Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 01-11-08

  1. Αναδιοργανώνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
  2. Μπλερ και Αμπντάλα κάνουν έκκληση για πρόοδο στο Μεσανατολικό
  3. Ενας νεκρός από έκρηξη σε χαλυβουργείο της Ουαλίας
  4. Το Πακιστάν έκλεισε προξενείο των Ταλεμπάν
  5. Νεκροί 85 Πακιστανοί μαχητές από αμερικανικές επιθέσεις
  6. Μουσάραφ: "Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για το Αφγανιστάν"
  7. Διπλωματικός μαραθώνιος στο Λονδίνο
  8. Εκλεισαν προξενείο των Ταλιμπάν
  9. Νέες αεροπορικές επιδρομές
  10. Μείωση επιτοκίων στην Ευρωζώνη
  11. Παιδιά-σκλάβοι καταλήγουν στην Βρετανία
  12. Στο Λονδίνο ο ηγέτης του Πακιστάν
  13. Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στρατευμάτων των Ταλεμπάν
  14. Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στρατευμάτων των Ταλεμπάν από αμερικανικά βομβαρδιστικά
  15. Σίγουροι για τη νίκη εμφανίζονται Μπους και Μπλερ
  16. Συνομιλίες Μουσάραφ σε Παρίσι - Λονδίνο
  17. Αμερικανική επιχείρηση μπλοκάρει λογαριασμούς των δικτύων Μπιν Λάντεν
  18. ’νθρακας και στο Βιετνάμ
  19. Σύνοδος ηγετών των ευρωπαίων "Πρασίνων" με θέμα το Αφγανιστάν
  20. Ο Ζοσπέν δέχθηκε να πάει στον ανακριτή
  21. Υπερβολικό το πρόστιμο της Έξον, λέει ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ
  22. πΓΔΜ: Δικαστική αμνηστία για τους Αλβανούς αντάρτες
  23. Νέος Βελγικός αερομεταφορέας στη θέση της Σαμπένα
Αναδιοργανώνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
BBC News
Η τρομοκρατία είναι το κύριο μέλημα του αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης

8.11.2001 23:04 (Ωρα Λονδίνου)
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ανακοίνωσε μείζονα αναδιοργάνωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του υπουργείου του, συμπεριλαμβανομένου του FBΙ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δοθεί έμφαση στην πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο κ. Ασκροφτ δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η προστασία των Αμερικανών πολιτών αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης απαίτησε να δοθεί τέλος στη γραφειοκρατία και να σημειωθεί μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών.

Οσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης, ο κ. Ασκροφτ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν ορισμένοι τη φιλοξενία που προσφέρουν, ως όπλο κατά του αμερικανικού λαού.

Μπλερ και Αμπντάλα κάνουν έκκληση για πρόοδο στο Μεσανατολικό

9.11.2001 0:13 (Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας τόνισαν τη σημασία που έχει για την διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας η λύση της αραβο-ισραηλινής διένεξης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι και ο ίδιος και ο πρόεδρος Μπους, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, επιθυμούν να επιτευχθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα επανέλαβε την υποστήριξή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε όμως ότι οι επιθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό.

Ενας νεκρός από έκρηξη σε χαλυβουργείο της Ουαλίας
BBC News
Το χαλυβουργείο στο Port Talbot

8.11.2001 23:40 (Ωρα Λονδίνου)
Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στο εργοστασιακό συγκρότημα χάλυβα Corus, στο Port Talbot, στη νότια Ουαλία. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως η αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Εκπρόσωπος της Corus δήλωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και αρκετοί άλλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τη διαρροή λιωμένου μετάλλου.

Επίσης, πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σημειώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο που περνάει δίπλα από το χαλυβουργείο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουαλία μεταδίδει ότι πιθανότατα ο καπνός από τη φωτιά να προκάλεσε τη σύγκρουση των αυτοκινήτων.

