Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-10-18
Το αυτοκίνητο που εξερράγη στο χωριό Μπέϊτ Τζαχούρ προκάλεσε το θάνατο του στελέχους της Φατάχ και δύο συνοδών του 19.10.2001 0:19 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται και το στέλεχος της Φατάχ, Ατέφ Αμπαγιάτ, που ήταν στρατιωτικός διοικητής υπεύθυνος για τη Βηθλεέμ και κατεζητείτο από το Ισραήλ. Λίγο μετά το συμβάν Παλαιστίνιοι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον Εβραϊκού οικισμού, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ. Ενώ ταυτόχρονα περίπου χίλιοι εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακές της Βηθλεέμ για να λυντσάρουν άτομα που κρατούνται εκεί κατηγορούμενα για συνεργασία με το Ισραήλ. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Αμπαγιάτ ήταν σε κατάλογο καταζητούμενων για σχεδιασμό προηγούμενων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι δυνάμεις του ευθύνονται για το θάνατο του. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μαρουάν Μπαργκούτι είπε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ για το θάνατο του στελέχους της Φατάχ. Η έκρηξη στο αυτοκίνητο σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη δολοφονία - από Παλαιστινίους μαχητές - του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, και ενώ το Ισραήλ είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για την ενέργεια αυτή. Την κηδεία του κ. Ζεεβί που έγινε σήμερα, παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα. Πρόκειται για τον πρώτο στα χρονικά, από τη δημιουργία του Εβραϊκού κράτους, εκλεγμένο αξιωματούχο, που σκοτώθηκε από Παλαιστινίους. Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάαθ, επιβεβαίωσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή δολοφονία του κ. Ζεεβί. Ο κ. Σάαθ, όμως, έκανε σαφές ότι οι συλληφθέντες δεν θα παραδοθούν στο Ισραήλ όπως έχει αξιώσει ο πρωθυπουργός του, Αριέλ Σαρόν.
Τί εννοούν οι Ταλεμπάν όταν καλούν τους πιστούς σε Τζιχάντ ;
19.10.2001 0:15 (Ωρα Λονδίνου) Αλλά αυτή η Αραβική λέξη, που κατά κυριολεξία μεταφράζεται ως "αγώνας" ή ως "πάλη", έχει διϊστάμενη σημασία ανάλογα με τον Ισλαμιστή ειδικό που αναλαμβάνει να την εκλαϊκεύσει. Για μερικούς, Τζιχάντ είναι η θεωρητική υπεράσπιση των ιδεωδών του Ισλάμ έναντι επιβλαβών εξωτερικών επιρροών. Για άλλους, Τζιχάντ σημαίνει την υποχρέωση κάθε πιστού να αγωνιστεί με δυναμικά μέσα για να εξαλειφθεί κάθε Δυτική επιρροή από τον Ισλαμικό κόσμο, είτε αυτή εκφράζεται μέσω διεφθαρμένων καθεστώτων, είτε μέσω της παρουσίας δυτικών στρατευμάτων σε μουσουλμανικές χώρες. Αυτή την τελευταία - πιό ριζοσπαστική - ερμηνεία, περί "ιερού πολέμου" δηλαδή, έχουν ασπαστεί οι μαχητικές Ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου, η παλαιστινιακή Χαμάς, και ο "Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος", χωρίς βέβαια πάντοτε να συμφωνούν με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η οργάνωση Αλ Κάϊντα. Όσο για τις ρίζες της ερμηνείας που δίνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι υποστηρικτές του στην έννοια του Τζιχάντ, αυτές εντοπίζονται σύμφωνα με τους ειδικούς στις αρχές του 20ου αιώνα, σε δύο Ισλαμικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο και στο Πακιστάν, ώς αντίδραση στο φαινόμενο της αποικιοκρατίας. Το κίνημα της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" στην Αίγυπτο και η οργάνωση "Ισλαμικός Σύνδεσμος" στο Πακιστάν, ιδρύθηκαν από στοχαστές που προσπάθησαν να επαναφέρουν στο πολιτικό πεδίο το ιδεώδες της ένωσης - κάτω από μία σημαία - θρησκείας και κράτους. Τα κινήματα αυτά θεωρούσαν ότι η δυτικόφερνη ιδέα του χωρισμού κράτους και θρησκείας ήταν υπεύθυνη για την παρακμή των μουσουλμανικών κοινωνιών. Υποστήριζαν δε ότι η επιστροφή στο παραδοσιακό Ισλάμ και η υϊοθέτηση ενός αυστηρού κώδικα συμπεριφοράς από τις κοινωνίες αυτές, θα τούς προσέδιδε την πάλαι ποτέ αίγλη και επιρροή τους σε διεθνές επίπεδο. Οι πρωτεργάτες των κινημάτων αυτών ερμηνεύαν τον όρο Τζιχάντ ως ιερό πόλ εμο με στόχο την απελευθέρωση των μουσουλμανικών εδαφών από τις Δυτικές αποικιοκρατικές δυνάμεις της εποχής, κάτι που δεν μπόρεσαν όμως να πραγματοποιήσουν.
Στην δεκαετία του 1950 ένα επιφανές στέλεχος της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" ο Σαγιέντ Κούτμπ, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας ως άπιστους όλους τους μη μουσουλμάνους, ακόμα και όσους Άραβες ήταν Χριστιανοί, και κηρρύσοντας ιερό πόλεμο εναντίον τους. Μάλιστα προέβλεψε ως αναπόφευκτη την σύγκρουση μεταξύ των πολιτισμών του Ισλάμ και της Δύσης. Σύμφωνα με το δόκτωρα Αζάμ Ταμίμι (διευθυντή του Ινστιτούτου Ισλαμικής Πολιτικής Σκέψης του Λονδίνου), τα γραπτά του Κούτμπ, που εκτελέσθηκε το 1966 μετά από διαταγή του Αιγύπτιου προέδρου Γκαμάλ Νάσερ, είχαν μεγάλη απήχηση στον Ισλαμικό κόσμο. Τις ιδέες αυτές άρχισαν να ασπάζονται και οι περισσότερο μετριοπαθείς δυνάμεις στον Αραβικό κόσμο στην δεκαετία του 1970, ιδίως μετά τις διαδοχικές στρατιωτικές ήττες των Αράβων από το Ισραήλ και την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών. Έτσι η ερμηνεία περί "ιερού πολέμου εναντίον όλων των απίστων" έγινε το κύριο σημείο αναφοράς για τους Μουτζαχεντίν, τους μαχητές που έσπευσαν στο Αφγανιστάν το 1979 για να πολεμήσουν το Σοβιετικό στρατό κατοχής.
Δύο νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
18.10.2001 22:17 (Ωρα Λονδίνου) Το τελευταίο θύμα που προσβλήθηκε από δερματικό άνθρακα είναι ένας ταχυδρομικός υπάλληλος που εργάζεται στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ. Νωρίτερα επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί και μία υπάλληλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία εργαζόταν ως βοηθός του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Ντάν Ράδερ, στη Νέα Υόρκη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι πρόκειται για μόλυνση στο δέρμα - όχι για την πιό επικίνδυνη μορφή που προσβάλλει τους πνεύμονες - και το θύμα αναμένεται να αναρρώσει πλήρως. Κρούσματα άνθρακα έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί και στα άλλα δύο τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας των ΗΠΑ, το NBC και το ABC. Παράλληλα κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι από τα χιλιάδες άτομα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά για άνθρακα υπάρχουν μέχρι τώρα μόνο έξη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπιστούν αυστηρότατα όσοι κάνουν φάρσες, προκαλώντας συναγερμό για προσβολές από άνθρακα, και ανακοίνωσε ότι ήδη τέσσερα άτομα έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενα για σχετικά εγκλήματα. Νωρίτερα η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στη χώρα αυτή το πρώτο κρούσμα άνθρακα, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υπουργός Υγείας της Κένυας, Σαμ Ονγκέρι, είπε ότι το βακτήριο βρέθηκε σε επιστολή που είχε σταλεί στην Κένυα από τις ΗΠΑ.
