Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-09-26
Στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ δεν εργάζονται Αμερικανοί από το 1989 27.9.2001 0:32 (Ωρα Λονδίνου) Περισσότερο από ένα εκατομμύριο είναι οι Αφγανοί που μετακινούνται εντός του Αφγανιστάν, εκτιμά ο ΟΗΕ, με στόχο να βρεθούν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και, ευκαιρίας δοθείσης, να περάσουν στη χώρα. Το Πακιστάν έχει κλείσει τα σύνορά του και έχει αυξήσει τις δυνάμεις που φυλάσσουν τα περάσματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Νωρίτερα σήμερα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ εναντίον των ΗΠΑ και έβαλαν φωτιά σε τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας η οποία είναι κλειστή τα τελευταία χρόνια. Οι διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έσκισαν αμερικανικές σημαίες και πέταξαν πέτρες προς το κτίριο, πριν προχωρήσουν στο εμπρησμό ενός τμήματός του. Στην πρεσβεία δεν εργάζονται Αμερικανοί από το 1989. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλοί Αφγανοί που εργάζονται εκεί περιστασιακά. Οι διαδηλωτές πετροβόλησαν και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Καμπούλ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φοιτητές. Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των Ταλεμπάν. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αφγανιστάν αναφέρει ωστόσο ότι στην Καμπούλ δεν πραγματοποιούνται συνήθως διαδηλώσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση και την υποστήριξη του καθεστώτος των Ταλεμπάν.
Δεν ζητούν προς το παρόν δράση από το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ
27.9.2001 0:32 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Αμύνης, Paul Wolfowitz, η Ουάσιγκτων είναι ευγνώμων για την υποστήριξη που της παρέχει το ΝΑΤΟ, δεν ζητά όμως προς το παρόν από τους συμμάχους της να αναλάβουν συγκεκριμένη στρατιωτική δράση. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει όσους ανέμεναν την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ συγκεκριμένων στρατιωτικών ενεργειών. Αντ' αυτού, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στις Βρυξέλλες, οι Αμερικανοί δεν φάνηκαν διατεθειμμένοι να συζητήσουν με τους συμμάχους τους λεπτομέρειες των επόμενων αντιδράσεών τους. Ο κ. Wolfovitz αναμενόταν να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τις πεποιθήσεις της Ουάσινγκτον ότι οι επιθέσεις διοργανώθηκαν από το εξωτερικό, καθώς και ότι πίσω από αυτές κρυβόταν ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι τελικά δεν παρουσιάσθηκαν αποδεικτικά στοιχεία, ενώ κανείς από τους υπουργούς Αμύνης δεν φάνηκε να ζητάει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει μεν την υποστήριξή του, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές το μέγεθος αυτής. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απαράδεκτες όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα και υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο λόρδος Ρόμπερτσον είχε δηλώσει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να αναλάβει δράσει εάν δεν έχει προηγουμένως λάβει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους υπόπτους.
Προειδοποιήσεις για την παγκόσμια οικονομία
27.9.2001 0:33 (Ωρα Λονδίνου) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης πρόκειται να είναι ραγδαία. Η όποια ανάκαμψη δεν πρόκειται να σημειωθεί πριν από το 2002, σύμφωνα με τον οργανισμό, παρά το γεγονός ότι αρχικώς προβλεπόταν μία σχετική ανάκαμψη προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές μάλιστα πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν έντονες όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στις οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιτηρεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, είχε προβλέψει πριν από τις επιθέσεις ακόμη ότι οι επιβραδυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχίζονταν μέχρι και το 2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το 2000 ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης έφθανε το 4,7%. Οι προηγούμενες προβλέψεις πίστευαν ότι το 2001 ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης επρόκειτο να πέσει στο 2,6%, ενώ υπογράμμιζαν ότι το 2002 θα ανέκαμπτε και πάλι στο 3,5%. Ωστόσο, τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να παρουσιασθεί πλέον ανάκαμψη σύντομα. Παρ' όλα αυτά, οι επικεφαλής του οργανισμού δεν κάνουν ακόμη λόγο για παγκόσμια ύφεση. Στην εξαμηνιαία επιθεώρησή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ζοφερό χαρακτηρίζει και το μέλλον της Ιαπωνίας. Προειδοποιεί μάλιστα ότι το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη, ενώ μεγαλύτερα αναμένεται να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Αργεντινή και η Τουρκία. Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι η μείωση των επιτοκίων στις περισσότερες χώρες είναι πλέον επιβεβλημένη.
Εμπρηστικές δηλώσεις Μπερλουσκόνι 27.9.2001 0:32 (Ωρα Λονδίνου)
Κινήσεις εναντίον μπιν Λάντεν στην Ευρώπη
27.9.2001 0:32 (Ωρα Λονδίνου) Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Λωράν Φαμπιούς, είχε ήδη ανακοινώσει από τη Δευτέρα, το πάγωμα των λογαριασμών και τη δεύσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Οργάνωσης του μπιν Λάντεν. Σε μια άλλη εξέλιξη η ισπανική αστυνομία συνέλαβε έξι άνδρες, οι οποίοι θεωρούνται ότι διατηρούν σχέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι άνδρες, όλοι αλγερινής καταγωγής, συνελήφθησαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι οι έξι άνδρες συμμετείχαν στην κατασκευή πλαστών εγγράφων και πιστωτικών καρτών για διάφορα δίκτυα τρομοκρατών που δρουν στην Ευρώπη. Δήλωσε επίσης ότι ανήκαν στην οργάνωση Σάλαφιστ - οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οποίας έχουν "παγώσει" έπειτα από εντολή του προέδρου Μπους. Ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι έξι έχουν βρεθεί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης υπό τη διοίκηση του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Οι έρευνες για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις ατόμων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Βρετανία.
