Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-09-07

  1. Ολοκληρώνεται η διάσκεψη για το ρατσισμό
  2. Προς ύφεση οδηγείται η Ιαπωνία
  3. To NATO συλλέγει όπλα των Αλβανών ανταρτών
  4. Ενδέχεται τρομοκρατική επίθεση κατά Αμερικανών
  5. Αγωνιστής ήταν ο Μιλόσεβιτς λέει η σύζυγός του
  6. Tην άλλη εβδομάδα συνάντηση Πέρες-Αραφάτ
  7. Iστορική απόφαση για τους πρόσφυγες στη Βρεταννία
  8. Η Ζιμπάμπουε υπόσχεται να σταματήσει η βία
  9. Αμφίβολη η επιτυχία της διάσκεψης για το ρατσισμό
  10. Η πρώτη κλοπή χρηματονομισμάτων ευρώ
  11. "Ιστορική απόφαση" στην ΠΓΔΜ
  12. "Ιστορική απόφαση" στην ΠΓΔΜ
  13. Ριζική αναδιάρθρωση στη Ζιμπάμπουε
  14. Η πρώτη κλοπή χρηματονομισμάτων ευρώ
  15. Αγνωστο το πολιτικό μέλλον στα Φίτζι
  16. Ανασχηματισμός στο κοινοβούλιο της Νοτίου Κορέας
  17. Και νέος ομαδικός τάφος στη Σερβία
  18. Περιορίζονται οι κίνδυνοι από το ηφαίστειο στις Φιλιππίνες
  19. Και νέος ομαδικός τάφος στη Σερβία
  20. Καθίζηση στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου
  21. "Ιστορική απόφαση" στην ΠΓΔΜ
  22. Ριζική αναδιάρθρωση στη Ζιμπάμπουε
  23. Επικείμενη συνάντηση Πέρες-Αραφάτ
  24. Αμφίβολη η επιτυχία της διάσκεψης για το ρατσισμό
  25. Ανασχηματισμός στο κοινοβούλιο της Νοτίου Κορέας
  26. Η πρώτη κλοπή χρηματονομισμάτων ευρώ
  27. Και νέος ομαδικός τάφος στη Σερβία
Ολοκληρώνεται η διάσκεψη για το ρατσισμό
BBC News
Οι αντιπρόσωποι των Αραβικών χωρών θέλουν να υπάρξει ειδική μνεία για το Ισραήλ

7.9.2001 18:53 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώνονται οι διεργασίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το ρατσισμό με τους αντιπροσώπους στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής να προσπαθούν να καταλήξουν στο κείμενο της τελικής διακήρυξης.

Κύριο εμπόδιο παραμένει ακόμη η μνεία του Μεσανατολικού, η οποία είχε προκαλέσει την αποχώρηση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μία συμβιβαστική λύση που να αποφεύγει να χαρακτηρίσει ρατσιστική τη στάση του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαϊκές και οι Αφρικανικές κυβερνήσεις βρίσκονται επίσης σε δύσκολη θέση μετά τις απαιτήσεις Αφρικανών να δοθούν αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο μαύρων.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε να παραταθεί η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν διακαώς τη δημιουργία συναινετικού κλίματος και την υπογραφή τελικής διακήρυξης.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι χώρες βρίσκονται σε συμφωνία.

Προς ύφεση οδηγείται η Ιαπωνία
BBC News
Η ιαπωνική οικονομία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της

7.9.2001 13:35 (Ωρα Λονδίνου)
Ενα βήμα πιο κοντά στην ύφεση βρίσκεται η ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με νέα στοιχεία, που αν προστεθούν στην επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης της αμερικανικής και της ευρωπαικής οικονομίας, καθιστούν ορατή την προοπτική παγκόσμιας ύφεσης.

Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ιαπωνικής οικονομίας μειώθηκαν κατά 0.8% το δεύτερο τέταρτο της χρονιάς. Ωστόσο, οι ρυθμοί αυτοί, που είναι τα τελευταία δέκα χρόνια μικροί ή και μηδενικοί, αντισταθμίζονταν σε παγκόσμιο επίπεδο, από την ισχυρότατη μέχρι πρότινος αμερικανική οικονομία και την ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ευρώπης. Τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μας παρουσιάζουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης -- ενώ είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από τα μέσα της δεκαετίας του 70.

Oπως μεταδίδει ο ανταπκοκριτής του Μπι Μπι Σι στο Τόκυο, ο προβληματισμός των υπευθύνων γιά την πορεία της οικονομίας περιστρέφεται γύρω από τον τραπεζικό τομέα που, σε μεγάλο βαθμό, για να διατηρηθεί εν ζωή εξαρτάται από τις τιμές των μετοχών. Πολλές τράπεζες έχουν τεράστια χρέη που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν, τονίζει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Τόκιο .

Παρά την οικονομική ύφεση ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοιζούμι, αποφάσισε να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες με στόχο την αναθέρμαση της οικονομίας. Μεγάλο μέρος των δαπανών αυτών θα διατεθεί γιά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η συρρίκνωση της Ιαπωνικής οικονομίας επηρεάζει αρνητικά πολλές άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας, καθώς η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Ινδονησία και σημαντικός εμπορικός εταίρος για όλες τις χώρες της περιοχής. Η ανακοίνωση των νέων στοχείων, σε συνδυασμό με την πτώση του δείκτη Ντάου Τζόουνς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οδήγησε σε πτώση τα χρηματιστήρια της Ασίας, με σημαντική μείωση του γενικού δείκτη στα χρηματιστήρια του Χόνγκ Κονγκ, της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Ταιβάν.

To NATO συλλέγει όπλα των Αλβανών ανταρτών
BBC News
Βρεταννοί στρατιώτες επιβλέπουν την παράδοση των όπλων

7.9.2001 13:43 (Ωρα Λονδίνου)
Ξανάρχισε στο χωριό Ράντουσα, 15 χιλιόμετρα βορείως των Σκοπίων, η συλλογή όπλων των Αλβανών ανταρτών από στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" όπως λέγεται, επαναλαμβάνεται έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του κοινοβουλίου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να δώσει το πράσινο φως στη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία θα αναγνωρισθούν περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα της χώρας. Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κρις Πάτεν, υπέγραψε σήμερα στα Σκόπια, ως αποτέλεσμα της απόφασης του κοινοβουλίου, τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους 42,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, τα 38,5 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν με τη μορφή της βοήθειας και τα υπόλοιπα τέσσερα ως επιδοτήσεις για τη δημιουργία πανεπιστημίου, με την ονομασία Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο οποίο η διδασκαλία θα γίνεται στα αλβανικά.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 1.000 όπλα κατά τη δεύτερη φάση της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή". Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας Μπάρι Νόρμαν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό και τον τύπο των όπλων που έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής.

Ενδέχεται τρομοκρατική επίθεση κατά Αμερικανών
BBC News
48.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Ιαπωνία

7.9.2001 13:47 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους αμερικανούς στρατιώτες και τους αμερικανούς πολίτες στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους. Η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκυο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κατ ιδίαν οι αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι πληροφορίες αυτές μπορεί να σχετίζονται με την έκκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Αγωνιστής ήταν ο Μιλόσεβιτς λέει η σύζυγός του

7.9.2001 13:49 (Ωρα Λονδίνου)
Η σύζυγος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος κρατείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε στο BBC ότι οι κινήσεις εναντίον του συζύγου της είναι μέρος μιας διεθνούς συνομωσίας ψευδών. Η Κα Μάρκοβιτς είπε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις, και όχι ο σύζυγός της, είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στα Βαλκάνια και είχαν στόχο τους την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Η Κα Μάρκοβιτς είπε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι η ενσάρκωση του αγώνα για την αλήθεια, την δικαιοσύνη και την ελευθερία για όλους και ότι στο μέλλον θα αναγνωριστεί διεθνώς ως δίκαιος άνθρωπος.