Το Πακιστάν έκλεισε προξενείο των Ταλεμπάν
BBC News
Στο Καράτσι έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ του μπιν Λάντεν

8.11.2001 22:08 (Ωρα Λονδίνου)
Η πακιστανική κυβέρνηση διέταξε τους Ταλεμπάν να κλείσουν το προξενείο τους στο Καράτσι. Θα παραμείνουν ανοικτά άλλα προξενεία των Ταλεμπάν στο Πακιστάν, όπως το βασικό τους προξενείο στην Ισλαμαμπάντ.

Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ο προέδρος του Πακιστάν, στρατηγός Μουσάραφ, η απόφαση ελήφθη διότι, όπως είπε, το προξενείο δεν εξυπηρετούσε κανένα σκοπό αλλά, απεναντίας, είχε αρνητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η κυβέρνηση Μουσάραφ προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση της από τους Ταλεμπάν.

Στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν.

Νεκροί 85 Πακιστανοί μαχητές από αμερικανικές επιθέσεις
BBC News
Δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης λένε ότι προελαύνουν στο Μαζάρ

8.11.2001 22:40 (Ωρα Λονδίνου)
Μία μαχητική ομάδα του Κασμίρ, που έχει την έδρα της στο Πακιστάν και της οποίας μέλη πολεμούν στο Αφγανιστάν στο πλευρό των Ταλεμπάν, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 85 μαχητές της κοντά στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Εκπρόσωπος της Χαρκάτ-ι-Τζιχάντ-ι-Ισλάμι δήλωσε στο BBC ότι οι σύντροφοί του σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τις αμερικανικές βόμβες που έπεσαν στο Ντάρα-ι-Σουφ, νοτίως του Μαζάρ.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι σύντροφοί του βρίσκονταν εδώ και 8 ημέρες στην περιοχή αυτή, όπου οι Ταλεμπάν εξακολουθούν να ανθίστανται στις επιθέσεις των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, είχαν σκοτωθεί από αμερικανικές βόμβες στην Καμπούλ τουλάχιστον 22 μέλη μιας άλλης μαχητικής οργάνωσης του Πακιστάν, της Χαρκάτ-ουλ-Μουτζαχεντίν.

Μουσάραφ: "Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για το Αφγανιστάν"
BBC News
Ο στρατηγός Μουσαράφ στο Λονδίνο

8.11.2001 21:39 (Ωρα Λονδίνου)
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα, εάν βελτιωθεί η πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

Μετά τις συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, ο στρατηγός Μουσάραφ επανέλαβε ότι το Πακιστάν επιθυμεί μία όσο το δυνατό μικρή σε διάρκεια επιχείρηση. Μέχρι στιγμής αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της έλλειψης ακριβούς πληροφόρησης.

Το Λονδίνο ήταν ο τελευταίος σταθμός έντονων διπλωματικών επαφών που είχε ο πακιστανός πρόεδρος, πριν τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στόχος του κ. Μουσάραφ είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα της υποστήριξης του Πακιστάν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Διπλωματικός μαραθώνιος στο Λονδίνο
BBC News
Ο στρατηγός Μουσαράφ έφτασε στο Λονδίνο

08.11.2001 15:20 (Ωρα Λονδίνου)
Κορυφώνονται αυτές τις ημέρες οι διπλωματικές επαφές του στρατιωτικού ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγού Μουσαράφ, ο οποίος συναντάται με ηγέτες της Δύσης λίγο πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο στρατηγός Μουσάραφ βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί πριν από τον ιερό μήνα των Μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι.

Για το ίδιο θέμα μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Στο Λονδίνο όμως βρίσκεται και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ζήτησε να βρεθεί τρόπος για την επίλυση του μεσανατολικού.

Ο κ. Αμπντάλα τόνισε ότι η τρομοκρατία τροφοδοτείται από αισθήματα αδικίας. Παράλληλα, επιδοκίμασε τη στάση Βρετανών και Αμερικανών για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Εκλεισαν προξενείο των Ταλιμπάν
BBC News
Στο Καράτσι έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ του μπιν Λάντεν

08.11.2001 15:09 (Ωρα Λονδίνου)
Η Πακιστανική κυβέρνηση διέταξε τους Ταλεμπάν να κλείσουν το προξενείο τους στο Καράτσι. Θα παραμείνουν ανοικτά άλλα προξενεία των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, όπως το βασικό τους προξενείο, στην Ισλαμαμπάντ.

Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ο προέδρος του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, η απόφαση ελήφθη διότι, όπως είπε, το προξενείο δεν εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, αλλά, απεναντίας, είχε αρνητικά αποτελέσματα.

Το Πακιστάν είχε ζητήσει από τον πρέσβυ των Ταλεμπάν στην Ισλαμαμπάντ να μην κάνει εμπρηστικά σχόλια κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις του Πακιστάν για την αποφυγή επεισοδίων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Πακιστανο-αφγανικό Συμβούλιο ’μυνας.

Νέες αεροπορικές επιδρομές
BBC News
Μαχητές της αφγανικής αντιπολίτευσης

08.11.2001 15:06 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς η αμερικανική αεροπορία πραγματοποιεί από το πρωί εκ νέου επιδρομές βομβαρδίζοντας θέσεις των Ταλεμπάν στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν, αξιωματούχοι του Ισλαμικού καθεστώτος διέψευσαν ότι οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν τέσσσερεις περιοχές κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Πάντως οι Ταλεμπάν παραδέχθηκαν ότι απώλεσαν τον έλεγχο της επαρχίας Ζαρί, αλλά ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ενισχύσεις 500 ανδρών στην περιοχή αυτή.

Στο μεταξύ στρατιωτικοί διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το θάνατο ενός ηγέτη των Ταλεμπάν και περίπου πενήντα Πακιστανών μαχητών από αμερικανικό βομβαρδισμό, κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Οι Αμερικανοί λένε ότι οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών σχεδιάστηκαν ειδικά για να στηριχθούν οι δυνάμεις της Β. Συμμαχίας που μάχονται τους Ταλεμπάν διενεργώντας επιδρομές στις θέσεις του με επελάσεις ιππικού.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Αφγανιστάν, οι επιδρομές κατά θέσεων στρατευμάτων των Ταλεμπάν, που συντονίζονται από επίλεκτες δυνάμεις στο έδαφος έχουν αποδειχθεί καθοριστικές για την προέλαση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης προς το Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Μείωση επιτοκίων στην Ευρωζώνη
BBC News
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντόιζενμπεργκ

08.11.2001 14:35 (Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας προέβησαν σε νέες μειώσεις των επιτοκίων τους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Στόχος των μειώσεων είναι να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Τα επιτόκια τώρα βρίσκονται στο 3,25% για την ευρωζώνη και στο 4% για τη Βρετανία.

Η αποφάση της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας έρχεται δυο μόλις ημέρες από αντίστοιχη μείωση (τη δέκατη για το 2001) στην οποία προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ

Παιδιά-σκλάβοι καταλήγουν στην Βρετανία
BBC News
Παιδιά από τη Δυτική Αφρική πέφτουν θύματα δουλεμπόρων

8.11.2001 12:33 (Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα που πραγματοποίησε το BBC αποκαλύπτει την ύπαρξη δικτύου δουλεμπόρων που φέρνουν στην Βρετανία παιδιά από χώρες της Δυτικής Αφρικής. Τα παιδιά πέφτουν θύματα κακοποίησης ή εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.

Προσφέροντας περίπου εικοσι δολάρια και μια υπόσχεση ότι θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε βρετανικά σχολεία, άγνωστοι ή μακρινοί συγγενείς των παιδιών, τα απομακρύνουν από τους γονείς τους.

Τα παιδιά καταλήγουν συνήθως να δουλεύουν ως υπηρέτες σε σπίτια ή ακόμη και να κακοποιούνται σεξουαλικά απο παιδεραστές.

Δημοσιογράφοι του BBC που ταξίδεψαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού αποκαλύπτουν ότι αυτή τη στιγμή ζούν στη Βρετανία τουλάχιστον 10 χιλιάδες παιδιά από τη Δυτική Αφρική.

Αρκετά από αυτά θα πουληθούν στη συνέχεια σε αγνώστους ακόμη και για τρεις χιλιάδες δραχμές.