Δύο νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Άγκυρα 27.9.2001 0:32 (Ωρα Λονδίνου)
Ιράν: "Καμία βοήθεια προς τις ΗΠΑ"
27.9.2001 0:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αλί Χαμενεϊ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να επαναλάβουν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν όσα είχαν διαπράξει κατά την περίοδο του πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Επίσης υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να παράσχει καμία βοήθεια στη συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε ότι θα ήταν προσβλητική μία πρόταση συμμετοχής σε μία εκστρατεία εναντίον μιας μουσουλμανικής χώρας, όπως το Αφγανιστάν. Αμέσως μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, είχε καταδικάσει το γεγονός, αλλά είχε προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση να μην προβεί σε βιαστικές κινήσεις. Στην Τεχεράνη βρίσκεται αυτές τις ημέρες ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ. Οι Ευρωπαίοι απεσταλμένοι επιχειρούν να έρθουν σε επαφές με την ιρανική ηγεσία, σε μία προσπάθεια να βρουν συμμάχους για τη σύσταση της διεθνούς συμμαχίας εναντίον της τρομοκρατίας.
Ο Βασιλιάς στο προσκήνιο.
27.9.2001 0:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο Μοχάμαντ Ζαχίρ ήταν μόλις 19 ετών όταν ανέβηκε στον Αφγανικό θρόνο, το 1933. Σπούδασε στη Γαλλία, όπου επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ρωμαϊκή Ιστορία. Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη χώρα του, εισηγούμενος στενότερες εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Δύση. Ίδρυσε το πρώτο Αφγανικό Πανεπιστήμιο.Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατάφερε να τηρήσει την ουδετερότητα της χώρας, ενώ το 1964, με την μετατροπή του Αφγανικού συντάγματος, η χώρα έγινε βασιλευομένη δημοκρατία- ιδρύθηκε κοινοβούλιο, δόθηκε καθολικό δικαίωμα ψήφου σε άνδρες και γυναίκες και θεσμοθετήθηκε η ελευθερία του τύπου. Τον Ιούλιο του 1973, ενώ βρισκόταν στην Ιταλία για μια εγχείρηση στο μάτι, εκθρονίστηκε από το φιλοσοβιετικό πραξικόπημα, που ανακήρυξε τη χώρα αβασίλευτη δημοκρατία, πριν προκαλέσει την είσοδο των Σοβιετικών δυνάμεων το 1979.
Εντείνεται η κρίση στις αεροπορικές εταιρείες
27.9.2001 0:31 (Ωρα Λονδίνου) Καθημερινά ανακοινώνονται νέες περικοπές θέσεων εργασίας σε όλο και περισσότερες εταιρείες. Τις τελευταίες μέρες μόνο, η αμερικανική εταιρεία Delta ανακοίνωσε απολύσεις 13.000 υπαλλήλων, η Air Canada 5.000, ενώ η καναδική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, η Bombardier, ετοιμάζεται να απολύσει περίπου 4.000 εργαζομένους στα εργοστάσιά της στον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι αριθμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν σε μια μεγάλη σειρά ανακοινώσεων για απολύσεις στις μεγάλες εταιρείες. Μεταξύ των οποίων: η Boeing ανακοίνωσε την απόλυση 30.000 εργαζομένων, η American Airlines (20.000), η United Airlines (20.000), η Continental (12.000), η US Airways (11.000), η Northwest (10.000), η BA (7.000) και η SwissAir (3.000). Ο βασικός λόγος τον οποίον οι εταιρείες επικαλούνται είναι η κατακορυφη πτώση στις κρατήσεις θέσεων΄. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων, η ΙΑΤΑ, εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση στις αεροπορικές εταιρείες θα πέσει φέτος κατά 15% δημιουργώντας έτσι πτώση εσόδων της τάξεως των 7 δις δολλαρίων. Οι ζημιές όμως για τις εταιρείες μεγενθύνονται και από την κακή ψυχολογία που επικρατεί και έχει κάνει τις μετοχές των περισσοτέρων να χάσουν μεγάλο ποσοστό της αξίας τους. Ήδη υπεύθυνοι του κλάδου έχουν προσπαθήσει να εξασφαλίσουν την οικονομική υποστήριξη των μεγάλων κυβερνήσεων. Ο πρόεδρος Μπους συμφώνησε την Κυριακή για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στον κλάδο, ύψους 15 δις δολλαρίων. Ανάλογων εκκλήσεων αποδέκτης έχει γίνει και η βρετανική κυβέρνηση. ΠΟλλές εταιρείες επίσης, κυρίως ευρωπαίκές, ξεκίνησαν από αυτή την εβδομάδα επιθετική πολιτική (επανα)προσέλκυσης πελατών, με προσφορές στις τ ιμές των βασικών τους εισιτηρίων.
Δύο νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Άγκυρα 26.9.2001 21:47 (Ωρα Λονδίνου)
Δεν ζητούν προς το παρόν δράση από το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ
26.9.2001 19:58 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Αμύνης, Paul Wolfowitz, η Ουάσιγκτων είναι ευγνώμων για την υποστήριξη που της παρέχει το ΝΑΤΟ, δεν ζητά όμως προς το παρόν από τους συμμάχους της να αναλάβουν συγκεκριμένη στρατιωτική δράση. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει όσους ανέμεναν την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ συγκεκριμένων στρατιωτικών ενεργειών. Αντ' αυτού, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στις Βρυξέλλες, οι Αμερικανοί δεν φάνηκαν διατεθειμμένοι να συζητήσουν με τους συμμάχους τους λεπτομέρειες των επόμενων αντιδράσεών τους. Ο κ. Wolfovitz αναμενόταν να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τις πεποιθήσεις της Ουάσινγκτον ότι οι επιθέσεις διοργανώθηκαν από το εξωτερικό, καθώς και ότι πίσω από αυτές κρυβόταν ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι τελικά δεν παρουσιάσθηκαν αποδεικτικά στοιχεία, ενώ κανείς από τους υπουργούς Αμύνης δεν φάνηκε να ζητάει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει μεν την υποστήριξή του, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές το μέγεθος αυτής. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απαράδεκτες όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα και υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο λόρδος Ρόμπερτσον είχε δηλώσει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να αναλάβει δράσει εάν δεν έχει προηγουμένως λάβει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους υπόπτους.