Tην άλλη εβδομάδα συνάντηση Πέρες-Αραφάτ

7.9.2001 14:16 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, την ερχόμενη εβδομάδα και όχι το Σαββατοκύριακο, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, διότι οι δύο πλευρές, όπως είπε, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμασθούν. Ο Ισραηλινός Υπουργός επεσήμανε ότι θα είναι η πρώτη από τρεις συνολικά συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με στόχο να συμφωνηθεί εκεχειρία.

Iστορική απόφαση για τους πρόσφυγες στη Βρεταννία

7.9.2001 14:14 (Ωρα Λονδίνου)
Δικαστήριο του Λονδίνου απεφάνθη σήμερα ότι τέσσερις Κούρδοι του Ιράκ εκρατούντο παρανόμως σε καταυλισμό προσφύγων που διατηρεί η Βρεταννική κυβέρνηση στην περιοχή του Κέμπριτζ. Η απόφαση δύναται να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο και να οδηγήσει στην απελευθέρωση εκατοντάδων προσφύγων που κρατούνται εδώ στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο του Όακινγκτον, η κατασκευή του οποίου στοίχισε περίπου 4,5 εκατομμύρια λίρες -- περίπου δυόμισυ δισεκατομμύρια δραχμές -- στη βρεταννική κυβέρνηση, κρατούνται οι πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτηση παροχής ασύλου επί επτά ημέρες, μέχρις ότου δηλαδή εκδοθεί η προσωρινή απόφαση για τις αιτήσεις τους. Κατόπιν, είτε αφήνονται ελεύθεροι είτε μεταφέρονται σε άλλο καταυλισμό και από εκεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Οι τέσσερις Κούρδοι ισχυρίσθηκαν, με επιτυχία, ότι ο περιορισμός τους στο κέντρο αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Τρεις από αυτούς αναγνωρίσθηκαν έκτοτε από τις αρχές ως γνήσιοι πρόσφυγες. Οι ενάγοντες μπορούν τώρα να διεκδικήσουν σεβαστές χρηματικές αποζημιώσεις.

O Τιμ Ότι, δικηγόρος που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρθηκε στις ευρύτερες επιπτώσεις του ζητήματος. Οπως είπε: το βασικό σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε ο δικαστής ήταν ότι οι διαδικασίες παροχής ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εναρμονισθούν με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η συνθήκη, συνεχίζει ο δικηγόρος, εγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία και ορίζει ρητώς ότι όσοι ζητούν άσυλο μπορούν να κρατηθούν για δύο, συγκεκριμένους, λόγους: είτε ώστε να αποφευχθεί η παράνομη είσοδος στη χώρα είτε για να οργανωθεί η απέλαση ή η έκδοσή τους. Εν προκειμένω δε συνέτρεχε κανένας από τους δύο αυτούς λόγους -- κατέληξε ο Βρεταννός δικηγόρος.

Η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση. Μέχρις ότου η υπόθεση κριθεί τελεσιδίκως πάντως, οι υπόλοιποι κρατούμενοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση της σημερινής ετυμηγορίας.

Η Ζιμπάμπουε υπόσχεται να σταματήσει η βία

7.9.2001 14:22 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ντον Μακ Κίνον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε που υποσχέθηκε να δώσει τέλος στην κατάληψη των αγροκτημάτων των λευκών και να σταματήσει τη βία εναντίον των αγροτών και των εργαζομένων στα αγροκτήματα αυτά. Ο Yπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας, Σταν Μουντέγνκε, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τη γη που θα περάσει από τα χέρια των λευκών στους φτωχούς μαύρους. Οι Yπουργοί Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας θεώρησαν ικανοποιητικές τις εξελίξεις και υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν οικονομικά τη Ζιμπάμπουε και το πρόγραμμα αναδιανομής της γης.

