Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-09-02

  1. Θα συνεχιστεί τελικά η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων
  2. Επικρίσεις για το σχέδιο μετακίνησης των προσφύγων από τον Ινδικό Ωκεανό
  3. Οι διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή απειλούν να τορπιλίσουν τη διάσκεψη κατά του Ρατσισμού.
  4. Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή.
  5. Πέθανε ο καρδιοχειρούργος με τα "χρυσά χέρια"
  6. 20 χιλιάδες Σύροι στρατιώτες υπάρχουν στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργάζονται στη χώρα.
  7. Σοβαρά θα μελετηθεί από τη Νότιο Κορέα η πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών με τη Βόρειο Κορέα.
  8. Νεαρός Κούρδος σκοτώθηκε στη Κωνσταντινούπολη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την αστυνομία.
  9. Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το δυστύχημα που σημειώθηκε σε νησί της Ινδονησίας.
  10. Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή.
  11. 20 χιλιάδες Σύροι στρατιώτες υπάρχουν στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργάζονται στη χώρα.
  12. Σοβαρά θα μελετηθεί από τη Νότιο Κορέα η πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών με τη Βόρειο Κορέα.
  13. Στόχος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ άρχισε να γίνεται η βασκική αστυνομική δύναμη.
  14. Αλβανοί διαδηλωτές στο Τέτοβο εμπόδισαν Σλαβομακεδόνες πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
  15. Στο νησί Παπούα Νέα Γουϊνέα θα μεταφερθούν αρχικά οι 400 πρόσφυγες.
  16. Οι διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή απειλούν να τορπιλίσουν τη διάσκεψη κατά του Ρατσισμού.
  17. Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή.
  18. 20 χιλιάδες Σύροι στρατιώτες υπάρχουν στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργάζονται στη χώρα.
  19. 50 άτομα έχουν σκοτωθεί στην περιοχή Μασκάρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
  20. Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το δυστύχημα που σημειώθηκε σε νησί της Ινδονησίας.
  21. Νεαρός Κούρδος σκοτώθηκε στη Κωνσταντινούπολη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την αστυνομία.
  22. Πυραυλική τεχνολογία στο Πακιστάν λέγεται ότι πουλούσε κινεζική βιομηχανία παραγωγής όπλων.
Θα συνεχιστεί τελικά η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων
BBC News
Δεν έγιναν αποδεκτοί από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

2.9.2001 18:51 (Ωρα Λονδίνου)
Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, ώστε να διευρυνθούν τα δικαιώματα των μελών της αλβανικής κοινότητας, θα επαναληφθούν αύριο.

Οι δυτικές αντιπροσωπείες στη χώρα είχαν ανησυχήσει για την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας όταν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Στόγιαν Αντώφ, διέκοψε την συζήτηση το Σάββατο. Η ανταποκρίτρια του ΒBC από τα Σκόπια μεταδίδει ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου είπε ότι η συζήτηση των συνταγματικών αλλαγών θα αρχίσει ξανά μόνο όταν δοθούν εγγυήσεις ότι οι πρόσφυγες από το βόρειο μέρος της χώρας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Προηγουμένως, Αλβανοί διαδηλωτές κοντά στο Τέτοβο εμπόδισαν τη διέλευση λεωφορείων στα οποία επέβαιναν Σλαβομακεδόνες πρόσφυγες.

Επικρίσεις για το σχέδιο μετακίνησης των προσφύγων από τον Ινδικό Ωκεανό
BBC News
Χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης στο νορβηγικό πλοίο Τάμπα.

2.9.2001 19:01 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ δήλωσε ότι η Παπούα Νέα Γουϊνέα συμφώνησε να δεχθεί τους 400 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται αποκλεισμένοι εδώ και μία περίπου εβδομάδα σε Νορβηγικό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία ή στο νησί Ναούρου.

Οι αυστραλιανές αρχές δήλωσαν ότι σύντομα αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή πολεμικό πλοίο για να μεταφέρει τους πρόσφυγες από το πλοίο Τάμπα το οποίο δεν μπορούσε να κάνει μακρινό ταξίδι. Παρά το γεγονός ότι δε δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, εντούτοις λέγεται ότι το σκάφος είναι αμφίβιο και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 400 περίπου στρατιώτες και να πραγματοποιήσει μακρινά ταξίδια.