Στο Λονδίνο ο ηγέτης του Πακιστάν
BBC News
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, περιηγήθηκε και στον πύργο του ’ϊφελ, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Παρίσι

8.11.2001 11:08 (Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ θα έχει ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσαράφ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Δύση.

Ο κ. Μουσαράφ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις ώστε η πολεμική επιχείρηση στο Αφγανιστάν να είναι σύντομη και με σαφείς στόχους.

Παράλληλα προτείνει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί για τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου.

Τις απόψεις αυτές παρουσίασε και κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. Παράλληλα, ωστόσο, ο πρόεδρος Μουσάραφ τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να παλέψει κατά της τρομοκρατίας.

Παρατηρητές λένε ότι η κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ ζητά ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία αυτή την άφεση ορισμένων από τα χρέη της και την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Το Πακιστάν ήδη χρωστά δωδεκάμιση δισεκατομμύρια δολάρια σε όμιλο πιστωτών - κρατών. Ο στρατηγός Μουσάραφ έχει ήδη εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ την άρση οικονομικών κυρώσεων και υποσχέσεις για παραγραφή μέρους του εξωτερικού του χρέους.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στρατευμάτων των Ταλεμπάν
BBC News
Μαχητές της αφγανικής αντιπολίτευσης

8.11.2001 11:11 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς η αμερικανική αεροπορία πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί εκ νέου επιδρομές βομβαρδίζοντας θέσεις των Ταλεμπάν στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν, αξιωματούχοι του Ισλαμικού καθεστώτος διέψευσαν ότι οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν τέσσσερεις περιοχές κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Πάντως οι Ταλεμπάν παραδέχθηκαν ότι απώλεσαν τον έλεγχο της επαρχίας Ζαρί, αλλά ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ενισχύσεις 500 ανδρών στην περιοχή αυτή.

Στο μεταξύ στρατιωτικοί διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το θάνατο ενός ηγέτη των Ταλεμπάν και περίπου πενήντα Πακιστανών μαχητών από αμερικανικό βομβαρδισμό, κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Οι Αμερικανοί λένε ότι οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών σχεδιάστηκαν ειδικά για να στηριχθούν οι δυνάμεις της Β. Συμμαχίας που μάχονται τους Ταλεμπάν διενεργώντας επιδρομές στις θέσεις του με επελάσεις ιππικού.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Αφγανιστάν, οι επιδρομές κατά θέσεων στρατευμάτων των Ταλεμπάν, που συντονίζονται από επίλεκτες δυνάμεις στο έδαφος έχουν αποδειχθεί καθοριστικές για την προέλαση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης προς το Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στρατευμάτων των Ταλεμπάν από αμερικανικά βομβαρδιστικά
BBC News
Μαχητές της αφγανικής αντιπολίτευσης

8.11.2001 8:20 (Ωρα Λονδίνου)
Καθώς η αμερικανική αεροπορία πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί εκ νέου επιδρομές βομβαρδίζοντας θέσεις των Ταλεμπάν στο βόρειο μέτωπο του Αφγανιστάν, αξιωματούχοι του Ισλαμικού καθεστώτος διέψευσαν ότι οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν τέσσσερεις περιοχές κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Πάντως οι Ταλεμπάν παραδέχθηκαν ότι απώλεσαν τον έλεγχο της επαρχίας Ζαρί, αλλά ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ενισχύσεις 500 ανδρών στην περιοχή αυτή.

Στο μεταξύ στρατιωτικοί διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το θάνατο ενός ηγέτη των Ταλεμπάν και περίπου πενήντα Πακιστανών μαχητών από αμερικανικό βομβαρδισμό, κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Οι Αμερικανοί λένε ότι οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών σχεδιάστηκαν ειδικά για να στηριχθούν οι δυνάμεις της Β. Συμμαχίας που μάχονται τους Ταλεμπάν διενεργώντας επιδρομές στις θέσεις του με επελάσεις ιππικού.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Αφγανιστάν, οι επιδρομές κατά θέσεων στρατευμάτων των Ταλεμπάν, που συντονίζονται από επίλεκτες δυνάμεις στο έδαφος έχουν αποδειχθεί καθοριστικές για την προέλαση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης προς το Μαζάρ-Ι-Σαρίφ.