Αμφίβολη η επιτυχία της διάσκεψης για το ρατσισμό
BBC News
Οι αντιπρόσωποι των αραβικών χωρών θέλουν να υπάρξει ειδική μνεία για το Ισραήλ

7.9.2001 5:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώνονται σήμερα οι διεργασίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το ρατσισμό με τους αντιπροσώπους στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής να προσπαθούν ακόμη να καταλήξουν στο κείμενο της τελικής διακήρυξης.

Κύριο εμπόδιο παραμένει ακόμη η μνεία του μεσανατολικού, η οποία είχε προκαλέσει την αποχώρηση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μία συμβιβαστική λύση που να αποφεύγει να χαρακτηρίσει ρατσιστική τη στάση του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές και οι αφρικανικές κυβερνήσεις βρίσκονται επίσης σε δύσκολη θέση μετά τις απαιτήσεις Αφρικανών να δοθούν αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο μαύρων.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε να παραταθεί η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν διακαώς τη δημιουργία συναινετικού κλίματος και την υπογραφή τελικής διακήρυξης.

Η πρώτη κλοπή χρηματονομισμάτων ευρώ
BBC News
Εκατομμύρια ευρώ μεταφέρονται από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη

7.9.2001 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γερμανία, ομάδα κλεφτών λήστεψε φορτηγό χρηματαποστολής που μετέφερε γερμανικά μάρκα και ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ληστεία που έχει σχέση με τα νέα χαρτονομίσματα ευρώ.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, οι δράστες λήστεψαν μόνο τα γερμανικά μάρκα που υπήρχαν στο όχημα και δεν ενδιαφέρθηκαν για τα ευρώ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει υπό την κατοχή της το όχημα ανακοίνωσε ότι οι ληστές πήραν μαζί τους και τα χαρτονομίσματα ευρώ.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι η συνολική αξία των χαρτονομισμάτων που εκλάπησαν ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Ενας από τους ληστές ήταν ο συνοδηγός του οχήματος. Ο ίδιος και κάποιοι άλλοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το όχημα και εξαφανίσθηκαν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εκφράσει τους φόβους της ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε πριν από την κυκλοφορία του ευρώ τον Ιανουάριο του 2002.

"Ιστορική απόφαση" στην ΠΓΔΜ
BBC News
Ορισμένοι βουλευτές της ΠΓΔΜ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προτάσεις

7.9.2001 8:33 (Ωρα Λονδίνου)
Ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη φάση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για τη συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η δεύτερη φάση της ΝΑΤΟϊκής αποστολής ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την προκαταρκτική έγκριση από τη βουλή των Σκοπίων της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι συνταγματικές αλλαγές προβλέπονται από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας και αποσκοπούν στη διεύρυνση των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας στη χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι η αποδοχή της πρότασης από το νομοθετικό σώμα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της ειρηνευτική διαδικασίας στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την οργή τους για την παράδοση χωρίς όρους - όπως την θεωρούν - στους αλβανούς αντάρτες.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του NATO Τζορτζ Ρόμπερτσον ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως μια ιστορική απόφαση που απομακρύνει το κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Τώρα οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών.

Την περασμένη εβδομάδα περισυνελέγησαν περισσότερα από 1.200 όπλα.

Υπό ομαλές συνθήκες η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες.

"Ιστορική απόφαση" στην ΠΓΔΜ
BBC News
Ορισμένοι βουλευτές της ΠΓΔΜ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προτάσεις

7.9.2001 7:45 (Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζει σήμερα η δεύτερη φάση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για τη συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αυτό ανακοίνωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία λίγες ώρες μετά την προκαταρκτική έγκριση από τη βουλή των Σκοπίων της πρότασης για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Οι συνταγματικές αλλαγές προβλέπονται από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας και αποσκοπούν στη διεύρυνση των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας στη χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι η αποδοχή της πρότασης από το νομοθετικό σώμα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της ειρηνευτική διαδικασίας στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την οργή τους για την παράδοση χωρίς όρους - όπως την θεωρούν - στους αλβανούς αντάρτες.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του NATO Τζορτζ Ρόμπερτσον ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως μια ιστορική απόφαση που απομακρύνει το κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Τώρα οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών.