Βομβαρδισμός τριών πόλεων στο Αφγανιστάν
18.10.2001 22:44 (Ωρα Λονδίνου) Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας συνεχίστηκαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τουλάχιστον τριών αφγανικών πόλεων - της Καμπούλ, της Κανταχάρ και της Τζαλαλαμπάντ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερ, στην αφγανική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξη άμαχοι - μεταξύ των οποίων πέντε μέλη μίας οικογένειας, από βόμβες που έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί εκπέμπουν στο Αφγανιστάν προγράμματα προετοιμασμένα από ειδικούς σε θέματα ψυχολογικού πολέμου, τα οποία τονίζουν ότι οι δικές τους δυνάμεις είναι καλύτερες, δυνατότερες και ταχύτερες από τους Ταλεμπάν και πως οι βόμβες θα πέφτουν βροχή στα στρατόπεδα των Ταλεμπάν. Ενώ συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ δυνάμεων των Ταλεμπάν και της αντιπολίτευσης, το Πεντάγωνο είπε ότι η Βόρεια Συμμαχία, έχει προωθηθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Μαζάρ Ι Σαρίφ, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη. Οι Ταλεμπάν υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν προσφυγικό καταυλισμό στο Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετά άτομα. Σύμφωνα με τον πρέσβη του Αφγανιστάν στο Πακιστάν, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τότε που άρχισαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί ξεπερνά τους 400. Από την Αμερικανική πλευρά ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Αφγανιστάν σημειώνει προόδο και ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Έξι μη-κυβερνητικές υπηρεσίες αρωγής απήθυναν έκκληση στις ΗΠΑ να διακόψουν τις επιθέσεις και να σταματήσουν επίσης προσωρινά οι συγκρούσεις για να καταστεί δυνατή η αποστολή τροφίμων στους αμάχους πριν από το χειμώνα.
Τρείς Παλαιστίνιοι νεκροί μετά από έκρηξη
18.10.2001 22:36 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται και το στέλεχος της Φατάχ, Ατέφ Αμπαγιάτ, που ήταν στρατιωτικός διοικητής υπεύθυνος για τη Βηθλεέμ και κατεζητείτο από το Ισραήλ. Λίγο μετά το συμβάν Παλαιστίνιοι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον Εβραϊκού οικισμού, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ. Ενώ ταυτόχρονα περίπου χίλιοι εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακές της Βηθλεέμ για να λυντσάρουν άτομα που κρατούνται εκεί κατηγορούμενα για συνεργασία με το Ισραήλ. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Αμπαγιάτ ήταν σε κατάλογο καταζητούμενων για σχεδιασμό προηγούμενων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι δυνάμεις του ευθύνονται για το θάνατο του. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μαρουάν Μπαργκούτι είπε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ για το θάνατο του στελέχους της Φατάχ. Η έκρηξη στο αυτοκίνητο σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη δολοφονία - από Παλαιστινίους μαχητές - του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, και ενώ το Ισραήλ είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για την ενέργεια αυτή. Την κηδεία του κ. Ζεεβί που έγινε σήμερα, παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα. Πρόκειται για τον πρώτο στα χρονικά, από τη δημιουργία του Εβραϊκού κράτους, εκλεγμένο αξιωματούχο, που σκοτώθηκε από Παλαιστινίους. Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάαθ, επιβεβαίωσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή δολοφονία του κ. Ζεεβί. Ο κ. Σάαθ, όμως, έκανε σαφές ότι οι συλληφθέντες δεν θα παραδοθούν στο Ισραήλ όπως έχει αξιώσει ο πρωθυπουργός του, Αριέλ Σαρόν.
Στο εδώλιο το ΝΑΤΟ για το βομβαρδισμό του τηλεοπτικού σταθμού στο Βελιγράδι
18.10.2001 21:00 (Ωρα Λονδίνου) Στην υπόθεση ενάγοντες είναι ένας επιζών του βομβαρδισμού και μερικοί από τους συγγενείς των 16 νεκρών θυμάτων της Νατοϊκής επίθεσης. Οι ενάγοντες λένε στην αίτησή τους ότι τα 17 Ευρωπαϊκά κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η αεροπορική επιδρομή εναντίον του κτιρίου της Σερβικής τηλεόρασης. Αν και η επίθεση έγινε από Νατοϊκές δυνάμεις, οι ενάγοντες λένε ότι το κάθε κράτος - μέλος της Βορειατλαντικής Συμμαχίας φέρει ατομική ευθύνη για τον βομβαρδισμό. Η αρχή της ακροαματικής διαδικασίας είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη. Τότε θα συζητηθεί κατά πόσο είναι παραδεκτή προς συζήτηση η αίτηση των εναγόντων. Η ακρόαση ενώπιον του ΕΔΑΔ γίνεται καθώς ένα δικαστήριο στη Σερβία εξετάζει συναφή υπόθεση, στην οποία κατηγορούμενος είναι ο πρώην επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού που βομβαρδίστηκε. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι δεν διέταξε την εκκένωση του κτιρίου, παρά το ότι είχε προειδοποιηθεί για τον επικείμενο βομβαρδισμό του.
Με προειδοποιήσεις τερμάτισε την επίσκεψη στα Σκόπια ο Ρόμπερτσον
18.10.2001 21:18 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας μετά τις επαφές που είχε σήμερα στα Σκόπια, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι υπάρχει σαφέστατη ευθύνη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της χώρας να τηρήσουν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ειρηνευτική συμφωνία, εγκρίνοντας τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες δίνονται ευρύτερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα. Νωρίτερα ο κ. Ρόμπρτσον προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επικύρωση της συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της βίας και να αποτρέψει την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στις εστίες τους. Ο κ. Ρόμπερτσον και ο επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, μετέβησαν στα Σκόπια καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ανέβαλε για ακόμη μία φορά την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.
Συνάντηση Ετζεβίτ - Στρο για το Αφγανιστάν
18.10.2001 15:46 (Ωρα Λονδίνου) Η Άγκυρα υποστηρίζει πλήρως την εκστρατεία και παρέχει υποστήριξη στην αμερικανική αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πιθανή ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά το τέλος των βομβαρδισμών. Ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, σημειώνει ότι η υποστήριξη της μουσουλμανικής Τουρκίας θεωρείται, από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, κρίσιμη στην προσπάθεια να πεισθούν τα άλλα μουσουλμανικά κράτη ότι η παρούσα επιχείρηση δε στρέφεται εναντίον τους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θέλησε να διασκεδάσει τους φόβους ότι η στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους θα επεκταθεί και στο γειτονικό με την Τουρκία, Ιράκ. Ο Τζακ Στρο είπε ότι η μοναδική στρατιωτική επιχείρηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ημερησία διάταξη είναι αυτή εναντίον του Αφγανιστάν.
Οργή Κούβας κατά Ρωσίας για το κλείσιμο βάσης
18.10.2001 19:44 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη βάση της Λούρδης - Lourdes - κοντά στην πρωτεύουσα Αβάνα, όπου απασχολούνταν περίπου χίλιοι Ρώσοι τεχνικοί. Η ύπαρξη της βάσης αυτής απετέλεσε στο παρελθόν σημείο τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, μάλιστα πέρισυ το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο για αναστολή της οικονομικής βοήθειας προς τη Ρωσία, εάν συνεχίσιε η λειτουργία της βάσης. Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτηρίζει την κίνηση της Ρωσίας μη αποδεκτή καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τη λειτουργία του σταθμού δεν έχει ακυρωθεί. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελπίζει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, από το κλείσιμο του σταθμού. Τα κονδύλια αυτά επαρκούν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για την αγορά 20 δορυφόρων παρακολούθησης και εκατοντάδων υπερσύγχρονων ραντάρ. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης και τη λήξη της λειτουργίας μιας ναυτικής βάσης, που διατηρούσε στο Βιετνάμ.
