Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-10-11
Ο Μπιν Λάντεν έχει προειδοποιήσει για νέες επιθέσεις 12.10.2001 3:24 (Ωρα Λονδίνου) Αυστηρές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στις επόμενες ημέρες απευθύνει το FBI, το οποίο μάλιστα υπογραμμίζει ότι διακυβεύεται η ασφάλεια και αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό. Το FBI λέει ότι διαθέτει ορισμένες αξιόπιστες πληροφορίες, αν και δεν έχει κατονομάσει τους πιθανούς στόχους. Τονίζεται μάλιστα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.
Συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί
12.10.2001 3:29 (Ωρα Λονδίνου) Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν τους βομβαρδισμούς για τέταρτη συνεχή νύχτα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν αντεπιτέθηκαν με αντιαεροπορικά πυρά. Μία τεράστια πυρκαγιά κάλυπτε από ψηλά τον ουρανό της Καμπούλ. Πιστεύεται μάλιστα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν την αποθήκη πυρομαχικών των Ταλιμπάν. Παράλληλα με την Καμπούλ, βομβαρδίστηκε και το Κανταχάρ. Ο υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο αθώων ανθρώπων, αλλά διέψευσε τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι η Ουάσινγκτον πλήττει άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, ο κυβερνήτης των Ταλιμπάν στο Τζαλαλαμπάντ δήλωσε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία για το θάνατο αθώων πολιτών και προσκάλεσε τους δημοσιογράφους να εξακριβώσουν.
Ο Τζουλιάνι απορρίπτει δωρεά Σαουδάραβα πρίγκιπα
12.10.2001 3:44 (Ωρα Λονδίνου) Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζιουλάνι απέρριψε τη πρόταση του πρίγκιπα Αλβαλίντ Μπιν Ταλάλ της Σαουδικής Αραβίας να προσφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της πόλης. Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κατεδίκασε τις επιθέσεις, αλλά δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο μεσανατολικό και να μην μεροληπτούν υπέρ του Ισραήλ. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε επικίνδυνες της δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα και αρνήθηκε να λάβει την επιταγή του.
Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές απειλούν ΗΠΑ και Βρετανία
12.10.2001 3:37 (Ωρα Λονδίνου) Κλιμακώνονται οι άγριες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ενώ εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις απευθύνουν αυστηρές προειδοποιήσεις εναντίον Αμερικανών και Βρετανών. Στο Πακιστάν, εκατοντάδες στρατιώτες έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε διάφορες πόλεις, καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν μαζικές κινητοποιήσεις. Οργή μάλιστα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ορισμένες βάσεις του Πακιστάν φιλοξενούν αμερικανικά αεροσκάφη, καθώς και οι πληροφορίες ότι αμερικανικά στρατεύματα έχουν ήδη αποβιβασθεί στη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες ας σημειωθεί, τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αντι-αμερικανικής διαδήλωσης. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος στο Πακιστάν, Καζί Χουσεϊν Αχμέντ, προειδοποιεί ότι εάν ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν συνεχίσει να υποστηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε θα διοργανωθεί κίνημα για την ανατροπή του. Το αντιαμερικανικό κίνημα, λέει, γίνεται ισχυρότερο μέρα με τη μέρα. Την ίδια στιγμή, μία εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση στην Ινδονησία - τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο - απειλεί ότι θα στραφεί εναντίον των Αμερικανών και των Βρετανών που βρίσκονται στη χώρα, καθώς τελειώνει η προθεσμία που έχει δοθεί στην κυβέρνηση να κόψει τους διπλωματικούς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού τύπου 12.10.2001 3:03 (Ωρα Λονδίνου) Η Liberation υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένη η πολιτική της Ουάσιγκτον που επιβάλει περιορισμούς στην μετάδοση ειδήσεων που προέρχονται από τους Ταλεμπάν και μεταδίδονται μέσω του αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα. Αντί να επιτιμούμε τον Αλ-Τζαζίρα θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι το φαινόμενο των Ταλεμπάν είναι αποτέλεσμα της λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης στον αραβικό κόσμο γράφει η Liberation. Διαφωνεί η Avui της Βαρκελόνης που υποστηρίζει ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης δεν απειλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τη διάρκεια σοβαρών κρίσεων που επιχειρήθηκε η περιστολή των ελευθεριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων οι απόπειρες αυτές απέτυχαν, υποστηρίζει η Ισπανική εφημερίδα, γιατί ο αμερικανικός λαός υπερασπίζεται αυτών των ελευθεριών τις οποίες θεωρεί αναφαίρετο κομμάτι της εθνικής του κληρονομιάς. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung μεταφέρει δηλώσεις του καγκελαρίου της χώρας Γκέρχαρντ Σρέντερ που είπε ότι η Γερμανία έχει αναλάβει "νέα καθήκοντα" στις διεθνείς σχέσεις. "Αυτά τα καθήκοντα περιέχουν και τη συμμετοχή μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" είπε ο κύριος Σρέντερ σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει πάντως ότι οι δηλώσεις του καγκελαρίου δεν θα πρέπει δημιουργήσουν φόβους για τυχόν στρατικοποίηση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Η Sueddeutsche Zeitung διακρίνει διαφορές μεταξύ της αμερικανικής και βρετανικής πολιτικής έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας. Τα "γεράκια" στην Ουάσιγκτον -όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα - πιέζουν για τη διεύρυνση των στόχων και εκτός Αφγανιστάν με επίκεντρο το Ιράκ, κάτι όμως που αποκλείει το Λονδίνο. Η Die Presse της Βιέννης προυδοποιεί ότι οι συνεχείς βομαρδισμοί δεν θα οδηγήσουν αναγκαστικά και στη κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλεμπάν. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί, υπογρα μμίζει η Αυστριακή εφημερίδα. Οι βομβαρδισμοί μπορεί να οδηγήσουν στη συσπείρωση του αφγανικού λαού. H Le Nouvel Observateur πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους δεν θα πετύχουν τους στόχους εάν "δεν επιτευχθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων". Ο Αριέλ Σαρόν δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι ένας ακόμα Μπιν Λάντεν τη στιγμή που ο Παλαιστίνιος ηγέτης αντιμετωπίζει τη μήνη των ισλαμιστών.
Το FBI προειδοποιεί για νέες επιθέσεις
11.10.2001 22:04 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το FBI οι πληροφορίες που έλαβε είναι αξιόπιστες αν και δεν αναφέρονται σε συγκεκριμμένους στόχους. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να παγώσουν περουσιακά στοιχεία των Ταλεμπάν, του Οσάμα μπιν Λάντεν και οργανώσεων που συνδέονται με αυτούς αξίας 24ων εκατομμυρίων δολλαρίων. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Πολ Ο Νηλ είπε ότι μέχρι τώρα 62 χώρες εξέδωσαν εντάλματα για το πάγωμα λογαριασμών οργανώσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρησαν τρομοκρατικές.