Την περασμένη εβδομάδα περισυνελέγησαν περισσότερα από 1.200 όπλα.

Υπό ομαλές συνθήκες η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες.

Ριζική αναδιάρθρωση στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Υποστηρικτές του προέδρου Μουγκάμπε πανηγυρίζουν για την αναδιανομή της γης

7.9.2001 7:27 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε υπόσχεται ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για να τιθασεύσει τα ανεξέλεγκτα επεισόδια βίας ανάμεσα στους μαύρους αγρότες και τους λευκούς γαιοκτήμονες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα θέσει τέρμα στην κατοχή αγροκτημάτων που ανήκουν σε λευκούς γαιοκτήμονες και τα οποία είχαν περιέλθει υπό τον έλεγχο μαύρων αγροτών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας - οι οποίοι συναντώνται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα - θεώρησαν ικανοποιητικές τις εξελίξεις και υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν οικονομικά τη Ζιμπάμπουε και το πρόγραμμα αναδιανομής της γης.

Το ανακοινωθέν της Κοινοπολιτείας αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε δέχθηκε να εφαρμόσει τους νόμους κατά την αναδιανομή της γης στους μαύρους αγρότες της χώρας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις, αλλά δήλωσε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ζιμπάπουε πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή πιστεύει ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή στην κυβέρνηση του προέδρου Μουγκάμπε, έπειτα από 18 μήνες αναταραχών και βίαιων επεισοδίων.

Ο γενικός γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Ντον Μακ Κίνον, θεωρεί ιδιαιτέρως ικανοποιητική τη νέα στάση της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, αλλά δηλώνει ότι τα μέτρα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, εάν θέλει η Ζιμπάμπουε να λάβει την οικονομική υποστήριξη της Κοινοπολιτείας.

Η πρώτη κλοπή χρηματονομισμάτων ευρώ
BBC News
Εκατομμύρια ευρώ μεταφέρονται από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη

7.9.2001 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γερμανία, ομάδα κλεφτών λήστεψε φορτηγό χρηματαποστολής που μετέφερε γερμανικά μάρκα και ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ληστεία που έχει σχέση με τα νέα χαρτονομίσματα ευρώ.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, οι δράστες λήστεψαν μόνο τα γερμανικά μάρκα που υπήρχαν στο όχημα και δεν ενδιαφέρθηκαν για τα ευρώ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει υπό την κατοχή της το όχημα ανακοίνωσε ότι οι ληστές πήραν μαζί τους και τα χαρτονομίσματα ευρώ.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι η συνολική αξία των χαρτονομισμάτων που εκλάπησαν ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Ενας από τους ληστές ήταν ο συνοδηγός του οχήματος. Ο ίδιος και κάποιοι άλλοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το όχημα και εξαφανίσθηκαν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εκφράσει τους φόβους της ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε πριν από την κυκλοφορία του ευρώ τον Ιανουάριο του 2002.

Αγνωστο το πολιτικό μέλλον στα Φίτζι
BBC News
Οι ψηφοφόροι αναμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

7.9.2001 7:37 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στα νησιά Φίτζι μετά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές από το πραξικόπημα που έλαβε χώρα εκεί πριν από 15 μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Το εθνικιστικό κόμμα του Λαϊσένια Καράσε, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα πρωθυπουργού, κέρδισε 31 έδρες - τέσσερις περισσότερες από το εργατικό κόμμα, του οποίου ηγείται ο αποπεμφθείς πρώην πρωθυπουργός, Μαχέντρα Τσόντρι.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι η χώρα θα εισέλθει σε μία κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα μεγαλύτερα και τα μικρότερα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις συζητήσεις αναμένεται να συμμετάσχει και το ακραίο εθνικιστικό κόμμα του πραξικοπηματία Τζορτζ Σπέιτ, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο στη φυλακή.