Η Νορβηγία, όμως, επέκρινε την Αυστραλία για το σχέδιο αυτό λέγοντας ότι δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Το υπουργείο εξωτερικών της χώρας επανέλαβε ότι αντί για την πρόσθετη ταλαιπωρία, οι πρόσφυγες θα πρέπει να λάβουν άδεια να αποβιβαστούν στο κοντινό Νησί των Χριστουγέννων.

Εξάλλου, οργανώσεις αστικών ελευθεριών στην Αυστραλία έχουν προς το παρόν μπλοκάρει νομικά οποιαδήποτε μετακίνηση των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι οι 438 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, βρίσκονται στο πλοίο εδώ και μία περίπου εβδομάδα, στριμωγμένοι στο σκάφος, έχοντας ελάχιστη ή καθόλου κάλυψη από τον καυτό ήλιο και σε συνθήκες υγιεινής που χειροτερεύουν μέρα με την ημέρα.

Οι διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή απειλούν να τορπιλίσουν τη διάσκεψη κατά του Ρατσισμού.
BBC News
Αυστραλιανοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται στο Ντέρμπαν.

2.9.2001 19:06 (Ωρα Λονδίνου)
Μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν, με τη συμμετοχή 150 και πλέον χωρών, κατηγόρησαν το Ισραήλ για ρατσισμό.

Την καταδίκη του Ισραήλ ως ρατσιστικής χώρας επιδιώκουν αρκετά αραβικά και μουσουλμανικά κράτη. Ενώ ορισμένα Αφρικανικά κράτη, αλλά και η Κούβα, θέλουν να τους δοθεί αποζημίωση για την περίοδο της δουλείας. Κατά την εποχή του δουλεμπορίου 12 με 15 εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι σε Ευρωπαίους. Στους δρόμους του Ντέρμπαν χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ και της αποικιοκρατίας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν από τις χώρες που οφελήθηκαν κατ εξοχήν από τη δουλεία, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αποικίες να καταβάλλουν αποζημίωση. Εκπρόσωπος οργάνωσης εξήγησε ότι υπάρχει το προηγούμενο των Εβραίων που έλαβαν αποζημιώσεις για το Ολοκαύτωμα, όπως και άλλα έθνη και κράτη.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, προειδοποίησε ότι οι διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή και την περίοδο της δουλείας απειλούν να τορπιλίσουν τη διάσκεψη.

Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή.

2.9.2001 19:08 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους σε συγκρούσεις στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η μάχη μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι φρουρούσαν εβραίους εποίκους, και Παλαιστίνιους ενόπλους διήρκησε πολλές ώρες.

Σύμφωνα με στρατιωτικό ανακοινωθέν του Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι, που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, προετοίμαζαν επίθεση σε εβραϊκή συνοικία στη Χεβρών όταν ανακόπηκαν από Ισραηλινή περίπολο. Εν τω μεταξύ χθες μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε σε ταξί κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης.

Ο βασιλιάς Αμπτάλα της Ιορδανίας και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στην Αλεξάνδρεια, απευθύνοντας έκκληση για ανάληψη πρωτοβουλίας από τη διεθνή κοινότητα για αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Πέθανε ο καρδιοχειρούργος με τα "χρυσά χέρια"

2.9.2001 19:23 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωτοπόρος Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρούργος, Κρίστιαν Μπάρναρντ, πέθανε σήμερα ενώ βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές.

Ο δρ.Μπάρναρντ, 78 ετών, μεταφέρθηκε με έντονα σημάδια δυσφορίας στο ξενοδοχείο του όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Κύπριος υπουργός Υγείας απέδωσε το θάνατο πιθανότατα σε καρδιακή προσβολή.

Ο Νοτιοαφρικανός επιστήμονας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς το 1967 στο Κέιπ Τάουν. Ο ασθενής πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο η τεχνική του δρος.Μπάρναρντ του χάρισε μεγάλη φήμη.

Στο τέλος της καριέρας του είχε αφιερωθεί στις προσπάθειες επιβράδυνσης της γήρανσης.

20 χιλιάδες Σύροι στρατιώτες υπάρχουν στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργάζονται στη χώρα.