Σίγουροι για τη νίκη εμφανίζονται Μπους και Μπλερ
BBC News
Κοινή συνέντευξη Τύπου Μπλερ και Μπους στο Λευκό Οίκο

8.11.2001 6:45 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Οι δύο ηγέτες μετά το πέρας της συνάντησης τους, με κοινή συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο τόνισαν οτι θα υπερισχύσουν στον πόλεμο αυτό, όσο χρόνος και αν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η άμυνα των Ταλεμπάν καταρρέει, ότι η στρατιωτική επέμβαση έχει φέρει αποτελέσματα αν και ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι χρειάζεται χρόνος για να επέλθει νίκη.

Απο την πλευρά του ο κ. Μπλερ τόνισε ότι ο πόλεμος για την τρομοκρατία είναι ο πόλεμος στον οποίον η Διεθνής Συμμαχία θα υπερισχύσει.

Και οι δύο πολιτικοί αναφερόμενοι στη Μέση Ανατολή είπαν ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά αυτό δεν αποτελεί προυπόθεση για την επιτυχία της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

Συνομιλίες Μουσάραφ σε Παρίσι - Λονδίνο
BBC News
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, περιηγήθηκε και στον πύργο του ’ϊφελ, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Παρίσι

8.11.2001 6:56 (Ωρα Λονδίνου)
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, βρίσκεται στο Παρίσι, όπου χθές είχε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ, ενώ σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο στρατηγός Μουσάραφ εξέφρασε και πάλι την ελπίδα ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα είναι βραχύς, αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το Πακιστάν συνεργάζεται με την αντιτρομοκρατική συμμαχία.

Μετά τις συνομιλίες που θα έχει στο Παρίσι, ο στρατηγός Μουσάραφ θα επισκεφθεί το Λονδίνο, όπου και θα συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Παρατηρητές λένε ότι η κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ ζητά ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία αυτή την άφεση ορισμένων από τα χρέη της και την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Το Πακιστάν ήδη χρωστά δωδεκάμιση δισεκατομμύρια δολάρια σε όμιλο πιστωτών - κρατών. Ο στρατηγός Μουσάραφ έχει ήδη εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ την άρση οικονομικών κυρώσεων και υποσχέσεις για παραγραφή μέρους του εξωτερικού του χρέους.

Αμερικανική επιχείρηση μπλοκάρει λογαριασμούς των δικτύων Μπιν Λάντεν
BBC News
Η επιχείρηση για το μπλοκάρισμα των λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων έγινε ταυτόχρονα σε ΗΠΑ, Ελβετία, Ιταλία και άλλες χώρες

8.11.2001 6:51 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του διεξάγει επιχείρηση με σκοπό να "παγώσει" τα περιουσιακά στοιχεία δικτύων που υποστηρίζουν - όπως λένε οι ΗΠΑ - την τρομοκρατία.

Ο κ. Μπους είπε ότι Αμερικανοί πράκτορες ενεργώντας κατόπιν οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών, κατέσχεσαν τα περιουσιακά στοιχεία 62 ατόμων και οργανώσεων που θεωρούνται ότι χρηματοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος κατονόμασε το οικονομικό δίκτυο Αλ-Τάκβα, που έχει έδρα την Ελβετία, και το δίκτυο Αλ-Μπαρακάτ, με έδρα του τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πάγωμα των στοιχείων των οργανώσεων αυτών έγινε σε συνεργασία με τις αρχές των υπολοίπων κρατών του "Ομίλου των 8" βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής οι Ελβετικές αρχές έθεσαν εκτός νόμου την οργάνωση Αλ- Κάϊντα, ερεύνησαν αροθμό σπιτιών και κατέσχεσαν έγγραφα.

Στην Ιταλία οι αρχές είπαν ότι πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων ατόμων σύμφωνα με κατάλογο που τούς έδωσαν οι ΗΠΑ.