Στο εδώλιο το ΝΑΤΟ για το βομβαρδισμό του τηλεοπτικού σταθμού στο Βελιγράδι
18.10.2001 21:00 (Ωρα Λονδίνου) Στην υπόθεση ενάγοντες είναι ένας επιζών του βομβαρδισμού και μερικοί από τους συγγενείς των 16 νεκρών θυμάτων της Νατοϊκής επίθεσης. Οι ενάγοντες λένε στην αίτησή τους ότι τα 17 Ευρωπαϊκά κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η αεροπορική επιδρομή εναντίον του κτιρίου της Σερβικής τηλεόρασης. Αν και η επίθεση έγινε από Νατοϊκές δυνάμεις, οι ενάγοντες λένε ότι το κάθε κράτος - μέλος της Βορειατλαντικής Συμμαχίας φέρει ατομική ευθύνη για τον βομβαρδισμό. Η αρχή της ακροαματικής διαδικασίας είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη. Τότε θα συζητηθεί κατά πόσο είναι παραδεκτή προς συζήτηση η αίτηση των εναγόντων. Η ακρόαση ενώπιον του ΕΔΑΔ γίνεται καθώς ένα δικαστήριο στη Σερβία εξετάζει συναφή υπόθεση, στην οποία κατηγορούμενος είναι ο πρώην επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού που βομβαρδίστηκε. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι δεν διέταξε την εκκένωση του κτιρίου, παρά το ότι είχε προειδοποιηθεί για τον επικείμενο βομβαρδισμό του.
Στην Ιταλία δημοσιεύθηκαν επιστολές που φέρεται να έχει γράψει ο Μπιν Λάντεν
18.10.2001 20:23 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιστολές αυτές επαινούν - μεταξύ άλλων - τις τρομοκρατικές δραστηριότητες και καταδικάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα γράμματα αυτά κατασχέθηκαν πριν από τρία χρόνια από την αστυνομία του Λονδίνου, στα πλαίσια των ερευνών που έκανε για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία. Πρόκειται για τέσσερεις συνολικά επιστολές που οι βρετανικές αρχές παρέδωσαν σε Ιταλό δικαστή του Τορίνο, ο οποίος εκδίκασε την έφεση ενός ακραίου Ισλαμιστή υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998. Τις επιστολές δημοσιεύει η Ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα. Ο συγγραφέας των επιστολών αυτών συγχαίρει το Πακιστάν για τις επιτυχημένες δοκιμές πυρηνικών όπλων που πραγματοποίησε και καλεί τα υπόλοιπα μουσουλμανικά κράτη να αποκτήσουν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα."Είναι καθήκον των Μουσουλμάνων να ενισχυθούν ώστε να φοβήσουν τον εχθρό του Θεού" προσθέτει σε άλλο σημείο. Σε άλλη πρωθύστερη επιστολή, ο συγγραφέας χαιρετίζει το γεγονός ότι το καθεστώς των Ταλεμπάν είχε συμπεριληφθεί από τις ΗΠΑ σε λίστα κρατών που θεωρούνταν ότι στηρίζουν την τρομοκρατία. "Τα συγχαρητήρια μου προς την κυβέρνηση των Ταλεμπάν", γράφει, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως "σημάδι καλής συμπεριφοράς". Ο συγγραφέας των επιστολών αυτών ζητά επίσης να εκδιωχθούν οι Αμερικανοί από τη Σαουδική Αραβία, στόχο για τον οποίο δουλεύει από την βάση του στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρει.
Συνάντηση Ετζεβίτ - Στρο για το Αφγανιστάν
18.10.2001 15:42 (Ωρα Λονδίνου) Η Άγκυρα υποστηρίζει πλήρως την εκστρατεία και παρέχει υποστήριξη στην αμερικανική αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πιθανή ειρηνευτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν μετά το τέλος των βομβαρδισμών. Ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, σημειώνει ότι η υποστήριξη της μουσουλμανικής Τουρκίας θεωρείται, από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, κρίσιμη στην προσπάθεια να πεισθούν τα άλλα μουσουλμανικά κράτη ότι η παρούσα επιχείρηση δε στρέφεται εναντίον τους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επεχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους ότι η στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους θα επεκταθεί και στο γειτονικό με την Τουρκία, Ιράκ. Ο Τζακ Στρο είπε ότι η μοναδική στρατιωτική επιχείρηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ημερησία διάταξη είναι αυτή εναντίον του Αφγανιστάν.
Με προειδοποιήσεις τερμάτισε την επίσκεψη στα Σκόπια ο Ρόμπερτσον
18.10.2001 21:18 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας μετά τις επαφές που είχε σήμερα στα Σκόπια, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι υπάρχει σαφέστατη ευθύνη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της χώρας να τηρήσουν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ειρηνευτική συμφωνία, εγκρίνοντας τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες δίνονται ευρύτερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα. Νωρίτερα ο κ. Ρόμπρτσον προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επικύρωση της συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της βίας και να αποτρέψει την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στις εστίες τους. Ο κ. Ρόμπερτσον και ο επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, μετέβησαν στα Σκόπια καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ανέβαλε για ακόμη μία φορά την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.
ΗΠΑ κατά Bayer για το φάρμακο του άνθρακα
18.10.2001 21:23 (Ωρα Λονδίνου) Η εταιρεία είναι αυτή που παρασκευάζει το αντιβιοτικό Ciprofloxacin, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ατόμων που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από το βακτήριο. Η Μπάγιερ, ωστόσο, που διατηρεί το μονοπώλιο παρασκευής του φαρμάκου, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε σχέδια τριπλασιασμού της παραγωγής του τους επόμενους τρεις μήνες, δέχεται πιέσεις ώστε να επιτρέψει την παρασκευή του αντιβιοτικού και από άλλες εταιρείες, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το φάρμακο σε περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο άτομα. Οι ΗΠΑ όμως έχουν δηλώσει ότι θέλουν να διαθέτουν ποσότητα ικανή να χορηγηθεί σε 12 εκατομμύρια πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Τόμι Τόμπσον παραδέχθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το γερμανικό κολοσσό να επιτρέψει το σπάσιμο της πατέντας του φαρμάκου. Ήδη η ινδική φαρμακοβιομηχανία Ραμπανξί έχει προσφερθεί να διαθέτει στις Ηνωμένες Πολιτείες 20 εκατομμύρια δισκία Ciprofloxacin κάθε μήνα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να σπάσει η πατέντα για ένα τέτοιο φάρμακο εγείρει πολλά ερωτήματα. Οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της διατήρησης του μονοπωλίου στην παρασκευή φαρμάκων. Η στάση τους αυτή έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις, καθώς στερεί τις φτωχές χώρες από τη δυνατότητα προμήθειας φτηνών φαρμάκων για την καταπολέμηση ασθενειών όπως το ΕΙΤΖ και η φυματίωση. Τώρα λοιπόν που οι πιέσεις για σπάσιμο της πατέντας προέρχονται από τις ΗΠΑ, οι φαρμακευτικές εταιρείες φοβούνται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημιουργεί δυσάρεστο για τα συμφέροντά τους προηγούμενο σε περιπτώσεις αναπτυσσόμενων χωρών που ζητούν φτηνότερα φάρμακα.