2.9.2001 19:10 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές ασφαλείας στο Λίβανο ανέφεραν ότι ζευγάρι Σύρων και ένα από τα παιδιά του πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε επεισόδιο αιτία του οποίου, όπως λέγεται, είναι διαφορές του ζεύγους. Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών τραυματίστηκαν τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. Ενα από τα άλλα αδέλφια έχει συλληφθεί.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο αρχηγείο των Συριακών δυνάμεων ασφαλείας στο Λίβανο. Αρχικά θεωρήθηκε ότι το επεισόδιο είχε σχέση με την αυξανόμενη ένταση που επικρατεί στο Λίβανο λόγω της Συριακής παρουσίας στη χώρα. Εδώ και λίγο καιρό άρχισαν να πραγματοποιούνται επιθέσεις εναντίον Σύρων που ζούν στο Λίβανο.

Οι επιθέσεις αυτές άρχισαν όταν ο στρατός άρχισε επιδρομές εναντίον Χριστιανών ακτιβιστών που μάχονται εναντίον της παρουσίας της Συρίας στη χώρα. Η Συρία διατηρεί περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες Σύροι ζούν και εργάζονται στη χώρα.

Σοβαρά θα μελετηθεί από τη Νότιο Κορέα η πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών με τη Βόρειο Κορέα.

2.9.2001 19:14 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βόρειος Κορέα εισηγήθηκε την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Νότιο Κορέα. Η πρόταση έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βορείου Κορέας προς το Υπουργείο Επανένωσης της Νοτίου Κορέας, αξιωματούχοι του οποίου δήλωσαν ότι καλωσορίζουν και θα μελετήσουν σοβαρά την εισήγηση.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βορείου και Νοτίου Κορέας έχουν διακοπεί από τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόρτζ Μπούς αποφάσισε να αναστείλει τις επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας.

Νεαρός Κούρδος σκοτώθηκε στη Κωνσταντινούπολη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την αστυνομία.

2.9.2001 19:15 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες Κούρδους προκειμένου να αποτρέψει Κούρδους ακτιβιστές να ταξιδέψουν στην Αγκυρα όπου θα λάμβαναν μέρος σε μαζική διαδήλωση.

Στο Ντιγιάρμπακίρ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας η ενέργεια της αστυνομίας προκάλεσε την οργή των Κούρδων οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων. Τη διαδήλωση η οποία θα τιμούσε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης οργάνωσε το μοναδικό νόμιμο κόμμα των Κούρδων στην Τουρκία, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, Χαντέπ.

Εν τω μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη νεαρός Κούρδος σκοτώθηκε όταν έπεσε από στέγη σπιτιού στην προσπάθειά του να διαφύγει από την αστυνομία που τον κυνηγούσε.

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το δυστύχημα που σημειώθηκε σε νησί της Ινδονησίας.

2.9.2001 19:12 (Ωρα Λονδίνου)
Στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα να τραυματιστούν.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν για ώρες ζωντανούς στα συντρίμμια ενός επιβατηγού τρένου το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά με ατμομηχανή στην πόλη Κιρέμπον σήμερα το πρωϊ. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησιογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών της Ινδονησίας, η αιτία του δυστυχήματος οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή.

2.9.2001 11:34 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους σε συγκρούσεις στην πόλη Χεβρών της Δυτικής Οχθης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η μάχη μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι φρουρούσαν εβραίους εποίκους, και Παλαιστίνιους ενόπλους διήρκησε πολλές ώρες.

Σύμφωνα με στρατιωτικό ανακοινωθέν του Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι, που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, προετοίμαζαν επίθεση σε εβραϊκή συνοικία στη Χεβρών όταν ανακόπηκαν από Ισραηλινή περίπολο. Εν τω μεταξύ χθες μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε σε ταξί κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Εν τω μεταξύ ο βασιλιάς Αμπτάλα της Ιορδανίας και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στην Αλεξάνδρια, απευθύνοντας έκκληση για ανάληψη πρωτοβουλίας από τη διεθνή κοινότητα για αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

20 χιλιάδες Σύροι στρατιώτες υπάρχουν στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργάζονται στη χώρα.

