Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-10-28

  1. Μάχη με τον άνθρακα δίνουν οι ΗΠΑ
  2. Αναβρασμός στο Πακιστάν
  3. Πρώτες εικόνες από το Κουρσκ
  4. Επιμνημόσυνη δέηση γιά τους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου
  5. Κι άλλοι άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν
  6. Αποσύρονται οι δυνάμεις του Ισραήλ από τη Βηθλεέμ
  7. Νέα θύματα μεταξύ των αμάχων
  8. Επτά νεκροί σε επεισόδια στο Ισραήλ
  9. Δήλωση ΕΤΑ
  10. Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν
  11. Αναβρασμός στο Πακιστάν
  12. Έξι νεκροί σε επεισόδια στο Ισραήλ
  13. Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν
  14. Νέα θύματα μεταξύ των αμάχων
  15. Πέντε νεκροί σε επεισόδια στο Ισραήλ
  16. Πακιστανοί στο πλευρό των Ταλεμπάν
  17. Έκκληση για άνοιγμα των πακιστανικών συνόρων
  18. Παραμένουν στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί
  19. Επόμενος στόχος το Ιράκ, λέει ο Ταρίκ Αζιζ
  20. Μάχη με τον άνθρακα δίνουν οι ΗΠΑ
  21. Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν
  22. Νέα θύματα μεταξύ των αμάχων
  23. Πακιστανοί στο πλευρό των Ταλεμπάν
  24. Έκδοση υπόπτου τρομοκράτη στις ΗΠΑ
  25. Σεισμός στην Κίνα
  26. Πρώτες εικόνες από το Κουρσκ
  27. Θέσεις των Ταλιμπάν στον Βορρά βομβαρδίζουν οι αμερικανοί
  28. Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν
  29. Επόμενος στόχος το Ιρακ, λέει ο Ταρίκ Αζιζ
  30. Θέσεις των Ταλιμπάν στον Βορρά βομβαρδίζουν οι αμερικανοί
  31. Κηδεύτηκε το τελευταίο θύμα άνθρακα στις ΗΠΑ
  32. Αναβάλεται η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την Δυτική Οχθη
  33. Χιλιάδες πακιστανοί εθελοντές για την τζιχαντ των Ταλιμπάν
  34. Το Πακιστάν ανοίγει τα σύνορα του στους πρόσφυγες
  35. Στηρίζουν τον ηγέτη τους οι προτεστάντες στη Β.Ιρλανδία
  36. Πρώτες εικόνες από το Κουρσκ
Μάχη με τον άνθρακα δίνουν οι ΗΠΑ
BBC News
Η κηδεία του Τζόσεφ Κέρσιν που πέθανε από άνθρακα

28.10.2001 22:39 (Ωρα Λονδίνου)
O προιστάμενος του Λευκού Οίκου Αντριου Καρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο αμερικανικό ταχυδρομικό σύστημα να υπάρχουν ακόμη επιστολές με σκόνη άνθρακα που δεν έχουν εντοπισθεί.

Στις ΗΠΑ οι αρχές έχουν εντοπίσει τρείς επιστολές με σκόνη άνθρακα μέχρι στιγμής. Τρείς άνθρωποι έχουν πεθάνει ενώ τουλάχιστον άλλοι 11 έχουν προσβληθεί απο το βάκυλο.

Εξήντα οχτώ τόνοι αλληλογραφίας έχουν στείλει οι αμερικανικές αρχές σε μονάδα απολύμανσης στο Οχάιο, για το φόβο ύπαρξης βακτηρίων του άνθρακα.

Σαράντα εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την προμήθεια νέων ανιχνευτικών του βακτηρίου συσκευών, ενώ περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και ανωτάτων δικαστών, ακολουθούν προληπτική αγωγή με αντιβιοτικά.

Έως τώρα, ίχνη ανθρακα έχουν εντοπισθεί μεταξύ άλλων χώρων και σε 11 σημεία του Καπιτωλίου.

Το FBI και η CIA θεωρούν ότι οι υπευθυνοι των επιθέσεων με άνθρακα είναι ακραία στοιχεία μέσα στις ΗΠΑ.

Χθες, έγινε στην Ουάσινγκτων η κηδεία του ταχυδρομικού υπαλλήλου που πέθανε από την πνευμονική μορφή άνθρακα. Το θύμα, Τζόσεφ Κέρσιν, ανέπνευσε τους σπόρους άνθρακα ενώ ταξινομούσε γράμμα που περιείχε το βακτήριο.

Χθες επίσης, περισσότερα από χίλια άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να αναστείλει τους βομδαρδισμούς στο Αφγανιστάν γιατί, όπως υποστήριξαν, όχι μόνο δε θα σταματήσουν την τρομοκρατία αλλά θα την εντείνουν.

Αναβρασμός στο Πακιστάν
BBC News
Πολλοι Πακιστανοί είναι οργισμένοι με τις ΗΠΑ

28.10.2001 22:58 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του Πακιστάν δεν επέτρεψαν σε χιλιάδες ένοπλους υποστηρικτές των Ταλεμπάν να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις γραμμές του καθεστώτος της Καμπούλ.

Οι πάνω από εννέα χιλιάδες οπαδοί των Ταλεμπάν έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα και απειλούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία για να περάσουν σήμερα μέσα στο Αφγανιστάν.

Όπως όμως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC, οι Ταλεμπάν δε δείχνουν μεγάλη προθυμία να τους δεχθούν καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι άπειροι και υπερήλικες.

Πάντως, μουσουλμάνοι κληρικοί που βρίσκονταν με τους ενόπλους πέρασαν στο Αφγανιστάν για να συννενοηθούν με το καθεστώς της Καμπούλ.

Εξάλλου, εκατοντάδες Πακιστανοί έχουν αποκλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καρακοράμ, στα βόρεια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές επιθέσεις.

Επίσης, ο επικεφαλής καραίου ισλαμικού κόμματος είπε ότι χιλιάδες οπαδοί ισλαμικών κομμάτων σχεδιάζουν πορεία και στη συνέχεια καθιστική διαμαρτυρία στην Ισλαμαμπάντ για να υποχρεώσουν το στρατηγό Μουσαράφ να παραιτηθεί. Η ημερομηνία διεξαγωγής της πορείας θα αποφασιστεί αύριο.

Στην Κουέτα, έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι κάτω από κάθισμα λεωφορείου κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκαοχτώ.

Εξάλλου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν, Αμντούλ Χακ, που εκτελέστηκε την Παρασκευή από τους Ταλεμπάν, κηδεύτηκε από τους συγγενείς του κοντά στην Τζαλαλαμπάντ.