Οργή Κούβας κατά Ρωσίας για το κλείσιμο βάσης
18.10.2001 19:44 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη βάση της Λούρδης - Lourdes - κοντά στην πρωτεύουσα Αβάνα, όπου απασχολούνταν περίπου χίλιοι Ρώσοι τεχνικοί. Η ύπαρξη της βάσης αυτής απετέλεσε στο παρελθόν σημείο τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, μάλιστα πέρισυ το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο για αναστολή της οικονομικής βοήθειας προς τη Ρωσία, εάν συνεχίσιε η λειτουργία της βάσης. Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτηρίζει την κίνηση της Ρωσίας μη αποδεκτή καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τη λειτουργία του σταθμού δεν έχει ακυρωθεί. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελπίζει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, από το κλείσιμο του σταθμού. Τα κονδύλια αυτά επαρκούν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για την αγορά 20 δορυφόρων παρακολούθησης και εκατοντάδων υπερσύγχρονων ραντάρ. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης και τη λήξη της λειτουργίας μιας ναυτικής βάσης, που διατηρούσε στο Βιετνάμ.
Κρούσμα άνθρακα και στο τρίτο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ
18.10.2001 19:00 (Ωρα Λονδίνου) Το τελευταίο θύμα που προσβλήθηκε από τον άνθρακα είναι μία υπάλληλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία εργαζόταν ως βοηθός του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Ντάν Ράδερ, στη Νέα Υόρκη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι πρόκειται για μόλυνση στο δέρμα - όχι για την πιό επικίνδυνη μορφή που προσβάλλει τους πνεύμονες - και το θύμα αναμένεται να αναρρώσει πλήρως. Κρούσματα άνθρακα έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί και στα άλλα δύο τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας των ΗΠΑ, το NBC και το ABC. Παράλληλα κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι από τα χιλιάδες άτομα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά για άνθρακα υπάρχουν μέχρι τώρα μόνο πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπιστούν αυστηρότατα όσοι κάνουν φάρσες, προκαλώντας συναγερμό για προσβολές από άνθρακα, και ανακοίνωσε ότι ήδη τέσσερα άτομα έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενα για σχετικά εγκλήματα. Νωρίτερα η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στη χώρα αυτή το πρώτο κρούσμα άνθρακα, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υπουργός Υγείας της Κένυας, Σαμ Ονγκέρι, είπε ότι το βακτήριο βρέθηκε σε επιστολή που είχε σταλεί στην Κένυα από τις ΗΠΑ.
Τρείς Παλαιστίνιοι νεκροί μετά από έκρηξη
18.10.2001 18:37 (Ωρα Λονδίνου) Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται και το στέλεχος της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, Ατέφ Αμπαγιάτ, που ήταν στρατιωτικός διοικητής υπεύθυνος για τη Βηθλεέμ και κατεζητείτο από το Ισραήλ. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Αμπαγιάτ ήταν σε κατάλογο καταζητούμενων, κατηγορούμενος για σχεδιασμό προηγούμενων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Μπάρμπαρα Πλετ μεταδίδει ότι ο δολοφονηθείς κ. Αμπαγιάτ είχε νωρίτερα συλληφθεί από τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μαρουάν Μπαργκούτι είπε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ για το θάνατο του στελέχους της Φατάχ. Η έκρηξη στο αυτοκίνητο σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη δολοφονία - από Παλαιστινίους μαχητές - του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, και ενώ το Ισραήλ είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για την ενέργεια αυτή. Την κηδεία του κ. Ζεεβί που έγινε σήμερα, παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα. Πρόκειται για τον πρώτο στα χρονικά, από τη δημιουργία του Εβραϊκού κράτους, εκλεγμένο αξιωματούχο, που σκοτώθηκε από Παλαιστινίους. Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάαθ, επιβεβαίωσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή δολοφονία του κ. Ζεεβί. Ο κ. Σάαθ, όμως, έκανε σαφές ότι οι συλληφθέντες δεν θα παραδοθούν στο Ισραήλ όπως έχει αξιώσει ο πρωθυπουργός του, Αριέλ Σαρόν.
ΗΠΑ: Καταδίκη τεσσάρων σε ισόβια, για τις βομβιστικές επιθέσεις σε Κένυα - Τανζανία
18.10.2001 18:58 (Ωρα Λονδίνου) Στον Τανζανό Καλφάν Χαμίς Μοχάμεντ, στο Σαουδάραβα Μοχάμεντ Αλ Οουχάλι στον Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Σαντέκ Οντέ και στον Αμερικανό πολίτη Λιβανικής καταγωγής Ουαντί Ελ Χάγκε, επιβλήθηκε η ποινή της ισοβίου κάθειρξης - χωρίς δυνατότητα μετατροπής της. Οι τέσσερεις καταδικάσθηκαν για το ρόλο που φέρονται να διαδραμάτισαν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στη Νταρεσαλάμ της Τανζανίας, στις οποίες βρήκαν το θάνατο 224 άνθρωποι. Οι ποινές επιβλήθηκαν από δικαστήριο ενόρκων, των οποίων η ταυτότητα παρέμεινε ανώνυμη, και μετά από δίκη που κράτησε τέσσερεις μήνες. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είναι υποστηρικτές του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ως οργανωτής των επιθέσεων του 1998 καθώς και ως ο ιθύνων νούς των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Μάλιστα ένας από τους καταδικασθέντες, ο Ουαντί Ελ Χάγκε, θεωρείται ότι στο παρελθόν διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του Μπιν Λάντεν. Για δύο από τους καταδικασθέντες υπήρξε πρόταση επιβολής της θανατικής ποινής, αλλά τελικά δεν σχηματίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία ενόρκων προς τούτο.
Κρούσμα άνθρακα και στο τρίτο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ
18.10.2001 17:11 (Ωρα Λονδίνου) Το τελευταίο θύμα που προσβλήθηκε από τον άνθρακα είναι μία υπάλληλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία εργαζόταν ως βοηθός του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Ντάν Ράδερ, στη Νέα Υόρκη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι πρόκειται για μόλυνση στο δέρμα - όχι για την πιό επικίνδυνη μορφή που προσβάλλει τους πνεύμονες - και το θύμα αναμένεται να αναρρώσει πλήρως. Κρούσματα άνθρακα έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί και στα άλλα δύο τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας των ΗΠΑ, το NBC και το ABC. Παράλληλα κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι από τα χιλιάδες άτομα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά για άνθρακα υπάρχουν μέχρι τώρα μόνο πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπιστούν αυστηρότατα όσοι κάνουν φάρσες, προκαλώντας συναγερμό για προσβολές από άνθρακα, και ανακοίνωσε ότι ήδη τέσσερα άτομα έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενα για σχετικά εγκλήματα. Νωρίτερα η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στη χώρα αυτή το πρώτο κρούσμα άνθρακα, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υπουργός Υγείας της Κένυας, Σαμ Ονγκέρι, είπε ότι το βακτήριο βρέθηκε σε επιστολή που είχε σταλεί στην Κένυα από τις ΗΠΑ.
