Compact version |
|
Thursday, 23 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 01-10-19
Πάνοπλοι Ταλεμπάν στην αγορά της πόλης Τζαλαλαμπάντ 19.10.2001 23:42 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρέσβης των Ταλεμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ, επιστρέφοντας στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ έπειτα από παραμονή μίας εβδομάδας στο Αφγανιστάν, είπε ότι το καθεστώς των Ταλεμπάν παραμένει ισχυρό και ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές του δυνατότητες. Ο πρέσβης των Ταλεμπάν διέψευσε επίσης προηγούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιστρέφοντας από την Καμπούλ εκόμιζε σχέδιο επίλυσης της κρίσης. Παράλληλα συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι στις χθεσινές επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν 90 αεροσκάφη και επλήγησαν 18 στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδαίτερα σφοδρός είναι ο αποψινός βομβαρδισμός της Κανταχάρ, πόλης -προπυργίου των Ταλεμπάν. Εξάλλου όπως είπαν αυτόπτες σε δημοσιογράφους, σειρά από ισχυρότατες εκρήξεις δόνησαν την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν εμμέσως ότι ορισμένες από τις χερσαίες δυνάμεις τους, μέλη των "Ειδικών Δυνάμεων", όπως λέγονται, έχουν αρχίσει ήδη επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι για πρώτη φορά ο αμερικανικός στρατός συνεργάζεται στο έδαφος του Αφγανιστάν με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, παρέχοντας τρόφιμα, πυρομαχικά και χρηματική βοήθεια. Ο κ. Ράμσφελντ είπε επίσης ότι ο συντονισμός των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων με τις χερσαίες δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας είναι καλός, ιδιαίτερα στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας, ενώ - όπως είπε - δεν υπάρχει ακόμα τέτοιου είδους συντονισμός στο νότιο Αφγανιστάν.
Και νέο - όγδοο - κρούσμα άνθρακα στις ΗΠΑ
19.10.2001 23:33 (Ωρα Λονδίνου) Την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι του προέδρου Μπους για θέματα ασφαλείας δηλώνουν ότι τα κρούσματα του άνθρακα που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα ανήκουν όλα στον ίδιο τύπο της νόσου. Το τελευταίο θύμα είναι ένας ταχυδρομικός υπάλληλος, του οποίου οι εξετάσεις για δερματικό άνθρακα βγήκαν θετικές. Νωρίτερα διαπιστώθηκε ότι μία υπάλληλος της εφημερίδας Νιού Γιόρκ Ποστ, είχε προσβληθεί από δερματικό άνθρακα επίσης. Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών για τα κρούσματα άνθρακα που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα εστιάζονται τώρα στην πόλη Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ, όπου έχουν προσβληθεί από το βακτήριο δύο ταχυδρομικοί. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το FBI εξετάζει εάν πέρασαν από τα χέρια των δύο υπαλλήλων, οι επιστολές που περιείχαν σπόρους άνθρακα και οι οποίες εστάλησαν στον πρόεδρο της Γερουσίας, γερουσιαστή Τομ Ντάσλ, και στον παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου ΝΒC, Τόμ Μπρόκοου. Οι Ταλεμπάν, εν τω μεταξύ, αρνήθηκαν ότι έχουν οιαδήποτε σχέση με τα κρούσματα άνθρακος στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο πρέσβυς τους στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ, ούτε καν γνωρίζουν τί είναι ο άνθρακας. Εξάλλου τα δέματα και γράμματα που σύμφωνα με υποψίες φέρονται να περιέχουν άνθρακα, εξακολουθούν να προκαλούν συναγερμό στις αρχές πολλών χωρών ανά τον κόσμο, αλλά μέχρι τώρα μόνο ένα κρούσμα έχει εντοπισθεί εκτός ΗΠΑ, στην Κένυα.
Προσφυγικό "χάος" στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν
19.10.2001 23:52 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από τις εστίες τους στο Αφγανιστάν, αφότου άρχισαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πρόσφυγες συνέρρευσαν στην πακιστανική συνοριακή πόλη Τσαμάν, διαφεύγοντας από την πόλη Κανταχάρ, που συνεχώς βομβαρδίζεται. Οι αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ λένε ότι οι πρόσφυγες ήταν ρακένδυτοι και δεν μετέφεραν μαζί τους ούτε τροφή ούτε κάν προσωπικά αντικείμενα. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ζήτησαν από τις πακιστανικές αρχές να επιτρέψουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη συνοριακή αυτή περιοχή.
Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή
19.10.2001 23:53 (Ωρα Λονδίνου) Ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στις υπό παλαιστινιακό έλεγχο πόλεις της Βηθλεέμ και της Μπέϊτ Τζάλα, στη Δυτική Όχθη και από τις ανταλλαγές πυρών που επακολούθησαν σκοτώθηκαν τέσσερεις και τραυματίστηκαν 16 Παλαιστίνιοι, όπως λέει το παλαιστινιακό ραδιόφωνο και πηγές του νοσοκομείου της πόλης. Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ένας στρατιώτης του τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων έλαβαν χώρα λίγες ώρες μετά το θάνατο τριών Παλαιστινιών - ανάμεσά τους και ένας στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης Φατάχ - όταν το βράδυ της Πέμπτης το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε στο χωριό Μπέϊτ Τζαχούρ, κοντά στη Βηθλεέμ. Σήμερα έγινε στη Βηθλεέμ - με στρατιωτικές τιμές και με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων - η κηδεία των τριών δολοφονηθέντων. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ παραδέχθηκαν ανεπίσημα ότι οργάνωσαν την χθεσινοβραδυνή ανατίναξη, αν και επισήμως οι ισραηλινές αρχές διέψευσαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, φαίνεται να ασκεί όλο και εντονότερες πιέσεις προς τον Γιασέρ Αραφάτ, στοχεύοντας πιθανώς ακόμα και στην ανατροπή του Παλαιστίνιου ηγέτη από την εξουσία. Στο μέταξύ όπως λένε γιατροί της περιοχής, δύο ακόμα Παλαιστίνιοι βρήκε το θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας - πρόκειται για ένα αγόρι που σκοτώθηκε όταν εξερράγη βλήμα ισραηλινού τάνκ, το οποίο περιεργαζόταν, και για έναν Παλαιστίνιο που πυροβολήθηκε κοντά στο συνοριακό φυλάκιο
"Δεν παραδίδουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν", λένε οι Ταλεμπάν
19.10.2001 21:17 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρέσβης των Ταλεμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ, επιστρέφοντας στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ έπειτα από παραμονή μίας εβδομάδας στο Αφγανιστάν, είπε ότι το καθεστώς των Ταλεμπάν παραμένει ισχυρό και ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές του δυνατότητες. Ο πρέσβης των Ταλεμπάν διέψευσε επίσης προηγούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιστρέφοντας από την Καμπούλ εκόμιζε σχέδιο επίλυσης της κρίσης. Παράλληλα συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι στις χθεσινές επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν 90 αεροσκάφη και επλήγησαν 18 στόχοι. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ιδαίτερα σφοδρός είναι ο αποψινός βομβαρδισμός της Κανταχάρ, πόλης -προπυργίου των Ταλεμπάν. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν εμμέσως ότι ορισμένες από τις χερσαίες δυνάμεις τους, μέλη των "Ειδικών Δυνάμεων", όπως λέγονται, έχουν αρχίσει ήδη επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι για πρώτη φορά ο αμερικανικός στρατός συνεργάζεται στο έδαφος του Αφγανιστάν με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, παρέχοντας τρόφιμα, πυρομαχικά και χρηματική βοήθεια. Ο κ. Ράμσφελντ είπε επίσης ότι ο συντονισμός των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων με τις χερσαίες δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας είναι καλός, ιδιαίτερα στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας, ενώ - όπως είπε - δεν υπάρχει ακόμα τέτοιου είδους συντονισμός στο νότιο Αφγανιστάν.