Προειδοποιήσεις για την παγκόσμια οικονομία
26.9.2001 16:16 (Ωρα Λονδίνου) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης πρόκειται να είναι ραγδαία. Η όποια ανάκαμψη δεν πρόκειται να σημειωθεί πριν από το 2002, σύμφωνα με τον οργανισμό, παρά το γεγονός ότι αρχικώς προβλεπόταν μία σχετική ανάκαμψη προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές μάλιστα πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν έντονες όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στις οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιτηρεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, είχε προβλέψει πριν από τις επιθέσεις ακόμη ότι οι επιβραδυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχίζονταν μέχρι και το 2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το 2000 ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης έφθανε το 4,7%. Οι προηγούμενες προβλέψεις πίστευαν ότι το 2001 ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης επρόκειτο να πέσει στο 2,6%, ενώ υπογράμμιζαν ότι το 2002 θα ανέκαμπτε και πάλι στο 3,5%. Ωστόσο, τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να παρουσιασθεί πλέον ανάκαμψη σύντομα. Παρ' όλα αυτά, οι επικεφαλής του οργανισμού δεν κάνουν ακόμη λόγο για παγκόσμια ύφεση. Στην εξαμηνιαία επιθεώρησή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ζοφερό χαρακτηρίζει και το μέλλον της Ιαπωνίας. Προειδοποιεί μάλιστα ότι το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη, ενώ μεγαλύτερα αναμένεται να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Αργεντινή και η Τουρκία. Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι η μείωση των επιτοκίων στις περισσότερες χώρες είναι πλέον επιβεβλημένη.
Κινήσεις εναντίον μπιν Λάντεν στην Ευρώπη
26.9.2001 20:15 (Ωρα Λονδίνου) Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Λωράν Φαμπιούς, είχε ήδη ανακοινώσει από τη Δευτέρα, το πάγωμα των λογαριασμών και τη δεύσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Οργάνωσης του μπιν Λάντεν. Σε μια άλλη εξέλιξη η ισπανική αστυνομία συνέλαβε έξι άνδρες, οι οποίοι θεωρούνται ότι διατηρούν σχέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι άνδρες, όλοι αλγερινής καταγωγής, συνελήφθησαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι οι έξι άνδρες συμμετείχαν στην κατασκευή πλαστών εγγράφων και πιστωτικών καρτών για διάφορα δίκτυα τρομοκρατών που δρουν στην Ευρώπη. Δήλωσε επίσης ότι ανήκαν στην οργάνωση Σάλαφιστ - οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οποίας έχουν "παγώσει" έπειτα από εντολή του προέδρου Μπους. Ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι έξι έχουν βρεθεί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης υπό τη διοίκηση του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Οι έρευνες για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις ατόμων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Βρετανία.
Εμπρηστικές δηλώσεις Μπερλουσκόνι 26.9.2001 19:56 (Ωρα Λονδίνου)
'Ο κίνδυνος πέρασε': Ο ηγέτης των Ταλεμπάν καλεί τους Αφγανούς να γυρίσουν στα σπίτια τους.
26.9.2001 18:28 (Ωρα Λονδίνου) Περισσότερο από ένα εκατομμύριο είναι οι Αφγανοί που μετακινούνται εντός του Αφγανιστάν, εκτιμά ο ΟΗΕ, με στόχο να βρεθούν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και, ευκαιρίας δοθείσης, να περάσουν στη χώρα. Το Πακιστάν έχει κλείσει τα σύνορά του και έχει αυξήσει τις δυνάμεις που φυλάσσουν τα περάσματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Νωρίτερα σήμερα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ εναντίον των ΗΠΑ και έβαλαν φωτιά σε τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας η οποία είναι κλειστή τα τελευταία χρόνια. Οι διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έσκισαν αμερικανικές σημαίες και πέταξαν πέτρες προς το κτίριο, πριν προχωρήσουν στο εμπρησμό ενός τμήματός του. Στην πρεσβεία δεν εργάζονται Αμερικανοί από το 1989. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλοί Αφγανοί που εργάζονται εκεί περιστασιακά. Οι διαδηλωτές πετροβόλησαν και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Καμπούλ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φοιτητές. Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των Ταλεμπάν. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αφγανιστάν αναφέρει ωστόσο ότι στην Καμπούλ δεν πραγματοποιούνται συνήθως διαδηλώσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση και την υποστήριξη του καθεστώτος των Ταλεμπάν.
Εμπρηστικές δηλώσεις Μπερλουσκόνι 26.9.2001 18:40 (Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση στην Τουρκία 26.9.2001 18:02 (Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις για την παγκόσμια οικονομία
26.9.2001 16:16 (Ωρα Λονδίνου) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης πρόκειται να είναι ραγδαία. Η όποια ανάκαμψη δεν πρόκειται να σημειωθεί πριν από το 2002, σύμφωνα με τον οργανισμό, παρά το γεγονός ότι αρχικώς προβλεπόταν μία σχετική ανάκαμψη προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές μάλιστα πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν έντονες όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στις οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιτηρεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, είχε προβλέψει πριν από τις επιθέσεις ακόμη ότι οι επιβραδυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχίζονταν μέχρι και το 2002. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το 2000 ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης έφθανε το 4,7%. Οι προηγούμενες προβλέψεις πίστευαν ότι το 2001 ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης επρόκειτο να πέσει στο 2,6%, ενώ υπογράμμιζαν ότι το 2002 θα ανέκαμπτε και πάλι στο 3,5%. Ωστόσο, τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να παρουσιασθεί πλέον ανάκαμψη σύντομα. Παρ' όλα αυτά, οι επικεφαλής του οργανισμού δεν κάνουν ακόμη λόγο για παγκόσμια ύφεση. Στην εξαμηνιαία επιθεώρησή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ζοφερό χαρακτηρίζει και το μέλλον της Ιαπωνίας. Προειδοποιεί μάλιστα ότι το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη, ενώ μεγαλύτερα αναμένεται να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Αργεντινή και η Τουρκία. Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι η μείωση των επιτοκίων στις περισσότερες χώρες είναι πλέον επιβεβλημένη.