Βομβαρδισμός τριών πόλεων στο Αφγανιστάν
18.10.2001 17:26 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερ, στην αφγανική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξη άμαχοι - μεταξύ των οποίων πέντε μέλη μίας οικογένειας, από βόμβες που έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί εκπέμπουν στο Αφγανιστάν προγράμματα προετοιμασμένα από ειδικούς σε θέματα ψυχολογικού πολέμου, τα οποία τονίζουν ότι οι δικές τους δυνάμεις είναι καλύτερες, δυνατότερες και ταχύτερες από τους Ταλεμπάν και πως οι βόμβες θα πέφτουν βροχή στα στρατόπεδα των Ταλεμπάν. Ενώ συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ δυνάμεων των Ταλεμπάν και της αντιπολίτευσης, το Πεντάγωνο είπε ότι η Βόρεια Συμμαχία, έχει προωθηθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Μαζάρ Ι Σαρίφ, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη. Οι Ταλεμπάν υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν προσφυγικό καταυλισμό στο Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετά άτομα. Σύμφωνα με τον πρέσβη του Αφγανιστάν στο Πακιστάν, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τότε που άρχισαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί ξεπερνά τους 400. Από την Αμερικανική πλευρά ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Αφγανιστάν σημειώνει προόδο και ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Έξι μη-κυβερνητικές υπηρεσίες αρωγής απήθυναν έκκληση στις ΗΠΑ να διακόψουν τις επιθέσεις και να σταματήσουν επίσης προσωρινά οι συγκρούσεις για να καταστεί δυνατή η αποστολή τροφίμων στους αμάχους πριν από το χειμώνα. Στο μεταξύ, ο στρατιωτικός ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας της αντιπολίτευσης, στρατηγός Φαχίμ, βρίσκεται στο Ιράν, όπου έχει συνομιλίες με τις χώρες που κατέξοχήν υποστηρίζουν την παράταξή του - το Ιράν, τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.
ΗΠΑ: Καταδικάστηκαν τρείς άνδρες για τις βομβιστικές επιθέσεις σε Κένυα - Τανζανία
18.10.2001 18:03 (Ωρα Λονδίνου) Στον Τανζανό Καλφάν Χαμίς Μοχάμεντ, στο Σαουδάραβας Μοχάμεντ Αλ Οουχάλι και στον Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Σαντέκ Οντέ, επιβλήθηκε η ποινή της ισοβίου κάθειρξης - χωρίς δυνατότητα μετατροπής της, για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στη Νταρεσαλάμ της Τανζανίας, στις οποίες βρήκαν το θάνατο 224 άνθρωποι. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είναι υποστηρικτές του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ως οργανωτής των επιθέσεων του 1998 στις δύο αμερικανικές πρεσβείες καθώς και ως ο ιθύνων νούς των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Για δύο από τους καταδικασθέντες υπήρξε πρόταση επιβολής της θανατικής ποινής, αλλά τελικά δεν σχηματίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία ενόρκων προς τούτο. Οι ένορκοι του δικαστηρίου αποφασίζουν αυτή την ώρα για την ποινή του τετάρτου κατηγορουμένου.
Συνάντηση Ετζεβίτ - Στρο για το Αφγανιστάν
18.10.2001 15:46 (Ωρα Λονδίνου) Η Άγκυρα υποστηρίζει πλήρως την εκστρατεία και παρέχει υποστήριξη στην αμερικανική αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πιθανή ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά το τέλος των βομβαρδισμών. Ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, σημειώνει ότι η υποστήριξη της μουσουλμανικής Τουρκίας θεωρείται, από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, κρίσιμη στην προσπάθεια να πεισθούν τα άλλα μουσουλμανικά κράτη ότι η παρούσα επιχείρηση δε στρέφεται εναντίον τους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών θέλησε να διασκεδάσει τους φόβους ότι η στρατιωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους θα επεκταθεί και στο γειτονικό με την Τουρκία, Ιράκ. Ο Τζακ Στρο είπε ότι η μοναδική στρατιωτική επιχείρηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ημερησία διάταξη είναι αυτή εναντίον του Αφγανιστάν.
Άνθρακας και στην Κένυα
18.10.2001 13:43 (Ωρα Λονδίνου) Ο υπουργός Υγείας της αφρικανικής χώρας, Σαμ Ονγκέρι, δήλωσε ότι η επιστολή είχε ταχυδρομηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι παραλήπτης ήταν ένας απλός πολίτης. Δύο ακόμη επιστολές ερευνώνται για το ενδεχόμενο ύπαρξης άνθρακα, η μία εκ των οποίων είχε σταλεί στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών, στο Ναϊρόμπι. Νωρίτερα, Αμερικανοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι διεπίστωσαν πως τα κρούσματα άνθρακα στη Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη συνδέονται. Το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Ουάσινγκτον θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα για να γίνουν έρευνες, καθώς επιστολή η οποία περιείχε άνθρακα βρέθηκε στο γραφείο του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τομ Ντασλ. Τριάντα ένας εργαζόμενοι στο κτίριο έχουν εκτεθεί στο βακτηρίδιο. Εκατοντάδες φάρσες με ύποπτα πακέτα και επιστολές έχουν αναστατώσει τις αρχές και τους κατοίκους αρκετών χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, ένας μαθητής στις Ηνωμένες Πολιτείες έχυσε άσπρη σκόνη στην έδρα του καθηγητή του για να προκαλέσει αναβολή του μαθήματος, μια γυναίκα στον Καναδά είπε σε υπάλληλο καταστήματος που την εκνεύρισε ότι η πιστωτική της κάρτα ήταν μολυσμένη και ένα αεροσκάφος των Αυστριακών Αερογραμμών με προορισμό την Ινδία επέστρεψε στη Βιέννη όταν επιβάτιιδα βρήκε άσπρη σκόνη δίπλα στη θέση της. Το FBI δήλωσε πως υπάρχουν ομοιότητες στον γραφικό χαρακτήρα ορισμένων από τις επιστολές που εστάλησαν με το ταχυδρομείο και βρέθηκαν να περιέχουν άνθρακα. Τονίζει όμως ότι δε βρήκε κάποιο στοιχείο που να συνδέει άμεσα τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν στη χώρα και την οργανωμένη τρομοκρατία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες βρέθηκαν ίχνη άνθρακα και στα γραφεία του κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκη. Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό , σε όλο τον κόσμο. Τις ανησυχίες εντείνουν οι φάρσες που απασχολούν χωρίς λόγο τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο Ισραήλ μεταφέρθηκε προληπτικά σε νοσοκομείο ο βουλευτής Γόσι Σαρίντ που είχε ανοίξει φάκελο που περιείχε άσπρη σκόνη. Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή η οποία περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης. Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο έξι ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι δύο, όπως απεδείχθη, δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Στη Βρεταννία, συναγερμός έγινε χθες στο Λίβερπουλ και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όταν εντοπίστηκαν δύο ύποπτα δέματα, τα οποία όμως ήταν τελικά ακίνδυνα. Πάντως, η κυβέρνηση της Βρεταννίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη
18.10.2001 12:26 (Ωρα Λονδίνου) Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι, μία μαθήτρια σκοτώθηκε όταν ισραηλινές οβίδες έπληξαν σχολείο στη Τζενίν, ενώ ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στη Ραμάλα. Εκπρόσωποι του του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ζεεβί, δήλωσαν ότι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τρία από τα μέλη της. Το Ισραήλ απαίτησε από τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ να παραδώσει τους δολοφόνους του υπουργού προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρήσει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή υποστηρίζει την τρομοκρατία. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο απέρριψε το τελεσίγραφο των Ισραηλινών, λέγοντας ότι "δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε τελεσίγραφα", προσθέτοντας όμως ότι "θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις της κατάπαυσης του πυρός", η οποία υπεγράφη προ τριών εβδομάδων μεταξύ των δύο πλευρών.