ΗΠA: Ένας μήνας μετά τις επιθέσεις
11.10.2001 21:52 (Ωρα Λονδίνου) Ένας μήνας συμπληρώθηκε από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Μπούς είπε σε επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο Πεντάγωνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασημένες να εξουδετερώσουν τη τρομοκρατία και δεν θα σταματήσουν μέχρι να αποδωθεί δικαιοσύνη. Στον ένα μήνα που πέρασε από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον άλλαξαν πολλά στην πολιτική και διπλωματική σκακιέρα του πλανήτη, επισημαίνουν πολλοί αναλυτές. Σχεδόν όλες οι χώρες καταδίκασαν τις επιθέσεις, η Ρωσία συμπαρατάχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές Δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις σταμάτησαν να εκφράζουν παράπονα ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν ακούει τις απόψεις άλλων, κυβερνήσεις Μουσουλμανικών χωρών συμφώνησαν με τις αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τα κράτη που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ήδη συζητούν με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τί είδους κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί στο Αφγανιστάν μετά από την κρίση. Εκεί, όμως, που δεν έχει αλλάξει το τοπίο αυτό τον ένα μήνα είναι στο Μεσανατολικό, όπου - όπως αναφέρει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπι Μέισον, πολλοί Άραβες παραμένουν ιδιαίτερα οργισμένοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, μια από τις πιο εντυπωσιακές αποφάσεις για συνεργασία, που συντελέστηκε αυτόν τον ένα μήνα, ήταν αυτή τού γειτονικού με το Αφγανιστάν, Πακιστάν- του πιο φιλικού στο καθεστώς των Ταλεμπάν κράτους, τουλάχιστον πριν από την εκδήλωση της κρίσης - που αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς, όμως, ούτε στιγμή να άρει τις επιφυλάξεις του. Στη χώρα αυτή, σημειώθηκαν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα εκατοντάδες στρατιώτες με αυτόματα όπλα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε αρκετές πόλεις του Πακιστάν όπου αύριο οργανώνται διαδηλώσεις υπέρ των Ταλεμπάν. Στις αρχές της εδβομάδας 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στις πόλεις Κουέτα και Πεσαβάρ.
Αεροπορικές επιθέσεις στη διάρκεια της μέρας κατά της Καμπούλ
11.10.2001 22:12 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Καμπούλ, βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο για πρώτη φορά στη διάρκεια της ημέρας. Οι δυνάμεις των Ταλεμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά. Σε αρκετή απόσταση από την Καμπούλ ακούγονταν οι εκρήξεις και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να χτυπήθηκε αποθήκη πυρομαχικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βομβαρδίστηκε και η πόλη Κανταχάρ όπου έχουν το αρχηγείο τους οι Ταλεμπάν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε την κατηγορία των Ταλεμπάν ότι η Ουάσινγκτον έχει στόχο τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο αμάχων. Ενας Αφγανός που έφυγε την Καμπούλ πριν από δύο μέρες, είπε στο BBC όταν έφθασε στο Πακιστάν ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές αλλά πρόσθεσε ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι βομβαρδισμοί δεν είναι όσο επικίνδυνοι φοβόταν. Το κυρίοτερο πρόβλημα, πρόσθεσε ο Αφγανός πρόσφυγας, είναι ότι δεν υπάρχουν πυροσβεστικές υπηρεσίες και ασθενοφόρα στην Καμπούλ. Το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι πάνω από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ότι εκπρόσωπος των ταλεμπάν είπε πως μόνο από τα συντρίμμια χωριού, ανασύρθηκαν 50 πτώματα. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητες πηγές. Παράλληλα, η Βόρεια Συμμαχία της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη Τσαγκτσαράν στο κεντρικό Αφγανιστάν. Η πληροφορία αυτή επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Στο Λονδίνο, ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θα διαρκέσουν ολόκληρο το χειμώνα και μέχρι το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι 40 στόχοι έχουν χτυπηθεί στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της επιχείρησης.
Δεινή ακόμη η κατάσταση για τους πρόσφυγες
11.10.2001 19:38 (Ωρα Λονδίνου) Το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι οπαδοί των Ταλεμπάν σταμάτησαν μια εφοδιοπομπή που κατευθυνόταν προς την πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν, ζητώντας λύτρα 32 δολλάρια για κάθε τόνο τροφίμων. Παράλληλα, η Υπάτη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν άρχισαν οι ετοιμασίες των προσφυγικών καταυλισμών στο Πακιστάν λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη περιοχή των συνόρων με το Αφγανιστάν.
Και τρίτο κρούσμα άνθρακος στη Φλόριδα
11.10.2001 18:19 (Ωρα Λονδίνου) Nέο κρούσμα άνθρακος εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγο μετά το θάνατο ενός ατόμου από την ίδια ασθένεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μια γυναίκα 35 ετών προσεβλήθει από το βακτηρίδιο του άνθρακος και υποβάλλεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Τα γραφεία στα οποία εργάζονταν οι 3 που προσβλήθηκαν από το βακτηρίδιο έχουν σφραγιστεί και το FBI διεξάγει ανακρίσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι διερευνάται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπόθεση μπορεί να συνδέεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Δηλώνουν επίσης ότι το βακτηρίδιο έχει εντοπισθεί μόνο στη Φλόριδα και ειδικότερα στην εταιρεία επικοινωνίας Boca Raton. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τις αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο να προμηθευθούν αντιβιοτικά, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για πιθανές επιθέσεις βιολογικών όπλων.
Σε νέα φάση η επιχειρήση στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν αναλυτές
11.10.2001 12:39 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις τέσσερις πρώτες ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών του Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιχείρηση εισέρχεται σε νέα φάση με το κέντρο βάρους να μετατίθεται στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των επιθέσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, όμως, όπως σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, η επιχείρηση επικεντρώνεται από εδώ και στο εξής στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν και στην ηγεσία τους. Πηγές του Πενταγώνου αφήνουν να εννοηθεί ότι πολλές από τις τελευταίες επιθέσεις έγιναν εναντίον φυλακίων και στρατώνων. Χρησιμοποιήθηκαν δε, βόμβες κατευθυνόμενες με ακτίνες λέιζερ, οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για να καταστρέφουν καταφύγια. Οι βόμβες αυτές είχαν ως στόχο υπόγειες σήραγγες ή συγκροτήματα από σπηλιές όπου εκτιμάται ότι κρύβεται η ηγεσία των Ταλεμπάν. Ο αναλυτής μας θεωρεί ότι, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακροχρόνιας, όπως έχουν δηλώσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκστρατείας, η στρατηγική προσέγγισή της καθίσταται σαφής. Ο στόχος, προσθέτει, είναι να καταστραφεί όσο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου της οργάνωσης Αλ Κάιντα είναι δυνατό και, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποδυναμωθεί το καθεστώς των Ταλεμπάν. Το Πεντάγωνο, προφανώς σε συνεργασία με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκεντρώνει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα ώστε να είναι σε θέση να στείλει επίλεκτες δυνάμεις καταδρομών στο Αφγανιστάν. Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και να εξουδετερώσουν τις ξένες δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι μαχητές αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες ανέρχονται πιθανόν σε αρκετές χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιθέσεις δίνουν τη δυνατότητα στις αντιτιθέμενες στους Ταλεμπάν δυνάμεις να προελαύνουν. Δεν είναι όμως σαφές, σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, πότε θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Ίσως οι τελευταίοι να αναμένουν κάποιες σημαντικές επιτυχίες της Βόρειας Συμμαχίας, όπως την κατάληψη μιας αεροπορικής βάσης κλειδί από την οποία θα απογειώνονται ελικόπτερα.