Πρώτες εικόνες από το Κουρσκ
BBC News
Το ναυάγιο του Κουρσκ που στοίχισε τη ζωή σε 118 άτομα

28.10.2001 10:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ρωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ που βυθίσθηκε πέρυσι μετά από δύο τεράστιες εκρήξεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα λέει ότι αυτό που φαίνεται από το εσωτερικό του υποβρυχίου δεν είναι τίποτε άλλο από καμμένα σιδερικά.

Το μοναδικό μέρος του υποβρυχίου που φαίνεται πως παρέμεινε άθικτο είναι ο χώρος όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας και τα πυρηνικά όπλα.

Οι αρχές επιδίδονταν από τα μέσα της εβδομάδας στο μακάβριο έργο του εντοπισμού των πτωμάτων στο εσωτερικό του υποβρυχίου.

Επιμνημόσυνη δέηση γιά τους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου
BBC News
Συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων

28.10.2001 22:21 (Ωρα Λονδίνου)
Περίπου 2.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση στη Νέα Υόρκη γιά τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η σεμνή τελετή σε μία ατμόσφαιρα συγκινησιακά έντονα φορτισμένη έγινε μερικά μέτρα μακριά από τα συντρίμια των Δίδυμων Πύργων που έπληξαν δύο απο τα αεροσκάφη των τρομοκρατών.

Γιά πρώτη φορά από την εκατόμβη της 11ης Σεπτεμβρίου, οι γερανοί και μπουλντούζες εσίγησαν στο χώρο όπου άλλοτε υψωνόταν του Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, μεταδίδει ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι.

Πολλοί απο αυτούς που έχασαν τη ζωή τους αποτεφρώθηκαν λόγω των υψηλών θερμοκρασίων που σημειώθηκαν αμέσως μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα η παραμένουν θαμένοι κάτω από τόνους μπετόν και σιδήρου.

Κι άλλοι άμαχοι νεκροί στο Αφγανιστάν
BBC News
Ακόμη ένας νεκρός άμαχος κηδεύεται στο Αφγανιστάν

28.10.2001 20:58 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στην Καμπούλ από βόμβες που έριξαν τα αμερικανικά αεροπλάνα σε κατοικημένη περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλεμπάν, οι βόμβες ισοπέδωσαν τρία σπίτια στη βόρεια Καμπούλ. Ανταποκριτής του Ασοσιέτεντ Πρες που βρέθηκε στην περιοχή είπε ότι είδε τα σώματα τεσσάρων νεκρών παιδιών. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε οτι οι νεκροί είναι περισσότεροι.

Αμερικανικός πύραυλος έπληξε το Σάββατο και το χωριό Γκανί Καϊλ που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή τοπυ μετώπου των Ταλεμπάν με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, μέλη δύο οικογενειών, και να τραυματισθούν 25.

Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι χρησιμοποιούνται όπλα ακριβείας και ότι το 90% των βομβαρδισμών πετυχαίνουν το στόχο τους.

Εν τω μεταξύ οι βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία συνεχίστηκαν σήμερα. Επλήγησαν στόχοι στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και για πρώτη φορά η περιοχή Καράκ Ατάρ, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Η Β.Συμμαχία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τους βομβαρδισμούς αυτούς, οι οποίοι επανελήφθησαν αργά το απόγευμα.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Συμμαχίας, είχε καλέσει τις ΗΠΑ να εντείνουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των γραμμών του μετώπου των Ταλεμπάν, επικρίνοντας την τακτική που ακολουθείται.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απέρριψε εκτιμήσεις ότι η εκστρατεία εναντίον των Ταλεμπάν δεν έχει μετά από τρεις εβδομάδες βομβαρδισμών κατορθώσει να κάμψει το καθεστώς της Καμπούλ.

Ο αμερικανός ναύαρχος Τζον Στάφλμπιμ, διοικητής της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του έχει και στρατηγική και στόχους.

"Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι κανόνες του συμβατικού πολέμου" είπε ο αμερικανός διοικητής

Η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη Σομάλι του Βορείου Αφγανιστάν επισημαίνει πως το γεγονός ότι δε σημειώνονται οι μαζικές αποσκιρτήσεις των Ταλεμπάν, οπως πιστεύετο, ενδεχομένως να αποδίδ εται στο ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν εξαντλήσει τους στόχους τους, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης, η χερσαία επίθεση.

Αποσύρονται οι δυνάμεις του Ισραήλ από τη Βηθλεέμ
BBC News
Eνα από τα πτώματα των γυναικών που σκοτώθηκαν στη Χαντέρα

28.10.2001 21:15 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο επεισόδια μεταξύ ενόπλων σημειώθηκαν στο Ισραήλ, πριν αρχίσει η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε δρόμο της πόλης Χαντέρα, στο βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας 12 Ισραηλινούς, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες υπέκυψαν λίγο αργότερα στα τραύματά τους. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι δύο δράστες σκοτώθηκαν στη συνέχεια από αστυνομικούς.

Νωρίτερα, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του. Παλαιστινιακή οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με τη Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ ανέλαβε την ευθύνη.

Η απόσυρση των Ισραηλινών από τη Βηθλεέμ είναι η αρχή μια γενικευμένης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από έξι πόλεις της Δυτικής Όχθης στις οποίες είχε προωθηθεί μετα την δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Νέα θύματα μεταξύ των αμάχων
BBC News
Οβίδα πλήττει κατά λάθος χωριο της Β.Συμμαχίας

28.10.2001 17:09 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στην Καμπούλ από βόμβες που έριξαν τα αμερικανικά αεροπλάνα σε κατοικημένη περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλεμπάν, οι βόμβες ισοπέδωσαν τρία σπίτια στη βόρεια Καμπούλ. Ανταποκριτής του Ασοσιέτεντ Πρες που βρέθηκε στην περιοχή είπε ότι είδε τα σώματα τεσσάρων νεκρών παιδιών. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε οτι οι νεκροί είναι περισσότεροι.

Αμερικανικός πύραυλος έπληξε το Σάββατο και το χωριό Γκανί Καϊλ που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή τοπυ μετώπου των Ταλεμπάν με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, μέλη δύο οικογενειών, και να τραυματισθούν 25.

Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι χρησιμοποιούνται όπλα ακριβείας και ότι το 90% των βομβαρδισμών πετυχαίνουν το στόχο τους.