2.9.2001 11:23 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές ασφαλείας στο Λίβανο ανέφεραν ότι ζευγάρι Σύρων και ένα από τα παιδιά του πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε επεισόδιο αιτία του οποίου, όπως λέγεται είναι διαφορές του ζεύγους. Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών τραυματίστηκαν τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. Ενα από τα άλλα αδέλφια έχει συλληφθεί. Η επίθεση σημειώθηκε

κοντά στο αρχηγείο των Συριακών δυνάμεων ασφαλείας στο Λίβανο. Αρχικά θεωρήθηκε ότι το επεισόδιο είχε σχέση με την αυξανόμενη ένταση που επικρατεί στο Λίβανο λόγω της Συριακής παρουσίας στη χώρα. Εδώ και λίγο καιρό άρχισαν να πραγματοποιούνται επιθέσεις εναντίον Σύρων που ζούν στο Λίβανο. Οι επιθέσεις αυτές άρχισαν όταν ο στρατός άρχισε επιδρομές εναντίον Χριστιανών ακτιβιστών που μάχονται εναντίον της παρουσίας της Συρίας στη χώρα. Η Συρία διατηρεί περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες Σύροι ζούν και εργάζονται στη χώρα.

Σοβαρά θα μελετηθεί από τη Νότιο Κορέα η πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών με τη Βόρειο Κορέα.

2.9.2001 11:43 (Ωρα Λονδίνου)
Η Βόρειος Κορέα εισηγήθηκε την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Νότιο Κορέα. Η πρόταση έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βορείου Κορέας προς το Υπουργείο Επανένωσης της Νοτίου Κορέας, αξιωματούχοι του οποίου δήλωσαν ότι θα μελετήσουν σοβαρά την εισήγηση. Οι συνομιλίες μεταξύ της Βορείου και Νοτίου Κορέας έχουν διακοπεί από τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόρτζ Μπούς αποφάσισε να αναστείλει τις επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας.

Στόχος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ άρχισε να γίνεται η βασκική αστυνομική δύναμη.

2.9.2001 11:28 (Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βασκικής επαρχίας Βιτόρια στην Ισπανία, με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών ζημιών αλλά χωρίς θύματα. Η έκρηξη έγινε έξω από κατάστημα που ανήκει σε αξιωματούχο της αυτόνομης βασκικής αστυνομικής δύναμης, η οποία όπως μεταδίδουν ανταποκριτές άρχισε να γίνεται συχνά στόχος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Αλβανοί διαδηλωτές στο Τέτοβο εμπόδισαν Σλαβομακεδόνες πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
BBC News
Δεν έγιναν αποδεκτοί από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

2.9.2001 7:40 (Ωρα Λονδίνου)
Στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, σοβαρά προβλήματα έχουν ενσκήψει στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που συμφωνήθηκε μετά από διεθνή μεσολάβηση, για τα τερματιστούν οι εξάμηνες συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Αλβανούς αντάρτες. Μόλις μέρες αφότου έφτασαν στη χώρα δυνάμεις του ΝΑΤΟ για να αφοπλίσουν τους Αλβανούς αντάρτες, στα Σκόπια, όπου στο Κοινοβούλιο είχε αρχίσει συζήτηση για την τροποποίηση του συντάγματος, που αποτελεί μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου και στόχο έχει να διευρυνθούν τα δικαιώματα της Αλβανικής μειονότητας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Στόγιαν Αντώφ, διέκοψε την συζήτηση. Η ανταποκρίτρια του ΒBC από τα Σκόπια μεταδίδει ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου είπε ότι η συζήτηση των συνταγματικών αλλαγών θα αρχίσει ξανά μόνο όταν δοθούν εγγυήσεις ότι οι πρόσφυγες από το βόρειο μέρος της χώρας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Προηγουμένως, Αλβανοί διαδηλωτές κοντά στο Τέτοβο εμπόδισαν τη διέλευση λεωφορείων στα οποία επέβαιναν Σλαβομακεδόνες πρόσφυγες. Ο Κος Αντώφ είπε ότι θέλει γραπτές εγγυήσεις ότι όλοι οι εκτοπισμένοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσα σε 15 με 20 μέρες και μόνο τότε θα συγκαλέσει εκ νέου το Κοινοβούλιο. Την πρόταση Αντώφ απέρριψε ο απεσταλμένος της Ευρωπαικής Ενωσης, Φρανσουά Λεοτάρ, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να αρχίσουν να επιβάλλουν νέους όρους οι δύο πλευρές, διότι έτσι θα καθυστερήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Στο νησί Παπούα Νέα Γουϊνέα θα μεταφερθούν αρχικά οι 400 πρόσφυγες.
BBC News
Χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης στο νορβηγικό πλοίο Τάμπα.

