βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο στην Καλλιφόρνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς που έχει επιβάλει ο προέδρος Μπους στην έρευνα των εμβρυακών κυττάρων.

Ο Τζιμ Κλαρκ επεσήμανε ότι η συντηρητική πολιτική του Τζωρτζ Μπους κινδυνεύει να σημάνει την πιο σκοτεινή εποχή για την ιατρική έρευνα στις ΗΠΑ.

Σαραντατέσσερεις νεκροί από έκρηξη στο Τόκυο
BBC News
Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή

1.9.2001 11:05 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Τόκυο πάνω από σαράντα τέσσερεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, μετά από φωτιά που προκλήθηκε από έκρηξη. Ηταν το χειρότερο δυστύχημα πυρκαγιάς στο Τόκυο, από την περίοδο του πολέμου.

Η έκρηξη έγινε στη μία το πρωί τοπική ώρα, όταν η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο. Εκδηλώθηκε αμέσως μεγάλη πυρκαγιά και οι γλόγες τύλιξαν τους πάνω ορόφους του κτιρίου. Οι πυροσβέστες είπαν ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο μεγάλος επειδή υπήρχε μόνο μια σκάλα και μια πόρτα που θα απέτρεπε την εξάπλωση της φωτιάς δεν είχε κλείσει καλά. Ορισμένοι άνθρωποι ανέβηκαν στη στέγη για να σωθούν, τουλάχιστον τρεις πήδηξαν ή έπεσαν στο δρόμο, άλλοι πηδούσαν από τα παράθυρα. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη, υπάρχουν όμως πληροφορίες για διαρροή υγραερίου.

Συμφωνία για τους μετανάστες στα ανοιχτά της Αυστραλίας
BBC News
Θα μπορέσουν τελικά να αποβιβαστούν από το πλοίο Τάμπα οι 400

1.9.2001 10:52 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νέα Ζηλανδία και το νησί του Ειρηνικού Ωκεανού Νάουρου συμφώνησαν τελικά να δεχτούν να αποβιβαστούν στο έδαφός τους οι περισσότεροι από 400 λαθρομετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε υπό νορβηγική σημαία πλοίο ανοιχτά της Αυστραλιανής Νήσου των Χριστουγέννων.

Η συμφωνία -σύμφωνα με την οποία οι 400 μετανάστες θα σταθμεύσουν σε Νέα Ζηλανδία και Νάουρου, μέχρι να κριθεί αν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε άλλες χώρες- ανακοινώθηκε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζων Χάουαρντ. Δόθηκε έτσι τέλος στη διπλωματική κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ Νορβηγίας και Αυστραλίας, καθώς η δεύτερη δεν δεχόταν σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την αποβίβαση των λαθρομεταναστών στο έδαφος της Νήσου των Χριστουγέννων.

Όμως ο Νορβηγός πρέσβης στην Αυστραλία δήλωσε πως δεν θα ήταν ασφαλές να μεταφέρει το "Τάμπα" τους λαθρομετανάστες στις ακτές της Νότιας Ζηλανδίας και του Νάουρου- δεν είναι στις προδιαγραφές του νορβηγικού σκάφους να μεταφέρει περισσότερους από πενήντα ανθρώπους. Το πιθανότερο, λέει ο ανταποκριτής του BBC στη Νήσο των Χριστουγέννων, είναι οι Αυστραλιανές αρχές να στείλουν άλλο σκάφος να παραλάβει του τετρακόσιους λαθρομετανάστες, που στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί.

Και άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος νεκρός. Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
BBC News
Ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν διαδηλωτές εχθές στη Χεβρώνα

1.9.2001 11:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ένα ανώτερο στέλεχος των Παλαιστινιακών Μυστικών Υπηρεσιών, ο Taiseer Khatab, σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό του στη Λωρίδα της Γάζας. Αό την έκρηξη τραυματίστηκαν και άλλοι δύο άνθρωποι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την ενέργεια και κατηγόρησαν τις Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες ως δράστες. Το Ισραήλ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην ενέργεια αυτή. Όμως αναποκριτής του BBC στην περιοχή επισημαίνει ότι η βομβιστική αυτή ενέργεια έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά άλλων πρόσφατων επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Νίκη Βραζιλίας στα σημεία στη μάχη εναντίον φαρμακοβιομηχανιών

1.9.2001 9:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας φαίνεται να βγαίνει νικητής στην διαμάχη της με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των φαρμάκων εναντίον του AIDS. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της χώρας, η Ελβετική εταιρεία Roche συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φαρμάκου Nelfinanir κατά 40%. Πριν από δύο μόλις δύο εβδομάδες η Βραζιλία είχε απειλήσει ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή του φαρμάκου σε τοπικά εργαστήρια, αν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ρίξουν την τιμή του.

Τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία οι θάνατοι από Aids μειώθηκαν κατά 40%, ατποέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους φορείς του ιού HIV.

Μετά τους περιορισμούς των πολιτικών τώρα και αυτοί των... δωρητών

1.9.2001 9:19 (Ωρα Λονδίνου)
χορήγησης φαρμάκων στους φορείς του ιού HIV.)

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Κλαρκ, γνωστός ως ο ιδρυτής της εταιρείας Netscape του ίντερνετ, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ακυρώσει τη δωρεά 60 εκατομμυρίων δολλαρίων για ένα νέο βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο στην Καλλιφόρνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς που έχει επιβάλει ο προέδρος Μπους στην έρευνα των εμβρυακών κυττάρων.

Ο Τζιμ Κλαρκ επεσήμανε ότι η συντηρητική πολιτική του Τζωρτζ Μπους κινδυνεύει να σημάνει την πιο σκοτεινή εποχή για την ιατρική έρευνα στις ΗΠΑ.

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Επανέρχεται το ζήτημα του ονόματος
BBC News
Σλαβομακεδόνες διαδηλώνουν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια

1.9.2001 9:46 (Ωρα Λονδίνου)
Το θέμα της ονομασίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραικόφκσυ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη χώρα του ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο Κος Τραικόφσκυ μιλούσε στο Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως προβλέπει το σχέδιο της συμφωνίας για τη λήξη των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Αλβανούς αντάρτες.

Ο Μπόρις Τραικόφσκυ κάλεσε το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την τροποποίηση του συντάγματος, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της Αλβανικής μειονότητας. Ο Κος Τραικόφκσυ είπε ότι η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Δύσης δεν είναι ιδανική, η εναλλακτική όμως, πρόσθεσε, είναι ο πόλεμος. Κατά την έναρξη της συζήτησης της Βουλής, η οποία καθυστέρησε, λόγω διαδηλώσεων, ο πρόεδρος Τραικόφσκυ υπογράμμισε και το ζήτημα της ονομασίας της χώρας του, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την αναγνωρίσει ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", και όχι με ένα πλασματικό παράγωγο. Τόνισε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει, μέσω οικονομικής βοήθειας, τη συμβολή της χώρας του στην σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. H συζήτηση που έληξε χθες το βράδυ, και θα συνεχιστεί σήμερα και για τις επόμενες μέρες, διεξαγόταν ενώ έξω από το κτίριο Σλαβομακεδόνες διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και προηγουμένως δεν άφηναν τους βουλευτές να μπουν στο κτίριο.

Η θέση των βουλευτών είναι δυσχερής, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC, καθώς συζητούν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην συνταγματική μεταρρύθμιση στο τέλος του μήνα. Αφενός δέχονται πιέσεις από το ΝΑΤΟ, που θέλει τη σφραγίδα του κοινοβουλίου στην ειρηνευτική διαδικασία. Από την άλλη όμως δέχονται πιέσεις από τους δικούς τους ψηφοφόρους που δεν θέλουν να υποκύψουν στην, όπως λένε, "τρομοκρατία" της Αλβανικής μειονότητας που θεωρούν ότι απολαμβάνει περισσότερα δικαιώματα από πολλές μειονότητες σε άλλες χώρες. Η συζήτηση που αρχίζει επισήμως σήμερα θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο και η ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη.

Τριαντατρείς νεκροί από έκρηξη στο Τόκυο
BBC News
Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή

1.9.2001 9:31 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Τόκυο πάνω από σαράντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, μετά από φωτιά που προκλήθηκε από έκρηξη. Ηταν το χειρότερο δυστύχημα πυρκαγιάς στο Τόκυο, από την περίοδο του πολέμου.