Εν τω μεταξύ οι βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία συνεχίστηκαν σήμερα. Επλήγησαν στόχοι στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και για πρώτη φορά η περιοχή Καράκ Ατάρ, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Η Β.Συμμαχία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τους βομβαρδισμούς αυτούς, οι οποίοι επανελήφθησαν αργά το απόγευμα.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Συμμαχίας, είχε καλέσει τις ΗΠΑ να εντείνουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των γραμμών του μετώπου των Ταλεμπάν, επικρίνοντας την τακτική που ακολουθείται.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απέρριψε εκτιμήσεις ότι η εκστρατεία εναντίον των Ταλεμπάν δεν έχει μετά από τρεις εβδομάδες βομβαρδισμών κατορθώσει να κάμψει το καθεστώς της Καμπούλ.

Ο αμερικανός ναύαρχος Τζον Στάφλμπιμ, διοικητής της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του έχει και στρατηγική και στόχους.

"Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι κανόνες του συμβατικού πολέμου" είπε ο αμερικανός διοικητής

Η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη Σομάλι του Βορείου Αφγανιστάν επισημαίνει πως το γεγονός ότι δε σημειώνονται οι μαζικές αποσκιρτήσεις των Ταλεμπάν, οπως πιστεύετο, ενδεχομένως να αποδίδ εται στο ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν εξαντλήσει τους στόχους τους, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης, η χερσαία επίθεση.

Επτά νεκροί σε επεισόδια στο Ισραήλ
BBC News
Οι συγκρούσεις ανέβαλαν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων

28.10.2001 16:54 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο επεισόδια μεταξύ ενόπλων σημειώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ εκκρεμεί η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Όχθης.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε δρόμο της πόλης Χαντέρα, στο βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας 12 Ισραηλινούς, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες υπέκυψαν λίγο αργότερα στα τραύματά τους. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι δύο δράστες σκοτώθηκαν στη συνέχεια από αστυνομικούς.

Νωρίτερα, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του. Παλαιστινιακή οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με τη Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ ανέλαβε την ευθύνη.

Το Ισραήλ ματαίωσε προγραμματισμένη συνάντηση με παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ χθες είχε αναστείλει την απόσυρση των δυνάμεων του από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε από τη συνεχιζόμενη βία και τις συγκρούσεις σε πολλά σημεία της Δυτικής Οχθης. Τέσσερις Παλαιστίνιοι είχαν τραυματιστεί από την ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες.

Η απόσυρση των Ισραηλινών από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα θα ήταν η αρχή μια γενικευμένης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από έξι πόλεις της Δυτικής Όχθης στις οποίες είχε προωθηθεί μετα την δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Δήλωση ΕΤΑ

28.10.2001 17:00 (Ωρα Λονδίνου)
Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ δήλωσε ότι θα τερματίσει τις πράξεις βίας όταν η Ισπανία και η Γαλλία συμφωνήσουν σε μια κοινή αναφορά για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας των Βάσκων.

Η δήλωση της ΕΤΑ ήταν η πρώτη μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ισπανοί πολιτικοί έχουν καλέσει την οργάνωση να μιμηθεί το παράδειγμα του ΙΡΑ στη Βόρειο Ιρλανδία και να αρχίσει τον αφοπλισμό της.

Με τη δήλωσή της η ΕΤΑ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για έντεκα επιθέσεις σε ισπανικές πόλεις από τον περασμένο Ιούλιο.

Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν
BBC News
Κοντά στα σύνορα με την Ινδία η επίθεση

28.10.2001 15:33 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 17 χριστιανοί σκοτώθηκαν ενώ παρακολουθούσαν λειτουργία προτεσταντών στον καθολικό ναό του Αγίου Δομηνίκου, στην πόλη Bahawalpur.

Άγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, εισέβαλαν στην εκκλησία και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως με αυτόματα όπλα αφού πρώτα κλείδωσαν τις πόρτες, ενώ είχαν σκοτώσει έναν αστυνομικό φρουρό. Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες, ενώ πολλοί σώθηκαν αφού κρύφτηκαν πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι δεν υπάρχει τοίχος μέσα στην εκκλησία που να μη φέρει σημάδια από σφαίρες.

Ο ηγέτης της χώρας στρατηγός Μουσαράφ εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το περιστατικό, το οποίο απέδωσε σε εκπαιδευμένους τρομοκράτες. Το περιστατικό καταδίκασαν ο πάπας Ιωάννης Παύλος και οπροκαθήμενος της αγγλικανικής εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι.

Η επαρχία Μουλτάν όπου βρίσκεται η πόλη Bahawalpur είναι γνωστή για τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων Σουνιτών και Σιιτών, συγκρούσεις από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Είναι η πρώτη επίθεση κατά χριστιανών, αν και είχαν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας για το φόβο αντιποίνων στις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του γειτονικού Αφγανιστάν.

Οι χριστιανοί αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού των 120 εκατομμυρίων κατοίκων στο Πακιστάν.

Αναβρασμός στο Πακιστάν
BBC News
Πολλοι Πακιστανοί είναι οργισμένοι με τις ΗΠΑ

28.10.2001 15:38 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του Πακιστάν δεν επέτρεψαν σε χιλιάδες ένοπλους υποστηρικτές των Ταλεμπάν να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις γραμμές του καθεστώτος της Καμπούλ.

Οι πάνω από εννέα χιλιάδες οπαδοί των Ταλεμπάν έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα και απειλούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία για να περάσουν σήμερα μέσα στο Αφγανιστάν.

Όπως όμως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC, οι Ταλεμπάν δε δείχνουν μεγάλη προθυμία να τους δεχθούν καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι άπειροι και υπερήλικες.

Πάντως, μουσουλμάνοι κληρικοί που βρίσκονταν με τους ενόπλους πέρασαν στο Αφγανιστάν για να συννενοηθούν με το καθεστώς της Καμπούλ.

Εξάλλου, εκατοντάδες Πακιστανοί έχουν αποκλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καρακοράμ, στα βόρεια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές επιθέσεις.

Επίσης, ο επικεφαλής καραίου ισλαμικού κόμματος είπε ότι χιλιάδες οπαδοί ισλαμικών κομμάτων σχεδιάζουν πορεία και στη συνέχεια καθιστική διαμαρτυρία στην Ισλαμαμπάντ για να υποχρεώσουν το στρατηγό Μουσαράφ να παραιτηθεί. Η ημερομηνία διεξαγωγής της πορείας θα αποφασιστεί αύριο.

Στην Κουέτα, έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι κάτω από κάθισμα λεωφορείου κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκαοχτώ.