Οι ΗΠΑ ενημερώνουν το ΝΑΤΟ
26.9.2001 15:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο υφυπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, παρουσίασε ενδελεχώς τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ κατά τη συνάντηση των υπουργών στις Βρυξέλλες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Γούλφοβιτς δεν προέβη σε συγκεκριμένα αιτήματα δράσης από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο κ. Γούλφοβιτς αναμενόταν να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τις πεποιθήσεις της Ουάσινγκτον ότι οι επιθέσεις διοργανώθηκαν από το εξωτερικό, καθώς και ότι πίσω από αυτές κρυβόταν ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι τελικά δεν παρουσιάσθηκαν αποδεικτικά στοιχεία, ενώ κανείς από τους υπουργούς Αμύνης δεν φάνηκε να ζητάει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει μεν την υποστήριξή του, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές το μέγεθος αυτής. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απαράδεκτες όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα και υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο λόρδος Ρόμπερτσον είχε δηλώσει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να αναλάβει δράσει εάν δεν έχει προηγουμένως λάβει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους υπόπτους. Σε συνέντευξή του στο BBC, o λόρδος Ρόμπερτσον είπε ότι μόνο τότε θα λάβει τις αποφάσεις του το ΝΑΤΟ. Τις συνομιλίες αναμένεται παρακολούθησε και ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.
Συνάντηση Πέρες-Αραφάτ
26.9.2001 12:29 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να λάβουν μία σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με σκοπό τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή. Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να επαναλάβουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας και να καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την τήρηση εκεχειρίας. Σε μια πρώτη χειρονομία καλής θέλησης, το Ισραήλ θα περιορίσει τους ελέγχους ασφαλείας σε παλαιστινιακές περιοχές. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες μέσα σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Την ώρα που επραγματοποιείτο η συνάντηση όμως, σημειώθηκαν νέα επεισόδια βίας, κατά τα οποία σκοτώθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιοι και τραυματίσθηκαν οκτώ άλλοι. Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατοπέδου προσφύγων κοντά στην πόλη Ραφάχ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αεροδρόμιο. Μετά την επιδρομή των ισραηλινών στρατευμάτων, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε ισραηλινό στρατιωτικό ταχυδρομείο στην περιοχή και τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν ελαφρά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επέμενε ότι πρέπει να διατηρηθεί ηρεμία στην περιοχή για τουλάχιστον 48 ώρες, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γιασέρ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι τα επεισόδια βίας υπονομεύουν τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, αλλά παρ' όλα αυτά επισημαίνει ότι θεωρείται μεγάλο επίτευγμα η πραγματοποίηση της συνάντησης.
Εκκλήσεις βοηθείας για τους Αφγανούς πρόσφυγες
26.9.2001 15:41 (Ωρα Λονδίνου) Ο επίτροπος Ρούουντ Λούμπερς δήλωσε ότι απαιτούνται 250 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 100 δισεκατομμύρια δραχμές) για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες αναμένεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου μισό εκατομμύριο άτομα μέσα στο Αφγανιστάν και σε περίπου ενάμισι εκατομμύριο άτομα που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες - στο Πακιστάν, το Ιράν, το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν. Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα με το Αφγανιστάν, παρά τις ανησυχίες για μία αναπόφευκτη ανθρωπιστική καταστροφή, μετά τις προσπάθειες χιλιάδων Αφγανών να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο κυβερνήτης της βορειοδυτικής περιφέρειας του Αφγανιστάν, Ιφτιχάρ Χουσεϊν Σαχ, δήλωσε ότι μπορεί ορισμένοι Αφγανοί να εισέλθουν στο Πακιστάν ως πρόσφυγες και να διοργανώσουν αργότερα επιθέσεις. Παρ' όλα αυτά όμως ανακοίνωσε ότι πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι έτοιμα να δεχθούν Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να διασχίσουν τα σύνορα. Χιλιάδες άτομα παραμένουν στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Αφγανιστάν. Τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τα σπίτια τους. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε απευθύνει εκκλήσεις στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να ανοίξουν τα σύνορά τους για να επιτρέψουν τη διέλευση Αφγανών προσφύγων. Ο κ. Ανάν είχε υπογραμμίσει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι γενναιόδωρη με τους Αφγανούς πρόσφυγες.