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν
18.10.2001 6:34 (Ωρα Λονδίνου) Στην Καμπούλ επλήγη στρατιωτική αποθήκη καυσίμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Επίσης εντείνονται και οι βομβαρδισμοί εναντίον των δυνάμεων των Ταλιμπάν στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας έφθασαν μετα από σφοδρές συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι το αεροδρόμιο είναι πολύ σημαντικό. Ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι αν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταλάβουν το αεροδρόμιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αεροπορία. Νωρίτερα, ο ηγέτης των Ταλιμπάν είπε στους οπαδούς του ότι πέρνουν μέρος σ'ενα πόλεμο ιερό και δεν πρέπει να φοβούνται τον θάνατο. Ο Μουλάς Ομαρ συνέστησε υπομονή και είπε ότι στο τέλος θα νικήσουν. Την ίδια ώρα οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στόχευαν για πρώτη φορά θέσεις των Ταλιμπάν στην πρώτη γραμμή του πυρός, κοντά στην Καμπούλ. Ο Τζων Σίμπσον του BBC, που μεταδίδει από την Σαρακάρ, περιοχή που βλέπει την γραμμή μετώπου των Ταλιμπάν, λέει ότι σύννεφα καφέ καπνού έβγαιναν από τα χαρακώματα των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι για πρώτη φορά οι στρατιώτες τους έχουν αεροπορική κάλυψη από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη τύπου "Σπέκτρ", που πετούν σε χαμηλό ύψος, επετέθησαν χθες εναντίον αρχηγείου των Ταλιμπάν και στρατευμάτων στην πόλη Κανταχάρ του Νοτίου Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η εκστρατεία σημειώνει πρόοδο και προετοιμάζει το έδαφος για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Eν τω μεταξύ, το καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προσφυγικό καταυλισμό στη πόλη Κανταχάρ και ότι σκοτώθηκαν άμαχοι.
Ένταση και πάλι στη Μέση Ανατολή
18.10.2001 8:34 (Ωρα Λονδίνου) Στελέχη του Μετώπου είπαν ότι έγιναν δύο συλλήψεις στη Λωρίδα της Γάζας και αρκετές άλλες στη Δυτική Όχθη. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν επιβεβαίωσει τις πληροφορίες. Νωρίτερα ο Αριέλ Σαρόν είχε προειδοποιήσει τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να συλλάβει τους δολοφόνους του Ζεϊβί, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει αντίποινα ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στον Αραφάτ να κινηθεί αμέσως για τη σύλληψη των ενόχων. Τη δολοφονία του Ρεχαβάν Ζεϊβί καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά τόνισαν ότι δεν πρέπει εξ'αιτίας αυτής της ενέργειας να σταματήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Σήμερα το πρωϊ ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν σε περιοχές της Δυτικής Όχθης που βρίσκονται υπό παλαιστινιακό έλεγχο κοντά στις πόλεις Τζενίν και Ραμάλα, καταστρέφοντας αντιαρματικές οχυρώσεις. Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους ένας αστυνομικός και ένα μικρό κορίτσι σκοτώθηκαν στη ραμάλα και την Τζενίν αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις πολιτικές επαφές με τις παλαιστινιακές αρχές, μετά τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού. Οι επαφές θα αρχίσουν ξανά μόνο όταν σταματήσουν εντελώς οι παλαιστινιακές επιθέσεις. Ο κ.Σαρόν είπε ότι η δολοφονία ανοίγει μια νέα εποχή στην σύγκρουση με τους Παλαιστινίους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί, είπε ο κ.Σαρόν σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Τουρισμού Ρεβαχάμ Ζεεβί δέχθηκε τα πυρά δύο ενόπλων χθες το πρωί σε ξενοδοχείο της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο εκλιπών ήταν από τους πλέον σκληροπυρηνικούς πολιτικούς και επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή του, διαφωνώντας με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τα ι σραηλινά στρατεύματα από τη Χεβρώνα. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ως αντίποινα για το θάνατο του ηγέτη της, Αλί Αμπού Μουσταφά, στις 27 Αυγούστου, από πυραύλους που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο κατά των γραφείων του στη Ραμάλα.
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν
18.10.2001 6:34 (Ωρα Λονδίνου) Στην Καμπούλ επλήγη στρατιωτική αποθήκη καυσίμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Επίσης εντείνονται και οι βομβαρδισμοί εναντίον των δυνάμεων των Ταλιμπάν στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας έφθασαν μετα από σφοδρές συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι το αεροδρόμιο είναι πολύ σημαντικό. Ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι αν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταλάβουν το αεροδρόμιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αεροπορία. Νωρίτερα, ο ηγέτης των Ταλιμπάν είπε στους οπαδούς του ότι πέρνουν μέρος σ'ενα πόλεμο ιερό και δεν πρέπει να φοβούνται τον θάνατο. Ο Μουλάς Ομαρ συνέστησε υπομονή και είπε ότι στο τέλος θα νικήσουν. Την ίδια ώρα οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στόχευαν για πρώτη φορά θέσεις των Ταλιμπάν στην πρώτη γραμμή του πυρός, κοντά στην Καμπούλ. Ο Τζων Σίμπσον του BBC, που μεταδίδει από την Σαρακάρ, περιοχή που βλέπει την γραμμή μετώπου των Ταλιμπάν, λέει ότι σύννεφα καφέ καπνού έβγαιναν από τα χαρακώματα των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι για πρώτη φορά οι στρατιώτες τους έχουν αεροπορική κάλυψη από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη τύπου "Σπέκτρ", που πετούν σε χαμηλό ύψος, επετέθησαν χθες εναντίον αρχηγείου των Ταλιμπάν και στρατευμάτων στην πόλη Κανταχάρ του Νοτίου Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η εκστρατεία σημειώνει πρόοδο και προετοιμάζει το έδαφος για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Eν τω μεταξύ, το καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προσφυγικό καταυλισμό στη πόλη Κανταχάρ και ότι σκοτώθηκαν άμαχοι.
Κλειστή η Βουλή των Αντιπροσώπων λόγω άνθρακα
18.10.2001 6:36 (Ωρα Λονδίνου) Η ηγεσία της Γερουσίας, το κτίριο της οποίας βρίσκεται επίσης στο λόφο του Καπιτωλίου, ανακοίνωσε ότι δε θα διακόψει τη λειτουργία της. Τράντα ένα άτομα εκτέθηκαν στο βακτήριο μετά από επιστολή που έλαβε ο γερουσιαστής Τομ Ντάσλ, η οποία περιείχε άνθρακα. Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι ο τύπος του άνθρακα που βρέθηκε στην επιστολή που εστάλη στο γερουσιαστή ήταν μια από τις δυνατές μορφές του βακτηριδίου. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσα από τα άτομα αυτά που ήρθαν σε επαφή με το βακτήριο θα προσβληθούν από την ασθένεια του άνθρακα. Ολοι παίρνουν αντιβιοτικά. Πρόκειται για ειδικά επεξεργασμένη μορφή άνθρακα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φονικό όπλο. Το FBI δήλωσε πως υπάρχουν ομοιότητες στον γραφικό χαρακτήρα ορισμένων από τις επιστολές που εστάλησαν με το ταχυδρομείο και βρέθηκαν να περιέχουν άνθρακα. Τονίζει όμως ότι δε βρήκε κάποιο στοιχείο που να συνδέει άμεσα τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν στη χώρα και την οργανωμένη τρομοκρατία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες βρέθηκαν ίχνη άνθρακα και στα γραφεία του κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκη. Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον κόσμο. Τις ανησυχίες εντείνουν οι φάρσες που απασχολούν χωρίς λόγο τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο Ισραήλ μεταφέρθηκε προληπτικά σε νοσοκομείο ο βουλευτής Γόσι Σαρίντ που είχε ανοίξει φάκελο που περιείχε άσπρη σκόνη. Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή η οποία περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης. Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο έξι ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι δύο, όπως απεδείχθη, δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Στη Βρεταννία, συναγερμός έγινε χθες στο Λίβερπουλ και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όταν εντοπίστηκαν δύο ύποπτα δέματα, τα οποία όμως ήταν τελικά ακίνδυνα. Πάντως, η κυβέρνηση της Βρεταννίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Ένταση και πάλι στη Μέση Ανατολή
18.10.2001 6:39 (Ωρα Λονδίνου) Στελέχη του Μετώπου είπαν ότι έγιναν δύο συλλήψεις στη Λωρίδα της Γάζας και αρκετές άλλες στη Δυτική Όχθη. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν επιβεβαίωσει τις πληροφορίες. Νωρίτερα ο Αριέλ Σαρόν είχε προειδοποιήσει τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να συλλάβει τους δολοφόνους του Ζεϊβί, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει αντίποινα ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στον Αραφάτ να κινηθεί αμέσως για τη σύλληψη των ενόχων. Τη δολοφονία του Ρεχαβάν Ζεϊβί καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά τόνισαν ότι δεν πρέπει εξ'αιτίας αυτής της ενέργειας να σταματήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Σήμερα το πρωϊ ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν σε περιοχές της Δυτικής Όχθης που βρίσκονται υπό παλαιστινιακό έλεγχο κοντά στις πόλεις Τζενίν και Ραμάλα, καταστρέφοντας αντιαρματικές οχυρώσεις. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις πολιτικές επαφές με τις παλαιστινιακές αρχές, μετά τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού. Οι επαφές θα αρχίσουν ξανά μόνο όταν σταματήσουν εντελώς οι παλαιστινιακές επιθέσεις. Ο κ.Σαρόν είπε ότι η δολοφονία ανοίγει μια νέα εποχή στην σύγκρουση με τους Παλαιστινίους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί, είπε ο κ.Σαρόν σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Τουρισμού Ρεβαχάμ Ζεεβί δέχθηκε τα πυρά δύο ενόπλων χθες το πρωί σε ξενοδοχείο της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο εκλιπών ήταν από τους πλέον σκληροπυρηνικούς πολιτικούς και επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή του, διαφωνώντας με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Χεβρώνα. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ως αντίπο ινα για το θάνατο του ηγέτη της, Αλί Αμπού Μουσταφά, στις 27 Αυγούστου, από πυραύλους που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο κατά των γραφείων του στη Ραμάλα.