Εξάλλου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν, Αμντούλ Χακ, που εκτελέστηκε την Παρασκευή από τους Ταλεμπάν, κηδεύτηκε από τους συγγενείς του κοντά στην Τζαλαλαμπάντ.

Έξι νεκροί σε επεισόδια στο Ισραήλ
BBC News
Οι συγκρούσεις ανέβαλαν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων

28.10.2001 15:01 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο επεισόδια μεταξύ ενόπλων σημειώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ εκκρεμεί η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Όχθης.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε δρόμο της πόλης Χαντέρα, στο βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας 12 Ισραηλινούς, εκ των οποίων τρεις υπέκυψαν λίγο αργότερα στα τραύματά τους. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι δύο δράστες σκοτώθηκαν στη συνέχεια από αστυνομικούς.

Νωρίτερα, ένας ισραηλινός στρατιώτης στην ίδια περιοχή, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη. Παλαιστινιακή οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με τη Φατάχ του γιασέρ Αραφάτ ανέλαβε την ευθύνη.

Το Ισραήλ ματαίωσε προγραμματισμένη συνάντηση με παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ χθες είχε αναστείλει την απόσυρση των δυνάμεων του από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε από τη συνεχιζόμενη βία και τις συγκρούσεις σε πολλά σημεία της Δυτικής Οχθης. Τέσσερις Παλαιστίνιοι είχαν τραυματιστεί από την ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες.

Η απόσυρση των Ισραηλινών από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα θα ήταν η αρχή μια γενικευμένης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από έξι πόλεις της Δυτικής Όχθης στις οποίες είχε προωθηθεί μετα την δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν
BBC News
Κοντά στα σύνορα με την Ινδία η επίθεση

28.10.2001 13:59 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 16 χριστιανοί σκοτώθηκαν ενώ παρακολουθούσαν λειτουργία προτεσταντών στον καθολικό ναό του Αγίου Δομηνίκου, στην πόλη Bahawalpur.

Άγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, εισέβαλαν στην εκκλησία και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως με αυτόματα όπλα αφού πρώτα κλείδωσαν τις πόρτες, ενώ είχαν σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς φρουρούς. Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες, ενώ πολλοί σώθηκαν αφού κρύφτηκαν πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι δεν υπάρχει τοίχος μέσα στην εκκλησία που να μη φέρει σημάδια από σφαίρες.

Ο ηγέτης της χώρας στρατηγός Μουσαράφ εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το περιστατικό, το οποίο απέδωσε σε εκπαιδευμένους τρομοκράτες. Το περιστατικό καταδίκασε και ο πάπας Ιωάννης Παύλος.

Η επαρχία Μουλτάν όπου βρίσκεται η πόλη Bahawalpur είναι γνωστή για τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων Σουνιτών και Σιιτών, συγκρούσεις από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Είναι η πρώτη επίθεση κατά χριστιανών, αν και είχαν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας για το φόβο αντιποίνων στις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του γειτονικού Αφγανιστάν.

Οι χριστιανοί αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού των 120 εκατομμυρίων κατοίκων στο Πακιστάν.

Νέα θύματα μεταξύ των αμάχων
BBC News
Οβίδα πλήττει κατά λάθος χωριο της Β.Συμμαχίας

28.10.2001 14:07 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στην Καμπούλ από βόμβες που έριξαν τα αμερικανικά αεροπλάνα σε κατοικημένη περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλεμπάν, οι βόμβες ισοπέδωσαν τρία σπίτια στη βόρεια Καμπούλ. Ανταποκριτής του Ασοσιέτεντ Πρες που βρέθηκε στην περιοχή είπε ότι είδε τα σώματα τεσσάρων νεκρών παιδιών. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε οτι οι νεκροί είναι περισσότεροι.

Αμερικανικός πύραυλος έπληξε το Σάββατο και το χωριό Γκανί Καϊλ που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή τοπυ μετώπου των Ταλεμπάν με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, μέλη δύο οικογενειών, και να τραυματισθούν 25.

Εν τω μεταξύ οι βομβαρδισμοί θέσεων των Ταλεμπάν στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία συνεχίστηκαν σήμερα. Επλήγησαν στόχοι στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και για πρώτη φορά η περιοχή Καράκ Ατάρ, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. η Β.Συμμαχία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Συμμαχίας, είχε καλέσει τις ΗΠΑ να εντείνουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των γραμμών του μετώπου των Ταλεμπάν, επικρίνοντας την τακτική που ακολουθείται.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απέρριψε εκτιμήσεις ότι η εκστρατεία εναντίον των Ταλεμπάν δεν έχει μετά από τρεις εβδομάδες βομβαρδισμών κατορθώσει να κάμψει το καθεστώς της Καμπούλ.

Ο αμερικανός ναύαρχος Τζον Στάφλμπιμ, διοικητής της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του έχει και στρατηγική και στόχους.

"Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι κανόνες του συμβατικού πολέμου" είπε ο αμερικανός διοικητής

Η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη Σομάλι του Βορείου Αφγανιστάν επισημαίνει πως το γεγονός ότι δε σημειώνονται οι μαζικές αποσκιρτήσεις των Ταλεμπάν, οπως πιστεύετο, ενδεχομένως να αποδίδεται στο ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν εξαντλήσει τους στόχους τους, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης, η χερσαία επίθεση.

Πέντε νεκροί σε επεισόδια στο Ισραήλ
BBC News
Οι συγκρούσεις ανέβαλαν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων

28.10.2001 14:22 (Ωρα Λονδίνου)
Δύο επεισόδια μεταξύ ενόπλων σημειώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ εκκρεμεί η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Όχθης.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε δρόμο της πόλης Χαντέρα, στο βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας 12 Ισραηλινούς, εκ των οποίων οι δύο υπέκυψαν λίγο αργότερα στα τραύματά τους. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι δύο δράστες σκοτώθηκαν στη συνέχεια από αστυνομικούς.

Νωρίτερα, ένας ισραηλινός στρατιώτης στην ίδια περιοχή, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη. Παλαιστινιακή οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με τη Φατάχ του γιασέρ Αραφάτ ανέλαβε την ευθύνη.

Το Ισραήλ ματαίωσε προγραμματισμένη συνάντηση με παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ χθες είχε αναστείλει την απόσυρση των δυνάμεων του από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε από τη συνεχιζόμενη βία και τις συγκρούσεις σε πολλά σημεία της Δυτικής Οχθης. Τέσσερις Παλαιστίνιοι είχαν τραυματιστεί από την ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες.