’νθρακας και στο Βιετνάμ
BBC News
Ελπίδες ότι τα κρούσματα επιθέσεων άνθρακα έχουν λάβει τέλος εξέφρασε ο υπέυθυνος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ

8.11.2001 7:20 (Ωρα Λονδίνου)
Στο Βιετνάμ κυβερνητικός επιστήμονας είπε ότι απέβησαν θετικές οι εργαστηριακές εξετάσεις για εντοπισμό άνθρακα σε ένα δείγμα λευκής σκόνης που βρέθηκε στα γραφεία της αγγλικής κοινοπραξίας πετρελαίου BP, στην πρωτεύουσα Χοτσιμίνχ.

Η σκόνη αυτή εντοπίστηκε στα γραφεία της εταιρείας στις 31 Οκτωβρίου και στάλθηκε για αναλύσεις στο Ινστιτούτο Παστέρ της πόλης. Πάντως η είδηση δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ή από την εταιρεία.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Υγείας των οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών που συναντήθηκαν στην Οτάβα του Καναδά συμφώνησαν να αυξήσουν τη διακρατική συνεργασία προς αντιμετώπιση της απειλής βιολογικής τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να εξετασθεί το ενδεχόμενο χρήσης από κοινού των αποθεμάτων εμβολίων και αντιβιοτικών για ασθένειες όπως η ευλογιά και ο άνθρακας, και να συντονισθούν σε διεθνές επίπεδο τα εργαστηριακά πειράματα, τα συστήματα παρακολούθησης και οι ερευνητικές δυνατότητες στον τομέα αυτό.

Εξάλλου ο διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ρίτζ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ενδεχομένως οι επιθέσεις άνθρακα στις ΗΠΑ έχουν λήξει.

Αναφερόμενος στην έλλειψη κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ριτζ είπε πώς ελπίζει ότι παρόμοιες επιθέσεις έχουν τερματισθεί μόνιμα.

Πάντως ο κ. Ρίτζ είπε ότι δεν μπορεί ακόμη να εντοπίσει την προέλευση των επιθέσεων άνθρακα και δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής επ' αόριστον.

Νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απέβησαν αρνητικές οι εργαστηριακές εξετάσεις για εντοπισμό άνθρακα σε "ύποπτη" επιστολή που στάλθηκε στο αμερικανικό προξενείο, στη Λαχώρη του Πακιστάν.

Σύνοδος ηγετών των ευρωπαίων "Πρασίνων" με θέμα το Αφγανιστάν
BBC News
Η αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν προκαλεί τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων

8.11.2001 8:16 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των Πρασίνων της Ευρώπης που μετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό, για να συζητήσουν την στάση που θα κρατήσουν τα κόμματά τους απέναντι στην αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Οι Πράσινοι συμμετέχουν στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Φιλανδίας. Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έχουν προκαλέσει τριβές στους τέσσερεις αυτούς κυβερνητικούς συνασπισμούς. Οι Πράσινοι ζητούν την αναστολή των βομβαρδισμών ώστε να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χιλιάδες των Αφγανών προσφύγων. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν αναμένεται να οξύνει την ένταση στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Ο Ζοσπέν δέχθηκε να πάει στον ανακριτή
BBC News
Ο Λιονέλ Ζοσπέν θα καταθέσει ως μάρτυρας στη δικαστική έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση των Σοσιαλιστών

8.11.2001 7:24 (Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, συμφώνησε να προσέλθει να καταθέσει στην πολύχρονη δικαστική έρευνα, που διενεργείται για παράνομες χρηματοδοτήσεις του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κ. Ζοσπέν εκλήθη ως μάρτυρας σε υπόθεση που αφορά καταγγελίες ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δέχθηκε πριν δέκα χρόνια μυστικά κονδύλια από αλυσσίδα σούπερμάρκετ στη νοτιοδυτική Γαλλία και σε αντάλλαγμα παραχώρησε στην εταιρεία επιπλέον άδειες για περισσότερα υποκαταστήματα. Στα πλαίσια της ανάκρισης ερευνώνται οι δραστηριότητες 15 ατόμων, και ο δικαστής που την διενεργεί κάλεσε τον προηγούμενο μήνα ως μάρτυρα και τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Πιέρ Μωρουά.