Αεροπορικές επιθέσεις στη διάρκεια της μέρας κατά της Καμπούλ
11.10.2001 20:10 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Καμπούλ, βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο για πρώτη φορά στη διάρκεια της ημέρας. Οι δυνάμεις των Ταλεμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά. Σε αρκετή απόσταση από την Καμπούλ ακούγονταν οι εκρήξεις και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να χτυπήθηκε αποθήκη πυρομαχικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βομβαρδίστηκε και η πόλη Κανταχάρ όπου έχουν το αρχηγείο τους οι Ταλεμπάν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε την κατηγορία των Ταλεμπάν ότι η Ουάσινγκτον έχει στόχο τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο αμάχων. Ενας Αφγανός που έφυγε την Καμπούλ πριν από δύο μέρες, είπε στο BBC όταν έφθασε στο Πακιστάν ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές αλλά πρόσθεσε ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι βομβαρδισμοί δεν είναι όσο επικίνδυνοι φοβόταν. Το κυρίοτερο πρόβλημα, πρόσθεσε ο Αφγανός πρόσφυγας, είναι ότι δεν υπάρχουν πυροσβεστικές υπηρεσίες και ασθενοφόρα στην Καμπούλ. Το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσωεν μετέδωσε ότι πάνω από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ότι εκπρόσωπος των ταλεμπάν είπε πως μόνο από τα συντρίμμια χωριού, ανασύρθηκαν 50 πτώματα. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητες πηγές. Παράλληλα, η Βόρεια Συμμαχία της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη Τσαγκτσαράν στο κεντρικό Αφγανιστάν. Η πληροφορία αυτή επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Στο Λονδίνο, ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θα διαρκέσουν ολόκληρο το χειμώνα και μέχρι το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι 40 στόχοι έχουν χτυπηθεί στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της επιχείρησης.
Δεινή ακόμη η κατάσταση για τους πρόσφυγες
11.10.2001 19:38 (Ωρα Λονδίνου) Το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι οπαδοί των Ταλεμπάν σταμάτησαν μια εφοδιοπομπή που κατευθυνόταν προς την πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν, ζητώντας λύτρα 32 δολλάρια για κάθε τόνο τροφίμων. Παράλληλα, η Υπάτη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν άρχισαν οι ετοιμασίες των προσφυγικών καταυλισμών στο Πακιστάν λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη περιοχή των συνόρων με το Αφγανιστάν.
Γαλλο-ισπανική συνεργασία κατά της τρομοκρατίας
11.10.2001 19:44 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν είχαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοζέ Μαρία Αθνάρ. Ο πρόεδρος Σιράκ ζήτησε να καθιερωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαδικασίες δίωξης υπόπτων για τρομοκρατική δράση.
"Κακομεταχείριση στις φυλακές της πΓΔΜ" 11.10.2001 13:16 (Ωρα Λονδίνου)
Δικάζεται ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας 11.10.2001 20:05 (Ωρα Λονδίνου) Ο Ραντομίρ Μάρκοβιτς και οι 3 πρώην μυστικοί αστυνομικοί κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον κ.Ντρασκοβίτς πριν από δύο χρόνια όταν ο Βουκ Ντράσκοβιτς ήταν σημαντικός πολιτικός αντίπαλος του τότε προέδρου της Γιουγκσολαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς.
Nόμπελ Λογοτεχνίας στο Βρετανό VS Naipaul
11.10.2001 20:11 (Ωρα Λονδίνου) Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στο Βρετανό συγγραφέα που έχει γεννηθεί στο Τρινιντάντ, Bι Ες Ναϊπόλ, για τα βιβλία του τα οποία όπως σημειώνει η Σουηδικη Ακαδημια, "μας υποχρεώνουν να δούμε ιστορίες που δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που τους πρέπει". Ο Βρετανός συγγραφέας έχει εκδώσει πάνω από 30 βιβλία, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά και πολιτικές αναλύσεις. Σε συνέντευξη του στο BBC ο συγγραφέας εξέφρασε την χαρά και έκπληξη του.
"Το Λονδίνο κέντρο ξεπλύματος χρήματος" 11.10.2001 0:17 (Ωρα Λονδίνου) Το Σίτι του Λονδίνου, επισημαίνει η έκθεση, δεν έκανε το καθήκον του στο ζήτημα του βρώμικου χρήματος. Πρόκειται, συνεχίζει, για μια κλειστή λέσχη, στην οποία κάθε χρηματιστής ή επιχειρηματίας επιλέγει τη σιωπή πάνω απ' οτιδήποτε άλλο. Οι Γάλλοι κοινοβουλευτικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα διοικητικά μέτρα στους βρετανικούς φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι η νήσος Μαν, το Τζέρσι και το Γκέρνσι. Ο συντάκτης της έκθεσης, ο σοσιαλιστής βουλευτής, Αρνό Μοντεμπούρ επισημαίνει:"Είναι αδύνατο να πάρουμε βοήθεια από τη Βρετανία. Είναι αδύνατο να πάρουμε βοήθεια από τη νήσος Μαν, το Τζέρσι και το Γκέρνσι. Ο βρετανικός νόμος για το τραπεζικό απόρρητο πρέπει να αλλάξει. Το πρόβλημά μας στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι ότι η Βρετανία προστατεύει το τραπεζικό απόρρητο περισσότερο απ' ό,τι προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα". Το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου --το Σίτι-- απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Η Τζούντιθ Μέιχιου, εκπρόσωπος του δημοτικού διαμερίσματος του Σίτι υποστηρίζει ότι το Λονίδνο, λόγω της θέσεώς του ως οικονομικού κέντρου, είναι φυσικό να προσελκύει ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το ξέπλυμα χρήματος. Αυτό όμως, τονίζει, δεν έχει καμία σχέση με το τραπεζικό απόρρητο. "Το Ηνωμένο Βασίλειο", λέει η Τζούντιθ Μέιχιου," έχει ένα ανοιχτό σύστημα, το οποίο βασίζεται στη διαφάνεια. Αντιθέτως, υποστηρίζει, άλλες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται περισσότερο στο τραπεζικό απόρρητο".
Αεροπορικές επιθέσεις στη διάρκεια της μέρας κατά της Καμπούλ
11.10.2001 18:02 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Καμπούλ, βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο για πρώτη φορά στη διάρκεια της ημέρας. Οι δυνάμεις των Ταλεμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά. Χθες τη νύχτα η Καμπούλ δέχτηκε τις πιο σφοδρές επιθέσεις απο την έναρξη των βομβαρδισμών, ενώ βομβαρδίστηκε και η πόλη Κανταχάρ στο νότο. Το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσωεν μετέδωσε ότι πάνω από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ότι εκπρόσωπος των ταλεμπάν είπε πως μόνο από τα συντρίμμια χωριού, ανασύρθηκαν 50 πτώματα. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητες πηγές. Παράλληλα, η Βόρεια Συμμαχία της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη Τσαγκτσαράν στο κεντρικό Αφγανιστάν. Η πληροφορία αυτή επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Στο Λονδίνο, ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θα διαρκέσουν ολόκληρο το χειμώνα και μέχρι το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι 40 στόχοι έχουν χτυπηθεί στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της επιχείρησης.