Η απόσυρση των Ισραηλινών από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα θα ήταν η αρχή μια γενικευμένης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από έξι πόλεις της Δυτικής Όχθης στις οποίες είχε προωθηθεί μετα την δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Πακιστανοί στο πλευρό των Ταλεμπάν
BBC News
Πολλοι Πακιστανοί είναι οργισμένοι με τις ΗΠΑ

28.10.2001 14:12 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του Πακιστάν δεν επέτρεψαν σε χιλιάδες ένοπλους υποστηρικτές των Ταλεμπάν να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις γραμμές του καθεστώτος της Καμπούλ.

Οι πάνω από εννέα χιλιάδες οπαδοί των Ταλεμπάν έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα και απειλούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία για να περάσουν σήμερα μέσα στο Αφγανιστάν.

Όπως όμως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC, οι Ταλεμπάν δε δείχνουν μεγάλη προθυμία να τους δεχθούν καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι άπειροι και υπερήλικες.

Πάντως, μουσουλμάνοι κληρικοί που βρίσκονταν με τους ενόπλους πέρασαν στο Αφγανιστάν για να συννενοηθούν με το καθεστώς της Καμπούλ.

Εξάλλου, εκατοντάδες Πακιστανοί έχουν αποκλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καρακοράμ, στα βόρεια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές επιθέσεις.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν, Αμντούλ Χακ, που εκτελέστηκε την Παρασκευή από τους Ταλεμπάν, κηδεύτηκε από τους συγγενείς του κοντά στην Τζαλαλαμπάντ.

Έκκληση για άνοιγμα των πακιστανικών συνόρων
BBC News
Χιλιάδες αφγανοί πρόσφυγες επιχειρούν να καταφύγουν στο Πακιστάν

28.10.2001 14:09 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρούουντ Λούμπερς, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε το Πακιστάν να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Από την πόλη Τσαμάν όπου βρίσκονται πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί ο κ.Λούμπερς εξέφρασε την ελπίδα οι πακιστανικές αρχές να γίνουν πιο ευέλικτες.

Το Πακιστάν φιλοξενεί ήδη δυόμιση εκατομμύρια αφγανούς πρόσφυγες και έχει δηλώσει ότι μόνο τραυματίες και γυναικόπαιδα θα γίνονται πλέον δεκτά στο έδαφός του.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμα 15 κέντρα υποδοχής που έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν περισσότερα από 100 χιλιάδες άτομα.

Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε από την Ισλαμαμπάντ ότι οι επιθέσεις δεν πρέπει να σταματήσουν, καθώς τότε η ανθρωπιστική κρίση θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Η Γερμανία θα προσφέρει 45 εκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν για να ενισχύσει τις προσπάθειές του στη φροντίδα των προσφύγων.

Παραμένουν στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί
BBC News
Οι συγκρούσεις ανέβαλαν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων

28.10.2001 12:34 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ ανέστειλε την απόσυρση των δυνάμεων του από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε από τη συνεχιζόμενη βία και τις συγκρούσεις σε πολλά σημεία της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν από την ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ ένας Ισραηλινός έπεσε νεκρός από πυρά Αράβων βόρεια του Τελ Αβίβ.

Η απόσυρση των Ισραηλινών από τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα θα ήταν η αρχή μια γενικευμένης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από έξι πόλεις της Δυτικής Όχθης στις οποίες είχε προωθηθεί μετα την δολοφονία του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Επόμενος στόχος το Ιράκ, λέει ο Ταρίκ Αζιζ

28.10.2001 12:37 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Τέλεγκραφ, o αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δηλώνει πως η χώρα του είναι έτοιμη για πόλεμο.

Ο ιρακινός αξιωματούχος λέει ότι το καθεστώς της Βαγδάτης διαθέτει στοιχεία ότι επίκειται αμερικανική και βρετανική επίθεση εναντίον της χώρας του. " Θα χτυπήσουν 300 στόχους με χίλιους πυραύλους. Γνωρίζουμε καλά ότι ετοιμάζονται για ένα νέο πόλεμο εναντίον μας. Παρακολουθούμε με προσοχή τα δρώμενα στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και έχουμε πληροφορίες ότι η επίθεση κατά του Ιράκ είναι θέμα χρόνου", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ταρίκ Αζίζ.

Μάχη με τον άνθρακα δίνουν οι ΗΠΑ
BBC News
Η κηδεία του Τζόσεφ Κέρσιν που πέθανε από άνθρακα

28.10.2001 11:38 (Ωρα Λονδίνου)
Εξήντα οχτώ τόνοι αλληλογραφίας έχουν στείλει οι αμερικανικές αρχές σε μονάδα απολύμανσης στο Οχάιο, για το φόβο ύπαρξης βακτηρίων του άνθρακα.

Σαράντα εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την προμήθεια νέων ανιχνευτικών του βακτηρίου συσκευών, ενώ περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και ανωτάτων δικαστών, ακολουθούν προληπτική αγωγή με αντιβιοτικά.

Έως τώρα, ίχνη ανθρακα έχουν εντοπισθεί μεταξύ άλλων χώρων και σε 11 σημεία του Καπιτωλίου.

Το FBI και η CIA θεωρούν ότι οι υπευθυνοι των επιθέσεων με άνθρακα είναι ακραία στοιχεία μέεσα στις ΗΠΑ.

Χθες, έγινε στην Ουάσινγκτων η κηδεία του ταχυδρομικού υπαλλήλου που πέθανε από την πνευμονική μορφή άνθρακα. Το θύμα, Τζόσεφ Κέρσιν, ανέπνευσε τους σπόρους άνθρακα ενώ ταξινομούσε γράμμα που περιείχε το βακτήριο.

Χθες επίσης, περισσότερα από χίλια άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να αναστείλει τους βομδαρδισμούς στο Αφγανιστάν γιατί, όπως υποστήριξαν, όχι μόνο δε θα σταματήσουν την τρομοκρατία αλλά θα την εντείνουν.

Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν
BBC News
Κοντά στα σύνορα με την Ινδία η επίθεση

28.10.2001 10:35 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 16 χριστιανοί σκοτώθηκαν ενώ παρακολουθούσαν λειτουργία προτεσταντών στον καθολικό ναό του Αγίου Δομηνίκου, στην πόλη Bahawalpur.

Άγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, εισέβαλαν στην εκκλησία και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως με αυτόματα όπλα αφού πρώτα κλείδωσαν τις πόρτες, ενώ είχαν σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς φρουρούς. Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες, ενώ πολλοί σώθηκαν αφού κρύφτηκαν πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Ο ηγέτης της χώρας στρατηγός Μουσαράφ εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το περιστατικό, το οποίο απέδωσε σε εκπαιδευμένους τρομοκράτες.