Η έκρηξη έγινε στη μία το πρωί τοπική ώρα, όταν η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο. Εκδηλώθηκε αμέσως μεγάλη πυρκαγιά και οι γλόγες τύλιξαν τους πάνω ορόφους του κτιρίου. Οι πυροσβέστες είπαν ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο μεγάλος επειδή υπήρχε μόνο μια σκάλα και μια πόρτα που θα απέτρεπε την εξάπλωση της φωτιάς δεν είχε κλείσει καλά. Ορισμένοι άνθρωποι ανέβηκαν στη στέγη για να σωθούν, τουλάχιστον τρεις πήδηξαν ή έπεσαν στο δρόμο, άλλοι πηδούσαν από τα παράθυρα. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη, υπάρχουν όμως πληροφορίες για διαρροή υγραερίου.

Συμφωνία για τους μετανάστες στα ανοιχτά της Αυστραλίας
BBC News
Θα μπορέσουν τελικά να αποβιβαστούν από το πλοίο Τάμπα οι 400

1.9.2001 9:13 (Ωρα Λονδίνου)
Η Νέα Ζηλανδία και το νησί του Ειρηνικού Ωκεανού Νάουρου συμφώνησαν τελικά να δεχτούν να αποβιβαστούν στο έδαφός τους οι περισσότεροι από 400 λαθρομετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε υπό νορβηγική σημαία πλοίο ανοιχτά της Αυστραλιανής Νήσου των Χριστουγέννων.

Η συμφωνία -σύμφωνα με την οποία οι 400 μετανάστες θα σταθμεύσουν σε Νέα Ζηλανδία και Νάουρου, μέχρι να κριθεί αν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε άλλες χώρες- ανακοινώθηκε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζων Χάουαρντ. Δόθηκε έτσι τέλος στη διπλωματική κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ Νορβηγίας και Αυστραλίας, καθώς η δεύτερη δεν δεχόταν σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την αποβίβαση των λαθρομεταναστών στο έδαφος της Νήσου των Χριστουγέννων.

Νίκη Βραζιλίας στα σημεία στη μάχη εναντίον φαρμακοβιομηχανιών

1.9.2001 9:15 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας φαίνεται να βγαίνει νικητής στην διαμάχη της με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των φαρμάκων εναντίον του AIDS. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της χώρας, η Ελβετική εταιρεία Roche συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φαρμάκου Nelfinanir κατά 40%. Πριν από δύο μόλις δύο εβδομάδες η Βραζιλία είχε απειλήσει ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή του φαρμάκου σε τοπικά εργαστήρια, αν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ρίξουν την τιμή του.

Τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία οι θάνατοι από Aids μειώθηκαν κατά 40%, ατποέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους φορείς του ιού HIV.

Μετά τους περιορισμούς των πολιτικών τώρα και αυτοί των... δωρητών

1.9.2001 9:19 (Ωρα Λονδίνου)
χορήγησης φαρμάκων στους φορείς του ιού HIV.)

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Κλαρκ, γνωστός ως ο ιδρυτής της εταιρείας Netscape του ίντερνετ, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ακυρώσει τη δωρεά 60 εκατομμυρίων δολλαρίων για ένα νέο βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο στην Καλλιφόρνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς που έχει επιβάλει ο προέδρος Μπους στην έρευνα των εμβρυακών κυττάρων.

Ο Τζιμ Κλαρκ επεσήμανε ότι η συντηρητική πολιτική του Τζωρτζ Μπους κινδυνεύει να σημάνει την πιο σκοτεινή εποχή για την ιατρική έρευνα στις ΗΠΑ.

Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιπυραυλική ασπίδα

1.9.2001 9:22 (Ωρα Λονδίνου)
Η πρώτη επιτυχής εκτόξευση πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιπυραυλική ασπίδα προστασίας στις ΗΠΑ έγινε σε βάση της Καλλιφόρνια. Η εκτόξευση, στην οποία χρησιμοποιήθηκε εξομοιωτής αντιβαλλιστικού πυραύλου, έφερε, λένε οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου αμύνης, τη χώρα πιο κοντά στην υλοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας -ένα σχέδιο που, να υπενθυμίσουμε, συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες διπλωματικές αντιδράσεις εκτός ΗΠΑ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.