ΗΠA: Ένας μήνας μετά τις επιθέσεις
11.10.2001 18:13 (Ωρα Λονδίνου) Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Μπούς είπε σε επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο Πεντάγωνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασημένες να εξουδετερώσουν τη τρομοκρατία και δεν θα σταματήσουν μέχρι να αποδωθεί δικαιοσύνη. Στον ένα μήνα που πέρασε από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον άλλαξαν πολλά στην πολιτική και διπλωματική σκακιέρα του πλανήτη, επισημαίνουν πολλοί αναλυτές. Σχεδόν όλες οι χώρες καταδίκασαν τις επιθέσεις, η Ρωσία συμπαρατάχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές Δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις σταμάτησαν να εκφράζουν παράπονα ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν ακούει τις απόψεις άλλων, κυβερνήσεις Μουσουλμανικών χωρών συμφώνησαν με τις αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τα κράτη που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ήδη συζητούν με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τί είδους κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί στο Αφγανιστάν μετά από την κρίση. Εκεί, όμως, που δεν έχει αλλάξει το τοπίο αυτό τον ένα μήνα είναι στο Μεσανατολικό, όπου - όπως αναφέρει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπι Μέισον, πολλοί Άραβες παραμένουν ιδιαίτερα οργισμένοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, μια από τις πιο εντυπωσιακές αποφάσεις για συνεργασία, που συντελέστηκε αυτόν τον ένα μήνα, ήταν αυτή τού γειτονικού με το Αφγανιστάν, Πακιστάν- του πιο φιλικού στο καθεστώς των Ταλεμπάν κράτους, τουλάχιστον πριν από την εκδήλωση της κρίσης - που αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς, όμως, ούτε στιγμή να άρει τις επιφυλάξεις του. Στη χώρα αυτή, σημειώθηκαν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα εκατοντάδες στρατιώτες με αυτόματα όπλα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε αρκετές πόλεις του Πακιστάν όπου αύριο οργανώνται διαδηλώσεις υπέρ των Ταλεμπάν. Στις αρχές της εδβομάδας 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στις πόλεις Κουέτα και Πεσαβάρ.
Ταλεμπάν: "Οι άμαχοι στόχος του Πενταγώνου"
11.10.2001 18:23 (Ωρα Λονδίνου) Όπως είπε ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ, πάνω από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριό κοντά στην Τζαλαλαμπάντ στα Ανατολικά και άλλοι 15 στην ίδια την πόλη στον βομβαρδισμό τεμένους. Ο πραγματικός πόλεμος, είπε, θα αρχίσει όταν αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Οι επιθέσεις στην περιοχή της Καμπούλ ήταν οι πιο σφοδρές από την έναρξη των βομβαρδισμών, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης Βόρειας Συμμαχίας. Ο ηγέτης των Ταλεμπάν μουλάς Ομάρ, στο πρώτο του ανακοινωθέν από την έναρξη των βομβαρδισμών, καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να ενωθούν στον αγώνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε προηχογραφημένο μήνυμά του προς το BBC, ο μουλάς Ομάρ υπογραμμίζει ότι μπορεί οι αμερικανικές δυνάμεις να είναι ισχυρές, αλλά δεν είναι αήττητες. "Οι πραγματικοί μουσουλμάνοι οφείλουν ταχθούν με αποφασιστικότητα εναντίον αυτής της αλλαζονικής δύναμης", είπει ο μουλάς Ομάρ." Ολοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να διαδηλώσουν εναντίον της Αμερικής. Να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την ισλαμική επικράτεια του Αφγανιστάν. Να μην υποκύψουν στην Αμερική και να μην της επιτρέπουν να αποκαλεί τους μουσουλμάνους τρομοκράτες", τόνισε ο μουλάς Ομάρ.
Σε νέα φάση η επιχείρηση στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν αναλυτές
11.10.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις τέσσερις πρώτες ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών του Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιχείρηση εισέρχεται σε νέα φάση με το κέντρο βάρους να μετατίθεται στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των επιθέσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, όμως, όπως σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, η επιχείρηση επικεντρώνεται από εδώ και στο εξής στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν και στην ηγεσία τους. Πηγές του Πενταγώνου αφήνουν να εννοηθεί ότι πολλές από τις τελευταίες επιθέσεις έγιναν εναντίον φυλακίων και στρατώνων. Χρησιμοποιήθηκαν δε, βόμβες κατευθυνόμενες με ακτίνες λέιζερ, οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για να καταστρέφουν καταφύγια. Οι βόμβες αυτές είχαν ως στόχο υπόγειες σήραγγες ή συγκροτήματα από σπηλιές όπου εκτιμάται ότι κρύβεται η ηγεσία των Ταλεμπάν. Ο αναλυτής μας θεωρεί ότι, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακροχρόνιας, όπως έχουν δηλώσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκστρατείας, η στρατηγική προσέγγισή της καθίσταται σαφής. Ο στόχος, προσθέτει, είναι να καταστραφεί όσο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου της οργάνωσης Αλ Κάιντα είναι δυνατό και, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποδυναμωθεί το καθεστώς των Ταλεμπάν. Το Πεντάγωνο, προφανώς σε συνεργασία με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκεντρώνει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα ώστε να είναι σε θέση να στείλει επίλεκτες δυνάμεις καταδρομών στο Αφγανιστάν. Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και να εξουδετερώσουν τις ξένες δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι μαχητές αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες ανέρχονται πιθανόν σε αρκετές χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιθέσεις δίνουν τη δυνατότητα στις αντιτιθέμενες στους Ταλεμπάν δυνάμεις να προελαύνουν. Δεν είναι όμως σαφές, σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, πότε θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Ίσως οι τελευταίοι να αναμένουν κάποιες σημαντικές επιτυχίες της Βόρειας Συμμαχίας, όπως την κατάληψη μιας αεροπορικής βάσης κλειδί από την οποία θα απογειώνονται ελικόπτερα.
Αεροπορικές επιθέσεις στην Καμπούλ
11.10.2001 14:24 (Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικά μαχητικά πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Καμπούλ, βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο για πρώτη φορά στη διάρκεια της ημέρας. Στη διάρκεια της νύχτας, η Καμπούλ δέχτηκε τις πιο έντονες επιθέσεις απο την έναρξη των βομβαρδισμών ενώ στόχο αποτέλεσε και η πόλη Κανταχάρ στο νότο. Παραλληλα η Βόρεια Συμμαχία λέει ότι κατέλαβε την πόλη Τσεγκτσεράν στο κεντρικό Αφγανιστάν. Στο Λονδίνο, ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θα διαρκέσουν ολόκληρο το χειμώνα και μέχρι το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι 40 στόχοι έχουν χτυπηθεί στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της επιχείρησης.
Ταλεμπάν: "Οι άμαχοι στόχος του Πενταγώνου"
11.10.2001 15:08 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιθέσεις στην περιοχή της Καμπούλ ήταν οι πιο έντονες από την έναρξη των βομβαρδισμών, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης Βόρειας Συμμαχίας. Στόχο απετέλεσε και η Κανταχάρ στο νότο. Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει ότι κατέλαβε την πόλη Τσεγκτσεράν στο κεντρικό Αφγανιστάν. Ο ηγέτης των Ταλεμπάν μουλάς Ομάρ, στο πρώτο του ανακοινωθέν από την έναρξη των βομβαρδισμών, καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να ενωθούν στον αγώνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε προηχογραφημένο μήνυμά του προς το BBC, ο μουλάς Ομάρ υπογραμμίζει ότι μπορεί οι αμερικανικές δυνάμεις να είναι ισχυρές, αλλά δεν είναι αήττητες. "Οι πραγματικοί μουσουλμάνοι οφείλουν ταχθούν με αποφασιστικότητα εναντίον αυτής της αλλαζονικής δύναμης", είπει ο μουλάς Ομάρ." Ολοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να διαδηλώσουν εναντίον της Αμερικής. Να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την ισλαμική επικράτεια του Αφγανιστάν. Να μην υποκύψουν στην Αμερική και να μην της επιτρέπουν να αποκαλεί τους μουσουλμάνους τρομοκράτες", τόνισε ο μουλάς Ομάρ.