Η επαρχία Μουλτάν όπου βρίσκεται η πόλη Bahawalpur είναι γνωστή για τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων Σουνιτών και Σιιτών, συγκρούσεις από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Είναι η πρώτη επίθεση κατά χριστιανών, αν και είχαν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας για το φόβο αντιποίνων στις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του γειτονικού Αφγανιστάν.

Οι χριστιανοί αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού των 120 εκατομμυρίων κατοίκων στο Πακιστάν.

Νέα θύματα μεταξύ των αμάχων
BBC News
Οβίδα πλήττει κατά λάθος χωριο της Β.Συμμαχίας

28.10.2001 10:55 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στην Καμπούλ από βομβες που έριξαν τα αμερικανικά αεροπλάνα σε κατοικημένη περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλεμπαν, οι βόμβες ισοπέδωσαν τρία σπίτια στη βόρεια Καμπούλ. Ανταποκριτής του Ασοσιέτεντ Πρες που βρέθηκε στην περιοχή είπε ότι είδε τα σώματα τεσσάρων νεκρών παιδιών και ενός άνδρα. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε οτι οι νεκροί είναι περισσότεροι.

Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν επίσης θέσεις των Ταλεμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν.

Αμερικανικός πύραυλος έπληξε το Σάββατο και το χωριό Γκανί Καϊλ που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή τοπυ μετώπου των Ταλεμπάν με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ήταν να σκοτωθούν 9 άνθρωποι, μέλη δύο οικογενειών, και να τραυματισθούν 25.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να εντείνουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των γραμμών των Ταλεμπάν στα βόρειο-ανατολικά της Καμπουλ, όπου διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα με μαχητές της αντιπολίτευσης.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απέρριψε εκτιμήσεις ότι η εκστρατεία εναντίον των Ταλεμπάν δεν έχει μετά από τρεις εβδομάδες βομβαρδισμών κατορθώσει να κάμψει το καθεστώς της Καμπούλ.

Ο αμερικανός ναύαρχος Τζον Στάφλμπιμ, διοικητής της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του έχει και στρατηγική και στόχους.

"Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι κανόνες του συμβατικού πολέμου" είπε ο αμερικανός διοικητής

Η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη Σομάλι του Βορείου Αφγανιστάν επισημαίνει πως το γεγονός ότι δε σημειώνονται οι μαζικές αποσκιρτήσεις των Ταλεμπάν, οπως πιστεύετο, ενδεχομένως να αποδίδεται στο ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν εξαντλήσει τους στόχους τους, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης, η χερσαία επίθεση.

Πακιστανοί στο πλευρό των Ταλεμπάν
BBC News
Πολλοι Πακιστανοί είναι οργισμένοι με τις ΗΠΑ

28.10.2001 11:05 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχές του Πακιστάν δεν επέτρεψαν σε χιλιάδες ένοπλους υποστηρικτές των Ταλεμπάν να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις γραμμές του καθεστώτος της Καμπούλ.

Οι πάνω από εννέα χιλιάδες οπαδοί των Ταλεμπάν έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα και απειλούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία για να περάσουν σήμερα μέσα στο Αφγανιστάν

Όπως όμως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC, οι Ταλεμπάν δε δείχνουν μεγάλη προθυμία να τους δεχθούν καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι άπειροι και υπερήλικες.

Εξάλλου, εκατοντάδες Πακιστανοί έχουν αποκλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καρακοράμ, στα βόρεια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές επιθέσεις.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν, Αμντούλ Χακ, που εκτελέστηκε την Παρασκευή από τους Ταλεμπάν, κηδεύτηκε από τους συγγενείς του κοντά στην Τζαλαλαμπάντ.

Έκδοση υπόπτου τρομοκράτη στις ΗΠΑ

28.10.2001 11:11 (Ωρα Λονδίνου)
Επίσημοι στο Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν στις ΗΠΑ έναν υπήκοο της Υεμένης, ο οποίος κατεζητείτο σε σχέση με την πυρπόληση αμερικανικού πολεμικού πλοίου ανοιχτά της Υεμένης πέρισυ.

Ο Τζαμίλ Κασίμ Σαϊντ Μοχάμεντ, που ήταν φοιτητής στο Καράτσι, θεωρείται ενεργό μέλος της Αλ-Κάιντα, της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η παράδοσή του έγινε μυστικά και χωρίς τις συνηθισμένες διαδικασίες έκδοσης, στο πλαίσιο ερευνών για σχέσεις αράβων φοιτητών με το δίκτυο του Μπιν Λάντεν.

Στην επίθεση κατά του αμερικανικού πλοίου 17 ναύτες είχαν χάσει τη ζωή τους και πολλοί είχαν τραυματιστεί.

Οχτώ ύποπτοι στην Υεμένη αναμένουν τη δίκη τους.

Σεισμός στην Κίνα

28.10.2001 10:46 (Ωρα Λονδίνου)
Ένας νεκρός, περισσότεροι από 130 τραυματίες και 3.400 κατεστραμμένα κτίρια είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στη νοτιοδυτική Κίνα.

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην επαρχία Γιόνγκσενγκ, σε σημείο 600 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Κούνμινγκ.

Οι σωστικές αρχές έχουν στήσει σκηνές και διανέμουν ρύζι και άλλα εφόδια σε όσους επλήγησαν από τον εγκέλαδο.

Πρώτες εικόνες από το Κουρσκ
BBC News
Το ναυάγιο του Κουρσκ που στοίχισε τη ζωή σε 118 άτομα

28.10.2001 10:39 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ρωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ που βυθίσθηκε πέρυσι μετά από δύο τεράστιες εκρήξεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα λέει ότι αυτό που φαίνεται από το εσωτερικό του υποβρυχίου δεν είναι τίποτε άλλο από καμμένα σιδερικά.

Το μοναδικό μέρος του υποβρυχίου που φαίνεται πως παρέμεινε άθικτο είναι ο χώρος όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας και τα πυρηνικά όπλα.

Οι αρχές επιδίδονταν από τα μέσα της εβδομάδας στο μακάβριο έργο του εντοπισμού των πτωμάτων στο εσωτερικό του υποβρυχίου.

Θέσεις των Ταλιμπάν στον Βορρά βομβαρδίζουν οι αμερικανοί
BBC News
Οβίδα πλήττει κατά λάθος χωριο της Β.Συμμαχίας

28.10.2001 7:49 (Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωι στην Καμπούλ από βομβες που έριξαν τα αμερικανικά αεροπλάνα σε κατοικημένη περιοχή της αφγανικής πρωτευουσας.

Συμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπαν οι βομβες ισοπέδωσαν τρια σπίτια στην βόρεια Καμπουλ. Ανταποκριτής του Ασ.Πρες που βρέθηκε στην περιοχή είπε ότι είδε τα σώματα τεσσάρων νεκρών παιδιών και ενός ανδρα. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε οτι οι νεκροί είναι περισσότεροι.

Οι αμερικανοι βομβαδισαν επίσης ανηλεώς θέσεις των Ταλιμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν.

Συμφωνα με πληροφορίες αμερικανικός πύραυλος παρεξέκλινε της πορείας του και έπληξε το χωριο Γκάνι Κέιλ που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης των Ταλιμπάν με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 10 ανθρωποι και να τραυματισθούν 20.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να εντείνουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των γραμμών των Ταλιμπάν στα βόρειο-ανατολικά της Καμπουλ, όπου διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα με μαχητές της αντιπολίτευσης.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απέρριψε εκτιμίσεις ότι η εκστρατεία του εναντίον των Ταλιμπάν δεν έχει, μετά τρεις εβδομάδες βομβαρδισμών κατορθώσει να κάμψει το καθεστώς της Καμπούλ.

Ο αμερικανός ναυαρχός Τζον Στάφλμπίμ, διοικητής της στρατιωτικής επιχειρησης εναντίον του Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του εχει και στρατηγική και στόχους.

"Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι κανόνες του συμβατικού πολέμου" είπε ο αμερικανός διοικητής

Η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη Σομάλι του Βορείου Αφγανιστάν επισημαίνει πως το γεγονός ότι δεν σημειώνονται οι μαζικές αποσκιρτίσεις των Ταλιμπάν, οπως πιστεύετο, ενδεχομένως να αποδίδεται στο ότι οι αεροπορικές επιδρομές εχουν φθάσει στα ορια τους και πως θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης, η χερσαία επίθεση.

Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν
BBC News
Σφαγή χριστιανών στο Πακιστάν

28.10.2001 6:50 (Ωρα Λονδίνου)
Η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 χριστιανοί σκοτώθηκαν ενώ εκκλησιάζονταν σε χριστιανική εκκλησία στην πολη Bahawalpur.

Αγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, εισέβαλαν στην εκκλησία που βρίσκεται σε προάστιο της πόλης και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά εναντίον των πιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και πολλοί τραυματίες. Είναι η πρώτη επίθεση αυτού του τύπου στο Πακιστάν λένε οι αρχές.

Η επαρχία Μουλτάν οπου βρισκεται η πόλη Bahawalpur βρίσκεται στα σύνορα με την Ινδία και είναι γνωστή για τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων Σουνιτών και Σιιτών, συγκρούσεις από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Επόμενος στόχος το Ιρακ, λέει ο Ταρίκ Αζιζ

28.10.2001 6:42 (Ωρα Λονδίνου)
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Τελεγκραφ, o αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Ασίζ δηλώνει πως η χώρα του είναι έτοιμη για πολεμο.

Ο ιρακινός αξιωματούχος λέει ότι το καθεστώς της Βαγδάτης διαθέτει στοιχεία ότι επικειται αμερικανική και βρετανική επίθεση εναντιον της χώρας του. " Θα κτυπήσουν 300 στόχους με 1000 πυραύλους. Γνωρίζουμε καλά ότι ετοιμάζονται για ένα νέο πόλεμο εναντιον μας. Παρακολουθούμε με προσοχή τα δρώμενα στις ΗΠΑ μετα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και έχουμε και πληροφορίες ότι η επίθεση κατά του Ιράκ είναι θέμα χρόνου.

Θέσεις των Ταλιμπάν στον Βορρά βομβαρδίζουν οι αμερικανοί
BBC News
Οβίδα πλήττει κατά λάθος χωριο της Β.Συμμαχίας

28.10.2001 5:51 (Ωρα Λονδίνου)
Την μεγαλύτερη, έως τώρα, επίθεση εναντλιον θέσεων των Ταλιμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν, πραγματοποιούν οι ΗΠΑ.

Συμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικός πύραυλος παρεξέκλινε της πορείας του και έπληξε χωριο που βρίσκεται μεσα στις περιοχες τις οποίες ελέγχει η Βόρεια Συμμαχία με αποτελεσμα να σκοτωθουν τουλάχιστον δέκα ανθρωποι.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να εντείνουν τους βομβαρδισμούς εναντιον των γραμμών των Ταλιμπάν στα βόρειο-ανατολικά της Καμπουλ, όπου διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα με μαχητές της αντιπολίτευσης.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απέρριψε εκτιμίσεις ότι η εκστρατεία του εναντίον των Ταλιμπάν δεν έχει, μετά τρεις εβδομάδες βομβαρδισμών κατορθώσει να κάμψει το καθεστώς της Καμπούλ.

Ο αμερικανός ναυαρχός Τζον Στάφλμπίμ, διοικητής της στρατιωτικής επιχειρησης εναντίον του Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του εχει και στρατηγική και στόχους.

"Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι κανόνες του συμβατικού πολέμου" είπε ο αμερικανός διοικητής

Η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη Σομάλι του Βορείου Αφγανιστάν επισημαίνει πως το γεγονός ότι δεν σημειώνονται οι μαζικές αποσκιρτίσεις των Ταλιμπάν, οπως πιστεύετο, ενδεχομένως να αποδίδεται στο ότι οι αεροπορικές επιδρομές εχουν φθάσει στα ορια τους και πως θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης, η χερσαία επίθεση.

Κηδεύτηκε το τελευταίο θύμα άνθρακα στις ΗΠΑ
BBC News
Η κηδεία του Τζόσεφ Κέρσιν που πέθανε από άνθρακα

28.10.2001 5:57 (Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι έρευνες στις ΗΠΑ μετά την ανακάλυψη σπόρων άνθρακα σε τρία ακόμη γραφεία γερουσιαστων στο Καπιτώλιο.

Συνολικά, εως τώρα, ιχνη ανθρακα έχουν εντοπισθεί σε 11 σημεία του Καπιτωλίου. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των υπηρεσιων στις οποιες βρέθηκε ανθρακας εχουν υποβληθεί σε θεραπεια με αντιβιοτικά και οι αμερικανικές αρχες διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη πως το επίπεδο μόλυνσης με ανθρακα είναι χαμηλό.

Συμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Ουάσινκτων Πόστ, το FBI και η CIA θεωρούν ότι οι υπευθυνοι της εκστρατείας ανθρακος είναι ακραία στοιχεία μεσα στις ΗΠΑ

Χθες έγινε στην Ουάσινγκτων η κηδεία του ταχυδρομικού υπαλλήλου που πέθανε από την πνευμονική μορφή ανθρακα. Το θύμα, Τζοσεφ Κέρσιν ανέπνευσε τους σπόρους ανθρακα ενώ ταξινομούσε γράμμα που περιείχε το βακτιρίδιο.

Χθες επίσης, περισσότερα από χιλια ατομα διαδηλωσαν χθες στην πλατεία Τάιμς,της Νέας Υόρκης καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να αναστείλει τους βομδαρδισμούς στο Αφγανιστάν που οπως τόνισαν οχι μονο δεν θα σταματησουν την τρομοκρατία αλλά θα την εντείνουν.

Αναβάλεται η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την Δυτική Οχθη
BBC News
Οι συγκρούσεις ανέβαλαν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων

28.10.2001 6:05 (Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ ανήγγειλε πως αναστέλει επ αόριστο την απόσυρση των δυνάμεων του από την Βηθλεεμ και την Μπειτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης.

Εκπροσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργου Αριελ Σαρόν είπε ότι η απόφαση υπαγορευτηκε από την συνεχιζόμενη βία και τις συγκρούσεις σε πολλά σημεία της Δυτικής Οχθης.

Συμφωνα με παλαιστινιακές πηγές τέσσερις παλαιστινιοι τραυματίσθηκαν από την ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες.

Η απόσυρση των ισραηλινών από την Βηθλεεμ και την Μπέιτ Τζάλα θα ήταν η αρχή μια γενικευμένης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από εξη πόλεις της Δυτικής οχθης στις οποίες είχε προωθηθεί μετα την δολόφονία του ισραηλινού υπουργου Ραχαβέμ Ζεβί πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Χιλιάδες πακιστανοί εθελοντές για την τζιχαντ των Ταλιμπάν
BBC News
Πολλοι πακιστανοί είναι οργισμένοι με τις ΗΠΑ

28.10.2001 6:16 (Ωρα Λονδίνου)
Οι αρχες του Πακιστάν δεν επιτρεψαν την έξοδο σε χιλιάδες ένοπλους εθελονντές που βρισκόταν καθ οδόν προς το Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις γραμμές των Ταλιμπάν.

Οι πάνω από εννέα χιλιάδες οπαδοί των Ταλιμπάν εχουν στρατοπεδευσει στα σύνορα με και απειλούν να χρησιμοποιησουν ακόμα και βία για να περάσουν σήμερα μέσα στο Αφγανιστάν

Οι πακιστανοί εθελοντές λένε ότι μοναδική τους επιθυμία είναι να βοηθήσουν τους Ταλιμπάν στον άνισσο, οπως διατείνονται, αγώνα που δίνουν με τις ΗΠΑ.

Οπως ομως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ οι Ταλιμπάν δεν δειχνουν και τόσο μεγάλη επιθυμία για να τους δεχθουν επειδή οι περισσοτεροι από αυτούς είναι απειροι και υπερήλικες.

Το Πακιστάν ανοίγει τα σύνορα του στους πρόσφυγες
BBC News
Χιλιάδες αφγανοί πρόσφυγες επιχειρούν να καταφύγουν στο Πακιστάν

28.10.2001 6:10 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρουντ Λούμπερς, Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δηλωσε ότι οι αρχες του Πακιστάν είναι ετοιμες να ανοίξουν τα σύνορα στους χιλιάδες αφγανούς πρόσφυγες που συνωστίζονται στην μεθόριο με το Αφγανισταν.

Σε συνεντευξη του στην Ισλαμαμπάντ όπου βρισκεται από χθες, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι το Πακιστάν θα επιτρέψει την είσοδο μονο σε γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

Οι ελεγχοι θα είναι αυστηροί, είπε ο κ. Λούμπερσ επειδή πιστεύεται πως πολλοί Ταλιμπάν εχουν διεισδύσει στις ομάδες των προσφύγων με στόχο να περάσουν στο Πακιστάν.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανακοινωσε ότι είναι έτοιμαί 1.500 κέντρα υποδοχής που εχουν την δυνατότητα να στεγάσουν, προσωρινα, 150.000 πρόσφυγες

Στηρίζουν τον ηγέτη τους οι προτεστάντες στη Β.Ιρλανδία
BBC News
Αισιοδοξία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Β. Ιρλανδία

28.10.2001 6:20 (Ωρα Λονδίνου)
Τα στελέχη του κυρίου προτεσταντικού κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας, Ενωτικοί του Ώλστερ, θα υποστηρίξουν τον ηγέτη τους, Ντέιβιντ Τριμπλ, στην ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής στο βορειοιρλανδικό κοινοβούλιο για την ανάδειξη του πρώτου τη τάξη υπουργού της περιοχής.

Ο κ.Τριμπλ είχε παραιτηθεί από τη θέση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του ΙΡΑ να αφοπλιστεί.

Εν τω μεταξύ, ένας βρετανός στρατιώτης τραυματίσθηκε σοβαρά από έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού στη Βόρειο Ιρλανδία. Ο δεκαοκτάχρονος στρατιώτης φρουρούσε ένα φυλάκιο ελέγχου στην περιοχή Αρντόιν όταν δέχθηκε επίθεση με βόμβες πετρελαίου από ένα πλήθος ανθρώπων.

Η αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας είπε ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη και ότι σχεδιάστηκε κατά πάσα πιθανότητα από προτεσταντική παραστρατιωτική ομάδα.

Το νέο επεισόδιο βίας σημειώνεται τη στιγμή που είναι διάχυτη η αισιοδοξία για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά την απόφαση του IΡA να προχωρήσει στον πολυσυζητημένο αφοπλισμό του.

Πρώτες εικόνες από το Κουρσκ
BBC News
Το ναυάγιο του Κούρσκ που στοίχισε τη ζωή σε 118 άτομα

28.10.2001 6:22 (Ωρα Λονδίνου)
Οι ρωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ που βυθίσθηκε πέρυσι μετά από δύο τεράστιες εκρήξεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα λέει ότι αυτό που φαίνεται από το εσωτερικό του υποβρυχίου δεν είναι τίποτε άλλο από καμμένα σιδερικά.

Το μοναδικό μέρος του υποβρυχίου που φαίνεται πως παρέμεινε άθικτο είναι ο χώρος όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας και τα πυρηνικά όπλα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.