Αγριες διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν
26.9.2001 13:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έσκισαν αμερικανικές σημαίες και πέταξαν πέτρες προς την αμερικανική πρεσβεία πριν βάλουν φωτιά σε ένα τμήμα της. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν εναντίον μία πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν μετά την άρνηση του καθεστώτος των Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην πρεσβεία δεν εργάζονται Αμερικανοί από το 1989. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλοί Αφγανοί που εργάζονται εκεί περιστασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Καμπούλ. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φοιτητές. Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αφγανιστάν αναφέρει ωστόσο ότι στην Καμπούλ δεν πραγματοποιούνται συνήθως διαδηλώσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση και την υποστήριξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Οι ΗΠΑ ενημερώνουν το ΝΑΤΟ
26.9.2001 15:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο υφυπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, παρουσίασε ενδελεχώς τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ κατά τη συνάντηση των υπουργών στις Βρυξέλλες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Γούλφοβιτς δεν προέβη σε συγκεκριμένα αιτήματα δράσης από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο κ. Γούλφοβιτς αναμενόταν να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τις πεποιθήσεις της Ουάσινγκτον ότι οι επιθέσεις διοργανώθηκαν από το εξωτερικό, καθώς και ότι πίσω από αυτές κρυβόταν ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι τελικά δεν παρουσιάσθηκαν αποδεικτικά στοιχεία, ενώ κανείς από τους υπουργούς Αμύνης δεν φάνηκε να ζητάει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει μεν την υποστήριξή του, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές το μέγεθος αυτής. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απαράδεκτες όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα και υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο λόρδος Ρόμπερτσον είχε δηλώσει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να αναλάβει δράσει εάν δεν έχει προηγουμένως λάβει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους υπόπτους. Σε συνέντευξή του στο BBC, o λόρδος Ρόμπερτσον είπε ότι μόνο τότε θα λάβει τις αποφάσεις του το ΝΑΤΟ. Τις συνομιλίες αναμένεται παρακολούθησε και ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.
Ιράν: "Καμία βοήθεια προς τις ΗΠΑ"
26.9.2001 14:29 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αλί Χαμενεϊ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να επαναλάβουν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν όσα είχαν διαπράξει κατά την περίοδο του πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Επίσης υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να παράσχει καμία βοήθεια στη συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε ότι θα ήταν προσβλητική μία πρόταση συμμετοχής σε μία εκστρατεία εναντίον μιας μουσουλμανικής χώρας, όπως το Αφγανιστάν. Αμέσως μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, είχε καταδικάσει το γεγονός, αλλά είχε προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση να μην προβεί σε βιαστικές κινήσεις. Στην Τεχεράνη βρίσκεται αυτές τις ημέρες ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ. Οι Ευρωπαίοι απεσταλμένοι επιχειρούν να έρθουν σε επαφές με την ιρανική ηγεσία, σε μία προσπάθεια να βρουν συμμάχους για τη σύσταση της διεθνούς συμμαχίας εναντίον της τρομοκρατίας.
Προειδοποιήσεις Ιράκ προς ΗΠΑ
26.9.2001 14:30 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Σαμπρί επανέλαβε ότι το Ιράκ δεν είχε καμία ανάμειξη στις επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ιράκ ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν καταδικάσει ακόμη τις επιθέσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Ιράκ, αλλά παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να εξετάζουν πιθανή συμμετοχή του Ιράκ στη διοργάνωση των επιθέσεων. Ο κ. Σαμπρί δήλωσε κατηγορηματικά στο BBC ότι το Ιράκ δεν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και ότι δεν διατηρεί επαφή με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ή με το δίκτυό του. Προειδοποίησε μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διοργανώσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.
Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ
26.9.2001 11:49 (Ωρα Λονδίνου) Η τιμή του αργού πετρελαίου συνεχίζει να πέφτει στις διεθνείς αγορές μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες, η τιμή έπεσε κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μία τέτοια πτώση θα είχε ωθήσει παλαιότερα τον ΟΠΕΚ στη λήψη δραστικών μέτρων. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Βιέννη τονίζει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είναι πλέον πολύ σκεπτικές, καθώς μία μείωση της παραγωγής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ. Επιπλέον, πιθανή μείωση της παραγωγής μπορεί να εξαγριώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα να παραμείνει χαμηλό το ενεργειακό κόστος.
Τεράστιο πλήγμα για τη Lloyd's οι επιθέσεις στις ΗΠΑ
26.9.2001 14:05 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Lloyd's οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - δηλαδή περίπου 4 τρις δραχμών. Η Lloyd's αναφέρει ότι θα μπορέσει να καλύψει το ποσό των αποζημιώσεων, διότι έχει στη διάθεσή της μεγάλα κεφάλαια. Παρ' όλα αυτά όμως υπογραμμίζει ότι οι απώλειες αυτές θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πορεία της εταιρείας. Προβλέπει μάλιστα ότι στο μέλλον θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλιζόμενοι. Τεράστιες απώλειες παρουσίαζε η εταιρεία και όταν έπρεπε να καταβάλλει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που επέφερε ο τυφώνας Ούγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν μετά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια - δηλαδή περίπου 7,5 τρις δραχμές.
Τεράστιο πλήγμα για τη Lloyd's οι επιθέσεις στις ΗΠΑ
26.9.2001 14:05 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Lloyd's οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - δηλαδή περίπου 4 τρις δραχμών. Η Lloyd's αναφέρει ότι θα μπορέσει να καλύψει το ποσό των αποζημιώσεων, διότι έχει στη διάθεσή της μεγάλα κεφάλαια. Παρ' όλα αυτά όμως υπογραμμίζει ότι οι απώλειες αυτές θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πορεία της εταιρείας. Προβλέπει μάλιστα ότι στο μέλλον θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλιζόμενοι. Τεράστιες απώλειες παρουσίαζε η εταιρεία και όταν έπρεπε να καταβάλλει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που επέφερε ο τυφώνας Ούγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν μετά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια - δηλαδή περίπου 7,5 τρις δραχμές.