Σε νέα φάση η επιχείρηση στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν αναλυτές
11.10.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις τέσσερις πρώτες ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών του Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιχείρηση εισέρχεται σε νέα φάση με το κέντρο βάρους να μετατίθεται στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των επιθέσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, όμως, όπως σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, η επιχείρηση επικεντρώνεται από εδώ και στο εξής στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν και στην ηγεσία τους. Πηγές του Πενταγώνου αφήνουν να εννοηθεί ότι πολλές από τις τελευταίες επιθέσεις έγιναν εναντίον φυλακίων και στρατώνων. Χρησιμοποιήθηκαν δε, βόμβες κατευθυνόμενες με ακτίνες λέιζερ, οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για να καταστρέφουν καταφύγια. Οι βόμβες αυτές είχαν ως στόχο υπόγειες σήραγγες ή συγκροτήματα από σπηλιές όπου εκτιμάται ότι κρύβεται η ηγεσία των Ταλεμπάν. Ο αναλυτής μας θεωρεί ότι, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακροχρόνιας, όπως έχουν δηλώσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκστρατείας, η στρατηγική προσέγγισή της καθίσταται σαφής. Ο στόχος, προσθέτει, είναι να καταστραφεί όσο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου της οργάνωσης Αλ Κάιντα είναι δυνατό και, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποδυναμωθεί το καθεστώς των Ταλεμπάν. Το Πεντάγωνο, προφανώς σε συνεργασία με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκεντρώνει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα ώστε να είναι σε θέση να στείλει επίλεκτες δυνάμεις καταδρομών στο Αφγανιστάν. Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και να εξουδετερώσουν τις ξένες δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι μαχητές αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες ανέρχονται πιθανόν σε αρκετές χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιθέσεις δίνουν τη δυνατότητα στις αντιτιθέμενες στους Ταλεμπάν δυνάμεις να προελαύνουν. Δεν είναι όμως σαφές, σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, πότε θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Ίσως οι τελευταίοι να αναμένουν κάποιες σημαντικές επιτυχίες της Βόρειας Συμμαχίας, όπως την κατάληψη μιας αεροπορικής βάσης κλειδί από την οποία θα απογειώνονται ελικόπτερα.
ΗΠA: Ένας μήνας μετά
11.10.2001 12:43 (Ωρα Λονδίνου) Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες - διάστημα που ήταν αρκετό για να αλλάξουν πολλά στην πολιτική και διπλωματική σκακιέρα του πλανήτη: σε αυτό το διάστημα, σχεδόν όλες οι χώρες καταδίκασαν τις επιθέσεις, η Ρωσία συμπαρατάχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές Δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις σταμάτησαν να εκφράζουν παράπονα ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν ακούει τις απόψεις άλλων, κυβερνήσεις Μουσουλμανικών χωρών συμφώνησαν με τις αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τα κράτη που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ήδη συζητούν με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τί είδους κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί στο Αφγανιστάν μετά από την κρίση. Εκεί, όμως, που δεν έχει αλλάξει το τοπίο αυτόν τον ένα μήνα είναι στο Μεσανατολικό, όπου - όπως αναφέρει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπι Μέισον, πολλοί Άραβες παραμένουν ιδιαίτερα οργισμένοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, μια από τις πιο εντυπωσιακές αποφάσεις για συνεργασία, που συντελέστηκε αυτόν τον ένα μήνα, ήταν αυτή τού γειτονικού με το Αφγανιστάν, Πακιστάν- του πιο φιλικού στο καθεστώς των Ταλεμπάν κράτους, τουλάχιστον πριν από την εκδήλωση της κρίσης - που αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς, όμως, ούτε στιγμή να άρει τις επιφυλάξεις του. Στη χώρα αυτή, σημειώθηκαν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όλο αυτό το διάστημα.
Και τρίτο κρούσμα άνθρακος στη Φλόριντα
11.10.2001 10:20 (Ωρα Λονδίνου) Nέο κρούσμα άνθρακος έκανε την εμφάνισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγο μετά το θάνατο ενός ατόμου από τα ίδια συμπτώματα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι διερευνάται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το βακτηρίδιο μπορεί να συνδέεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Δηλώνουν επίσης ότι το βακτήριο έχει εντοπισθεί μόνο στη Φλόριντα και ειδικότερα στην εταιρεία επικοινωνίας Boca Raton. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τις αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο να προμηθευθούν αντιβιοτικά, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για πιθανές επιθέσεις βιολογικών όπλων.
Ο Πάουελ διαψεύδει φήμες ότι σχεδιάζεται επίθεση και κατά άλλων αραβικών χωρών
11.10.2001 9:54 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει άμεσα σχέδια να επιτεθεί εναντίον άλλης χώρας. Ο κ.Πάουελ διέψευσε δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζονται επιθέσεις εναντίον οργανώσεων στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Μαλαισία που έχουν σχέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και το δίκτυο Αλ Κάιντα. Τις δηλώσεις του κ.Πάουελ υποστήριξε και η βρετανική κυβέρνηση η οποία προσδιόρισε τους στόχους των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Βρετανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, είπε ότι οι αρχικοί στόχοι είναι τέσσερεις: Η προσαγωγή του μπιν Λάντεν και των μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στη δικαιοσύνη Η εξουδετέρωση τους ώστε να μην αποτελούν πλέον απειλή. Να σταματήσει το καθεστώς των Ταλεμπάν να υποστηρίζει την τρομοκρατία και τέλος, αν αποδειχθεί αναγκαία, η ανατροπή της ηγεσίας του Αφγανιστάν ώστε να διακοπούν οι σχέσεις της με τη διεθνή τρομοκρατία.
Προειδοποίηση του Οργανισμού Ισλαμικών κρατών
11.10.2001 9:55 (Ωρα Λονδίνου) Οι Υπουργοί Εξωτερικών των μουσουλμανικών χωρών καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά παράλληλα προειδοποίησαν να μην γίνει στόχος, με το πρόσχημα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, άλλη μουσουλμανική ή αραβική χώρα μετά το Αφγανιστάν. Η ανακοίνωση του Οργανισμού Ισλαμικών χωρών, που εκπροσωπεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, εξεδώθη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Κατάρ και τονίζει ότι θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην τρομοκρατία και το δικαίωμα για αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής.