2.9.2001 8:48 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ δήλωσε ότι η Παπούα Νέα Γουϊνέα συμφώνησε να δεχθεί τους 400 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται αποκλεισμένοι εδώ και μία περίπου εβδομάδα σε Νορβηγικό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό. Στη συνέχεια οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία ή στο νησί Ναούρου. Το τέλος της οδύσσειας των 400 Αφγανών διαγράφηκε νωρίς σήμερα όταν οι Αυστραλιανές αρχές δήλωσαν ότι σύντομα αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή σκάφος του ναυτικού για να μεταφέρει τους πρόσφυγες από το πλοίο Τάμπα το οποίο δεν μπορούσε να κάνει μακρινό ταξίδι. Παρά το γεγονός ότι δέν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, εντούτοις λέγεται ότι το σκάφος είναι αμφίβιο και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 400 περίπου στρατιώτες και να πραγματοποιήσει μακρινά ταξίδια. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε ότι ήθελε να απομακρύνει τους 400 Αφγανούς πρόσφυγες από το Νορβηγικό πλοίο Τάμπα το συντομότερο δυνατόν, αν και επέμενε ότι δεν θα αποβιβάζονταν στο νησί των Χριστουγέννων, που είναι έδαφος της Αυστραλίας. Οι τελευταίες εξελίξεις σημειώθηκαν μετά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του νησιού Ναούρου να δεχθούν τους Αφγανούς πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι οι 400 Αφγανοί, βρίσκονται στο πλοίο εδώ και μία περίπου εβδομάδα, στριμωγμένοι στο σκάφος, έχοντας ελάχιστη ή καθόλου κάλυψη από τον καυτό ήλιο και σε συνθήκες υγιεινής που χειροτερεύουν μέρα με την ημέρα.

Οι διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή απειλούν να τορπιλίσουν τη διάσκεψη κατά του Ρατσισμού.
BBC News
Αυστραλιανοί διαδηλωτές διαμαρτύρονται στο Ντέρμπαν.

2.9.2001 8:50 (Ωρα Λονδίνου)
Μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν, με τη συμμετοχή 150 και πλέον χωρών, κατηγόρησαν το Ισραήλ για ρατσισμό. Την καταδίκη του Ισραήλ ως ρατσιστικής χώρας επιδιώκουν αρκετά Αραβικά και μουσουλμανικά κράτη. Ενώ ορισμένα Αφρικανικά κράτη, αλλά και η Κούβα, θέλουν να τους δοθεί αποζημίωση για την περίοδο της δουλείας. Κατά την εποχή του δουλεμπορίου 12 με 15 εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι σε Ευρωπαίους. Στους δρόμους του Ντέρμπαν χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ και της αποικιοκρατίας. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν από τις χώρες που οφελήθηκαν κατ εξοχήν από τη δουλεία, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Ευρωπαικές χώρες που είχαν αποικίες να καταβάλλουν αποζημίωση. Εκπρόσωπος μιας οργάνωσης εξήγησε ότι οι Εβραίοι πήραν αποζημιώσεις, οι Ιάπωνες πήραν αποζημιώσεις, όπως και άλλα έθνη και κράτη. Γιατί δεν πρέπει να πάρουν και οι Αφρικανοί που υπέστησαν το χειρότερο ολοκαύτωμα της ιστορίας; Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, προειδοποίησε ότι οι διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή και την περίοδο της δουλείας απειλούν να τορπιλίσουν τη διάσκεψη.

Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή.

2.9.2001 7:19 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Μέση Ανατολή, όπου συνεχίζεται ο κύκλος αίματος, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Χεβρών της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με στρατιωτικό ανακοινωθέν του Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι, που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, προετοίμαζαν επίθεση σε εβραϊκή συνοικία στη Χεβρών όταν ανακόπηκαν από Ισραηλινή περίπολο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών από την υπό παλαιστινιακό έλεγχο περιοχή Γουάντι αλ-Χαρίγια όταν έγινε η επίθεση.

Χθες μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε σε ταξί κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Εν τω μεταξύ ο βασιλιάς Αμπτάλα της Ιορδανίας και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στην Αλεξάνδρια, απευθύνοντας έκκληση για ανάληψη πρωτοβουλίας από τη διεθνή κοινότητα για αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

20 χιλιάδες Σύροι στρατιώτες υπάρχουν στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργάζονται στη χώρα.