Λήγει η εντολή της "Απαραίτητης Συγκομιδής"
26.9.2001 7:56 (Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Πέρες-Αραφάτ
26.9.2001 12:29 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να λάβουν μία σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με σκοπό τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή. Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να επαναλάβουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας και να καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την τήρηση εκεχειρίας. Σε μια πρώτη χειρονομία καλής θέλησης, το Ισραήλ θα περιορίσει τους ελέγχους ασφαλείας σε παλαιστινιακές περιοχές. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες μέσα σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Την ώρα που επραγματοποιείτο η συνάντηση όμως, σημειώθηκαν νέα επεισόδια βίας, κατά τα οποία σκοτώθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιοι και τραυματίσθηκαν οκτώ άλλοι. Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατοπέδου προσφύγων κοντά στην πόλη Ραφάχ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αεροδρόμιο. Μετά την επιδρομή των ισραηλινών στρατευμάτων, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε ισραηλινό στρατιωτικό ταχυδρομείο στην περιοχή και τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν ελαφρά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επέμενε ότι πρέπει να διατηρηθεί ηρεμία στην περιοχή για τουλάχιστον 48 ώρες, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γιασέρ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι τα επεισόδια βίας υπονομεύουν τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, αλλά παρ' όλα αυτά επισημαίνει ότι θεωρείται μεγάλο επίτευγμα η πραγματοποίηση της συνάντησης.
Αγριες διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν
26.9.2001 13:01 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έσκισαν αμερικανικές σημαίες και πέταξαν πέτρες προς την αμερικανική πρεσβεία πριν βάλουν φωτιά σε ένα τμήμα της. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν εναντίον μία πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν μετά την άρνηση του καθεστώτος των Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην πρεσβεία δεν εργάζονται Αμερικανοί από το 1989. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλοί Αφγανοί που εργάζονται εκεί περιστασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Καμπούλ. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φοιτητές. Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αφγανιστάν αναφέρει ωστόσο ότι στην Καμπούλ δεν πραγματοποιούνται συνήθως διαδηλώσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση και την υποστήριξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Συλλήψεις στην Ισπανία
26.9.2001 12:33 (Ωρα Λονδίνου) Οι άνδρες, οι οποίοι είναι όλοι αλγερινής καταγωγής, συνελήφθησαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι οι έξι άνδρες συμμετείχαν στην κατασκευή πλαστών εγγράφων και πιστωτικών καρτών για διάφορα δίκτυα τρομοκρατών που δρουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, δήλωσε ότι ανήκαν στην οργάνωση Σάλαφιστ - οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οποίας έχουν "παγώσει" έπειτα από εντολή του προέδρου Μπους. Ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι έξι έχουν παρευρεθεί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης υπό τη διοίκηση του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Οι έρευνες για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις ατόμων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Βρετανία.
Προειδοποιήσεις Ιράκ προς ΗΠΑ
26.9.2001 12:53 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ. Σαμπρί επανέλαβε ότι το Ιράκ δεν είχε καμία ανάμειξη στις επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ιράκ ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν καταδικάσει ακόμη τις επιθέσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Ιράκ, αλλά παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να εξετάζουν πιθανή συμμετοχή του Ιράκ στη διοργάνωση των επιθέσεων. Ο κ. Σαμπρί δήλωσε κατηγορηματικά στο BBC ότι το Ιράκ δεν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και ότι δεν διατηρεί επαφή με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ή με το δίκτυό του. Προειδοποίησε μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διοργανώσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παράσχει καμία βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους για μία επίθεση στο Αφγανιστάν.
Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ
26.9.2001 11:49 (Ωρα Λονδίνου) Η τιμή του αργού πετρελαίου συνεχίζει να πέφτει στις διεθνείς αγορές μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες, η τιμή έπεσε κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μία τέτοια πτώση θα είχε ωθήσει παλαιότερα τον ΟΠΕΚ στη λήψη δραστικών μέτρων. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Βιέννη τονίζει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είναι πλέον πολύ σκεπτικές, καθώς μία μείωση της παραγωγής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ. Επιπλέον, πιθανή μείωση της παραγωγής μπορεί να εξαγριώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα να παραμείνει χαμηλό το ενεργειακό κόστος.
Συνάντηση Πέρες-Αραφάτ
26.9.2001 12:22 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να λάβουν μία σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με σκοπό τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή. Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να επαναλάβουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας και να καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την τήρηση εκεχειρίας. Σε μια πρώτη χειρονομία καλής θέλησης, το Ισραήλ θα περιορίσει τους ελέγχους ασφαλείας σε παλαιστινιακές περιοχές. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες μέσα σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Την ώρα που επραγματοποιείτο η συνάντηση όμως, σημειώθηκαν νέα επεισόδια βίας, κατά τα οποία σκοτώθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιοι και τραυματίσθηκαν οκτώ άλλοι. Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατοπέδου προσφύγων κοντά στην πόλη Ραφάχ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αεροδρόμιο. Μετά την επιδρομή των ισραηλινών στρατευμάτων, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε ισραηλινό στρατιωτικό ταχυδρομείο στην περιοχή και τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν ελαφρά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επέμενε ότι πρέπει να διατηρηθεί ηρεμία στην περιοχή για τουλάχιστον 48 ώρες, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γιασέρ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι τα επεισόδια βίας υπονομεύουν τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, αλλά παρ' όλα αυτά επισημαίνει ότι θεωρείται μεγάλο επίτευγμα η πραγματοποίηση της συνάντησης.
HΠΑ: δεν θα υπάρξει μεμονωμένη επίθεση
26.9.2001 9:56 (Ωρα Λονδίνου) "Δεν θα υπάρξει μία συγκεκριμένη μέρα έναρξης των επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, ήταν η μέρα της απόβασης των συμμάχων στην Νορμανδία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" τόνισε. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι η επιχείρηση θα είναι μακρά σε διάρκεια, δύσκολη και επικίνδυνη και ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες. Στέλεχος των Δημοκρατών, μετά την ενημέρωση από το Πεντάγωνο, είπε ότι η απάντηση στον ανταρτοπόλεμο θα είναι ο ανταρτοπόλεμος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ονόμασαν την στρατιωτική επιχείρηση "Διαρκή Ελευθερία", αλλάζοντας την αρχική ονομασία "Απεριόριστη Δικαιοσύνη", η οποία προσέβαλε τους μουσουλμάνους συμμάχους τους που θεωρούν ότι απεριόριστη δικαιοσύνη μπορεί να απονείμει μόνο ο Θεός.