Σε νέα φάση η επιχείρηση στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν αναλυτές
11.10.2001 14:06 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις τέσσερις πρώτες ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών του Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιχείρηση εισέρχεται σε νέα φάση με το κέντρο βάρους να μετατίθεται στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των επιθέσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, όμως, όπως σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, η επιχείρηση επικεντρώνεται από εδώ και στο εξής στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν και στην ηγεσία τους. Πηγές του Πενταγώνου αφήνουν να εννοηθεί ότι πολλές από τις τελευταίες επιθέσεις έγιναν εναντίον φυλακίων και στρατώνων. Χρησιμοποιήθηκαν δε, βόμβες κατευθυνόμενες με ακτίνες λέιζερ, οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για να καταστρέφουν καταφύγια. Οι βόμβες αυτές είχαν ως στόχο υπόγειες σήραγγες ή συγκροτήματα από σπηλιές όπου εκτιμάται ότι κρύβεται η ηγεσία των Ταλεμπάν. Ο αναλυτής μας θεωρεί ότι, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακροχρόνιας, όπως έχουν δηλώσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκστρατείας, η στρατηγική προσέγγισή της καθίσταται σαφής. Ο στόχος, προσθέτει, είναι να καταστραφεί όσο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου της οργάνωσης Αλ Κάιντα είναι δυνατό και, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποδυναμωθεί το καθεστώς των Ταλεμπάν. Το Πεντάγωνο, προφανώς σε συνεργασία με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκεντρώνει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα ώστε να είναι σε θέση να στείλει επίλεκτες δυνάμεις καταδρομών στο Αφγανιστάν. Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και να εξουδετερώσουν τις ξένες δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι μαχητές αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες ανέρχονται πιθανόν σε αρκετές χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιθέσεις δίνουν τη δυνατότητα στις αντιτιθέμενες στους Ταλεμπάν δυνάμεις να προελαύνουν. Δεν είναι όμως σαφές, σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, πότε θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Ίσως οι τελευταίοι να αναμένουν κάποιες σημαντικές επιτυχίες της Βόρειας Συμμαχίας, όπως την κατάληψη μιας αεροπορικής βάσης κλειδί από την οποία θα απογειώνονται ελικόπτερα.
Nόμπελ Λογοτεχνίας στο βρετανό Βι Ες Ναϊπόλ
11.10.2001 13:46 (Ωρα Λονδίνου) Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στο Βρετανό συγγραφέα που έχει γεννηθεί στο Τρινιντάντ, Bι Ες Ναϊπόλ, για τα έργα του τα οποία όπως σημειώνει η Σουηδικη Ακαδημια, "μας υποχρεώνουν να δούμε την ύπαρξη των ιστοριών οι οποίες δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που τους πρέπει".
Ταλεμπάν: "Οι άμαχοι στόχος του Πενταγώνου"
11.10.2001 12:33 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιθέσεις στην περιοχή της Καμπούλ ήταν οι πιο έντονες από την έναρξη των βομβαρδισμών, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης Βόρειας Συμμαχίας. Στόχο απετέλεσε και η Κανταχάρ στο νότο. Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει ότι κατέλαβε την πόλη Τσεγκτσεράν στο κεντρικό Αφγανιστάν. Ο ηγέτης των Ταλεμπάν μουλάς Ομάρ, στο πρώτο του ανακοινωθέν από την έναρξη των βομβαρδισμών, καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να ενωθούν στον αγώνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε προηχογραφημένο μήνυμά του προς το BBC, ο μουλάς Ομάρ υπογραμμίζει ότι μπορεί οι αμερικανικές δυνάμεις να είναι ισχυρές, αλλά δεν είναι αήττητες. "Οι πραγματικοί μουσουλμάνοι οφείλουν ταχθούν με αποφασιστικότητα εναντίον αυτής της αλλαζονικής δύναμης", είπει ο μουλάς Ομάρ." Ολοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να διαδηλώσουν εναντίον της Αμερικής. Να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την ισλαμική επικράτεια του Αφγανιστάν. Να μην υποκύψουν στην Αμερική και να μην της επιτρέπουν να αποκαλεί τους μουσουλμάνους τρομοκράτες", τόνισε ο μουλάς Ομάρ.
Σε νέα φάση η επιχειρήση στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν αναλυτές
11.10.2001 12:39 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις τέσσερις πρώτες ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών του Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιχείρηση εισέρχεται σε νέα φάση με το κέντρο βάρους να μετατίθεται στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των επιθέσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, όμως, όπως σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, η επιχείρηση επικεντρώνεται από εδώ και στο εξής στις χερσαίες δυνάμεις των Ταλεμπάν και στην ηγεσία τους. Πηγές του Πενταγώνου αφήνουν να εννοηθεί ότι πολλές από τις τελευταίες επιθέσεις έγιναν εναντίον φυλακίων και στρατώνων. Χρησιμοποιήθηκαν δε, βόμβες κατευθυνόμενες με ακτίνες λέιζερ, οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για να καταστρέφουν καταφύγια. Οι βόμβες αυτές είχαν ως στόχο υπόγειες σήραγγες ή συγκροτήματα από σπηλιές όπου εκτιμάται ότι κρύβεται η ηγεσία των Ταλεμπάν. Ο αναλυτής μας θεωρεί ότι, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακροχρόνιας, όπως έχουν δηλώσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκστρατείας, η στρατηγική προσέγγισή της καθίσταται σαφής. Ο στόχος, προσθέτει, είναι να καταστραφεί όσο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου της οργάνωσης Αλ Κάιντα είναι δυνατό και, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποδυναμωθεί το καθεστώς των Ταλεμπάν. Το Πεντάγωνο, προφανώς σε συνεργασία με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκεντρώνει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα ώστε να είναι σε θέση να στείλει επίλεκτες δυνάμεις καταδρομών στο Αφγανιστάν. Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και να εξουδετερώσουν τις ξένες δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι μαχητές αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες ανέρχονται πιθανόν σε αρκετές χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιθέσεις δίνουν τη δυνατότητα στις αντιτιθέμενες στους Ταλεμπάν δυνάμεις να προελαύνουν. Δεν είναι όμως σαφές, σημειώνει ο στρατιωτικός αναλυτής του BBC, πότε θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Ίσως οι τελευταίοι να αναμένουν κάποιες σημαντικές επιτυχίες της Βόρειας Συμμαχίας, όπως την κατάληψη μιας αεροπορικής βάσης κλειδί από την οποία θα απογειώνονται ελικόπτερα.
ΗΠA: Ένας μήνας μετά
11.10.2001 12:43 (Ωρα Λονδίνου) Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες - διάστημα που ήταν αρκετό για να αλλάξουν πολλά στην πολιτική και διπλωματική σκακιέρα του πλανήτη: σε αυτό το διάστημα, σχεδόν όλες οι χώρες καταδίκασαν τις επιθέσεις, η Ρωσία συμπαρατάχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές Δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις σταμάτησαν να εκφράζουν παράπονα ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν ακούει τις απόψεις άλλων, κυβερνήσεις Μουσουλμανικών χωρών συμφώνησαν με τις αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τα κράτη που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ήδη συζητούν με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τί είδους κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί στο Αφγανιστάν μετά από την κρίση. Εκεί, όμως, που δεν έχει αλλάξει το τοπίο αυτόν τον ένα μήνα είναι στο Μεσανατολικό, όπου - όπως αναφέρει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μπάρναμπι Μέισον, πολλοί Άραβες παραμένουν ιδιαίτερα οργισμένοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, μια από τις πιο εντυπωσιακές αποφάσεις για συνεργασία, που συντελέστηκε αυτόν τον ένα μήνα, ήταν αυτή τού γειτονικού με το Αφγανιστάν, Πακιστάν- του πιο φιλικού στο καθεστώς των Ταλεμπάν κράτους, τουλάχιστον πριν από την εκδήλωση της κρίσης - που αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς, όμως, ούτε στιγμή να άρει τις επιφυλάξεις του. Στη χώρα αυτή, σημειώθηκαν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όλο αυτό το διάστημα.