Ο Πάουελ σκιαγραφεί το μέλλον του Αφγανιστάν
18.10.2001 6:43 (Ωρα Λονδίνου) Ο κ.Κόλιν Πάουελ είπε ότι πιστεύει πως θα αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις και προέβλεψε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβουν κάποιο ρόλο υπενθυμίζοντας τον ρόλο του Οργανισμού στην Καμπότζη και στο Ανατολικό Τιμόρ. Ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρξει κενό εξουσίας και είπε ότι ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο μιας ευρείας αποδοχής εθνοσυνέλευσης που θα σχεδίαζε το μέλλον του Αφγανιστάν. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά την αναχώρηση του από την Ινδία για να μεταβεί στη Σανγκάη όπου πραγματοποιείται σύνοδος των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Ωστόσο, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραϊμι, είπε ότι ο Οργανισμός δε θα πρέπει να βιαστεί να στείλει ειρηνευτική δύναμη στη χώρα όταν τερματιστούν οι αμερικανικές επιθέσεις. Πρώτα, υποστήριξε, πρέπει να υπάρξουν συνεννοήσεις με τα πολιτικά κόμμτα στο Αφγανιστάν, με τις γειτονικές χώρες και όποιο κράτος διατηρεί συμφέροντα στην περιοχή.
Ασιτία απειλεί τους Αφγανούς
18.10.2001 6:48 (Ωρα Λονδίνου) Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τις αποθήκες του ΟΗΕ στην Καμπούλ και την Κανταχάρ, όπου υπήρχαν πάνω από 7 χιλιάδες τόνοι σιτηρών και διέταξαν τους υπαλλήλους του Οργανισμού να εγκαταλείψουν τα κτίρια. Τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν τρόφιμα σε ενάμιση εκατομμύριο Αφγανούς, θύματα της χειρότερης ξηρασίας εδώ και πολλά χρόνια. Η επικεφαλής του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, Κάθριν Μπερτίνι, είπε ότι ο Οργανισμός σχεδίαζε να αυξήσει τις αποστολές τροφίμων στο Αφγανιστάν πριν μπει ο χειμώνας. Νωρίτερα έξι διεθνείς οργανώσεις αρωγής ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τους βομβαρδισμούς ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν τρόφιμα στο Αφγανιστάν πριν οι καιρικές συνθήκες καταστούν απαγορευτικές. Οταν πέσει χιόνι, εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί θα αποκοπούν από τη βοήθεια, αναφέρουν οι υπηρεσίες αρωγής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απάντησε ότι το κύριο εμπόδιο στη διανομή τροφίμων είναι οι Ταλιμπάν που παρενοχλούν τους οδηγούς των φορτηγών.
ΗΠΑ κατά Bayer για το φάρμακο του άνθρακα
18.10.2001 7:34 (Ωρα Λονδίνου) Η Μπάγιερ, ωστόσο, που διατηρεί το μονοπώλιο παρασκευής του φαρμάκου, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε σχέδια τριπλασιασμού της παραγωγής του τους επόμενους τρεις μήνες, δέχεται πιέσεις ώστε να επιτρέψει την παρασκευή του αντιβιοτικού και από άλλες εταιρείες, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το φάρμακο σε περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο άτομα. Οι ΗΠΑ όμως έχουν δηλώσει ότι θέλουν να διαθέτουν ποσότητα ικανή να χορηγηθεί σε 12 εκατομμύρια πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Τόμι Τόμπσον παραδέχθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το γερμανικό κολοσσό να επιτρέψει το σπάσιμο της πατέντας του φαρμάκου. Ήδη η ινδική φαρμακοβιομηχανία Ραμπανξί έχει προσφερθεί να διαθέτει στις Ηνωμένες Πολιτείες 20 εκατομμύρια δισκία Cipro κάθε μήνα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να σπάσει η πατέντα για ένα τέτοιο φάρμακο εγείρει πολλά ερωτήματα. Οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της διατήρησης του μονοπωλίου στην παρασκευή φαρμάκων. Η στάση τους αυτή έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις, καθώς στερεί τις φτωχές χώρες από τη δυνατότητα προμήθειας φτηνών φαρμάκων για την καταπολέμηση ασθενειών όπως το ΕΙΤΖ και η φυματίωση. Τώρα λοιπόν που οι πιέσεις για σπάσιμο της πατέντας προέρχονται από τις ΗΠΑ, οι φαρμακευτικές εταιρείες φοβούνται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει δυσάρεστο για τα συμφέροντά τους προηγούμενο σε περιπτώσεις αναπτυσσόμενων χωρών που ζητούν φτηνότερα φάρμακα.
Αντεγκλήσεις Ινδίας-Πακιστάν
18.10.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου) Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι οι pακιστανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπωπίσουν οιαδήποτε πρόκληση. Οπως είπε, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ινδία μετακίνησε στρατεύματα και αεροπορικές μονάδες, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί απειλή για το Πακιστάν. Η Ινδία δήλωσε ότι οι μετακινήσεις στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων στην υπό ινδική διοίκηση περιοχή του Κασμίρ είναι υπόθεση ρουτίνας. Στις αρχές της εβδομάδας, η Ινδία βομβάρδισε 11 και πλέον θέσεις των Πακιστανών στην Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει τις δύο πλευρές στην διαφιλονικούμενη περιοχή των Κασμίρ. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολεμήσει δύο φορές από 1947 για το Κασμίρ και ήρθαν στα πρόθυρα τρίτου πολέμου το καλοκαίρι του 1999.