Το Πακιστάν αρνείται να ανοίξει τα σύνορα
26.9.2001 11:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο κυβερνήτης της βορειοδυτικής περιφέρειας του Αφγανιστάν, Ιφτιχάρ Χουσεϊν Σαχ, δήλωσε ότι μπορεί ορισμένοι Αφγανοί να εισέλθουν στο Πακιστάν ως πρόσφυγες και να διοργανώσουν αργότερα επιθέσεις. Παρ' όλα αυτά όμως ανακοίνωσε ότι πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι έτοιμα να δεχθούν Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να διασχίσουν τα σύνορα. Χιλιάδες άτομα παραμένουν στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Αφγανιστάν. Τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τα σπίτια τους. Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε απευθύνει εκκλήσεις στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να ανοίξουν τα σύνορά τους για να επιτρέψουν τη διέλευση Αφγανών προσφύγων. Ο κ. Ανάν είχε υπογραμμίσει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι γενναιόδωρη με τους Αφγανούς πρόσφυγες.
Συνάντηση Πέρες-Αραφάτ
26.9.2001 11:03 (Ωρα Λονδίνου) Την ώρα που επραγματοποιείτο η συνάντηση όμως, σημειώθηκαν νέα επεισόδια βίας, κατά τα οποία σκοτώθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιοι και τραυματίσθηκαν οκτώ άλλοι. Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατοπέδου προσφύγων κοντά στην πόλη Ραφάχ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αεροδρόμιο. Μετά την επιδρομή των ισραηλινών στρατευμάτων, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε ισραηλινό στρατιωτικό ταχυδρομείο στην περιοχή και τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν ελαφρά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επέμενε ότι πρέπει να διατηρηθεί ηρεμία στην περιοχή για τουλάχιστον 48 ώρες, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γιασέρ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι τα επεισόδια βίας υπονομεύουν τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, αλλά παρ' όλα αυτά επισημαίνει ότι θεωρείται μεγάλο επίτευγμα η πραγματοποίηση της συνάντησης.
Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ
26.9.2001 11:49 (Ωρα Λονδίνου) Η τιμή του αργού πετρελαίου συνεχίζει να πέφτει στις διεθνείς αγορές μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες, η τιμή έπεσε κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μία τέτοια πτώση θα είχε ωθήσει παλαιότερα τον ΟΠΕΚ στη λήψη δραστικών μέτρων. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στη Βιέννη τονίζει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είναι πλέον πολύ σκεπτικές, καθώς μία μείωση της παραγωγής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ. Επιπλέον, πιθανή μείωση της παραγωγής μπορεί να εξαγριώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα να παραμείνει χαμηλό το ενεργειακό κόστος.
Eγινε η συνάντηση του Τζακ Στρω με τον Αριέλ Σαρόν
26.9.2001 7:54 (Ωρα Λονδίνου) μετά από διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε ανάμεσα στη Βρεταννία και το Ισραήλ, όταν ο Κος Στρω, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, αναφέρθηκε στα Παλαιστινιακά εδάφη ως "Παλαιστίνη", ως ανεξάρτητο δηλαδή κράτος, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι κατανοεί γιατί η κατάσταση στο Ισραήλ δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τις εξεγέρσεις των Παλαιστινίων. Ισραηλινό ανακοινωθέν μετά την συνάντηση Στρώ-Σαρόν αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον Βρεταννό Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία και ότι ο φόνος είναι φόνος. Ο Κος Στρω θα συναντηθεί με την Χάνα Ασράουι, ηγετικό στέλεχος των Παλαιστινίων, και θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνυ Μουμπάρακ.
Αγριες διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν
26.9.2001 10:46 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν εναντίον μία πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν μετά την άρνηση του καθεστώτος των Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην πρεσβεία δεν εργάζονται Αμερικανοί από το 1989. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλοί Αφγανοί που εργάζονται εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Καμπούλ. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φοιτητές. Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αφγανιστάν αναφέρει ωστόσο ότι στην Καμπούλ δεν πραγματοποιούνται συνήθως διαδηλώσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση και την υποστήριξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Συνάντηση Πέρες-Αραφάτ
26.9.2001 11:03 (Ωρα Λονδίνου) Την ώρα που επραγματοποιείτο η συνάντηση όμως, σημειώθηκαν νέα επεισόδια βίας, κατά τα οποία σκοτώθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιοι και τραυματίσθηκαν οκτώ άλλοι. Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατοπέδου προσφύγων κοντά στην πόλη Ραφάχ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αεροδρόμιο. Μετά την επιδρομή των ισραηλινών στρατευμάτων, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε ισραηλινό στρατιωτικό ταχυδρομείο στην περιοχή και τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν ελαφρά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επέμενε ότι πρέπει να διατηρηθεί ηρεμία στην περιοχή για τουλάχιστον 48 ώρες, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γιασέρ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες. Η ανταποκρίτρια του BBC στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι τα επεισόδια βίας υπονομεύουν τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, αλλά παρ' όλα αυτά επισημαίνει ότι θεωρείται μεγάλο επίτευγμα η πραγματοποίηση της συνάντησης.
Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
26.9.2001 9:48 (Ωρα Λονδίνου) Ο υφυπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, αναμένεται επίσης να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για τα στρατιωτικά και διπλωματικά σχέδια δράσης της Ουάσινγκτον εναντίον εκείνων που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχαία δεν πρόκειται να αναλάβει δράσει εάν δεν έχει προηγουμένως λάβει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους υπόπτους. Σε συνέντευξή του στο BBC, o λόρδος Ρόμπερτσον είπε ότι μόνο τότε θα λάβει τις αποφάσεις του το ΝΑΤΟ. Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες υπογραμμίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς το αμερικανικό σχέδιο δράσης, αν και δεν είναι σίγουρο εάν η συμμαχία θα δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της. Τις συνομιλίες αναμένεται να παρακολουθήσει και ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ. Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ιβανόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στην Τσετσενία. Ο κ. Ιβανόφ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας σε μία συμμαχία.