Προσφυγικό "χάος" στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν
19.10.2001 21:06 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από τις εστίες τους στο Αφγανιστάν, αφότου άρχισαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πρόσφυγες συνέρρευσαν στην πακιστανική συνοριακή πόλη Τσαμάν, διαφεύγοντας από την πόλη Κανταχάρ, που συνεχώς βομβαρδίζεται. Οι αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ λένε ότι οι πρόσφυγες ήταν ρακένδυτοι και δεν μετέφεραν μαζί τους ούτε τροφή ούτε κάν προσωπικά αντικείμενα. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ζήτησαν από τις πακιστανικές αρχές να επιτρέψουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη συνοριακή αυτή περιοχή.
Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκιάζεται από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
19.10.2001 21:11 (Ωρα Λονδίνου) Στο ανακοινωθέν της έκτακτης συνόδου κορυφής των "15", που γίνεται στη Γάνδη του Βελγίου, γίνεται έκκληση για την εξουδετέρωση της οργάνωσης Αλ Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά η ανατροπή των Ταλεμπάν δεν αναφέρεται ως στόχος της εκστρατείας στο Αφγανιστάν. Πάντως ερωτώμενος μετά την πρώτη συνάντηση των 15 ηγέτων για τους σκοπούς της εκστρατείας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είπε ότι είναι ξεκάθαροι οι δεσμοί που συνδέουν το καθεστώς των Ταλεμπάν, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την οργάνωση του, Αλ Κάϊντα. Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ανάμεσα στους κοινοτικούς ηγέτες υπήρξε πλήρης αποδοχή του ότι οι Ταλεμπάν υποθάλπουν τα μέλη της Αλ Κάϊντα και ότι ήταν σωστή η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον τους. Στο μεταξύ έξω από το κτίριο της συνόδου κορυφής, διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν και κατά της παγκοσμιοποίησης. Είναι η πρώτη πλήρης σύνοδος των ηγετών των "15" από τότε που άρχισαν οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν, και τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη της Γάνδης είναι δρακόντεια, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.
Αφγανιστάν: Συνεχίζεται και ο πόλεμος προπαγάνδας
19.10.2001 19:47 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Σαρία του Ισλαμικού καθεστώτος, "ο λαός του Αφγανιστάν γνωρίζει καλά τα κόλπα των εχθρών και των εγκληματιών", όπως χαρακτηρίζει τους Αμερικανούς, "και δεν μπορεί" - λέει - "να εξαπατηθεί από αυτούς".
Ο σταθμός αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί εκπέμποντας από την πόλη Μαζάρ Ι Σαρίφ, αλλά οι εκπομπές του από την πρωτεύουσα Καμπούλ έχουν παύσει από τις 8 Οκτωβρίου. Οπως ειπώθηκε σε εκπομπή του σταθμού, "στον αφγανικό λαό επικρατεί πικρία και μίσος τόσο για τις ρίψεις τροφίμων όσο και για την αμερικανική προπαγάνδα, η οποία βέβαια δεν μπορεί ποτέ να κάμψει το ηθικό των Αφγανών". "Τα τρόφιμα προέρχονται από χέρια λερωμένα με αίμα αθώων ανθρώπων, υπάρχει δε και το ενδεχόμενο το φαγητό αυτό να είναι μολυσμένο" λένε τα ΜΜΕ των Ταλεμπάν. "Οι ΗΠΑ από τη μία ρίχνουν βόμβες και από την άλλη φαγητό - Αυτό είναι προσβολή για το λαό, ο οποίος δεν θα το δεχτεί ποτέ", καταλήγει η εκπομπή του ραδιοφώνου των Ταλεμπάν. Τον ίδιο έντονα αντιαμερικανικό τόνο υιοθετεί και εφημερίδα των Ταλεμπάν. Η τελευταία έκδοση της εβδομαδιαίας Ετεφάκ Ι Ισλάμ της Χεράτ, αναφέρεται στο "διπλό πρόσωπο της Αμερικής". Όπως αναφέρεται μέσα στην εφημερίδα, "οι ΗΠΑ και η Βρετανία αφού προκάλεσαν πλήγμα στον οικονομικό κορμό του Αφγανιστάν, ισχυρίζονται τώρα ότι όχι μόνο θα βοηθήσουν τη χώρα αλλά και ότι θα την ανοικοδομήσουν". "Η καταστροφή όμως που έχει προκληθεί" - γράφει - "από αυτούς, προδίδει την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των λόγων και των έργων τους". "Ο λαός μας" - συνεχίζει σε ειρωνικό τόνο η ίδια εφημερίδα - "έχει δεί και ζήσει στο πετσί του την καλοσύνη και τις ανθρωπιστικές υποσχέσεις των αφεντικών των ΗΠΑ και του Κρεμλίνου, και ανυπομονεί να έρθει η μέρα που θα πάρει εκδίκηση" καταλήγει το άρθρο.
Σύνοδος "ανησυχούντων γειτόνων" για το μέλλον του Αφγανιστάν
19.10.2001 19:24 (Ωρα Λονδίνου) Η Ρωσία και η Ινδία δήλωσαν πως η επόμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής και ανεξάρτητη. Αλλά το Ιράν έκανε σαφές πως θεωρεί απαράδεκτη τη συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση στοιχείων των Ταλεμπάν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Κχαραζί, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν. Εξάλλου σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Άγκυρα , και η Τουρκία προβλέπει οι Ταλεμπάν θα αντικατασταθούν από μία κυβέρνηση αποτελούμενη αποκλειστικά από αντιπολιτευτικές δυνάμεις.
Ταλεμπάν: "Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν"
19.10.2001 18:33 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρέσβης των Ταλεμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ, επιστρέφοντας στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ έπειτα από παραμονή μίας εβδομάδας στο Αφγανιστάν, είπε ότι το καθεστώς των Ταλεμπάν παραμένει ισχυρό και ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές του δυνατότητες. Ο πρέσβης των Ταλεμπάν διέψευσε επίσης προηγούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιστρέφοντας από την Καμπούλ εκόμιζε σχέδιο επίλυσης της κρίσης. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι ορισμένες από τις χερσαίες δυνάμεις τους, μέλη των "Ειδικών Δυνάμεων", όπως λέγονται, έχουν αρχίσει ήδη επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Αφγανιστάν.
Προσφυγικό "χάος" στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν
19.10.2001 19:06 (Ωρα Λονδίνου) Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από τις εστίες τους στο Αφγανιστάν, αφότου άρχισαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πρόσφυγες συνέρρευσαν στην πακιστανική συνοριακή πόλη Τσαμάν, διαφεύγοντας από την πόλη Κανταχάρ, που συνεχώς βομβαρδίζεται. Οι αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ λένε ότι οι πρόσφυγες ήταν ρακένδυτοι και δεν μετέφεραν μαζί τους ούτε τροφή ούτε κάν προσωπικά αντικείμενα. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ζήτησαν από τις πακιστανικές αρχές να επιτρέψουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη συνοριακή αυτή περιοχή.
Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή
19.10.2001 18:46 (Ωρα Λονδίνου) Ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στις υπό παλαιστινιακό έλεγχο πόλεις της Βηθλεέμ και της Μπέϊτ Τζάλα, στη Δυτική Όχθη και από τις ανταλλαγές πυρών που επακολούθησαν σκοτώθηκαν τέσσερεις και τραυματίστηκαν 16 Παλαιστίνιοι, όπως λέει το παλαιστινιακό ραδιόφωνο και πηγές του νοσοκομείου της πόλης. Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ένας στρατιώτης του τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων έλαβαν χώρα λίγες ώρες μετά το θάνατο τριών Παλαιστινιών - ανάμεσά τους και ένας στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης Φατάχ - όταν το βράδυ της Πέμπτης το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε στο χωριό Μπέϊτ Τζαχούρ, κοντά στη Βηθλεέμ. Σήμερα έγινε στη Βηθλεέμ - με στρατιωτικές τιμές και με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων - η κηδεία των τριών δολοφονηθέντων. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ παραδέχθηκαν ανεπίσημα ότι οργάνωσαν την χθεσινοβραδυνή ανατίναξη, αν και επισήμως οι ισραηλινές αρχές διέψευσαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, φαίνεται να ασκεί όλο και εντονότερες πιέσεις προς τον Γιασέρ Αραφάτ, στοχεύοντας πιθανώς ακόμα και στην ανατροπή του Παλαιστίνιου ηγέτη από την εξουσία. Στο μέταξύ όπως λένε γιατροί της περιοχής, δύο ακόμα Παλαιστίνιοι βρήκε το θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας - πρόκειται για ένα αγόρι που σκοτώθηκε όταν εξερράγη βλήμα ισραηλινού τάνκ, το οποίο περιεργαζόταν, και για έναν Παλαιστίνιο που πυροβολήθηκε κοντά στο συνοριακό φυλάκιο
Νέο - έβδομο - κρούσμα άνθρακα στις ΗΠΑ
19.10.2001 18:55 (Ωρα Λονδίνου) Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών για τα κρούσματα άνθρακα που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα εστιάζονται τώρα στην πόλη Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ, όπου έχει προσβληθεί από το βακτήριο μία ταχυδρομικός, το έκτο θύμα. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το FBI εξετάζει εάν πέρασαν από τα χέρια της, οι επιστολές που περιείχαν σπόρους άνθρακα και οι οποίες εστάλησαν στον πρόεδρο της Γερουσίας, γερουσιαστή Τομ Ντάσλ, και στον παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου ΝΒC, Τόμ Μπρόκοου. Εντωμεταξύ διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για άνθρακα και σε έναν ακόμα ταχυδρομικό υπάλληλο της περιοχής, ο οποίος παρουσίασε μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας. Οι Ταλεμπάν, εν τω μεταξύ, αρνήθηκαν ότι έχουν οιαδήποτε σχέση με τα κρούσματα άνθρακος στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο πρέσβυς τους στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέφ, ούτε καν γνωρίζουν τί είναι ο άνθρακας. Εξάλλου τα δέματα και γράμματα που σύμφωνα με υποψίες φέρονται να περιέχουν άνθρακα, εξακολουθούν να προκαλούν συναγερμό στις αρχές πολλών χωρών ανά τον κόσμο, αλλά μέχρι τώρα μόνο ένα κρούσμα έχει εντοπισθεί εκτός ΗΠΑ, στην Κένυα.
Επιμένουν στο θέμα του Μπιν Λάντεν οι Ταλιμπάν
19.10.2001 16:01 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν παραμένουν ισχυροί και ότι οι βομβαρδισμοί δεν έχουν καταστρέψει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι Ταλιμπάν πρόκειται να καταθέσουν σχέδιο με προτάσεις για την επίλυση της κρίσης. Οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι οι μαχητές τους ανυπομονούν να ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς θέλουν να εκδικηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους βομβαρδισμούς. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι επίλεκτες ομάδες έχουν ήδη αναλάβει δράση στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι εν λόγω δυνάμεις έχουν φτάσει στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Η σύμβουλος της κυβέρνησης Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τα αμερικανικά αεροσκάφη, εν τω μεταξύ, έχουν μεταδώσει μηνύματα σε τοπικές διαλέκτους, συμβουλεύοντάς τους Αφγανούς να μην πλησιάζουν κοντά σε γέφυρες και δρόμους, καθώς σύντομα οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι βομβαρδισμοί των αμερικανικών αεροσκαφών στην Καμπούλ συνεχίσθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι ημέρα προσευχής των Μουσουλμάνων. Την περασμένη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Καμπούλ, της Κανταχάρ, της Τζαλαλαμπάντ και της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν στο Κανταχάρ, όταν μία βόμβα εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα των Ταλι μπάν. Οι Ταλιμπάν λένε ότι συνολικά περίπου 900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματισθεί. Οι Αμερικανοί διαψεύδουν τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Χιλιάδες άτομα απολύει η Rolls-Royce
19.10.2001 15:35 (Ωρα Λονδίνου) Οι περισσότερες απολύσεις αναμένεται να γίνουν στα βρετανικά εργοστάσια της εταιρείας, από όπου θα απολυθούν περίπου 3.800 υπάλληλοι. Τα εργατικά συνδικάτα είχαν προηγουμένως προειδοποιήσει την εταιρεία να μην προβεί σε απολύσεις και να μην αντιδράσει βιαστικά. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι έχει περίπου 43.500 εργαζομένους σε 48 χώρες. Η Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες της για την κατασκευή μηχανών σε αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας αναμένεται να μειωθούν κατά 30% του χρόνου. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και οι εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών έχουν ανακοινώσει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις.
Οι βομβαρδισμοί επισκιάζουν σύνοδο της ΕΕ
19.10.2001 15:38 (Ωρα Λονδίνου) Η Βρετανία έχει ήδη συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτείων, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία είναι προετοιμασμένες να βοηθήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να επισκιάσουν σήμερα την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ανταποκριτής του BBC στη Γάνδη αναφέρει ότι οι 15 αναμένεται να επιδείξουν ενωτικό πνεύμα δημοσίως, όμως αναμένονται να υπάρξουν διαφωνίες στα παρασκήνια, κυρίως από τις μικρότερες χώρες που πιστεύουν ότι έχουν παραμερισθεί σε αυτή την υπόθεση. Η σύνοδος θα ασχοληθεί επίσης και με τις επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι 15 αναμένεται να εξετάσουν επίσης και θέματα που έχουν σχέση με την εισαγωγή του ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους. Η ξεχωριστή συνάντηση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας είχε προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους κοινοτικούς εταίρους από χθες, καθώς ορισμένοι υπεστήριζαν ότι υπονομεύεται η εικόνα ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το θέμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι κρίμα που ορισμένες χώρες συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση.
Προτάσεις των Ταλιμπάν για την επίλυση της κρίσης
19.10.2001 15:19 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι θα συζητήσει τις προτάσεις πρώτα με τους Πακιστανούς αξιωματούχους και μετά θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι Ταλιμπάν δεν πρόκειται να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι οι μαχητές τους ανυπομονούν να ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς θέλουν να εκδικηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους βομβαρδισμούς. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι επίλεκτες ομάδες έχουν ήδη αναλάβει δράση στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι εν λόγω δυνάμεις έχουν φτάσει στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Η σύμβουλος της κυβέρνησης Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τα αμερικανικά αεροσκάφη, εν τω μεταξύ, έχουν μεταδώσει μηνύματα σε τοπικές διαλέκτους, συμβουλεύοντάς τους Αφγανούς να μην πλησιάζουν κοντά σε γέφυρες και δρόμους, καθώς σύντομα οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι βομβαρδισμοί των αμερικανικών αεροσκαφών στην Καμπούλ συνεχίσθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι ημέρα προσευχής των Μουσουλμάνων. Την περασμένη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Καμπούλ, της Κανταχάρ, της Τζαλαλαμπάντ και της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν στο Κανταχάρ, όταν μία βόμβα εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν λένε ότι συνολικά περίπου 900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αμερικανι κές επιθέσεις, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματισθεί. Οι Αμερικανοί διαψεύδουν τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Ταλιμπάν: "Καμία σχέση με τα κρούσματα άνθρακος"
19.10.2001 15:09 (Ωρα Λονδίνου) Ο πρεσβευτής τους στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, μάλιστα δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν γνωρίζουν καν τι είναι ο άνθρακας. Τα κρούσματα άνθρακος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες. Οι αμερικανικές αρχές έχουν προσφέρει αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες. Τα πακέτα και οι επιστολές που περιέχουν σκόνη άνθρακος προκαλούν μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Μέχρι στιγμής όμως μόνο ένα κρούσμα άνθρακος έχει γίνει αντιληπτό εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται το κρούσμα που έκανε την εμφάνισή του αυτές τις ημέρες στην Κένυα. Το τελευταίο θύμα που προσβλήθηκε από δερματικό άνθρακα είναι ένας ταχυδρομικός υπάλληλος που εργάζεται στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ. Νωρίτερα, είχε επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί και μία υπάλληλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία εργαζόταν ως βοηθός του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Νταν Ράδερ, στη Νέα Υόρκη. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια φθάνει τους έξι. Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας, Τομ Ριτζ, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στις αρχές τους, οι οποίες "εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να τους προστατεύσουν". Ο κ. Ριτζ δήλωσε ότι χιλιάδες άτομα έχουν περάσει από εξετάσεις, αλλά μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.
Χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν
19.10.2001 13:49 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες κατέφυγαν στην πακιστανική πόλη Τσαμάν, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη του Αφγανιστάν, Κανταχάρ. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι περίπου 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα με το Πακιστάν, οι περισσότεροι από τους οποίους παρανόμως. Το Πακιστάν έχει κλείσει τα σύνορά του σε εκείνους που δεν διαθέτουν βίζα. Εν τω μεταξύ, μία βρετανική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας, η Christian Aid, αναφέρει ότι εκατοντάδες άτομα έχουν πεθάνει προσφάτως από πείνα στο Αφγανιστάν και προειδοποιεί ότι χιλιάδες ακόμη μπορεί να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των αμερικανικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με την οργάνωση, 600 άτομα πέθαναν πριν από δύο μήνες στη βόρεια επαρχία του Αφγανστάν, Σαμαγκάν, πριν ακόμη αρχίσει η παρούσα κρίση, όταν μεταφέρονταν ακόμη προμήθειες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η οργάνωση προειδοποιεί ότι, τώρα που οι προμήθειες στην περιοχή έχουν ελαττωθεί, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Εκατομμύρια Αφγανοί βασίζονταν επί χρόνια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις βοήθειας και στην παροχή τροφίμων, εξαιτίας της ξηρασίας που μάστιζε τη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες, έξι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τους βομβαρδισμούς για κάποιο διάστημα, προκειμένου να μεταφερθούν προμήθειες στον άμαχο πληθυσμό. Οι οργανώσεις τόνισαν μάλιστα ότι εάν δεν μεταφερθούν οι προμήθειες πριν από τις χιονοπτώσεις στο Αφγανιστάν, χιλιάδες άτομα θα μείνουν χωρίς τρόφιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βρετανίας πιστεύουν ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στο καθεστώς των Ταλιμπάν.
Οι βομβαρδισμοί επισκιάζουν τη σύνοδο της ΕΕ
19.10.2001 14:03 (Ωρα Λονδίνου) Η Βρετανία έχει ήδη συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτείων, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία είναι προετοιμασμένες να βοηθήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να επισκιάσουν σήμερα την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ανταποκριτής του BBC στη Γάνδη αναφέρει ότι οι 15 αναμένεται να επιδείξουν ενωτικό πνεύμα δημοσίως, όμως αναμένονται να υπάρξουν διαφωνίες στα παρασκήνια, κυρίως από τις μικρότερες χώρες που πιστεύουν ότι έχουν παραμερισθεί σε αυτή την υπόθεση. Η σύνοδος θα ασχοληθεί επίσης και με τις επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι 15 αναμένεται να εξετάσουν επίσης και θέματα που έχουν σχέση με την εισαγωγή του ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους. Η ξεχωριστή συνάντηση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας είχε προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους κοινοτικούς εταίρους από χθες, καθώς ορισμένοι υπεστήριζαν ότι υπονομεύεται η εικόνα ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το θέμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι κρίμα που ορισμένες χώρες συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση.
Προεργασίες για χερσαία επέμβαση στο Αφγανιστάν
19.10.2001 12:27 (Ωρα Λονδίνου) Ο Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι θα συζητήσει τις προτάσεις πρώτα με τους Πακιστανούς αξιωματούχους και μετά θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες. Νωρίτερα, αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε δηλώσει ότι μικρός αριθμός αμερικανικών επίλεκτων δυνάμεων έχει αναλάβει δράση στο έδαφος του Αφγανιστάν. Η ίδια πηγή είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη φάση μιας μεγαλύτερης χερσαίας επέμβασης στο έδαφος της χώρας της κεντρικής Ασίας. Μία άλλη πληροφορία αναφέρει ότι ομάδες κομάντος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων βρίσκονται στο νότιο Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι οι μαχητές τους ανυπομονούν να ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς θέλουν να εκδικηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους βομβαρδισμούς. Τα αμερικανικά αεροσκάφη, εν τω μεταξύ, έχουν μεταδώσει μηνύματα σε τοπικές διαλέκτους, συμβουλεύοντας τους Αφγανούς να μην πλησιάζουν κοντά σε γέφυρες και δρόμους, καθώς σύντομα οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους. Εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί των αμερικανικών αεροσκαφών στην Καμπούλ συνεχίσθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι ημέρα προσευχής των Μουσουλμάνων. Την περασμένη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Καμπούλ, της Κανταχάρ, της Τζαλαλαμπάντ και της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν στο Κανταχάρ, όταν μία βόμβα εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν λένε ότι συνολικά περίπου 900 άτομα έχουν χάσει τη ζω ή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματισθεί. Οι Αμερικανοί διαψεύδουν τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή
19.10.2001 13:09 (Ωρα Λονδίνου) Το παλαιστινιακό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι 16 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν από ανταλλαγές πυρών, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης τραυματίσθηκε σοβαρά. Στη Ραμάλα, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος τραυματίσθηκε θανάσιμα όταν εξερράγη ένα ισραηλινό άρμα μάχης. Οι νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μετά το θάνατο τριών Παλαιστινίων, το αυτοκίνητο των οποίων εξερράγη. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ. Οι Παλαιστίνιοι απέδωσαν τις ευθύνες στο Ισραήλ, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις κατηγορίες. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν παραδεχθεί κρυφά ότι κρύβονταν πίσω από την έκρηξη αυτοκινήτου, η οποία επέφερε το θάνατο τριών Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια, οι νέες στρατιωτικές κινητοποιήσεις των Ισραηλινών υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ επιστρέφει στην πολιτική που ακολουθούσε πριν από την εκεχειρία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι το κλίμα που επικρατεί στο ισραηλινό κοινοβούλιο επηρεάζεται πλέον από τα "γεράκια" της κυβέρνησης Αριέλ Σαρόν. Εν τω μεταξύ, έξι Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός σκοτώθηκαν μία ημέρα μετά τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεβαχάμ Ζεεβί. Οι παλαιστινιακές αρχές κατηγορούν την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι καταφεύγει και πάλι στη βία, δίνοντας έτσι περισσότερα κίνητρα στα δίκτυα της διεθνούς τρομοκρατίας. Την κηδεία του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα. Πρόκειται για τον πρώτο στα χρονικά, από τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους, εκλεγμένο αξιωματούχο, που σκοτώθηκε από Παλαιστινίους. Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάαθ, επιβεβαίωσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή δολοφονία του Ζεεβί. Ο κ. Σάαθ, όμως, έκανε σαφές ότι οι συλληφθέντες δεν θα παραδοθούν στο Ισραήλ όπως έχει αξιώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν.
Ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία
19.10.2001 11:54 (Ωρα Λονδίνου) Το έγγραφο του οργανισμού, το οποίο διέρρευσε στην εφημερίδα Financial Times, αναφέρει ότι τα ποσοστά ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθούν φέτος γύρω στο 1% - ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις. Εάν οι προβλέψεις του οργανισμού επαληθευθούν, αυτό σημαίνει ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα είναι ο χαμηλότερος από το 1982. Ο οργανισμός προβλέπει επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών δεν αναμένεται να ξεπεράσει κατά το 2002 το 1,2%. Ο αναλυτής οικονομικών θεμάτων του BBC υποστηρίζει ότι αυτή η ζοφερή εικόνα οφείλεται εν προκειμένοις στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ο οποίος αποτελείται από 30 χώρες, παρακολουθεί την πορεία των περισσότερο ανεπτυγμένων οικονομικών του κόσμου.
Επίλεκτες δυνάμεις στο Αφγανιστάν
19.10.2001 10:46 (Ωρα Λονδίνου) Η ίδια πηγή είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη φάση μιας μεγαλύτερης χερσαίας επέμβασης στο έδαφος της χώρας της κεντρικής Ασίας. Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί των αμερικανικών αεροσκαφών στην Καμπούλ συνεχίσθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι ημέρα προσευχής των Μουσουλμάνων. Την περασμένη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Καμπούλ, της Κανταχάρ, της Τζαλαλαμπάντ και της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν στο Κανταχάρ, όταν μία βόμβα εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν λένε ότι συνολικά περίπου 900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματισθεί. Οι Αμερικανοί διαψεύδουν τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν
19.10.2001 10:55 (Ωρα Λονδίνου) Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες κατέφυγαν στην πακιστανική πόλη Τσαμάν, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη του Αφγανιστάν, Κανταχάρ. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι περίπου 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα με το Πακιστάν, οι περισσότεροι από τους οποίους παρανόμως. Το Πακιστάν έχει κλείσει τα σύνορά του σε εκείνους που δεν διαθέτουν βίζα. Εν τω μεταξύ, μία βρετανική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας, η Christian Aid, αναφέρει ότι εκατοντάδες άτομα έχουν πεθάνει προσφάτως από πείνα στο Αφγανιστάν και προειδοποιεί ότι χιλιάδες ακόμη μπορεί να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των αμερικανικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με την οργάνωση, 600 άτομα πέθαναν πριν από δύο μήνες στη βόρεια επαρχία του Αφγανστάν, Σαμαγκάν, πριν ακόμη αρχίσει η παρούσα κρίση, όταν μεταφέρονταν ακόμη προμήθειες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η οργάνωση προειδοποιεί ότι, τώρα που οι προμήθειες στην περιοχή έχουν ελαττωθεί, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Εκατομμύρια Αφγανοί βασίζονταν επί χρόνια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις βοήθειας και στην παροχή τροφίμων, εξαιτίας της ξηρασίας που μάστιζε τη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες, έξι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τους βομβαρδισμούς για κάποιο διάστημα, προκειμένου να μεταφερθούν προμήθειες στον άμαχο πληθυσμό. Οι οργανώσεις τόνισαν μάλιστα ότι εάν δεν μεταφερθούν οι προμήθειες πριν από τις χιονοπτώσεις στο Αφγανιστάν, χιλιάδες άτομα θα μείνουν χωρίς τρόφιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βρετανίας πιστεύουν ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στο καθεστώς των Ταλιμπάν.
Διαδηλώσεις σε Ινδονησία και Πακιστάν
19.10.2001 11:08 (Ωρα Λονδίνου) Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μερντέκα και πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται υπό αυστηρή φρούρηση. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ινδονησιακής κυβέρνησης, Χαμζά Χαζ, είχε απευθύνει εκκλήσεις προς τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά οι προτάσεις του δεν εισακούσθηκαν. Από την έναρξη των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν - στις 7 Οκτωβρίου - έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές διαδηλώσεις στην Ινδονησία - τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. Οι διαδηλώσεις συνήθως ολοκληρώνονται με πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία στη Τζακάρτα. Διαδηλώσεις όμως αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα και στην πόλη του Πακιστάν, Κουέτα. Οι αστυνομικές αρχές θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις εναντίον των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν θα πραγματοποιηθούν μετά τις καθιερωμένες μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής.
Χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν
19.10.2001 9:30 (Ωρα Λονδίνου) Η ίδια πηγή είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη φάση μιας μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο έδαφος της χώρας της κεντρικής Ασίας. Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί των αμερικανικών αεροσκαφών στην Καμπούλ συνεχίσθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι ημέρα προσευχής των Μουσουλμάνων. Την περασμένη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Καμπούλ, της Κανταχάρ, της Τζαλαλαμπάντ και της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν στο Κανταχάρ, όταν μία βόμβα εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν λένε ότι συνολικά περίπου 900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματισθεί. Οι Αμερικανοί διαψεύδουν τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Πρώτη συνάντηση Μπους - Ζεμίν
19.10.2001 10:02 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις συνομιλίες του με τον κ. Ζεμίν, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τις απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο κ. Ζιανγκ υπογράμμισε ωστόσο ότι οι βομβαρδισμοί οφείλουν να είναι εύστοχοι, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να σκοτωθεί άμαχος πληθυσμός. Πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν δηλώσει ότι η στάση της Κίνας είναι ικανοποιητική μέχρι στιγμής, καθώς η χώρα εξέφρασε την υποστήριξή της προς τα Ηνωμένα Εθνη. Παράλληλα, το Πεκίνο έκλεισε τα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν. Ο ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη πιστεύει ότι η Κίνα υποστηρίζει τις ενέργειες της Ουάσινγκτον εναντίον της τρομοκρατίας, σε μία προσπάθεια να λάβει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην εκστρατεία εναντίον των Ισλαμιστών αυτονομιστών στη βορειοδυτική Κίνα. Πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υπήρχε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενας από τους λόγους ήταν η κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από τις κινεζικές αρχές. Παράλληλα, η Κίνα είχε εκφράσει την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης Μπους να δημιουργήσει μία αντιπυραυλική αμυντική ασπίδα.
Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή
19.10.2001 9:46 (Ωρα Λονδίνου) Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον διαφόρων κτιρίων στη Βηθλεέμ. Στην πόλη ξέσπασαν επίσης και ανταλλαγές πυροβολισμών, μετά το θάνατο τριών Παλαιστινίων, το αυτοκίνητο των οποίων εξερράγη. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ. Οι Παλαιστίνιοι απέδωσαν τις ευθύνες στο Ισραήλ, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις κατηγορίες. Οι Ισραηλινοί δήλωσαν τα άρματα μάχης τους εισέβαλαν στην Μπεϊτ Τζαλά, όταν ένας εβραϊκός οικισμός τυλίχθηκε στις φλόγες Εξι Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός έχουν σκοτωθεί συνολικά μετά τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεβαχάμ Ζεεβί. Οι παλαιστινιακές αρχές κατηγορούν την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι καταφεύγει και πάλι στη βία, δίνοντας έτσι περισσότερα κίνητρα στα δίκτυα της διεθνούς τρομοκρατίας. Την κηδεία του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα. Πρόκειται για τον πρώτο στα χρονικά, από τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους, εκλεγμένο αξιωματούχο, που σκοτώθηκε από Παλαιστινίους. Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάαθ, επιβεβαίωσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή δολοφονία του Ζεεβί. Ο κ. Σάαθ, όμως, έκανε σαφές ότι οι συλληφθέντες δεν θα παραδοθούν στο Ισραήλ όπως έχει αξιώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν.
Χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν
19.10.2001 8:29 (Ωρα Λονδίνου) Η ίδια πηγή είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη φάση μιας μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο έδαφος της χώρας της κεντρικής Ασίας. Πάντως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι η αποστολή των ειδικών δυνάμεων είναι να ενισχύσουν τις προσπάθειες της CIA να πειστούν οι ηγέτες των Παστού να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους Ταλεμπάν. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Εξάλλου, αμερικανικά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιδρομές - για μία ακόμη νύχτα - στο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει ποιοί ήταν οι στόχοι που επλήγησαν. Νωρίτερα το πρωί ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε περιοχή κοντά σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Καμπούλ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Καμπούλ, της Κανταχάρ, της Τζαλαλαμπάντ και της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Σύμφωνα με ανταποκριτές, στην αφγανική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε μέλη μιας οικογένειας, από βόμβες που έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή. Οι Ταλεμπάν λένε ότι συνολικά περίπου 900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί εκπέμπουν στο Αφγανιστάν προγράμματα προετοιμασμένα από ειδικούς σε θέματα ψυχολογικού πολέμου, τα οποία τονίζουν ότι οι δικές τους δυνάμεις είναι καλύτερες, δυνατότερες και ταχύτερες από τους Ταλεμπάν και πως οι βόμβες θα πέφτουν βροχή στα στρατόπεδα του καθεστώτος.
Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
19.10.2001 8:26 (Ωρα Λονδίνου) Το τελευταίο θύμα που προσβλήθηκε από δερματικό άνθρακα είναι ένας ταχυδρομικός υπάλληλος που εργάζεται στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ. Νωρίτερα, είχε επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί και μία υπάλληλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία εργαζόταν ως βοηθός του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Νταν Ράδερ, στη Νέα Υόρκη. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του να περιμένουν και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ τόνισε ότι ο συναγερμός θα είναι πλέον μόνιμος σε όλη τη ζωή των περισσότερων Αμερικανών. Ο υπουργός δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ είπε ότι οι ομοιότητες που εντοπίστηκαν στις έξι συνολικά περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί, υποδηλώνουν πως πρόκειται για συντονισμένη ενέργεια. Καθώς νέα κρούσματα άνθρακα εντοπίζονται πλέον και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Αργεντινή και στην Κένυα, σε επιστολές που είχαν ταχυδρομηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ερώτημα είναι ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές. Ο πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών για τα όπλα μαζικού ολέθρου στο Ιράκ, Σκοτ Ρίτερ, μιλώντας στο BBC, είπε ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για έργο ακροδεξιών φανατικών μέσα στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε, επίσης, ότι ο άνθρακας που εστάλη στις πρόσφατες επιθέσεις δεν είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στις κεφαλές βιολογικών όπλων.
Προχωρά η ειρηνευτική διαδικασία στην πΓΔΜ
19.10.2001 8:24 (Ωρα Λονδίνου) Σημαντικό ρόλο έπαιξε η χθεσινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και του αρμόδιου γθα την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα. Ο κ.Σολάνα δήλωσε ότι περιμένει οι εργασίες της βουλής να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Η σημασία του "τζιχάντ"
19.10.2001 8:33 (Ωρα Λονδίνου) Αλλά αυτή η αραβική λέξη, που κατά κυριολεξία μεταφράζεται ως "αγώνας" ή "πάλη", έχει διϊστάμενη σημασία ανάλογα με τον Ισλαμιστή ειδικό που αναλαμβάνει να την εκλαϊκεύσει. Για μερικούς, Τζιχάντ είναι η θεωρητική υπεράσπιση των ιδεωδών του Ισλάμ έναντι επιβλαβών εξωτερικών επιρροών. Για άλλους, Τζιχάντ σημαίνει την υποχρέωση κάθε πιστού να αγωνιστεί με δυναμικά μέσα για να εξαλειφθεί κάθε Δυτική επιρροή από τον ισλαμικό κόσμο, είτε αυτή εκφράζεται μέσω διεφθαρμένων καθεστώτων, είτε μέσω της παρουσίας δυτικών στρατευμάτων σε μουσουλμανικές χώρες. Αυτή την τελευταία - πιο ριζοσπαστική - ερμηνεία, περί "ιερού πολέμου" δηλαδή, έχουν ασπαστεί οι μαχητικές Ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου, η παλαιστινιακή Χαμάς, και ο "Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος", χωρίς βέβαια πάντοτε να συμφωνούν με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η οργάνωση Αλ Κάϊντα. Όσο για τις ρίζες της ερμηνείας που δίνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι υποστηρικτές του στην έννοια του Τζιχάντ, αυτές εντοπίζονται σύμφωνα με τους ειδικούς στις αρχές του 20ου αιώνα, σε δύο Ισλαμικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο και στο Πακιστάν, ως αντίδραση στο φαινόμενο της αποικιοκρατίας. Το κίνημα της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" στην Αίγυπτο και η οργάνωση "Ισλαμικός Σύνδεσμος" στο Πακιστάν, ιδρύθηκαν από στοχαστές που προσπάθησαν να επαναφέρουν στο πολιτικό πεδίο το ιδεώδες της ένωσης - κάτω από μία σημαία - θρησκείας και κράτους. Τα κινήματα αυτά θεωρούσαν ότι η δυτικόφερνη ιδέα του χωρισμού κράτους και θρησκείας ήταν υπεύθυνη για την παρακμή των μουσουλμανικών κοινωνιών. Υποστήριζαν δε ότι η επιστροφή στο παραδοσιακό Ισλάμ και η υϊοθέτηση ενός αυστηρού κώδικα συμπεριφοράς από τις κοινωνίες αυτές, θα τούς προσέδιδε την πάλαι ποτέ αίγλη και επιρροή τους σε διεθνές επίπεδο. Οι πρωτεργάτες των κινημάτων αυτών ερμήνευαν τον όρο Τζιχάντ ως ιερό πόλεμο με στόχο την απελευθέρωση των μουσουλμανικών εδαφών από τις δυτικές αποικιοκρατικές δυνάμεις της εποχής, κάτι που δεν μπόρεσαν όμως να πραγματοποιήσουν. Στην δεκαετία του 1950 ένα επιφανές στέλεχος της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" ο Σαγιέντ Κούτμπ, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας ως άπιστους όλους τους μη μουσουλμάνους, ακόμα και όσους Άραβες ήταν Χριστιανοί, και κηρρύσοντας ιερό πόλεμο εναντίον τους. Μάλιστα προέβλεψε ως αναπόφευκτη την σύγκρουση μεταξύ των πολιτισμών του Ισλάμ και της Δύσης. Σύμφωνα με το δόκτωρα Αζάμ Ταμίμι (διευθυντή του Ινστιτούτου Ισλαμικής Πολιτικής Σκέψης του Λονδίνου), τα γραπτά του Κούτμπ, που εκτελέσθηκε το 1966 μετά από διαταγή του Αιγύπτιου προέδρου Γκαμάλ Νάσερ, είχαν μεγάλη απήχηση στον Ισλαμικό κόσμο. Τις ιδέες αυτές άρχισαν να ασπάζονται και οι περισσότερο μετριοπαθείς δυνάμεις στον αραβικό κόσμο στην δεκαετία του 1970, ιδίως μετά τις διαδοχικές στρατιωτικές ήττες των Αράβων από το Ισραήλ και την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών. Έτσι η ερμηνεία περί "ιερού πολέμου εναντίον όλων των απίστων" έγινε το κύριο σημείο αναφοράς για τους Μουτζαχεντίν, τους μαχητές που έσπευσαν στο Αφγανιστάν το 1979 για να πολεμήσουν το Σοβιετικό στρατό κατοχής. 19.10.2001 8:16 (Ωρα Λονδίνου) Πeρισσότεροι από 30 ασθενείς πέθαναν στην Κροατία και στην Ισπανία τους τελευταίους μήνες την ώρα της αιμοκάθαρσης με φίλτρα της εταιρείας. Η Μπάξτερ ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στους θανάτους και στα προϊόντα της.
Χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν
19.10.2001 6:34 (Ωρα Λονδίνου) Η ίδια πηγή είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη φάση μιας μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο έδαφος της χώρας της κεντρικής Ασίας. Πάντως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι η αποστολή των ειδικών δυνάμεων είναι να ενισχύσουν τις προσπάθειες της CIA να πειστούν οι ηγέτες των Παστού να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους Ταλεμπάν. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι επίκειται ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Εξάλλου, αμερικανικά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιδρομές - για μία ακόμη νύχτα - στο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει ποιοί ήταν οι στόχοι που επλήγησαν. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Καμπούλ, της Κανταχάρ, της Τζαλαλαμπάντ και της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Σύμφωνα με ανταποκριτές, στην αφγανική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε μέλη μιας οικογένειας, από βόμβες που έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή. Οι Ταλεμπάν λένε ότι συνολικά περίπου 900 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί εκπέμπουν στο Αφγανιστάν προγράμματα προετοιμασμένα από ειδικούς σε θέματα ψυχολογικού πολέμου, τα οποία τονίζουν ότι οι δικές τους δυνάμεις είναι καλύτερες, δυνατότερες και ταχύτερες από τους Ταλεμπάν και πως οι βόμβες θα πέφτουν βροχή στα στρατόπεδα του καθεστώτος.
Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή
19.10.2001 6:40 (Ωρα Λονδίνου) Στη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Βηθλέεμ. Τρείς Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Φατάχ, σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο, στο χωριό Μπέϊτ Τζαχούρ, κοντά στην πόλη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος ήταν ο Ατέφ Αμπαγιάτ, στρατιωτικός διοικητής υπεύθυνος για τη Βηθλεέμ, ο οποίος κατεζητείτο από το Ισραήλ. Λίγο μετά το συμβάν Παλαιστίνιοι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον εβραϊκού οικισμού, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα περίπου χίλιοι εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακές της Βηθλεέμ για να λιντσάρουν άτομα που κρατούνται εκεί κατηγορούμενα για συνεργασία με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Αμπαγιάτ ήταν σε κατάλογο καταζητούμενων για σχεδιασμό προηγούμενων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι δυνάμεις του ευθύνονται για το θάνατο του.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Μαρουάν Μπαργκούτι είπε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ για το θάνατο του στελέχους της Φατάχ.
Η έκρηξη στο αυτοκίνητο σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη δολοφονία - από Παλαιστινίους μαχητές - του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ, Ρεχαβάμ Ζεεβί, σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ και ενώ το Ισραήλ είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για την ενέργεια αυτή.
Την κηδεία του κ. Ζεεβί που έγινε χθες, παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα. Πρόκειται για τον πρώτο στα χρονικά, από τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους, εκλεγμένο αξιωματούχο, που σκοτώθηκε από Παλαιστινίους.
Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάαθ, επιβεβαίωσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή δολοφονία του κ. Ζεεβί. Ο κ. Σάαθ, όμως, έκανε σαφές ό τι οι συλληφθέντες δεν θα παραδοθούν στο Ισραήλ όπως έχει αξιώσει ο πρωθυπουργός του, Αριέλ Σαρόν.
Νέα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ
19.10.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
Το τελευταίο θύμα που προσβλήθηκε από δερματικό άνθρακα είναι ένας ταχυδρομικός υπάλληλος που εργάζεται στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ. Νωρίτερα, είχε επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί και μία υπάλληλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία εργαζόταν ως βοηθός του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Νταν Ράδερ, στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ είπε ότι οι ομοιότητες που εντοπίστηκαν στις έξι συνολικά περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί, υποδηλώνουν πως πρόκειται για συντονισμένη ενέργεια. Καθώς νέα κρούσματα άνθρακα εντοπίζονται πλέον και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Αργεντινή και στην Κένυα, σε επιστολές που είχαν ταχυδρομηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ερώτημα είναι ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές. Ο πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών για τα όπλα μαζικού ολέθρου στο Ιράκ, Σκοτ Ρίτερ, μιλώντας στο BBC, είπε ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για έργο ακροδεξιών φανατικών μέσα στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε, επίσης, ότι ο άνθρακας που εστάλη στις πρόσφατες επιθέσεις δεν είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στις κεφαλές βιολογικών όπλων.
Ευρώπη δύο ταχυτήτων στη Γάνδη;
19.10.2001 6:49 (Ωρα Λονδίνου) Αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους κοινοτικούς εταίρους καθώς υπονομεύεται η εικόνα ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι κρίμα που ορισμένες χώρες συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση. Όσον αφορά στα θέματα που θα εξετάσουν οι 15 κοινοτικοί ηγέτες στη Γάνδη, ο Ρομάνο Πρόντι εμφανίστηκε χθες στους δημοσιογράφους συγκρατημένα αισόδοξος σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2002. Εξάλλου, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, τις τελευταίες μέρες γίνεται σαφές ότι οι κοινοτικές χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των επιδρομών εναντίον του Αφγανιστάν. Αντιδράσεις, κυρίως σχετικά με τους αμάχους που πέφτουν θύματα των επιδρομών έχουν εκφραστεί από αριστερούς και πράσινους στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Συνάντηση Μπους-Ζεμίν
19.10.2001 6:55 (Ωρα Λονδίνου) Μετά τις συνομιλίες ο κ. Μπους είπε ότι οι δύο χωρες αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τους κινδύνους από τη διεθνή τρομοκρατία. Ο κ.Ζεμίν είπε ότι η Κίνα θα προσφέρει μεταξύ άλλων τη συνεργασία της στον τομέα των πληροφοριών και του ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών για την πάταξη της τρομοκρατίας. Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ταϊβάν αποσύρθηκε από τη σύνοδο διαμαρτυρόμενη για την υποδοχή που έτυχε από τις κινεζικές αρχές. Χθες οι 21 ασιατικές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο είχαν καταδικάσει προκαταρκτικά από κοινού τις τρομοκρατικές ενέργειες.
Ισόβια για το βομβαρδισμό αμερικανικών πρεσβειών
19.10.2001 6:56 (Ωρα Λονδίνου) Στον Τανζανό Καλφάν Χαμίς Μοχάμεντ, στο Σαουδάραβα Μοχάμεντ Αλ Οουχάλι στον Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Σαντέκ Οντέ και στον Αμερικανό πολίτη Λιβανικής καταγωγής Ουαντί Ελ Χάγκε, επιβλήθηκε η ποινή της ισοβίου κάθειρξης - χωρίς δυνατότητα μετατροπής της. Οι τέσσερεις καταδικάσθηκαν για το ρόλο που φέρονται να διαδραμάτισαν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στη Νταρεσαλάμ της Τανζανίας, στις οποίες βρήκαν το θάνατο 224 άνθρωποι. Οι ποινές επιβλήθηκαν από δικαστήριο ενόρκων, των οποίων η ταυτότητα παρέμεινε ανώνυμη, και μετά από δίκη που κράτησε τέσσερεις μήνες. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είναι υποστηρικτές του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ως οργανωτής των επιθέσεων του 1998 καθώς και ως ο ιθύνων νούς των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Μάλιστα ένας από τους καταδικασθέντες, ο Ουαντί Ελ Χάγκε, θεωρείται ότι στο παρελθόν διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του Μπιν Λάντεν. Για δύο από τους καταδικασθέντες υπήρξε πρόταση επιβολής της θανατικής ποινής, αλλά τελικά δεν σχηματίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία ενόρκων προς τούτο.
Στο εδώλιο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ
19.10.2001 7:39 (Ωρα Λονδίνου) Ενάγοντες είναι ένας επιζών του βομβαρδισμού και μερικοί από τους συγγενείς των 16 νεκρών θυμάτων της νατοϊκής επίθεσης. Οι ενάγοντες λένε στην αίτησή τους ότι τα 17 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η αεροπορική επιδρομή εναντίον του κτιρίου της Σερβικής τηλεόρασης. Αν και η επίθεση έγινε από νατοϊκές δυνάμεις, οι ενάγοντες λένε ότι το κάθε κράτος - μέλος της Βορειατλαντικής Συμμαχίας φέρει ατομική ευθύνη για τον βομβαρδισμό. Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη. Τότε θα συζητηθεί κατά πόσο είναι παραδεκτή προς συζήτηση η αίτηση των εναγόντων. Η ακρόαση ενώπιον του ΕΔΑΔ γίνεται καθώς ένα δικαστήριο στη Σερβία εξετάζει συναφή υπόθεση, στην οποία κατηγορούμενος είναι ο πρώην επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού που βομβαρδίστηκε. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι δε διέταξε την εκκένωση του κτιρίου, παρά το ότι είχε προειδοποιηθεί για τον επικείμενο βομβαρδισμό του.