Υπερβολικό το πρόστιμο της Έξον, λέει ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ
BBC News
Η διαρροή 5ο εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου από το "Έξον Βαλντέζ" το 1989 ήταν η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ

8.11.2001 7:30 (Ωρα Λονδίνου)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ομοσπονδιακό δικαστήριο ακύρωσε ως υπερβολικό το πρόστιμο των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε επιβληθεί στην εταιρεία πετρελαιοειδών Έξον, για την τεράστια περιβαλοντική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή καυσίμου από τάνκερ της, στις ακτές της Αλάσκα το 1989. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αναγνώρισε με την απόφασή του ότι δικαιολογείται να επιδικαστούν κάποια ποσά ως αποζημίωση των αλιευτικών κοινοτήτων και άλλων θυμάτων της διαρροής, αλλά παράλληλα διετύπωσε σύσταση προς το περιφερειακό δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου "Έξον Βαλντέζ" είχαν διαρρεύσει πενήντα εκατομμύρια λίτρα ακατέργαστο πετρέλαιο στις ακτές της Αλάσκας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η τοπική οικονομία και η άγρια πανίδα της περιοχής. Τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια που είχε καταδικασθεί να καταβάλλει ως πρόστιμο η εταιρεία Έξον, αποτελούσαν το υψηλότερο ποσό αποζημίωσης στην δικαστική ιστορία των ΗΠΑ.

πΓΔΜ: Δικαστική αμνηστία για τους Αλβανούς αντάρτες
BBC News
Τζορτζ Ρόμπερτσον: Δεν θα διωχθούν δικαστικά οι Αλβανοί αντάρτες που πήραν μέρος στην εξέγερση

8.11.2001 7:42 (Ωρα Λονδίνου)
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον λέει πως έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι δεν θα καταδιώξει όσους Αλβανόφωνους πήραν μέρος στην πρόσφατη ένοπλη εξέγερση. Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπορίς Τράϊκοφσκι, Ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι οι δικαστικές αρχές της χώρας θα αναστείλουν τη δίωξη διακοσίων αυτονομιστών ανταρτών και θα αποφυλακίσουν άλλους εβδομήντα, που έχουν ήδη καταδικαστεί. Ο κ. Ρόμπερτσον διεμήνσε προς τις αρχές των Σκοπίων ότι εάν υπάρχουν άτομα που θεωρείται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, τότε αυτά τα άτομα θα πρέπει να προσαχθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και όχι να δικαστούν στην πΓΔΜ. Τέλος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τους συνομιλητές του ότι υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της βίας όσο καθυστερεί η επικύρωση του νέου συντάγματος -που δίνει περισσότερα δικαιώματα στην Αλβανική μειονότητα - από το κοινοβούλιο.

Νέος Βελγικός αερομεταφορέας στη θέση της Σαμπένα
BBC News
Τα αεροσκάφη του στόλου της Σαμπένα μπορεί να ξαναπετάξουν αλλά κάτω από άλλα χρώματα

8.11.2001 7:35 (Ωρα Λονδίνου)
Την δημιουργία ενός νέου εθνικού αερομεταφορέα, που θα προσπαθήσει να υποκαταστήσει την χρεωκοπημένη Σαμπένα, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκυ Φερχόφσταντ.

Η νέα εταιρεία που ακόμα δεν διαθέτει εμπορική ονομασία, θα έχει ως έδρα δραστηριοτήτων της το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, αλλά σε αντίθεση με τη Σαμπένα, θα είναι ανεξάρτητη από τη βελγική κυβέρνηση.

Ο κ. Φερχόφσταντ ανακοίνωσε ότι μετά από μαραθώνιες συζητήσεις με επενδυτές, η νέα εταιρεία θα έχει κεφάλαιο 70 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών, θα επικεντρώσει τις υπηρεσίες της σε προορισμούς στην Ευρώπη και την Αφρική και θα απορροφήσει περίπου δυόμιση χιλιάδες εργαζομένους της Σαμπένα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.