2.9.2001 9:05 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές ασφαλείας στο Λίβανο ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο Σύροι πολίτες σκοτώθηκαν από άγνωστους μέχρι στιγμής οπλοφόρους στην περιοχή Σιατούρα που βρίσκεται ανατολικά της χώρας. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά δύο άλλοι Σύροι. Εκτιμάται ότι όλοι ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Η επίθεση σημειώθηκε σε σπίτι κοντά στο αρχηγείο των Συριακών δυνάμεων ασφαλείας στο Λίβανο. Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο επισόδειο σε ένα μήνα. Οι επιθέσεις εναντίον Σύρων που ζούν στο Λίβανο άρχισαν όταν ο στρατός άρχισε επιδρομές εναντίον Χριστιανών ακτιβιστών που μάχονται εναντίον της παρουσίας της Συρίας στη χώρα. Η Συρία διατηρεί περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες στο Λίβανο ενώ δεκάδες χιλιάδες Σύροι ζούν και εργάζονται στη χώρα.

50 άτομα έχουν σκοτωθεί στην περιοχή Μασκάρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

2.9.2001 6:47 (Ωρα Λονδίνου)
Πληροφορίες από την Αλγερία αναφέρουν ότι φανατικοί Ισλαμιστές σκότωσαν 13 άτομα σε δύο διαφορετικές επιθέσεις σε περιοχή βορειοδυτικά της χώρας. Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις γυναίκες βρέθηκαν νεκροί κοντά στην πόλη Τιαρέτ. Πέντε άλλα άτομα, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, βρέθηκαν με κομμένους λαιμούς ενώ επέστρεφαν από γάμο κοντά στην πόλη Μασκαρα. Περίπου 50 άτομα έχουν σκοτωθεί από φανατικούς Ισλαμιστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην περιοχή Μασκαρα. Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρειο Αφρική μεταδίδει ότι παρά τον αυξανόμενο αριθμό δολοφονιών δεν φαίνεται να υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες από τις αρχές της Αλγερίας για να προστατευθούν οι άμαχοι της περιοχής.

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το δυστύχημα που σημειώθηκε σε νησί της Ινδονησίας.

2.9.2001 8:56 (Ωρα Λονδίνου)
Στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας δύο τραίνα συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα τουλάχιστον 19 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα να τραυματιστούν. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ζωντανούς στα συντρίμια ενός επιβατηγού τραίνου το οποίο συγκρούστηκε με ατμομηχανή στην πόλη Κιρέμπον σήμερα το πρωϊ. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησιογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών της Ινδονησίας, η αιτία του δυστυχήματος οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Νεαρός Κούρδος σκοτώθηκε στη Κωνσταντινούπολη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την αστυνομία.

2.9.2001 7:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες Κούρδους προκειμένου να αποτρέψει μαχητικά στελέχη των Κούρδων να ταξιδέψουν στην Αγκυρα όπου θα λάμβαναν μέρος σε μαζική διαδήλωση. Στο Ντιγιάρμπακίρ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας η ενέργεια της αστυνομίας προκάλεσε την οργή των Κούρδων οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων. Τη διαδήλωση η οποία θα τιμούσε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης οργάνωσε το μοναδικό νόμιμο κόμμα των Κούρδων στην Τουρκία, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, Χαντέπ.

Εν τω μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη νεαρός Κούρδος σκοτώθηκε όταν έπεσε από στέγη σπιτιού στην προσπάθειά του να διαφύγει από την αστυνομία που τον κυνηγούσε.

Πυραυλική τεχνολογία στο Πακιστάν λέγεται ότι πουλούσε κινεζική βιομηχανία παραγωγής όπλων.

2.9.2001 7:12 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον μιας Κινεζικής βιομηχανίας παραγωγής όπλων επειδή όπως αναφέρθηκε πουλούσε πυραυλική τεχνολογία στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες με το Πεκίνο, η Κίνα δεν μπορεί να εξάγει πυραυλική τεχνολογία σε κράτη τα οποία αναπτύσσουν πυρηνικούς πυραύλους. Η τεχνολογία την οποία παράγει η κινεζική βιομηχανία εμπίμπτει στην κατηγορία που περιλαμβάνει συστήματα ελέγχου και ασφάλειας των πτήσεων για πυραύλους και εξαρτήματα ρουκετών. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ στη συνάντηση που είχε με κινέζους ηγέτες στο Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι η Κίνα δεν τηρούσε τις συμφωνίες για τα όπλα που είχαν υπογραφεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.