HΠΑ: δεν θα υπάρξει μεμονωμένη επίθεση
26.9.2001 9:56 (Ωρα Λονδίνου) "Δεν θα υπάρξει μία συγκεκριμένη μέρα έναρξης των επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, ήταν η μέρα της απόβασης των συμμάχων στην Νορμανδία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" τόνισε. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι η επιχείρηση θα είναι μακρά σε διάρκεια, δύσκολη και επικίνδυνη και ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες. Στέλεχος των Δημοκρατών, μετά την ενημέρωση από το Πεντάγωνο, είπε ότι η απάντηση στον ανταρτοπόλεμο θα είναι ο ανταρτοπόλεμος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ονόμασαν την στρατιωτική επιχείρηση "Διαρκή Ελευθερία", αλλάζοντας την αρχική ονομασία "Απεριόριστη Δικαιοσύνη", η οποία προσέβαλε τους μουσουλμάνους συμμάχους τους που θεωρούν ότι απεριόριστη δικαιοσύνη μπορεί να απονείμει μόνο ο Θεός.
Συνάντηση των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
26.9.2001 8:11 (Ωρα Λονδίνου)
HΠΑ: δεν θα υπάρξει μαζική εισβολή
26.9.2001 8:18 (Ωρα Λονδίνου)
Δεύτερο μήνυμα του μουλά Ομάρ προς τις ΗΠΑ
26.9.2001 4:49 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις
26.9.2001 4:53 (Ωρα Λονδίνου)
Αννάν: να ανοίξουν τα σύνορα του Αφγανιστάν
26.9.2001 7:50 (Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία για το ενδεχόμενο χημικού και βιολογικού πολέμου
26.9.2001 7:51 (Ωρα Λονδίνου)
Eγινε η συνάντηση του Τζακ Στρω με τον Αριέλ Σαρόν
26.9.2001 7:54 (Ωρα Λονδίνου) μετά από διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε ανάμεσα στη Βρεταννία και το Ισραήλ, όταν ο Κος Στρω, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, αναφέρθηκε στα Παλαιστινιακά εδάφη ως "Παλαιστίνη", ως ανεξάρτητο δηλαδή κράτος, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι κατανοεί γιατί η κατάσταση στο Ισραήλ δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τις εξεγέρσεις των Παλαιστινίων. Ισραηλινό ανακοινωθέν μετά την συνάντηση Στρώ-Σαρόν αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον Βρεταννό Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία και ότι ο φόνος είναι φόνος. Ο Κος Στρω θα συναντηθεί με την Χάνα Ασράουι, ηγετικό στέλεχος των Παλαιστινίων, και θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνυ Μουμπάρακ.
Συνομιλίες Πέρες-Αραφάτ στη Γάζα
26.9.2001 7:46 (Ωρα Λονδίνου) Οι συνομιλίες έχουν ματαιωθεί πολλές φορές και στις αρχές της εβδομάδας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, επέμεινε ότι θα πρέπει να προηγηθεί των συνομιλιών διήμερο χωρίς επεισόδια βίας. Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η συνάντηση κατέστη δυνατή μόνο μετά από τις έντονες πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που επιθυμούν να επικρατεί στην περιοχή σχετική ηρεμία καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν διεθνή συνασπισμό, με την συμμετοχή Αραβικών χωρών, για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών Πέρες-Αραφάτ είναι να αρχίσει ξανά η συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα ασφαλείας.
Λήγει η εντολή της "Απαραίτητης Συγκομιδής"
26.9.2001 7:56 (Ωρα Λονδίνου)
HΠΑ: δεν θα υπάρξει μία μαζική στρατιωτική επίθεση
26.9.2001 4:46 (Ωρα Λονδίνου)
Δεύτερο μήνυμα του μουλά Ομάρ προς τις ΗΠΑ
26.9.2001 4:49 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις
26.9.2001 4:53 (Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες 26.9.2001 4:56 (Ωρα Λονδίνου)
Αννάν: να ανοίξουν τα σύνορα του Αφγανιστάν 26.9.2001 4:57 (Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία για το ενδεχόμενο χημικού και βιολογικού πολέμου 26.9.2001 5:09 (Ωρα Λονδίνου)
Eγινε η συνάντηση του Τζακ Στρω με τον Αριέλ Σαρόν 26.9.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου) μετά από διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε ανάμεσα στη Βρεταννία και το Ισραήλ, όταν ο Κος Στρω, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, αναφέρθηκε στα Παλαιστινιακά εδάφη ως "Παλαιστίνη", ως ανεξάρτητο δηλαδή κράτος, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι κατανοεί γιατί η κατάσταση στο Ισραήλ δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τις εξεγέρσεις των Παλαιστινίων. Ισραηλινό ανακοινωθέν μετά την συνάντηση Στρώ-Σαρόν αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον Βρεταννό Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία και ότι ο φόνος είναι φόνος. Ο Κος Στρω θα συναντηθεί με την Χάνα Ασράουι, ηγετικό στέλεχος των Παλαιστινίων, και θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνυ Μουμπάρακ.
Συνομιλίες Πέρες-Αραφάτ στη Γάζα 26.9.2001 5:12 (Ωρα Λονδίνου)
Λήγει η εντολή της "Απαραίτητης Συγκομιδής" 26.9.2001 5:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ετοιμος για συνομιλίες δηλώνει ο Μασχάντωφ 26.9.2001 5:15 (Ωρα Λονδίνου)
|