Συμφωνία για τρομοκρατία μεταξύ ασιατικών χωρών 18.10.2001 8:12 (Ωρα Λονδίνου) Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Ζιαξουάν, είπε ότι οι 21 υπουργοί συμφώνησαν σε τέσσερα σημεία: καταδίκασαν όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, ενέκριναν κινήσεις παγώματος της χρηματοδότησης τρομοκρατών, ότι οι επιθέσεις ως αντίποινα θα πρέπει να εγκρίνονται από τον ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η τρομοκρατία από θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές. Ωστόσο, δε συζητήθηκαν τα κρούσματα άνθρακα σε διάφορες χώρες του κόσμου. 18.10.2001 8:19 (Ωρα Λονδίνου) Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτηρίζει την κίνηση της Ρωσίας μη αποδεκτή καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τη λειτουργία του σταθμού δεν έχει ακυρωθεί. Η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από το κλείσιμο του σταθμού, που επαρκούν για την αγορά 20 επικοινωνιακών δορυφόρων και εκατοντάδων υπερσύγχρονων ραντάρ. Ανακοινώθηκε επίσης και η λήξη λειτουργίας μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στο Βιετνάμ.
Έλεγχος της πορείας ειρήνευσης στην πΓΔΜ 18.10.2001 8:25 (Ωρα Λονδίνου) Οι αλβανοί αντάρτες έχουν ήδη παραδώσει χιλιάδες όπλα στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Δύσης. Το κοινοβούλιο της χώρας, πάντως, δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα στις συνταγματικές τροποποιήσεις που διευρύνουν τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας, κάτι που αποτελεί το επόμενο στάδιο της συμφωνίας.
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν
18.10.2001 5:32 (Ωρα Λονδίνου) Στην Καμπούλ επλήγη στρατιωτική αποθήκη καυσίμων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης εντείνονται και οι βομβαρδισμοί εναντίον των δυνάμεων των Ταλιμπάν στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας έφθασαν μετα από σφοδρές συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι το αεροδρόμιο, το οποίο δεν έχει καταλάβει ακόμη η Βόρεια Συμμαχία, είναι πολύ σημαντικό. Ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι αν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταλάβουν το αεροδρόμιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αεροπορία. Νωρίτερα, ο ηγέτης των Ταλιμπάν είπε στους οπαδούς του ότι πέρνουν μέρος σ'ενα πόλεμο ιερό και δεν πρέπει να φοβούνται τον θάνατο. Ο Μουλάς Ομαρ συνέστησε υπομονή και είπε ότι στο τέλος θα νικήσουν. Την ίδια ώρα οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στόχευαν για πρώτη φορά θέσεις των Ταλιμπάν στην πρώτη γραμμή του πυρός, κοντά στην Καμπούλ. Ο Τζων Σίμπσον του BBC, που μεταδίδει από την Σαρακάρ, περιοχή που βλέπει την γραμμή μετώπου των Ταλιμπάν, λέει ότι σύννεφα καφέ καπνού έβγαιναν από τα χαρακώματα των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι για πρώτη φορά οι στρατιώτες τους έχουν αεροπορική κάλυψη από τα αμερικανικά αεροσκάφη. Το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη τύπου "Σπέκτρ", που πετούν σε χαμηλό ύψος, επετέθησαν χθες εναντίον αρχηγείου των Ταλιμπάν και στρατευμάτων στην πόλη Κανταχάρ του Νοτίου Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η εκστρατεία σημειώνει πρόοδο και προετοιμάζει το έδαφος για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Eν τω μεταξύ, το καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προσφυγικό καταυλισμό στη πόλη Κανταχάρ και ότι σκοτώθηκαν άμαχοι.
Κλειστή η Βουλή των Αντιπροσώπων λόγω άνθρακα
18.10.2001 5:38 (Ωρα Λονδίνου) Τράντα ένα άτομα εκτέθηκαν στο βακτήριο μετά από επιστολή που έλαβε ο γερουσιαστής Τομ Ντάσλ, η οποία περιείχε άνθρακα. Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι ο τύπος του άνθρακα που βρέθηκε στην επιστολή που εστάλη στο γερουσιαστή ήταν μια από τις δυνατές μορφές του βακτηριδίου. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσα από τα άτομα αυτά που ήρθαν σε επαφή με το βακτήριο θα προσβληθούν από την ασθένεια του άνθρακα. Ολοι παίρνουν αντιβιοτικά. Πρόκειται για ειδικά επεξεργασμένη μορφή άνθρακα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φονικό όπλο. Το FBI δήλωσε πως υπάρχουν ομοιότητες στον γραφικό χαρακτήρα ορισμένων από τις επιστολές που εστάλησαν με το ταχυδρομείο και βρέθηκαν να περιέχουν άνθρακα. Τονίζει όμως ότι δε βρήκε κάποιο στοιχείο που να συνδέει άμεσα τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν στη χώρα και την οργανωμένη τρομοκρατία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες βρέθηκαν ίχνη άνθρακα και στα γραφεία του κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκη. Η ανησυχία για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνεται, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον κόσμο. Τις ανησυχίες εντείνουν οι φάρσες που απασχολούν χωρίς λόγο τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο Ισραήλ μεταφέρθηκε προληπτικά σε νοσοκομείο ο βουλευτής Γόσι Σαρίντ που είχε ανοίξει φάκελο που περιείχε άσπρη σκόνη. Στη Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προληπτικά γίνεται θεραπεία σε έναν υπάλληλο μιας φαρμακευτικής εταιρείας που έλαβε μια επιστολή η οποία περιείχε σκόνη απροσδιόριστης προέλευσης. Στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο έξι ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις οι δύο, όπως απεδείχθη, δεν ήταν μολυσμένοι με το βακτηρίδιο του άνθρακα, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλά και στη Γαλλία, έχουν σταλεί στο εργαστήριο για αναλύσεις δύο ταχυδρομικοί φάκελοι που περιείχαν μία περίεργη λευκή σκόνη. Στη Βρεταννία, συναγερμός έγινε χθες στο Λίβερπουλ και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όταν εντοπίστηκαν δύο ύποπτα δέματα, τα οποία όμως ήταν τελικά ακίνδυνα. Πάντως, η κυβέρνηση της Βρεταννίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απειλή για βιολογική επίθεση και ότι οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Ένταση και πάλι στη Μέση Ανατολή
18.10.2001 5:46 (Ωρα Λονδίνου) . Στελέχη του Μετώπου είπαν ότι έγιναν δύο συλλήψεις στη Λωρίδα της Γάζας και αρκετές άλλες στη Δυτική Όχθη. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν επιβεβαίωσει τις πληροφορίες. Νωρίτερα ο Αριέλ Σαρόν είχε προειδοποιήσει τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ να συλλάβει τους δολοφόνους του Ζεϊβί, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει αντίποινα ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στον Αραφάτ να κινηθεί αμέσως για τη σύλληψη των ενόχων. Τη δολοφονία του Ρεχαβάν Ζεϊβί καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά τόνισαν ότι δεν πρέπει εξ'αιτίας αυτής της ενέργειας να σταματήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις πολιτικές επαφές με τις παλαιστινιακές αρχές, μετά τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού. Οι επαφές θα αρχίσουν ξανά μόνο όταν σταματήσουν εντελώς οι παλαιστινιακές επιθέσεις. Ο κ.Σαρόν είπε ότι η δολοφονία ανοίγει μια νέα εποχή στην σύγκρουση με τους Παλαιστινίους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί, είπε ο κ.Σαρόν σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Τουρισμού Ρεβαχάμ Ζεεβί δέχθηκε τα πυρά δύο ενόπλων χθες το πρωί σε ξενοδοχείο της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο εκλιπών ήταν από τους πλέον σκληροπυρηνικούς πολιτικούς και επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή του, διαφωνώντας με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Χεβρώνα. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ως αντίποινα για το θάνατο του ηγέτη της, Αλί Αμπού Μουσταφά, στις 27 Αυγούστου, από πυραύλους που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο κατά των γραφείων του στη Ραμάλα.
|