Ανασχηματισμός στο κοινοβούλιο της Νοτίου Κορέας
BBC News
Συγγενείς από τη Βόρειο Κορέα και τη Νότιο Κορέα συναντήθηκαν πέρισυ έπειτα από πολλά χρόνια

7.9.2001 5:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, προέβη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μετά την έντονη δυσαρέσκεια εναντίον του για την πολιτική σύσφιξης των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα.

Είκοσι δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική που ακολουθείται.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας αντικατέστησε τον πρώην αρμόδιο υπουργό για τη Βόρειο Κορέα με τον πρέσβυ της Νοτίου Κορέας στην Κίνα, Χονγκ Σουν Γιανγκ.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν τις ενέργειες συμφιλίωσης με τη Βόρειο Κορέα, αλλά ορισμένοι επικριτές του κ. Ντάε Γιουνγκ θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις, χωρίς να έχει ζητήσει ανταλλάγματα.

Και νέος ομαδικός τάφος στη Σερβία

7.9.2001 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Σερβικές αρχές άρχισαν την εκσκαφή ενός ομαδικού τάφου στον οποίον πιστεύουν ότι βρίσκονται τα πτώματα τουλάχιστον 50 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1999.

Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται κοντά στη σερβική πόλη Μπαϊτζίνα Μπάστα στα δυτικά της χώρας και την εκσκαφή παρακολουθούν αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πτώματα είχαν αρχικά ριχθεί μέσα σε λίμνη αλλά επειδή μερικά από αυτά επέπλευσαν στην επιφάνεια μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο.

Περιορίζονται οι κίνδυνοι από το ηφαίστειο στις Φιλιππίνες
BBC News
Συνεργεία συμμετέχουν στις προσπάθειες για την αποξήρανση της λίμνης

7.9.2001 6:47 (Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες άτομα στις Φιλιππίνες επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι η επιχείρηση για την αποξήρανση της λίμνης στον κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου ήταν επιτυχής.

Η αναμενόμενη έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Πινατούμπο θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς τις γύρω πόλεις και χωριά, που θα πλημμύριζαν από εκατομμύρια τόνους νερού και λάβας.

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στην περιοχή γύρω από το όρος Πινατούμπο. Περίπου 40.000 άτομα είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από δέκα χρόνια, έκρηξη του ηφαιστείου επέφερε το θάνατο εκατοντάδων ατόμων.

Και νέος ομαδικός τάφος στη Σερβία

7.9.2001 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Σερβικές αρχές άρχισαν την εκσκαφή ενός ομαδικού τάφου στον οποίον πιστεύουν ότι βρίσκονται τα πτώματα τουλάχιστον 50 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1999.

Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται κοντά στη σερβική πόλη Μπαϊτζίνα Μπάστα στα δυτικά της χώρας και την εκσκαφή παρακολουθούν αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πτώματα είχαν αρχικά ριχθεί μέσα σε λίμνη αλλά επειδή μερικά από αυτά επέπλευσαν στην επιφάνεια μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο.

Καθίζηση στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου
BBC News
Η ιαπωνική οικονομία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της

7.9.2001 5:16 (Ωρα Λονδίνου)
Εντονες ανησυχίες εκφράζονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου - η αμερικανική, η ευρωπαϊκή και η ιαπωνική - διανύουν ταυτόχρονα και για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του '70 περίοδο ύφεσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ιαπωνική οικονομία συρρικνώνεται, ενώ άσχημα είναι τα νέα και από τα χρηματιστήρια, όπου τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική πτώση.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης μετοχών Dow Jones έκλεισε με πτώση που άγγιξε το 2%, ενώ ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq είχε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες - έπεσε περισσότερο από 3% και έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο από τις 4 Απριλίου.

Νωρίτερα σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο ο δείκτης μετοχών FTSE έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών.