"Κακομεταχείριση στις φυλακές της πΓΔΜ" 11.10.2001 13:16 (Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν: Πληροφορίες για δέκα νεκρούς
11.10.2001 9:50 (Ωρα Λονδίνου) Τις πιο σφοδρές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν από την έναρξη της εκστρατείας εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά την τέταρτη ημέρα των βομβαρδισμών. Η πρωτεύουσα Καμπούλ σείστηκε από ισχυρότατες εκρήξεις, ενώ πληφορορίες αναφέρουν ότι η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις. Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και κατά του Κανταχάρ στα νότια της χώρας. Πολλοί κάτοικοι της πόλης την εγκαταλείπουν παίρνοντας μαζί τους ότι μπορούν. Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά βόμβες που καθοδηγούνται από λέιζερ και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν υπόγεια καταφύγια. Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν αντεπιτέθηκαν χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν περισσότερα από 70 άτομα έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, αλλά οι δηλώσεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι το επόμενο στάδιο της εκστρατείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Μπους έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των 22 πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Οσάμα μπιν Λάντεν και δύο άνδρες που πιστεύεται ότι είναι οι υπαρχηγοί του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν 5 εκατομμύρια δολλάρια για τη σύλληψη τους.
Προειδοποίηση του Οργανισμού Ισλαμικών κρατών
11.10.2001 9:55 (Ωρα Λονδίνου) Οι Υπουργοί Εξωτερικών των μουσουλμανικών χωρών καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά παράλληλα προειδοποίησαν να μην γίνει στόχος, με το πρόσχημα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, άλλη μουσουλμανική ή αραβική χώρα μετά το Αφγανιστάν. Η ανακοίνωση του Οργανισμού Ισλαμικών χωρών, που εκπροσωπεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, εξεδώθη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Κατάρ και τονίζει ότι θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην τρομοκρατία και το δικαίωμα για αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής.
Και τρίτο κρούσμα άνθρακος στη Φλόριντα
11.10.2001 10:20 (Ωρα Λονδίνου) Nέο κρούσμα άνθρακος έκανε την εμφάνισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγο μετά το θάνατο ενός ατόμου από τα ίδια συμπτώματα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι διερευνάται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το βακτηρίδιο μπορεί να συνδέεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Δηλώνουν επίσης ότι το βακτήριο έχει εντοπισθεί μόνο στη Φλόριντα και ειδικότερα στην εταιρεία επικοινωνίας Boca Raton. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τις αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο να προμηθευθούν αντιβιοτικά, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για πιθανές επιθέσεις βιολογικών όπλων.
Ο Πάουελ διαψεύδει φήμες ότι σχεδιάζεται επίθεση και κατά άλλων αραβικών χωρών
11.10.2001 9:54 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει άμεσα σχέδια να επιτεθεί εναντίον άλλης χώρας. Ο κ.Πάουελ διέψευσε δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζονται επιθέσεις εναντίον οργανώσεων στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Μαλαισία που έχουν σχέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και το δίκτυο Αλ Κάιντα. Τις δηλώσεις του κ.Πάουελ υποστήριξε και η βρετανική κυβέρνηση η οποία προσδιόρισε τους στόχους των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Βρετανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, είπε ότι οι αρχικοί στόχοι είναι τέσσερεις: Η προσαγωγή του μπιν Λάντεν και των μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στη δικαιοσύνη Η εξουδετέρωση τους ώστε να μην αποτελούν πλέον απειλή. Να σταματήσει το καθεστώς των Ταλεμπάν να υποστηρίζει την τρομοκρατία και τέλος, αν αποδειχθεί αναγκαία, η ανατροπή της ηγεσίας του Αφγανιστάν ώστε να διακοπούν οι σχέσεις της με τη διεθνή τρομοκρατία.
Η Τουρκία μπορεί να μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
11.10.2001 9:55 (Ωρα Λονδίνου) Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό αν καταστεί αναγκαίο να λάβουν μέρος στην αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία αν και, σύμφωνα με τους ανταποκριτές ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση της Αγκυρας δήλωσε ότι δεν της ζητήθηκε ακόμη να μετέχει με δυνάμεις στην εκστρατεία. Η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιούν τα αμερικανικά αεροσκάφη τον εναέριο χώρο της καθώς και τις αεροπορικές της βάσεις. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι πρόθυμες να εκπαιδεύσουν τους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας που μάχεται τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.
H Motorola απολύει 7 χιλιάδες υπαλλήλους
11.10.2001 9:51 (Ωρα Λονδίνου) Η Motorola, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε απολύσεις 7 χιλιάδων υπαλλήλων της. Από την αρχή του χρόνου, η Motorola έχει απολύσει 39 χιλιάδες υπαλλήλους - περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού της δυναμικού. Η ανακοίνωση για τις νέες απολύσεις ήρθε μία μέρα μετά τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ζημιές της εταιρείας στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου ανέρχονται στα 153 εκατομμύρια δολάρια.
Ανασκόπηση του Ευρωπαϊκού τύπου 11.10.2001 10:19 (Ωρα Λονδίνου) Η EXPRESSO της Πορτογαλίας εκφράζει την ανακούφισή της γιατί, παρά τους φόβους της, δεν έχει γίνει καμία τρομοκρατική ενέργεια μετά τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν. "Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν δέχθηκε σοβαρά πλήγματα από τις συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων ανά το κόσμο" σημειώνει η Πορτογαλική εφημερίδα. "Ενας κόσμος πολύ λιγότερο ασφαλής σε σχέση με πριν ένα μήνα" είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της EL MUNDO. Η Ισπανική εφημερίδα γράφει ότι οι αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί μπορεί να ισοπεδώσουν το Αφγανιστάν, μπορεί να διαλύσουν το καθεστώς των Ταλεμπάν, μπορεί να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν αλλά δεν θα καταφέρουν να απαλείψουν την οργή χιλιάδων Αράβων που είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την εκστρατεία του Μπιν Λάντεν. Η Γαλλική L' EXPRESS σημειώνει ότι άνθρωποι σαν τον Μπιν Λάντεν είναι οι χειρότεροι εχθροί του Ισλάμ για αιώνες. Η Γαλλική εφημερίδα απευθύνεται στον ίδιο τον Μπιν Λάντεν και γράφει χαρακτηριστικά : "Tο Ισλάμ ήταν κάποτε ισχυρότερο από τον Χριστιανισμό αλλά έμεινε πίσω γιατί υπήρξαν άνθρωποι σαν και εσένα" Η DER STADARD υποστηρίζει ότι η υπάρχει μεγαλύτερος πλουραλισμός στην κάλυψη του πολέμου στο Αφγανιστάν και αυτό οφείλεται στην παρουσία του Αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο όλος ο κόσμος ενημερωνόταν από το CNN - τώρα όμως μιά διαφορετική φωνή δίνει τη δική της μάχη στην ενημέρωση γράφει η DER STANDARD,που σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν θετική εάν δεν προβαλλόταν συνεχώς ο Μπιν Λάντεν - ο "άνθρωπος που επιβουλεύεται την ελευθερία" -όπως γράφει χαρακτηριστικά. H INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE σημειώνει ότι ο Αλ Τζαζίρα είναι ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός που έχει ανταποκριτή στις περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλεμπάν. Η INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE καλεί την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει το σταθμό. Ζητά από τους πολιτικούς να είναι πρόθυμοι να δίνουν συνεντεύξεις στον αραβικό σταθμό για να αντισταθμίσουν την αντι-αμερικανική προπαγάνδα. H LE NOUVEL OBSERVATEUR σχολιάζει την απουσία της Ευρώπης από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η Γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Αγγλοσάξωνες οδηγούν την αντι-τρομοκρατική εκστρατεία ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθεί. "Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκμεταλεύεται την κατάσταση για να προωθήσει ρωσικά συμφέροντα" γράφει η LE MONDE. H Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να δείξουν ανοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τσετσενία με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Μόσχας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας γράγει η LE MONDE.