Με προειδοποιήσεις τερμάτισε την επίσκεψη στα Σκόπια ο Ρόμπερτσον
19.10.2001 7:40 (Ωρα Λονδίνου) Μιλώντας μετά τις επαφές που είχε σήμερα στα Σκόπια, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι υπάρχει σαφέστατη ευθύνη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της χώρας να τηρήσουν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ειρηνευτική συμφωνία, εγκρίνοντας τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες δίνονται ευρύτερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα. Νωρίτερα ο κ. Ρόμπρτσον προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επικύρωση της συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της βίας και να αποτρέψει την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στις εστίες τους. Ο κ. Ρόμπερτσον και ο επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, μετέβησαν στα Σκόπια καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ανέβαλε για ακόμη μία φορά την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.
Τί εννοούν οι Ταλεμπάν όταν καλούν τους πιστούς σε Τζιχάντ ;
19.10.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου) Αλλά αυτή η Αραβική λέξη, που κατά κυριολεξία μεταφράζεται ως "αγώνας" ή ως "πάλη", έχει διϊστάμενη σημασία ανάλογα με τον Ισλαμιστή ειδικό που αναλαμβάνει να την εκλαϊκεύσει. Για μερικούς, Τζιχάντ είναι η θεωρητική υπεράσπιση των ιδεωδών του Ισλάμ έναντι επιβλαβών εξωτερικών επιρροών. Για άλλους, Τζιχάντ σημαίνει την υποχρέωση κάθε πιστού να αγωνιστεί με δυναμικά μέσα για να εξαλειφθεί κάθε Δυτική επιρροή από τον Ισλαμικό κόσμο, είτε αυτή εκφράζεται μέσω διεφθαρμένων καθεστώτων, είτε μέσω της παρουσίας δυτικών στρατευμάτων σε μουσουλμανικές χώρες. Αυτή την τελευταία - πιό ριζοσπαστική - ερμηνεία, περί "ιερού πολέμου" δηλαδή, έχουν ασπαστεί οι μαχητικές Ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου, η παλαιστινιακή Χαμάς, και ο "Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος", χωρίς βέβαια πάντοτε να συμφωνούν με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η οργάνωση Αλ Κάϊντα. Όσο για τις ρίζες της ερμηνείας που δίνει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι υποστηρικτές του στην έννοια του Τζιχάντ, αυτές εντοπίζονται σύμφωνα με τους ειδικούς στις αρχές του 20ου αιώνα, σε δύο Ισλαμικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο και στο Πακιστάν, ώς αντίδραση στο φαινόμενο της αποικιοκρατίας. Το κίνημα της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" στην Αίγυπτο και η οργάνωση "Ισλαμικός Σύνδεσμος" στο Πακιστάν, ιδρύθηκαν από στοχαστές που προσπάθησαν να επαναφέρουν στο πολιτικό πεδίο το ιδεώδες της ένωσης - κάτω από μία σημαία - θρησκείας και κράτους. Τα κινήματα αυτά θεωρούσαν ότι η δυτικόφερνη ιδέα του χωρισμού κράτους και θρησκείας ήταν υπεύθυνη για την παρακμή των μουσουλμανικών κοινωνιών. Υποστήριζαν δε ότι η επιστροφή στο παραδοσιακό Ισλάμ και η υϊοθέτηση ενός αυστηρού κώδικα συμπεριφοράς από τις κοινωνίες αυτές, θα τούς προσέδιδε την πάλαι ποτέ αίγλη και επιρροή τους σε διεθνές επίπεδο. Οι πρωτεργάτες των κινημάτων αυτών ερμηνεύαν τον όρο Τζιχάντ ως ιερό πόλ εμο με στόχο την απελευθέρωση των μουσουλμανικών εδαφών από τις Δυτικές αποικιοκρατικές δυνάμεις της εποχής, κάτι που δεν μπόρεσαν όμως να πραγματοποιήσουν.
Στην δεκαετία του 1950 ένα επιφανές στέλεχος της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" ο Σαγιέντ Κούτμπ, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας ως άπιστους όλους τους μη μουσουλμάνους, ακόμα και όσους Άραβες ήταν Χριστιανοί, και κηρρύσοντας ιερό πόλεμο εναντίον τους. Μάλιστα προέβλεψε ως αναπόφευκτη την σύγκρουση μεταξύ των πολιτισμών του Ισλάμ και της Δύσης. Σύμφωνα με το δόκτωρα Αζάμ Ταμίμι (διευθυντή του Ινστιτούτου Ισλαμικής Πολιτικής Σκέψης του Λονδίνου), τα γραπτά του Κούτμπ, που εκτελέσθηκε το 1966 μετά από διαταγή του Αιγύπτιου προέδρου Γκαμάλ Νάσερ, είχαν μεγάλη απήχηση στον Ισλαμικό κόσμο. Τις ιδέες αυτές άρχισαν να ασπάζονται και οι περισσότερο μετριοπαθείς δυνάμεις στον Αραβικό κόσμο στην δεκαετία του 1970, ιδίως μετά τις διαδοχικές στρατιωτικές ήττες των Αράβων από το Ισραήλ και την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών. Έτσι η ερμηνεία περί "ιερού πολέμου εναντίον όλων των απίστων" έγινε το κύριο σημείο αναφοράς για τους Μουτζαχεντίν, τους μαχητές που έσπευσαν στο Αφγανιστάν το 1979 για να πολεμήσουν το Σοβιετικό στρατό κατοχής.
Στην Ιταλία δημοσιεύθηκαν επιστολές που φέρεται να έχει γράψει ο Μπιν Λάντεν
19.10.2001 7:41 (Ωρα Λονδίνου) Οι επιστολές αυτές επαινούν - μεταξύ άλλων - τις τρομοκρατικές δραστηριότητες και καταδικάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα γράμματα αυτά κατασχέθηκαν πριν από τρία χρόνια από την αστυνομία του Λονδίνου, στα πλαίσια των ερευνών που έκανε για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία. Πρόκειται για τέσσερεις συνολικά επιστολές που οι βρετανικές αρχές παρέδωσαν σε Ιταλό δικαστή του Τορίνο, ο οποίος εκδίκασε την έφεση ενός ακραίου Ισλαμιστή υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998. Τις επιστολές δημοσιεύει η Ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα. Ο συγγραφέας των επιστολών αυτών συγχαίρει το Πακιστάν για τις επιτυχημένες δοκιμές πυρηνικών όπλων που πραγματοποίησε και καλεί τα υπόλοιπα μουσουλμανικά κράτη να αποκτήσουν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα."Είναι καθήκον των Μουσουλμάνων να ενισχυθούν ώστε να φοβήσουν τον εχθρό του Θεού" προσθέτει σε άλλο σημείο. Σε άλλη πρωθύστερη επιστολή, ο συγγραφέας χαιρετίζει το γεγονός ότι το καθεστώς των Ταλεμπάν είχε συμπεριληφθεί από τις ΗΠΑ σε λίστα κρατών που θεωρούνταν ότι στηρίζουν την τρομοκρατία. "Τα συγχαρητήρια μου προς την κυβέρνηση των Ταλεμπάν", γράφει, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως "σημάδι καλής συμπεριφοράς". Ο συγγραφέας των επιστολών αυτών ζητά επίσης να εκδιωχθούν οι Αμερικανοί από τη Σαουδική Αραβία, στόχο για τον οποίο δουλεύει από την βάση του στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρει.
|