Τα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης είχαν ανάλογες απώλειες και έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η πτώση στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου είναι αποτέλεσμα των αμφιβολιών που εκφράζονται για την ανάκαμψη στα κέρδη των εταιρειών και τις δυσάρεστες εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Motorola ανακοίνωσε την περικοπή δύο χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ εδώ στη Βρετανία η αξία των μετοχών της Marconi έπεσε κατά 97% από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πριν από λίγες ώρες η Ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται.

Το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της χώρας έπεσε στο τρίμηνο Μαρτίου -Μαϊου κατά 0,8%.

Τα νέα αυτά εντείνουν τις ανησυχίες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και στην άλλη πλευρά του ειρηνικού η αμερικανική οικονομία διανύει περίοδο στασιμότητας.

"Ιστορική απόφαση" στην ΠΓΔΜ
BBC News
Ορισμένοι βουλευτές της ΠΓΔΜ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προτάσεις

7.9.2001 5:21 (Ωρα Λονδίνου)
Σε λίγες ώρες αρχίζει η δεύτερη φάση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για τη συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αυτό ανακοίνωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία λίγες ώρες μετά την προκαταρκτική έγκριση από τη βουλή των Σκοπίων της πρότασης για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Οι συνταγματικές αλλαγές προβλέπονται από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας και αποσκοπούν στη διεύρυνση των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας στη χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια μεταδίδει ότι η αποδοχή της πρότασης από το νομοθετικό σώμα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της ειρηνευτική διαδικασίας στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την οργή τους για την παράδοση χωρίς όρους - όπως την θεωρούν - στους αλβανούς αντάρτες.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του NATO Τζορτζ Ρόμπερτσον ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως μια ιστορική απόφαση που απομακρύνει το κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Τώρα οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών.

Την περασμένη εβδομάδα περισυνελέγησαν περισσότερα από 1.200 όπλα.

Υπό ομαλές συνθήκες η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες.

Ριζική αναδιάρθρωση στη Ζιμπάμπουε
BBC News
Υποστηρικτές του προέδρου Μουγκάμπε πανηγυρίζουν για την αναδιανομή της γης

7.9.2001 5:28 (Ωρα Λονδίνου)
Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε υπόσχεται ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα για να τιθασεύσει τα ανεξέλεγκτα επεισόδια βίας ανάμεσα στους μαύρους αγρότες και τους λευκούς γαιοκτήμονες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την κατοχή των αγροκτημάτων από τους λευκούς γαιοκτήμονες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας - οι οποίοι συναντώνται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα - θεώρησαν ικανοποιητικές τις εξελίξεις και υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν οικονομικά τη Ζιμπάμπουε και το πρόγραμμα αναδιανομής της γης.

Το ανακοινωθέν της Κοινοπολιτείας αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε δέχθηκε να εφαρμόσει τους νόμους κατά την αναδιανομή της γης στους μαύρους αγρότες της χώρας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις, αλλά δήλωσε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ζιμπάπουε πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή πιστεύει ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή στην κυβέρνηση του προέδρου Μουγκάμπε, έπειτα από 18 μήνες αναταραχών και βίαιων επεισοδίων.

Επικείμενη συνάντηση Πέρες-Αραφάτ
BBC News
Ο Σιμόν Πέρες και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Ρενάτο Ρουγκιέρο

7.9.2001 5:30 (Ωρα Λονδίνου)
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πέρες δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο της συνάντησης, αλλά τόνισε ότι θα είναι η πρώτη από τρεις συνολικά που θα πραγματοποιηθούν με στόχο να συμφωνηθεί εκεχειρία.

Τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας συνάντησης, αλλά η παλαιστιναική πλευρά επέμενε μέχρι τώρα ότι η αντζέντα των συζητήσεων θα πρέπει να είναι διευρυμένη και να μη καλύπτει μόνο θέματα ασφαλείας.

Πάντως ο κύκλος βίας συνεχίσθηκε και χθες στη Μέση Ανατολή.