Σφοδρές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν: Πληροφορίες για δέκα νεκρούς
11.10.2001 7:52 (Ωρα Λονδίνου) Τις πιο σφοδρές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν από την έναρξη της εκστρατείας εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά την τέταρτη ημέρα των βομβαρδισμών. Η πρωτεύουσα Καμπούλ σείστηκε από ισχυρότατες εκρήξεις, ενώ πληφορορίες αναφέρουν ότι η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις. Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και κατά του Κανταχάρ στα νότια της χώρας. Πολλοί κάτοικοι της πόλης την εγκαταλείπουν πέρνοντας μαζί τους ότι μπορούν. Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά βόμβες που καθοδηγούνται από λέιζερ και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν υπόγεια καταφύγια. Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν αντεπιτέθηκαν χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν περισσότερα από 70 άτομα έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, αλλά οι δηλώσεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το επόμενο στάδιο της εκστρατείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Μπους έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των 22 πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Οσάμα μπιν Λάντεν και δύο άνδρες που πιστεύεται ότι είναι οι υπαρχηγοί του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν 5 εκατομμύρια δολλάρια για τη σύλληψη τους.
H Motorola απολύει 7 χιλιάδες υπαλλήλους
11.10.2001 8:19 (Ωρα Λονδίνου) Η Motorola, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε απολύσεις 7 χιλιάδων υπαλλήλων της. Από την αρχή του χρόνου η Motorola έχει απολύσει 39 χιλιάδες υπαλλήλους - περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού της δυναμικού. Η ανακοίνωση για τις νέες απολύσεις ήρθε μία μέρα μετά τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ζημιές της εταιρείας στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου ανέρχονται στα 153 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Πάουελ διαψεύδει φήμες ότι σχεδιάζεται επίθεση και κατά άλλων αραβικών χωρών
11.10.2001 5:28 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει άμεσα σχέδια να επιτεθεί εναντίον άλλης χώρας. Ο κ.Πάουελ διέψευσε δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζονται επιθέσεις εναντίον οργανώσεων στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Μαλαισία που έχουν σχέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και το δίκτυο Αλ Κάιντα. Τις δηλώσεις του κ.Πάουελ υποστήριξε και η βρετανική κυβέρνηση η οποία προσδιόρισε τους στόχους των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Βρετανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ στη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, είπε ότι οι αρχικοί στόχοι είναι τέσσερεις. Η προσαγωγή του μπιν Λάντεν και των μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στη δικαιοσύνη. Η εξουδετέρωση τους ώστε να μην αποτελούν πλέον απειλή. Να σταματήσει το καθεστώς των Ταλεμπάν να υποστηρίζει την τρομοκρατία και τέλος, αν αποδειχθεί αναγκαία η ανατροπή της ηγεσίας του Αφγανιστάν ώστε να διακοπούν οι σχέσεις της με τη διεθνή τρομοκρατία.
Ο μουλάς Ομάρ ζητά τη βοήθεια όλων των μουσουλμάνων
11.10.2001 4:31 (Ωρα Λονδίνου) Στη πρώτη του δήλωση από τότε που άρχισαν οι αεροπορικές επιθέσεις ο πνευματικός ηγέτης των Ταλεμπάν, μουλάς Ομάρ έκανε έκκληση στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να υποστηρίξουν το Αφγανιστάν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη προηχογραφημένη δήλωση του που έπαιξαν στο BBC αξιωματούχοι των Ταλεμπάν, ο μουλάς Ομαρ έλεγε επίσης ότι αν και ο αμερικανικός στρατός είναι ισχυρός δεν είναι ανίκητος. Στο μεταξύ, ο Λευκός Οικος ζήτησε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να είναι πολύ προσεκτικά στη μετάδοση μηνυμάτων του Οσάμα μπιν Λάντεν ή των οπαδών του διότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για προπαγάνδα ή για τη μετάδοση κρυφών μηνυμάτων. Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ απέρριψε τις δηλώσεις εκπροσώπου της Αλ Κάιντα για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ προέτρεψε τους μουσουλμάνιους να ενωσούν τις δυνάμεις τους στον ιερό πόλεμο- τζιχάντ εναντίον των Αμερικανών και των αμερικανικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο, και πρόσθεσε ότι χιλιάδες νεαροί μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να θυσιαστούν. Ο κ. Πάουελ είπε ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν μια σκληρή πρόκληση που η Αμερική θα αντιμετωπίσει. Πρόσθεσε επίσης ότι οι επιδρομές στο Αφγανιστάν είναι η πρώτη φάση και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν.
Προειδοποίηση του Οργανισμού Ισλαμικών κρατών
11.10.2001 4:39 (Ωρα Λονδίνου) Οι Υπουργοί Εξωτερικών των μουσουλμανικών χωρών καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά παράλληλα προειδοποίησαν να μην γίνει στόχος, με το πρόσχημα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, άλλη μουσουλμανική ή αραβική χώρα μετά το Αφγανιστάν. Η ανακοίνωση του Οργανισμού Ισλαμικών χωρών, που εκπροσωπεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, εξεδώθη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Κατάρ και τόνιζε ότι θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στη τρομοκρατία και το δικαίωμα για αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής.
Οι στόχοι των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν
11.10.2001 0:20 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Πάουελ διέψευσε δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζονται επιθέσεις εναντίον οργανώσεων στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Μαλαισία που έχουν σχέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και το δίκτυο Αλ Κάιντα. Τις δηλώσεις του κ.Πάουελ υποστήριξε και η βρετανική κυβέρνηση η οποία προσδιόρισε τους στόχους των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Βρετανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ στη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, είπε ότι οι αρχικοί στόχοι είναι τέσσερεις. Η προσαγωγή του μπιν Λάντεν και των μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στη δικαιοσύνη. Η εξουδετέρωση τους ώστε να μην αποτελούν πλέον απειλή. Να σταματήσει το καθεστώς των Ταλεμπάν να υποστηρίζει την τρομοκρατία και τέλος, αν αποδειχθεί αναγκαία η ανατροπή της ηγεσίας του Αφγανιστάν ώστε να διακοπούν οι σχέσεις της με τη διεθνή τρομοκρατία.
Η Τουρκία μπορεί να μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις
11.10.2001 5:11 (Ωρα Λονδίνου) Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στη κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό αν καταστεί αναγκαίο να λάβουν μέρος στην αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία αν και, σύμφωνα με τους ανταποκριτές ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση της Αγκυρας δήλωσε ότι δεν της ζητήθηκε ακόμη να μετέχει με δυνάμεις στην εκστρατεία. Η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιούν τα αμερικανικά αεροσκάφη τον εναέριο χώρο της καθώς και τις αεροπορικές της βάσεις. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι πρόθυμες να εκπαιδεύσουν τους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας που μάχεται τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.
|