Δύο Παλαιστίνιοι και ένας Ισραλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν ενώ ένας ακόμη Ισραηλινός τραυματίσθηκε σοβαρά στη πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης κατά τη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Αμφίβολη η επιτυχία της διάσκεψης για το ρατσισμό
BBC News
Οι αντιπρόσωποι των αραβικών χωρών θέλουν να υπάρξει ειδική μνεία για το Ισραήλ

7.9.2001 5:34 (Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώνονται σήμερα οι διεργασίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το ρατσισμό με τους αντιπροσώπους στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής να προσπαθούν ακόμη να καταλήξουν στο κείμενο της τελικής διακήρυξης.

Κύριο εμπόδιο παραμένει ακόμη η μνεία του μεσανατολικού, η οποία είχε προκαλέσει την αποχώρηση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μία συμβιβαστική λύση που να αποφεύγει να χαρακτηρίσει ρατσιστική τη στάση του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές και οι αφρικανικές κυβερνήσεις βρίσκονται επίσης σε δύσκολη θέση μετά τις απαιτήσεις Αφρικανών να δοθούν αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο μαύρων.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε να παραταθεί η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν διακαώς τη δημιουργία συναινετικού κλίματος και την υπογραφή τελικής διακήρυξης.

Ανασχηματισμός στο κοινοβούλιο της Νοτίου Κορέας
BBC News
Συγγενείς από τη Βόρειο Κορέα και τη Νότιο Κορέα συναντήθηκαν πέρισυ έπειτα από πολλά χρόνια

7.9.2001 5:40 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, προέβη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μετά την έντονη δυσαρέσκεια εναντίον του για την πολιτική σύσφιξης των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα.

Είκοσι δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική που ακολουθείται.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας αντικατέστησε τον πρώην αρμόδιο υπουργό για τη Βόρειο Κορέα με τον πρέσβυ της Νοτίου Κορέας στην Κίνα, Χονγκ Σουν Γιανγκ.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν τις ενέργειες συμφιλίωσης με τη Βόρειο Κορέα, αλλά ορισμένοι επικριτές του κ. Ντάε Γιουνγκ θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις, χωρίς να έχει ζητήσει ανταλλάγματα.

Η πρώτη κλοπή χρηματονομισμάτων ευρώ
BBC News
Εκατομμύρια ευρώ μεταφέρονται από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη

7.9.2001 5:37 (Ωρα Λονδίνου)
Στη Γερμανία, ομάδα κλεφτών λήστεψε φορτηγό χρηματαποστολής που μετέφερε γερμανικά μάρκα και ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ληστεία που έχει σχέση με τα νέα χαρτονομίσματα ευρώ.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, οι δράστες λήστεψαν μόνο τα γερμανικά μάρκα που υπήρχαν στο όχημα και δεν ενδιαφέρθηκαν για τα ευρώ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει υπό την κατοχή της το όχημα ανακοίνωσε ότι οι ληστές πήραν μαζί τους και τα χαρτονομίσματα ευρώ.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι η συνολική αξία των χαρτονομισμάτων που εκλάπησαν ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Ενας από τους ληστές ήταν ο συνοδηγός του οχήματος. Ο ίδιος και κάποιοι άλλοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το όχημα και εξαφανίσθηκαν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εκφράσει τους φόβους της ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε πριν από την κυκλοφορία του ευρώ τον Ιανουάριο του 2002.

Και νέος ομαδικός τάφος στη Σερβία

7.9.2001 5:32 (Ωρα Λονδίνου)
Οι Σερβικές αρχές άρχισαν την εκσκαφή ενός ομαδικού τάφου στον οποίον πιστεύουν ότι βρίσκονται τα πτώματα τουλάχιστον 50 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1999.

Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται κοντά στη σερβική πόλη Μπαϊτζίνα Μπάστα στα δυτικά της χώρας και την εκσκαφή παρακολουθούν αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πτώματα είχαν αρχικά ριχθεί μέσα σε λίμνη αλλά επειδή μερικά από αυτά επέπλευσαν στην επιφάνεια μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.